Purtatorul de cuvant al Patriarhiei: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII. Degeaba ne cauta politicienii români!

18-09-2013 3 minute Sublinieri

…DAR NU AR STRICA SA FIE AFIRMATA MAI ENERGIC, IAR BOR SA SE IMPLICE MAI ACTIV

PATRIARHIA ROMANA

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a reamintit că Sinodul BOR s-a declarat încă de acum zece ani împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

“Se împlinesc zece ani de când Sfântul Sinod şi-a exprimat public punctul de vedere împotriva proiectului Roşia Montană. Creaţia, mediul sunt dar de la Dumnezeu care trebuie prezervat. Sunt aceste probleme de patrimoniu, care în viziunea celor care au iniţiat proiectul, ar trebui să dispară. Nu mai vorbesc de frumuseţea divină a acestui loc. Punctul de vedere al Sfântului Sinod s-a bazat pe poziţia Academiei Române. Şi în acest moment, poziţia Bisericii este neschimbată din acest punct de vedere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, la Realitatea TV.

“Constatăm că nicio autoritate a statului nu-şi asumă responsabilitatea pentru gravele probleme de mediu şi patrimoniu. Sunt discuţii care nu vin şi cu soluţii. Trebuie să existe o dezbatare serioasă despre ceea ce va fi la Roşia Montană. Nu suntem împotriva dezvoltării economice a României, dar nu trebuie să distrugem acea regiune pentru vecie. Degeaba ne caută politicienii români, aici nu e nimic de negociat, doar dacă se schimbă situaţia radical”, a adăugat Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica,a reafirmat ieri opoziţia Sinodului BOR faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, pe baza argumentaţiei Academiei Române. Stupefiant este că, deşi poziţia e clară, politicienii români riscă să arate o lipsă de responsabilitate, ignorând specialiştii şi făcând posibile presiuni asupra BOR pentru a-şi schimba poziţia.

Într-o intervenţie la un post de televiziune, părintele Stoica a precizat câteva motive pentru care BOR se opune proiectului minier, încă din 2003, acestea fiind în mare parte inspirate din poziţia Academiei Române, care a elaborat un amplu studiu asupra cazului Roşia Montană. Concluzia studiului, care reia argumentaţiile din 2003,  2009 şi 2001, este că proiectul este o eroare cu efecte negative asupra comunităţii, mediului şi vestigiilor arheologice din zonă şi are consecinţe riscante pentru Statul Român, fiind contrar interesului naţional şi extrem de periculos.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei afirmă că BOR nu este împotriva dezvoltării economice a României, dar nu ne putem permite distrugerea (probabil ecologică şi patrimonială) a acelei regiuni. De altfel,  este binecunoscută preocuparea teologiei faţă de problemele de mediu, deoarece natura este creaţia lui Dumnezeu şi locul existenţei pământeşti, a noastre şi a urmaşilor noştri, motive pentru care avem o responsabilitate faţă de mediu. Reiau aici o poziţie mai veche, dar actuală, a Sanctităţii sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, supranumit şi „Patriarhul Verde“ deoarece este un susţinător al ecologiei: Lumea crede că bucuria vine din câştig şi din acumularea bogăţiilor, a gloriei, a rangurilor şi a altor plăceri. Interesele financiare pun anumite presiuni pe politicieni, dar trebuie să înţelegem că noi nu suntem stăpânii, ci administratorii acestei lumi, pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o. Ar trebui să avem grijă de această lume, pentru ca să o punem, responsabil, în mâna generaţiei următoare. Cuvântul “ecologie” provine din limba greacă: “eco” şi “logos”, unde “eco” (oikos) înseamnă „casa noastră” (am folosit diverse surse).

Ceea ce m-a surprins oarecum în declaraţia părintelui Stoica sunt cuvintele „Degeaba ne caută politicienii români, aici nu e nimic de negociat, doar dacă se schimbă situaţia radical” (bănuiesc această schimbare radicală doar ca folosirea unei alte tehnologii de exploatare, una eologică). A nu se înţelege că am o problemă cu persoana sau afirmaţiile părintelui, ci sunt siderat de perspectiva jocurilor politice pe care chiar realizatorii emisiunii le-au întrezărit, părintele doar răspunzând la o întrebare. Adică, după cum înţeleg eu, deşi două instituţii importante şi respectabile ale României (BOR şi Academia, alături de altele) afirmă clar un lucru, există totuşi susţinători politici ai acestui proiect care, posibil în următoarea perioadă, să pună presiune pentru o reconsiderare a poziţiei.

Pe ce se bazează susţinerea lor? Cred că suntem în pericolul ca, din acest moment, politicienii să întreacă măsura. Deşi, adeseori, doar au clamat demagogic preocuparea faţă de popor, totuşi, nu trebuie să riscăm anti-democraţia, chiar de la tribuna Parlamentului. Adică să susţii ceva ce nu este acceptat de specialişti, doar din motive greu de lămurit. Ţin să le atrag respectuos atenţia că domniile lor DOAR ne reprezintă prin mandat,  nu sunt acolo pentru chestiuni de interes privat,  indiferent care ar fi ele şi ar trebui să ţină cont de părerile celor avizaţi. Aţi sesizat că, uneori,  politicienii uită această misiune şi vorbesc în nume propriu? Între timp, a sesizat-o mai bine o colegă de blog,  Ramona Ursu. Pentru a evita această situaţie ce poate demonstra iresponsabilitate publică, politicul trebui să înţeleagă foarte bine că nu totul este negociabil, că sunt valori pe care nu le poţi juca la bursa vieţii şi a economiei şi că umanitatea (noi şi urmaşii noştri) trebuie pusă deasupra intereselor economice de moment, chiar dacă ele par de termen mediu. Altfel, pe cine mai reprezintă politicienii?

796438


Categorii

Ierarhi romani, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Purtatorul de cuvant al Patriarhiei: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII. Degeaba ne cauta politicienii români!

  1. Deci politicienii romani tatoneaza pozitia BOR: “Degeaba ne caută politicienii români, aici nu e nimic de negociat, doar dacă se schimbă situaţia radical”.

    Ce-o fi insemnand “doar dacă se schimbă situaţia radical”?

  2. Tragi-comic. Spune adevărul de parcă l-ar ustura.
    Pozitia Bisericii se bazeaza pe cea a Academiei Romane. Pai, daca are ceva de spus, Patriarhia spune din alt punct de vedere decat Academia. Are o pozitie proprie, nu preluata de la altii. Dar macar de ar fi consecventa Patriarhia si in teritoriu. PS Corneliu se pare ca nu e asa de bine informat pe subiect. Cred ca i-au facut altii temele. Ca si alte dati. Numai ca acum a ramas descoperit. Sau gazele de sist nu aduc prejudicii mediului.
    In rest, de apreciat că spune si atata.

  3. Atentie la fosilele kriptocomuniste gen tov. academician Razvan Thedorescu si modul bizar in care se exprima fata de proteste si generatia tanara – Inca o data asistam la zvacnirile manipulatorii ale tradatorilor de neam si tara fosti agenti KGB ,emanati impreuna cu tov Ilici si tov Bruckner peste cadavrele miilor de morti din 1989 – Se pare ca simulacrul infect al “democratiei” neocomuniste le convine din plin!

  4. Completare la chestiunea Theodorescu-
    http://www.realitatea.net/razvan-theodorescu-lehamitea-tinerilor-nu-trebuie-sa-se-transforme-intr-o-mi-care-extremista_1266525_comentarii.html#view
    “”Este un început periculos, foarte periculos, de mișcare anti-sistem. Este ceea ce, în ciuda precarității politicienilor de astăzi, România nu merită. Esența democrației adevărate sunt partidele. Astea sunt cele care dau sens democrației. Actualele partide politice reprezintă poporul român. A nega sistemul de partide care sunt esența democrației este un lucru extrem de periculos. Trebuie să fim extrem de atenți cu aceste acțiuni. Oamenii se adună acolo dintr-un principiu al aglutinării. Nu există o doctrină care să-i unească. Nu sunt totuși toate condițiile la noi în țară la momentul de față ca să se creeze așa ceva. În momentul de față, privind foarte obiectiv lucrurile, în România asistem la o panoramă. Normal că acești tineri au o lehamite. Doamne ferește ca această lehamite să ducă într-o mișcare politică extremistă. Din fericire, această mișcare nu are un lider carismatic. Ar fi o adevărată nenorocire să apară un Zelea Codreanu în momentul de față”, a spus Răzvan Theodorescu la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de putere.”

  5. cine sunt acesti RiceProject si cum de au acces la documentele care au fost secrete 15 ani?

  6. @ stef:

    E adevarat si cu masonul academician RT, dar nu e mai putin adevarat ca exista un pericol in falsele miscari “antisistem”, finantate, alimentate tocmai de “sistem” si aruncate in lupta la momentul oportun. Un Codreanu cu siguranta n-o sa mai apara (insa caricaturi jalnice “de (noua) dreapta” – eventual cu cazier bogat si cu apucaturi de infractori, bine antrenati, au mai tot iesit la interval si o sa mai iasa), poate ca niciun lider carismatic n-o sa apara (fara sa fie usor de compromis – chit ca un Claudiu Craciun viseaza la asta), insa potentialul de “revolutie” nihilista, anarhista (inclusiv anti-ecleziala!) este serios si semnalele sunt ca Rosia este pt multi numai un simplu pretext si punct de pornire. Cand vezi ca in treaba asta sunt bagati atatia clienti oengisti ai lui Soros, pe deasupra furibund antiortodocsi, nu ai cum sa nu te ingrijorezi gandindu-te ca se poate ceva chiar si mai rau decat Basescu si Ponta la un loc. In Grecia deja se cam intampla si astfel de experimente, atat de pe dreapta, cat si pe stanga. Si nu numai acolo.

    Ca sa fie mai clar, nu ne referim la oamenii ce protesteaza sau la diversele curente pe care acestia le impartasesc, ci la grupuscule special antrenate pentru a face “agitprop” si, eventual, pentru a se plasa in fruntea miscarilor stradale, reusind sa le captureze la un moment dat. Sa nu uitam ca ONG-urile sosoriste sunt un fel de grupari de “revolutionari profesionisti”, daca ne gandim la exemplul “primaverii” din Egipt (vezi aici:http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/04/articolele-saptamanii-3-filiere-revolutionare-sau-cum-au-fost-scoliti-bloggerii-lideri-ai-miscarii-egiptente-si-pe-banii-cui/). Pe de alta parte, nici grupusculele “nationaliste” nu sunt mai breze, fiind generate de SRI, DGIPI s.a. Exista, pe langa aceste extreme, si alte grupari care cauta sa capteze valul (vezi “Romania curata” a Alinei M. Pippidi, vezi basistii europenisti care considera ca oamenii vor “capitalism pur” etc.).
    Asa ca… sa stam bine si sa luam aminte!

  7. @ Ina (desi e tot off-topic):

    E vorba de Rise Project, nu de Rice Project (ca exista si aceia, dar se ocupa cu intergrarea romilor):

    http://www.riseproject.ro/

    Nu stim cine sunt, dar s-au mai remarcat prin furnizarea “materiei prime” pentru un reportaj anti-Biserica al Antenei 3, construind cateva inscenari-provocari de extractie securista la adresa catorva ierarhi, daca nu ne insala memoria.

  8. Pingback: COMISIA CIANURISTILOR: PROSTEALA PE FATA? Proiectul RMGC: distrugerea a patru munti si crearea unui MEGA-BAZIN de CIANURI/ Minciunile cuplului de comici PONTA-SOVA/ “Terorismul ecologic” si alte blancaneli - Recomandari
  9. Pingback: IPS Andrei este IMPOTRIVA proiectului de la Rosia Montana, dar apreciaza implicarea premierului PONTA - Recomandari
  10. Pingback: Analiza Academiei Romane privind proiectul de EXPLOATARE DE LA ROSIA MONTANA: “EXTREM DE PERICULOS” SI IMPOTRIVA INTERESULUI NATIONAL [document integral]. Seful Academiei Romane, Ionel Haiduc, despre proiectul RMGC [VIDEO] - Recomandari
  11. Romania si Ungaria trebuie sa-si insuseasca modelul de reconciliere franco-german, inclusiv un tv Arte infiintand. Bisericile istorice maghiare se declară si ele împotriva proiectului Rosia Montana. Ar fi bine ca toti credinciosii sa adopte o declaratie comuna fata de exploatarea aurului de catre straini, cu cianuri: http://www.stiriactuale.ro/economic/7984-bisericile-istorice-maghiare-se-declara-impotriva-proiectului-rosia-montana.html

  12. Pingback: Academicianul DINU C. GIURESCU despre ROSIA MONTANA si VANZAREA ROMÂNIEI la “Punctul de intalnire” [VIDEO] - Recomandari
  13. Pingback: Pozitia oficiala a Patriarhiei Romane pe tema Rosiei Montana: RESPINGE PROIECTUL SI “NU SE IMPLICA IN ACTIUNI DE PROTEST” [video] - Recomandari
  14. Pingback: “SI ASTAZI EXISTA MULTI IROZI. Fiecare dintre noi poate deveni un Irod pentru semenul lui sau fata de propria sa nevinovatie… PREA MULT RANIM SI PREA MULT UCIDEM”. Predici audio pe marginea UCIDERII PRUNCILOR -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare