“Vor sa controleze tot”: PONTA SUSTINE PROIECTUL “PRISM” ROMANESC propus de Ghita-SRI! TERORISMUL – “BAU-BAUL ADULTILOR”/ Tara lui “SA TRAITI” si viitorul trasat de NOUA FRATIE A SECURITATII: “Intr-o zi, implementarea unui cip in fiecare nou-nascut va deveni o procedura standard” (UPDATE VIDEO)

19-07-2013 17 minute Sublinieri

Mircea Badea despre psihoza TERORISMULUI ca BAU-BAUL pentru adulti inventat de societatea moderna...

Dictatura comunistă ne dădea mâncare în rații pe cartele. Azi, “noua democrație capitalistă” vrea să ne raționalizeze libertatea pe cartelele pre-plătite la serviciile de telefonie mobilă. Aflăm abia după un an că USL-ul a decis în CSAT să se treacă la interceptarea, înregistrarea și urmărirea milioanelor de cartele pre-plătite ale utilizatorilor din România. Mass-media românești sunt foarte discrete în acoperirea “cazului Snowden“, dar în realitate este vorba de un uriaș scandal internațional care depășește cu mult granițele unui simplu conflict diplomatic. Și ce descoperim? Că chiar și după ce Snowden a dezvăluit lumii întregi că libertățile omului sunt încălcate de serviciile secrete americane – și în mod sigur și de cele ale altor state -, după ce The Guardian este principalul aliat din mass-media al fostului agent CIA, după ce Merkel, Hollande și alți politicieni grei europeni cer socoteală USA pentru activitatea de spionaj asupra unor guverne și instituții din Europa, Dl. Ponta declară senin: “Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite (…). Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, (…) erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite”.  Există un film american (l-am văzut pe HBO), bazat pe o întâmplare reală, în care un om nevinovat este răpit de CIA în Europa și este anchetat mai multe luni, distrugându-i-se viața, pentru că primise un apel necunoscut pe telefonul lui al cărui număr aparținuse înainte, întâmplător, unui om suspectat că era terorist și cu care el nu avea absolut nici o legătură. Vă rog să-l căutați și să-l vedeți. Și să vă mai gândiți apoi dacă vi se pare OK să vă dați CNP-ul atunci o să cumpărați o cartelă pre-pay. Terorismul nu s-a născut pentru că oamenii simpli au descoperit că nu mai au loc pe lume de oamenii de alte religii, ci din cauza manipulărilor istorice ale oamenilor politici în urmărirea scopurilor lor oculte. Și acum ei vor ca oamenii simpli să plătească pentru asta cu libertatea lor, conform conceptului stupid că “dacă vreți securitate, trebuie să renunați la anumite libertăți”. Nu, asta este doar o cale perfidă de a spori vulnerabilitatea oamenilor pentru a putea fi mai ușor controlați. Eu nu am nimic cu musulmanul, evreul, sau hindusul. Teroriștii din toate taberele și religiile sunt responsabilitatea exclusivă a oamenilor politici și a jocurilor lor care au radicalizat oamenii. Vor să controleze tot. Și astfel, într-o zi, implementarea unui cip în fiecare nou născut va deveni o procedură standard și normală.

Analistul politic Cozmin Guşă a comentat, la Realitatea TV, iniţiativa legislativă privind interceptarea convorbirilor telefonice cu cartele preplătite, adusă în atenţia opiniei publice de Sebastian Ghiţă, deputat PSD. “Eu nu aş comenta declaraţia lui Sebastian Ghiţă pentru că dânsul nu există la nivel politic. Eventual, vom putea discuta la finele acestui sezon prin ce minune firmele domnului Sebastian Ghiţă au câştigat contracte în valoare de peste 250 de milioane de euro anul acesta, contracte cu ministerele. Şi atunci ne putem explica de ce este folosit pentru ca să arunce în ventilator asemenea lucruri care sunt greu de justificat. Aş comenta ceea ce spune Victor Ponta. Şi nu are sens ceea ce spune Victor Ponta din două puncte de vedere. Primul, asta nu este deloc o prioritate naţională în condiţiile în care privatizările eşuează, în condiţiile în care economia merge prost, în condiţiile în care oamenii intră în şomaj din incompetenţa Guvernului. Acestea ar trebui să fie treburile domnului Ponta. Şi doi, România nu este un stat ameninţat de terorism. Eventual, putem să ne prefacem, să fim ca semi-legaliştii, deşi nu ne caută nimeni. Evenimentele din România din ultimii ani nu justifică asemenea măsuri de forţă care nu sunt decât un mimetism la adresa iniţiativelor SUA care sunt într-o cu totul altă postură. SUA şi-au propus să conducă lumea. Pentru asta îşi iau toate măsurile de precauţie ca toţi cei care sunt asupriţi sau nedreptăţiţi să nu mai poată să reediteze 9/11. România nu este în acastă postură şi nici nu a fost ameninţată. Avem politiceni însă, de la domnul Ponta şi Băsescu în jos, care se întrec să ne transforme într-o ţară urmărită de Big Brother”, a spus Guşă, la Realitatea TV. Analistul politic mai spune că nu îşi doreşte să trăiască într-o ţară condusă de “a doua frăţie a Securităţii”. “Nu îmi doresc să trăiesc într-o ţară care e condusă de a doua frăţie a Securităţii. Nu îmi doresc să trăiesc în ţara lui “Să trăiţi”, în care doar ofiţerii acoperiţi contează, în care toată lumea e ascultată, în care intimitatea dispare pentru că am trăit până în 1989 într-o ţară în care eram ascultaţi. Dacă nu suntem persoane publice, vrem să avem lucruri private pentru care răspundem numai în faţa lui Dumnezeu. Dacă sunt ilegale, răspundem şi în faţa autorităţilor. În rest, asemenea exces de zel se va întoarce cu totul împotriva acestui guvern care nu are nicio soluţie, acestui premier care pare din ce în ce mai mult un prim-ministru care nu este al României, ci al altora, executând un program impus, a mai declarat Guşă.

Scandalul interceptărilor are valenţe internaţionale. Ceea ce propune Sebastian Ghiţă (deputat PSD, secretar al Comisiei „SRI” şi patron al postului România TV) şi SRI intră în coliziune cu principii ale Uniunii Europene. Ce susţine acum Ponta, respingea ferm în primăvară. SRI propune, Ghiţă execută, Ponta e de acord Scandalul interceptărilor totale a (re)izbucnit miercuri 17 iulie, după ce deputatul PSD de Prahova, Sebastian Ghiţă, cunoscut ca fiind un apropiat al serviciilor secrete a făcut următoarea declaraţie într-un interviu la Hotnews (unde oare era mai nimerit decât aici!)

„Vom depune o iniţiativă legislativă care să permită interceptarea cartelelor telefonice pre-platite (…) trebuie să generam un cadru legal prin care, în condiţiile în care aceste cartele pre-platite din România pot fi folosite la infracţiuni, ele să poată fi luate în evidenţă şi să aibă acelaşi regim ca telefoanele obişnuite”.

Peste numai o zi, hop şi premierul Victor Ponta:

„Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite”.

Cine crede însă că este vorba doar de o iniţiativă a lui Sebastin Ghiţă şi că premierul Ponta a sărit în apărarea lui după declanşarea scandalului (în presa independentă, nu şi în cea portocaliu-cotrocenistă) – se ştie, între cei doi este o strânsă relaţie de prietenie – se înşală. Este o comandă a SRI, iar în spatele comenzii s-ar afla chiar Traian Băsescu (dovezile, imediat – n.a.). Pe 6 noiembrie 2010, la TVR 1, directorul SRI, George Maior, făcea următoarea declaraţie:

„Din punctul nostru de vedere, România are o problemă pe care am semnalat-o mai demult, dar care, datorită unui context indus privind interceptările de telefoane, nu a fost adoptată la nivel de Guvern – context indus privind alte aspecte care sunt fireşti în activitatea serviciilor de informaţii, folosirea interceptărilor pentru prevenirea unor asemenea evenimente – şi mă refer la cartelele telefonice preplătite, care la noi sunt anonimizate, în alte state europene, în toate, de fapt, există obligativitatea înregistrării lor, ca să se cunoască foarte clar numele persoanei ce posedă o asemenea cartelă preplătită, astfel încât din punctul acesta de vedere noi avem o vulnerabilitate”.

Deci, nimic nou sub soare. SRI a dat din nou comanda, Sebastian Ghiţă preluat executarea ordinului, iar, ca de obicei, premierul Victor Ponta s-a băgat într-o „ciorbă” din care nu ştim cum va ieşi.

Ponta din 20 mai îl contrazice pe Ponta din 17 iulie

Declaraţia de joi dimineaţă a premierului Ponta, reluată şi joi seara la un alt post TV „cotrocenist” (este vorba de Digi24) vine în contradicţie cu un document din 20 mai 2013 semnat de …premierul Victor Ponta. Este vorba de punctul de vedere negativ al Guvernului Ponta 2 referitor la…. o iniţiativă legislativă denumită Lege privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay, înregistrată în 2013 de deputatul PDL de Iaşi, Petru Movilă. În document se arată că „soluţiile legislative preconizate (…) sunt susceptibile să aducă grave atingeri vieţii private a persoanelor fizice…”. Mai mult, în document se mai arată că iniţiativa legislativă vine în contradicţie cu 5 (cinci) Directive ale CE. Deci una spunea pe 20 mai 2013, Victor Ponta într-un document guvernamental şi altceva, acum. Dar asta nu este totul. Pe 3 martie 2011 (adică în plină guvernare PDL), 9 deputaţi PDL promovează o iniţiativă legislativă privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay. Guvernul Boc dă aviz negativ. Pe 7 septembrie 2011 proiectul este respins de Senat cu 97 de voturi „pentru” (respingere) şi 2 „contra”. Pe 20 decembrie 2011 proiectul este respins şi de Camera Deputaţilor, dar, atenţie, cu mici excepţii, deputaţii USL au votat …împotriva respingerii. „A fost, cred un vot de tip <<Gică contra>>, adică s-a votat invers decât PDL. Eu aşa am înţeles”, ne-a declarat joi un deputat PSD. Şi pentru ca să nu mai înţeleagă nimeni nimic, să mai spunem că pe 21 mai 2012, cu 76 voturi „pentru” şi 2 „contra” Senatul respinge o altă iniţiativă legislativă similară, promovată de deputatul PDL, Ştefan Pirpiliu, iar pe 16 aprilie 2013, cu 333 de voturi „pentru” şi 2 „contra” deputaţii pun şi ei cruce şi acestui proiect. Deci să recapitulăm: am avut 3 legi propuse de PDL, toate respinse. La prima, cea din 2011, PNL şi PSD votează împotriva respingerii, avem una din 2012 unde PNL şi PSD votează pentru respingere în 2013 şi mai avem una din 2013, aflată la Senat în proceduri pentru care Guvernul Ponta a dat aviz negativ.

A uitat Ponta de „Burgas” în primăvara lui 2013?

Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta susţin că legea privind interceptarea telefoanelor pre-plătite este necesară după ceea ce s-a întâmplat în Bulgaria. Numai că atentatul de la Burgas a avut loc în 2012, iar votul masiv al USL împotriva proiectului „Pirpiliu” a fost dat pe 16 aprilie 2013, iar poziţia …guvernului Ponta, documentul semnat de premierul Ponta, adică avizul negativ pe proiectul „Movilă” este din 20 mai 2013. Deci, unde este legătura cu atentatul din 2012? De ce face Victor Ponta trimitere la acel eveniment? Pe 16 aprilie 2013 şi pe 20 mai 2013 premierul Ponta a uitat de atentat? (Nu punem aceeaşi întrebare în ceea ce-l priveşte pe Sebastian Ghiţă, pentru că pe 16 aprilie 2013, ca de obicei, a lipsit de la votare – n.a.). Să sufere de amnezie premierul? Nu credem într-o astfel de posibilitate. Să se fi „trezit” acum şeful SRI? Nu excludem, dar nu credem că George Maior nu ştia de proiectul „Pirpiliu”. Mai aproape de adevăr este o altă ipoteză: altceva vrea în special şeful SRI (şi cine este în spatele lui), să execute Sebastian Ghiţă, iar Victor Ponta a lansat cu mult zgomot diversiunea interceptării cartelelor pre-plătite pentru a acoperi altă grozăvenie. Şi credem că este vorba – că a scăpat Sebastian Ghiţă „porumbelul” în interviul de pe Hotnews este altă problemă – de interceptarea a tot ce mişcă pe internet, a Facebook-ului, a Twitter-ului etc. Aici da, s-ar putea ca lumea să-i sară în cap premierului rău de tot. Evident, nu excludem deloc nici chestiunea interceptării telefoanelor cu cartelă preplătită, dar subiectul nu ar produce prea mare deranj, pentru că se ştie, SRI interceptează şi acest tip de cartele şi oricum lumea s-a…obişnuit. Marea problemă o reprezintă în, repetăm, interceptarea internetului în integralitatea sa.

Povestea cu CSAT-ul este dubioasă

Premierul Ponta, şi-a justificat susţinerea pentru interceptarea telefoanelor (în curând o să ne spună la fel şi despre interceptarea integrală a internetului) printr-o decizie CSAT din perioada interimatului la Cotroceni a lui Crin Antonescu. Şi aici lucrurile sunt în ceaţă. În primul rând Victor Ponta spune că respectivul CSAT a avut loc în luna august. Greşit. A avut loc pe 19 iulie 2012. Din informaţiile pe care Cotidianul.ro le-a obţinut din două surse apropiate Palatului Cotroceni, problema interceptării telefoanelor nu s-ar fi discutat pe 19 iulie. De altfel, în minuta oficială de după acel CSAT, s-a menţionat că s-a discutat situaţia din Bulgaria, dar că SRI a decis să nu mărească nivelul de alertă teroristă.

O lege complet inutilă

Nu deţinem (încă) informaţii privind următorul CSAT, cel de pe 27 septembrie 2012, când la Cotroceni a revenit Traian Băsescu. În comunicatul oficial există o formulare privind unul dintre punctele de pe ordinea de zi – vulnerabilităţile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas. O formulare care poate însemna şi că s-a discutat/decis ceva privind interceptările telefoanelor cu cartele preplătite, dar poate însemna şi că nu s-a decis nimic în acest sens. Se blufează în acest caz şi că se încearcă acoperirea unei alte „afaceri”. Toate argumentele premierului Ponta, ale lui Sebastian Ghiţă, ale directorului SRI şi chiar ale CSAT (dacă există o eventuală decizie în acest sens) sunt demontabile. Sunt demontabile cu trei paragrafe clare ca bună ziua din Raportul de respingere a proiectului „Pirpiliu”, raport votat în unanimitate de comisia Camerei sesizată pe fond şi care demonstrează că o astfel de lege este complet inutilă. • această propunere legislativă creează costuri suplimentare pentru operatori și distribuitori și are un impact negativ asupra utilizatorilor, având în vedere că la ora actuală în România 60-70% din cartelele SIM de pe piață sunt preplătite. • legea românească se aplică persoanelor fizice și juridice române, dar cartele SIM preplătite pot fi achiziționate în state terțe cum ar fi Republica Moldova, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul României și pot folosi aceste cartele prin activarea serviciul de roaming, ceea ce face ca eficacitatea acestei legi să se reducă semnificativ. • la nivelul Uniunii Europene nu există un act normativ de natură să oblige statele membre să identifice utilizatorii cartelelor de telefonie de tip PrePay. În Raportul de evaluare a Directivei 2006/24/CE privind reținerea datelor, Comisia Europeană precizează că eficacitatea măsurii înregistrării obligatorii a identității utilizatorilor de servicii preplătite nu a fost dovedită, iar în momentul de față Comisia nu este convinsă de necesitatea de a acționa în acest domeniu la nivelul UE.măsura colectării datelor necesare identificării clienților de servicii de comunicații electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite este inutilă din punct de vedere practic. Utilizarea de persoane interpuse este o practică frecventă care face introducerea în zona infracțională a unor categorii de persoane extrem de sărace, credule sau chiar minori. Utilizarea de date aferente unor cărți de identitate false sau furate (ori pierdute) este, de asemenea, posibilă având în vedere zona largă de persoane implicate în distribuirea cartelelor telefonice preplătite, inclusiv prin Internet. Metodele investigative aflate la dispoziția organelor de aplicare a legii sunt suficiente pentru identificare inclusiv a titularilor cartelelor preplătite (pot fi folosite date de trafic, inclusiv geo-localizare, corelarea IMSI cu cartela, etc).

Ce document a semnat Ponta pe 20 mai 2013

Avizul negativ al Guvernului Ponta 2 privind proiectul “Movilă” referitor la interceptatea telefoanelor cu cartele preplătite demonstrează fără echivoc că o astfel de lege este una care încalcă numeroase prevederi europene. În document se arată, printre altele: „Considerăm că soluţiile legislative preconizate (…) sunt susceptibile să aducă grave atingeri vieţii private a persoanelor fizice, venind în contradicţie cu: 1. principiile statuate de Convenţia Consiliului Europei nr. 108/1981 pentru protejarea persoanelor faţă de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal. 2. prevederile Directivei 95/46/CE privind protecţia persoanelor fiziceîn ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date 3. dispoziţiile Directivei 2006/24/CE privind păstrarea datelor generate sau prelucrate în legătură cu furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice accesibile publicului sau de reţelede comunicaţii publice şi de modificare a Directivei 2002/58/CE (aceasta din urmă fiind cea privind prelucrarea datelor personale şi protejarea confidenţialităţii în sectorul comunicaţiilor publice. 4. prevederile Directivei 2009/140/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivelor 2002/21/CE privind un cadrul de reglementare comun pentru reţelele de comunicaţii electronice, şi la 2002/19/CE privind accesul la reţelele de comunicaţii electronice şi la infrastructura asociată, precum şi interconectarea acestoraşi 2002/20/CE privind autorizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice 5. dispoziţiile Directivei 2009/136/CE privind serviciul universal şi drepturile utilizatorilor cu privire la reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice, a Directivei 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale şi protejarea confidenţialităţii în sectorul comunicaţiilor publice şi a Regulamentului (CE) nr.2006/2004 privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure aplicare legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului 6. punctul 5.5 din Raportul de evaluare a Directivei 2006/24/CE care subliniază, printre altele, că că nu au fost furnizate Comisiei dovezi care să justifice eficacitatea adoptării la nivel naţional, de către statele membre, de măsuri privind obligativitatea înregistrării identităţii utilizatorilor de servicii preplătite”.

(Va urma)

Doi reprezentanţi PSD din Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii (SRI) susţin modificarea legislaţiei privind interceptările telefonice şi colectarea datelor personale, pentru a permite identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite. Scopul acestui demers, susţin iniţiatorii, ar fi prevenirea activităţilor care ţin de crima organizată şi de terorism, în condiţiile în care peste 10 milioane de români folosesc astfel de cartele, care în prezent nu permit identificarea directă a utilizatorilor. În prezent, convorbirile de pe cartele preplătite pot fi interceptate de autorităţi, însă identificarea utilizatorilor este anevoioasă. Premierul Victor Ponta susţine acest proiect şi a declarat că iniţiativa a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din august 2012, în contextul antentatului terorist de la Burgas, Bulgaria. La vremea respectivă, CSAT era condus de preşedintele interimar Crin Antonescu, liderul PNL. “Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite“, a spus Victor Ponta. În prezent, cartelele telefonice preplătite pot fi cumpărate în România fără niciun fel de identificare din partea utilizatorilor. Convorbirile efectuate de pe acest tip de cartele pot fi interceptate de SRI, însă identificarea utilizatorilor se face greoi, ceea ce pune piedici în munca de cercetare penală a anchetatorilor. Disputa europeană pe identificarea cartelelor prepaid. Harta ţărilor care o susţin

Legendă: cu ROŞU – ţări din Europa unde utilizatorii trebuie să se identifice la cumpărarea unei cartele preplătiteCu ALBASTRU – ţări din Europa unde legea nu îi obligă pe utilizatori să se identifice la cumpărare. România se numără deocamdată printre acestea din urmă. Ţările din Uniunea Europeană sunt împărţite când vine vorba despre înlesnirea interceptărilor de cartele prepaid şi despre obligaţia utilizatorilor de a se identifica atunci când cumpără o astfel de cartelă. Specialişti din domeniu, consultaţi de gândul, au explicat că în România piaţa de telefonie mobilă înclină puternic către cartelele preplătite – aproximativ 70% dintre clienţi folosesc astfel de servicii telecom. Aceste cartele au un regim juridic diferit de cel al abonamentelor şi astfel este dificilă identificarea utilizatorilor lor în cazul activităţilor de cercetare penală sau pentru prevenirea şi contracararea riscurilor de securitate naţională.

Care este legislaţia în UE

La nivelul UE, nu există o legislaţie unitară pe acest subiect al identificării utilizatorilor de cartele preplătite. Totuşi, Directiva 2006/24/CE privind păstrarea datelor electronice şi de telecomunicaţiiobligă statele UE, inclusiv România, să reţină date privind aceste cartele, lăsând la latitudinea fiecărui stat cum implementează directiva. Printre statele europene în care utilizatorii sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la cumpărarea unei cartele preplătite se numără Germania, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria şi Slovacia. De cealaltă parte, în state precum Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia, Franţa sau Luxemburg, legea nu impune obligaţia identificării utilizatorilor de cartele preplătite la cumpărare, însă unii operatori telecom solicită aceste date. În Belgia, s-a adoptat un cadru legal în sensul identificării utilizatorilor, însă nu se aplică pentru că nu a fost adoptat un decret regal în acest sens. Directiva 2006/24/CE susţine păstrarea datelor de identificare a utilizatorilor de comunicaţii electronice şi telefonice, precum numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, pentru a asigura disponibilitatea lor în vederea cercetării, depistării şi urmăririi penale a infracţiunilor grave. În raportul Comisiei Europene de evaluare a acestei directive, se susţine importanţa păstrării acestor date, pentru că sunt probe importante pentru prinderea şi condamnarea celor vinovaţi de infracţiuni grave şi de terorism. Raportul menţionează preocuparea UE în domeniul cartelelor preplătite, în special având în vedere că acestea, atunci când sunt achiziţionate dintr-un alt stat membru, sunt folosite de persoane implicate în activităţi ilicite, pentru a scăpa de urmărirea penală.

Operaţiunea “Rescue”

Raportul CE aminteşte de operaţiunea “Rescue”, desfăşurată între 2008 şi 2011 de Europol, în urma căreia au fost identificaţi aproape 700 de membri ai unei reţele internaţionale de pedofili care opera pe internet. Liderul acesteia a fost arestat în Olanda, iar datele reţinute de operatorii de internet şi telecom i-au ajutat pe anchetatori să îi prindă pe vinovaţi. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, cel care a anunţat că intenţionează să lanseze iniţiativa legislativă la începutul sesiunii parlamentare, spune că s-a consultat în acest sens cu colegii săi de partid din Comisia de control al SRI şi că a căutat sprijinul Guvernului. De altfel, deputatul PSD Georgian Pop a anunţat iniţiativa cu câteva luni în urmă. „Eu am vorbit despre necesitatea construirii unei proceduri şi a unui sistem care să permităidentificarea utilizatorilor de cartele preplătite. Aceasta este noutatea, identificarea măcar a primului cumpărător de cartelă prepaid. Când se cumpără o cartelă, putem să-i cerem datele de identificare. Astăzi, dacă un judecător emite un mandat, o cartelă preplătită este doar un număr, nimeni nu ştie cine o foloseşte, a explicat Sebastian Ghiţă pentru gândul. Deputatul PSD susţine că are date care arată că există foarte multe cartele preplătite cumpărate din România şi folosite în sistem de roaming în toată Europa, de către persoane care se ocupă cu infracţiunile. Ghiţă susţine că există între 12 şi 14 milioane de cartele preplătite în România. “Am vorbit cu şefii marilor operatori de telefonie şi iniţiativa li se pare perfect legitimă. Au şi spus: ca la voi, la nimeni. În majoritatea statelor civilizate se face asta. Este un risc mult prea mare. Riscăm să vedem că nu vom avea mijloace să identificăm rău-făcătorii. Astăzi, cartelele preplătite din România sunt folosite de crima organizată fără ca noi să putem spune cine se află în spatele lor”, a mai spus Sebastian Ghiţă. Sebastian Ghiţă mai spune că ştie că s-a discutat acest subiect în CSAT, atunci când era preşedinte interimar Crin Antonescu, lucru afirmat şi de premierul Victor Ponta. „Ştiu că în CSAT, când Crin Antonescu era preşedinte interimar, s-a discutat şi s-a hotărât ca această chestiune să fie demarată. Sper acum că nu vor fi şi CSAT şi Crin Antonescu acuzaţi de deficit de inteligenţă (senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a spus despre Ghiţă că îl bănuieşte de deficit de inteligenţă, în legătură cu această iniţiativă – n.r.)”, a declarat deputatul PSD. Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

Contingentul armatei germane desfăşurat în Afganistan ştia din 2011 despre existenţa şi funcţionarea programului american de spionaj al comunicaţiilor, Prism, scrie cotidianul german Bild, care citează documente confidenţiale. Jurnalul a publicat fragmente dintr-un ordin trimis la 1 septembrie 2011 de cartierul general al forţei NATO (ISAF) de la Kabul către comandamentele regionale, inclusiv cel de la nord de oraşul Mazar-i-Sharif, condus de Bundeswehr (forţele militare germane). Acest document confidenţial explică procedura care trebuie urmată, începând cu 15 septembrie 2011, pentru a cere supravegherea de date telefonice sau electronice prin intermediul Prism, înlăturând orice îndoială cu privire la natura acestui program. Potrivit ordinului, comandanţii regionali care doresc să utilizeze serviciile Prism trebuie să contacteze personalul militar sau civil acreditat, exprimare care pare să facă referinţă la militari, dar şi la membri ai serviciilor secrete americane desfăşuraţi în fiecare bază de comandament regional, scrie Bild. „Toate cererile de supraveghere făcute în afara Prism trebuie reformulate în cadrul Prism înainte de 15 septembrie 2011”, se arată în documentul transmis armatei germane. Aceste cereri vizează introducerea numerelor de telefon sau adreselor de mesagerie electronică ale unor suspecţi în sistemul de supraveghere. Cotidianul german susţine, de asemenea, că a consultat documente care arată că serviciile secrete germane, BND, au furnizat NATO date de contact ale unor persoane care au fost astfel înregistrate în sistemul de supraveghere. Ordinul în cauză explică faptul că directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite a însărcinat armata americană să coordoneze operaţiunile de supraveghere în Afganistan. Contactat de Bild, Ministerul Apărării german a dat asigurări că nu are nicio cunoştinţă despre acest ordin scris. Cancelarul german Angela Merkel a afirmat anterior că a aflat de existenţa programului de supraveghere a comunicaţiilor al SUA doar în urma dezvăluirilor făcute de fostul consultant NSA, Edward Snowden. Întrebările legate de cât de mult ştiau guvernul german şi agenţiile sale de securitate despre programul de supraveghere al SUA au atins un nerv sensibil în Germania, având în vedere trecutul istoric privind spionarea cetăţenilor din fosta Germanie de Est comunistă şi regimul nazist.

Sebastian Ghiţă nu e unul. El e mai mulţi. Aşa reiese din interviul proaspăt dat care a întors pe dos toată receptarea mondială scandalului Snowden-PRISM. Practic, din România a venit singura cerere oficială, politică, exprimată de un parlamentar, care a sunat cam aşa: a, da vrem şi noi PRISM din ăla. La prima vedere e o idioţenie, la a doua vedere pare o filozofie – la orice ameninţare democratică să răspunzi cu un plan de afaceri. Persoana întîi plural:

Exista o discutie si la nivelul Comisiei SRI, acum, si a parlamentarilor impreuna cu guvernul care vizeaza modul in care aceasta zona, ramasa neacoperita total, suntem in imposibilitatea de a avea un mod gestionat prin lege in care sa ne raportam la cartelele pre-platite, repet, exista aceasta preocupare, sa gasim o solutie. Vrem sa gasim o solutie cu privire la modul de gestionare a cartelelor pre-platite. Nu este o initiativa personala, fie vom gasi o forma prin care sa convingem guvernul sa vina cu o astfel de initiativa, fie o sa depunem mai multi (parlamentari) in Parlament, ma chinui sa conving niste colegi acum si am si avut niste discutii cu cativa, in toamna vom incepe demersurile pentru chestiunea aceasta. nu cred ca in numele libertatilor cetatenesti trebuie sa ne permitem luxul de a fi nesiguri, de a ne lasa expusi. E o mare gaura in chestiunea asta pentru siguranta noastra a tuturor. Nu cred ca mai trebuie sa vina de afara cineva sa ne spuna ce avem de facut. Noi, ca politicieni, in loc sa iesim public si sa explicam ca de fapt nu vrem sa va inregistram, sa va ascultam de nebuni, degeaba, oricand, ci doar in cazul in care se constata ca in anumite infractiuni gen terorism, zonele evaziunii fiscale groaznice, a crimei organizate, se folosesc astfel de metode de a te ascunde de autoritati, atunci operatorul sa poata sa spune la mine Popescu a cumparat cartela. In cine sa am mai multa incredere? Intr-unul de la servicii, care, vezi Doamne, ar abuza de informatia asta, sau intr-un nebun care vrea sa arunce cu o bomba pe care a gasit-o el pe la el prin sat un campus universitar in aer? Va zic eu de acum, o sa avem mai multa incredere in cei de la servicii, asta e realitatea pe tot globul si trebuie sa ne obisnuim cu ea. nu cred ca mai trebuie sa stam cu mainile in san sa toleram atatea rele in numele libertatii si drepturilor omului.

Aş da subiect la olimpiada naţională de română cu următoarea cerinţă: Cine e acest “noi” despre care se vorbeşte în textul de mai sus? E detaliul care m-a frapat din prima în acest interviu. Deputatul jonglează în stil mare cu persoana întîi plural. În unele fraze “noi” înseamnă politicieni/parlamentari, în alte fraze “noi” înseamnă pe faţă şi nedisimulat serviciile secrete. Avem “noi” care înseamnă familia care se apără de terorişti. Avem un “noi” care înseamnă noi-capitalul, noi-afaceriştii. Avem şi noi-statul, noi-românii. Avem chiar şi noi-paranoicii aproape la fel de tabloidali ca RTV. Doar la finalul interviului apar mai mulţi de “eu”:

Din cum il stiu eu pe domnul prim ministru Ponta, nu va permite asa ceva.

Pentru că e vorba despre cum îl ştie “eu” personal pe premier. Logic. Ambiguitatea asta nu vine din prostie sau doar din cinism cum s-a spus. E o stare de fapt, un mod de gîndire. Un noi – amestec de servicii, capital, patrioţi, politicieni – lucrează pentru ăilalţi dintre noi. Ghiţă vrea un PRISM românesc complementar cu PRISM-ul american. Aşa cum Băsescu vroia o mică SUA estică. Deci pentru el (şi nu doar pentru el, avem aproape tot GDS-ul şi ONG-ismul intelectual de dreapta de partea abordării: “ăştia care se tot plîng de NSA sînt nişte ipocriţi, noi sîntem însă bărbaţi verzi care luptăm cu teroriştii de mici. În plus am aflat de mult de chestia cu NSA din filmele cu Will Smith“) dilemele etice sînt depăşite. Ideal ar fi după Ghiţă ca datele alea să fie prelucrate şi româneşte şi eventual să fie scos un bănuţ cinstit. Răspunsul la PRISM e să facem mai multe PRISM-e, ăia care ne permitem. Oricum ştim că spionajul e privatizat de foarte mult timp. Cu cîteva mii de euro îţi iei de pe net echipament complet de urmărire. Firmele de pază, protecţie sînt businessurile înfloritoare ale ultimului deceniu. Deci ar trebui să-i mulţumim lui Ghiţă că ne-a dat cîteva idei despre acest “noi”. Un NOI cu care va trebui să luptăm noi ăştilalţi. În România nu a existat reacţie la scandalul NSA, foarte puţine voci critice. Ălea care au venit au preferat o abordare anemică a dreptului la viaţă privată. Însă dezbaterea ar trebui să fie mult mai dură şi aici, şi aiurea: confruntarea sistemului cu sistemul însuşi. Băi, torturezi, faci Big Brother cu noi? Atunci să nu te mai aud cu statul de drept, anticorupţie, piaţa liberă. […]

big_brother

*


Categorii

Articolele saptamanii, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Mircea Badea, Panopticon, Radu Tudor, Servicii secrete, Stat politienesc, Teroarea "terorismului", Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la ““Vor sa controleze tot”: PONTA SUSTINE PROIECTUL “PRISM” ROMANESC propus de Ghita-SRI! TERORISMUL – “BAU-BAUL ADULTILOR”/ Tara lui “SA TRAITI” si viitorul trasat de NOUA FRATIE A SECURITATII: “Intr-o zi, implementarea unui cip in fiecare nou-nascut va deveni o procedura standard” (UPDATE VIDEO)

  1. Pana la urma, e simplu: putem trai si fara cartele pre-pay, putem trai si fara telefoane mobile la o adica ! Pana acum 20 de ani am trait bine mersi fara telefonie mobila, si nu a murit nimeni. Eu traiesc de 7 – 8 ani fara televizor, si e foarte bine asa.

  2. @Vranceanu:

    Foarte simplu… si imediat de pus in aplicare! 🙂

    Cu televizorul nu comunici, nu scrii, nu verifici, nu faci, in general, nimic util si indispensabil dpdv social.

  3. Pt admin: foarte corectă observaţia. Unde mai pui că e un instrument de lucru! În plus există zone în care nu au ajuns cu telefonia fixă.
    Dar parcă în România se mai şi exagerează cu vorbitul şi cu trimiterea mesajelor pe mobil…

  4. cartelele pre-platite se pot lua de la orice magazin, specializat sau nu, pana si de la buticul din colt. Acolo nu ti se cere buletinul ptr a afce o verificare a fetei solicitantului cu poza din buletin ci ti se cere sa spui un CNP, pe care il poti lua de pe net, sunt la liber. Ex: o persoana care este inscrisa in cadrul unei organizatii profesionale (contabili, avocati etc) isi pot gasi CNP-ul pe net. Despre ce securizare a informatiei vorbim?

  5. Din proprie experienta va spun ca pot trai si fara telefon mobil desi sunt profesionist IT in Romania. Am avut nevoie de pager cind era nevoie sa fiu chemat la joburi neprogramate in New York. Din diverse motive nu am trecut dela pager la telefon mobil cu toate ca au fost tentatii.
    Cel rau nu te poate manipula decit “cu colaborarea ta”.
    Doamne ajuta.

  6. @Vranceanu, Nicolaie s.a.
    Daca renunta 1-2 la telefonul mobil (hai, renunta 100.000, sau un milion!) tot e vax albina pt cei de sus. Nu ai tu, dar are prietenul tau, vecinul tau etc. Prin telefon pot fi ascultate nu doar convorbirile telefonice, ci toate convorbirile si sunetele din locul in care se afla telefonul, inclusiv daca este inchis.
    Ce conteaza cu adevarat pt ei este sa implementeze sistemul si sa creeze cadrul legal pt interceptari si CONTROL DE ORICE FEL – asta e important.
    Nu vei fi inregimentat/ascultat prin telefon? Vei fi prin email, calculator: ti se poate activa microfonul/camera web si poti fi spionat si asa. Se mai poate prin receptorul TV, sau prin cine stie ce alte mijloace, de ex. printr-un cip RFID care ar putea fi pus in haine sau pe alte produse, care apoi sa interactioneze cu altele, sau cardul de sanatate, actele de identitate etc. etc. – vor face in asa fel incat NICI NU VA FI NEVOIE SA STIM noi prin ce mijloace putem fi supravegheati/controlati, incat sa nu scape (aproape) nimeni.

  7. impotriva cui a fost atacul din bulgaria? pe cine trebuie sa protejam?

  8. Orice învăţ are şi dezvăţ, vă asigur. De 3 ani am renunţat să mai folosesc mobilul şi nu-i simt lipsa deloc (şi nici în sevraj n-am fost). Probleme au ceilalţi, care mă privesc cu neîncredere şi exasperare. Ce am putut observa în aceşti 3 ani: oamenii şi-au pierdut simţul orientării naturale şi nu mai sînt în stare, de exemplu, să ajungă la o întîlnire prestabilită, pentru că s-au obişnuit să sune din 5 în 5 min ca să vadă dacă ai ajuns, cît mai ai, în ce loc eşti exact. Devine tot mai evidentă dependenţa noastră de tehnologie (şi asta în special de bună voie), fapt pe care mizează şi cei interesaţi de supravegherea pe scară cît mai largă.

  9. Nu doar fratii Tsarnaev erau sub urmarire dar si pe ala care a incercat sa arunce in aer un avion de Craciun l-au reclamat MAICA-SA si cu TAICA-SU. Dar tot degeaba. Omul tot s-a suit pe avion. La fel si psihiatrul ala din armata americana care a deschis focul asupra colegilor sai la Fort Wood era cunoscut pentru faptul ca posta la greu pe site-uri islamiste si “numai de bine”. Dar tot degeaba. Vezi Doamne le-a scapat. Asta doar din cuostintele mele generale. Cine stie cate or mai fi de felul acesta.

    Dar sa revenim in Romania. Ce sa vezi: taman acum cand Ghita ni-i recomanda pe oamenii de bine care asculta telefoanele na ca l-au gasit si pe Omar Hayssam, pe care tot ei stiu cum l-am scapat. MRU declara ca Hayssam a fost recuperat tocmai la momentul potrivit. Hmmmmm? Basescu ii felicita pe ofiterii romani de informatii pentru performanta lor demna de un film cu James Bond, s.a.m.d. Securistii dau proba de profesionalism tocmai acum cand lumea are mai multa nevoie de ei. Adica, vorba lui MRU, exact la momentul potrivit.

    Costi a zis-o foarte bine: “dezbaterea ar trebui să fie mult mai dură şi aici, şi aiurea: confruntarea sistemului cu sistemul însuşi. Băi, torturezi, faci Big Brother cu noi? Atunci să nu te mai aud cu statul de drept, anticorupţie, piaţa liberă. […]” Intrebarea e urmatoarea: cat timp mai toleram vrajeala asta cu niste drepturi inscrise in Constitutie doar pentru a fi calcate in picioare pe fata? Cat timp mai tolereaza populatia ca pe hartie sa se scrie lucruri care nu au nici o legatura cu practica?

  10. Eu recomand folosirea telefoanelor fixe (de preferinta, analogice, cu disc – se pot gasi de ocazie) si renuntarea la telefoane mobile. De asemenea, renuntarea la televizoare (se poate pastra un radio in casa si atat). In general, renuntarea la aparauta prea sofisticata si inutila. Nu este nevoie de laptop, daca ai un PC acasa, eventual unul la serviciu, cartile se citesc pe hartie si nu pe e-book, nu e nevoie de tablete, smart-fone si alte aiureli. Viata cat mai simpla.

  11. Nu cred ca e vorba de mijlocul tehnic de comunicare in sine (care este ascultat de ceva vreme, fara sa fim noi neaparat avertizati). Se mizeaza pe un efect mai curand psiho-social, iata exprimat si aici la scala micro.

  12. Welcome into my world!

    Asta cu ascultatul telefoanelor se face de vreme muulta. Familia mea si, cind am crescut, eu insami am experimentat-o din plin inca de la inceputul anilor 2000. La care s-ar adauga urmariri pas cu pas, provocari si provocatori, prieteni si colegi stiuti de ani de zile sufereau transformari de comportament si de atitudine practic peste noapte si te intrebai de ce, probleme la serviciu fara motiv. Si multe alte tactici. iar mai tirziu e-mail-ul imi era devalizat (imi dispareau e-mail-uri importante, pe care le vazusem cu o zi inainte,etc,etc). Si de ce? Reprezentam familia mea si cu mine un pericol national? Nici pomeneala. MOtivul: nenorocirea de a avea un paranoic securist si mason in familie.
    Asta ca sa se inteleaga ca nu este nevoie sa reprezinti nu stiu ce pericol public ca sa fii supus la astfel de metode. Oricine, oricind si din motive absolut demente posedate de niste indivizi cu grave probleme de comportament care populeaza aceste structuri poate deveni o astfel de victima. Singurul avantaj personal pentru familia mea este ca pur si simplu noi sintem deja obisnuiti de ani de zile cu ceva ce acum pare sa fie o noutate pentru ca va deveni legal.

  13. Pingback: 7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [video]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM - Recomandari
  14. Pingback: Romania – republica serviciilor secrete. Gloriosul general de brigada Traian Basescu si “jamesbonjii” care ne conduc. Editoriale de Horatiu Pepine, CTP si Dan Tanasa - Recomandari
  15. Pingback: LEGISLATIVUL SUA A VOTAT CONTINUAREA PROGRAMULUI PRISM. Cale libera SPIONAJULUI TOTALITAR - Recomandari
  16. Pingback: NSA are un SERVER pentru MONITORIZAREA INTERNETULUI si in Romania/ Alerta globala de terorism si-a atins scopul: “PROGRAMUL NSA SI-A DOVEDIT IMPORTANTA” - Recomandari
  17. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre pacatul de a trage cu urechea sau JOSNICIA SUPRAVEGHERII. Animalizarea omului -
  18. Pingback: Reactia komisaresei REDING la scandalul NSA: CREAREA UNUI SERVICIU SECRET EUROPEAN! SUPRAVEGHEREA EUROPEANA exista deja: serviciile secrete din vest copereaza pentru monitorizarea telefoanelor si a internetului/ SNOWDEN: “SPIONAJUL AMENINTA LIBERTAT
  19. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  20. Pingback: DEFILAM CU SERVICIILE SECRETE. Melescanu (SIE) se auto-propune candidat la presedentie, Maior (SRI) dat ca sigur “parte a conducerii viitoare a Romaniei” - Recomandari
  21. Pingback: CSAT a decis ELIMINAREA ANONIMITATII in privinta cartelelor preplatite. Sebastian Ghita, initiatorul proiectului: ERA SINGURA ZONA FARA NICIUN CONTROL DIN PARTEA STATULUI - Recomandari
  22. Pingback: Presedinta Braziliei convoaca summit international pentru a contesta HEGEMONIA AMERICANA asupra INTERNETULUI/ O companie de telefonie mobila si mai multe ONG-uri CRITICA legea care desfiinteaza ANONIMITATEA cartelelor pre-pay - Recomandari
  23. Pingback: Spre o societate in care oamenii vor fi spionati chiar in trupurile lor. MICROCIPURI WIRELESS IMPLANTATE PENTRU ADMINISTRAREA PASTILELOR. “Inovatia” complexului farmaceutic-industrial propusa de CNN - Recomandari
  24. Cinstit vorbind chiar nu vad la ce foloseste un telefon mobil. Sa nu aud ineptia cu ce faci in caz de “urgenta”. Exista urgente doar daca esti un sclav. Iar in caz de “urgente” am avut si mai avem telefoanele fixe publice. Iti iei o cartela de 10 lei sau cit mai costa acum si o tii in portofel, la nevoie. Orice altceva este risipa de bani si propaganda pentru imbecili. Ironia sortii e ca tocmai atunci cind aveam o “urgenta” si incercam sa dau de oameni cu telefon mobil, in majoritatea cazurilor nu raspundeau cind sunam. E ca si cum nu aveau mobil.

    Chiar sinteti atit de batuti in cap sa credeti ca lumea si-a cumparat mobil pentru urgente ? Atunci ce palavragesc toata ziua la orice cold de strada, in autobuz, la alimentara etc ? Telefonul mobil este folosit in principal pentru dresarea si controlul mental al populatiei. Microundele care bombardeaza creierul in timpul unei conversatii la telefon mobil excita celulele nervoase exact precum glutamatul monosodic (E621) si creeaza dependenta de palavrageala.

    Unul din lucrurile pe care trebuie sa-l faca cit de repede poporul roman, daca vrea sa iasa din starea actuala de mizerie morala si mentala, e sa interzica folosirea telefoanelor mobile la scara nationala. Demontarea antenelor de pe blocuri si din spatiul public, lichidarea retelei wireless in intregime si expulzarea multinationalelor de telefonie care jefuiesc, imbolnavesc si spioneaza poporul roman.

  25. un prieten mi-a spus intr-o zi, ca un alt prieten de al sau, care a lucrat la Orange, i-a spus asa: “este o prostie sa crezi ca telefoanele mobile nu pot fi ascultate FARA baterie si fara cartela…! Ba da, POT FI ASCULTATE chiar daca ai scos bateria si chiar cartela din telefonul mobil, daca cei ce asculta poseda o tehnologie si aparatura adecvata. Si aiata care este secretul:
    In telefonul mobil in interiorul sau (in mecanismul interior unde utilizatorul NU POATE PATRUNDE cu nici o scula…fiindca nu are cum…) MAI EXISTA O BATERIE! Si cei care AU TEHNOLOGIA de ascultare potrivita POT SA ACTIVEZE (mai corect ar fi termenul de “accesare”…) tocmai aceasta A DOUA BATERIE, a telefonului mobil, care este (interna) si care NU POATE FIS SCOASA de utlizator din telefonul mobil…
    Dupa ce aceasta baterie INTERNA este activata, telefonul poate fi citit, ascultat, verificat, listat…etc
    Cum se poate accesa, porni, activa, declansa…etc aceasta baterie interna sau daca ea este MEREU PORNITA sau ACTIVA, asta nu i-a spus prietenul, prietenului meu…”

  26. Imi aduc aminte, pe cind eram de vreo 8-9 ani, bunica mi-a spus o poveste despre cum avea pamintul ei pe vremeau regelui. Si vorbea cu o oarecare nostalgie si vorbea despre pamint, nu stiu cum sa spun, ca parca era viu, parca fiecare frunza si fiecare saminta era vie, totul. Si eu i-am spus, “traiasca regele” si ea s-a inspaimintat atit de tare cum nu am vazut-o vreodata nici pina atunci nici dupa aia. Ii era frica ca voi spune ceva la scoala. FRICA! SPAIMA!

    Tatal ei a fost dascal, a murit de mult, nu l-am cunoscut. Activitatea ei in Biserica era destul de freqventa dar, treptat treptat, a ajuns sa mearga mai mult decit de Pasti si de Craciun. Asa am fost si eu crescuta. Spuneam tatal nostrum ca pe o poiezie si nimic mai mult, si ma culcam.

    Deci am invatat ca, de frica, de spaima chiar, putem pierde nu numai constiinta de a ne face datoria de insusi Dumnezeu, dar si darul de a impartasi o istorie “ascunsa”–cea a comunismului cu toate crimele ei dar si cu dragii nostrii sfinti martiri, si chiar marturisirea lui Hristos–o datorie. Asadar, Biserica am re-descoperit-o singura, dupa multi ani de instrainare. Refuz sa fac acelasi lucru ptr copiii mei ca mi-e frica de bau bau. Un timp mi-a fost ingrozitor de frica, cu stirile astea, cum sa nu-ti fie, cind ai copii mici? Insa acum, folosim toate mijloacele de tehnologie. Whatever the consequences… whatever will be will be… Ma las cu totul in miinile Sale… Papagalii de la putere nu fac nimic pentru noi… Si refuz sa traiasca copiii mei cum am trait eu. Le spun tot ceea ce ei pot intelege pentru virsta lor. Si daca as stii sigur ca sint spionata tot nu m-as opri. Imi petrec ore in sir pe RIC, asa ca daca sint monotorizata, let them watch me! Poate invata si ei ceva de folos pentru sufletul lor de pe aici 🙂 Este mai periculos pentru copiii mei sa nu aiba o viziune clara despre lumea ce ii inconjoara si despre Dumnezeu, decit sa il minimalizez eu pentru ca mi-ar fi frica ca ma urmareste cineva. Voi da seama daca imi cresc copiii pe placul lui Dumnezeu, si nu daca mi-e frica de bau bau. Domnul m-a creat libera, si voi fi libera pina la contrariu. Orice metoda de a-mi ingradi libertatea proprie (asa cum a facut bunica mea) nu este libertate adevarata.

  27. Pingback: Adevarata fata a ROMANIEI DIGITALE: SECURISMUL CIBERNETIC. Guvernul vrea ca furnizorii de internet si telefonie sa permita accesul la datele utilizatorilor catre SRI, SIE, MApN…/ VODAFONE: AUTORITATILE ASCULTA IN TIMP REAL CONVORBIRILE/ Clasa politi
  28. Pingback: SRI nu vrea “ANARHIE” pe INTERNET. “PERCHEZITII INFORMATICE” fara autorizatie judecatoreasca si computere “INMATRICULATE” – sau cum folosesc serviciile pretextul amenintarilor cibernetice pentru LEGIFERAREA FOLOSI
  29. Pingback: In chestiunea “ACOPERITILOR”. Auto-deconspirarea lui TURCESCU si o dezbatere ratata - Recomandari
  30. Pingback: CU CAPUL ROMANIEI PE MASA. SRI versus SIE: “cheia” alegerilor prezidentiale? - Recomandari
  31. Pingback: Ce se vede din ROMÂNIA dupa ce MASCARADA PSEUDO-MISTICA a “colonelului” TURCESCU a tras putin capacul haznalei neo-securiste: INECAREA DEMOCRATIEI SI A PRESEI LIBERE IN SMARCURILE PUTUROASE ALE MLASTINII “ACOPERITILOR”: “Int
  32. Pingback: Big Brother “chinezesc” in Romania: SISTEM DE SUPRAVEGHERE PRIN RECUNOASTERE FACIALA PE STRAZILE ROMANIEI, negociat de Ponta si Dragnea cu firma HUAWEY din China (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare