PUTIN S-A INTALNIT CU REPREZENTANTII BISERICILOR ORTODOXE LA KREMLIN. Presedintele Rusiei vrea sa discute interesele ortodocsilor de pe glob

25-07-2013 2 minute Sublinieri

Mitul ţarului pravoslavnic eliberator?

kremlino

Presedintele Vladimir Putin se intalneste, pe 25 iulie, cu patriarhul Kirill si cu reprezentantii Bisericilor Ortodoxe care au ajuns la Moscova pentru comemorarea a 1025 de ani de la crestinarea Rusiei. Serviciul de presa al Kremlinului a raportat ca formatul intalnirii a fost unic.

“Pentru prima oara Marele Palat Kremlin va aduce laolalta lideri si mari ierarhi ai tuturor celor 15 biserici ortodoxe ce insumeaza peste 227 milioane credinciosi – Biserica Ierusalimului, Biserica Antiohiei, Biserica Greciei, Biserica Ciprului, Biserica Alexandriei, Biserica Georgiei, Biserica Bulgariei, Biserica Rusiei, Biserica Romaniei, Biserica Serbiei, Biserica Albaniei, Biserica Poloniei, Biserica Constantinopolei, Biserica Cehiei si Slovaciei si Biserica Americii”, afirma serviciul de presa.

Este asteptat ca discutia sa se concentreze nu doar pe chestiuni legate de credinta ci si pe chestiuni presante internationale ce afecteaza interesele comunitatilor ortodoxe din diferite tari de pe glob.

În data de 24 iulie 2013, în cadrul festivităților prilejuite de împlinirea a 1025 de ani de la creștinarea rușilor, Întâistătătorii și delegații Bisericilor ortodoxe Autocefale, prezenți la manifestări, au coliturghisit în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. După Liturghie s-a săvârșit un Te Deum, iar Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, a adresat un cuvânt pastoral fiilor duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Ruse. A urmat o agapă, la care s-au prezentat saluturile frățești ale Bisericilor Ortodoxe Surori. Delegatul Bisericii Ortodoxe Române la aceste manifestări, ÎPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kiril următoarele cuvinte:

Preafericirea Voastră,

Înainte de toate Vă prezint salutul frăţesc şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României la aniversarea celor 1025 de ani de la încreştinarea Rusiei, prin Sfinţii Vladimir şi mama sa Sfânta Olga, Rusie pe care astăzi, din mila si cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu, o păstoriţi.

Odată cu încreștinarea Rusiei Kievene, în teritoriile de Nord Est ale Europei a început o nouă eră, iar poporul rus a reușit nu doar să înțeleagă importanța botezului său, ci să-și împroprieze cu succes, transformând, conform propriului spirit, cultura creștin-ortodoxă.

De-a lungul veacurilor, comuniunea dintre ortodocșii din Țările Române și cei din Rusia s-a manifestat prin întrajutorare practică, făcută de mari personalități, ale căror nume și astăzi au o rezonanţă deosebita de sfinţenie în inimile noastre. Ne amintim doar de lucrarea deosebită pe care a făcut-o Sfântul Mitropolit Petru Movilă la Kiev, în condiții deosebit de dificile pentru Ortodoxia din acele ținuturi si vremuri, precum și de Sfântul Paisie Velicicovschi, care a fost găzduit cu căldura duhovniceasca de mănăstirile din Moldova, de unde a început renașterea vieții monahale isihaste atât în Țările Române, cât și în Rusia, marcând întreaga Europa creştină a vremii.

Lucrarea misionară a Bisericii Ruse în mijlocul locuitorilor din ținuturi ca Siberia, America, Japonia sau China a dat roade care se pot vedea și astăzi.

După trecerea prin încercările deosebit de grele ale perioadei comuniste, Biserica Ortodoxă Rusă a renăscut și astăzi vedem anvergura deosebită a lucrării pastoral-misionare a acesteia, atât acasă cat si in diaspora, bucurându-ne împreună de aceasta reînviere.

Dorim Preafericirii Voastre, cat si tuturor ierarhilor, clericilor și credincioșilor dreptslăvitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României şi a tuturor fiilor Bisericii Romane, sănătate, creștere duhovnicească și roade misionare vrednice de moştenitorii duhovniceşti ai Sfântului Apostol Andrei, a Sfinţilor Chiril si Metodie și ai Sfinţilor principi Vladimir si mama sa Olga.

Întru mulți și fericiți ani!


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi din Cipru, Ierarhi greci, Ierarhi ortodocsi din alte tari, Ierarhi rusi, Ierarhi sarbi, IPS Iosif Pop, Patriarhul Kirill, Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

81 Commentarii la “PUTIN S-A INTALNIT CU REPREZENTANTII BISERICILOR ORTODOXE LA KREMLIN. Presedintele Rusiei vrea sa discute interesele ortodocsilor de pe glob

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Cateva completari necesare:

    Ca sa sintetizam:

    1. proiectul Eurasia este unul de sorgine sovietica si post-sovietica. Oamenii, legaturile, instrumentele si parghiile de putere folosite sunt luate exclusiv de pe ramasitile fostei URSS. Acesta este, in prezent, FONDUL Eurasiei. Forma doctrinara, ideologica, la care Putin et comp. recurg este cea a ortodoxiei moscovite, insa asta este ceva de data recenta (Putin e demult la putere). Si este doar o FORMA. De aceea, extinderea Eurasiei se face in maniera sovietica sau, in fine, post-sovietica.

    2. existenta unui pol geopolitic alternativ in anumite date (din pacate, nu si substantial alternativ, civilizational, in sens de o lume cu totul diferita) este un lucru bun. E bine ca SUA nu e hegemon mondial total, ca exista o putere care mai limiteaza din extinderea americana sau care contesta mainstreamul ”valorilor” euro-atlantice. Noi criticam Rusia lui Putin pentru alte motive, nu pentru motivele propagandistilor euro-atlantici. Din pacate, insa, pentru noi, romanii, existenta acestui pol geopolitic, in forma sa actuala, NU este benefica, nu este, adica, o optiune de politica externa.

    3. Pentru cei care s-ar mira de ultima afirmatie, i-am invita sa faca un minim exercitiu logic: facand abstractie de clasa politica actuala, luand in considerare starea demografica, economica, legaturile de lant pe care le are Romania cu NATO si FMI, cum vad ei iesirea din aceste complexe de putere, in acest moment, si migrarea in Eurasia, fara anihilarea Romaniei? Ne plateste Putin pensiile? Are Rusia capacitatea sa finanteze o economie prabusita si mare ca a noastra, capacitatea operationala de a apara teritoriul nostru? Ce costuri imense ar presupune pentru ei acest efort? Si de ce sa-l faca? Nu vorbiram ca Rusia aplica realpolitik? nu i-ar mai usor sa ne imparta cu ceilalti?

  2. @s,h.
    Am inteles, sau mai bine am sa te completez.E vorba de crucia suferintei pe care niciodata,dar niciodata,nu vor urca cei dea stanga.Ceea ce am scris anterior,am scris intentionat pt.afacelumina si a nu se confunda,in mintea celor ce citesc si care nu stiu la ce se referea acel monah,CRUCE MANTUIRII(CRUCEA SUFERINTEI PE CARE PUTINI OR SA O DUCA).PACE SI LUI DUMNEZEU SLAVA.AMIN.

  3. Cand am spus “ultraortodox” nu ma refeream, desigur, la naravurile lui, ci la reactia lui in chestiunea homosexualitatii.

    Nu stiu cat se “pocaia” Stefan, dupa cum se stie, adevarata pocainta nu se rezuma la a spovedi pacatul, ci a nu-l mai repeta. Ceea ce nu e cazul (de Stefan vorbesc)…

    Cu tradarea si cinismul in realpolitik, cum am spus, nici un mare conducator nu si-a permis luxul impecabilitatii. Si daca tot vorbim de Stefan, hai sa amintim un pic – de pilda – interpretarea moldoveneasca a lui realpolitik fata de fratele lui roman si ruda lui de sange (!!), Vlad Tepes. Uratel episod istoric, nu-i asa? Tradare cu litere mari, cinsim si realpolitik in toata regula. Si totusi, Stefan ramane “mare” si “sfant”.

    Nu stiu CARE text din mesajul meu sugereaza indemnul de “a pune gatul sub cizma lui Putin” si de a “nu mai cracni atata” ?? Nu mi-a trecut nici o clipa prin cap asta, asa ca suspiciunea este neintemeiata. Ce vreau sa spun este ca in loc sa-l criticam atata pe Putin, ar fi mai bine sa luam aminte la exemplul lui. In momentul de fata, este unul dintre cei mai puternici, lucizi si patrioti lideri importanti din lume – as far as I’m concerned’… N-are rost sa-i cautam bube-n cap – si alti mari si chiar sfinti lideri politici le-au avut – ci sa il judecam din perspectiva misiunii sale politice si istorice. Cred ca exista si umbre in politica lui – cum ziceam, inevitabile in orice ecuatie politica de putere (si Constantin cel Mare le-a avut, nu?) – si aici chiar nu are rost sa ne contrazicem pt ca nu avem de ce: sunt intru totul de acord cu voi. Nu am spus ca Putin e un sfant, si nici ca modelul rusesc de putere pe care il propune e ideal. Nu stiu ce a spus Dostoievski, dar daca a sugerat ca “Mama Rusie” ar trebui sa fie o closca ocrotitoare pt puisorii ortodocsi, a gandit cu mult inaintea timpului sau si al timpurilor noastre. Omenirea nu e pregatita pt asa ceva, iar eu una nici nu vreau o Romanie ocrotita de altii, ci pe picioarele ei! Am spus doar ca pt ce a facut Putin pt Rusia tr admirat: nu este deloc putin sa scoti Rusia din starea in care se afla cand a preluat el puterea, DELOC PUTIN!! Si cred ca n-ar fi rau sa fi avut si noi asa un lider.

    Nu cred si nu imi doresc o Romanie aservita! Nu cred ca Putin vrea binele Romaniei. Nu cred ca nimeni nu vrea binele nimanui. Cred doar ca trebuie sa cascam bine ochii si sa luam aminte la exemplele celor din jur – si sa decantam ce e pozitiv si ce e negativ in ele – lucid si fara sentimentalisme. Si, bineinteles, sa pricepem ca, in afara de DUMNEZEU, nu avem prieteni si ca numai singurei ne vom salva!

    PS: nu il iubesc pe Putin, nu iubesc si nu urasc nici un lider politic. Nu stiu dc suntem asa de indepartati la varsta ca sa imi spuneti “dumneavoastra” :)), si nu cred ca sunteti singurii amenintati de prejudecati si prafuieli – pericolul asta ne paste periodic in viata PE TOTI (deci inlusiv pe mine). In general am incercat sa citesc cu atentie ce ati scris, dar nu neg ca un pic de vigilenta suplimentara nu strica, o sa tin ccont :).

    In continuare cu drag,
    Doroteea

  4. @admin,
    Nu vreau sa intru intr-o polemica absurda.Rusii nu ne vor plati niciodata pensiile.Asa este.Dar URSUL joaca si de nevoie.Libanejii iau trimis lui Solomon lemn de cedru si aur ,nu ca erau ei milostivi,ci fiindca ASA A FOST VOIA LUI DUMNEZEU.Nu Putin si guvernul lor ne va da noua,ci pronia CEREASCA.Sint eu proroc?.Nicidecum,dar rusii au de unde,pe cand americanii subtilizeaza(fura)de la alti(nu degeaba au picat in recesiune economica)si cand se va termina cu subtilizatul….vai si amar de ei(vezi proorocia sf.meu drag ARSENIE BOCA).Americanii au avut si ei destul,caci le-a dat Dumnezeu,dar si-au mancat pretul.PACE SI LUI DUMNEZEU SLAVA.AMIN.
    (nu stiu daca va incalzeste cu ceva INIMELE,daca va spun ca apreciez munca voastra.Sper sa nu fugiti si voi ca sf.parinti,sti eu unde?,de SLAVA DESARTA.)

  5. In incercarea de a raspunde la ultima intrebare:

    Romania este oricum anihiliata, orincotro s-ar intoarce. SIGUR CA RUSIA NU POATE FI O OPTIUNE, nu am sugerat asta nici un minut. Dar cand o ai in coasta, sa te porti ca si cum nu dai un scuipat pe ea, nu e in regula… Ecuatia geo-politica a Romaniei reclama prudenta si nu optiuni categorice – balans, negocieri, parghii de negociere etc..

    Drumul catre independenta in ce ne priveste tr sa inceapa in principal – cred – prin a face curatenie in ograda proprie si a ne lua inapoi jucariile – deci, cam ce a facut Putin la el acasa. Ori asta nu e usor si cere lideri devotati, puternici, inconjurati de structuri care sa ii sustina, o justitie curata, solidaritate nationala.

    Abia apoi Romania isi va permite luxul unui joc al negocierilor. Pana atunci, nu suntem nimic, nu reprezentam nimic, si nimeni nu se sinchiseste de noi. Eu uneori ma intreb daca noi intr-adevar mai existam ca actor politic si nu cumva am fost deja cuceriti. E o lume in care razboaiele nu se mai poarta cu baioneta. Mai e ceva aici, concret, palpabil, care sa ne apartina?? Nu stiu, voi sunteti mai informati decat mine, poate aveti un raspuns incurajator…

    Suntem tot mai putini – tocmai m-am intors din Franta: acolo tinerii au CEL PUTIN 2 copii, de regula de la 3 in sus. Noi ii avortam pe-ai nostri, tinerii nostri parasesc tara, natalitatea scade, populatia e imbatranita, un adult tine in spate pensiile a cca 4 batrani. Resursele sunt aproape in totalitate vandute – nu stiu, ne-a mai ramas ceva?? – agricultura sufocata, numarul companiilor mici si mijlocii care intra in faliment este de 5ca 50 pe zi (!!) Economia noastra se rezuma la activitatea multinationalelor si la servcii de taxi si coafura. Iar liderii politici sunt, in cea mai mare parte, niste canalii fara scrupule.

    In conditiile astea, ce poti negocia?? Ce mai reprezinti de fapt…?

  6. @admin,
    Te rog sa ma treci si pe mine pe lista celor admisi la examen,si sa-mi dai ABONAREA.Cu respect GHEORGHE.

  7. Gheorghe:

    Din profetia pr. Arsenie Boca reiese ca cei care vor fi potopiti de foc ar fi altii…

    Odata mi-a zis ca, intr-o noapte, catre ziua, ne vor ocupa trei tari: Ungaria, Bulgaria si Rusia. Atunci eu am zis: „Ungurii or sa ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Si pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”. (Chis Aurelia, 93 ani, com. Boiu, jud. Mures)

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/11/28/profetiile-parintelui-arsenie-boca-despre-romania-romania-va-fi-inconjurata-de-flacari-imi-pare-rau-ca-sunteti-cei-pe-urma-va-vor-cerne-%E2%80%9D/

  8. @doroteea:

    Nu stiu cat se “pocaia” Stefan, dupa cum se stie, adevarata pocainta nu se rezuma la a spovedi pacatul, ci a nu-l mai repeta. Ceea ce nu e cazul (de Stefan vorbesc)…

    E un rationament care denota, intr-un fel, necredinta in judecata Bisericii sau in semnificatia sfinteniei. Sigur ca pocainta asta inseamna, insa toata viata omul lupta cu pacatul, si cand se pocaieste, cand cade, cand se ridica iar, cand o ia de la capat cu pocainta. Si nu, nu ar fi fost sfant fara aceasta constiinta a propriei pacatosenii, asa cum David nu ar fi fost proroc fara acelasi lucru, caci si el a avut o viata sinuoasa, plina de caderi si de ridicari. Dovezi ale pocaintei exista: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/07/02/stefan-cel-mare-2/ ; http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/01/sfantul-stefan-cel-mare-iubitorul-de-pocainta/

    Nu stiu CARE text din mesajul meu sugereaza indemnul de “a pune gatul sub cizma lui Putin” si de a “nu mai cracni atata” ?? Nu mi-a trecut nici o clipa prin cap asta, asa ca suspiciunea este neintemeiata. Ce vreau sa spun este ca in loc sa-l criticam atata pe Putin, ar fi mai bine sa luam aminte la exemplul lui. In momentul de fata, este unul dintre cei mai puternici, lucizi si patrioti lideri importanti din lume – as far as I’m concerned’… N-are rost sa-i cautam bube-n cap – si alti mari si chiar sfinti lideri politici le-au avut – ci sa il judecam din perspectiva misiunii sale politice si istorice. Cred ca exista si umbre in politica lui – cum ziceam, inevitabile in orice ecuatie politica de putere (si Constantin cel Mare le-a avut, nu?) – si aici chiar nu are rost sa ne contrazicem pt ca nu avem de ce: sunt intru totul de acord cu voi.

    Pai si cine i-a cautat lui Putin bube in cap? Of, of… nu asta era ideea. Noi nu facem altceva decat sa descriem. DESCRIEM fenomene, comentam tendinte, incercam sa intelegem lucruri. Nu avem manie anti-Putin, nici manie filo-Putin. Pur si simplu il aratam cum este: kaghebist cu sange rece care a ranforsat statalitatea rusa si care vrea sa refaca sfera de influenta sovietica. Asta inseamna a ii cautam bube? Doar pentru ca nu-l vedem ca pe liderul salvator, ca altii (nu neaparat tu). Sau se presupunea ca trebuie sa fim inregimentati intr-una din tabere si cu asta basta? Nu cumva tocmai asta deruteaza cel mai mult la noi in Romania? Ca cineva gandeste pe cont propriu si nu se inregimenteaza nici in tabara euro-atlantica, nici in cea rusofila?

    Nu am spus ca Putin e un sfant, si nici ca modelul rusesc de putere pe care il propune e ideal. Nu stiu ce a spus Dostoievski, dar daca a sugerat ca “Mama Rusie” ar trebui sa fie o closca ocrotitoare pt puisorii ortodocsi, a gandit cu mult inaintea timpului sau si al timpurilor noastre. Omenirea nu e pregatita pt asa ceva, iar eu una nici nu vreau o Romanie ocrotita de altii, ci pe picioarele ei!

    Da, a spus, nu doar sugerat, a cerut, implorat, aproape, ca Rusia sa-si constientizeze misiunea cu adevarat. Vezi comentariul de aici (dadusem citate extinse din el si mai sus…):

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/18/putin-si-imperiul-eurasiatic-visul-electoral-de-iarna-al-ursului-de-la-rasarit/

    Si Soljenitin are sfaturi f interesante pentru Rusia, cerandu-i sa renunte la obsesia europeana (de extindere catre Europa) si sa-si valorifice potentialul asiatic (Siberia si zonele limitrofe).

    Si cred ca n-ar fi rau sa fi avut si noi asa un lider.

    Pana una alta avem un Putin local care are doar defectele cele mai intunecate ale acestuia si niciuna din calitatile sale. Mai bine lipsa… Nu suntem nici genul de doritori de mana forte, tatuc si alte variante de satrap.

    Doamne, ajuta!

  9. @doroteea:

    In incercarea de a raspunde la ultima intrebare:

    Romania este oricum anihiliata, orincotro s-ar intoarce. SIGUR CA RUSIA NU POATE FI O OPTIUNE, nu am sugerat asta nici un minut. Dar cand o ai in coasta, sa te porti ca si cum nu dai un scuipat pe ea, nu e in regula… Ecuatia geo-politica a Romaniei reclama prudenta si nu optiuni categorice – balans, negocieri, parghii de negociere etc..

    Drumul catre independenta in ce ne priveste tr sa inceapa in principal – cred – prin a face curatenie in ograda proprie si a ne lua inapoi jucariile – deci, cam ce a facut Putin la el acasa. Ori asta nu e usor si cere lideri devotati, puternici, inconjurati de structuri care sa ii sustina, o justitie curata, solidaritate nationala.

    Abia apoi Romania isi va permite luxul unui joc al negocierilor. Pana atunci, nu suntem nimic, nu reprezentam nimic, si nimeni nu se sinchiseste de noi. Eu uneori ma intreb daca noi intr-adevar mai existam ca actor politic si nu cumva am fost deja cuceriti. E o lume in care razboaiele nu se mai poarta cu baioneta. Mai e ceva aici, concret, palpabil, care sa ne apartina?? Nu stiu, voi sunteti mai informati decat mine, poate aveti un raspuns incurajator…

    Suntem tot mai putini – tocmai m-am intors din Franta: acolo tinerii au CEL PUTIN 2 copii, de regula de la 3 in sus. Noi ii avortam pe-ai nostri, tinerii nostri parasesc tara, natalitatea scade, populatia e imbatranita, un adult tine in spate pensiile a cca 4 batrani. Resursele sunt aproape in totalitate vandute – nu stiu, ne-a mai ramas ceva?? – agricultura sufocata, numarul companiilor mici si mijlocii care intra in faliment este de 5ca 50 pe zi (!!) Economia noastra se rezuma la activitatea multinationalelor si la servcii de taxi si coafura. Iar liderii politici sunt, in cea mai mare parte, niste canalii fara scrupule.

    In conditiile astea, ce poti negocia?? Ce mai reprezinti de fapt…?

    Aici suntem de acord, aceste lucruri le sustinem si noi, cel putin in linii mari. Si da, suntem deja cotropiti, nu doar cuceriti. Despre situatia descrisa in comentariul tau se gasesc materiale, in mod dramatic, aproape zilnic pe siteul acesta.

  10. “E vorba de crucia suferintei pe care niciodata,dar niciodata,nu vor urca cei dea stanga”….suferinta e , macar ea, a tuturor.

    Sfantul Siluan are un cuvant frumos, arantand ca ea-suferinta, poate fi transformata prin smerenie in Cruce si atunci suferinta e “traita” altfel. N-am citatul nici macar in memorie.

    Pentru a intelege pe ce lume traim putem astazi citi despre actiunile diplomatice preliminare Unirii Principatelor, intrarii in 1_ul razboi.Ramai coplesit vazand ‘mersul pe sarma’ si uimitoarele schimbari geo_politice, ca o lucrare de Sus, care ne-au fost favorabile. Poate pentru ca eram mitici dar nu atat de misei.

  11. Ok, cred ca in fond nu doar aici suntem de acord :). Si ma bucur ca nu am devenit ‘perssona non grata’ pe site-ul vostru, as fi fost grozav de trista!!

    Si nu pun deloc la indoiala judecata Bisericii – din contra, il dau exemplu pe Stefan ca sa imi sustin afirmatia potrivit careia liderii s-ar putea sa fie judecati dupa alte canoane.

    Toate (cele mai) bune si…Doamne, ajuta Romania! 🙂

  12. @admin,
    Aici,la noi,in Transilvanin,mai circula o proorocire,cum ca parintele meu drag a fost dus,in DUHUL,pe taram american(vezi video-proorocirile sf. Arsenie Boca despre Romania),si asta ,nu ca sa-mi dau dreptate.
    @c2,
    Eu am scris despre cei care”si de vor vedea morti inviind,nu vor crede”.Citeste vietile sfintilor si vezi cati”ighemoni”au fost.Sf.SOFRONIE ascris despre un OM ca s-a rugat 30 ani sa-L IUBEASCA pe DUMNEZEU si pe aproapele.Cati o fac?.Si si-a capatat darul.Cainta nu o masuram noi,e cine sa o faca.Noi,doar sa ne rugam la EL,pt.ea.Concluzia:pe cruce,de adevaratelea,se urca doar cei cu cainta oricat de mica ar fi.Ecine sa o inmulteasca.
    @admin,
    te-am rugat ceva.Dumnezeu a spus sa cerem pana vom primi.Dumnezeului nostru SLAVA.AMIN.

  13. @doroteea:
    Circa 10 ani dupa caderea Uniunii Sovietice, a domnit haosul. Legile erau ca si absente, economia ruseasca era in cadere libera iar oamenii incercau cu greu sa supravietuiasca. Peste aproape alti 10 ani (anul 2000) economia incepe sa se redreseze incet iar dupa alegerea lui Putin ca presedinte, a urmat un peoces de redresare accelerata.

    Majoritatea analistilor economici sunt de aceeasi parere: schimbarile benefice ale economiei din vremea lui Putin se datoreaza in totalitate cresterii pretului la produsele petroliere.

    Meritul lui insa a constat in reformele care au fost promulgate in Parlament, prin sistemul administrativ pe care l-a propus si totodata l-a sustinut. Totodata, se vorbeste in presa si despre multele abuzuri care sfideaza democratia afisata ostentativ.

    Impresia ca se pot face investitii pe termen lung a fost creata in mod deliberat. De altfel, pretul reformelor mult laudate a fost unul foarte scump: s-au pus bazele unei “democratii controlate/dirijate” – asa cum aveau sa o numeasca criticii sistemului. Miza era mare – urmau alte alegeri, iar rusii erau incantati de schimbarile din plan social, politic, economic. Ceea ce se si urmarea dealtfel. Si se mai spune ca, luptand impotriva coruptiei, isi lichida adversarii pe rand.

    Dupa aceea, Putin incepe sa concentreze in mana lui puterea – numeste el insusi guvernatorii provinciilor, mareste rezerva de aur a Rusiei dar si etaleaza investitiile facute in domeniul militar. Mai nou, citeam despre faptul ca a preluat conducerea unei formatiuni politice(?) care sa-i consolideze puterea, deoarece se pare ca partidul de guvernamant a pierdut din credibilitate, dovada protestele de strada la care participa din ce in ce mai multi oameni. Sondajele arata o tara divizata, doar jumatate dintre rusi preferandu-l pe Putin.

    Nici eu una nu-l iubesc, nu-l urasc pe Putin, dar nici indiferent nu-mi poate ramane deoarece cred ca aura de salvator al ortodoxiei nu prea-l prinde bine deloc. Mai ales atunci cand a comparat trupul imbalsamat al lui Lenin cu Sfintele Moaste aflate in manastiri rusesti sau la Athos.

    http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7049923-jurnal-rusesc-anna-politkovskaia-tradus-limba-romana-editura-meteor-press.htm

    http://www.timpul.md/articol/sistemul-putin-un-manual-al-regimului-voronin-3690.html

    http://www.timpul.md/articol/sistemul-putin–un-manual-al-regimului-voronin-(ii)-3828.html

    KGB-ul la putere.Sistemul Putin.
    http://www.humanitas.ro/humanitas/kgb-ul-la-putere-sistemul-putin

  14. Pun un video in care-l veti vedea pe papusar ( manager la Ana si Caiafa Ltd cu sediul in New York) controlindu-si papusile ,conducerea politica romaneasca intrind ultima in xilofon.Si pedepsirea lui pentru dezvaluirea de secrete de marele vrajitor.
    Valabil si pentru un obicei negativ romanesc de a trage de picioare sau a lovi in moalele capului pe cel care vrea sa se ridice si sa faca ceva bun.Sper sa ne si amuzam:

    The Muppets: Muppaphone- Witch Doctor

    http://www.youtube.com/watch?v=5rCoseZkII0

  15. @ carmen

    M-am uitat de curiozitate pe ultimul tau link,kgb-ul la putere,sistemul Putin scris de francezul Thierry Wolton.
    Am citit putin din biografia lui.Printre altele este controversat si criticat de unii academicieni si multi francezi,pentru ca spune despre unul din liderii miscarii de rezistenta franceze din al doilea razboi mondial,un idol in Franta,Jean Molin,ca a fost agent kgb.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Moulin

    De asemenea reabiliteaza guvernul tradator de la Vichy si il ataca si pe generalul de Gaulle,o alta figura charismatica in Franta,care a condus miscarea de rezistenta si armata franceza,mai apoi devenit presedinte al Frantei si care a scos tara de sub tutela americana si din Nato.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle

    Acest ” favorit ” al tau declara ca faptul ca Franta a decis in al doilea razboi mondial sa lupte impotriva nemtilor,este cea mai mare greseala politica,aproape un act de tradare nationala,pentru ca a impiedicat pe Hitler sa cucereaca Europa si sa-i invinga pe rusi ( comunismul de acolo ).Implicit il face si pe de Gaulle un tradator.

    http://www.lexpress.fr/informations/histoire-et-calomnie-reponse-a-thierry-wolton_605587.html

    http://translate.google.ca/translate?sl=fr&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.lexpress.fr%2Finformations%2Fhistoire-et-calomnie-reponse-a-thierry-wolton_605587.html&act=url

    Nu m-as mira sa fie un pro-american,care niciodata nu l-au avut la inima pe de Gaulle,si sa fie si remunerat de acestia pentru politicile lor globaliste.

    Similar marii majoritati a jurnalistilor din romania,de unde va inspirati si unii dintre voi.

    PS.Decit sa citesti astfel de ziare ( si sa-ti imbolnavesti si mai rau ochii si necunostiinta )si presupunind ca aceste vremuri sint cele din urma,mai bine citeste profetiile sfintilor si sfaturile duhovnicilor si vezi cum se pot implini acestea,cu privire la Rusia,caci mult timp nu mai este.

    Si ochii mei sint bolnavi,nu te supara,ba chiar port si ochelari.

  16. Pingback: Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA? - Recomandari
  17. @sherlock_holmes:
    Despre faptul ca TW este pro-american, sunt convinsa de asta. Insa ceea ce spune el, din pacate, au mai spus-o si altii. Nu iese fum fara foc. El insa descrie cu destule amanunte acel sistem numit “sistemul Putin”, “verticala puterii”, o reteta care se pare ca face cu ochiul multora, inclusiv alor nostri.

  18. Petre Tutea:Previziuni despre viitorul Romaniei(video):3 sant sistemele,degenerate,de uvernamant:tirania,oligarhia si democratia.Democratia este singurul sistem in care fiecare face ce vrea(Platon).In continuare il citeaza pe Person:singurul sistem compatibil cu demnitatea si libertatea umana,dar are un viciu incurabil:nu are niun criteriu de selectie avalorilor de conducere-democratia.Acest lucru se vede in toate statele ce-si zic democrate,ca-i Romania,America,Rusia…….Toate sunt conduse de demonocratie(lacomia).Noi sa facem un “lant al rugaciunii”catre Dumnezeu si Maica Domnuluisi sa nadajduim ca ne va da un al patrulea fel de guvernamant,cel instituit de IMPARATUL CONSTANTIN si urmasii lui(nu neaparat cei naturali).PACE SI LUI DUMNEZEU SLAVA.AMIN.
    @admin,astept un raspuns(nu scapi de mine usor).

  19. @s.h.:
    Ps: Profetii nu prea citesc, decat rar, deoarece voi fi tentata sa caut implinirea lor in cele de zi cu zi. Imi place in schimb sa observ ceea ce se intampla in jur si sa trag niscai concluzii. Istoria se repeta si in viata noastra de oameni obisnuiti.

  20. @carmen:

    ma hotarasem sa nu mai intervin, dar o fac pt ca imi dau seama ca aici nu este vorba neaparat de viziuni opuse, cat de un mod de a pune problema. Atentie, urmeaza un mesaj lung si, probabil, plicticos (incerc pt viitor sa imi rafinez stilul si sa fiu mai sintetica).

    Referitor la link-urile tale:

    1. Remarca lui Putin facuta la moartea Annei Politkovskaia – “moartea ei a adus mult mai multe prejudicii presedintiei ruse decat ce a scris” – este atat de plina de logica si bun simt, incat e greu sa o contesti chiar daca nu esti Putin’s biggest fan. Crede-ma, daca iti inchipui ca un kgb-ist de talia lui Putin recurge la simbolistica ieftina a unei mafii de cartier si isi ucide adversarii politici – o amarata de ziarista, si nu un oligarh din tabara adversa!! – fix de ziua lui, inseamna ca il subestimezi! Toata povestea aia miroase de la o posta a inscenare menita sa il discrediteze, pusa la cale de adversarii lui politici – prea e cusuta cu ata alba… Anna P. – DUMNEZEU s-o odihneasca! – tare ma tem ca nu a fost decat un pion intr-o lupta intre rechini (dintre care, da, unul este Putin). Ea s-a nascut in Statele Unite si “a crescut in Moscova” – ne informeaza sec Wikipedia, fara a intra in detalii temporale. Dar nu stim de la ce varsta.. In fine, impresia mea este ca s-a profitat de firea ei, i s-au furnizat o serie de informatii dintre care o parte erau adevarate o parte nu, i s-au sugerat anumite interpretari, i s-a creat o imagine dupa care a fost ucisa de chiar sustinatorii ei. Acum e drept ca ma aflu inca sub impresia filmului “Tinkel, tailor…” cu Gary Oldman, pe care pur intamplator l-am revazut cu placere aseara :)), si s-ar putea ca imaginatia mea sa complice inutil lucrurile. Totusi, morala povestii aleia este: politica este ca un tomberon de gunoi fara fund; cu cat incerci mai mult sa faci curatenie, cu atat te afunzi mai tare. Si, cred eu, nu merita sa iti pui viata ta si a familiei la bataie pt dezvaluirea “adevarului” in politica – unde cred ca itele sunt atat de incurcate incat nici necuratul – uciga-l toaca! – care le-a inspirat n-ar mai fi in stare sa le descurce!

    2. In ce priveste biografia lui Putin propusa de francez – fara a intra in detaliile propriei lui biografii, mai mult decat relevante, pe care clarificator le-a punctat sherlock – oricum este suspecta, si am sa-ti zic de ce: textele alea sugereaza cumva ca Putin ar fi, de fapt, un cretinutz, ajuns la putere mai degraba printr-un concurs de imprejurari favorabile, pigmentate cu hotii meschine si manevre scandaloase de tip 9/11. Ori nimic din ce a facut el ulterior nu confirma aceasta abordare. Putin nu e un dobitoc, este un rechin ca si cei in mijlocul carora s-a format si cu care, odata ajuns la putere, fie s-a inhaitat, fie s-a luat la tranta. Sa stii ca nu orice relatare care abunda de detalii mai mult sau mai putin picante este in mod automat si credibila!

    Iar acum sa revin la motivele care m-au determinat, totusi, sa raspund.

    Pentru inceput, sa clarificam: repet si subliniez – nu il vad pe Putin ca pe un sfant. “Mainile patate de sange” de care vorbeam intr-una din postari erau o aluzie – de fapt o trimitere explicita – la el, la liderul in discutie. PUTIN E UN RECHIN – iar intr-o tara cotropita de kgb-isti (care nu doar circula pe strazi in loden, palarii si cu ochelari fumurii pe nas, dar au si pus mana pe bani si pe putere!), daca vrei sa rezisti tr sa lupti cu armele lor, altfel esti… mancat. RUSIA NU E – inca – O TARA GUVERNABILA prin metodele soft ale democratiei occidentale, iar cand a venit Putin la putere, Rusia nici nu prea mai era o tara, ci mai curand un maidan asaltat de caini turbati. Ideologia lui Putin a fost, cred eu, in esenta, urmatoarea: baieti, voi cu partea voastra, eu cu partea mea, dar lasam ceva si Mamei Rusii – pt care chiar am chef sa fac ceva si sa o ridic din marasm. Ori asta denota un anumit patriotism – ceea ce nu e deloc putin – si un “destin asumat”, ca sa zic asa, pt ca o astfel de decizie iti atrage automat dusmani extrem de duri si de puternici, cu care, in fond, te puteai alia linistit si fara dureri de cap. Iar pt asta, a avut si el nevoie de “gasca” lui, platita, si alcatuita din baieti la fel de “duri”. Din nefericire, astea sunt metodele cand vrei sa preiei fraiele intr-o tara sugrumata de structuri mafiote (cam ca la noi, de altfel. Numai ca la noi putin probabil sa apara un astfel de “dur”. Si, probabil, daca ar aparea, i-am sari in cap cu “drepturile omului”, cuprinsi subit de febrilitate democratica. Off…). Faptul ca Putin a readus Rusia de la stadiul de carpa la cel de actor politic-cheie, crede-ma ca nu e putin. Pt un sfant, n-o fi insemnand mare lucru. Dar el nu e sfant, ci om politic. Iar pt un om politic, asta se cheama misiune!

    Subiectul e important – si inteleg aici pe admini – pt ca in deriva in care ne aflam, scarbiti de ce ne-a adus Occidentul (chiar, tot din vina noastra! Cum sa nu profiti de o tara frumoasa al carui popor doarme si ai carei lideri politici sunt gata sa o vanda pe un Ferrari??), am putea fi tentati sa ne aruncam in bratele viguroase ale lui Putin. Sigur, NU E O SOLUTIE, iar acest lucru tr lamurit, intru totul de acord!

    Aici as avea insa o observatie – au puncat-o si alti cititori: un lider politic nu poate fi judecat dupa aceleasi canoane. Iata un exemplu: sa zicem ca ma cheama Putin, am amanta (a propos: baiatul mi se pare chiar temperat la capitolul asta, fata de alti “omologi”), am violat Taina Casatoriei, am ucis cativa adversari indezirabili in drumul meu – altfel viclean si bine ticluit, sunt sigura – catre putere…DAR, impun o lege care interzice propaganda homosexuala. Ei, o astfel de decizie, dat fiind impactul colectiv imens – inclusiv pe plan extern, Rusia fiind de acum un actor vizibil si credibil – intr-un moment istoric-cheie, rezolva dintr-o lovitura atat de multe lucruri, incat “absoarbe” alte optiuni mai rele. De-aia Stefan, Constantin, David sunt sfiniti (n-am zis ca si Putin va ajunge, atentie!!), pt ca in astfel de cazuri ALTFEL se pun problemele. Oamenii astia devin un fel de purtatori impersonali ai puterii. In fine, e mult de discutat aici, si chiar nu e locul…

    Revenind. Am observat ceva – si, vai!, iar o sa sfarsesc printr-o critica 🙁 – in discutiile pe forum-uri, dar nu numai, ci, in general, in dezbaterile pe teme politice in Romania: domle, daca apuci sa spui ceva pozitiv despre un lider politic oarecare – gata! inseamna ca ori il iubesti in secret, ori esti gata sa te asterni carpa la picioarele lui si sa ii ceri tutela, ori vrei in secret sa il votezi, ori il crezi sfant. Si invers: daca apuci sa spui ceva rau despre unul care este agreat de grupul de discutie – ahh, e limpede: esti spion secret al taberei adverse!

    Vreau si eu niste discutii obiective, libere de afect, cu rele si bune, strict evaluatorii, pe teme politice.

    Cat despre profetii, pana sa ajunga Rusia la stadiul ala de putere altruista, mai e MULT SI BINE!! Omenirea nu a ajuns acolo, nu e inca apta sa produca asa ceva!! Nu putem judeca inca dupa astfel de criterii. DUMNEZEU Isi face lucrarea LUI, stie EL cum, pas cu pas. N-are rost sa incercam sa inghesuim realitatea in tiparul unei profetii – care (profetia) de multe ori vorbeste de liniile mari ale unei situatii, alteori tr interpretata simbolic, alteori e menita sa avertizeze tocmai ca lucrurile sa nu se intample etc.. Chiar daca ne aflam pe un site crestin-ortodox, cand facem analize politice cred ca tr sa fim ingrozitor de pragmatici, sa tinem cont de datele reale, prezente, si sa aplicam un soi de paradigma SWOT. Cat despre rest – sa Il rugam pe DUMNEZEU sa intervina, sa judece si sa ajusteze EL. Are niste metode geniale – o spun din proprie experienta, si aproape toti de aici sunt sigura ca ati aflat asta! – sigur va gasi o solutie exact acolo unde pare ca nu e! Nu este asta, in fond, minunata Lui specialitate? 🙂

  21. PS: un singur amendament: DUMNEZEU Isi face lucrarea LUI… daca si noi ne-o facem pe-a noastra! Asa, sontac-sontac, pe masura neputintei noastre – dar macar sa ne straduim, sa ne dam interesul, sa curga ceva sudoare si sa se asume ceva riscuri! Parerea mea… 🙂

  22. @doroteea:

    Sunteti informata si aproape de specialitate pe subiect, dupa cum se pare.

    1. Faptul ca Anna Politkovskaia a fost ucisa de ziua lui Putin nu e un argument – vedem chiar in zilele noastre, la noi, ce se intampla la fix un an de la referendum, pe baza de adversitate politica. Nu zicem ca asta demonstreaza cine e in spatele asasinatului – ci ca argumentul nu tine. E foarte posibil sa se speculeze in sens invers, la fel de verosimil: e Putin, e o afisare de putere, o demonstratie de forta, sa bage toti la cap. Cat priveste aspectul imaginii, nu-i problema: justitia rusa investigheaza cazul, mereu se aud vesti de la ei pe tema asta. 🙂 Chiar in aceasta perioada au fost unele.

    2. Putin nu e sfant si nu ar trebui sa se vb despre asta, spuneti. Si totusi nu va lasati de subiect si ajungeti la concluzia ca pana la urma e pe-acolo, pe langa Stefan cel Mare si Constantin. Sigur, nu inca, dar pe traseu. Ei bine, o repetam: o asemenea conceptie nu e ortodoxa. Nu ca am fi paseisti, pietisti sau hagiografici, ci pentru ca e vorba despre un lucru totusi esential – Dumnezeu se uita la inima celui in cauza, inainte sa se uite la deciziile politice. O spune chiar El, daca nu ne credeti pe noi, in Vechiul Testament: m-am uitat si am vazut pe David, om dupa inima Mea, dand dovada de blandete si de dragoste fata de oi (citat aproximativ, fireste). Nu trebuie un mare efort sa-ti dai seama, in ultima instanta, in ciuda tuturor contextelor istorice si politice, daca un om era bun sau nu, imparat fiind. Au luat decizii controversate, uneori, au avut greseli personale, insa erau oameni, dadeau dovada de omenie, se smereau in fata lui Dumnezeu si le pasa de patria lor. Nu pot spune despre Putin asa ceva: da, ii pasa de structuri de putere, ii pasa de statul tarii sale, insa …in rest, pare un om tare singur, rece, izolat si reptilian in simtire. Nu pare om, ci macho, asa cum si vrea sa arate. Si nu este vorba despre sentimentalism aici. Pana la urma, e blasfemiator sa credem ca Dumnezeu sfinteste oameni inumani, doar pentru ca au fost luptatori priceputi si guvernatori cu mana de fier.

    3. Nu suntem de acord cu mentalitatea “mainii de fier”. Unul din efectele perverse ale strategiei lui Putin, descrisa de dvs, e tocmai perpetuarea oligarhiei si a structurilor mafiote. Doar ca adversarii sunt “mafiotii rai”, pe cand cei care sunt fideli sunt “mafiotii buni”. Pe sistemul romanesc al “mogulilor” rai sau buni in functie de pozitionarea fata de Basescul local.

    4. Ok, am inteles, Rusia poate implini profetia insa omenirea nu e pregatita. 🙂 Sau o fi invers?

  23. Alors:

    1. Posibil. Posibil sa fie si cum am zis eu… Cine poate sti? Cum am zis, acolo firele sunt f incurcate – prea incurcate – si nu cred ca detinem toate parghiile pt a sti adevarul. Numai un specialist cu experienta pe problemele Rusiei ar putea da un diagnostic cat de cat exact. Bref: nu ma bag, dar nici nu pot inghiti povestea ca un pelican. Prefer sa imi declin competenta.

    2.Macar atata lucru trag nadejde ca s-a inteles: sunt genul care spune ceeea ce crede. :)Deci, repet ideea: NU CRED – SINCER, PE BUNE!!! – CA PUTIN E UN SFANT!!!! Cred doar ca a avut niste realizari remarcabile, si ca – de la un punct incolo – chiar a fost animat de sentimente patriotice. S-ar putea sa fiu idealista, dar aici ma iau mai mult dupa fapte. Ar fi avut si alte optiuni, mai comode… Cat despre viitoarele lui optiuni, inclusiv cele spirituale – habar n-am si nu ma intereseaza. De regula sunt sceptica in ce priveste oamenii. Dar oricum, nu e treaba mea sa evaluez cine ajunge in Rai si cine nu. Asta numai DUMNEZEU o stie.

    3. Posibil si asta. Dar exista alternativa? E usor de dat cu parerea de pe margine. Dar cand esti acolo, s-ar putea sa nu prea ai optiuni. Decat – da, de acord – daca esti un tip ULTRAcredincios si stai LIPIT de DUMNEZEU si esti SMERIT maxim! Ceea ce nu e cazul. Si nici n-am mai vz asa ceva in istorie, cu exceptia Ionei D’Arc. Da, fata aia asa era, am citit procesele ei (deci nu romane sau biografii, ci procesul de condamnare si cel de reabilitare, asa cum au fost ele consemnate de grefierii timpului. WOW!! Sa vezi acolo politica + religie. Catolica sau nu, ea a fost o sfanta, de asta sunt sigura).

    4. Ok, n-ati inteles: Rusia face parte din omenire, si de-aia nu cred sa ajunga prea repede la profetie (chiar: ce profetie? Vreau si eu linkul. Am citit ce ati postat, dar nu am vz acolo o profetie clara, daca e vb de un post mai vechi, il vreau si eu). Ca sa fie de asemenea clar: EU NU VAD RUSIA CA UN MODEL SI NU SUNT O FANA A RUSIEI, SI NICI UN SPION KGB DEGHIZAT! Sunt atat de dearte de aceasta connceptie, incat nu inteleg sincer cum poate fi vazuta Rusia ca salvatoarea lumii??? E o tara care dintotdeauna a manifestat o intelegere gresita a puterii si o neintelegere totala a conceptului de libertate. Nu admir Rusia, nu ma tenteaza de altfel deloc nimic din partea asta de Europa – cu exceptia Ortdoxiei – si daca ar fi dupa mine as zbughi-o maine in Franta si as lasa totul balta. Sunt o biata mic-burgheza lasa, care tare ar mai parasi corabia care se scufunda daca ar putea si ar lasa-o DUMNEZEU, si care iubeste viata buna, conversatiile de cafenea, buna dispozitie si bunul simt. Rusia nu mi se pare ca poate veni cu o astfel de oferta. Si – ce-i mai rau – nici Romania :'(. Partea buna este insa ca aici e Ortodoxia. Dar voi stiti ca e o Biserica Ortodoxa si la Nisa? Si in Nantes? Hmm…just dreaming…

    A! Si mai e ceva. Eu nu cred in “neamul mantuitor” sau “tara mantuitoare”. Cred in mantuirea individuala. Nu sustin ca am dreptate, sustin ca asta cred. DUMNEZEU sper sa imi arate daca am sau nu dreptate.

  24. PS: am sesizat ironia cu ‘specialista pe subiect’:)), e bine si just plasata, admit asta :).

    Nu uitati sa imi indicati link-ul cu profetia, pls.

  25. @doroteea:

    Putin este produsul unui sistem cu radacini adanci in perioada sovietica. Nu putem face o analiza (fie ea SWOT sau de alta natura) daca facem abstractie de “background”, de conexiuni si de elementele faptice relevante. Si nu putem vorbi despre Putin, ca personaj, izolandu-l de sistemul de putere ce se afla in spatele sau. Ar fi o greseala teribila.

    Nu am la indemana acum materialele necesare dar v-as recomanda sa cautati informatii in ceea ce priveste perioada de tranzitie de la URSS la Federatia Rusa (post Gorbaciov, in special).

    Sistemul oligarhic e produsul aceluiasi sistem si a ajuns sa preia fraiele intr-o perioada extrem de tulbure.

    Aici avem de-a face cu conexiuni nu numai in zona serviciilor secrete – KGB-ul nu a lasat nicodata sa ii scape fraiele, doar a slabit latul cat sa permita desfasurarea variilor actori de pe scena luptei pentru putere – dar si cu ceea ce se numeste “mafia rusa”.

    A existat o perioada cu o lupta crancena pentru putere la nivelul acesta, ani de zile de teroare si asasinate in care pestele mare a inghitit pe cel mic (cititi despre gruparile mafiote din inchisorile rusesti din acea perioada si conexiunile cu serviciile si politicul, o sa aveti o epifanie).

    Dupa ce situatia s-a stabilizat si gruparile majore si-au consolidat puterea, s-a trecut la atac. Sistemul bancar post sovietic a fost penetrat si preluat aproape in intregime, in aceeasi maniera mafiota (asasinate, presiuni, forta bruta). Odata ce au avut puterea, banii si bancile in mana, s-a trecut rapid la preluarea industriei si a tot ceea ce inseamna active.
    Asa s-a nascut oligarhia rusa, din talharie si asasinat la scara nationala. In acelasi timp, pe scena politica se petreceau schimbari similare.

    Toata povestea a trecut la un alt nivel in momentul in care ex-KGB-ul le-a taiat avantul oligarhilor si a trecut la carma pentru a aseza lucrurile in matca lor, conform planului de prabusire controlata a URSS.

    Putin a fost pregatit in umbra (si nu in umbra vreunei catedrale) pentru aceasta misiune si a preluat controlul la momentul oportun. Tot ceea ce a facut din acel moment inainte a fost executia unui plan extrem de bine pus la punct (si in care, dupa cum a fost nevoie, dictat de imprejurari, situatii, persoane si interese, a evoluat intre extreme comportamentale si decizionale insa…a lasat intotdeauna loc la masa de joc pentru toate gruparile, intr-un mod care a devenit semnatura regimului putinesc sau, mai degraba, neo sovietic).

    Suna cunoscut? Sigur ca da, doar ca iarna nu-i ca vara, nici rusu’ ca romanu’, Moscova nu-i Bucuresti si nici Base, Putin.
    Variatiuni pe aceeasi tema. Melodia e aceeasi, se mai schimba tonalitatile si tempoul, pe alocuri.

    The Empire Strikes Back.

  26. Ca idee, am mai sugerat si in alte comentarii cateva directii de informare pentru o viziune mai cuprinzatoare asupra evenimentelor din Rusia post sovietica:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/30/dughin-moldova-romania-integrare-eurasia-pacepa-reactivaat-sua-razboi-final/#comment-223576

    Iar aci, ref. la guvernarea prin haos (amprenta occidentala, conceptul fiind dezvoltat si in variata rasariteana in Rusia ex sovietica, dupa cum am incercat sa devoalez mai sus, foarte minimalist si succint):

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/27/henry-kissinger-destramarea-siriei-prin-haos-spre-ordine/#comment-221829

  27. Alin, daca citesti cu atentie postarile mele, o sa vezi ca nu le contrazic cu nimic pe ale tale. Daca da, te rog sa imi arati UNDE.

    In rest, ce sa zic? Da, intru totul de acord! O sa citesc link-urile cu atentie, ca sa fiu cat mai documentata. Dar o “epifanie” nu cred sa am :), nu sunt lucruri chiar asa noi nici macar pt mine… 🙂

  28. ok, o sa fac rost de cartea aia. Nu imi dau seama ce nuante imi scapa – am spus ca e kgb-ist, ca si-a luat partea lui, ca are de partea lui o gasca din aceiasi “duri” si n-am sustinut ca a fost “pregatit in umbra unei catedrale” :))). Si ca e un rechin si ca are mainile patate de sange.

    O sa imi fac insa lectiile:) si, sa vedem, poate am o “epifanie” :)) si revin cu corecturile necesare. 🙂

  29. @doroteea:

    Sa-l lasam pe Putin; conceptia despre conducatori era problema. Nu sunt judecati cu aceeasi masura ca si calugarii, insa nici nu exista la Dumnezeu dubla masura, unora trecandu-le greselile mai usor pe motiv de statut social si raspunderi politice. De fapt, e cam invers, daca ne gandim la Intelepciunea lui Solomon (Vechiul Testament): stapanitorii vor fi judecati foarte aspru. E mai greu cu ortodoxia, nu merge pe modele de gandire simpliste, nu e nici purista, dar nici relativista in cele ale mantuirii. De aceea am subliniat ca e importanta conceptia dupa care cantarim vrednicia conducatorilor si sfintenia celor din trecut.

    Linkul este la un comentariu de mai sus: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/08/11/p-serafim-rose-despre-viitorul-rusiei-si-sfarsitul-lumii/

  30. @doroteea:
    Ai dreptate, e vorba doar de o problema de interpretare.

    Doua dintre adrese fac referire la cartea in sine, dar nu o prezinta decat in mica masura. Nici editorul si nici eu n-am afirmat ca Anna ar fi fost ucisa de catre Putin.

    Francezul acela despre care a amintit si s.h., nu a propus biografia lui Putin, nici pe departe nu-l prezinta pe Putin drept un cretinutz sau dobitoc, ci descrie acele retele prin care kgb-ul s-a instalat la putere, metoda de privatizare Mebo se pare ca a fost inventata de rusi in acea perioada de inceput, descrie asa-numita verticala a puterii – o ierarhie invizibila pornita de sus in jos, de sus de la centrele de comanda pana jos, la ultimul votant convins ca administratia propusa si pastorita de Putin il defineste. Si toate aste in conditiile in care lupta impotriva terorismului era in toi.

    Dar nu despre persoana lui Putin vorbeste aici admin, ci despre ambitiile lui Putin, despre acea “unitate spirituala si istorica” intre popoarele slave si rasaritene (vezi si afirmatiile pr.Vsevolod Chaplin), despre unitatea ortodoxiei cu centrul la Moscova sau Kiev… despre acea ortodoxie croita pe masura lumeasca, buna doar sa serveasca interese politice…

  31. Da, am inteles acum.

    Ohoo, nu-nu-nu!, daca am dat de inteles ca Putin este un lider providential, THE lider, cel din profetii – ei bine, retractez :)), n-are nici o legatura! Cand l-am analizat, n-am avut in vedere astfel de citerii! A fost o analiza cat se poate de lumeasca, a unui om ajuns intr-o functie inalta. Atat si nimic mai mult!!

    Da, inteleg, am tot tinut-o langa cu subiectul mantuirii oamenilor politici… asa e. De ce? Nu-mi dau seama. In nici un caz pt ca as fi vazut in Putin vreo figura biblica. Ci..nu stiu.. cred poate ca undeva in adanc am anumite nelamuriri legate de subiect…incerc sa ma conving pe mine, pt ca nu vreau sub nici o forma sa ma pun de-a curmezisul Bisericii. Banuiesc ca, inconstient, asta a fost motivul. S-a brodit si Putin in povestea asta, dar nu e nici o legatura… Chiar nici una.

    Am citit profetiile. Mi-a placut cel mai mult o observatie de-a par. Rose (citez din memorie): “drumul spiritual al Rusiei depinde de alegerea fiecarui suflet…” sau ceva in genul…

    Profetiile nu mi se pare ca se refera limpede la un rol mantuitor al Rusiei pt restul lumii, cat la resuscitarea ei, la vindecarea ei de propria boala.

    Eu raman la parerea mea (care de fapt nu pare sa o contrazica pe cea a sfintilor ce au profetit, daca citim atent aceste profetii): DUMNEZEU nu e nationalist!

    Whew, ce discutie… animata!:)

  32. @carmen:

    Da, Carmen, cum am intuit, discutia nu pornea de la o adevarata contradictie. Cred ca asupra faptelor cam toti suntem de acord. Si, din cate vad, cred ca si asupra interpretarilor…in esenta. Fiecare avea probabil altceva in minte cand isi facea analizele.

    Un…malentendu, cum ar zice francezul :)! (nu ala cu cartea, desigur)

  33. @doroteea:

    apai nici nu v-am contrazis, am scris oarecum in completare la cele pe care le-ati exprimat, atragand doar atentia asupra unui fapt: intr-o analiza asupra “sistemului Putin” nu se poate separa personajul lider de sistemul pe care il conduce si serveste, in acelasi timp. Mi s-a parut ca aveti tendinta sa faceti o separare, poate mi s-a parut dar e mai bine sa clarificam premizele.

    In fapt, “sistemul Putin” e de fapt o conventie de limbaj, un artificiu manipulator prin care sistemul se ascunde in spatele “liderului maxim”. Cu destul efect, as zice, din cate am observat pe aici si aiurea.

  34. Da, ok, am inteles ideea: adica Putin = ‘o gasca”, nu un ins.

    De acord, e utila precizarea!

  35. si inca ceva – ca tot veni vorba de profetii (si vad ca nu ma mai pot opri 🙂 ):

    cred ca notiuni ca “neamuri” si “popoare” erau mult mai operationale in vremea Vechiului Testament, din motive pur cantitative. Una este sa spui astazi “neam” sau “popor” si alta atunci.

    Acelasi lucru e valabil si cu profetiile legate de lideri. Din toata exprimarea Noului Testament nu prea rezulta ca e nevoie de “lideri” pt mantuire, ci de demersuri proprii, individuale. Mesajul christic este extrem de personal si nu face nici cea mai mica trimitere la lideri si structuri politice – din contra!

    Ce vreau sa zic este ca profetiile care includ un element nationalist sau o idee de leadership pot fi luate in considerare doar in masura in care se refera la ceva negativ. DUMNEZEU imi inchipui ca ne vrea mantuiti nu printr-un lider providential care sa ne arate lumina, ci prin efortul personal si relatia directa cu EL. EL e “leader-ul”. Ce treaba are DOMNUL cu politica?? La dimensiunile de azi ale tarilor si popoarelor, este o iluzie sa iti imaginezi ca daca ‘Ortodoxia va inflori in Rusia”, automat TOATA populatia, de sute de milioane, va lua drumul sfinteniei si va deveni far calauzitor pt restul “ratacitilor”…sau ma rog, ceva in genul…

    Eu am vazut din viata mea: lucrarea DOMNULUI este f. fina si neasteptata, nu urmeaza tipare mari, predictibile, ci e ca o broderie complicata care se tese in cel mai imprevizibil mod, valorificand nu doar raul, dar si cele mai neinsemnate amanunte, astfel ca, la final, te trezesti cu un model extraordinar, la care nu te-ai fi gandit.

    Bref: nu cred ca are rost sa ne batem prea tare capul cu profetiile, decat in masura in care sa pricepem ca, da, timpul se apropie. Dar asta deja o stim. Asa ca nu ne ramane decat sa ne vedem de treaba, de mantuire, de cruce – cu indatoririle ei cotidiene – de dialogul permanent cu DOMNUL, de iubire etc. si, in rest, sa lasam Viata sa ne surprinda! Nu ?

  36. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
  37. Pingback: RESURECTIA IMPERIULUI RUS? Dan Dungaciu despre discursul lui Putin asupra STARII NATIUNII. Despre discursul conservator al liderului rus, presiunile ce vor fi exercitate asupra Rep. Moldova si parteneriatul cu Germania - Recomandari
  38. Pingback: BISERICA SERBIEI protesteaza fata de intentia beatificarii cardinalului STEPINAC, prigonitorul sarbilor ortodocsi/ VA MAI VIZITA PATRIARHUL KIRILL KIEVUL DE ZIUA BOTEZULUI RUSIEI? - Recomandari
  39. Pingback: DUGHINISMUL – CONSIDERAT SECTA SATANICA DE BISERICA RUSIEI IN 2002. Lamuriri si puneri la punct intr-o polemica intretinuta superficial - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare