UCRAINA – ASALTUL CONTINUA. Opozitia refuza compromisul politic si cere ALEGERI ANTICIPATE/ AHMETOV, oligarhul din Donetk, si TUSK, premierul Poloniei, cred ca Ucraina s-ar putea DESTRAMA

26-01-2014 5 minute Sublinieri

ukraina

  • Mediafax:

CRIZA DIN UCRAINA: Liderii opoziţiei nu au acceptat propunerea lui Ianukovici de a conduce Guvernul

Liderii opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko nu au acceptat propunerea preşedintelui Viktor Ianukovici de a conduce Guvernul, a declarat sâmbătă seara deputatul ucrainean Iuri Steţi, citat de agenţia UNIAN.

“Opoziţia nu a acceptat propunerea lui Viktor Ianukovici“, a anunţat Steţi, potrivit agenţiilor UNIAN şi Itar-Tass.

Sâmbătă, Ianukovici le-a propus lui Iaţeniuk şi Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Citându-l pe consilierul prezidenţial Andrii Portnov, preşedinţa a precizat că Ianukovici a acceptat crearea unui grup de lucru însărcinat să “modifice legislaţia cu privire la referendum şi, poate, prin intermediul acestui mecanism, să propună amendamente la Constituţie”.

Opoziţia ucraineană cere o revenire la Constituţia din 2004, un compromis major acceptat de către proocidentalul Viktor Iuşcenko, învingător în urma “revoluţiei portocalii”, care a transformat Ucraina într-o republică parlamentară, cu un premier puternic.

SONDAJ: Manifestanţii de la Kiev sunt dezamăgiţi de propunerea lui Ianukovici

Manifestanţii de la Kiev, intervievaţi sâmbătă seara de AFP, s-au arătat dezamăgiţi de concesiile făcute de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, insistând asupra demisiei acestuia.

Adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev şi rezistând unor temperaturi de minus 15 grade Celsius, mai mulţi manifestanţi au afirmat că sunt nemulţumiţi de propunerile lui Ianukovici.

“Este absurd ca puterea să facă concesii pentru a ieşi din criza pe care ea însăşi a provocat-o”, a afirmat Irina Pavlenko.

În opinia acestei studente de la Kiev, “dacă liderii opoziţiei s-ar prezenta în faţa oamenilor cu astfel de propuneri, manifestanţii din strada Gruşevski (unde săptămâna aceasta au avut loc proteste violente) îi vor primi cu fluierături”.

După două luni de criză şi proteste în Ucraina, Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale.

Deputatul ucrainean Iuri Steţi, citat de agenţia UNIAN, a declarat sâmbătă că Iaţeniuk şi Kliciko nu au acceptat propunerea lui Ianukovici.

La rândul său, Kliciko a afirmat că opoziţia ucraineană este dispusă să continue negocierile cu preşedintele ucrainean, însă insistă asupra convocării alegerilor prezidenţiale în 2014.

“Consider că propunerea lui Ianukovici nu va soluţiona situaţia. Oamenii nu vor accepta un compromis care nu prevede demisia lui Ianukovici”, a apreciat Miron Koţoba, un manifestant în vârstă de 52 de ani, venit din Lvov.

“Nu mai avem încerede în puterea actuală: ea vrea ca oamenii să părăsească Piaţa Independenţei, pentru a reveni la situaţia anterioară”, a adăugat Koţoba.

Ministrul ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko, a avertizat sâmbătă dimineaţa că manifestanţii reuniţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, dar şi cei din clădiri publice ocupate vor fi consideraţi de către poliţie ca făcând parte din “grupări extremiste”.

“Lăsaţi radicalii (…) şi plecaţi într-un loc sigur“, a îndemnat ministrul, citat într-un comunicat, acuzând că doi poliţişti au fost sechestraţi de către activişti din cadrul opoziţiei şi au fost eliberaţi, ulterior, aceştia prezentând urme de “tortură”.

CRIZA DIN UCRAINA: Vitali Kliciko cere alegeri prezidenţiale în 2014 şi afirmă că va continua negocierile cu Ianukovici

Vitali Kliciko a declarat sâmbătă că opoziţia ucraineană este dispusă să continue negocierile cu preşedintele Viktor Ianukovici, însă insistă asupra convocării alegerilor prezidenţiale în 2014, relatează agenţia ucraineană UNIAN.

“Tocmai ne-am întors de la negocieri dificile (cu preşedintele Ianukovici), care au scopul de a restabili dreptatea, de a le oferi oamenilor să trăiască în condiţii normale (…). Ianukovici a acceptat multe dintre propunerile noastre. În ce priveşte alte propuneri, avem intenţii clare şi vom încerca să ajungem la o înţelegere”, a afirmat Kliciko în faţa manifestanţilor adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Potrivit lui Kliciko, preşedintele ucrainean a acceptat să-i amnistieze pe toţi manifestanţii arestaţi şi să va modifica legile adoptate la 16 ianuarie şi contestate de opoziţie.

Ianukovici este gata “să-i amnistieze şi să-i elibereze pe toţi (manifestanţii) arestaţi, să efectueze paşi pentru a reveni la Constituţia din 2004, să accepte o remaniere a Guvernului. Momentan, el refuză să anuleze legile dictatoriale şi acceptă doar o modificare a acestora”, a afirmat Kliciko, liderul partidului Udar.

“Noi cerem să fie convocate alegeri prezidenţiale anul acesta. Suntem dispuşi să continuăm negocierile şi nu vom ceda în nicio privinţă. De asemenea, nu vom ceda în faţa provocărilor”, a insistat el.

Sâmbătă, Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale, a anunţat preşedinţia într-un comunicat. Potrivit deputatului ucrainean Iuri Steţi, opoziţia a respins propunerea lui Ianukovici.

CRIZA DIN UCRAINA: Mii de protestatari încearcă să ia cu asalt o clădire ocupată de forţe speciale, în centrul Kievului

Mii de protestatari au lansat sâmbătă seara asaltul Casei Ucrainene, o clădire situată în centrul Kievului şi în care momentan se află sute de reprezentanţi ai forţelor speciale Berkut, relatează Itar-Tass.

Protestatarii sparg geamuri şi forţează uşile clădirii, folosind lomuri şi lopeţi. Unii, scandând “Trăiască Ucraina!”, aruncă spre forţele de ordine cu petarde şi pietre. Forţele speciale Berkut au replicat cu gaze lacrimogene.

Potrivit publicaţiei ucrainene Gazeta.ua, protestatarii cer ca forţele de ordine că părăsească această clădire.

Caza Ucraineană este un centru care se specializează în organizarea de expoziţii, forumuri şi congrese. Clădirea de cinci etaje se află în Piaţa Europeană din centrul Kievului. Anterior, aici era sediul Procuraturii şi al unei secţii de poliţie. În timpul Revoluţiei Portocalii, în Caza Ucraineană se afla biroul electoral al lui Viktor Iuşcenko.

CRIZA DIN UCRAINA – Kievul: Tentativele de soluţionare a crizei sunt vane. Manifestanţii depozitează arme

Tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt vane, a declarat sâmbătă ministrul de Interne Vitali Zaharcenko, acuzând manifestanţii că depozitează arme.

“Evenimentele care au avut loc în ultimele zile în capitala ucraineană au arătat că tentativele noastre de soluţionare în mod paşnic, fără recurgere (…) la forţă, sunt vane”, afirmă ministrul, citat într-un comunicat.

“Îndemnurile noastre nu sunt ascultate, iar armistiţiul este încălcat”, a adăugat el, acuzând manifestanţi că “depozitează arme” în centrul Kievului.

Ministrul de Interne, a cărui plecare este una dintre principalele revendicări ale opoziţiei, a afirmat că reprezentanţi ai forţelor de ordine au organizat negocieri cu membri ai opoziţiei, fără rezultat.

“Nu au nicio influenţă asupra grupărilor care controlează clădirile ocupate (în special Primăria Kievului şi Ministerul Agriculturii) şi recurg la forţă”, a spus el.

După două zile paşnice, tensiunea a crescut din nou în noaptea de vineri spre sâmbătă pe strada Gruşevski, la Kiev, unde confruntări violente, care au avut loc în cursul săptămânii, s-au soldat cu cel puţin doi morţi. Manifestanţii au incendiat pneuri, pe baricada care îi desparte de forţele de ordine, provocând sâmbătă o coloană înaltă un fum gros deasupra capitalei ucrainene.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov şi pavele către polişişti şi forţele antirevoltă, care au răspuns cu grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc. Ministerul de Interne a afirmat deja, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, că manifestanţi au încălcat armistiţiul introdus joi, livrându-se unor “provocări”.

Ministerul de Interne i-a acuzat pe contestatari, sâmbătă, că ţin captivi trei poliţişti în Primăria Kiev, de mai multe săptămâni. Opoziţia a dezminţit această acuzaţie.

Mişcarea de protest s-a extins sâmbătă în Ucraina, protestatarii încercând să ocupe clădiri publice în mai multe regiuni din nordul şi estul ţării, informează AFP. Mii de protestatari au ocupat începând de joi clădirile administraţiei din mai multe regiuni din vest, în special în apropiere de graniţa cu Polonia, şi au cerut plecarea guvernatorilor numiţi de preşedintele Viktor Ianukovici.

Mişcarea de protest s-a extins sâmbătă la Poltava, la est de Kiev, unde protestatarii au încercat să ocupe administraţia regională, potrivit presei ucrainene. O acţiune similară se afla în curs de desfăşurare la nord de capitală, în apropiere de frontiera cu Belarus.

La vest, mişcarea de protest s-a intensificat, demonstranţii ocupând sediul guvernatorului regiunii Viniţa, în pofida grenadelor lacrimogene trase de poliţişti.

Manifestanţii au ocupat deja în vest administraţiile din regiunile Rivne, Tarnopol, Hmelniţki, Luţk, Ivano-Frankovsk şi Cernăuţi. În schimb, la Doneţk, fieful lui Ianukovici în bazinul carbonifer Donbas (est) unde preşedintele se bucură de sprijinul larg al populaţiei, au fost organizate în ultimele zile manifestaţii în sprijinul preşedintelui. 

Pe de altă parte, ministrul de Interne ucrainean Vitali Zaharcenko a avertizat sâmbătă că manifestanţii reuniţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, precum şi în alte locuri publice ocupate, sunt consideraţi de poliţie ca aparţinând unor “grupări extremiste”.

Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, proprietarul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, a îndemnat părţile aflate în conflict la Kiev “să treacă de la acţiunile de stradă şi tentativele de reprimare a acestora la negocieri constructive, care să ducă la un rezultat”, relevă o declaraţie postată sâmbătă pe site-ul companiei sale System Capital Management, informează agenţia de presă ITAR-TASS, preluată de Agerpres.
”Mediul de afaceri nu poate sta deoparte atunci când mor oameni şi există un pericol real de destrămare a ţării. Criza politică ar putea declanşa o criză economică sistemică, care va duce în mod inevitabil la un declin al nivelului de trai”, avertizează omul de afaceri, care nu vede o rezolvare a situaţiei din ţara sa prin recurgerea la forţă.

Utilizarea forţei este inadmisibilă, deoarece nu vor exista câştigători – vor fi numai “victime şi învinşi”, mai spune el, adresându-se conducerii ţării. În urmă cu o zi, pericolul scindării Ucrainei a fost evocat în Parlamentul de la Varşovia de premierul polonez Donald Tusk. “Nu avem nicio îndoială că acţiunile administraţiei Viktor Ianukovici şi comportamentul său au dus la acest moment critic, când integritatea statului ucrainean este sub semnul întrebării”, a afirmat premierul polonez, subliniind că, pentru securitatea sa, Polonia are nevoie de o Ucraină prosperă şi calmă. 


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “UCRAINA – ASALTUL CONTINUA. Opozitia refuza compromisul politic si cere ALEGERI ANTICIPATE/ AHMETOV, oligarhul din Donetk, si TUSK, premierul Poloniei, cred ca Ucraina s-ar putea DESTRAMA

  1. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care este supusa tara noastra de “PARTENERII STRATEGICI” - Recomandari
  2. @Alexandru Racu:

    ce chestie… Chiar ca ti se ‘zbarleste’ parul in cap! Fara nici o gluma.

  3. Ingredientele unui conflict violent
    Alertă în Ucraina: Cazacii de pe Don trec la ofensivă în estul și sudul țării

    Cazacii au revenit în Republica Moldova

    Informatiile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in primavara anului 2013, in Republica Moldova, in Gagauzia, s-a instalat asa-numitul Batalion Cazac al Bugeacului, iar la scurt timp autoritatile gagauze au anuntat ca vor organiza un referendum pentru independenta. Cazacii au inceput sa faca un stat in stat nu departe de Galati…

    Asadar, falacara protestelor a cuprins aproape toate regiunile din vestul Ucrainei (Ivano-Frakivsk, Liov, Luțk, Cernauti, Ternopil, Rivne, Vinișa, Jitomir, Poltava). In Liov protestatari anti-guvernamentali au pus mana pe cladirile administratiei si si-au creat institutii paralele care au interzis partidul presedintelui Ianukovici si Partidul Comunist, iar nationalistii din partidul Svoboda si alte grupari de extrema-dreapta incep sa creeze propriile militii si sa organizeze un stat in stat.

    Pe de alta parte, in regiunile estice Donețk, Lugansk, Harkov, Odessa, Republica Autonoma Crimeea, cazacii de pe Don se pregatesc sa riposteze, afirmand ca doresc sa apere pacea si integritatea statului.

    Crearea a tot mai multeor militii rivale (ale nationalistilor ce imbratiseaza ideologia de extrema-dreapta a lui Stepan Bandera – colaborator al regimului nazist in vestul Ucrainei si ale cazacilor din estul tarii, adepti ai unui nationalism de sorginte medievala) este parte a unui scenariu ce conduce catre razboiul civil. Contraspionajul ucrainean (SBU) a raportat deja ca au fost primite amenintari cu privire la sabotarea facilitatilor hidrocentralelor si centralelor nucleare din tara.

    http://www.cotidianul.ro/alerta-in-ucraina-cazacii-de-pe-don-trec-la-ofensiva-in-estul-si-sudul-tarii-231027/ 29.01.2014 7:50

  4. Pingback: CE SE INTAMPLA, DE FAPT, IN UCRAINA? Dezinformari si perspective geopolitice: LA MIJLOC E “DEMOCRATIA” SAU HEGEMONIA REGIONALA? Si un altfel de “cocktail Molotov”: greco-catolici vs cazaci, kieveni vs moscoviti, occidentali vs ruso
  5. Pingback: UCRAINA – O ALTA IUGOSLAVIE?/ Emisarul american Victoria Neuland injura UE pe tema implicarii din Ucraina. AMERICANII COORDONEAZA PE FATA STRATEGIA OPOZITIEI PRO-UE/ Rusia sugereaza ca ar putea interveni pentru “APARAREA SUVERANITATII” U
  6. Pingback: UCRAINA – O ALTA IUGOSLAVIE?/ Emisarul american Victoria Neuland injura UE pe tema implicarii din Ucraina. AMERICANII COORDONEAZA PE FATA STRATEGIA OPOZITIEI PRO-UE/ Rusia sugereaza ca ar putea interveni pentru “APARAREA SUVERANITATII” U
  7. Pingback: UCRAINA – O ALTA IUGOSLAVIE?/ Emisarul american Victoria Neuland injura UE pe tema implicarii din Ucraina. AMERICANII COORDONEAZA PE FATA STRATEGIA OPOZITIEI PRO-UE/ Rusia sugereaza ca ar putea interveni pentru “APARAREA SUVERANITATII” U
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare