PUTIN S-A INTALNIT CU REPREZENTANTII BISERICILOR ORTODOXE LA KREMLIN. Presedintele Rusiei vrea sa discute interesele ortodocsilor de pe glob

25-07-2013 2 minute Sublinieri

Mitul ţarului pravoslavnic eliberator?

kremlino

Presedintele Vladimir Putin se intalneste, pe 25 iulie, cu patriarhul Kirill si cu reprezentantii Bisericilor Ortodoxe care au ajuns la Moscova pentru comemorarea a 1025 de ani de la crestinarea Rusiei. Serviciul de presa al Kremlinului a raportat ca formatul intalnirii a fost unic.

“Pentru prima oara Marele Palat Kremlin va aduce laolalta lideri si mari ierarhi ai tuturor celor 15 biserici ortodoxe ce insumeaza peste 227 milioane credinciosi – Biserica Ierusalimului, Biserica Antiohiei, Biserica Greciei, Biserica Ciprului, Biserica Alexandriei, Biserica Georgiei, Biserica Bulgariei, Biserica Rusiei, Biserica Romaniei, Biserica Serbiei, Biserica Albaniei, Biserica Poloniei, Biserica Constantinopolei, Biserica Cehiei si Slovaciei si Biserica Americii”, afirma serviciul de presa.

Este asteptat ca discutia sa se concentreze nu doar pe chestiuni legate de credinta ci si pe chestiuni presante internationale ce afecteaza interesele comunitatilor ortodoxe din diferite tari de pe glob.

În data de 24 iulie 2013, în cadrul festivităților prilejuite de împlinirea a 1025 de ani de la creștinarea rușilor, Întâistătătorii și delegații Bisericilor ortodoxe Autocefale, prezenți la manifestări, au coliturghisit în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. După Liturghie s-a săvârșit un Te Deum, iar Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, a adresat un cuvânt pastoral fiilor duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Ruse. A urmat o agapă, la care s-au prezentat saluturile frățești ale Bisericilor Ortodoxe Surori. Delegatul Bisericii Ortodoxe Române la aceste manifestări, ÎPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kiril următoarele cuvinte:

Preafericirea Voastră,

Înainte de toate Vă prezint salutul frăţesc şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României la aniversarea celor 1025 de ani de la încreştinarea Rusiei, prin Sfinţii Vladimir şi mama sa Sfânta Olga, Rusie pe care astăzi, din mila si cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu, o păstoriţi.

Odată cu încreștinarea Rusiei Kievene, în teritoriile de Nord Est ale Europei a început o nouă eră, iar poporul rus a reușit nu doar să înțeleagă importanța botezului său, ci să-și împroprieze cu succes, transformând, conform propriului spirit, cultura creștin-ortodoxă.

De-a lungul veacurilor, comuniunea dintre ortodocșii din Țările Române și cei din Rusia s-a manifestat prin întrajutorare practică, făcută de mari personalități, ale căror nume și astăzi au o rezonanţă deosebita de sfinţenie în inimile noastre. Ne amintim doar de lucrarea deosebită pe care a făcut-o Sfântul Mitropolit Petru Movilă la Kiev, în condiții deosebit de dificile pentru Ortodoxia din acele ținuturi si vremuri, precum și de Sfântul Paisie Velicicovschi, care a fost găzduit cu căldura duhovniceasca de mănăstirile din Moldova, de unde a început renașterea vieții monahale isihaste atât în Țările Române, cât și în Rusia, marcând întreaga Europa creştină a vremii.

Lucrarea misionară a Bisericii Ruse în mijlocul locuitorilor din ținuturi ca Siberia, America, Japonia sau China a dat roade care se pot vedea și astăzi.

După trecerea prin încercările deosebit de grele ale perioadei comuniste, Biserica Ortodoxă Rusă a renăscut și astăzi vedem anvergura deosebită a lucrării pastoral-misionare a acesteia, atât acasă cat si in diaspora, bucurându-ne împreună de aceasta reînviere.

Dorim Preafericirii Voastre, cat si tuturor ierarhilor, clericilor și credincioșilor dreptslăvitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României şi a tuturor fiilor Bisericii Romane, sănătate, creștere duhovnicească și roade misionare vrednice de moştenitorii duhovniceşti ai Sfântului Apostol Andrei, a Sfinţilor Chiril si Metodie și ai Sfinţilor principi Vladimir si mama sa Olga.

Întru mulți și fericiți ani!


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi din Cipru, Ierarhi greci, Ierarhi ortodocsi din alte tari, Ierarhi rusi, Ierarhi sarbi, IPS Iosif Pop, Patriarhul Kirill, Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

81 Commentarii la “PUTIN S-A INTALNIT CU REPREZENTANTII BISERICILOR ORTODOXE LA KREMLIN. Presedintele Rusiei vrea sa discute interesele ortodocsilor de pe glob

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. Pingback: PATRIARHIA MOSCOVEI sarbatoreste 1000 ani de la adormirea Sf. Vladimir, Botezatorul Rusiei. PATRIARHIA ROMANA A PARTICIPAT PRIN INTERMEDIUL UNEI DELEGATII. Ce mesaje a transmis PATRIARHUL KIRILL? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare