update – CHEVRON REIA OPERATIUNILE. MOARTEA DEMOCRATIEI LA PUNGESTI? Tabara de rezistenta declarata ”CAMP INFRACTIONAL”, satul ”ZONA SPECIALA DE SIGURANTA PUBLICA”(VIDEO). O analiza critica a miscarii de rezistenta antifraking de la Pungesti

8-12-2013 26 minute Sublinieri

UPDATE: Trei dintre manifestanţi, duşi la Poliţie

Aproximativ o sută de persoane protestează, duminică seara, în zona fântânii de la Universitate, faţă de explorarea gazelor de şist, trei dintre manifestanţi fiind ridicaţi şi duşi la Poliţie, după ce au încercat să forţeze cordonul de jandarmi.

În zona fântânii de la Universitate s-au adunat, duminică seara, aproximativ o sută de persoane, pentru a cere oprirea explorării gazelor de şist şi pentru a-şi exprima susţinerea pentru protestatarii de la Pungeşti.

În jurul orei 20.30, trei dintre protestatari au încercat să forţeze cordonul de jandarmi, fiind scoşi din grupul manifestanţilor şi duşi la Poliţie pentru identificare.

“Trei persoane au încercat să forţeze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup şi duse la Secşia 3 de Poliţie din Capitală, pentru identificare şi luarea măsurilor legale care se impun în prezenta situaţie”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

La Universitate a fost solicitată şi o ambulanţă SMURD, pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane din grupul protestatarilor.


Câteva sute de oameni protestează la Bucureşti şi la Cluj faţă de situaţia de la Pungeşti, dar şi faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

La Bucureşti, peste 100 de oameni s-au strâns la fântâna de la Universitate, locul de întâlnire de fiecare duminică al oamenilor care protestează faţă de proiectul Roşia Montană.

De asemenea, aproximativ o sută de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa monumentului Memorandiştilor din Cluj-Napoca, având pancarte inscripţionate cu mesaje precum: “Dă, Doamne, Revelion fără Ponta şi Chevron”, “Solidaritare cu Pungeşti” şi “Roşia, Moşna, Pungeşti, USL o să plăteşti”.

Unul dintre participanţi, Cornel Vâlcu, a declarat că de luni vor avea loc pichetări zilnice ale Prefecturii Cluj. “Suntem solidari cu cei din Pungeşti, ne opunem exploatării gazelor de şist”, a spus Vâlcu. Protestatarii scandează “Uniţi salvăm Roşia Montană”, “Uniţi salvăm România” şi “Afară cu mafia din ţară”. Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. […]

VIDEO Pungesti: Localnicii se plang ca nu au voie sa iasa din casa fara sa fie perchezitionati si fara sa le spuna jandarmilor unde merg: La fiecare casa e un jandarm. / Jandarmeria: Comuna Pungesti, declarata zona speciala de siguranta publica

Ora 17.42: Tensiunile continua in comuna vasluiana Pungesti dupa ce Chevron a anuntat duminica dimineata reluarea lucrarilor. Multi localnici din Pungesti reclama “abuzuri” ale Jandarmeriei, sustinand ca nu sunt lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati. “La fiecare casa sta cate un jandarm. Nici in drum nu avem voie sa iesim fara sa dam socoteala jandarmilor. Nu intelegem pe cine apara ei aici, in slujba cui actioneaza”, a declarat un locuitor din Pungesti citat de Agerpres. De asemenea, autoturismele care circula de drumul judetean care face legatura intre Vaslui si Pungesti sunt in continuare oprite iar conducatorii auto sunt intrebati unde merg si cu ce scop.

 VIDEO Localnicii din Pungesti se mobilizeaza pentru un nou protest, dupa ce Chevron a anuntat duminica dimineata reluarea lucrarilor

Localnicii din Pungesti se aduna din nou sa protesteze, dupa ce compania Chevron a anuntat duminica dimineata reluarea lucrarilor de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti. Operatiunile Chevron fusesera suspendate temporar sambata la pranz in urma violentelor dintre protestatari si jandarmi. In zona se afla in continuare un numar important de jandarmi. Pe parcursul noptii, drumul care face legatura dintre Vaslui si Pungesti a fost blocat, masinile putand trece doar in urma controalelor efectuate de jandarmi. Mai multi protestatari au fost audiati de politisti in urma incidentelor de sambata.

Compania Chevron a anunţat, duminică, faptul că a reluat lucrările în zona Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, activitatea a fost suspendată din cauza protestelor violente din zonă.

La mai puţin de 24 de ore de la întreruperea activităţii, compania Chevron şi-a reluat activitatea pe suprafaţa pe care o deţine în concesiune în localitatea Siliştea-Pungeşti, într-o primă fază lucrându-se la reîngrădirea celor 20.000 metri pătraţi de teren, după ce, cu o zi în urmă, manifestanţii care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist au distrus în întregime gardul împrejmuitor.

“Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Compania intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare folosind tehnologii convenţionale EV-2 conform permiselor pe care le-a obţinut la începutul lunii octombrie. Respectăm dreptul persoanelor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii”, se arată în comunicatul oficial transmis către corespondentul MEDIAFAX, duminică, de către societatea Chevron România.

Compania Chevron şi-a suspendat activitatea sâmbătă la prânz, după ce zeci de protestatari au intrat pe terenul companiei şi au dărâmat gardul împrejmuitor în proporţie de 90 la sută.

În urma incidentelor, compania petrolieră a făcut reclamaţie la Poliţie prin care solicită declanşarea unei anchete şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

La ora transmiterii acestei ştiri, în zona localităţii Siliştea jandarmii asigură ordinea în zonă, fără ca protestatarii să se mai adune pentru a manifesta împotriva gazelor de şist. […]

Incidentele violente de sâmbătă de la Siliştea au determinat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui să pună în aplicare Ordinul 60 din 2010 emis de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce înseamnă că toată comuna Pungeşti este declarată „zonă specială de siguranţă publică“ pentru o perioadă nedeterminată.

Practic, ceea ce s-a întâmplat în 7 decembrie, atunci când protestatarii au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de Chevron, a fost cauza principală pentru care s-a luat această măsură specială. În ciuda faptului că au mai fost incidente în zonă şi pe 16 octombrie şi pe 2 decembrie, jandarmii au fost luaţi, din nou, pe nepregătite, fiind depăşiţi de situaţie. Cei peste 500 de protestatari  veniţi din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, au reuşit să spargă cordonul de ordine şi să pătrundă pe terenul deţinut de compania petrolieră.

Au urmat scene de groază în care ambele tabere au folosit forţa. După o „bătălie“ de aproximativ 30 de minute, jandarmii au reuşit să elibereze terenul şi să îi împingă pe protestatari spre ieşirile din localitate.

„Din cauza acţiunilor violente şi repetate ale protestatarilor din zilele de 16 octombrie, 2,3,4,5,6 şi 7 decembrie, prin dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui s-a pus în aplicare ordinul 60 din 2010, prin care comuna Pungeşti a fost decretată ca fiind zonă specială de siguranţă publică“, ne-a declarat maiorul Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Momentele încinse au urmat şi atunci când forţele de ordine au început să îi ridice în dube pe o parte dintre protestatari, mulţi dintre ei activişti cu notorietate. Oamenii s-au culcat în faţa dubelor Jandarmeriei, iar incidentele au fost inevitabile. Un tânăr din Braşov a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui acuzând dureri în zona toracică, însă după doar câteva minute a fost externat de medici. Un alt protestatar a solicitat şi el ajutorul unui echipaj medical, fără a fi, însă, transportat la spital.

În total, un număr de 32 de persoane au fost conduse la sediul Poliţie, iar 15 dintre ele s-au ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi port de armă albă, după ce asupra uneia dintre ele a fost găsit un cuţit.

[…]

 

In jurul orei 19 mai multi jandarmi au intrat intr-un bar din comuna Pungesti si i-au retinut pe toti cei care se aflau acolo. Jandarmii nu au oferit nicio explicatie celor peste 20 de persoane retinute printre care se regasesc avocati si jurnalisti. Toti au fost bagati in duba Jandermeriei. Vlad Ioachimescu a transmis telefonic ca si el si Claudiu Craciun au fost batuti cu bestialitate dupa ce au fost bagati in duba.

Pe Facebook au aparut mesajele disperate transmise de protestatari.

Amira Hameed: “S-a lasat intunericul in Pungesti si au inceput adevaratele abuzuri. Jandarmii ridica toti oamenii de pe strazi, din case, din birt. Atat sateni cat si oraseni. Un satean a fost luat din casa si batut. Vlad loachimescu si Claudiu Craciun au fost batuti. Hetti alearga, pe strazi, ca sa nu fie prinsa de jandarmi. Sa ne intelegem… jandarmeria a iesit in noapte ca sa culeaga din protestatarii ramasi, aia pe care nu au reusit sa ii indubeze pe zi. Nimeni nu este in siguranta, nici macar presa… Raspanditi statusul situatiei… Altfel nimeni nu stie ce ni se intampla. Daca avem telefoanele inchise inseamna ca ne-au luat in duba si ne-au dus la sectie…”.

„Jur credință patriei mele România. Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!“

Frate jandarm, te-am văzut acţionând în noaptea de după ziua unităţii naţionale. Te-am văzut deschizînd calea unei firme străine împotriva fraţilor tăi, ţărani români, care îşi apără pîinea şi apa. Vei zice că şi tu îţi aperi pîinea. Dar înainte de a-ţi apăra pîinea şi solda din care îţi întreţii familia, tu trebuie să îţi respecţi jurămîntul depus. Şi acolo, cînd ai primit onoarea de a purta uniforma patriei şi de a defila sub steagul ei, ai jurat credinţă acestei patrii, care nu e un cuvînt abstract, ci e o realitate plămădită din pămîntul şi apele şi oamenii pe care trădătorii aflaţi vremelnic la guvernare i-au vîndut la talciocul de la Washington sau de la Moscova. Înainte de a-ţi apăra solda, ai jurat să-ţi aperi ţara chiar cu preţul vieţii. Şi tu ce faci? Ce ai făcut? Ştii că mulţi jandarmi din ţară şi mulţi alţi români, militari sau civili, se ruşinează de ce ai făcut tu la Pungeşti?

Vei spune că ai urmat doar un ordin, că aşa îţi cer regulamentele militare. Spune-mi cu mîna pe inimă în care categorie se încadrează acţiunea voastră din noaptea de 1 spre 2 decembrie, cînd aţi acţionat ca tîlharii, ca Securitatea din anii 50, pe întuneric, împotriva ţăranilor care îşi apără ţara?

http://www.jandarmeriaromana.ro/ro/Pagini/atrib_op_mobile.html

Dar înainte de regulamente, ai jurat să aperi Constituţia acestei ţări, care garantează dreptul la un mediu curat (art. 35). „(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.Păi dacă ţăranii din Pungeşti îşi fac această datorie din instinct şi iubire de ţară, tu, care porţi uniforma statului, plătită şi de aceşti ţărani, cum îţi permiţi să încalci Constituţia? Tu, care ai jurat să o aperi? Tu, care ai jurat să îţi aperi ţara chiar cu preţul vieţii? Nu îţi dai seama că oamenii aceştia se luptă şi pentru tine? Că gazele de şist şi cianura otrăvesc şi pîinea familiei tale?

Nu ţi-e ruşine de tine?

Cum poţi tu să-l fugăreşti pe cîmpuri pe Willy Schuster, ţăranul român care s-a întors din Germania să ne facă nouă mîncare sănătoasă? Cum poţi tu să pui mîna pe el şi să vrei să-l bagi în dubă? Nu ţi-e teamă că vei fi luat la rost de fraţii tăi, de noi, cînd va cădea acest guvern trădător? Pentru că va cădea, te asigur, pentru că toate sînt trecătoare. Şi atunci te voi întreba, pe nume, pentru că există înregistrări, pentru că oamenii ştiu cine i-a umilit: cum ţi-ai permis să pătezi haina militară? Cum ţi-ai permis să-ţi încalci jurămîntul faţă de patrie?

Te-ai purtat ca un golan cu oamenii din tabăra de rezistenţă de la Pungeşti, aflată pe teren privat, unde tu nu aveai voie să intri! Aţi izolat oamenii şi apoi aţi început să-i împingeţi ca nişte derbedei! Nu ţi-e ruşine, frate jandarm, să te porţi ca un huligan, cînd tu porţi haină militară şi ar trebui să fii un factor de echilibru?

Vezi aici, de la minutul 3:42:

http://www.youtube.com/watch?v=iP6UG2yqhKc

Ce mai cauţi tu în uniforma statului?

Vei zice că nu l-ai bătut, ci doar l-ai îmbrîncit, într-un moment de pierdere a controlului, pe omul acela. Voi reveni asupra acestui amănunt, imediat.

Dar pe Costică Spiridon de ce l-ai bătut, frate jandarm? Că doar nu i-au rupt coastele copiii lui? I-ai rupt coastele de pe partea stîngă unui om bolnav de inimă! Asta o certifică medicii care semnează şi parafează certificatul de mai jos:

Certificat medico-legal Costica Spiridon Pungesti

Nu ţi-e ruşine?

Şi acum să îţi spun ce se vorbeşte despre o parte dintre voi, frate jandarm.

Ştii bine că vă respect şi vă iubesc, pentru că sînteţi şi voi, purtătorii de uniformă, fraţii noştri, şi nu voi sînteţi duşmanul, ci clasa politică trădătoare care ne-a vîndut. Care ne-a vîndut pe toţi, care vă umileşte şi vă fură şi pe voi, fraţii noştri în uniformă.

http://orlandobalas.wordpress.com/2013/10/15/catre-fratii-nostri-jandarmi-politisti-si-militari/

Dar să ştii că prietenii duşmanilor noştri sînt duşmanii noştri şi vine şi vremea pedepsei pentru trădătorii de ţară. Să ştii că românul care l-a vîndut pe Horea nu s-a bucurat de preţul trădării! Să fii încredinţat că toţi cei care au dat şi au executat ordine ilegale vor plăti! Gîndeşte-te bine la asta cînd vei fi trimis împotriva fratelui tău!

Ştiu că atunci cînd s-a înfiinţat Jandarmeria s-au făcut examinări psihologice foarte serioase şi sute de candidaţi au picat aceste teste, fiind labili psihic. Apoi a venit cineva şi a schimbat comisia şi mulţi dintre cei care nu aveau ce căuta într-o armă ca Jandarmeria au fost angajaţi. Oameni labili psihici, care îşi pierd controlul şi ajung să facă ce ai făcut tu zilele acestea la Pungeşti. Ştii bine că e aşa. Ştii bine că unii dintre voi nu au ce căuta în Jandarmerie, în Poliţie, în Armata ţării. Dar dacă unul dintre voi ridică mîna împotriva fratelui vostru ţăran sau protestatar paşnic de la oraş, datoria ta e să te interpui între ei, să calmezi lucrurile. Să sari să încasezi tu lovitura sau să îi tragi o palmă colegului tău care şi-a pierdut controlul, să ceri îndepărtarea lui din dispozitiv.

Eu, ca şi civil, voi sări să vă apăr atunci cînd voi, paşnici fiind, veţi fi atacaţi de provocatori. Am şi făcut-o odată, nu aici, ci în Viena, în februarie 2000, cînd, în faţa parlamentului austriac, provocatori mascaţi au început să arunce cu bucăţi de pavaj înspre jandarmii care păzeau acest obiectiv. Ştiam că echipamentul nu oferă protecţie 100% şi că jandarmii aceia erau nevinovaţi. Nu am suportat gîndul că unul dintre ei ar putea fi rănit. Am mers în faţa jandarmilor şi m-am întors cu faţa spre cei ce aruncau cu pietre, care în acel moment s-au oprit, pentru că poate nu se aşteptau ca cineva să vă apere. La fel aş face şi aici, dacă voi aţi fi paşnici şi demni. La fel ar face şi Costică Spiridon şi Willy Schuster şi Vasile Lăiu şi sute şi sute de ţărani care îşi apără ţara. Ţară pe care tu ai jurat să o aperi şi pe care o apără ei.

Frate jandarm, cînd mai eşti trimis în misiune de un guvern trădător, spune în gînd Tatăl Nostru, roagă-te pentru tine şi familia ta, şi nu uita nici o clipă că ai jurat credință patriei noastre România, că ai jurat să îţi aperi ţara chiar cu prețul vieții şi să respecţi Constituția, legile țării și regulamentele militare.

Așa să-ţi ajute Dumnezeu!

 • Adevarul:

Vlad Andriescu: Haideţi în duba istoriei, domnule Victor Ponta

Nu voi face aici o expunere de motive pro sau contra Roşia Montana Gold Corporation sau Chevron. Alţii sunt mai buni decât mine la asta.

Tupeul guvernării Ponta mă sperie. Pe voi vă lasă rece? Pentru că dialogul a fost interzis în România. Iar nepăsarea şi aroganţa cu care suntem trataţi, se traduce prin folosirea forţei cu orice preţ. Mă uit la sătenii din Pungeşti. Oameni simpli, care s-au educat singuri în privinţa gazelor de şist şi pericolelor lor. Ei vor să oprească exploatarea. Vor să intre pe un teren deţinut legal de către Chevron. Evident, jandarmii au posibilitatea de a interveni legal. Dar nu despre asta e vorba. E vorba despre intimidare, despre lipsa oricărui dialog cu oamenii, despre caschete puse pe cap şi împingerea oamenilor cu scutul.

Unde ne veţi trimite, domnule Ponta, atunci când mai mulţi dintre noi nu vor mai avea răbdare?

Aveţi pretenţia de a nu fi violenţi? De a dialoga? Dar ce poţi face atunci când frustrarea devine prea mare, când vorbitul la pereţi pentru a mima democraţia nu mai are niciun rost? Nu îţi vine să fugi şi să intri prin scuturile jandarmilor, să-ţi faci loc, ca să fii ascultat? Nu ştiu cât veţi citi din rândurile mele, domnule Ponta, dar eu simt că presiunea devine din ce în ce mai mare. Când ţara aceasta va fi un cazan fără răbdare, unde ne veţi mai alunga cu jandarmii? Ne veţi da afară din ţară? Ne veţi împinge cu scuturile peste Dunăre?

Democraţia e un compromis. E un compromis al unui dialog. Nu există cu adevărat, dar el trebuie mimat. În lumea reală, acest compromis e realizat. Ai făcut o greşeală, ţi-o asumi şi pleci. Tupeul este pedepsit. Nu sunt băsist, uselist sau penelist. Sunt anti-tupeul acestor conducători care consideră că pot merge mai departe fără să fie traşi la răspundere.

Poate au tot dreptul, doar au fost votaţi de români. Da, noi i-am votat. Cum îi veţi pedepsi la alegeri? Ce forţă politică se ridică?

Dar, domnule Ponta, aveţi un tupeu de-a dreptul nesimţit. În spatele ochelarilor de tocilari, sunteţi, cu mâna pe inimă spunând-o, un om crud, corupt, plagiator şi nesimţit. Despre asta e vorba. Nu aţi mişcat niciun muşchi atunci când toată lumea şi-a dat seama că aţi plagiat o teză. De ce? Câţi dintre votanţii dumneavoastră ştiu ce e acela un plagiat? Aţi avut tupeu. Tupeul de a reduce la tăcere o echipă de la TVR, pentru că a avut independenţa editorială de a relata acest lucru. Aţi avut tupeul de a spune că nu s-a întâmplat aşa. Aveţi tupeul de a nega faptul cu totul. Faceţi parte din filmul Matrix, acolo unde poţi să spui că lucrurile pe care le vezi nu există deja.

Dar vedeţi dumneavoastră, cazanul se umple. Şi tupeul se va transforma în laşitate. Deja se vede. Aveţi tupeul laş de a nu spune nimic şi de a pune jandarmii să lucreze pentru dumneavoastră. Sunteţi exact ca mardeiaşul de doi bani din colţul blocului, care nu are curajul să-mi dea un pumn, dar îşi cheamă băieţii să o facă. Nu sunteţi destul de bărbat. Sunteţi slab, domnule Ponta, foarte slab.

Tupeul mă sperie, dar nu mai e loc şi de dumneavoastră, domnule Ponta şi de un popor încins. Ne veţi da afară pe toţi din ţară cu dubele sau vă veţi urca în duba istoriei şi veţi face ceea ce e drept, demisia?

Editare ulterioară: Să nu uitaţi să aruncaţi în dubă şi jurnaliştii, ca nu cumva să vă deranjeze cu întrebări. Linkul este către profilul Oanei Moisil, ridicată de jandarmi înainte de venirea lui Ponta la Cluj. 

Marius Diaconescu: Oare la Pungeşti moare democraţia în România, tovarăşi miliţieni?

Evenimentele de sâmbătă de la Pungeşti ne obligă să ne întrebăm dacă mai avem democraţie în România. Principalul câştig al Revoluţiei din Decembrie 1989 este dreptul la opinie, fără să ne fie teamă că Miliţia ne arestează şi ne bate. Oare a reînviat Miliţia din România comunistă la Pungeşti sau azi, acolo, la Pungeşti, a fost îngropată democraţia din România?

Nu încurajez nici violenţa din partea demonstranţilor. Ca istoric cunosc destul de bine mecanismele manipulării maselor şi efectele periculoase ale spiritului de turmă. În mijlocul unui grup agitat este suficientă o scânteie, involuntară sau provocată, pentru ca acea mulţime să treacă de la lozinci şi vociferări la îmbrânceli şi provocări la adresa jandarmilor.

Nu exclud existenţa unor provocatori infiltraţi printre manifestanţi, pentru că provocarea unor violenţe face parte din instrumentarul forţelor de ordine pentru a justifica intervenţia lor în forţă.

La manifestaţia de la Pungeşti participă şi activişti ecologişti din ţară, care ştiu că orice violenţă duce la măsuri de forţă împotriva lor şi astfel demersul lor este compromis, deci nu pot să cred că sunt atât de naivi încât să sară la gâtul jandarmului.

De unde au apărut acei tineri cu bâte, care au dat în jandarmi? Cine avea fumigene?

Absolut deloc nu sunt de acord cu încălcarea proprietăţii private. Manifestanţii nu trebuiau nici să dărâme gardul Chevron-ului, nici să intre pe acea proprietate. Şi nu aveau dreptul să îi lovească pe jandarmi.

Ce au apărat jandarmii şi poliţiştii? Dreptul companiei americane de a polua apa freatică din care se alimentează localnicii? Prezenţa lor se justifică atâta timp cât trebuie să preîntâmpine violenţe. Însă nu au dreptul nici să legitimeze localnicii când ies pe stradă, nici să blocheze traficul auto pe un drum public pentru a nu permite altor protestatari să vină la demonstraţie şi nici să îi bată pe demonstranţi.

Subsolul este al statului, indiferent de proprietarul terenului. Este o anomalie legislativă, pentru că, potrivit acestei interpretări a legilor, apa din fântână nu este a proprietarilor terenului, ci a statului. Poate inventează guvernul un nou impozit pe apa din fântână, pentru că ea vine din subsol, care este al statului.

Atâta timp cât proprietarii au dreptul să folosească apa din fântâna pe care o au în ograda lor, înseamnă că statul le garantează acest drept şi trebuie să le asigure condiţii optime pentru exploatarea acestei bogăţii a subsolului, vitală pentru oamenii locului – APA.

Astfel că protestul localnicilor împotriva exploatării gazelor de şist este legitim, pentru că ei îşi apără dreptul de a bea o apă curată din fântânile de pe pământurile lor.

Atâta timp cât nicio companie de exploatare a gazelor de şist nu a reuşit să ne convingă că exploatarea acestor gaze nu infestează absolut deloc apa în regiune, dreptul localnicilor primează faţă de orice autorizaţie de mediu sau alte avize favorabile date de funcţionarii de la Bucureşti. Aceşti funcţionari nu locuiesc la Pungeşti şi nu beau apa din fântânile de acolo. Iată încă un efect al centralismului administrativ din România, încă un caz în care birocraţii din Bucureşti iau decizii care privesc viaţa unei comunităţi, care nu îşi poate decide singură dreptul la viaţă.

Chiar dacă subsolul este al statului, apa freatică este, prin drept de uzufruct recunoscut de orice lege a proprietăţii, un drept al proprietarilor terenurilor. Odată ce statul recunoaşte proprietarilor de pământ că au dreptul de folosinţă asupra apei freatice din fântânile pe care le au pe proprietăţile lor, acelaşi stat nu mai are absolut niciun drept să afecteze dreptul respectiv, care este prioritar faţă de orice decizie ulterioară a autorităţilor statului.

Nu ştiu ce interpretări legislative caută avocaţii şi judecătorii care se ocupă de cazul Pungeşti, deşi situaţia este extrem de simplă. Dacă un proprietar de pământ îşi face o groapă pentru bălegar la marginea terenului său şi astfel afectează calitatea apei din fântâna vecinului, se iau urgent măsuri pentru desfiinţarea şi interzicerea acelei gropi poluante. Situaţia este la fel şi în cazul exploatării gazelor de şist, însă la scară mult mai mare.

România are nevoie de surse de gaze naturale, care să o elibereze din dependenţa faţă de Rusia. Dar această necesitate nu ne permite să otrăvim fântânile oamenilor.

Oricâte asigurări ne-ar da cei de la Chevron privind siguranţa exploatării, nu cred că efectul acelor filme, pe care le-a văzut toată ţara la televizor, despre poluarea fântânilor în regiunile din America, unde erau instalaţii pentru exploatarea gazelor de şist, poate fi anulat doar prin vorbe.

În orice caz, jandarmii şi poliţiştii români nu au niciun drept să intervină în forţă împotriva manifestanţilor care îşi apără dreptul la o apă bună de băut, apă care este proprietatea lor.

În America începutului de secol douăzeci, un conflict ca acela de la Pungeşti s-ar fi rezolvat simplu. Compania şi-ar fi pus, întâi, bătăuşii la treabă, apoi – dacă pumnii, picioarele şi bâtele n-ar fi dat rezultate – blairmar fi chemat un detaşament de şerifi cu puşti şi, eventual, o mitralieră, care ar fi făcut, cu siguranţă, curat. Istoria Statelor Unite este presărată cu confruntări sângeroase între companiile miniere şi minerii care încercau să se organizeze şi să obţină condiţii umane şi sigure de muncă, cea mai cunoscută fiind Bătălia de pe Muntele Blair, din august 1921,  în care au murit peste 100 de mineri. Cea de care americanii  nu sunt deloc mândri este Masacrul de la Ludlow, din aprilie 1914, când Garda Naţională Colorado a deschis focul asupra unei tabere de mineri grevişti, omorând 25 de persoane, între care două femei şi 11 copii.

Dar vremurile acelea crâncene au apus, iar, astăzi, conflictele de orice natură între cetăţeni şi corporaţii ludlowsunt purtate prin avocaţi, la tribunal, cu citaţii pe post de gloanţe. Nu peste tot se poartă însă soluţia civilizată. De exemplu, în Delta Nigerului, parţial distrusă de deversările de petrol din conductele companiilor care operează în zonă. Aici, în 1998, soldaţii nigerieni au fost transportaţi cu elicopterele Chevron împotriva activiştilor care luaseră ostatici câţiva angajaţi pe o platformă petrolieră. Militarii au împuşcat doi manifestanţi. Zece ani mai târziu, Chevron a câştigat, în SUA, procesul deschis împotriva sa de familiile victimelor, afirmând  că forţa armată era necesară şi nu a făcut nimic greşit.

Pungeşti este însă o localitate dintr-o ţară membră UE, sătenii doboară garduri, Chevron depune plângere pentru distrugere, iar jandarmii, având ordin să păzească bunurile corporaţiei, dau şi ei în cine apucă. Suntem, aşadar, departe de Nigeria şi mai aproape de Argentina. În august anul acesta, poliţia a dispersat cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene protestele anti fracking din nigeria-violenceBuenos Aires, generate de târgul încheiat de compania energetică de stat cu Chevron să înceapă exploatarea gazelor de şist în sud  vestul ţării. În aceste două ţări, ca şi în România, guvernele, acţionând împotriva comunităţilor afectate de fracturarea hidraulică, au pus la dispoziţia corporaţiei americane nu doar concesiuni generoase, ci şi un braţ înarmat.  Chevron nu se mânjeşte direct, o face, cu entuziasm, premierul Victor Ponta.

Astăzi, Pungeşti este un sat în stare de asediu. Localnicii au încercat să protesteze în comunele învecinate, însă jandarmii care patrulează pe uliţe legitimând pe oricine vrea să părăsească localitatea, i-au împiedicat. Ce diferenţă este între aceştia şi garda chemată în urmă cu o  sută de ani, de o altă fuel company? Eu nu văd decât una – contribuabilii români sunt cei care plătesc 250 de jandarmi, ca să terorizeze un sat.

Comentariu Utzu:

Astăzi a fost o zi minunată.. pentru Chevron şi pentru incredibil de numeroasa liotă de trădători cumpăraţi de aceştia. Dacă aş face parte din staff-ul lor, n-aş fi român şi n-aş avea conştiinţă, probabil că aş ciocni cupe de şampanie la ora asta.

OK. Un scurt bilanţ:
– un gard culcat la pământ, poate fi recondiţionat şi refolosit fără probleme;
– 4 geamuri sparte ale celor două excavatoare uitate acolo… şi atât.

Activitatea era oricum întreruptă, este sâmbătă, singurele lucrări efectuate pe şantier au avut în vedere nivelări şi terasamente, care nu au fost afectate de protest. În orice caz, s-ar putea apuca de lucru fără absolut nici un impediment luni dimineaţă la prima oră. Dar nu o vor face, pentru că cineva va trebui să plătească sumele ce vor fi cerute drept despăgubire. Că doar din pricina “violenţelor fără precedent” nu pot Chevron asigura securitatea lucrărilor şi pot proba asta cu dosarele penale privind tulburarea ordinii publice şi pentru distrugere, pentru care vom avea dosare penale şi condamnări pe bune.

Luni am scris:

În acest moment este foarte important ca tabăra de rezistență să nu fie dezafectată definitiv.

Tough luck.. vorba filoruşilor.

Acţiunea autorităţilor are menirea de a transforma protestul de la Pungeşti în unul al disperaţilor, care să nu mai fie “open protest”, adică un protest la care oricine se poate alătura cu costuri minime.

Astăzi am avut exact asta.. un protest al oamenilor disperaţi. Domnul Vrânceanu spunea că e de înţeles starea de spirit a oamenilor şi că e firesc să fie exasperaţi. Nu, nu e firesc, de fapt s-au cheltuit şi se cheltuie foarte mulţi bani pentru a fi siguri că exact asta e starea oamnenilor şi nu alta.

Astăzi trebuia să aibă loc, după spusele organizatorilor, o manifestaţie de solidaritate cu protestatarii abuzaţi săptămâna asta de către jandarmi. Manifestaţia trebuia să aibă loc la Pungeşti să să trimită un semnal puternic dpdv politic şi mediatic. Organizatorii au decis ca această manifestaţie să aibă loc fix pe drum, vizavi de situl chevron, locul ideal de unde te pot aresta jandarmii.

Dar oare un astfel de mesaj de solidaritate nu putea fi trimis dacă manifestaţia era organizată integral pe teren privat? S-au terminat terenurile din comuna aia? Cred că singurul loc unde ar fi putut exista circumstanţe pentru prezenţa jandarmilor era fix în faţa locului Chevron. Ce motive ar fi avut jandarmii să mai fie prezenţi în altă parte? I-ar fi invitat cineva? Nu era bine să fie amenajată o parcare pe un teren privat alăturat, să nu-i mai agaţe poliţia rutieră cu tot felul de prostii? Nu era bine să fi fost o tribună şi o staţie de sonorizare acolo? WC-uri, o tarabă cu produse necesare.. ceva câmpenesc, apă, ceai cald, cafea, ceva turte sau patiserie tradiţională pentru copii. Era o cheltuială prea mare? Nu era bine să fi existat 10 persoane cu tricouri de organizator care să identifice provocatorii şi să-i excludă de acolo? Nu era bine să existe pe scenă vorbitori cu notorietate la nivel naţional (dar nu orice aventurier!), care să fie vectorii de mesaj ai solidarităţii cu Pungeştiul? Nu era bine să existe liste cu cazarea disponibilă la oamenii din sat, cu condiţiile existente etc? Nu era bine să se ştie dinainte cum se va proceda atunci când jandarmii ar fi intrat pe acel teren privat să întrerupă manifestaţia, pentru că ar fi făcut-o oricum, doar că nu mai puteau poza în apărătorii legalităţii. Nu-i aşa că Jandarmii nu aveau cum să ridice oamenii de pe pământ şi cum să-i ia microfonul vorbitorului, fără ca feţele lor să ajungă pe toate posturile de televiziune? Oare nu era frumos să fi existat şi un document programatic, o proclamaţie, care să rezulte în urma acestei adunări? Nu este curios că aceste lucruri au fost evidente pentru românii de acum 165 de ani, dar în epoca tinerilor educaţi şi a reţelelor sociale este ignorat cu totul? Oare nu era frumos să fie aleşi judicios reprezentanţii şi comunicatorii, să zicem un Tudor Gheorghe, un Smiley, o Tamara Buciuceanu, un Cabral, un D.Puric, un Radu Beligan, o Sofia Vicoveanca, un Vasile Muraru, un Cedrik.. etc. N-ar fi venit? Păi de ce n-ar fi venit? Nu e o miză importantă? Nu e cool? Păi de ce nu? Cum facem să devină important şi cool?

Nu-i aşa că parcă îţi mai dă inima să mergi la un astfel de protest? Nu-i aşa că cel mai mare rău previzibil ar fi fost să fii oprit de 5 ori de echipajele de la poliţia rutieră? Nu-i aşa că parcă e un pic mai evident ce ar fi însemnat un astfel de protest şi ce greutate ar fi avut faţă de ceea ce s-a întâmplat astăzi? Nu era frumos ca jandarmii prezenţi acolo (dacă ar fi fost absolut necesar), să prezinte documentele în baza cărora sunt prezenţi, comandantul de dispozitiv să se prezinte pe scenă cu nume şi grad şi să arate care sunt condiţiile de bună desfăşurare a manifestaţiei din punctul lor de vedere. Nu sună bine, democratic?

Este esenţial ca cei din tabăra de la Pungeşti să menţină această atmosferă (open protest), să fie continuate vizitele către tabără atunci când autorităţile vor debloca drumurile, pentru că nu le pot bloca la nesfârşit.

După cum spuneam, protestul de azi şi cele viitoare au devenit ale disperaţilor, ale celor ce îşi permit să se ia la trântă cu jandarmii, să îşi ia bastoane peste cap, să stea în frig pe câmp… toate acestea fără a avea vreun orizont realist de aşteptare. Singura menire a unor astfel de proteste este să consume energiile sociale protestatare. Am mai vorbit despre asta aici. Ce fel de persoane vor continua să vină la astfel de manifestaţii în aceste condiţii? Ce reprezentativitate au la nivel naţional? Nu cumva va fi îndreptăţit Chevronul să spună că sunt doar o mână de oameni şi că restul sunt de acord cu exploatarea?

Consider că ar fi o eroare ca un nou protest să fie pornit de pe poziţii radicale, care deşi la prima vedere ar părea îndreptăţite, ar fi de fapt o mare capcană.

Cât de mare este capcana în care am fost aruncaţi cu toţii (căci protestul nu se referă doar la cei din pungeşti, după cum voi arăta mai jos) vom vedea abia în perioada imediat următoare. Cert este că la nivel de discurs public nu este recunoscut dreptul natural al comunităţii de a se opune unor exploatări, iar odată cu aceste incidente, vom vedea, pierderea acestor drepturi va fi statuată prin hotărâre judecătorească. Încet încet se edifică cadrul legislativ, administrativ şi judiciar care va permite o exploatare intensivă şi generalizată la nivelul întregii ţări fără a mai fi posibilă opoziţia eficientă. Va fi permisă însă o opoziţie falsă, fără orizont, pur principială. Dacă eset să privim pe aceste paliere, mediatic/comunicare, legislativ, administrativ şi judiciar vom concluziona pe bună dreptate că mişcarea de rezistenţă antifracking nu există în afara unui grup facebook de unde presa îşi alege selectiv materiale pe uz propriu.

Că a fost o capcană în sensul unei regii securistice organizată de România fără ei, Asociaţia Vira şi jandarmerie nu cred că mai trebuie să argumentez. În orice caz va deveni şi mai evident în zilele următoare. Oricum chestia asta o să o ţin minte cât oi trăi:

“Protestatarii de la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.
Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile.

Cu alte cuvinte i-au mânat de la spate.. mai lipsea să-i încurajeze. Oare chiar suntem tâmpiţi sau ce anume cred oamenii ăştia?!!

Este probabil ca protestul să fie continuat de categoria “nebunilor frumoşi”, a acelora care par a fi hotărâţi a sacrifica mult mai mult decât poate sacrifica o persoană obişnuită şi din această poziţie să “fure” prim-planul. Sper să nu se ajungă aici, pentru că deşi am putea crede că avem înaintea noastră modele de comportament şi de sacrificiu, aceste modele nu vor putea genera adeziuni! Jertfa dezinteresată este esenţială în orice mişcare de protest, dar trebuie foarte mult discernământ pentru a nu se aluneca în proteste ale disperaţilor, în eroisme alimentate de slava deşartă!

Faptul că s-a ajuns aici este chiar grav pentru că e foarte greu să te întorci la alt model de protest, mai întâi pentru că nu te mai lasă alţii (presa, jandarmeria, Chevron), nu mai eşti relevant, prim-planul, atenţia şi legitimarea de către opozanţi se va îndrepta către “inimoşii” care s-au luptat pe câmpurile vasluiene, iar mai apoi pentru că nu mai ai cu cine. Slavă Domnului că părintele Lăiu nu s-a compromis la această acţiune, dar în orice caz, urmează să fie ignorat în favoarea altor “inimoşi” mult mai activi, cel puţin asta se va încerca. Oricum împotriva sa urmează să fie luate alte măsuri dintre care unele şi-au arătat deja colţii astăzi.

Protestul de la Pungeşti are un pronunţat rol simbolic şi pornind de la această calitate este esenţial ca să-şi păstreze un caracter deschis, neagresiv şi tenace. Cred că rezistenţa la faţa locului trebuie reorganizată, în centrul acestora fiind jertfa smerită, răbdarea şi nădejdea. Dpdv concret, trebuie identificat obiectul unei noi rezistenţe, care să împiedice activitatea Chevron de la faţa locului.

Când am spus că are un rol simbolic m-am referit la miza gazelor de şist şi cum este ea instrumentată în conştiinţa publică. Miza exploatării gazelor de şist în România este alimentarea europei cu gaz ieftin din surse “interne” aflate sub control propriu. Jocul geopolitic în domeniul energiei este de-a dreptul violent. Strict contabil, vorbim de o miză de câteva zeci de miliarde de euro, gestionată prin intermediul trădătorilor locali, căci România “vrea” să devină un adevărat pol energetic al Europei. Nu cred că este cineva care-şi imaginează că o singură sondă din Pungeşti va dărăma poziţia Gazpromului pe piaţa europeană a gazului. ŢAra se va umple de mii de sonde în ritm accelerat, aşa cum vedem că pregătesc terenul cablurile şi dinamita celor de la Prospecţiuni S.A. Priviţi harta româniei şi haşuraţi judeţele în care aceştia au fost semnalaţi pentru a înţelege amploarea exploatărilor preconizate. Să înţelegem miza geopolitică în joc pentru a înţelege cantitatea de gaz necesar a fi exploatată pentru ca România să aibă greutate în acest război.
Pungeştiul are un rol simbolic nu pentru că e prima sondă exploratorie ci pentru că este pretextul constituirii consensului naţional (manufacturing consent). La Pungeşti sunt accentuate şi respectiv diluate mecanismele sociale care asigură relevanţa şi prioritatea unor teme în faţa altora, mecanismele de solidarizare comunitară şi de cristalizare a reprezentărilor sociale. Dacă este să ne amintim, atât Chevron cât şi asociaţia Vira au pregătit terenul “confruntării” înainte de izbucnirea conflictului propriu-zis, zona fiind anume aleasă.

Vasluiul ocupă un loc aparte în conştiinţa românului nevasluian ca polul sărăciei şi lipsai de civilizaţie din România. Bancurile cu şi despre vasliueni circulă de mult timp şi unii le găsesc amuzante. Avem deci un amalgam identitar distinct foarte uşor de speculat de maeştrii PR-ului aflaţi în solda americanilor, în aşa fel încât să fie controlată reacţia publică asociată temei gazelor de şist.

Dar miza exploatării este una naţională! Rezistenţa de la pungeşti nu trebuie să aibă în vedere pungeştiul ci întreaga ţară. Protestul de acolo trebuie să fie fundamentul unei mişcări naţionale, pentru a se spera la evitarea unei catastrofe, în mod real, fără precedent. Tot ceea ce trebuie să facă Chevron este să inhibe solidarizarea reală a populaţiei cu cei din Vaslui şi să întreţină o dimensiune locală şi localizată a conflictului.

Dacă e să privim modul în care tema este discutată în presă, dar chiar şi între noi cei de aici, putem concluziona că Chevron e pe drumul cel bun, bifând ambele cerinţe esenţiale. Am avut zilele acestea foarte multe apeluri la solidarizare plecând de la probabilii securişti deja amintitţi şi până la alţi probabili securişti precum Crăciun sau Nicuşor Dan, toţi militând pentru solidarizare cu Pungeştiul. Normal ar fi fost ca Pungeştiul să fie solidar cu un demers naţional de respingere a exploatărilor gazelor de şist şi nu invers. Dar ceea ce s-a reuşit este compromiterea solidarizării la nivel naţional, printr-un foarte prost exemplu de model de solidarizare la nivel local.

Urmează aşadar să ne trezim pe nesimţite într-o ţară în care poluarea gazelor de şist va fi la fel de banală ca noxele bucureştene, pentru că fabricarea consensului este mai uşor de realizat la nivel naţional decât la nivel local. Plecând de la ce s-a întâmplat astăzi, vom observa că într-adevăr tabăra celor pro-exploatare va deveni mai sigură pe ea, pentru că opoziţia localizată nu mai poate obţine masă critică, nici măcar la nivel local, ce să mai vorbim la nivel naţional. Vom avea totodată o compromitere generală a elitelor naţionale care ar fi fost de aşteptat să reacţioneze univoc la această ameninţare (dacă nu s-ar fi simţit jenate să se alăture dpdv al imaginii cu vasluienii noştri) sau măcar să resimtă nevoia unei dezbateri reale asupra efectelor exploatărilor. Deşi ar merita dezvoltat acest subiect spun doar că pe viitor dispreţul faţă de intelectuali şi războiul din această castă vor deveni şi mai agresive.

Totodată a fost legitimat şi pentru autorităţi dar şi pentru opozanţi un model de acţiune ce implică jandarmeria şi violenţa instituţionalizată, exemplu care va fi avut în minte (sau va fi reamintit de binevoitori!) de fiecare comunitate care se va confrunta cu intenţia de exploatare. În acest sens, este util de recitit comunicatul chevronului care spune:

Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.

În traducere asta înseamnă că relaţiile cu comunitatea locală se vor desfăşura în condiţiile impuse de companie, că vor exista exemple de CSR instrumentate tocmai pentru a se asigura că respectiva comunitate nu va dicta termenii şi condiţiile în care se va efectua exploatarea.

Gravitatea abuzurilor care au avut loc în această săptămână este strigătoare la cer pentru orice standard civilizaţional, indiferent de opiniile pro sau contra exploatare, şi este pentru autorităţi un bun câştigat, gata de replicat dacă va fi cazul.
Opoziţia din Pungeşti nu a furnizat un model viabil de acţiune, nu există o experienţă concretă şi finită care să fie acumulată la nivelul societăţii civile, care să implice continuitate, deschidere, transparenţă etc. Practic, o nouă comunitate care ar trebui să se opună exploatărilor, trebuie să o ia de la zero, repetând greşelile anteriare etc.
Un alt mit este că statul “gestionează prost situaţia”. Nu statul gestionează! Sunt unii care primesc ordine şi dispoziţii în plic şi le aplică. Statul gestionează extrem de eficient întreaga afacere doar că o face în beneficiul Chevronului şi a trădătorilor din preajama sa.

Nu în ultimul rând, astfel de evenimente sunt întotdeauna folosite de către PR-işti pentru a strecura idei, opinii sau concluzii care să reprezinte bornele de la care vor pleca campanii (manipulări) viitoare. Starea de surescitare şi efervescenţa evenimentelor nu lasă loc sau timp pentru aprecierea corectă a mesajelor din spaţiul public şi de regulă acesta este momentul folosit pentru introducerea unor puncte de sprijin. Deşi nu am stat astăzi la PC şi nu am urmărit desfăşurarea ostilităţilor, două aspecte mi-au sărit în ochi şi consider că sunt demne de menţionat.

Prima ar fi acea ştire cu comandantul jandarmilor din Craiova care l-ar fi ameninţat pe ministrul de interne că îi trimite trupele de intervenţie la el în birou şi că nu execută ordine ilegale. Scopul diseminării acestei poveşti este de a crea o hibă în reprezentarea noastră cu privire la jandarmi şi jandarmerie în general. Deşi sunt sigur că există rămăşiţe de oameni de bună credinţă în rândul mizeriei numită jandarmerie, din punctul de vedere care ne interesează pe noi abuzul se prezintă fără fisură, ca un monolit instituţional. Jandarmeria este programată să se ocupe şi în viitor de “probleme cetăţeneşti”, nu doar la noi ci în toată europa şi o delegitimare prematură a sa nu este în beneficiul statului. Reacţia urmărită de propagandişti ar trebui să fie: “uite domle că există şi oameni de onoare”, “mai sunt şi jandarmi buni” etc, ceea ce ar putea fi adevărat dar perfect lipsit de relevanţă pentru problemele noastre şi bocancii primiţi în spate. Până la dovada contarră, pe linia lor de activitate, toţi sunt răi, iar restul sunt poveşti. Protestele din grecia au ocazionat multe astfel de artificii pentru a legitima forţele de ordine.

Însă modul cum a fost colportată pe net această poveste este mai mult decât transparentă şi e de-a dreptul insultătoare pentru orice minte aşezată. Preconizez că Chevron va face demersuri de tragere la răspundere a jandarmilor “care au fost pasivi” la distrugeri, în aşa fel încât unii să spună despe jandarmi că îs între ciocan şi nicovală.. săracii de ei, în timp ce staţii de drepţi se vor inflama că de ce nu apără instituţiile proprietatea privată. Scopul este diluarea responsabilităţii şi a vinovăţiei, fiecare făcând caz (propagandistic) de dreptatea sa. Problema abuzurilor jandarmeriei este însă de o gravitate incomensurabilă, pe care nu o pot sublinia îndeajuns, deşi sunt sigur că mai toţi o intuim, căci are efecte pe multe planuri foarte concrete, practice, şi nu doar de principiu aşa cum motivează cei ce ignoră deliberat această temă, altfel mari ieuropeni. Despre asta cu ajutorul Domnului voi reveni cu un articol separat.

Mai important decât asta este însă îndemnul la rugăciune şi mesajele formal creştine care au însoţit relatările şi pozele despre distrugerea gardului, spargerea geamurilor, îndemnuri la luptă şi la violenţă în subsidiar. Dincolo de tonul exaltat al relatărilor, se pune în scenă o foarte gravă campanie de compromitere a fundamentului creştin al protestelor. Cel puţin unele dintre mesajele/comentariile colportate s-au trădat ca fiind acte de propagandă în care acest îndemn suna ca nuca în perete. Nu spun toate dar suficiente cât să dea tonul. Compromiterea mesajului creştin s-a mai încercat în episodul cu huiduirea rugăciunii din stradă, cu presupusa contrareacţie ortodoxă violentă şi apoi cu neolegionarii protestatari dar, pe nesimţite, se trece la un alt nivel. Problema pentru “autorităţi” este mai acută, parţial discutată de noi la acest articol, se referă la resurgenţa ortodoxiei ca alternativă de manifestare socială şi comunitară, în câmpul public. Demersurile “creştineşti” ale lui Ponta se leagă de această temă întrucât se urmăreşte delimitarea ortodoxiei “corecte” de cea incorectă, violentă, protestatară, nerezonabilă, fundamentalistă şi neapărat neolegionară. Presiunea pe părintele Lăiu în perioada următoare va veni din această direcţie, întrucât singurul mod de a-i submina autoritatea în carul protestelor este subminarea autorităţii sale morale, iar asta poate fi realizat propagandistic prin lovituri cu mantinela, ţintindu-se mesajele creştine asociate protestului a cărui simbol este. În fine, este o discuţie foarte importantă pentru noi, căci se pare că vom fi plasaţi de partea greşită, în categora ortodocşilor răi. Se pare că mulţi dintre ierarhii noştri nu înţeleg prea bine încotro ne îndreptăm ca societate şi rolul preconizat ortodoxiei, părând a fi mulţumiţi cu ceva ce aduce a model rusesc de apropiere stat-biserică, mai puţin pe tematica subiectelor dure. În mod cert apeluri la unitate şi la părtăşie cu întunericul politic vom mai auzi, dar în concret se vizează compromiterea mesajului protestatar creştin, fără a se limita doar la cel privind exploatarea gazelor de şist.

pungesti-14

*


Categorii

Articolele saptamanii, Corporatism, Cuvantul cititorului, Gazele de sist, PUNGESTI, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “update – CHEVRON REIA OPERATIUNILE. MOARTEA DEMOCRATIEI LA PUNGESTI? Tabara de rezistenta declarata ”CAMP INFRACTIONAL”, satul ”ZONA SPECIALA DE SIGURANTA PUBLICA”(VIDEO). O analiza critica a miscarii de rezistenta antifraking de la Pungesti

 1. Dl Utzu ma citeaza trunchiat, iata ce am spus (in esenta, acelasi lucru ca si domnia sa):

  Nu este bine ca s-a ajuns la altercatii si nviolente, de genul aruncarii cu pietre. E posibil sa fie provocari, pentru a compromite manifestatiile. Pe dee alta parte, e de inteles si starea de spirit a oamenmilor si faptul ca e firesc sa fie exasperati.
  Ciudat mi se pare faptul ca jandarmii nu au intervenit cand acestia au daramat gardul… La cat de violenti au fost jandarmii initial, p[e 2 decembrie, fata de niste oameni pasnici, apoi, abuzurile ca nu erau lasati taranii sa iasa din curti fara sa fie legitimati si amendati, mi se pare straniu ca acum unii au putut arunca cu pietre si comite violente fara ca jandarmnii sa intervina. Toate astea miros a regie securista.

 2. Ceea ce se intampla poate fi numit lejer neocomunism, o alta internationala cu obiective UE. Implicarea Jandarmeriei este mult disproportionata si ilegala, pe interese. E normal sa fie disperati localnicii, poate chiar si alti activisti, dar sa nu uite scopul, sa nu fie infierbantati doar pt a mai rupe un gard si cam atat, cu rezultate nefaste.
  In conditiile astea ar avea castig de cauza deomnstratiile multiplicate in toata tara de solidarizare.
  Cat despre Chevron, ei singuri spun ca intentioneaza sa continue dialogul. Sarcastic.

 3. Din păcate, Chevron si Cj Vaslui tocmai au convins zilele trecute ultimul proprietar de teren vizat de construcţia sondei din comuna Bacesti sa semneze contractul de închiriere. Autorizaţia de construcţie vă fi eliberată in câteva zile.

  Astăzi, Chevron a trimis o masina pe terenul respectiv si instant s-au strâns 200 de localnici.

  Urmeaza Gagesti, Puiesti si Mironeasa.

  5XPungesti

  informatie preluata de pe contul de facebook al asociatiei vira

 4. Utzu,

  Hai omule la pungesti si vezi cu ochii tai si auzi cu urechile tale ce se petrece acolo si nu mai scrie nuvele pe bloguri, ca poate chiar se gaseste cineva sa te ia in seama.

 5. Iata o dovada ca am avut de-a face cu o provocare/inscenare de tip securist la Pungesti:

  http://stareanatiunii.com/i-am-prins-jandarmeria-a-ajutat-la-daramarea-gardului.html

 6. @vrânceanu 🙂
  Nu am citat trunchiat ci doar am completat un comentariu cu care eram de acord, aşa cum aţi şi observat. M-am referit la singurul din spusele dvs care ar putea fi privit şi din alt punct de vedere. Iertaţi-mă. Spor!

 7. http://www.vrn.ro/chevron-are-aprobare-dar-nu-are-teren

  Chevron are aprobare dar nu are teren! (facsimil)

  MISTERE Consiliul Judetean Vaslui a emis, în data de 2 octombrie, autorizatia de constructie firmei SC Chevron România Exploration and Production SRL Bucuresti pentru executarea lucrãrilor de amenajare si foraj pentru sonda Silistea 1A, comuna Pungesti, judetul Vaslui. Terenul, de peste 28.000 mp pe care va fi ridicatã prima sondã de explorare a zãcãmântului de gaze de sist de pe teritoriul judetului Vaslui, prima de acest fel de pe teritoriul României, apartine unui numãr de trei proprietari. Acestia neagã cã ar avea încheiat vreun contract cu firma în cauzã, drept pentru care apare un mare semn de întrebare cu privire la legalitatea eliberãrii autorizatiei de constructii.

  Abia la chestii din astea devine evident că Chevron merge în piuneze şi că are nevoie disperată de o stare de surescitare publică pe teme subsidiare, la adăpostul cărora ei să poată să-şi ascundă vulnerabilităţile majore ale proiectului.

 8. EXACT ASA spune presei viceprimarul (principal; Chirica) de la Primaria Iasului!!!
  Ticalosii aciuati la Primarie vor sa faca o strada de legatura peste proprietatea familiei mele si, mintind la maximum de cativa ani, spun presei ca “proprietarii sunt de acord”, in ciuda realitatii care este ca NIMENI nu a comunicat cu noi in vreun fel, nici pe aceasta tema, nici pe vreun alt subiect!
  Este politica pasilor marunti, neobservabili, prin care – nu m’ar mira – sa aduca’ntr’o noapte utilaje sub geamul meu, ASA CUM AU FACUT in ’54, cand Statul comunist ne-a daramat o casa din cea mai buna zidarie, pana’n zori!

  Vorbesc cu activisti, aparatori ai mediului etc; cand le expun punctul meu de vedere si afla ca’s crestin ma’ntreaba (majoritatea cazand pe ganduri, sincer): “Ce interes major – dincolo de cel material evident – ar avea cineva sa faca ceva batandu’si joc de oameni, terfelindu’i?..?” Si-atunci, mai mult sau mai putin inspirat, le spun ca exista RAU. Bine’nteles, majoritatea resping ideea fara drept de apel… Yoghini, agnostici, neo-liberali.., toti intelectuali, sunt inconstienti de existenta si lucrarea celui rau! La ce folos atata amar de inteligenta.., ma’ntreb!? Se pare ca intr’adevar una dintre realizarile lui Miky(dutza) e sa convinga oamenii ca el nu exista!
  Mi’e teama sa nu devin claustrofob de-atata rau cat ma’nconjoara!..

 9. Pingback: Se strange surubul autoritarismului. PUNGESTIUL CA EXEMPLU DE “MODERNIZARE” CU JANDARMERIA/ Pe cine a mai poluat si terorizat CHEVRON in lume/ “MAI BETI UN RACHIU” – cum au “linistit” autoritatile locale temerea c
 10. Pingback: Se strange surubul autoritarismului. PUNGESTIUL CA EXEMPLU DE “MODERNIZARE” CU JANDARMERIA/ Pe cine a mai poluat si terorizat CHEVRON in lume/ “MAI BETI UN RACHIU” – cum au “linistit” autoritatile locale temerea c
 11. Pingback: “LIDERII” PROTESTELOR ANULUI 2013: militanti de profesie, veleitari, “rebeli” fara cauza. Si ceva “laboratoare sociale” de “redesteptare a tinerilor” cu fonduri de la SOROS - Recomandari
 12. Pingback: ANRM: “INFORMARE” PRO-GAZE DE SIST IN BATAIE DE JOC FATA DE TARANII DIN VASLUI/ Miting la Pungesti/ Polonia si mitul gazelor de sist/ Olanda REDUCE exploatarile de gaze din cauza CUTREMURELOR. Acolo nu s-a mintit ca in cazul de la Izvoarele
 13. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care ne supun “PARTENERII STRATEGICI” - Recomandari
 14. Pingback: “PUNGESTI – STARE DE NECESITATE”. Reportaj despre metodele abuzive DICTATORIALE aplicate in satul din Vaslui in numele GAZELOR DE SIST la emisiunea “DOSAR ROMANIA” [TVR 1 - Video]. “La Pungeşti, adică acasă la noi, n
 15. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
 16. Pingback: MECANISMELE MANIPULARII ROMANIEI. Cum este practicat astazi RAZBOIUL NEVAZUT impotriva mintilor noastre - Recomandari
 17. Pingback: “LIDERII” PROTESTELOR ANULUI 2013: militanti de profesie, veleitari, “rebeli” fara cauza. Si ceva “laboratoare sociale” de “redesteptare a tinerilor” cu fonduri de la SOROS | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare