Mai multe organizatii crestin-ortodoxe sustin PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA

15-09-2013 2 minute Sublinieri

rosia-ong-crestine

Ziua solidarității naționale

În contextul evenimentelor din ultimele săptămâni, societatea civilă creștină va ieși în stradă și duminică 15 septembrie. Uniți sub semnul Sfintei Cruci, vom protesta împotriva dezastrului ecologic care este pe punctul de a fi dezlănţuit asupra României, cu acordul unor importanți factori politici de decizie din țara noastră.

Transformarea Roşiei Montane – cu munţii şi patrimoniul său cultural nepreţuit – într-un imens lac de cianură constituie un act împotriva poporului român. Pentru că niciodată o investiție industrială nu a avut un asemenea impact nu numai asupra zonei respective, pline de frumuseți naturale și de semne ale istoriei încă din perioada antică, dar și asupra întregii țării și a cetățenilor ei. Răul s-a întins să înghită România!

Amintim hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, elaborată încă din anul 2003:

„Având în vedere, pe de o parte, temeiul biblic potrivit căruia pământul este creația lui Dumnezeu, iar pe de altă parte că proiectul minier al corporației canadiene Roșia Montană Gold Corporation urmează să desfigureze atât ecologic, cât și uman zona Roșia Montana și, prin extensie, întreaga regiune a Munților Apuseni, … Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se pronunță împotriva realizării proiectului Rosia Montana Gold Corporation și speră ca această zonă să rămână intactă în sfințenia, puritatea și frumusețea ei.”

Suntem solidari cu decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Suntem solidari cu românii din Roșia Montana care se opun proiectului de exploatare prin cianurare a aurului de aici. Suntem solidari cu frații români de pretutindeni ce protestează împotriva cianurării Roşiei Montane. Suntem, de asemenea, solidari cu românii de la Bârlad ce au ieșit în stradă strigând „Cu noi este Dumnezeu!”, în lupta împotriva crimei otrăvirii apelor prin explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Cerem respingerea imediată a proiectului de lege de către Parlament, interzicerea prin lege a utilizării cianurilor în industria minieră și deblocarea procedurilor de includere a Roșiei Montane pe lista UNESCO, precum și interzicerea exploatărilor gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

Ne punem, în primul rând, nădejdea în Dumnezeu, și ne înarmăm cu rugăciunea şi cu puterea de nebiruit a Crucii, gata de a ne apăra ţara cu dragoste, dreaptă socotinţă şi fermitate.

Asteptam ca toți românii conștienti de gravitatea momentului să iasă în stradă, fiecare în localitatea sa, și să se opună ca pământul sfânt al țării să fie batjocorit doar pentru a îmbogăți câteva persoane, distrugând și cimitirele și bisericile, tot trecutul unei vechi colectivități de români. Ieșiți cu cruci și icoane, ca să fim întăriți de Dumnezeu, căci „Uniți in jurul Crucii, salvăm România!”

Semnează:

Alianţa pentru Demnitate Naţională
Asociația Basarabii
Alianța Familiilor din România
Asociaţia Pro-Vita, București
Liga Studenților de la Universitatea Bucureşti
Liga de Utilitate Publică
Asociația Civică a Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români
Asociația Tinerii Creștin-Ortodocși
Asociaţia HRISDORIA
Asociația Tinerilor Ortodocși „Orthograffiti”
Asociația Predania
Asociația Rost
Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești din județul Alba
Asociaţia Meșterilor Populari din Moldova, Iaşi
Asociația pentru apărarea familiei și copilului
Asociația „Familia ortodoxă”
Asociația dascalilor din România
Asociația „Bucovina Profundă”, Suceava
Fundatia „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Suceava
Cercul studențesc „Floarea de Foc”
Asociația „Ortodoxia Tinerilor”
Fundația „Sfânta Irina”
Asociația „Prietenii de Familie”
Grupul Ioan Alexandru
Asociatia pentru Cultură și Educație „Sfântul Daniil Sihastrul”
Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Constanța
Liga Distributistă Română „Ion Mihalache”
Fundația Creștină „Părintele Arsenie Boca”
Fundația Sfinții Închisorilor
Asociația Prologos
Asociația „Copil dorit”
Asociația „Casa Gratis Pro Deo”
Asociația „Triada”
Asociația „Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

Sursa: facebook Iulian Capsali


Categorii

1. DIVERSE, Comunicate, Gazele de sist, Iulian Capsali, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Mai multe organizatii crestin-ortodoxe sustin PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA

  1. Avand in vedere temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, aurul de la Rosia Montana tot Dumnezeu l-a pus acolo, probabil spre a fi de ispita si poticnire celor putin credinciosi, spre a ne intoarce frate contra frate pentru aur, chiar si atunci cand nu-l vrem, sau in mod pervers il vrem sa stea acolo in pamant, sa stim ca ramane al nostru fara a ne folosi de el: http://www.dcnews.ro/2013/09/reactia-unei-fiice-de-miner-din-rosia-montana-cand-afla-ca-tatal-ei-este-blocat-in-subteran/

    Sfant Sinod, ONG-uri si asociatii crestine, mai putin aici pe razbointrucuvant, dar nici aici prea apasat, toti in cor vorbesc doar de cianuri. De faptul ca statul roman da o lege speciala PE FATA pentru o companie privata, permitandu-i sa deposedeze in interes propriu (denumit in lege interes public) de proprietate pe orice cetatean roman care se intampla sa locuiasca in zona de interes a companiei, de acest lucru protestatarii nu sufla un cuvant, nici Sfantul Sinod, din cate am putut sa aflu. Probabil ca daca maine ar veni o companie privata din Canada care se ocupa cu impaduriri si ar cere pamant in tara asta, toata lumea ar fi fericita cand taranilor li se va lua pamantul cu japca pentru interesul public al impaduririlor in interes privat.

    Compania canadiana care vrea aur romanesc s-a angajat in scris, din cate sustine, sa ecologizeze zona care acum este poluata si nicidecum sfanta si pura, si sa prezerve aria culturala Rosia Montana (cum ar fi galeriile acelea unde s-au dus minerii sa faca greva foamei – caci ironie mai mare nu am vazut, sa se baricadeze minerii in subteran pentru o exploatare de suprafata). Chiar daca e de inteles sa nu avem incredere in astfel de companii, totusi sa dai un verdict pe ceva ce inca nu a facut, mi se pare ca incalca sfatul hristic de a nu judeca, caci dupa cum judecam vom fi si noi judecati. Daca au facut prapad in Peru, atunci sa fie judecati pentru acel lucru, dar in Romania nu vad cum putem judeca RMGC pentru o poluare pe care nu numai ca nu a facut-o, dar si pentru care s-a angajat in scris sa nu o faca.

    Este cumva adevarat ca zona Rosia Montana este declarata zona monoindustriala si ca acolo nici o brutarie nu ai voie sa iti deschizi? Daca da, de ce nu protesteaza nimeni impotriva acestei savamolnicii care ii impinge astazi pe mineri la gesturi disperate?

    Consider ca protestele sunt gresit argumentate (si de aceea fara sanse reale de reusita), mai ales din partea asociatiilor ortodoxe. Nu numai ca fac un proces de intentie cuiva care nu a faptuit inca nimic, dar nu dovedesc intelegere pentru cei aflati in saracie la Rosia Montana. Sa spui doar NU unui proiect care insemana pentru cei din zona un colac de salvare, cel putin o vreme, nu e o atitudine corecta, corect e macar sa te exprimi impotriva acelor lucruri care ii imping pe minerii din Rosia Montana in saracie si disperare si ii fac sa isi doreasca exploatarea cu orice pret.

    Desigur, nu trebuie sa ma luati in seama, eu sunt doar un intoxicat din nastere fara speranta de vindecare, ca un predestinat calvin, cum a spus fratele Serafim care vine din cand in cand prin tara.

  2. ERATA: samavolnicie

  3. @Titus,

    Chiar daca e de inteles sa nu avem incredere in astfel de companii, totusi sa dai un verdict pe ceva ce inca nu a facut, mi se pare ca incalca sfatul hristic de a nu judeca, caci dupa cum judecam vom fi si noi judecati.

    Care verdict? Ca proiectul nu e bun? Pai daca lasi un lac de cianuri de asemenea dimensiuni, afectand intreaga populatie si omorand o zona foarte intinsa pe termen aproape nelimitat, trebuie sa te mai gandesti? Si adica sa asteptam sa se faca aceasta monstruozitate – cel mai mare lac de cianuri din Europa (avand ca urmari compromiterea exportului viitoarelor produse agricole si riscand o catastrofa ecologica) si abia dupa aceea sa ne pronuntam??? 😯

    Ideea aceasta cu nejudecarea aproapelui (in acest context) este de-a dreptul hilara. Era cumva un banc? Adica vin unii din afara ca sa ia aproape pe gratis ceea ce Dumnezeu ne-a lasat, prin mituirea multora si urmare a unei licente acordata ilegal (prin asociere, adica neconstitutional si penal), sa ne lase in urma o bomba ecologica care ne va afecta pe toti, si noi sa avem grija sa nu judecam si sa nu dam verdicte? Asta e ceea ce se numeste o judecata stramba, adica sa acceptam sa fim victime perfecte. Ma intreb ce ar spune Stefan cel Mare, sau cei care si-au dat viata pe campurile de lupta ca aceasta tara sa nu fie jefuita, daca ar auzi pe urmasii lor ca nu e bine sa “dea verdicte” si sa nu judece… Nu m-am asteptat sa citesc asemenea idei de la un comentator de aici.

    Este cumva adevarat ca zona Rosia Montana este declarata zona monoindustriala si ca acolo nici o brutarie nu ai voie sa iti deschizi? Daca da, de ce nu protesteaza nimeni impotriva acestei savamolnicii care ii impinge astazi pe mineri la gesturi disperate?

    Pai asa au vrut cei care au fost ‘convinsi’ de compania RGMC, ca sa se asigure ca nu mai sunt alte optiuni.

    dar nu dovedesc intelegere pentru cei aflati in saracie la Rosia Montana

    Of, mai Titus, cei aflati in saracie daca vor locui acolo, si cei care vor munci acolo e cel mai probabil sa se imbolnaveasca de cancer (precum cei de la mina din Peru), tocmai ca e foarte grav si pentru ei, in primul rand ei vor fi afectati dpv al sanatatii, asa incat, despre ce intelegere vorbim? Sa faca guvernul un proiect prin care sa se ofere alte locuri de munca, care sa nu afecteze sanatatea nici acelor mineri si a celor din zona (minerii nu sunt din Rosia Montana, spun cei care locuiesc acolo), nici celor din restul tarii.

    Sa spui doar NU unui proiect care insemana pentru cei din zona un colac de salvare […]

    Nu, nu este deloc. Doar pentru portofelul lor pentru cativa ani (asta daca ii angajeaza, dar ii tin ca masa de manevra, cu contracte pe cateva luni cu prelungire), acolo vor lucra altii, nu mineri, caci nu este nevoie de ei, este o munca strict mecanizata, calificata, iar ei vor fi concediati rapid imediat ce exploatarea ar incepe. Dar acolo va fi zona desertificata si contaminata pt foarte mult timp, nu va mai putea locui nimeni acolo. Si ce vor face dupa aceea?

    nu trebuie sa ma luati in seama, eu sunt doar un intoxicat din nastere fara speranta de vindecare

    Cred ca doar te-ai lasat manipulat si nu esti prea informat.

    Citeste te rog si aceste detalii pe care le-am dat recent intr-un comentariu:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/09/13/open-pit-documentar-distrugere-rosia-montana-mina-peru-benny-steinmetz-vs-soros/#comment-234580

  4. Doamne-ajuta tuturor!

    Parerea mea este ca intr-adevar trebuie reactionat ferm, asa cum spune Titus L, impotriva unor fapte halucinante. FAPTE, nu doar RISCURI vitale si previzibile. Atata timp cat faptele sunt arbitrare, abuzive si intolerabile. Cat timp asemenea fapte creeaza in Romania un precedent dupa care ne putem astepta la absolut orice incepand de acum, din septembrie 2013. Legiferarea si implementarea peste noapte a orice, de orice magnitudine.

    Sunt de acord cu Titus L ca argumentul ecologic vine secundar dupa FAPTUL ca s-a propus acordarea unor drepturi absurde unui jucator privat. Dupa FAPTUL ca s-au ignorat/sfidat cu buna stiinta intr-o decizie publica rapoartele expertilor. Sau FAPTUL ca o lege ajunge spre ´dezbatere´ in Parlament fara avizele necesare ale ministerelor implicate.

    Pentru asta Crin Antonescu nu ar trebui sa fie tolerat cu justificari de genul ‘e act de vointa politica´ iar rapoartele expertilor pot fi ignorate. Crin Antonescu a facut pasul inapoi constientizand reactia civica, dar nu l-am vazut dezicandu-se de procedura prin care s-a ajuns pana aici si nici de sfidarea dreptului la proprietate privata.

    Argumentul ecologic, probabil si cel cultural, cred ca AR FI in sine SUFICIENTE pentru ca opinia publica sa respinga proiectul. Dar este cu ordine de marime mai grav faptul ca se sfideaza legi, drepturi si proceduri elementare. Cred ca este foarte bine ca se cere demisia ministrilor implicati (ar cam trebui si a lui Ponta), aceasta arata sanctionarea unui mod de a face politica, nu doar un protest ecologist.

    Din pacate, cel care se crede presedintele Romaniei vrea sa isi revendice acum exact aceasta nisa de argumentatie pentru respingerea legii respective, ca este neconstitutionala. Dar el trebuie ignorat, sa nu ne suspectam intre noi doar pentru ca el se grabeste sa strige ´hotii!´.

    Asa cred. Iertati-ma.
    Doamne, ajuta!

  5. @Mirela:

    Eu cred ca citesti ce scriu eu si intelegi ceea ce te preocupa pe tine. Eu nu sunt manipulat deloc, mai repede sunt manipulati altii:

    http://blog.activewatch.ro/invitati/scrisoare-deschisa-adresata-ong-urilor-finantate-de-filantropulbiznismenulluptatorul-pentru-democratie-george-soros-va-rog-frumos-jucati-cu-toate-cartile-pe-masa/

    Eu stiu asa: ca Rosia Montana exista pentru ca acolo exista aur si nu pentru ca locuitorii din zona ar vrea sa creasca vite. Fara aur, Rosia Montana nu ar fi existat niciodata, nici pe vremea dacilor si a romanilor. Evident ca numai un nebun si-ar dori sa bea cianauri, eu spun ca cei de la RMGC inca nu au poluat nimic, deci nu pot fi judecati pentru aceasta, dimpotriva si-au luat angajamentul in scris (sustin ei, eu n-am vazut) nu numai sa nu polueze, dar si sa ecologizeze o zona DEJA poluata. Daca au poluat in Peru sau aiurea sa fie judecati pentru aceea, ca aici inca nu au facut decat sa repare niste galerii de mina in care se canonesc niste mineri pentru drepturile lor.
    Daca vrei sa te asiguri ca nu exista poluare la o exploatare cred ca exista si alte posibilitati de a o face. Ma gandesc ca un supraveghetor atent si competent pus sa vada pe unde se scurge apa dintr-un iaz, dublat de o administratie corecta si o politie vrednica ar rezolva treaba inainte sa se produca o catastrofa. De asemenea, un guvern corect nu ar accepta monstruozitati legislative care sa dea puteri absolute unei companii private pe un teritoriu al statului roman si asupra proprietatilor oamenilor. De ce nu militati pentru asta? Cred ca daca reactionezi doar la febra s-ar putea sa nu intelegi care e boala.
    Nu iti faceti griji, gratis sau nu, exploatat sau nu, din aurul de la Rosia Montana nu vei vedea nici un gram asa cum nu voi vedea nici eu. Aurul a fost intotdeauna pentru hoti ca mierea pentru muste. Ai vreo preferinta ca hotul sa fie roman? Foarte bine, banii tot in Elvetia se vor duce.
    Nu stiu ce ar spune Stefan cel Mare, cred sincer ca persoana mea nu l-ar fi interesat nici pe vremea lui si nici pe vremea mea.

  6. Pingback: PROTESTE MASIVE PENTRU ROSIA MONTANA IN BUCURESTI SI ALTE ORASE [VIDEO+FOTO]. Propaganda iliesciano-minereasca a premierului PONTA; Iulian Iancu va conduce COMISIA PRIVIND RMGC - Recomandari
  7. @Titus:

    Problema e simpla daca cineva s-a documentat cat de cat pe tema. Exploatarea se face pe baza de excavare si pe baza de cianurare. Poate sa fie cianura oricat de comestibila, tot e nevoie de un iaz urias pentru a o strange. Poate sa fie poluarea oricat de mica, tot e nevoie de distrugerea fizica, la proprie, a muntilor de acolo. Adica de transformarea formei de relief existenta acum intr-un urias crater. Rezultatul: o gaura uriasa alaturi de un lac de cianuri (sa zicem comestibile). Si asta ca niste unii sa-si ia aurul acasa si noi sa ramanem cu praful de pe tolba. Pentru oricine are ratiune, ni se pare ca acest aranjament frizeaza dementa. Si iata, ca sa nu fim acuzati ca punem in carca RMGC ce nu a facut, am eliminat din start ideea poluarii.

  8. @Titus,

    cei de la RMGC inca nu au poluat nimic, deci nu pot fi judecati pentru aceasta, dimpotriva si-au luat angajamentul in scris (sustin ei, eu n-am vazut) nu numai sa nu polueze, dar si sa ecologizeze o zona DEJA poluata

    Da, am uitat sa comentez si asta. Deci pentru inca nu au poluat, spui ca nu pot fi judecati pentru asta? Lac cu cianuri care se va intinde pe o suprafata de 360 de hectare nu e o supozitie neintemeiata ci un fapt concret care urmeaza sa se intample conform proiectului care exista si e facut public. Lumea e revoltata pentru CE AU DE GAND SA FACA in zona, nu pt ce au facut deja (fapte care se vor materializa daca proiectul va trece), dar si pt ilegalitatile la care au apelat (incepand cu licenta ilegala din ’99 pentru care au mituit ministri). Poluarea cu cianuri, asa cum spuneai, reprezinta oricum doar un aspect al problemei, asa ca nu trebuie sa ne legam doar de asta pt a judeca, desi nu pe RGMC ii judeca lumea, ci pe ai nostri, pt. ca actioneaza in interesul unei companii private, tradand interesul national (cand noi am fi cei indreptatiti sa beneficiem de acele bogatii naturale, nu poluand cu cianuri ci cu o metoda mult mai putin poluanta, care de altfel exista si a fost brevetata).

    Zona respectiva este poluata acum dar cu mult mai putin decat ar fi in urma exploatarii conform proiectului RMGC. Raul Muresan de la Institutul de Stiinta si Tehnologie declara intr-un interviu recent pentru Cotidianul ca in cazul exploatarii care s-a facut in trecut: “sterilul se lua , se ducea în Gura Rosia, unde se facea o „pasta’ de concentrat, iar concentratul era trimis la Baia de Aries si la Baia Mare, unde se cianura. La Rosia n-a fost niciodata vreun gram de cianura. Sunt minciuni fara margini.” – http://m.cotidianul.ro/article.php?id=222322

    Compania se obliga se faca cheltuieli de ecologizare dar doar in primul an de exploatare, plus plata anuala a unei grantii de 25 mil. euro – bani pt ecologizare, ceea ce reprezinta foarte putin. In Suedia pt a intretine un iaz mult mai mic se cheltuiesc anual sute de milioane de euro. Cheltuielile de ecologizare ale statului, care va fi obligat sa plateasca suplimentar fata de companie, vor depasi incasarile din redevente si actiuni, asadar dpv financiar, tragand linia, statul roman va fi in pierdere (si cu banii luati, si cu muntii taiati + pagubele aferente). Pentru inchiderea zonei dupa exploatare (ecologizare) sunt necesare sume mult mari, iar compania poate oricand sa se declare in insolventa, odata profitul realizat. Ei se angajeaza sa faca multe, ca e usor sa promiti. Si trebuie sa lase o garantie in caz de accident (cedare a barajului) macar de 2 mld. de euro, ceea ce nu o sa se intample.

    Ma gandesc ca un supraveghetor atent si competent pus sa vada pe unde se scurge apa dintr-un iaz, dublat de o administratie corecta si o politie vrednica ar rezolva treaba inainte sa se produca o catastrofa.

    Asta nu ofera o asigurare in cazul unor caderi de ploi abundente ca cele din zilele trecute (peste 100 litri/h) sau in cazul unor seisme, caci e zona cu risc seismic (doar ce au fost pe 8 septembrie doua cutremure de 4.1 si 4.7 grade Richter aproape de Alba Iulia si care s-au simtit destul de bine pt ca au fost de suprafata nu de adancime). Si nu vorbim de un iaz mic ca sa poti sa il supraveghezi usor, ci de un lac mai mare decat Vidraru, in suprafata de 365 h si 185 metri inaltime (cine a vazut vreodat Vidraru isi poate imagina dimensiunea cam despre cat de grava va fi poluarea si cat de mari riscurile).

    De asemenea, un guvern corect nu ar accepta monstruozitati legislative care sa dea puteri absolute unei companii private pe un teritoriu al statului roman si asupra proprietatilor oamenilor. De ce nu militati pentru asta?

    E deja un lucru stiut, si e la fel de revoltator, e unul din punctele impotriva carora se protesteaza, expropieri ilegale de catre un privat. Sunt atat de multe nereguli si de grave, incat niciun roman de buna credinta, informat si dezinteresat economic nu poate sa sustina aceasta exploatare. Oricare dintre nereguli am alege ca si contra-argument e suficient sa fie convingatoare (licenta ilegala, profit zero pt stat, poluare extinsa si risc de catastrofa ecologica cu consecinte distrugatoare atat pt sanatate cat si pt economie, coruptie la nivel inalt si avantajarea unei companii private in detrimentul statului, lege speciala dedicata unei companii private – in conditiile in care nu se fac legi speciale pt entitati private, si ilegala pt ca incalca vreo alte 10 legi, inclusiv Constitutia, si nu in ultimul rand cedarea unei importante bogatii naturale fara ca macar statul sa castige ceva, dimpotriva ramanand cu o paguba insemnata economic, dar si un impact important asupra sanatatii populatiei), putem vorbi chiar un atentat la siguranta nationala.

    Nu inteleg de ce ai simtit nevoia sa-i aperi pe cei de la RMGC, ti s-a parut ca au fost nedreptatiti cumva? Pe hoti nu e cazul sa-i deplangem, nici sa le gasim argumente care sa-i indreptateasca in vreun fel. In viziunea ta, oare ar fi trebuit sa ne incalzeasca cu ceva faptul ca RMGC s-ar ocupa de cheltuieli pt ecologizare? Cu alte cuvinte, n-ar fi o problema sa ne fure atat timp cat lasa totul curat, de parca daca un hot ti-ar fura din casa si ar lasa lucrurile in ordine, furtul ar fi justificabil sau mai putin grav), cand de fapt chiar si daca nu s-ar fi taiat niciun munte pt exploatare si nu s-ar fi poluat nimic, tot ar fi fost de neacceptat, pt ca vorbim de furtul unei averi (sub obladuirea statului), avere care totusi ne apartine.

    Nu iti faceti griji, gratis sau nu, exploatat sau nu, din aurul de la Rosia Montana nu vei vedea nici un gram asa cum nu voi vedea nici eu. Aurul a fost intotdeauna pentru hoti ca mierea pentru muste. Ai vreo preferinta ca hotul sa fie roman? Foarte bine, banii tot in Elvetia se vor duce.

    Si eu care imi faceam planuri pt niste bijuterii… O faradelege nu justifica alta faradelege. Muntii trebuie sa ramana pe locul lor, nu sa fie taiati in bucati pt poftele unor privati si aici nu inteleg de ce consideri ca a fi perversa aceasta dorinta, atat timp cat, vorba ta, aurul oricum ar fi fost furat.

    Nu stiu ce ar spune Stefan cel Mare, cred sincer ca persoana mea nu l-ar fi interesat nici pe vremea lui si nici pe vremea mea.

    Nu era o referire nominala, doar aratam o diferenta de atitudine. Sa incerci sa iei apararea celui care te jefuieste mai ceva decat au facut-o cei care ne-au cotropit tara de-a lungul istoriei, ca pe o prada de razboi, ca nu cumva sa-l nedreptatesti, sa-l ofensezi prin… judecare. Saraca companie (Gabriel Resources), tare “nedreptatita” a fost de catre politicienii care au facut o lege special pt ea, incalcand tot ce se putea incalca in materie de legislatie… Prost sau vinovat e cine da, nu cine cere, la ai nostri e problema, ei sunt doar niste afaceristi/actionari care vor sa se imbogateasca si care mituiesc pe toti ca sa ne ia ce nu le apartine si ne prosteasca in fata.

  9. Depinde acum din cate unghiuri doresti sa privesti problema. Atat timp cat sunt cativa oameni sincer convinsi de beneficiul exploatarii inseamna ca nu am privit toate aspectele problemei sau nu rezonam la nevoile celor de langa noi. Or fi nebuni cei de la Rosia Montana care manifesteaza PENTRU exploatare? Sunt toti platiti? Eu nu cred de exemplu ca cei care sunt in strada la Bucuresti sunt platiti toti de Fundatia Soros, eu cred ca sunt si oameni sinceri acolo, sau mai ales oameni sinceri. Dar nu pot fi de acord cu ce au semnat asociatiile crestin-ortodoxe fie si pentru ca se situeaza de aceeasi parte a baricadei cu Remus Cernea si Fundatia Soros. Cum ramane cu “nu-mi pun semnatura alaturi de diavol nici macar sa convenim ca unu si cu unu fac doi”?

    Si nu doar atat. Puteti sa credeti si sa intelegeti ca sunt romani, crestini, frati ai nostri care cu asta se ocupa in viata lor, cu daramarea muntilor pentru a scoate dedesuptul lor afara? Si in cele din urma ei traiesc acolo, noi traim in alte parti. Va dati seama ca pot fi socati si suparati de faptul ca vin niste straini de loc sa le spuna lor cum sa traiasca? Ei nu ne spun noua cum sa traim la Bucuresti, cand minerii au facut-o a fost prapadul pe care il stim. Impresia mea e ca am ajuns sa nu ne mai simtim aproapele aproape si nu mai rezonam decat la propriile argumente. Poate ca e valabil si pentru mine, nu stiu, asta trebuie sa mi-o spuna cineva.

    Cat despre unii care vin sa NE ia aurul, eu va spun ca MIE nu-mi ia nimeni nici un aur pentru ca n-am mai mult decat verigheta. Si oricate mii de tone de aur ar fi la Rosia Montana, eu tot aur cat o verigheta subtire voi avea si nu mai mult. Deci cand spuneti NE, pe mine ma excludeti, iar eu nu vreau sa fiu exclus, nu vreau sa ma simt exclus pentru nici o vina. Aurul acela nu NE apartine, el apartine cui il detine, actualmente statul roman care vrea sa-l dea cui considera ca plateste suficient pentru el. Si RMGC plateste, cu siguranta, chiar daca nu vi se pare voua si altora un pret corect (pentru ca pe mine pretul aurului nu ma intereseaza). Daca cetatenii romani vor un pret corect pentru aurul romanesc, atunci sa-si ia statul inapoi, asta in primul rand. Caci degeaba vorbim despre aurul statului daca statul ne este strain. Si ne va fi strain atat timp cat romanii vor pemite celor care conduc statul sa spuna una inainte de alegeri si sa faca alta dupa; sa demita un conducator prin vointa liber exprimata si acela sa se prevaleze de niste tertipuri si chichite “constitutionale” si sa ramana pe loc cu acordul celor mandatati de cetateni sa-l dea la o parte; si statul ne va fi strain atat timp cat ce se intampla aici se hotaraste la Bruxelles si se pune in practica de niste maimutoi cu pretentii constitutionale.

    Vedeti cum e la Rosia Montana? Nici noua nu ne place sa ni se faca cum se hotaraste la Bruxelles pentru ca nu Bruxelles-ul traieste aici ci noi.
    Daca, dupa cum se preconizeaza de catre un oarecare guvernator de tara, constitutionalii vor respinge legea RMGC, cei care acum sunt in strada vor saluta decizia? Iata inca un motiv care ma poate desparti de ei, celor care si-au tradat poporul cum au facut-o CCR-ul nu trebuie sa li se mai recunoasca dreptul de a mai decide asupra a nimic, nici chiar daca imi convine decizia lor.

    Lupta celor care sunt acum in strada nu este cu Rosia Montana, aceasta este doar un pretext, ceva care le da lor un motiv sa iasa in strada. Nu sunt deloc clari in protestele lor, cei tineri mai ales nu pot lega doua cuvinte coerente, cel putin din cate am ascultat la radio si citit pe net. Din linkurile pe care le-ati postat aici mi-a sarit in ochi declaratia unui protestatar mai in varsta putin, de peste 40 de ani, care a spus ca nu ar fi de acord cu exploatarea nici daca s-ar face fara cianuri (linkul de pe hotnews). Din pacate, ma tem ca noua generatie nu mai are capacitatea INTELECTUALA de a mai face ceva. Ma tem ca pentru Romania e deja prea tarziu.

  10. @TitusL:

    Cand e vorba de gaurit muntii, nu exista prea multe perspective, decat, eventual, una cu ochii deschisi si alta cu ei strans inchisi.

    Or fi nebuni cei de la Rosia Montana care manifesteaza PENTRU exploatare? Sunt toti platiti?

    Efectiv sunt toti platiti. De RMGC. Sunt angajatii lor. Pe de alta parte, ce se intampla cu rosienii care NU vor exploatare? Ei nu exista? Nu au drepturi? Cea mai importanta asociatie, Alburnus Maior, este din Rosia si condusa de un localnic.

    Apoi, iarta-ma, insa trebuie sa te minti mult de tot ca sa nu vezi propaganda – oricum grotesca, deloc inteligenta – a RMGC&Ponta pe tema asta (episodul mineresc de ieri).

    Si in cele din urma ei traiesc acolo, noi traim in alte parti.

    Nimeni nu poate sa faca orice doar pentru ca locuieste el acolo. E simplu, asta inseamna sa traiesti intr-o societate. Rosia Montana nu exista doar in Rosia Montana, ci exista in Romania, PUNCT. Muntii aia care sunt acolo nu sunt proprietatea rosienilor, adica a celor 50 spre 100 care vor “locuri de munca”.

    Cat despre unii care vin sa NE ia aurul, eu va spun ca MIE nu-mi ia nimeni nici un aur pentru ca n-am mai mult decat verigheta. Si oricate mii de tone de aur ar fi la Rosia Montana, eu tot aur cat o verigheta subtire voi avea si nu mai mult.

    Ai ceva aur, insa, de pilda, nu ai deloc petrol, poate nici pamant daca nu ai avut bunici la tara, nu ai animale, nu ai cer, nu ai ape. Daca folosim logica ta, atunci faca toti ce-or vrea cu tara asta, pentru ca eu nu am nimic in proprietate din ea decat o mica bucatica si doar asta ma intereseaza.

    Lupta celor care sunt acum in strada nu este cu Rosia Montana, aceasta este doar un pretext, ceva care le da lor un motiv sa iasa in strada. Nu sunt deloc clari in protestele lor, cei tineri mai ales nu pot lega doua cuvinte coerente, cel putin din cate am ascultat la radio si citit pe net. Din linkurile pe care le-ati postat aici mi-a sarit in ochi declaratia unui protestatar mai in varsta putin, de peste 40 de ani, care a spus ca nu ar fi de acord cu exploatarea nici daca s-ar face fara cianuri (linkul de pe hotnews). Din pacate, ma tem ca noua generatie nu mai are capacitatea INTELECTUALA de a mai face ceva. Ma tem ca pentru Romania e deja prea tarziu.

    E stranie defazarea ta. Tocmai ca oamenii astia sunt ceva cu totul diferit de publicul tembelizat cu care era obisnuit sistemul politic romanesc postcomunist. Din punct de vedere social e extrem de interesant ce se intampla.

  11. admin: Nu am pamant, dar pot sa-mi cumpar, nu am cer, dar cer nu are nimeni, este doar un dar si niciodata o proprietate. Da, e o problema cu petrolul. E aceeasi problema ca si cu aurul. Cetatenii acestei tari nu sunt proprietari pe tara lor, si tot ce apartine statului le este strain. Asta spun.

    Observ trist ca in continuare nu vreti sa rezonati cu cei care isi doresc un loc de munca in Rosia Montana la ei acasa. Sa spui NU proiectului nu e deajuns, pentru ca nu le rezolva lor problemele, abia ca-i adanceste in probleme si ii veti face sa va urasca. Faceti va rog un pas mai departe si nu va ascundeti dupa binecunoscutul “nu e treaba mea”. Daca e treaba cuiva sa impiedice investitia RMGC, atunci sa fie treaba aceluiasi sa propuna altceva in loc.

    Nu sunt defazat, eu vorbesc de proprietatile intelectuale ale celor care sunt noua generatie, nu de coeziunea lor sociala ori de determinarea lor. Si aceastea inca raman de demonstrat, deocamdata e frumos si placut la manifestatie. Publicul de pana acum nu a fost deloc imbecilizat, nu exista nici o societate care sa o tina intr-o revolta sau revolutie continua. Odata cu o noua generatie care se urca in fruntea statului o noua generatie mai tanara isi revendica dreptul la protest si opozitie civica. E un schimb de generatii in Romania in toate domeniile sociale si ceea ce vedeti este tocmai acest schimb de generatii. Generatia mea a castigat pentru aceasta generatie dreptul de a protesta in legalitate, nu sunt convis ca generatia de acum va castiga pentru generatiile de dupa ea dreptul de a trai intr-o tara libera. Protestul lor tinteste prea jos si prea incoerent. Macar de ar avea forta, nu numai masa. Ramane de vazut.

  12. @TitusL:

    Am propune sa ne oprim aici, de dragul trecutelor si viitoarelor tale interventii.

    Nu avem cum sa rezonam la o ticalosie. Estimarea de exploatare este de cel mult 20 de ani (insa va dura, realist, mult mai putin), dupa care ADIO “munca” de miner in Rosia Montana pe vecie. Si adio si orice altceva s-ar mai putea face acolo. Deci pentru cativa ani de “munca” garantati pentru maxim cateva sute de persoane, sa interzicem viitorul oricui se va mai naste pe pamantul Rosiei si sa interzicem, de asemenea, orice altceva ar mai putea fi facut in zona (caci de agricultura si turism nu va mai putea fi vorba). Asa ca nu ne-am ascuns dupa niciun fel de “nu e treaba mea”. Dimpotriva.

  13. @Titus,

    Ai o gandire distorsionata, de aceea cred ca esti cumva interesat in aceasta exploatare, prea incerci sa ii aperi pe cei de la RMGC (“sa nu ii judecam” etc.) si acest proiect. Poate ai rude care au beneficii de pe urma acestui proiect sau poate tu personal ai vreun avantaj, se stie ca s-au oferit multi bani celor de acolo, li s-au construit case si un intreg cartier la marginea Albei, si nu doar cei din Rosia beneficiaza de banii lor, ci si multi altii care au fost platiti (sau mituiti) ca sa le sustina proiectul. De aceea eu ma indoiesc, dupa tot ce ai spus si dupa tot ce s-a spus – o multime de argumente contra acestei exploatari, ca judeci echidistant si dezinteresat. Niciun om intreg la minte nu poate sa aprobe acest proiect stiind aceste lucruri, fara sa aibe vreun avantaj.

    “Or fi nebuni cei de la Rosia Montana care manifesteaza PENTRU exploatare? Sunt toti platiti?” – DA, evident, si nu doar ei. Ei au deja contracte de munca (pe cateva luni), si sunt interesati sa aibe un loc de munca, tocmai ca nu ii intereseaza decat ce se intampla cu ei, nu cu acea zona care dupa cativa ani va fi complet moarta si nu se va mai putea locui acolo. Pe principiul dupa noi potopul. Ce conteaza ca se fura bogatia tarii, noua sa ne mearga bine (fara sa se gandeasca macar la sanatatea lor si a familiilor care vor locui acolo), e un egoism cras acesta, infricosator.

    Cat priveste semnatura alaturi de Remus Cernea si fundatia Soros, daca ei intamplator au aceleasi interese cu ale noastre (ale acestui popor), caci majoritatea romanilor sunt impotriva acestui proiect de multa vreme nu de ieri de azi, ce treaba avem noi, doar nu o sa ne razgandim de a mai sustine interesul national cand e vorba de o decizie atat de importanta pt ca mi se alatura X si Y, care au pacatele si interesele lor, treaba lor. Adica sa accept o bomba ecologica si sa se exproprieze ilegal doar pt ca si Soros si Cernea sustin asta, ce rationament aberant mai este si asta?

    Cei care au ca meserie daramarea muntilor (minerii eu stiu ca, coboara in mina) sa o faca fara a implica poluari masive care AFECTEAZA SI PE ALTII si daca se poate in interesul tarii (nu al statului, caci aurul nu apartine statului, ci acestui popor, caci statul azi actioneaza mai mult impotriva interselor noastre, statul este doar un administrator, proprietarul suntem noi). Daca nu ai nimic impotriva ca produsele agricole si cele animale, adica hrana noastra sa fie fie poluate cu cianuri (caci, trebuie sa stii ca va exista o contaminare chimica in toata tara prin ploile acide datorate evaporarii acele imense cantitati de cianuri pe timpul verii), ceea ce va implica afectarea sanatatii marii parti a populatiei, ne vom imbolnavi pe capete de cancer, daca esti de acord cu acest genocid (doar pt ca 1000 de oameni sa aibe un loc de munca pt cativa ani), atunci nu mai am ce sa mai comentez, daca constiinta ta poate accepta asa ceva si gaseste justificari pentru asa ceva, inseamna ca ceva e neregula, ca sa nu ma exprim altfel.

    “Si RMGC plateste, cu siguranta, chiar daca nu vi se pare voua si altora un pret corect” – plateste extrem de putin raportat la castiguri, iar suma pe care o plateste se va pierde pe ecologizare, ei vor ramane cu profitul, noi cu paguba (si cu 1000 de cetateni – in cel mai bun caz – fericiti ca au avut un loc de munca pt cativa ani). De altfel, nicio suma nu ar fi fost suficienta pentru a echivala pretul sanatatii noastre. Viata nu are pret. Zona aceea va ramane desertificata pe sute de ani, vom avea o suprafata imensa in mijlocul Apusenilor care va fi otravita, moarta, propriul Cernobal.

    “Nici noua nu ne place sa ni se faca cum se hotaraste la Bruxelles pentru ca nu Bruxelles-ul traieste aici ci noi” – este aurul tarii, nu al celor care s-au stabilit in Rosia Montana, nu sunt ei proprietarii acolor munti. Muntii sunt geografic la ei, dar consecintele poluarii le vom suporta noi TOTI. Daca pt fiecare zona a acestei tari localnicii ar hotari sa o distruga ca sa se imbogateasca, ce s-ar mai alege din tara? Traim cu toti aici si nu putem face ce ne dorim, in detrimentul celorlalti, de altfel este foarte EGOISTA aceasta raportare, si complet necrestineasca. Si atat timp cat suntem cetateni ai acestei tari trebuie sa respectam si pe ceilalti dar si legile acestei tari. Ca nu sunt unii mai cu mot decat altii (mai exista si altii fara locuri de munca, minerii din Valea Jiului si altii). Bruxelles-ul este departe, in alta tara, o uniune in care am intrat cu forta.

    “celor care si-au tradat poporul cum au facut-o CCR-ul nu trebuie sa li se mai recunoasca dreptul de a mai decide asupra a nimic, nici chiar daca imi convine decizia lor. ” – Institutiile statului hotarasc indiferent daca suntem sau nu de acord, nu se poate altfel. Nu CCR-ul va decide, ci majoritatea care se opune si de care Basescu se foloseste pt a creste in sondaje, caci CCR-ul face ce dicteaza presedintele, iar presedintele actioneaza in functie de context (el facea lobby inainte la acest proiect).

    Lupta celor care sunt acum in strada nu este cu Rosia Montana, aceasta este doar un pretext, ceva care le da lor un motiv sa iasa in strada. Nu sunt deloc clari in protestele lor, cei tineri mai ales nu pot lega doua cuvinte coerente

    Aceasta afirmatie este o mizerie, ce fel de om esti, ce fel de crestin?? Daca sanatatea ta si a celorlalti nu este un motiv (prin consecintele poluarii viitoarei bombe ecologice), daca furtul bogatiilor naturale si tradarea politicienilor nu este suficienta de a te mobiliza sa protestezi, atunci nu stiu ce te mai poate scoate in strada. Si in primul rand este SANATATEA, vom manca cu totii cianuri, e ok aceasta pt tine? Nu e suficient de revoltator? Niciun om intreg la minte nu poate accepta asa ceva (cu sau fara beneficii, cu sau fara interse) decat daca are de gand sa plece din tara, sau daca e irational, inconstient sau un nesimtit fara margini.

  14. TitusL@

    “Daca e treaba cuiva sa impiedice investitia RMGC, atunci sa fie treaba aceluiasi sa propuna altceva in loc.”

    Ce logica mai e si asta!? Adica cel care vrea sa impiedice acest proiect criminal nu are dreptul sa o faca decat daca vine cu solutia de a pune ceva in locul lui? Un proiect criminal este un proiect criminal nu o solutie acceptabila la criza economica locala. El trebuie oprit neconditionat. Cei care se zbat sa il opreasca nu au deloc si datoria de a pune ceva in loc. Incredibil ceea ce spuneti!
    Datoria de a pune ceva in loc a fost si este a guvernului ALES (a se intelege angajat, in fond) deci PLATIT sa faca asta!

  15. Academia Romana a fost “intervievata” asta seara (luni, 16.09.2013) la postul TV DIGI24 pe subiectul Rosia Montana. Este vorba de un interviu de circa o ora luat reprezentantilor sai (presedinte-Ionel Haiduc, vicep-Dan Berindei, secretar-Paun Ion Otiman si inca un academ. fizician Valentin Vlad).
    Concluzia distinsilor academicieni intr-o singura propozitie ? NU proiectului.
    Motivele sunt bine-cunoscute.
    Precizez ca reprezentantii in cauza au dat clar de inteles ca au analizat proiectul (si) prin specialistii in diversele domenii implicate de proiect.
    Intr-o tara normala, pozitia Academiei ar trebui sa fie suficienta pentru neimplementarea unui asemenea proiect.
    Dar, noi traim in Romania …
    In alta ordine de idei: nu avem nevoie de intelepciunea batranilor ???

  16. @ Ioan R:

    Chiar ne miram ca cineva de la TV a dorit sa intrebe si Academia, in sfarsit… Pana acum, cu mici exceptii, erau chemati, intentionat, cei mai prosti reprezentanti ai protestelor.

  17. Pt daniela şi TitusL:
    “Daca e treaba cuiva sa impiedice investitia RMGC, atunci sa fie treaba aceluiasi sa propuna altceva in loc.”
    Aici aţi atins un punct întunecat. De la bun început în toată treaba aceasta s-a amestecat Mugur Isărescu. “Prietenul” FED-ului a ştiut f probabil de la “prietenii” săi de ceea ce va să se întâmple cu aurul şi argintul (unii spun că este vorba şi de mult uraniu pe-acolo) din Apuseni (dea bunul Dumnezeu ca să nu fie după planurile lor!).
    Astfel încât, ca să dea undă verde “investitorilor” străini şi să-i scape de concurenţa internă, BNR, recte M Isărescu, a dat o dispoziţie (nu ştiu exact termenul) prin 2000, conform căreia tot aurul extras în România nu poate fi vândut decât la BNR. Bineînţeles că preţul tot BNR l-a fixat. Patriotic, nu-i aşa?
    Însă urmarea n-a mai fost chiar aşa de patriotică, deoarece până prin 2006, târâş-grăpiş, ultimii din cei care extrăgeau aurul prin metode diferite de cea cu cianură au dat faliment şi minele au fost puse în conservare. Nota bene- de atunci preţul aurului pe plan mondial a crescut. Deci oricine ar fi venit ca să extragă aurul şi să NU-L vândă către BNR ar fi făcut profituri uriaşe la ce cantităţi se estimează că sunt acolo.
    Şi ghici cine a venit ca să “investească” acolo? Prieteni de-ai prietenilor Isărescului.
    Că afacerea este una f f profitabilă, chiar şi fără cianuri, putem să concluzionăm din faptul, că RMGC a construit un cartier nou în Alba Iulia, chiar şi cu o bisericuţă, din aurul pe care l-a scos dintr-o operaţiune de explorare, dar în cadrul căreia a exploatat clasic un filon de aur cu iuţeală de mână din partea lor şi nebăgare de seamă din partea celor care ar tb să-i monitorizeze. Acesta este adevărul, bine este să ştie toţi, că artizanul Roşiei Montane este persoana cu cea mai mare credibilitate (49%)la ora actuală în România: deşteaptă-te române!!!

  18. @ TitusL

    NU MA INTERESEAZA de oamenii de la Rosia Montana care sunt acord sa se PROSTITUEZE pentru 1000 de lei pe luna, cat vor avea probabil salariul de la mult-idolatrizatele “locuri de munca” despre care se tot vorbeste.

    Mai mult decat atat, imi este SILA de ei si consider ca TOTI cei din Rosia Montana care au luat bani de la RMGC pentru a sustine, in presa sau aiurea, aceasta tentativa de genogic national (si, potential, chiar international), ar trebui, intr-un stat de drept normal, ARESTATI, JUDECATI si CONDAMNATI, de mana cu politicienii cu care s-au pupat in bot, pentru subminarea economiei nationale si pentru TRADARE !

    Ce zici de asta ?

  19. @all ( – admin): Mi se pare interesant faptul ca majoritatea celor cu care nu sunt de acord considera ca eu sunt de acord cu proiectul. Daca ati fi citit ce am scris eu si nu altceva, ati fi vazut ca am obiectii puternice la acest proiect si NU il sustin nici in vis sau in cosmar. Am cerut de la voi cei care sunteti impotriva RMGC putina maturitate si coerenta in gandire si, de asemenea, un pic de aplecare catre nevoile celor din Rosia Montana, macar a celor care vor sa munceasca acolo asa cum stiu si pot ei sa o faca. Cat de crestineste este sa consideri pe cineva ticalos ab initio? Ii cunoasteti personal pe toti cei din Rosia Montana care protesteaza impotriva voastra?

    Sa iesi in strada sa spui NU e simplu, vreau sa vad cand va intreaba cineva ce e de facut acolo cum raspundeti si da, ce parere ar avea cei care traiesc acolo despre raspunsurile voastre. Voi va dati seama ce enormitate sustineti cand spuneti ca daca sunt platiti de RMGC acei oameni nu au dreptul sa mai munceasca si sa mai traiasca asa cum stiu ei sa o faca la ei acasa? Probabil nu. Cercetati-va, nu cumva orbirea vine de la ura?

    @admin: ma iarta, nu voi mai continua la acest topic; promit.

  20. @ Titus L

    Ti s-au dat o mie de argumente si explicatii cat se paote de mature si coerente.

    Faptul ca nu vrei sa le accepti, pentru ca ar insemna sa accepti ca esti in greseala, coroborat si cu faptul ca ii acuzi de ura oarba, culmea, pe cei care ti-au explicat repetitiv, cu MULT prea multa rabdare niste lucruri evidente pentru oricine are 3 neuroni legati, este un lucru foarte grav.

    Deci, inainte de a le spune, cu superioritate, altora sa se cerceteze, cerceteaza-te in primul rand tu pe tine insuti !

  21. Pingback: Purtatorul de cuvant al Patriarhiei: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII. Degeaba ne cauta politicienii români! - Recomandari
  22. @Vali nu merge linkul de pe altermedia

  23. Pingback: COMISIA CIANURISTILOR: PROSTEALA PE FATA? Proiectul RMGC: distrugerea a patru munti si crearea unui MEGA-BAZIN de CIANURI/ Minciunile cuplului de comici PONTA-SOVA/ “Terorismul ecologic” si alte blancaneli/ GRECIA, TROIKA SI AURUL - Recomandar
  24. eu ias intreba pe cei de la rosia montana, pe uni dintre ei ce u facut cu paminturile?!, pt. ca sunt ferm convins ca multi dintre acestia siau vindut paminturile iar acum nu mai au decat nadezjdea exploatarii
    aviz amatorilor dornici de asi vinde terenurile, caci aceias soarta ai va astepta si pe ei ca si pe aia de la rosia montana

  25. Vedeti si voi DOCUMENTAR independent facut de un american in toate zonele unde se exploateaza gaze de sist:
    http://vimeo.com/57486925

    Concluziile pe scurt sunt:
    -panza freatica de apa poluata definitiv
    -oameni imbolnaviti grav in urma consum apa din fantanile din zona
    -animale bolnave
    -mituirea celor afectati
    -mituirea oficialilor americani care au atributii de control
    -GAZELE nu scad ca pret pt ca vor vinde la pretul bursei-FMI ne obliga-santazeaza sa liberalizam piata ca sa vanda Chevron scump
    -In Amazon Chevron au poluat zeci de ani si au o amenda de platit de 18 Miliarde USD

    Semnati si voi :
    http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare