Fostul director al Institului Geologic, acuzat de falsificarea hartilor in beneficiul RMGC – prins cu MINCIUNA de “Reporterii Realitatii”: fotografii care ar confirma suspiciunea de MITA din partea Gold-ului… (FOTO, VIDEO)

24-10-2013 4 minute Sublinieri

  • Realitatea.net:

Firma Prospecţiuni, controlată de Ovidiu Tender, cere Litotecii Naţionale să-şi mute sediul

Cum au disparut faliile seismice de la Rosia Montana din avizul dat de Institutul Geologic: “Era zapada”…

Prospecţiuni SA, firma care deţine terenul pe care se află litoteca, a notificat Institutul Geologic Român să mute „toate pietrele de acolo”. Pe de altă parte, Ştefan Grigorescu, fostul director al IGR, a declarat într-un interviu acordat gândul.info că nu a putut evidenţia falii în terenul pe care se va construi iazul cu cianuri de la Roşia Montană din cauza …zăpezii prea mari.

[…]

Problemele Institutului Geologic nu se opresc aici. După ce Realitatea TV a publicat o serie de documente care arată că avizul favorabil pentru acordul de mediu a fost dat de instituţie în condiţii cel puţin discutabile, fostul director IGR, Ştefan Grigorescu, susţine că la vremea respectivă, din cauza zăpezii, nu au fost posibile observaţii în teren.

Litoteca Naţională nu mai este acceptată pe terenul companiei Prospecţiuni SA - Stiri WebTV Realitatea TV   REALITATEA .NETÎnsă o serie de fotografii realizate la faţa locului arată contrariul. Cantitatea de zăpadă căzută la începutul lui decembrie 2011, în zona Munţilor Metaliferi, a fost infimă. Mai mult decât atât, o parte din echipă de geologi a primit îmbrăcaminte, încălţăminte şi mâncare de la Rosia Montană Gold Corporation şi li s-a organizat şi o mică excursie, al carei ghid a fost chiar directorul tehnic al RMGC, Cecilia Szentesy. 

O altă fotografie, realizată în septembrie anul trecut, îl arată pe fostul director al IGR la Roşia Montana, alături de directorul de exploatare al RMGC şi de fostul preşedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Catalin Donsas/ Voxpublica: Cum a fost “furat” avizul geologic pentru Roşia Montană DOCUMENTE

Avem un munte. De indolenţă, în primă instanţă. Şi o serie de instituţii ale statului, în a doua instanţă. Când tragi linie rezultă corupţie. La cel mai înalt nivel. Chiar şi ştiinţific. Şi aici vorbim mai ales de tonele de hârtii, plimbate între birouri sau făcute uitate în sertarele prăfuite ale aceloraşi instituţii, ori de salariile mizerabile din cercetarea românească.

Despre lipsa strategiilor, subfinanţarea şi devalizarea geologiei, exodul creierelor şi neputinţa de a păstra secrete strategice cu privire la resursele de subsol, au vorbit Reporterii Realităţii acum câteva luni. De atunci lucrurile au evoluat. În sens negativ, fireşte. Fostul directorul Ştefan Marincea a fost demis cu bâlbâieli, pentru că a avut curajul să vorbească limpede despre o problemă de interes naţional. E drept, are şi el ceva “bube purulente” însă până când se va proba ceva, merita totuşi o fărâmă de apreciere pentru afirmaţiile din Comisia Roşia Montană.

Una peste alta, câteva documente demonstrează până unde pot merge efectele unei pungi cu arginţi. În perioada 5-8 decembrie 2011, o echipă de 10 geologi ai IGR s-a deplasat la Roşia Montană cu un microbuz pus la dispoziţie, să zicem, de o anume companie privată, pentru „conturarea unui punct de vedere asupra condiţiilor geologice din zona de amplasament a iazului de depozitare a deşeurilor care ar urma să rezulte prin punerea în aplicare a proiectului de exploatare al RMGC” [VEZI NOTA 1]. Mai pe româneşte, să vadă dacă lacul cu cianură îşi are locul sau nu acolo. Punctul de vedere, în fapt o serie „de date brute, neprelucrate” [VEZI NOTA 3] dar şi de concluzii potrivit cărora se impune “ca obligatorie realizarea, în prima urgenţă, de către specialiştii IGR, a unei hărţi geologice (litologice, structurale) la scara de 1:5000 a bazinului văii Corna, fără de care nu poate fi concepută proiectarea iazului de steril imaginata de specialiştii RMGC”, a fost asumat doar de câţiva geologi, din cei 10. Restul, în aceleaşi documente, s-au făcut că plouă. [VEZI NOTA 4] Motivul îl voi prezenta puţin mai jos.

Notele interne ale celor care au fost atunci la Roşia Montana şi care au avut „calmul” să fie obiectivi şi mai ales să fie prezenţi pe coclauri, mai cuprind şi alte aspecte mai mult decât intrigante:

”apar zone verticale de mare permeabilitate chiar sub barajul virtual, zone ce sugerează existenţa unei importante zone de faliere, pe care specialiştii RMGC încercau să o pună pe seama unor foraje hidrotehnice”.

– “în teren exista, cel puţin în versantul stâng, mai multe izvoare naturale, care pot crea mari probleme din punct de vedere hidrotehnic iazului proiectat”. [VEZI NOTA 2]

Acum o zi, Ştefan Grigorescu, fostul director al IGR din acea perioadă declara în presa centrală că „atunci era zăpadă, nici nu putea să vadă nimeni că există sau că nu există (n.r. – Zone de faliere)”. Acelaşi director care şi-a pus semnătura, la câteva ore după ce respectiva echipa s-a întors din Munţii Metaliferi, pe AVIZUL FAVORABIL pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul Roşia Montană. [VEZI AVIZ 1,2]

Dar cum minciuna are picioare scurte, o serie de fotografii realizate la faţa locului arată contrariul. Şi mai mult decât atât.

Cantitatea de zăpadă căzută în acea perioadă la Roşia Montană aproape că a lipsit cu desăvârşire. La fel şi coloana vertebrală a jumătate dintre cei trimişi la faţa locului, care au acceptat bocancii, gecile şi mâncarea pusă la dispoziţie de solicitantul avizului.

Mai mult, cinci din cei 10 geologi au preferat o mică excursie în zonă, în loc să plece pe teren, excursie a cărei ghid a fost chiar directorul tehnic al RMGC, Cecilia Szentesy (foto dreapta).

Şi asta nu e tot. Surse din IGR spun că ar fi fost vorba şi despre mai multe plicuri cu bani pe care le-au primit geologii în ziua plecării către Bucureşti. Într-un fel este de înţeles, dacă ar fi să mă transform în avocatul diavolului: un geolog de-al statului câştiga în jur de 1.500 de lei pe lună. Cam cât o femeie de serviciu care lucrează la o companie cu interese în subteranul României. Ceea ce nu este de înţeles este „obiectivitatea” fostului director al Institutului Geologic al României. Dar şi a şefului sau pe linie instituţională de la acea vreme, Silviu Szentesi. “Obiectivitate” care se vede cel mai bine în fotografiile de mai jos, realizate în septembrie anul trecut.

(De la stanga la dreapta: Ştefan Grigorescu – fost director IGR, Adrian Minuţ – director explorare RMGC, angajat RMGC, Silviu Szentesi – fost vicepreşedinte al A.N.C.S.)

(De la stanga la dreapta: Ştefan Grigorescu – fost director IGR, Cecilia Szentesy – directorul tehnic al RMGC, Silviu Szentesi – fost vicepreşedinte al A.N.C.S.)

SRS: În comisia Roşia Montană au ieşit la iveală nişte ilegalităţi uriaşe

“În comisia Roşia Montană, au ieşit la iveală nişte ilegalităţi uriaşe”, a declarat senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu, la JOCURI DE PUTERE.

[…]

“Legea minelor a lui Brătianu există, dar se aplică în China. România nu mai aplică legea minelor care era foarte bună. Lumea protestează instinctiv. Aceşti oameni simt pericolul. Este acel bun simţ colectiv. Simt că ceva nu este în regulă în aceste exploatări. Ceea ce face strada şi trebuie să facem noi liberalii e să punem o asemenea presiune pe autorităţi, inclusiv pe autorităţile de la DNA şi Parchet, încât să se ia bob cu bob, domn cu domn, din cei care au semnat şi fiecare caz în parte să fie transformat, dacă e cazul, în dosar penal. Pentru că aici s-au furat bogăţii ale României, aici s-au furat bani. Nu putem lăsa lucrurile aşa. În comisia Roşia Montană, au ieşit la iveală nişte ilegalităţi uriaşe. Evident că nu mai avem de ce să ne mai intereseze ce rapoarte au dat SRI şi SIE pentru că au reieşit faptele la comisie. Şi ce ştim? Că s-a furat în draci, s-au dat şpăgi, a existat cea mai teribilă campanie de publicitate, de propagandă din istoria României. Nu e existat aşa ceva cum a fost campania de propagandă făcută de  Gold Corporation“, a mai declarat SRS.


Rosia Montana: SORIN ROSCA STANESCU si RARES BOGDAN…

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Fostul director al Institului Geologic, acuzat de falsificarea hartilor in beneficiul RMGC – prins cu MINCIUNA de “Reporterii Realitatii”: fotografii care ar confirma suspiciunea de MITA din partea Gold-ului… (FOTO, VIDEO)

  1. http://www.petitieonline.net/petitie/33802145/semnaturi PROCLAMATIA DE LA CAMPENI
    Trebuie sa o semneze toti romanii de buni simt!

  2. @ Ionel

    Multumesc pentru “reminderul” pentru Proclamatie!

  3. In Botosani, maine 27.10.2013 are loc o demonstratie impotiva celor de la Gold Corpoation, in fata la Muzeul de istorie de la orele 15. Sper sa ne adunam cat mai multi!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare