BULGARIA FIERBE: Mii de oameni in strada cerand demisia guvernului abia instalat. Premierul Oresarski CHEMAT LA ORDINE LA “INALTA POARTA” DE LA BRUXELLES

19-06-2013 2 minute Sublinieri

Un scenariu care se va repeta si in Romania cand va ajunge cutitul scumpirilor la os?

bg

  • Ziare.com:

Bulgaria fierbe: Mii de oameni in strada, circulatie blocata in Sofia (luni)

Bulgaria este in fierbere, dupa ce controversatul deputat Delian Peevski a fost numit in fruntea Agentiei de Securitate Nationala (DANS). Chiar daca acesta a renuntat sambata la acest post, bulgarii continua protestele, cerand demisia guvernului.

In a patra zi de proteste, aproape 10.000 de bulgari s-au strans, luni, in fata cladirii Guvernului, cerand demisia cabinetului Oresarski. Oamenii poarta drapeluri tricolore, strigand “demisia” si “mafia”. Printre doleante se disting cele privind modificarea Constitutiei si convocarea de alegeri anticipate, noteaza Dnes.

Demonstrantii continua sa strige sloganuri belicoase precum “gunoaie rosii (n.r. facand referire la guvernul de sorginte socialista). Tot ei au blocat si Podul Orlov. In jurul orelor 21, protestatarii au blocat doua mari bulevarde ale capitalei Sofia, circulatia rutiera fiind inchisa.

Mai departe, demonstrantii si-au continuat marsul catre sediul Partidului Socialist Bulgar, unde au strigat din nou “gunoaiele rosii” si “cine nu sare e rosu”.

Premierul Bulgariei, chemat la raport de Comisia Europeana (Video)

Premierul Bulgariei, chemat la raport de Comisia Europeana (Video)

Plamen Oresarski, premierul Bulgariei, se va intalni vineri, 21 iunie, cu Jose Manuel Barroso, la Bruxelles, pentru a da explicatii despre numirea controversata care a starnit proteste in randul bulgarilor.

Protestele desfasurate in weekend fata de numirea mogulului media Delian Peevscki in fruntea Agentiei nationale de Securitate de catre seful Guvernului de Sofia au atras atentia Comisiei Europene, care se arata ingrijorata fata de buna functionare a statului de drept din Bulgaria.

Potrivit agentiei Focus, bulgarii au cerut demisia lui Oresarski, numit in functie in urma cu trei saptamani, insa acesta a refuzat, spunand ca ar fi un gest “extrem de iresponsabil”, care ar arunca tara intr-o criza politica ce ar afecta negocierile cu Uniunea privind bugetul pe anii urmatori.

Mogulul Delian Peevski, in varsta de doar 32 de ani, deputat din partea formatiunii MRF, ce reprezinta minoritatea turca din Bulgaria, nu are experienta in domeniul serviciilor de securitate, ceea ce a starnit proteste in randul bulgarilor, care considera numirea facuta de proaspatul premier drept una inadecvata.

Controversa din Bulgaria a atras atentia CE, care l-a convocat pe seful Guvernului de la Sofia, vineri, la o discutie cu Jose Manuel Barroso. Intalnirea a fost confirmata de Olivier Bailly, purtator de cuvant al CE.

Partidul conservator bulgar Gerb, alungat de la putere in februarie, a declarat marti ca nu se va mai prezenta in Parlament, unde dispune de cel mai mare numar de deputati, in conditiile in care protestatarii au inceput sa se adune din nou, marti seara, in fata Consiliului de ministri, in a cincea zi de proteste masiva impotriva guvernului condus de premierul Plamen Oresharski, sustinut de socialisti.

“Nu vom mai veni la Parlament. Parasim corpul legislativ si nu vom reveni decat pentru sesiuni de dezbateri privind un nou cod electoral, asa cum cer manifestantii”, a declarat liderul Gerb, fostul premier Boiko Borisov, citat de AFP.

Mii de bulgari protesteaza zilnic in cea mai saraca tara a Uniunii Europene, de vinerea trecuta, reamintind de protestele de iarna trecuta impotriva saraciei si a coruptiei, care au antrenat demisia guvernului lui Borisov.

Manifestantii denunta de aceasta data numirea controversata a unui deputat, Deylan Peevski, in functia de sef al puternicei agentii de securitate nationala (DANS), in conditiile in care nu are nicio experienta in domeniu si este legat de un puternic grup de presa care apartine familiei sale. Peevski a renuntat intre timp la nominalizarea sa.

Printre revendicari mai figureaza reforma codului electoral bulgar, pentru a permite noilor personalitati sa intre in politica, si pentru a inlocui o elita judecatoreasca considerata corupta si prea apropiata de mediul de afaceri.

Parlamentul bulgar, care are 240 de locuri, cere prezenta a 121 de parlamentari pentru a adopta o lege, ceea ce inseamna ca absenta celor 97 de alesi ai Gerb nu poate impiedica procesul legislativ.

Bulgarians rally against election of Head of DANS

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “BULGARIA FIERBE: Mii de oameni in strada cerand demisia guvernului abia instalat. Premierul Oresarski CHEMAT LA ORDINE LA “INALTA POARTA” DE LA BRUXELLES

  1. Pingback: Gigantul bancar JP MORGAN cere instituirea de REGIMURI AUTORITARE in tarile din periferia Uniunii Europene. NOI SUNTEM DEJA APROAPE… - Recomandari
  2. totul pare tras la indigo turcia, bulgaria, etc

  3. Pingback: FIERBE LUMEA. Protestele si represiunile brutale continua in Turcia [video]/ Zeci de mii de oameni in strada in ITALIA/ Brazilia scufundata in ANARHIE din cauza… CUPEI MONDIALE LA FOTBAL/ Proteste zilnice in BULGARIA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare