Falimentul total al industriei romanesti si saracirea populatiei (VIDEO). Comisarul european OETTINGER dicteaza LIBERALIZAREA PRETULUI ENERGIEI, concomitent cu LIBERALIZAREA PRETULUI GAZELOR

13-06-2013 4 minute Sublinieri

LIBERALIZAREA PRETULUI LA ENERGIE: Cine este comisarul Oettinger


LIBERALIZAREA PRETULUI LA ENERGIE

Extras din emisiunea “Realitatea la raport”, cu Andreea Cretulescu, de miercuri, 12 iunie 2013 (Realitatea TV): INDUSTRIA LA UN PAS DE FALIMENT. CUI II PASA?

– comenteaza Adrian Cioroianu, Ion M. Ionita, deputatul PSD Ioan Adam, prin telefon Vasile Turcu (CONPIROM)

Comisarul Oettinger, cel care a REFUZAT re-negocierea calendarului liberalizarii pretului la energie, s-a facut remarcat recent printr-o declaratie jignitoare fata de Romania, pe care a caracterizat-o drept tara neguvernabila. La cat de rapid s-au plecat poruncii comisaresco-nemtzesti satrapii ce guverneaza colonia periferica intitulata Romania, este vizibila gratuitatea afirmatiei lui Oettinger. 

LIBERALIZAREA PRETULUI LA GAZE – falimentul total al industriei romanesti


LIBERALIZAREA PRETULUI LA GAZE – falimentul industriei…

Din emisiunea “Realitatea la raport” cu Andreea Cretulescu (Realitatea TV) – miercuri 5 iunie 2013: PRETURILE GAZELOR CRESC CU 160% PANA LA SFARSITUL LUI 2014 pentru consumatorii industriali. PRIMA ETAPA – 1 IULIE 2013. Riscul de a trimite in somaj cel putin 8000 de angajati din iulie. Pretul gazelor va merge apoi in cascada la toate produsele!

“Daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si vom ramane muzeu al omenirii, ceea ce nu este bine nici pentru Romania, nici pentru Europa” (Victor Ponta)

invitati: Achille Costin Dutu (Federatia Sindicatelor din Petrochimie) Dumitru Chirita (deputat PSD), Daniel Barbu (ministru PNL) analistii economici Mircea Cosea si Florin Catu

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a primit raspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amanare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizand ca motivatia a tinut de respectarea principiului european al liberalizarii preturilor la gaze.

“Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.

“Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo – si noi nu putem sa facem altceva decat sa… pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem”, a spus Ponta.

Guvernul vrea sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.

Departamentul pentru Energie a transmis, pe 10 mai, Comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, o scrisoare in care a fost exprimata intentia Guvernului roman de a amana, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor, informeaza Departamentul pentru energie. Acesta intentie vine ca urmare a discutiilor cu reprezentantii consumatorilor industriali care si-au exprimat au cerut amanarea liberalizarii. Raspunsul comisarului a fost primit pe 31 mai, mesajul acestuia fiind: Trebuie respectat calendarul.

“Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie. Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit in perspectiva, raportat la preturile de pe piata UE, mentionand ca in anul 2011, pretul reglementat pentru consumatorii industriali din Romania era cel mai mic din Uniune.   Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor”, precizeaza Departamentul pentru Energie.

Potrivit acestuia, functionarea pietei de electricitate si gaze naturale este reglementata de catre Directivele europene. Conform acestora, pentru o corecta informare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului, autoritatea fiind responsabila si de implementarea calendarului de liberalizare a preturilor.

HotNews a aratat inca de pe 14 mai ca reprezentantii CE recomanda continuarea liberalizarii. Comisia Europeana a fost informata cu privire  la faptul ca “anumiti clienti industriali solicita amanarea liberalizarii preturilor la gaze la consumatorii industriali cu un an”, insa “indeamna  autoritatile sa continue liberalizarea treptata a preturilor la energie”, a declarat pentru HotNews Marlene Holzner, purtator de cuvant al Comisarului pentru  Energie. Altfel spus, Comisia solicita respectarea calendarului. “Comisia solicita, de asemenea, protejarea consumatorilor  vulnerabili in mod corespunzator”, a mai spus Marlene Holzner.

Consumatorii de gaze din Romania, in special InterAgro, solicita cu insistenta autoritatilor sa amane cu un an calendarul de liberalizare a preturilor la  gaze.

  • Realitatea: 

Liberalizarea preţurilor gazelor, bătaie de joc pe banii românilor

Comisia Europeană respinge solicitarea guvernului pentru amânarea liberalizării preţurilor gazelor, o măsură despre care producătorii interni de gaze naturale spun că va îngropa industria românească. Răspunsul a venit din partea comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, cel care a declarat luna trecută că România este o ţară neguvernabilă. După aflarea veştii, premierul a declarat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc şi a devenit obligaţia României, care trebuie respectată.

Realitatea Tv, în cadrul emisiunii Realitatea la raport, a cerut în repetate rânduri ministerului Energiei un punct de vedere privind o posibilă amânare a liberalizării preţului gazelor, dar solicitarea fost ignorată. Potrivit Mediafax însă, Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, încă din luna mai, o scrisoare în care a anunţat intenţia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

“Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Premierul dă vina pentru această măsură pe guvernarea Boc. “Motivarea europenilor e clara că trebua sa facem liberalizare de cand am intrat in UE, din pacăte nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut si apoi, Boc a aprobat dupa, acum minte pe la TV, noi nu putem face decat… avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie (cu 5%), iar în 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie.

Pentru consumatorii industriali, liberalizrea preţului la gaze s-ar întinde până în 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, preţurile plătite de companii ar urma să crească cu 4%, în 1 aprilie şi 1 iulie cu câte 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente. Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie. În 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie şi cu 3% în 1 octombrie. Alte majorări ar urma să fie făcute de mai multe ori pe an până în 2018.

Comunicat al Departamentului pentru Energie

Grafic creştere preţuri
Gaze destinate consumatorilor industriali 1 aprilie 2013 + 5%
1 iulie 2013 + 5%
1 octombrie 2013 + 3%
1 ianuarie 2014 +4%
1 aprilie 2014 + 5%
1 iulie 2014 + 5%
1 octombrie 2014 + 4%
Gaze destinate consumatorilor casnici 1 iulie 2013 + 8%
1 octombrie + 2%
1 ianuarie 2014 + 2%
1 aprilie 2014 + 2%
1 octombrie 2014 + 3%

Luna iulie vine cu SCUMPIRI ÎN LANŢ. Facturi mai mari la gaz şi la curent

Începutul lunii iulie vine cu scumpiri în lanţ şi în domeniul energiei. Curentul, dar şi gazele, se vor scumpi fiecare cu câteva procente.

Creşterea la energia electrică ar putea fi şi mai mare, dacă distribuitorilor din domeniul energetic, în special distribuitorilor de gaze naturale, li se va recunoaşte de către autoritatea de reglementare în domeniu, venituri amânate de 1,5 miliarde de lei, scrie b1.ro. La 1 iulie 2013, 10% din totalul energiei electrice livrate populaţiei va fi achiziţionată din piaţa liberă de energie, într-o primă etapă de liberalizare a preţurilor, conform calendarului agreat cu FMI, lucru care va duce la o nouă scumpire a energiei cu până la 2%.

Tot de la 1 iulie, conform calendarului de liberalizare a prețului la gazele naturale ar trebui să crească și prețul acestora, atât pentru agenții economici, cât și pentru populație.

Guvernul a trimis un memoriu Comisiei Europene prin care cerea amânarea cu 6 luni a calendarului, cerere respinsă de autoritățile centrale europene. Creșterea prețului pentru populație va fi de 8 procente. Creșterea prețului gazelor naturale ar putea depăși însă 10 procente, dacă ANRE va recunoaște cererile distribuitorilor de gaze naturale care reclamă venituri amânate de 1,5miliarde de lei.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Falimentul total al industriei romanesti si saracirea populatiei (VIDEO). Comisarul european OETTINGER dicteaza LIBERALIZAREA PRETULUI ENERGIEI, concomitent cu LIBERALIZAREA PRETULUI GAZELOR

  1. pai e bine. Inseamna ca la iarna vom crapa aproape toti. Nu ne ajung salariile nici acum decat pt strictul necesar si cu multa economie. Mancarea s-a dublat fata de anul trecut; si e abia vara. Daca acum traim de azi pe maine, la iarna cum va fi? Probabil vom trai de azi pe azi.

  2. Multumescut-Ti Doamne

    I-am cerut lui Dumnezeu sa ma faca puternic,
    pentru ca sa pot pune in aplicare proiecte marete,
    Si El m-a lasat slab precum eram
    pentru a ma pastra in smerenie.
    I-am cerut lui Dumnezeu sa-mi dea sanatatea,
    pentru a pune in practica planuri grandioase,
    iar El mi-a dat durerea
    pentru a-L intelege mai bine.
    II cerui bogatia pamantului,
    pentru a dobandi totul
    iar El m-a lasat sarac
    pentru a nu deveni egoist.
    I-am cerut puterea,
    pentru ca oamenii sa aiba nevoie de mine,
    iar El mi-a dat umilinta
    pentru ca eu sa am nevoie de ei.
    I-am cerut lui Dumnezeu totul,
    pentru ca sa ma pot bucura de viata,
    iar El mi-a lasat doar viata,
    pentru ca sa ma invat a ma incanta de toate.

    -Doamne,n-am primit nimic
    din tot ceea ce am cerut,
    dar totusi mi-ai dat
    tot ceea ce aveam nevoie,
    si asta aproape impotriva vointei mele.
    Rugaciunile pe care nu l-am facut mi-au fost implinite.
    Fie laudat Domnul Dumnezeul meu,
    intre toate popoarele
    caci intre toti pamantenii
    nimeni nu a dobandit ceea ce am dobandit eu!

    P.S.-text cumparat de la pangarul unei manastiri…

  3. Vad ca aceasta crima a liberalizarii nu produce reactii consistente – Se va muri lent ,in chinuri

  4. Culmea tupeului german – anul 2013, vara, in campanie electorala:
    http://adevarul.ro/international/europa/mesajul-merkel-tinerii-someri-zonaeuro-mutati-va-1_51bc8bb2c7b855ff5695377b/index.html#

    “In cel mai recent interviu acordat pentru BBC, Angela Merkel…
    a accentuat nevoia pentru reforme economice de amploare în UE, care să transforme piaţa europeană într-una mult mai competitivă. Cancelarul crede că dacă accentul reformelor ar cădea pe investiţii şi mai puţin pe tăierile bugetare, crizele ar putea fi depăşite mult mai eficient şi rapid.”

    Imediat vine si explicatia: accent pe investitii si mai putin pe taieri bugetare… in Franta. Romania, Bulgaria, Grecia, keine Chance.

  5. http://www.zf.ro/eveniment/trecerea-la-euro-este-specificata-in-viitoarea-constitutie-a-romaniei-10978752

    „Guvernul elaborează anual sau multianual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le transmite instituţiilor Uniunii Europene, după informarea prealabilă a Parlamentului asupra conţinutului acestora“.

  6. Pingback: Proteste sindicale fata de liberalizarea energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA, DISTRUSA SISTEMATIC DE FMI SI UE/ Hidroelectrica si insolventa... familiei? REMUS BORZA, ACUZAT DE CONCEDIEREA UNOR SALARIATE AFLATE IN CONCEDII "PRENATALE" - Război într
  7. Pingback: PONTA ATINGE NOI CULMI ALE TUPEULUI: Trebuie liberalizat pretul gazului pentru ca am plati cel mai ieftin gaz din Europa! [VIDEO] - Război întru Cuvânt
  8. Pingback: Ilie Serbanescu despre logica antieconomica a LIBERALIZARII PRETURILOR LA ENERGIE: “O japcă integralist de tip colonial”, “o jefuire fără perdea!” - Recomandari
  9. Pingback: Seful ENEL pune sare pe rana: CALENDARUL LIBERALIZARII A FOST PREA RAPID PENTRU SARACIA DIN ROMANIA/ Beneficiile austeritatii: GERMANIA SCADE VARSTA PENSIONARII SI CRESTE PENSIILE/ Demonstrat statistic: ROMANIA NU ARE STAT SOCIAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare