Grecia: nou acord cu TROICA pentru CONCEDIEREA a 25 000 de BUGETARI. Vizita stapanului Schauble pe PLANTATIE

19-07-2013 1 minut Sublinieri

toetnos

De la stânga la dreapta: Viceprim-ministrul Evangelos Venizelos, ministrul Economiei Yannis Stournaras şi primul ministru Antonis Samaras

Pe scaun: Wolfgang Schäuble

Pe pancartă: Willkommen [“bun venit” în germană] marelui nostru binefăcător

Sursa imagine: presseurop.ro

Parlamentul elen a adoptat, miercuri noaptea, masurile de austeritate convenite de guvern cu “troica” creditorilor internationali, inclusiv prevederile care plaseaza “in rezerva” 25.000 de functionari publici, care pot fi concediati oricand.

Pachetul legislativ a trecut cu 153 de voturi pentru si 140 impotriva, a declarat la scurt timp dupa miezul noptii vicepresedintele parlamentului Christos Markogiannakis, la televiziunea de stat Vouli TV, potrivit Bloomberg, preluata de Mediafax.

Ministrul german la Finantelor, Wolfgang Schaeuble, soseste joi dimineata la Atena pentru o vizita de o zi.

Aprobarea noilor masuri de austeritate reprezinta o victorie pentru premierul Antonis Samaras, care va obtine astfel urmatoarea transa din acordul de finantare externa.

Votul din parlament a fost acompaniat de un protest pasnic in fata cladirii legislativului, la care au participat aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimarilor politiei. Grecia trece prin cel de-al saselea an consecutiv de recesiune, iar somajul a atins cota record de 27%.

Ministrii Finantelor din zona euro vor discuta deblocarea transei catre Grecia intr-o teleconferinta programata pentru 24 iulie, dupa ce au convenit saptamana trecuta sa acorde 2,5 miliarde euro in luna iulie si alte 500 milioane euro in octombrie. In plus, Grecia va recupera 2 miliarde euro din profiturile obtinute de bancile centrale pe obligatiunile guvernamentale elene si va primi o transa de 1,8 miliarde euro de la FMI.

Coalitia de guvernare a suferit saptamana trecuta o pierdere masiva, dupa retragerea Stangii Democratice in urma deciziei de a inchide postul de stat ERT. In urma neintelegerilor din coalitie, Samaras trebuie sa se bazeze pe o majoritate de numai 155 de voturi dintr-un total de 300, formata din partidul sau, Noua Democratie, si rivalul traditional Pasok.

“O vizită simbolică”scrie Eleftherotypia în timp ce ministrul de Finanţe, principalul promotor al măsurilor de austeritate, este aşteptat la Atena în acest 18 iulie. Wolfgang Schäuble ar trebui să anunţe un ajutor de 100 de milioane de euro destinat luptei împotriva şomajului în rândul tinerilor.

Critic, cotidianul grec explică faptul că, în ciuda memorandumurilor, datoria publică a ţării pe perioada 2009-2013 a trecut de la 130% la 175% din PIB, că investiţiile au scăzut cu 50% şi că salariul minim s-a diminuat cu 20%.

Tot astăzi, dimineaţa devreme, Parlamentul grec a adoptat, cu 153 de voturi din 300, un proiect de lege asupra reformei sectorului public, dorită de mult timp de creditorii internaţionali ai Troicii (UE-BCE-FMI). Măsurile ar trebui să permită Atenei să securizeze vărsarea unei noi tranşe a ajutorului internaţional de 6,8 miliarde de euro, aprobată recent de Troică.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Grecia: nou acord cu TROICA pentru CONCEDIEREA a 25 000 de BUGETARI. Vizita stapanului Schauble pe PLANTATIE

  1. cam ceea ce se intampla in grecia va urma cat de curand si la noi

  2. Pingback: ASTA INSEAMNA O BISERICA VIE: Arhiepiscopul Cretei, Irineu, vrea sa doneze terenuri agricole pentru GRECII SOMERI - Recomandari
  3. Pingback: GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare