Putin intareste ORIENTAREA CONSERVATOARE a Rusiei

17-12-2012 5 minute Sublinieri

  • Epoch Times: 

Discursul lui Putin despre starea naţiunii: Un set de măsuri menite să menţină statu-quo-ul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a început discursul despre starea naţiunii, pe care l-a susţinut în faţa celor două camere reunite ale Adunării Federale, la orele 12, ziua a 12-a din luna a 12-a a anului 2012. Putin a vorbit aproape o oră şi jumătate, depăşindu-şi propriul record, înregistrat în 2007, însă nu a spus nimic principial nou, comentează, joi, cotidianul rus Utro.

Se aştepta că preşedintele va formula strategia de dezvoltare a ţării pentru următorii câţiva ani, însă prezentata combinaţie de declaraţii populiste cu directive pe domenii – şi unele, şi altele împrumutate, potrivit Utro, din articolele electorale ale lui Putin – s-a dovedit ‘lipsită de coerenţă internă’. Mai degrabă, a fost vorba despre un set de măsuri situaţionale, menite să reducă acuitatea celor mai ‘fierbinţi’ teme, în numele menţinerii statu-quo-ului.

Drept liant a fost folosită retorica patriotardă: Putin a amintit despre ‘interesele naţiunii’, care ‘necesită acţiuni decisive’, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ‘criza valorilor’ şi speranţa în găsirea unei ‘forţe interne, care să se sprijine pe unitatea istorică a epocilor’. Pe acest fond, au părut perfect logice complimentele la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse în calitate de ‘instituţie care transmite valorile morale din generaţie în generaţie’.

Cotidianul Utro împarte în mod convenţional discursul lui Putin în trei părţi: socială, economică, politică. În toate aceste domenii preşedintele rus şi-a demonstrat ataşamentul faţă de priorităţile tradiţionale, este de părere publicaţia.

În partea socială a discursului, Putin a făcut apel în primul rând la bugetari, principala sa resursă electorală, şi a promis stimularea financiară a ‘renaşterii intelighenţiei din provincie’. Din discurs rezultă că nu cine ştie ce ‘hipsteri‘ (reprezentanţi ai culturii suburbane) sunt adevărata ‘clasă creatoare‘ din Rusia, ci ‘medicii, învăţătorii, profesorii şi oamenii de ştiinţă’. Blogosfera s-a cutremurat: ‘Putin i-a catalogat pe bugetari clasă creatoare pentru că, pentru a supravieţui din salariul de bugetar, trebuie să fii, într-adevăr, un fel de… inventator’, a comentat KermlinRussia. Ca de obicei, bugetarilor li s-a promis majorarea salariilor, soluţionarea problemelor sociale şi locative.

Nu a uitat Putin nici despre alt punct al său de sprijin: birocraţii. La acest capitol el a fost demonstrativ aspru, chiar dacă nu a uitat să sublinieze: majoritatea înalţilor funcţionari sunt oameni ‘cumsecade şi responsabili’. Cu toate acestea, lor li se va interzice să deţină active peste hotare, în schimb le vor fi lăsate proprietăţile din străinătate.

În realitate, comentează Utro, înalţii funcţionari nu vor avea niciun fel de probleme cu activele: toţi au învăţat demult să-şi înregistreze averea de peste hotare fie pe numele unor rude îndepărtate, fie al unor fonduri ai căror beneficiari sunt. Însă, semnalul din discurs este unul clar: puterea a luat cursul spre naţionalizarea elitelor, iar controlul asupra activelor din străinătate va deveni o garanţie suplimentară pentru loialitatea lor faţă de regimul puterii.

Deloc surprinzător este faptul că partea economică a discursului s-a desfăşurat sub stindardul ‘dez-offshorizării‘ economiei ruse. De asemenea, preşedintele Putin a dat de înţeles că nu este patriotic să soluţionezi disputele financiare peste hotare. Capitalurilor li se ordonă să ‘iasă din umbră’. Să compenseze riscul readucerii banilor în patrie va fi menit un proiect de lege care interzice deschiderea unor dosare penale fără o cerere a părţii păgubite.

Principala noutate a părţii politice a discursului a constituit-o ideea revenirii la sistemul mixt pentru alegerea deputaţilor în Duma de Stat, precum şi posibila revenire a dreptului de a forma blocuri electorale. De altfel, nici aceasta nu este o noutate deplină: despre revenirea circumscripţiilor majoritare a vorbit şi Dmitri Medvedev, în ultimul său discurs în calitate de preşedinte, însă într-un mod destul de neclar. Acum Putin a dat ferm de înţeles că este vorba despre revenirea la vechiul sistem mixt: jumătate din Dumă va fi aleasă pe circumscripţii uninominale, jumătate – pe liste.

Un asemenea sistem este în avantajul partidului pro-Kremlin ‘Rusia Unită’, care a cunoscut o bruscă reducere a popularităţii la ultimele alegeri parlamentare, subliniază Utro. Dacă ‘Rusia Unită’ nu va mai putea să obţină majoritatea covârşitoare pe liste de partid, atunci va primi posibilitatea să recupereze în sistem uninominal. De asemenea, blocurile electorale ar putea deveni din nou actuale în viitorul apropiat: de exemplu, dacă va fi necesară formarea unei vaste coaliţii în jurul ‘Rusiei Unite’, pe platforma electorală a Frontului Popular Unit. Este adevărat că, în acelaşi timp, ‘Rusia Unită’ va trebui să ţină cont şi de posibilitatea unificării inclusiv a forţelor politice concurente: probabil, tocmai din acest motiv o decizie definitivă în problema blocurilor politice nu a fost încă anunţată.

Potrivit Utro, senzaţia pe care a lăsat-o în final discursul lui Putin este aceea că puterea în exerciţiu este concentrată nu pe problemele de dezvoltare ale ţării: ea este absorbită în totalitate de obiectivul automenţinerii. Însă acest lucru nu mai este demult o noutate, conchide ziarul rus.

Noua politică naţională a Moscovei stârneşte nemulţumiri (Financial Times)

Noua politică naţională a Moscovei este însufleţită de unul dintre cei mai conservatori şi mai naţionalişti gânditori ruşi din secolul al XIX-lea, afirmă cotidianul britanic The Financial Times (FT), comentând pe marginea proiectului privind ‘Strategia politicii naţionale de stat’, elaborat de Consiliul pentru relaţii internaţionale de pe lângă preşedinţia rusă. Consiliul vorbeşte în premieră despre o ‘civilizaţie rusească unică’, căreia i-ar aparţine zeci de popoare ale Federaţiei Ruse.

Şeful Consiliului, Viaceslav Mihailov, a subliniat: ideea Rusiei ca civilizaţie izvorăşte direct din filosofia lui Nikolai Danilevski şi din teoria lui privind ‘tipurile cultural-istorice‘, filosofie din care s-au inspirat ulterior Oswald Spengler şi Arnold Toynbee, iar din operele celor doi – Samuel Huntington, autorul ipotezei privind ‘ciocnirea civilizaţiilor’.

De altfel, FT are propria părere despre ‘Strategie‘: ‘Acesta este un exemplu clasic de fluier cu ultrasunete contra politicii‘. Cotidianul explică: ideea care stă la baza acestui concept poate fi auzită doar de conservatorii şi naţionaliştii ruşi. Ei percep importanţa acesteia pe două planuri: în primul rând, concepţia civilă a statutului este înlocuită de cea imperială; în al doilea rând, se face aluzie la faptul că Rusia şi Occidentul sunt civilizaţii diferite.

Este de aşteptat ca această strategie să stârnească nemulţumiri în rândul altor etnii din Rusia, prognozează FT, preluat de Inopressa.ru. Astfel, istoricul Rafael Muhametdinov (Tatarstan) a catalogat documentul drept ‘balon de testare’ lansat de naţionaliştii ruşi, care speră să creeze un stat unitar şi să desfiinţeze republicile autonome. După cum atenţionează Muhametdinov, în document nici măcar nu este menţionat cuvântul ‘republică’. De asemenea, în opinia lui Muhametdinov este posibil ca ‘Strategia’ să lase deschisă posibilitatea anulării statutului de limbă oficială pentru toate limbile naţionale, cu excepţia celei ruse.

‘Strategia’ a stârnit divergenţe şi în cadrul Consiliului însuşi: etnograful Valeri Tişkov nu doreşte să se facă apel la termenul de ‘civilizaţie’, deoarece acesta s-ar asocia, în opinia sa, cu ‘şcoala neo-Toynbee’. La aceasta Viaceslav Mihailov obiectează că termenul de ‘civilizaţie’ nu are nimic naţionalist şi delimitează termenele ‘rus’ şi ‘rusesc’. ‘Civilizaţia rusească este o totalitate de tipuri cultural-istorice. Nu este vorba despre rusficare, ci exact de contrariul ei’, afirmă şeful Consiliului.

Presedintele rus Vladimir Putin a facut apel miercuri la cetatenii rusi sa faca mai multi copii, cel putin trei in fiecare familie, pentru ca tara sa nu saraceasca si sa nu devina incapabila sa isi “pastreze teritoriul”, potrivit AFP. “Cred ca norma in Rusia trebuie sa devina o familie cu trei copii”, a declarat el in discursul anual in fata natiunnii, adaugand ca pentru acest lucru mai sunt “multe de facut”.

“Trebuie sa punem in aplicare conditii favorabile, in primul rand pentru femei, asa incat sa nu le fie teama ca nasterea celui de-al doilea sau al treilea copil le va pune capat carierei”, a adaugat el. Autoritatile ruse evalueaza mijloacele de incurajare financiara pentru familiile care aleg sa aiba un al treilea copil si analizeaza rezolvarea rapida a problemei lipsei gradinitelor.

Potrivit lui Putin, rusii trebuie sa privilegieze familiile numeroase pentru ca Rusia sa nu devina in timp “o tara saraca, imbatranita si incapabila sa pastreze independenta si chiar teritoriul”. “Daca natiunea nu este capabila sa se pastreze si sa se reproduca, atunci nici nu mai avem de un dusman extern, caci totul se va prabusi de la sine” a avertizat el. “Pentru ca Rusia sa fie puternica si suverana, trebuie sa fim mai numerosi”.

Rusia are in prezent circa 143 milioane de locuitori, pierzand peste 5 milioane dupa destramarea URSS in 1991, iar studiile publicate in ultimii ani prevad un declin demografic serios.

Legaturi:

 

[…] Pr. Vsevolod Chaplin a cerut premierului sa defineasca mai clar si raspicat, in articolele sale programatice, rolul Rusiei in contextul transformarilor multiple prin care trece lumea, incepand cu cele economice si terminand cu cele legate de ordinea internationala. Chaplin ar vrea ca Rusia sa raspunda adecvat marilor provocari prin care trece lumea (spre deosebire, se subintelege, de regimul hegemonic american). Sa aiba, adica acel rol vizionar de alternativa reala fata de sistemul economic si international dominant. E capabil Putin sa implineasca astfel de asteptari? Nu, sau, cel putin, nu in conditiile in care este reprezentantul unui regim corupt, abuziv si autocrat. Nu cat timp este … Putin. Stim insa ca pana si Stalin, cand cutitul nazist i-a ajuns la os, s-a intors retoric catre Maica Rusie si chiar si spre Biserica, facand minime concesii (repede retrase, dupa ce germanii au fost respinsi). […]

 


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Putin intareste ORIENTAREA CONSERVATOARE a Rusiei

  1. Cred ca Putin si Rusia sint intim legati de soarta acestei planete si civilizatii umane,si poate ultimii ei aparatori,din punct de vedere uman si chiar crestin( la nivel de stat ).Cind Rusia va cadea,nimeni nu-i va mai putea opri pe evrei,americani si UE ( elitele lor sioniste) sa preia controlul intregii lumi,sa formeze un guvern mondial sub conducerea lui antihrist si sa instaureze experimentul Pitesti sau Gulagul la scara mondiala.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/05/cuviosul-serafim-rose-astazi-in-rusia-maine-in-america/

    Cit timp ziarele occidentale il vorbesc de rau,e semn bun.Vad
    ca tot ce este bun,este pus de acestia intre ghilimele,gen:

    “…complimentele la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse în calitate de ‘instituţie care transmite valorile morale din generaţie în generaţie’.”

  2. Putin a vorbit asa cum trebuia sa o faca un lider al actualei Rusii. Din pacate pe noi nu ne-ajuta cu nimic, pentru ca in loc sa incercam sa echilibram balanta intre SUA si RUSIA, noi am mizat deja totul pe o carte. Si cand va cadea…

  3. Discursul integral al lui Putin, în limba engleză, aici: http://eng.kremlin.ru/news/4739

    Este mai mult un document programatic decât o dare de seamă, impune obiective clare pentru toate palierele societăţii ruseşti, o foaie de parcurs uşor de urmărit chiar şi de nespecialişti. Dacă este să avem în vedere şi articolele sale din campania electorală, este uşor de înţeles admiraţia pe care fostul ministru de externe Andrei Marga i-o poartă liderului rus.

    Într-adevăr, Rusia s-a ridicat incredibil de repede în picioare, mai ales din punct de vedere economic. Apoi, se află acum în plin proces de reînarmare, cu soluţii tehnice care sunt mult peste ceea ce se anticipa. Cu excepţia tancurilor care sunt de categoria a doua şi pentru care s-a solicitat un nou proiect (Armata), toate categoriile de armată vor avea la dispoziţie arme de cel mai înalt nivel. Practic România se află în situaţia de a fi fără apărare în faţa acestui reviriment militar rusesc, indiferent de eventualele investiţii pe care am alege să le facem în înzestrare.

    Dar peste succesul economic fulminant de care se bucură Rusia, cu o creştere a PIB-ului de 600% din 1998 până în 2012, cu creşteri salariale de 1000% (de 10x) în aceeaşi perioadă (un profesor de liceu are salariu mediu de 700Euro, urmând să crească în 2013), Putin a stabilit drept prioritate, printre altele NAŢIONALIZAREA ELITELOR, însemnând edificarea unui cadru în care să poată fi reactivate elitele ruseşti pentru a lucra pentru interesul naţional.

    E de citi discursul totuşi, aşa ca idee pentru a înţelege ce înseamnă un lider profesionist care urmăreşte interesul naţiei sale. Nu că asta ar fi o veste bună pentru noi.

  4. Tocmai de aceia sunt pro Rusia acest om este un adevarat tigru impotriva mafiei evreiesti care tareste Romania prin cele mai groaznice saracii.

  5. Pingback: Patriarhul Kirill: CASATORIILE HOMOSEXUALE SUNT UN SEMN AL SFARSITULUI LUMII - Recomandari
  6. Pingback: PUTIN considera Biserica Ortodoxa un “PATRENER NATURAL” al STATULUI/ Olandezi judecati in Rusia pentru PROPAGANDA HOMOSEXUALA - Recomandari
  7. Pingback: PUTIN S-A INTALNIT CU REPREZENTANTII BISERICILOR ORTODOXE LA KREMLIN. Presedintele Rusiei vrea sa discute interesele ortodocsilor de pe glob - Recomandari
  8. Pingback: Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA? - Recomandari
  9. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului incomod ucis in circumstante neclare: Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie - Recomandari
  10. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  11. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
  12. Pingback: RESURECTIA IMPERIULUI RUS? Dan Dungaciu despre discursul lui Putin asupra STARII NATIUNII. Despre discursul conservator al liderului rus, presiunile ce vor fi exercitate asupra Rep. Moldova si parteneriatul cu Germania - Recomandari
  13. Pingback: Cum defineste Rusia PROPAGANDA HOMOSEXUALA? - Recomandari
  14. Pingback: Patriarhul Kirill, mesaj de Pasti: “NIMENI NU POATE DISTRUGE SFANTA RUSIE”. Se poate vorbi despre o “OFENSIVA ORTODOXA” a Rusiei?/ SUA si Rusia se ACUZA RECIPROC de incalcarea armistitiului/ NATO ar putea ACCELERA construirea SCUTU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare