Conflict cu Ungaria? Seful JOBBIK face declaratii OSTILE Romaniei la TABARA EMI. Raspunsul autoritatilor romane: DECLARATIILE SUNT EXTREM DE GRAVE/ Cine sunt complicii iredentismului?

11-08-2013 8 minute Sublinieri

vona-garda

Prezent la tabăra de vară a Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), preşedintele partidului extremist Jobbik, Vona Gabor, a anunţat că formaţiunea sa nu va renunţa la lupta pentru anularea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit graniţele României de astăzi. Tabăra de vară EMI s-a deschis mar]i, la Borzont, lângă Gheorgheni, în jude]ul Harghita, şi se va încheia duminică.

Vona Gabor este prezent pentru a şasea oară la această tabără de vară. Anul acesta, el a afirmat, înaintea sosirii în România, că doreşte să dea o replică discursului rostit de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tuşnad, la şcoala de vară Tusvanyos. Evenimentul de la Borzont este promovat de site-ul emitabor.hu printr-o hartă a Ungariei Mari.

Maghiarii, într-o singură patrie”

Guvernul ungar nu a adus în discuţie la nivel internaţional problema Trianonului şi a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Nu vom renunţa la scopul nostru, ca toţi maghiarii să trăiască într-o singură patrie. Dacă interesul maghiar poate fi atins doar prin asumarea unor conflicte, atunci acestea trebuie asumate”, a spus Vona, citat de Nepszava, în cadrul discursului său de la Borzont.

Preşedintele Jobbik a subliniat că i se pare ciudat ca în România să fie permisă Noua Gardă Maghiară, în timp ce în Ungaria orice persoană care se îmbracă în hainele Gărzii Maghiare să fie amendată.

Nu mai vor să fie extremişti

El a lansat şi un atac la adresa partidului de guvernământ din Ungaria, condus de premierul Viktor Orban. „ Fidesz vorbeşte precum Jobbik şi acţionează precum MSZP (Partidul Socialist Ungar). Guvernul Orban şi-a inspirat politica naţională din programele formaţiunii Jobbik, iar asta merită aprecierea noastră. Doar că politica naţională a Fidesz se împiedică în primul rând în lucruri simbolice. Economia ungară este atât de slabă, încât este evitată inclusiv de inflaţie”, a apreciat Vona.

El a adăugat că obiectivul principal în perioada următoare este să demonteze toate ideile preconcepute legate de formaţiunea sa. „Trebuie să scăpăm de eticheta de extremişti. Apoi trebuie să convingem electoratul că suntem capabili să guvernăm. Apoi să îi facem să înţeleagă că guvernarea Jobbik nu va însemna o izolare a Ungariei. Avem relaţii excelente cu Occidentul. Un alt obiectiv important este să nu permitem revenirea MSZP la guvernare. Mai devreme sau mai târziu Jobbik va ajunge să guverneze Ungaria. Am fi dispuşi să formăm o coaliţie cu Fidesz, doar dacă noi am dicta programul de guvernare”, a încheiat Vona Gabor. “Dacă vre]i să scăpa]i de Jobbik, atunci îndeplini]i-i programul“, a mai spus Vona Gabor în România.

În primăvara anului viitor vor avea loc alegeri parlamentare în Ungaria. Drept de vot vor avea şi cetăţenii români care au dobândit şi cetăţenia ungară.

 • Mediafax:

Liderul Jobbik, în Tabăra EMI: Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, Jobbik îşi asumă asta

(…) Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva iniţiative în acest sens şi că “nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.

“Dacă spunem ceva, acţionăm în spiritual celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo şi de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm şi ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem oare la ce şi cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei ? Acţiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect şi vom încerca să găsim soluţii care ne conduc înainte, şi nu înapoi”, a spus Vona Gabor.

El a cerut, totodată, presei româneşti să relateze “un lucru despre care s-a mai vorbit de câteva ori, dar niciodată nu a apărut’, şi anume că, după părerea lui, “problema minorităţilor, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este “o tragedie a regiunii”, impusă de Europa Occidentală, “care nu are niciun alt scop, în prezent, decât să facă imposibilă acţiunea comună a naţiunilor care trăiesc în această regiune”.

Potrivit acestuia, naţiunile care trăiesc în Europa Centrală se confruntă cu aceleaşi probleme, fiind “exploatate” de capitalul internaţional, împotriva căruia trebuie să acţioneze solidar. În acest context, Vona Gabor a vorbit şi despre posibilitatea unei reconcilieri istorice la nivelul Europei Centrale.

“Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul internaţional venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital”, a precizat preşedintele partidului Jobbik.

Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot şi apără interesele naţiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depăşit limitele moderaţiei. (…)

Mircea Duşa: Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate

Vicepreşedintele PSD Mircea Duşa declară că “mesajele extremiste ale liderului Jobbik nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene” şi trebuie “respinse cu fermitate”.

 “Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene şi sunt lipsite de orice relevanţă în Europa secolului XXI”, spune Duşa, potrivit unui comunicat transmis duminică de PSD.

El adaugă în declaraţia de presă că  “astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim”, menţionând că România este “un exemplu pentru ţările din Europa centrală şi de est” în privinţa drepturilor acordate minorităţilor.

“Sunt convins că etnicii maghiari din România dezavuează un astfel de discurs dominat de ură, de intoleranţă şi generator de conflicte. Nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unei deteriorări a relaţiei romano-ungare”, mai spune Duşa.

MAE: Declaraţiile liderului Jobbik privind un conflict cu România, EXTREM DE GRAVE. Guvernul de la Budapesta să se disocieze de afirmaţiile acestuia

MAE a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, ministerul menţionând totodată că “dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”.

“Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996″, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că “este extrem de gravă”. “Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general“, se arată în comunicat.

“MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”, continuă comunicatul.

De asemenea, MAE “reaminteşte că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”.

“Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri”, conchide comunicatul MAE.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.

“Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede, a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

“Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

[…]

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită “Ziua Autonomiei”, vor fi abordate subiecte privind deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania şi dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului “Iniţiative civice pentru autonomie” la care vor participa Izsak Balazs, preşedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Ţara Bascilor în Comitetul Civic al Iniţiativei Europene pentru Protecţia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar şi Zakarias Zsolt, vicepreşedintele PPMT.

Tabăra EMI din Harghita: Un tânăr acuzat că vindea haine cu mesaje cu tentă revizionistă s-a ales cu dosar penal

Poliţiştii au întocmit doasar penal unui tânăr din Odorheiu Secuiesc acuzat că vindea la Tabăra EMI de la Borzont, judeţul Harghita, îmbrăcăminte inscripţionată cu mesaje cu tentă revizionistă, cum ar fi: “Am pierdut prin lacrimi, vom recâştiga prin sânge”, “Fii ai Ungariei, ridicaţi-vă la luptă!”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că în urma controalelor efectuate cu scop preventiv, pentru asigurarea ordinii, liniştii şi siguranţei publice pe perioada desfăşurării Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal – EMI de la Borzont, au fost aplicate mai multe amenzi şi a fost confiscată marfă care transmitea mesaje cu tentă revizionistă.

Potrivit sursei citate, la misiune au participat 12 poliţişti, din care opt de investigare fraude, patru de investigaţii criminale şi doi de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, precum şi doi comisari ai Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Harghita.

Sursa citată a precizat că au fost controlaţi opt agenţi economici care desfăşurau activităţi de comerţ în locaţia respectivă, în urma neregulilor constatate fiind aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 3.000 de lei pentru activităţi ilegale de comerţ şi pentru lipsa caselor de marcat. Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 460 de lei.

De asemenea, poliţiştii au depistat un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Odorheiu Secuiesc, în timp ce oferea spre vânzare articole de îmbrăcăminte inscripţionate cu mesaje cu tentă revizionistă, pe unele dintre acestea fiind aplicată şi stema Ungariei Mari, poliţiştii confiscând 75 de tricouri şi 20 de hanorace purtând astfel de inscripţii şi însemne grafice.

Pe numele tânărului a fost deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri, urmând ca dosarul să fie înaintat, pentru soluţionare, Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni.

 Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, tricourile şi hanoracele erau inscripţionate cu mesajele: “Am pierdut prin lacrimi, vom recâştiga prin sânge”, “Fii ai Ungariei, ridicaţi-vă la luptă!”, “Daţi-ne munţii înapoi!” sau “Ungaria ciuntită nu este ţara noastră, Ungaria Mare este Raiul”.

Misiunea poliţiştilor, constând în acţiuni şi activităţi preventive pe toate liniile, va continua până la terminarea Taberei EMI.

E vorba de iredentismul maghiar. Cel care l-a determinat, in aceste zile, pe liderul unui partid din Ungaria, venit intr-o tabara de vara in Ardeal, sa faca o afirmatie incendiara. Si anume ca, in interesul ungurilor, isi poate asuma riscul unui conflict deschis cu Romania. Este grav. La fel de grav cum este sa constatam ca, in mod nelegitim, sub nasul autoritatilor de la Bucuresti, a fost preluata gratuit o buna parte din bunurile imobiliare ale Transilvaiei. Ca sa nu mai vorbim de tema incendiara a Fundatiei Gojdu.

Aparent, nimic din ceea ce se intampla nu ar trebui sa ne trezeasca revolta. Si, cu atat mai putin, sa genereze contrareactii. Afirmatiile unui lider politic ori ale altuia de la Budapesta ori ale unor fruntasi ai organizatiilor maghiare din Ardeal sunt, in mare masura, motivate politic. Sunt menite deci sa adune electorat. Miza fiind iredentismul, care mai are priza printre maghiarii mai putin instruiti. Tot aparent, desele repozitionari vizand autonomia Tinutului Secuiesc ar putea fi interpretate si ca o expresie a aspiratiei acestei etnii de a obtine, prin discriminare pozitiva, mai multe drepturi. Uriasele pierderi imobiliare, la o privire superficiala, ar putea fi efectul unor retrocedari. Iar Budapesta, care valoreaza cateva miliarde de euro, poate fi interpretata de catre naivi pur si simplu ca o disputa juridica.

Ei bine, situatia nu este deloc asa. Tinutul Secuiesc este la un pas de secesiune. Organizatiile maghiare de acolo au pregatit, cu sprijin de la Budapesta, pas cu pas, o separare “pasnica” de Romania in interiorul si cu sprijinul Uniunii Europene. Tare mi-e teama ca generatia mea va trai aceasta tragedie. Afirmatiile unor lideri politici de la Budapesta, pe teritoriul Romaniei, cu ocazia diverselor manifestari, este deliberata. Menita sa pregateasa terenul psihologic. Nu numai pentru secesiune. Ci si pentru o autonomie administrativ-teritoriala mai larga, a judetelor Covasna si Harghita.

Dar cel mai ingrijorator fenomen este pierderea efectiva si greu de explicat in mod juridic a unei importante parti din terenul agricol, din paduri si din fondul imobiliar. O buna parte din Ardeal s-a dus. Fundatia Gojdu inca nu a fost definitiv cedata, in ciuda complicitatilor de care s-a facut vinovat Mihai Razvan Ungureanu cu acordul tacit sau chiar la indemnul lui Traian Basescu. Tot sub regimul Basescu s-a produs un proces uluitor al unor retrocedari ilegale. Familiile de maghiari care au revendicat si au primit imense proprietati imobiliare au fost o data despagubite, in baza unor acorduri internationale, pentru proprietatile pierdute dupa 1920, au mai primit si dobanzi de 10 la suta. Statul roman a platit la greu pentru aceasta operatiune. Dar astazi, in baza unor documente care oricand se poate demonstra ca sunt false, chiar in baza birocratiei maghiare, prin intermediul instantelor de judecata, cu complicitatea regimului Basescu sau, in cel mai bun caz, beneficiind de miopia acestuia, familiile de la Budapesta isi inscriu in bilant preluarea, fara niciun drept, a unei bune parti din Ardeal.

Niciodata pana acum in istorie complicitati interne atat de ticaloase nu au concurat, pe timp de pace, cu o asemenea agresiune impotriva natiunii romane.

garda-nationala


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Rânduială de rugăciune în Postul Paștilor

Comentarii

54 Commentarii la “Conflict cu Ungaria? Seful JOBBIK face declaratii OSTILE Romaniei la TABARA EMI. Raspunsul autoritatilor romane: DECLARATIILE SUNT EXTREM DE GRAVE/ Cine sunt complicii iredentismului?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. V-am pus link la mine pe blog cu profeti Parintelui Arsenie Boca, care mi-a deschis mie sufletul acum ceva ani, caci se vede treaba ca se apropie timpul si noi dormim toti. Trebuie sa stie cat mai multa lume de profetia sa si sa realizeze ca odata cu nepasarea noastra fata de legiferarile tuturor scarboseniilor vom fi decimati si tare imi e ca nu ne vom trezi nici dupa asta.Ma rog, ideea este ca profetiile sunt cea mai inalta declaratie de iubirea lui Dumnezeu si trebuie sa le facem cunoscute. Chiar daca s-o intampla ce s-o intampla macar sa fie cat mai multi pe drumul cel bun. Suntem pacatosi cu totii dar daca ne spovedim si negam tainele bisericii si suntem in lupta cu pacatul atunci exista speranta in marea mila A Domnului! V-am mai spus ca va urmaresc de vreo 7 ani si alaturi de Arsenie Boca mi-ati fost de mare ajutor in aflarea multor lucruri din religia ortodoxa in care m-am nascut si despre care habar nu aveam. va multumesc!

 2. si nu negam tainele bisericii- vroiam sa scriu mai sus

 3. Omul asta e un fanatic, adica pentru ca ungurii din Romania sa fure o parte din tara noastra ( cand in fond nimeni nu le face nici un rau aici ), vrea sa riste un conflict cu Romania. Asta nu e patriotism, daca ar fi patriotism inseamna ca si romanii din Ungaria ar trebui sa ceara autonomie si sa fure o parte din teritoriul Ungariei. Nu ? La fel sa faca atunci si romanii din orice tara a lumii, sa isi ia o parte din teritoriul acelei tari, la fel sa faca orice minoritate din orice tara !!! Asta vrea sa zica acest ” patriot ” ? Ei uite ca astfel de fanatici nu se pot numi patrioti. Cand vine vorba despre ei vor sa fie patrioti, iar cand vine vorba despre romani, e bine sa fie doar toleranti si sa lase de la ei orice.
  Ungurii vor sa fure pentru a treia oara Ardealul. Prima data l-au furat cand au intrat cu tunurile ilegal si au ocupat teritoriile romanilor, a doua oara l-au furat cand romanii au platit pentru aceste terenuri ungurilor criminali care au plecat dupa primul razboi mondial, iar acuma vor sa fure Ardealul a tria oara.

 4. Maaare prostie şi slăbiciune la români! Adică vine un neica nimeni, pe lângă L Toekes, alt umflat în pene, şi fac astfel de cuvântări în România, nota bene- nu în Ardeal, şi onor cei care conduc azi România nu fac altceva decât să dea din cioc (inclusiv Duşa!). Apăi nu i-ar fi condamnat nici străinii, iar noi i-am fi onorat cu adevărat, dacă făceau ceea ce trebuia făcut; adică să-i ia, să le dea un şut în dos şi să-i declare persona non grata ca să aibă exemplu şi alţii care mai au astfel de pohte nebune.
  Are mare dreptate Alexandrina, că rău am ajuns. Mai rău de atât nu mai putem ajunge! Şi atenţie la cel care promovează iredentismul- un puşti de 18 ani din Odorhei. Cei ca el sunt viitorul în zona aceasta. Asta aşa ca să ne dăm seama ce culori va avea acesta…

 5. Ne place sau nu, URSS a fost singura dintre cei 3 Aliati care la Paris in 1947 a sprijinit anularea Diktatului de la Viena (august 1940) si revenirea integrala a Transilvaniei la Romania (cu conditia recunoasterii granitelor sovieto_romane de dupa iunie ’40). Celelalte 2 Puteri + Franta erau pentru alte solutii…

  Nimic nu se va schimba prin declaratiile ungurilor (sau romanilor) ci prin dibacia diplomatica in fata Stapanilor lumii (inaintea carora, sa recunoastem, Tarile Romane au stat ceva mai aplecat decat Ungaria…fapt care de multe ori a dat rezultate mai bune).

  Depinde de negocierea USA_URSS, singura care conteaza pentru Europa.

 6. Mult rău a făcut României Băsescu pentru că a inventat moda traseismului votanţilor între naţiuni

  Moldovenii basarabeni au primit paşapoarte şi cetăţenie română cu scopul a intra în graţiile lui Băsescu şi de al vota. Iar acum ungurii, pe acelaşi principiu au venit în România şi care mai de care încearcă să căştige voturi din secuime pe acelaşi principiu lansat de Băsescu. De asemenea din ce în ce mai mulţi secui primesc cetăţenie ungară, dar din păcate ungurii nu s-au muţumit doar cu atât şi au început să recurgă la acţiuni extremiste.

 7. @admin
  De unde oare aceasta afinitate fata de eurasianism la VG? Simt cum ma apuca durerea de cap. http://www.jobbik.com/g%C3%A1bor_vona_euro-atlanticism_must_be_replaced_eurasianism

 8. Sunt de acord cu patriotismul ungurilor dar nu pe terotoriul ROMANIIEI

 9. Daca ar vrea SUA intro luna am ramane fara Ardeal(max. un an).

 10. vona forteaza o “paralela” cu Basarabia. ungurii au semnale, fie din interiorul RM prin organisme europene pe care le prezideaza, fie pe “filiera eurasianista” (ref post 8-carmen), adica de la fsb ca in Moldova de peste Prut se coace ceva, si se coace pentru ca au dat liber “aliatii” la momentul asta.
  frustrarea ungariei “profunde” iese acum la iveala in contextul in care, cu acceptul si concursul taberei euro-atlantice va fi demarat un happening al serviciilor prin care Moldova va fi extrasa din siajul eurasianist.
  altfel spus, are loc o “revizuire” a hotarelor disputate in ultima mare conflagratie, iar ungaria urmareste sa extraga maximum de profit din acest proces. din fericire pentru noi, ca de multe ori in cursul ultimei sute de ani, ungaria nu are abilitatea de a gestiona la nivel diplomatic o astfel de castana, fiind surprinsa din nou pe picior gresit de istorie, intr-un proces de radicalizare a discursului si actiunii politice in plan intern si extern.
  asadar, tratata cu tact, inflamarea spiritelor unguresti va fi aruncata in ridicol, atata timp cat dinspre partea romaneasca nu se raspunde cu aceiasi moneda. asta, bine-inteles, nu inseamna lipsa de reactie sau vid de autoritate in teritoriul romanesc locuit de secui.
  este necesara o punctare ferma, precisa, documentata a derapajelor unguresti, fara retorica revansarada si fara patos. just facts.
  cred ca ne-am inflamat pe aici (multi, inclusiv eu) de multe ori gratuit pe tema gestionarii problemei maghiare, scapand din vedere exact acest moment istoric critic, in care iminenta reunirii teritoriilor romanesti va declansa o vehementa retorica (deocamdata) revizionista maghiara. e un momentum istoric semnificativ, pe care l-au gandit, pus in practica si desavarsit o parte insemnata a spectrului politic romanesc (cu toate metehnele lor), care insa in curand va rodi.
  din pacate, aceasta implinire istorica a presupus cedari si sacrificii catre tabara “aliata” greu de estimat la aceasta data (adica o predare si subordonare totala institutiilor, intereselor si agendei ue/nato/usa/fmi/bm/&co.)
  ce va urma, din perspectiva profetiilor bine-stiute, si daca aceasta posibila implinire nationala va fi roditoare si in plan duhovnicesc pentru neamul romanesc – Dumnezeu stie, iar noi toti va trebui sa pretuim si sa dan socoteala.
  Ma rog la Dumnezeu sa nu mai trecem si acum Nistrul mai departe decat va fi drept sa o facem, ma tem insa ca nu vom avea de ales…nici acum

 11. Daca ei impart tricouri cu mesajul de a instiga la lupta impotriva romanilor,noi nu putem iesi pe strazi sa-i trezim pe romani?Cine ne opreste la noi in tara?Lasitatea si nepasarea romanilor ii fac pe ei puternici.
  Inca mai este timp….ungurii sunt deja la usa,asteapta ca cei care au tradat si vandut Romania sa le-o deschida …..

 12. @k:

  De acord cel putin in parte. In… cealalta parte, ne temem ca repetarea istoriei nu va fi chiar asa de ciclica, ci mai degraba imprevizibila, si ca ai nostri sunt atat de praf incat e greu de crezut ca vor valorifica vreo “oportunitate” sau nu cumva o vor rata sau vor cauza costuri imense.

 13. categoric ca sunt multe necunoscute si nu am dubii ca atat rusii, cat si ungurii, nu vor sta cu mainile in san la un astfel de moment de cotitura.
  de asemenea, faptul ca ungurii sunt acum agresivi, iar noi calmi, nu inseamna in mod automat ca la ei rabufnesc slabiciunile si neputiintele, iar la noi apelul la calm si ratiune e dat de forta si siguranta deplina cu care gestionam situatia.
  pe de alta parte, ungurii sunt totusi departe de forta, coeziunea, coerenta si capacitatea istorica de asumare a unui astfel de moment. au mult PR, etalat la nivel simbolic, tocmai in ideea de asi apropia masele, insa o mare parte din ei sunt constienti de slabiciunile, lipsa de realism, precaritatea unei razmerite revizioniste, dat fiind contextul politic european si mai ales pozitia precara a ungariei in raport cu toti vecinii ei in probleme teritoriale.
  altfel, nu cred ca suntem nici noi chiar atat de “praf”, slabiciunea noastra pleaca de la faptul ca ne-am prea abandonat in bratele noilor aliati, pentru care stim cat contam, insa banuiesc ca s-a plecat de la premisa ca asta e singura optiune pentru a realiza dezideratele in chestiunea reintregirii. nu stim ce si cum s-a negociat, cred insa ca s-a obtinut acceptul si sprijinul lor tactic pentru infaptuirea acestui tzel, cu toate cedarile si ingerintele in plan ideologic, politic, legislativ, economic etc. asta a trebuit sa fie pretul.
  ungaria a abandonat supunerea in cadrul structurilor in care ne-am angrenat si noi si are aceasta afinitate eurasiatica, tocmai pentru ca a pierdut orice speranta de a reliza obiective punctuale politice in problema etnicilor si teritoriilor exterioare ungariei, gasind astfel un suport natural in alternativa eurasiatica. (deocamdata doar la nivel de afinitati geopolitice ideatice)
  germania, desi cred ca a cochetat cu aceasta perspectiva, cred ca cel putin temporar a fost adusa la ordine de americani, cel putin pana se limpezeste contextul geopolitic central si est european. optiunile majore si vizibile le va lua germania abia in preambulul sau in toiul conflictelor ce se vor deschide in acest spatiu, in functie de directia spre care va inclina balanta. …

 14. Băsescu: Ungaria a devenit un focar de instabilitate. România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei
  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ungaria-a-devenit-un-focar-de-instabilitate-romania-isi-va-asuma-leadership-ul-punerii-la-punct-a-budapestei-11246837

  Băsescu: Nu merită calitatea de român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat
  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-nu-merita-calitatea-de-roman-cel-care-cerea-ca-transilvania-sa-fie-trecuta-sub-protectorat-11246828

  Dar oare cine l-a propulsat pe “nefericit” in functia de europarlamentar si vice al PE, cine s-a pozat cu el si a incercat sa scape de UDMR incurajand formatiunile populare maghiare? Si cine a girat ani la randul adunarile orbaniste din Harghita, cine a beneficiat explicit si oficial de ajutorul electoral al lui Orban si Tokes? De vazut cum va raspunde, apropo de aceste “datorii”, premierul Ungariei, care probabil va tresalta de bucurie auzind cine vrea sa-si asume “leadershipul” punerii sale la punct.

  Un deputat PSD depune plângere penală împotriva liderului Jobbik pentru a fi declarat indezirabil
  http://www.mediafax.ro/politic/un-deputat-psd-depune-plangere-penala-impotriva-liderului-jobbik-pentru-a-fi-declarat-indezirabil-11246776

  Kelemen: Ne delimităm de afirmaţiile liderului Jobbik. În secolul 21, şi prostiile circulă liber
  http://www.mediafax.ro/politic/kelemen-ne-delimitam-de-afirmatiile-liderului-jobbik-in-secolul-21-si-prostiile-circula-liber-11246738

  Kelemen Hunor sugerează că unele reacţii de la Bucureşti în cazul Jobbik au fost exagerate: “Nici reacţia autorităţilor româneşti, nu a autorităţilor, ci a unor politicieni nu trebuie să fie o reacţie exagerată, dai o importanţă mai mare decât are o astfel de declaraţie făcută la o tabără de vară”.

 15. Exprimându-ne in postromânism dezinteresul intelectual pentru recuperarea Basarabiei, am primejduit si Ardealul. Istoricii RO trebuie totusi incurajati sa opuna ceva la Corvinus Library – Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940:
  http://www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm
  Altminteri, Romania si Ungaria trebuie sa-si insuseasca modelul de reconciliere franco-german, inclusiv un tv Arte infiintand.

 16. tocmai ce spuneam….reactia lui basescu este tardiva, exagerata si inutila. voit sau nu, la face jocurile…

  va inflama si mai mult retorica ungureasca, obiectivul lor fiind de a demonstra lumii ca nu fac in Ardeal decat ceea ce intreprinde si Romania in Moldova.

 17. http://www.antena3.ro/romania/bogdan-chirieac-nu-vor-fi-consecinte-dupa-atacul-lui-basescu-la-adresa-budapestei-224311.html

  Analistul Bogdan Chirieac, Senior Editor DCNews, a declarat în ediţia de luni a emisiunii “Se întâmplă în România”, că declaraţiile preşedintelui Băsescu de la Harghita nu vor avea nici un fel de consecinţe, asta “datorită prieteniei care îl leagă de Viktor Orban”.

  “Nu vor fi nici un fel de consecinţe. Asta şi datorită prieteniei care îl leagă pe domnul Băsescu de Viktor Orban, care a cerut încălcând toate legile internaţionale, tuturor etnicilor maghiari din România, să nu se prezinte la referendumul de anul trecut”, a declarat analistul Bogdan Chirieac.

 18. Preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe: Nu înţeleg cum s-ar putea interzice organizarea Universităţii de la Tuşnad Băi
  http://www.mediafax.ro/politic/presedintele-ppmt-sfantu-gheorghe-nu-inteleg-cum-s-ar-putea-interzice-organizarea-universitatii-de-la-tusnad-bai-11247249

  Fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter spune că nu i se pare “de bun augur” că preşedintele Traian Băsescu “a arătat biciul” Ungariei şi “a pus la punct” acest stat doar pentru că un lider ungar a spus “trăsnăi”, transmite Mediafax.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/fost-senator-udmr-despre-declaratiile-liderului-jobbik-dreptul-la-opinie-nu-poate-fi-luat-309774.html

 19. Basescu isi joaca ultimele carti.Pana unde va merge ca sa nu-si piarda puterea si protectia, ca sa nu-si riste viitorul, nu doar cel politic ?

  In mod bizar , V Orban e exact in aceeasi situatie, tot de capat de linie.

  Si in spatele lor stau niste investitori care vor banii inapoi..sau inainte. Ca doar nu “moca” a ajuns, cel putin Basescu, presedinte.

 20. Am vazut ca presa austriaca si elvetiana considera ca Transilvania a apartinut de Ungaria iar Romania este un stat tanar, adica a absorbit Transilvania si Banatul numai dupa WW1. I-auzi ! Deci iata ca Europa a vrut ca noi sa aderam in UE dar totusi ne deformeaza istoria intr-un mod mizerabil.
  UE nu ne va apara interesele, insa nu cred ca ungurii vor avea curajul sa ne atace decat in cadrul WW3. Pana atunci mai e.

 21. @k
  „frustrarea ungariei „profunde” iese acum la iveala in contextul in care, cu acceptul si concursul taberei euro-atlantice va fi demarat un happening al serviciilor prin care Moldova va fi extrasa din siajul eurasianist”
  Daca va avea loc o extragere a Basarabiei, aceasta nu va fi facuta in interesul romanilor, ci al celor care in perioada sovietelor doreau un stat al lor, in Moldova. Intre timp au obtinut un stat al lor, dar se pare ca sunt in continuare interesati de zona noastra.

 22. @ Emanuel

  Este “normala” reactia unor tari occidentale, pentru ca inca din timpurile comuniste Ungaria – cu conducatori comunisti mult mai “deschisi” fata de occident decat Romania – a dus o campanie mediatica, dar si prin diaspora ungara, care sustinea ca Transilvania apartinea Ungariei, si ca a fost “atasata” de Romania prin o “intelegere” politica si nu prin vointa populara, dupa primul razboi mondial – Tratatul de la Trianon.
  Autoritatile romane nu au dus aceeasi campanie impotriva Ungariei, si rau au facut !
  Atentie vorbesc despre o campanie mediatica si informationala, ca sa fiu bine inteleasa :-).

  Dar si reactia de azi a lui Basescu, a fost la fel de destructiva ! Nu poti sa acuzi un stat – Ungaria – pentru declaratia unui extremist respins de autoritatile ungare, dar primit cu bratele deschise de autoritatile locale romane…
  Stiu ca iar o sa deranjez, dar cum se poate ca un partid extremist din opozitie in Ungaria, rejectat de statul ungar, sa vina sa faca ce vrea, cand si cuml vrea, in Romania ? Oare Romania (mai) are autoritati ? Si daca da, sunt cu neuronii la ele, sau daca e vacanta au bagat neuronii in sertar si au plecat sa se distreze pe banii romanilor…? Ungurii sunt devina pentru asta ?

  O sa vin si revin cu aceeasi intrebare, atat timp cat adminii nu ma vor interzice 🙂 : De ce romanii gasesc intotdeauna vinovatii in afara tarii, si niciodata nu se pun in cauza, nu vor sa realizeze si sa recunoasca ca o mare problema este in mentalitatea autohtona ? Ca poate este adevarata zicala : “capul plecat, sabia nu-l taie”, dar nici nu-si mai poate cere drepturile cu demnitate…

 23. Emanuel@

  Nimic nou. Din pacate, din 1990 circulau prin presa occidentala harti cu Transilvania alipita Ungariei. Am vazut una cu ochii mei in Der Spiegel. Numai noi dormim…

 24. http://www.monitoruldecampulung.ro/parintele-iustin-parvu-catre-traian-basescu-nimeni-nu-va-avea-puterea-sa-te-dea-jos/

  Fratilor, sa nu maniem pe Dumnezeu cu gandurile noastre! Basescu este bineplacut Domnului, s-a descoperit acest lucru Parintelui Iustin Parvu. Basescu va fi un al doilea Mihai Viteazul, sub el vom avea din nou Romania Mare. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 25. @Stefan:

  Fratilor, scorniti si voi niste minciuni mai putin gogonate, ca astea prea sunt de tot! Asa ati facut si la moartea pr. Serafim Man (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/12/pr-serafim-man-trecut-domnul-marturii/#comment-196352 )… Oricum, am receptat mesajul!

  Vei rămâne acolo până la bătrânețe. Nimeni nu va avea puterea să te dea jos.

  Cine stie, poate ii va iesi. Dar nu vi-L luati pe Dumnezeu si nici pe sfintii Sai acoperamant al rautatilor voastre, ca e mare greseala. Ah… si PR asta e o porcarie fata de al lui Putin. Macar ala o face serios, temeinic, nu cu hlizeli si cu basme din astea!

  Iar pt cei cu memoria mai scurta, reamintim: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/19/parintele-iustin-parvu-despre-protestele-de-strada-din-romania-video/

  Cum poti tu, ca un conducator de tara, sa te simti bine, cand vezi ca peste tot se striga Jos… Ce stapanire mai poate avea un om ca acesta?

  Ma mir cum un om din conducerea unui stat poate sa se complaca in forta, sa stea acolo, cand vezi ca te huiduieste o lume…

  Iar astea sunt cuvinte reale, inregistrate, nu inventate, cum fac atatia care vor capital (de la financiar pana la, iata, politic) de pe seama pr. Iustin.

 26. Eram odata in curtea manastirii Petru Voda si am dat nas in nas cu Basescu. Venise sa ia binecuvantare si sa ceara sfat de la Parintele Iustin. Purta bine-cunoscutul tricoul albastru, cel descantat de mama Omida, ca nu cumva sa se prinda de el vreo facatura de-a Duhului Sfant 🙂

  Doamne, mare e gradina Ta, dar unii ii mai muta si gardul, ca sa incapa si presedintele ales pentru vesnicie al Romaniei Mari!

 27. @ Stefan
  Uite acum inteleg de ce l-au pictat unii pe Basescu intr-o fresca cu Mihai Viteazul, in chip de “boier”… 🙂
  Bietul parinte Iustin, Domnul sa-l numere printre sfintii Sai, oare el stie ce-i puneti voi “in cârca” ?

 28. http://www.gandul.info/puterea-gandului/autonomisti-unguri-si-romani-masaverde-si-fatavercea-11248391

  Preşedintele Băsescu reacţioneză diferit la caniculă. Anul trecut, cam pe vremea asta, nici prin gând nu-i trecea să le zică ceva de dulce lui Viktor Orban şi talibanilor separatişti maghiari, care l-au servit la referendum ca să capete titlul de preşedinte Masăverde.

  Acum, tot căldură mare, preşedintele Faţăverso – sau, în varianta populară, Faţăvercea – dă-i şi luptă cu politicienii maghiari. Faţăvercea se autointitulează, nici mai mult, nici mai puţin decât „lider regional al luptei anti Budapesta” şi îi îndeamnă pe românii ardeleni să-l ia cu huo şi fluierături pe premierul Orban.

  Aberaţie după aberaţie.

  UE încă nu s-a desfiinţat. Problemele regionale interstate, ca, de altfel, şi probleme interne ale unor state (vezi suspendarea preşedintelui în România) se soluţionează la Bruxelles, nu la Bucureşti sau Budapesta. Şi T. Băsescu ştie asta foarte bine.

  Un preşedinte nu îşi îndeamnă concetăţenii în nicio situaţie să huiduie un şef de guvern străin. Dacă e o problemă cu vizitele lui V. Orban în Ardeal, atunci ea trebuie soluţionată pe cale politică şi diplomatică. Dacă nu, nu.

  Fluierăturile şi huiduielile sunt în fişa postului de şef de peluză, nu de şef de stat.

  Dar de ce i s-a înverzit brusc românismul dlui Băsescu?

  Pentru că Gigi Becali e la răcoare, C.V. Tudor a ajuns pe centura politicii, iar Crin Antonescu a lăsat-o mai moale cu naţionalismele agresive, căci tocmai fuse în vizită în USA.

  Cu instinctul său de rozător politic, T. Băsescu simte gaura creată şi se înfige în ea, să mai adune nişte voturi de la românaşii urâtori de bozgori. Ce-o face cu ele, în afară de a i le injecta, poate, dlui Tolomac de la Mişcarea Populară, nu ştiu.

 29. @Stefan
  Mihai Viteazul este o figura emblematica pentru un stat crestin, pentru ca el se ruga lui Dumnezeu, inainte de a merge la lupta, si isi iubea tara. Pe cand ”cel cu tricou albastru„ este emitator de ura fata de semenii lui, si de aici se vede si cat isi iubeste tara. Reactia lui de acum privitoare la Ungaria face parte din arsenalul lui de politician agatat de putere si nimic mai mult.

 30. http://inliniedreapta.net/insemnare/jobbik-in-hagealac-la-moscova-mecca-fascismului-si-a-bolsevismului/

  Despre Aleksandr Dughin, ideologul eurasianismului și al lui Vladimir Putin, gânditorul brazilian Olavo de Carvalho spune că dorește “să adune tot ce este antioccindetal, reminiscenţele comuniste, Biserica Ortodoxă, extrema dreaptă europeană antiamericană, reminiscenţele naziste şi musulmanii. Toate împreună ar fi cea de-a Treia Romă (care e Rusia), al Treilea Reich şi Internaţionala a III-a, toate împotriva Occidentului… [Dughin] a transformat ideologia naţional-bolşevică într-un plan geopolitic strategic, adoptând perspectiva unei uniuni eurasiatice, alăturând Europa şi Asia contra Statelor Unite, crezând cu pioşenie că Europa se va uni cu Rusia împotriva Statelor Unite”.

 31. Chiar daca sunt lucruri stiute, parca suna altfel vorbele lui V.Mandrasescu. Poate prea multa suficienta. Si nu cred ca-i din cauza caldurii.
  http://romanian.ruvr.ru/2013_08_13/Basescu-se-joaca-cu-focul-0830/

 32. Parcă am devenit preşul politicienilor din Ungaria: http://www.ziare.com/stiri/maghiari/dupa-fidesz-si-jobbik-inca-un-partid-maghiar-vine-in-romania-pentru-a-sustine-autonomia-secuilor-1251324
  Oare chiar nu se găseşte niciun politician român în funcţie de conducere să-i liniştească???

 33. haideti sa ne mai uitam un pic sa vedem si ce se intampla la nivel planetar, caci ungaria v.s romania nu este singular, ex.: india v.s. pakistan disputa kasmirului, turcia v.s grecia, israelul v.s vecini sai arabi, china v.s japonia, coreea de nord v.s coreea de sud, si exemplele pot continua iar cine se afla in spatele acestor conflicte automat se afla si in spatele disputei intre romania si ungaria iar totul sta ca pe un butoi cu pulbere gata sa explodeze oricand, deoarece cum bine stim oculta asi doreste cu ft. mare ardoare reducerea populatiei planetei fie si printrun razboi mondial, iar acel individ pe nume voma gabor nu este decat un varf de lance care in spatele lui se ascund diversi baieti destepti, si mai suspecta este tacerea clasei politice depe la noi ca sa nu mai vorbim de faptul ca dea lungul timpului de la ”revolutie” si pina in prezent udmr-ul a fost ”nevasta” fiecarui guvern care sa perindat pe la putere indiferent de partid, sunt cetateni de etnie maghiara la care daca ai intrebi cine sunt udmr, laszlo tokes, habar nu au, in ardeal dupa cum bine se stie sunt fam. mixte intre romani si maghiari, sunt cetateni maghiari de religie ortodoxa, dar sunt si ft. multe jivine care provin din acea etnie ca si la noi la romani de altfel

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare