CARE ESTE LEGATURA DINTRE AVORTURI SI PROTESTELE FATA DE PROIECTUL ROSIA MONTANA?

5-09-2013 2 minute Sublinieri

rosia-montana-3

Majoritatea protestatarilor au între 24 şi 35 de ani. Şi nu e de mirare.

De ce protestatarii nu sunt mai tineri? Unul din motive este că românii mai tineri de 24 de ani… nu sunt foarte mulţi.

(Conform INS şi Ministerului Sănătăţii)

Cei care au sau ar avea 23 de ani:

Naşteri în 1990: 314 mii.

Avorturi în 1990: 992 mii.

Cei care au sau ar avea 22 de ani:

Naşteri în 1991: 275 mii.

Avorturi în 1991: 867 mii.

Cei care au sau ar avea 21 de ani:

Naşteri în 1992: 260 mii.

Avorturi în 1992: 692 mii.

Cei care au sau ar avea 20 de ani:

Naşteri în 1993: 249 mii.

Avorturi în 1993: 586 mii.

Cei care au sau ar avea 19 ani:

Naşteri în 1994: 246 mii.

Avorturi în 1994: 530 mii.

Cei născuţi în 1990 şi după sunt relativ puţini prin comparaţie cu ponderea altor generaţii, mai în vârstă. Generaţia lor nu are o voce atât de puternică:

În intervalul ’90-’94 s-au născut 1,3 milioane persoane.

Oricare alt interval de cinci ani de la război încoace conţine mai multe naşteri.

Intervalul de cinci ani imediat precedent (adică cei care au acum 24-28 de ani): 1,8 milioane persoane.

Cei cu vârsta între 29 şi 33 de ani: 1,7 milioane.

Avem acum o economie îngheţată atât aici cât şi în UE. Trei milioane trei sute de mii de tineri care n-ar avea cum să-şi găsească loc de muncă şi ar exploda de furie… nu există pentru că nu s-au născut. De aceea nu avem sau nu am avut în România scene precum în Grecia sau, forţând limitele discuţiei, Africa de Nord.

De ce protestatarii nu sunt mai în vârstă?

Un om care are acum 36 de ani sau mai mult s-a născut în 1977 sau mai devreme. Componenta urbană a acestei generaţii s-a maturizat într-un climat pro-Băsescu (cei mai tineri) sau anti-Iliescian (cei mai în vârstă). În măsura în care adaptarea la capitalism s-a realizat, ea s-a făcut prin urmărirea conştientă a consumerismului. Nu există o legătură între Traian Băsescu şi cauza anti-RMGC, nici între CDR/lupta anti-Iliescu şi cauza anti-RMGC şi nici între consumerism şi cauza anti-RMGC. Iar inadaptarea la capitalism era întâlnită mai des în afara Bucureştiului şi s-a rezolvat, în genere, prin migraţie, chiar şi la vârste mai înaintate.

În mod evident există şi protestatari mai tineri de 23 de ani sau mai în vârstă de 35. Dar ei nu sunt majoritatea, asta şi datorită motivelor de mai sus.

Observaţie de final: era cât pe ce să fie un moment dificil pentru toate partidele. Atitudinea lui Ponta e cuprinsă de un slogan din Piaţă: “Prim-ministrul zice da, deputatul zice nu, doctorul ce zice?” PNL (instituţional vorbind) e absent. Opoziţia la USL ezită să susţină proiectul, dă mesaje marcate de ambiguitate (PMP: susţinem proiectul, respingem legea) sau aplaudă diferite aspecte ale protestelor. Nimănui nu-i pică bine ce se întâmplă. Urmăreşte, de exemplu, cât de repede s-a replicat la scandalul privind maidanezii, unde e mai uşor să îndrepţi degete într-o direcţie sau alta, deşi moartea acelui copil a avut loc la câteva zile *după* ce începuseră protestele anti-RMGC. Acest lucru poate fi explicat prin impactul emoţional al decesului, dar nu explică zilele de tăcere şi confuzie.

Nota noastra: …iar cifrele de mai sus fac parte din statistica oficiala, numarul real al avorturilor fiind mult mai mare. In plus, se cam subestimeaza migratia, care a contribuit si ea decisiv la micsorarea numarului de tineri din tara.

5998768_mediafax_foto_octav_ganea_66615800

***


Categorii

1. DIVERSE, Avort, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CARE ESTE LEGATURA DINTRE AVORTURI SI PROTESTELE FATA DE PROIECTUL ROSIA MONTANA?

  1. @ admin

    “In plus, se cam subestimeaza migratia, care a contribuit si ea decisiv la micsorarea numarului de tineri din tara.”

    Exact la asta ma gandeam si eu citind articolul. Multi copii/tineri azi, care s-au nascut in perioada 1990-1994 au migrat, fie cu parintii lor, fie la studii, si nu s-au mai intors sau nu se vor mai intoarce, din pacate, pentru ca autoritatilor Romaniei nu le pasa de cetateni ! Vor sa ajunga intr-o funtie numai pentru avantajele materiale si colaterale (cititi oneroase) ale acelei functii, si nu pentru a si face ceva in sprijinul cetatenilor si al economiei (reale).

  2. Nu stiu in ce moment a aparut criza “maidanezilor” privind decesul unui japonez acum cativa ani in Bucuresti. Insa aceasta criza prezenta a maidanezilor a aparut intr-un moment cat se poate de favorabil deturnarii atentiei de la alte evenimente. Este adevarat ca daca vrei sa gasesti subiecte media care sa atate opinia publica se vor gasi la fiecare cateva ore.
    Cred ca ar trebui sa ne disociem de subiectul “stirilor de la ora 5”.

  3. Anumite copncluzii ale textului sunt trase de par foarte tare:

    “Un om care are acum 36 de ani sau mai mult s-a născut în 1977 sau mai devreme. Componenta urbană a acestei generaţii s-a maturizat într-un climat pro-Băsescu (cei mai tineri) sau anti-Iliescian (cei mai în vârstă). În măsura în care adaptarea la capitalism s-a realizat, ea s-a făcut prin urmărirea conştientă a consumerismului. Nu există o legătură între Traian Băsescu şi cauza anti-RMGC, nici între CDR/lupta anti-Iliescu şi cauza anti-RMGC şi nici între consumerism şi cauza anti-RMGC. Iar inadaptarea la capitalism era întâlnită mai des în afara Bucureştiului şi s-a rezolvat, în genere, prin migraţie, chiar şi la vârste mai înaintate.”

    Adica toti cei peste 35 de ani, din Bucuresti, trebuie sa fie cu Basescu fiindca s-au maturizat intr-un climat pro-Basescu ?? Dar ce, sunt cobai, nu au creier ? Sau nu pot avea pareri proprii decat conditionati de “pro-Basescu” sau “anti-Iliescu” ? Asta cei urbani, fiindca cei rurali, inteleg ca s-au carat.
    Nu stiu, nu sunt sociolog, dar daca asa se face cercetarea sociologica, e cam penibil.

  4. @Vranceanu:

    Nu asta inseamna, ci ca au crescut intr-un CLIMAT, adica intr-o atmosfera de acest gen. Pai sa ne gandim numai la ultimii opt ani din viata noastra… Trendul, ca stare de spirit, a fost pro-Basescu pana in 2010.

  5. Asta asa este…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare