PRO TV si B1TV manipuleaza grosolan si instiga Patriarhia pentru INCHIDEREA SITEURILOR ORTODOXE care nu au aprobarea oficiala a Bisericii. Preotii reprezentanti Patriarhali CONSTANTIN STOICA si GEORGE ISTODOR au imbratisat entuziast nada otravita (video)

30-05-2014 6 minute Sublinieri


ProTV si B1 manipuleaza si instiga Patriarhia… de medialert

”Intimitatea adolescentilor este pervertita de site-uri fals crestine, care ii invata ca unele practici trupesti, imorale, ar fi acceptate de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane”.

Aceasta este pozitia Patriarhiei, care a reclamat la Politie, dar si la institutia care administreaza paginile romanesti de internet, ca in mediul virtual persoane care n-au nicio legatura cu biserica promoveaza neadevaruri.

Plangerile n-au avut inca efect, deoarece este nevoie de o decizie a instantei. Asa ca pana atunci Dumnezeu cu mila.

Alexandru are 24 de ani si e crestin ortodox practicant. Deschide prima oara un astfel de site si gaseste articole care dezbat, fara perdea, probleme din viata intima.

“Intre iubire si pacat. Tinerii si sexualitatea, intrebari si raspunsuri. Pacatul curviei. Gravitatea pacatelor care se pot face prin relatiile trupesti. -Cine crezi ca da aceste informatii? -Preotii.”

Si Adrian, de 28 de ani, gaseste, printre icoanele de pe site, postari despre intreruperea sarcinii si minuni moderne.

Incognito sau nu, administratorii acestui site, care se declara crestin ortodox, vorbesc in amanunt despre avantajele si dezavantajee sexului oral. Cum NU implica el pierderea fecioriei, cum bolile sexuale se transmit mai greu si cum NU duce la sarcini nedorite.

Internetul e plin de astfel de site-uri pe care Patriarhia Romana le-ar dori inchise. Reprezentantii BOR au reclamat la politie, in repetate rinduri, ca ele folosesc intr-un mod injust termenul de “ortodox”.

Constantin Stoica: “Se prezinta ca fiind site-uri ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu au niciun fel de aprobare sau binecuvantare. Grav este ca ele nu aduc lumina in sufletele celor care intra pe aceste site-uri, ci dimpotriva mult mai multa confuzie.”

Inca de acum cateva luni, oficialii Patriarhiei au incercat sa afle cine controleaza acest site si altele similare, care, spun clericii, promoveaza o moralitate indoielnica, false valori crestine si promoveaza bigotismul si ezoterismul. Problema este ca autoritatea nationala care administeaza domeniile .ro nu dezvaluie identitatea autorilor, atata vreme cat ei isi platesc taxele si nu fac obiectul unor anchete penale.

Nu este primul conflict intre Patriarhia Romana si site-urile cu continut aparent crestin.

Anul trecut, institutia a reclamat o pagina pe care apareau falsi preoti romani, imbracati sumar intr-un calendar.

Dacă anul trecut, în luna august, ProTV-ul a realizat un reportaj prin care manipula grosolan opinia publică, inducând falsa idee că Patriarhia este în conflict juridic cu anumite site-uri printre care și ”Ortodoxia Tinerilor”, ba mai mult decât atât, că pe acest site și altele asemenea se învață lucruri potrivnice învățăturii de credință, anul acesta trustul media reia seria manipulărilor la adresa credincioșilor Bisericii.

O știre ProTV, din data de 27 mai 2014, ora 19.00, ne anunță că ”unele siteuri” care conțin învățături creștine promovează practici neortodoxe care contravin canoanelor bisericești.

Încă de la începutul reportajului, se poate observa doza de sarcasm cu care este ridiculizată Patriarhia. Sunt folosite sintagme precum siteuri „afurisite” iar, prezentatoarea exprimă în batjocură un „Dumnezeu cu mila”. Tonul de bășcălie constituie un prim indiciu concludent asupra intenției reportajului dar și a modului cum se raportează unii lucrători ai trustului Pro față de Biserică.

Apoi, se vorbește la plural despre site-uri, dar întreg reportajul se centrează pe un singur exemplu, respectiv site-ul sfaturiortodoxe.ro. Aici vom face o scurtă digresiune pentru a înțelege subiectul reportajului: deși site-ul în cauză are un aspect grafic arhaic este unul dintre cele mai populare site-uri de învățături creștine, situându-se constant în top 15 la rubrica spiritualitatea, așa cum arată statisticile trafic.ro. Important de reținut este și faptul că site-ul sfaturiortodoxe.ro este unul din pionerii site-urilor ortodoxe, având o vechime de peste 13 ani. Pe acest site este organizată o colecție amplă cu scrieri ale sfinților părinți, ale părinților contemporani dar și ale unor teologi contemporani, cum este cunoscutul teolog Danion Vasile. […] De reținut că materialul în cauză este un extras din „Tinerii și sexualitatea”, carte care a fost citită în prealabil de alți teologi și care a primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Serafim Joantă.

Deși, cartea poate sminti pe cei care nu s-au gândit la păcatele respective, în esență ea nu are acest scop ci demontarea înșelărilor moderne, pornind de la afirmațiile lor cheie. Abordarea autorului pornește de la afirmații lăsate în forma lor brută pentru a reproduce fidel frământările și crezul de viață, regăsite tot mai des [din păcate] printre creștinii zilelor noastre, însă concluziile pe care le-am reprodus arată cât se poate de clar sensul învățăturii date de autor.

Însă ce au ”înțeles” realizatorii reportajului de la ProTV?: ”Incognito sau nu, administratorii acestui site [sfaturiortodoxe.ro n.n.], care se declara crestin ortodox, vorbesc in amanunt despre avantajele si dezavantajee sexului oral. Cum NU implica el pierderea fecioriei, cum bolile sexuale se transmit mai greu si cum NU duce la sarcini nedorite.” Drept pentru care, realizatorii ProTV se simt ”îngrijorați” și în subtitlul reportajului trag un semnal de alarmă că ”Intimitatea adolescentilor este pervertita de site-uri fals crestine, care ii invata ca unele practici trupesti, imorale, ar fi acceptate de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane”.

În realitate, așa cum am văzut mai sus, tocmai acest site este unul din principalele site-uri creștin-ortodoxe care a luptat și luptă împotriva păcatului preacurviei iar materialul teologului Danion Vasile nu este singurul care combate acestă practică. Spre exemplu, într-o sinteză de canoane de pe același site înfierat aflăm că ”Preacurvarii (Cei căsătoriti, desfrânând cu persoane străine căsătorite se numesc preacurvari.) , homosexualii (Homosexuali se numesc aceia care desfrânează anal bărbat cu bărbat sau bărbatul cu sotia lui desfrânând in chipul arătat mai sus.), cei care se împreună cu dobitoacele, cei ce se împreună cu femeile lor peste fire (împreunarea peste fire este atunci când bărbatul sau o femeie îsi fac demonica plăcere sarutându-se unde nu trebuie.), 15 ani să nu se împărtăsească.”

Prin urmare, cum se face că realizatorii reportajului au înțeles tocmai inversul învățăturii de credință prezentată pe site-ul în cauză? Prostie? Noi zicem că nu, pentru că acești oameni nu sunt proști deloc, ci ținând cont de antecedentul de manipulare dovedit anul trecut opinăm că este vorba de răutate orchestrată.

Ce au făcut defapt cei de la ProTV în reportaj? Au scos din context o abordare teologică dedicată tinerilor, dându-i alt sens și făcând abstracție de concluziile clare ca lumina zilei. Apoi au prezentat falsa problemă cu multă ”îngrijorare”, poziționându-se în (im)postura celor care respectă învățătura de credință ortodoxă și sprijină Biserica în ”lupta” cu siteurile ”afurisite”. Dar să continuăm analiza.

După introducerea în subiect, reportajul e deschis de un băiat prezentat ca fiind un creștin practicant! Ceea ce face în continuare nu este altceva decât să citească cu neutralitate câteva dintre titlurile subiectelor abordate pe site-ul sfaturiortodoxe.ro: „Tinerii si sexualitatea, intrebari si raspunsuri. Pacatul curviei. Gravitatea pacatelor care se pot face prin relatiile trupesti.”

Întrebat de reporteriță „Cine crezi că dă aceste sfaturi?”, tânărul răspunde simplu: „ Preoții” [secvențele 0:50-0:53]

De remarcat că nu știm în ce context a fost abordat tânărul respectiv, ce întrebări i-au fost adresate înainte ca el să deschidă site-ul, dar prin montajul tv a fost așezat în context negativ, ca și cum ar avea ceva de reproșat realizatorilor site-ului sfaturiortodoxe.ro

Urmează în reportaj un alt tânăr, care evită să desemneze autorii articolelor, dar care este determinat de reporteriță să reproducă titlurile prin citire.

Sunt citite subiecte ”cheie” precum ”yoga”, ”magie”, ”vrăjitorie”, ”diavol”, ”ozn-uri”, ”întreruperi de sarcină”, etc. Însă la fel ca în cazul primului tânăr, nu știm în ce context a fost abordat cel de-al doilea tânăr, iar poziția sa nu arată că ar avea ceva de contestat.

Desigur, nu aceeași impresie o are și telespectatorul nefamiliarizat cu site-ul pus la zid de reporterii ProTV, pentru că din start reportajul pleacă cu concluzia că site-ul este ”afurisit” iar Patriahia ar vrea să-l închidă și ”a făcut” chiar demersuri în justiție.

Urmează apoi interviul cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei [secvența 1,31], care nu declară că ar vrea ”aceste” site-uri închise cum sugerează crainicul, ci sugerează că există site-uri care promovează confuzia și care nu funcționează sub egida Patriarhiei. Deși, există astfel de siteuri construite pentru a deturna interesul credincioșilor sau pentru profit, părintele Stoica nu nominalizează vreun site în acest sens. Deci iarăși nu știm contextul în care a fost abordat părintele Stoica dar montajul reportajului este de așa natură realizat încât să dea impresia că Patriarhia Română ar duce o luptă în instanță cu unii administratori de siteuri și în special cu administratorii site-ului sfaturiortodoxe.ro: ”Plangerile n-au avut inca efect, deoarece este nevoie de o decizie a instantei.”

Apoi, pentru ca reportajul să aibe credibilitate, sunt exemplificate anumite rătăciri, de data aceasta reale, precum spovedania prin internet, acatiste online contra-cost sau calendarul cu ”preoți ortodocși”, exemple care însă nu au legătură cu site-ul înfierat, pe care a fost construit întreg reportajul.

Opinăm că cel mai probabil părintele Stoica nu a știut de scopul reportajului la ora la care i s-a luat interviul iar întrebările reporterilor nu se aud pentru a înțelege în ce context răspunde părintele.

[…]

Așadar, hoțul strigă hoțul, vorba românului. Tocmai oamenii care răspândesc cele mai mari mizerii în societate mor de ”grija” adolescenților și de educația lor morală. Tocmai ProTV s-a găsit să fie ”avocatul” creștinismului și al Bisericii, când această platformă media promovează de ani buni toate mizeriile posibile, inclusiv homosexualitatea (a se vedea show-ul ”Patru nunți și-o provocare”).

Lupul se vrea paznic și învățător peste oi, lovind în cei care fac misiune creștină pentru tinerii de azi și de mâine.

Concluzii :

Se pare că există o tendință a trusturilor media de a prezenta Patriarhia într-un război cu anumite siteuri de învățături.

[…]

Prin acestă manipulare a ProTV, instituția patriarhiei este prezentată indirect ca un cenzor inchizitor. Dar nu există la momentul de față dovezi că Patriarhia Română ar fi intentat proces vreunui site de învățături creștine. Totuși, principial vorbind, indiferent dacă Instituția Bisericii este deranjată de anumite site-uri sau nu, ea nu poate cenzura nimic, în cel mai bun caz poate cere site-urilor care promovează mesaje false să precizeze că nu reprezintă poziția B.O.R. printr-un anunț suficient de vizibil. Pentru că altfel s-ar putea cenzura și site-urile sectelor și a altor deviații care nu sunt în conformitate cu Biserica Ortodoxă ori, legea, nu conferă o poziție superioară B.O.R. în raport cu alte culte sau școli filosofice.

Dacă instituția Bisericii, în speță Patriarhia, ar avea o problemă reală cu anumite site-uri ”afurisite” atunci ar publica o ”listă neagră” pentru că are la dispoziție multiple platforme media proprii, prin care poate informa credincioșii asupra eventualelor derapaje de credință, fără ”a apela” la terți precum ProTV.

Numai că așa cum am arătat, avem de-a face cu o manipulare grosolană și ne întrebăm cu toată seriozitatea dacă nu cumva ipocrizia a ajuns și patologică.

(shK și Dan T.)

Nota noastra:

Lasand la o parte forma “personala”, inutil provocatoare in care Danion Vasile a inteles sa faca “misiune” in randul tinerilor prin texte “explicite” despre sexualitate, care, totusi, au un sens cu totul OPUS celui indus prin manipulare de ProTV, asistam la un flagrant caz de rea credinta si la o recidiva in cazul acestei televiziuni. 

Numai de grija “pervertirii intimitatii adolescentilor” nu moare PROTV-ul! Televiziunea care a promovat homosexualitatea si care a tampit generatii de adolescenti (“generatia Pro”), care in mod DELIBERAT a inventat stirile Horror de la ora 5, cultivand morbiditatea si grotescul, se da de ceasul mortii ca siteurile cu “sfaturi ortodoxe” vorbesc, chipurile, despre “sexul oral” (pentru a-l combate, fireste)? Despre “ezoterism” si OZN-uri, ce sa mai vorbim!

Lucratura este cusuta cu ata alba pentru ca, altfel, PROTV-ul, B1 TV si mass-media, in general, nu stie cum sa acuze mai abitir mentalitatea “retrograda” a Bisericii, “inapoierea” si “inchistarea”, “rigiditatea”care limiteaza “emanciparea” tinerilor de “prejudecati”, astfel incat ei sa se poata manifesta “liber”, inclusiv, se intelege, in ceea ce priveste relatiile sexuale. 

Daca realmente ar fi descoperit o autoritate (pretins) ortodoxa care sa promoveze libertinismul, PROTV nu doar ca nu ar fi facut caz de “pervertirea inimitatii”, ci ar fi facut o mare reclama acelei surse/autoritati, reclamand, pe un ton tipic (“pana cand mentalitatea asta medievala?!”), schimbarea abordarii Bisericii.  

Daca reprezentantii Bisericii nu inteleg intentia PROTV-ului si ii dau apa la moara, ar da dovada de o stralucita… lipsa de inteligenta si ar merita apoi din plin campaniile pe care aceasta televiziune (si celelalte care o urmeaza gregar) le va pregati pentru a combate influenta sociala a reprezentantilor sai.

Pe de alta parte, ortodoxia, atat ca termen (!), cat si ca depozit de literatura, filosofie, traditie, iconografie, NU este proprietate corporatista, oricat demult se incearca punerea sub monopol (obroc) a bogatiilor duhovnicesti si a insusi dreptului de a exprima idei susbsumate Ortodoxiei, fara a te erija, bineinteles, in “preot” sau reprezentant oficial al BOR.

Asta nu inseamna, insa, ca unele siteuri nu folosesc, intr-adevar, in mod mincinos, eticheta de “ortodoxie”. Nu e cazul siteului de care a facut vorbire ProTV. Combaterea fenomenului nu se face, insa, prin cenzura si prin “reclamatii la Politie”, ci prin cultivarea discernamantului si a credintei traite.


Categorii

Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “PRO TV si B1TV manipuleaza grosolan si instiga Patriarhia pentru INCHIDEREA SITEURILOR ORTODOXE care nu au aprobarea oficiala a Bisericii. Preotii reprezentanti Patriarhali CONSTANTIN STOICA si GEORGE ISTODOR au imbratisat entuziast nada otravita (video)

  1. E noaptea mintii aici…
    “yoga, magie si vrajitorie, ghicirea, ozn (etc.)” – acestea sunt taguri, etichete adica subiecte tratate, care bineinteles sunt COMBATUTE si nu promovate, cum manipuleaza cu rea vointa (sau din prostie) acesti “jurnalisti”. Sa speram ca cei de la Patriarhie, care se preocupa de subiect, poseda o minima inteligenta pt a discerne corect lucrurile si a putea face diferenta intre adevar si manipulare.

  2. Chiar daca nu sunt pe subiect cer cuiva sa ma lumineze.Se vehiculeaza de oficiali PSD ca Mircea Diaconu,actorasul,ar fi un experiment.Asa se justifica si campania de pe Antena 3.Eu imi facusem ideea ca e un om cumsecade,mai ales ca si pe acest site a fost vorbit mereu de bine.

  3. Tocmai ce scriam de discernamant…

    @Cristi,

    Si tu pui imediat botul la ce spun unii si altii? Daca eu, spre ex, ma apuc sa spun despre tine ca esti un… experiment (nereusit) 🙂 , intrus sau whatever, si cei care te cunosc incep imediat sa dezaprobe nemultumitor dandu-si ochii peste cap, ce ai zice? Oameni buni, judecati măi omul dupa faptele LUI, nu dupa spusele altora.

  4. Patriarhia să nu uite că biserica nu este istituția aceasta ci totalitatea credincioşilor. Forma în care va acționa, va arata dacă asta înțelege. Dacă voieşte autoritate absolută şi dictatorială va căuta să închidă orice gură care spune adevăruri incomode acestei instituții.

  5. E clar ca-i deranjeaza site-rile ortodoxe si VOR sa gaseasca MUSAI – nod in papura – adica, sa aiba MOTIV (prin lege), ori prin vreo ordonanta de urgenta (sic!), sa inchida dom’le o data pentru totdeauna GURA CARE TREIERA si altceva, decat ceea ce se spune/vehiculeaza (in mod obisnuit-aberat/aberant), la TV!

    Paradoxal, facand pe moralii – se folosesc de anumiti termeni, scosi din context, spre a arata ‘imoralitatea’ dar, si ineficienta site-rilor ortodoxe;

    – oare, reprezentantii Patriarhiei (in frunce cu cei doi), nu realizeaza ca marsand pe asa-ceva (care iese/sare in ochi – a facatura…), ADUC un deserviciu Bisericii, dorind (probabil), MONOPOL – prin ziarul “Lumina” si/sau emisiunile de pe Trinitas…daca – DA! – personal, imi arata viclenie de vulpe sau de naparca – cum vreti!

  6. Vă rog fraților, aduceți în atenție și acestă analiză publicată ieri, tocmai pentru a arăta cum manipularea aceasta are multiple efecte colaterale și mai ales alimentează atitudinile anti-ierarhie, dezbinând: http://ortodoxiatinerilor.ro/mass-media-sub-lupa-adevarului/20305-protv-manipuleaza-dezinformeaza-stiri-neprofesioniste-2
    Poate nu veți fi de acord în totalitate cu punctul de vedere exprimat dar măcar în esență eu zic că ajută la lămuriri suplimentare.

  7. Se pare că ne îndreptăm către dictatură în BOR. Patriarhul vrea să ţină locul tovarăşului Ceuşescu? Am observat, şi o spun cu părere de rău, că o bună parte dintre actualii ierarhi au tendinţe dictatoriale şi sunt însetaţi de putere…
    Or, ierarhul trebuie să fie cel dintâi exemplu de vieţuire creştină, nu de asuprire, pentru turma cea cuvântătoare, de aceea este arhiereu, să păstorească, nu să asuprească, după cuvintele Sf. Apostol Pavel la Galateni 6,1 şi 1 Timotei 3, 1-7.

    Din aceeaşi categorie – credincioşii nu mai pot fi cazaţi la mânăstire fără binecuvântarea Patriarhiei.
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/un-nou-episod-in-razboiul-agentii-de-turism-manastiri-319980

    Asemenea decizii în loc să-i apropie, mai mult îi îndepărtează pe oameni de Biserică. Şi dacă stăm bine să anlizăm BOR era cam singura care instituţional vorbind, stătea mai bine în sondajele de încredere a populaţiei.

  8. Cred ca ar trebui redactata o scrisoare publica PROtv-ului, in care sa fie date pe fata intentiile de manipulare a telespectatorilor. Argumentata frumos si parafata de reprezentantii mai multor site-uri ortodoxe si publicata deasemenea in media alternativa, ca nu cumva sa fie trecuta cu vederea ca sa nu dea raspuns public acesteia.

  9. Cazuri similare de dezimformare a tinerilor exista si in Grecia.Desigur nu ne referim la “Ortodoxia Tinerilor” ci l-a acele siteuri ca pacalesc prin jumatati de adevar persoanele necatehizate. Ca sa ne lamurim va invit sa lecturam acest articol scris de monahul Serafim din Sf. Munte:
    “CĂSĂTORIA FANTASMAGORICĂ A LUI HRISTOS .Nu cumva Defencenet.gr promovează nedeclarat masoneria? ”

    https://graiulortodox.wordpress.com/2014/05/24/200-casatoria-fantasmagorica-a-lui-hristos-si-marele-educator/

  10. Daca era vorba de vreo minoritate ar fi reactionat tot felul de ong uri, dar daca e vorba de noi, nu se sesizeaza nimeni, nici noi. O scrisoare ar trebui sa fie facuta catre acest rau intentionat post tv si cerute niste explicatii legate de scoaterea din context a unor cuvinte, prezentarea ca din partea unor preoti a acestor aberatii, in text era de fapt incriminat asa ceva, iar pe post s-a lasat sa se inteleaga intr-un mod abject ca aceasta ar fi o parere a site-ului. Cred ca administratorii site-ului ar putea intenta ceva impotriva dezinformatorilor de la pro tv pentru stricarea imaginii.
    De fapt aceasta a fost o lovitura data tuturor site-urilor ortodoxe si cred ca ar fi cazul sa reactioneze impreuna, pentru stricarea imaginii fata de patriarhie, adica a impresiei pe care o are patriarhia fata de aceste site uri.

  11. Hristos s-a Inaltat! asa trebuia sa inceapa stirea macar…daca nu stirile!

    Din capul locului sa facem ceva nu doar sa dam din taste!

    Propun sa facem o -lista – FIECARE …cu ce nu ne-a placut la PROst TV cronologic vorbind…

    Apoi Danion V. a pierit pe limba lui si a devenit un fel de Arie al stilismului, acum a intrat intr-un con de umbra…caci ca si mine si ca toti avem multe scazaminte. E frumoasa titulatura de TEOLOG dar sa nu fie mai mult OLOG si el si multi altii. Eu sincer va spun ca l-am mai pus la sfintele masluri ale Bisericii Ortodoxe Romane ( nu de la Slatioara) din care este si el si chiar daca invoca (POATE SI-A REVENIT)lipsa harului dupa schimbara calendarului…si ura fata de parintele ILIE CLEOPA.

    Apropo… NU TeVe -a lui Moisescu- va dau spre ascultare pe parintele Roman Braga CARE STIE BINE TOATE iar aici vb.de teologie si teologi, tara, neam,tineri si strainatate si straini (DE BISERICA)

    rog PRO TV-ul sa-l preia ca omu e in AMERICA…Hristos a zis Eu sunt USA cu cratima si alti au inteles -iuesei- visul american devenit cosmar-

    http://www.youtube.com/watch?v=z1DNwP9mP-4

    http://www.youtube.com/watch?v=5wZ8qvYpjeU

    Ca orice institutie mare si babana (care NU isi plateste taxele ca noi la timp) fara a fii penalizata/debransata FACE ANUMITE -partipriuri- SAU plateste o taxa de protectie aruncand mizerii si deseuri care se intorc ca bumeRANGUL. Eu i stimez pe cei de la Romania de Iubesc DESI nu mai privim televizorul(primim pe mail). Alex Dima este absolvent de Teologie si desi sotia sa Elena sa dus de timpuriu la Domnul el isi creste fetita cu frica de Dumnezeu si E UN EXEMPLU. La fel a fost acolo si CRISTI TABARA peste care au tabarat cu ineptii altii. Si mai sunt si altii gen Nelu Curca (CARE S-A RETRAS DIN TEATRU SI FILM) si BUHNICI e un iubitor de familie si viata declarand ca doreste mai mult de 3 copii sa aiba.

    Doamne ajuta!

    un om care s-a retras din TV si din FOTBALUL ROMANESC la 27 de ani…si un fost fan a lui Danion cand aparea pe la B1 tv la TRENUL VIETII uneori si cu Claudiu Tarziu care a luat-o si el in jos!

  12. Totusi Danion a terminat de mult cu stilismul, iar acum este unul din putinii care amintesc faptele si prigoana indreptata impotriva sfintilor inchisorilor. Cei care au supravietuit acestui iad si au scris memorialistica, il sustin in ce face. Nu isi dau multi interes sa vorbeasca despre aceste fapte de sfintenie ale marturisitorilor din tara noastra, mai ales ca toti ar trebui sa fim cautatori ale unor astfel de fapte. Ar mai trebui inteles ceva, nu trebuie confundat stilul vechi pe care il are biserica Rusa, cea din Serbia, multe manastiri din Athos, Patriarhia Ierusalimului etc cu stilismul, ca asa dupa aceasta “logica” toti cei enumerati mai sus sunt si ei stilisti pt ca sunt pe stil vechi.
    El s-a referit la faptul ca de ex biserica Rusa a trecut si ea pe stilul nou DAR SI-A REVENIT LA STILUL VECHI, iar patriarhul care a facut asta e trecut in randul sfintilor TOCMAI PENTRU ACEST MOTIV, ca i-a intors pe stilul vechi asa cum au fost mereu. El a spus ca acestia tespecta hotararile luate de sf. parinti si intelegeti odata ca nu de stilisti e vorba, el sustinea bisericile enumerate mai sus si atat. Sunt multi preoti care spun ca stilul vechi e mai corect dar nu se refera absolut nimeni la stilisti si acestia nu ar mai trebui introdusi tendentios in discutie.
    Nu de acest subiect e vorba aici si nu as vrea sa se continue despre asa ceva.
    Aici e vorba de o inscenare fara precedent facuta de un post tv care a luat cateva cuvinte de aici si de colo si a realizat UN MONTAJ din care rezulta altceva, primii care ar trebui sa reactioneze sunt cei de ca sfaturi ortodoxe, dupa imagini de ei e vorba, la care nu m-am mai uitat demult, dar stiu ca incercau sa scrie ceva corect.

  13. Numai reluarea unor dispute pe subiectul “Danion” mai lipsea de la comentarii.

    Totusi, pentru conformitate, cateva precizari, cu rugamintea… ferma de a ne opri aici cu astfel de comentarii.

    – cei care cultiva memoria sfintilor inchisorilor sunt mult mai multi, tot mai multi, chiar, inclusiv la nivel institutional (vezi cazul Radu Preda de la IICCMER). Din pacate, nu prea se vad si roadele unei astfel de cinstiri, si nici nu se doreste, la nivel inalt, valorificarea pana la capat a acestui depozit de credinta si marturie. Cei care cauta sa se pretinda “adevaratii” sau “singurii” continuatori ai memoriei si cinstirii acestora frizeaza, mai degraba, impostura.

    – patriarhul Tihon nu e canonizat pentru trecerea la stilul vechi, ci pentru ca a murit in urma prigoanelor bolsevice.

    – au fost cativa care au propovaduit, nu demult, la noi, stilismul, anume stilismul schismatic, nu folosirea calendarului vechi de catre bisericile ortodoxe canonice, si faptul ca nu au facut pocainta publica arata ca ori nu recunosc/nu constientizeaza greseala grava in care s-au aflat si in care ii puteau antrena si pe altii (unii din anturaj chiar s-au dus la organizatii stiliste), ori gandurile lor au ramas aceleasi, insa se conformeaza din oportunism.

    – intr-adevar, cel mai grav lucru, in prezent, este ce a facut PROTV-ul. Este de neinchipuit cum au rastalmacit exact invers sensul celor scrise pe sfaturiortodoxe (exista unii care procedeaza astfel si in zona “ortodoxa”, apropo). Cat de usor si cat de fara de aparare se gaseste cineva daca e luat la tinta de un astfel de post de televiziune…

  14. Cred ca principala manipulare a mass mediei… si a altora… este de a identifica BOR cu “institutia” patriarhiei sau chiar cu sinodul. Daca Biserica nu mai este reprezentata de persoana reala a lui Hristos care se afla in comuniune cu credinciosii ce tin adevarul ei, pe langa dobandirea unei notiuni eretice despre Biserica a credinciosului simplu, rauvoitorii pot manipula f usor multe lucruri.Pot separa Biserica de neamul nostru,pot ataca Biserica pe baza greselilor clericilor cu care ii asociaza,pot inlocui autoritatea traditiei teologice, cu o falsa autoritate a clericilor cu rang inalt care s-au integrat f bn in sistem.. pot descuraja sau minimaliza valoarea actiunilor mirenilor in cadrul Bisericii, mai ales daca acestea sunt in opozitie cu cele ale patriarhiei, pot diminua valoarea Bisericii in dauna unei credinte false personale care chipurile il accepta pe Hristos sau crede in existenta lui Dumnezeu, pot crea in mintea mireanului simplu ideea ca exista mai multe Biserici,s.a . Lipsa oricarei reactii a patriarhiei pe acest subiect vital vreme de 24 de ani, sincer ma face sa cred ca este vb de altceva decat incompetenta…Din pacate turma si Hristos sunt sacrificate si aste acceptata o manipulare care intareste insa autoritatea/puterea anumitor persoane…Consider ca pr Constantin Stoica si ceilalti de la patriarhie au stiut f bn si in acest caz, privind siturile ortodoxe,ca mass media minte…..

  15. Bine zis, altul este subiectul, doar eu personal il consideram printre putinii care amintesc de suferintele din inchisorile comuniste , nu s-ar considera el, deci scapa de titlul de unu care se pretinde, ceva. La conf. de la Muzeul Taranului s-a vorbit in direct la telefon cu unul din cei care l-au ingrijit pe Valeriu Gafencu si a fost o initiativa buna. Dupa ce ca suntem putini mai retinem si greselile cuiva din trecut, are duhovnic, eu retin ce a zis interesant. Doar daca mai am ceva de zis o sa scriu poate la rubrica contact, in nici un caz aici.
    Legat de montajul pro tv, cred ca acolo a fost ceva si mai rau, cineva a cautat cu rea intentie ceva care ar fi compromitator, in incercarea de stricare a imaginii acelui site ortodox desi nu are ce sa gaseasca rau acolo si mai apoi spre invrajbirea dintre Patriarhie si aceste site-uri, care dau o informatie incomparabil mai bogata, mai actuala, reala, dovedind ca sunt si adevaratele luptatoare intru cuvant si singurele care arata binecredinciosilor crestini faptele de sfintenie din trecutul recent si contextul in care traim astazi, dominat de o adevarata prigoana ce s-a pornit impotriva celor ce urmeaza Adevarului. Doar datorita putinilor care scriu putem afla lucruri extrem de importante, ce au legatura directa cu modul de traire al crestinului ortodox, fiind singurii care fac ceea ce trebuie astazi, adica sa trezeasca la realitate, in legatura cu pericolele reale de azi, de care unii evita sa vorbeasca. Aceste site-uri sunt o bijuterie de informatie, devenind deja important sa aflii de aici, ce se mai pregateste impotriva crestinilor si asta pentru ca asa e lumea in care traim
    astea sunt vremurile, in care apar chiar legi cu continut anticrestin si deci asta trebuie aflat si despre asta vorbit. Multumim celor care se deranjeaza sa afle ceea ce ne face rau noua tuturor si ne atentioneaza in legatura cu asta .

  16. @ Adrian buna observatie, lipsa de reactie poate conduce la asa ceva.

  17. sfaturiortodoxe este una dintre cele mai cuminti websites. Imi inchipui ce “bucurie” le-a adus “reclama” facuta lor de ProTV 🙁

    ProTV le vrea inchise pe cele “rele”, sau in numele color “rele”, le vrea de fapt inchise pe cele “bune”? Sau pe toate? Cine are timp sa le monotorizeze pe toate, mai ales daca ceea ce este mai dubios, este ingropat in nu stiu ce linkuri?

    Mergem sa smulgem buruienile si daca mai smulgem si griu, e ok, in numele curatirii internetului de websituri care nu au binecuvintarea Patriarhiei? Pai majoritatea nu au binecuvintare! Multe sint deschise de mireni. Si chiar daca le inchide pe toate azi, miine poate fi deschisa alta. Cum poate patriarhia sa le opreasca? Criminalizindu-le? Cenzurindu-le?

  18. Poate fi un mod indirect de a sugera inchiderea unor site-uri, pe motiv ca nu plac patriarhiei, de fapt neplacand altora. Exista un precedent in care s-au interzis la pangar alte edituri decat cele ale patriarhiei, fiind scoasa de ex. editura Anastasia si altele. S-ar putea impune ca si terminologia “ortodox” sa fie scoasa din numele site-ului. Sper sa nu se reuseasca asa ceva pentru ca aceste site-uri initiate de mireni sunt foarte bune, iar problemele puse, sunt si in atentia sinodului Greciei, sau a Sfintei Chinonite a Muntelui Athos, deci au o sustinere din partea unor ierarhi ortodocsi.
    Am vazut insa pe un site o prezentare la rubrica religii, in care chiar titlul este fals, nu pot fi numite religii manifestarile diavolesti din cultura unora, si cu toate astea se prezinta amanuntit in ce constau acele manifestari, incepandu-se cu istoria, reprezentantii, gandirea ratacita, etc Mi s-a parut ceva grotesc sa scrii asa ceva si mentionez cu frica ca asa ceva poate fi o greseala, sunt sigur ca sf. parinti nu ar fi acceptat ca in cadrul unui text de catehizare ortodox sa fie prezentate si alte manifestari eretice, ratacite, ale dusmanilor credintei, cum ar fi musulmanii care nu sunt decat o secta care s-a raspandit prin jaf si cotropire. Se poate vedea cartea “istoria bisericeasca universala” unde este prezentat si acest aspect. De aceea nu ma pot uita pe “crestin ortodox” unde am vazut asa ceva.

  19. @ Constantin

    te/va rog sa ma scuzati poate am o fixatie…dar scrieti sf.Parinti pe deantregul SFINTII PARINTI unde e spatiu si se poate. Cuvantul SFANT e mare si s-a castigat cu truda. Si acesti SFINTI sunt rugatori pentru lume si neamul nostru romanesc. Iti si argumentez…la tefeloanele astea de ultima generatie (cat adevar nestiut de posesorii lor ignoranti…vremurile din urma) apare daca ai vazut sf. apelului PE ECARN cand finalizezi o convorbire. Eu nu stiu niciun traitor pus in calendar cu numele de sf.apel. Apoi de multe ori filmele SF SI TOT ASA.Asta tradeaza poate si o lipsa de atentie interioara, o graba, prescurtam tocmai ce nu trebuie prescurtat Nicolae e Nic sau chiar NICK, Teodora e teo nici macar TEO, Emanuela e EMA, Constantin e Costi, mai urmaeaza Ana sa fie A?
    In calendar e alta treaba ca sunt multi intr-o zi si sunt si sfinti mucenici prescurtati sf.mc. dar acolo apare chipul sau bland care te linisteste ca nu trebuie sa fii tipic tipic si la inima nimic! Am invatat si eu dela un parinte si o dau mai departe dupa 30de ani de las ca merge si asa.
    -mai e la moda aia cu Condoleanate in loc de DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA/IERTE sau noua generatie zice R.I.P. de la americanismul– rest in peace— SI MAI NOU UNELE PERECHI DE TINERI CARE-SI IAU NASI DINTRE COLEGI DE VARSTA nu mai pupa mana nasilor macar simbolic la sfanta taina a cununiei.

    Catehizare … numele si prenumele tau era Romania odata!

  20. Pingback: PRO TV CONTINUA CAMPANIA ANTI-SITEURI ORTODOXE. Dupa ce a atacat Sfaturi Ortodoxe pentru “PERVERTIREA” adolescentilor, PRO TV ataca Ortodoxia Tinerilor pentru “EXTREMISM” si “MORALA INVECHITA” - Recomandari
  21. Danion Vasile “teolog”? haida de! De curiozitate mi-am aruncat ochii asupra unui “jurnal” de-al sau si m-am lamurit. Legatura sa cu teologia este mai degraba a unui personaj frustrat, care a incercat prin toate mijloacele sa ajunga in fatza si nu i-a reusit pana ce nu s-a convertit vezi Doamne, si a devenit un mare “crestin”.
    Cat priveste site-ul “sfaturi ortodoxe” am dat peste el si m-a uluit ingustimea unor afirmatii si agresivitatea lor.

    In ambele cazuri, adevarata credinta nu are decat de pierdut.

  22. Pingback: Cand agenda antiortodoxa face specula cu violul: masonul Unteanu ataca “TEOLOGIA ABUZULUI” si a gasit tapul ispasitor: SITEURILE ORTODOXE. Cum era pedepsit violul in Pidalion si in vechile pravile? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare