PRO TV CONTINUA CAMPANIA ANTI-SITEURI ORTODOXE. Dupa ce a atacat Sfaturi Ortodoxe pentru “PERVERTIREA” adolescentilor, PRO TV ataca Ortodoxia Tinerilor pentru “EXTREMISM” si “MORALA INVECHITA”

10-06-2014 3 minute Sublinieri

Femeile sa isi acopere trupul chiar si la piscina, iar barbatii sa isi fereasca privirea, ca sa nu le intalneasca sanii sau picioarele. Astfel de sfaturi “estivale” apar pe site-uri dedicate adolescentilor ortodocsi, care sunt chemati sa promita ca isi vor pastra fecioria pana la cununie.

Exista deja zeci de asa-zise “bloguri de sfinti”, care se intrec in mesaje menite sa refaca – spun autorii – moralitatea tinerei generatii. Biserica Ortodoxa Romana, dar si sociologii, avertizeaza ca multe abordari sunt extremiste si pot fi derutante.

Sezonul cald poate da prilej la desfrau, sustin administratorii unui site.

“Femeile imbracate vulgar cresc tensiunea sexuala in trupurile barbatilor si la un moment dat aceasta va refula. Exceptia o fac barbatii casatoriti. Totusi, si ei pot fi impinsi spre pacat, fortandu-si sotiile sa aiba relatii intime in zile de post, duminica sau in zi de sarbatoare”, se arata pe un astfel de site.

Tinerele nu sunt de acord cu aceste indemnuri.

“Ce, suntem araboaice sa umblam imbracate complet?”, se intreaba o tanara.

Si pentru cei care ar recepta provocarile necuviincioase, acesti pretinsi mentori ortodocsi au unele sfaturi. Totul se rezuma la aceasta idee – feriti-va privirea!

“Rugati-va pentru sanatatea si mantuirea lor, trecand mai departe linistiti, fara sa poftiti. Invatati-va ochii sa nu priveasca la picioarele si sanii femeilor, ci la chipul lor, sau evitati contactul vizual cu ele, mai ales vara, pentru ca puteti fi usor ispititi”, este unul dintre sfaturile prezente pe site-urile ortodocse.

“Nu cred ca poti sa fii dispus sa faci acest lucru, ca e omenesc! Dumneavastra va feriti privirea cand vedeti un barbat mai bine facut?”, spune un barbat.

Intre timp, administratorii altui domeniu sustin ca mii de tineri au intrat in campania “Feciorie pana la casatorie”. Si ca au adunat 120 de marturii de la fete care sustin ca ar fi obligate la scoala sa scape de virginitate. Despre utilitatea campaniei publicul-tinta are pareri impartite.

“Cam… cu conceptii vechi! Nici eu nu sunt de acord! Adica nici prea devreme, nici prea tarziu… fiecare face cum vrea”, considera o tanara.

Sociologii si psihiatrii atrag atentia ca intoarcerea la acest tip de moralitate invechita nu ii ajuta pe tinerii din zilele noastre, care trebuie sa aleaga o cale de mijloc si sa evite extremele.

“Unul dintre pericole este sa nu reuseasca infranarea pe care o propovaduiesc astfel de site-uri. Copiii si adolescentii sunt influentabili, pot sa se sperie, pot sa o ia pe cai mai radicale. Adepti se vor gasi. In anumite grupari religioase, mai ales de peste Ocean, este o practica relativ curenta – acel “inel al puritatii”, a spus medicul psihiatru Vlad Stroescu.

Si reprezentantii Bisericii Ortodoxe sustin ca aceste mesaje sunt exagerate.

“Se prezinta ca fiind site-uri ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu au niciun fel de aprobare, a spus purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica.

Cele mai multe site-uri au in spate ONG-uri care traiesc din donatiile cerute vizitatorilor online.

Nota noastra:

Mai rar asa material facut pentru, scuzati vorba frusta, prosti, sau pentru cine nu gandeste.

De la bun inceput, PRO TV n-are absolut nicio problema cu contradictia flagranta. Dupa ce a sters pe jos cu “sfaturi ortodoxe” pentru ca ar fi pervertit intimitatea adolescentilor (rastalmacind intr-un mod flagrant si rauvoitor cateva citate), acum da de pamant cu “ortodoxia tinerilor” pentru morala invechita. Macar pe ultimii ii citeaza corect, daca asta poate consola pe cineva.

Mai departe, sa vedem cateva manipulari:

1. Tinerele si tinerii

Dupa ce citeaza unele indemnuri legate de imbracaminte, autorii reportajului comit prima manipulare-scoala: “Tinerele nu sunt de acord cu aceste indemnuri.” Toate tinerele, cum ar veni. Este genul de afirmatie generalista, totalizatoare, care descalifica instant pe emitatorul ei, dupa cum stie si invata oricine are abc-ul jurnalismului (e una din regulile de baza ale comunicarii sa nu folosesti astfel de exprimari). Nu poti sa spui, pur si simplu, ca “tinerele” nu sunt de acord, pentru ca nu e adevarat (uite ca unele tinere sunt de acord cu indemnurile) si pentru ca astfel de afirmatii nu arata decat fie analfabetism, fie strategie (proasta) de persuasiune. Rezulta de aici fie ca PRO TV nu lucreaza cu jurnalisti (ci, poate, cu gurnalisti, vorba unui angajat de lux al trustului?), fie, mai probabil, ca avem o dovada limpede a relei vointe cu care a fost facut materialul.

Epocala e si “marturia” tanarului a carui parere, ascultata aprobator de reporterita, ca nu-i normal sa nu te holbezi la trupul femeilor. Ei, asa, da! Probabil ca, in viziunea PRO TV, tuturor femeilor le place sa fie “mangaiate” de privirile libidinoase ale tuturor barbatilor! Altfel, observam in treacat si pericolul extremist reprezentat de morala mult prea invechita a sfatului de a-ti intoarce privirea! Groaznic! Asa ceva! Patriarhia sa ia masuri! Urgent!

2. Specialistii

Desigur, specialistii sunt mereu invocati, la fel de generalist, si, deci, la fel de manipulator si falsificator ca si “tinerele”, pentru a da impresia atat a unei inexistente unanimitati, cat si a vocii infailibile a stiintei. “Sociologii” si “psihiatrii” sunt citati cu opinii mult prea generale si simpliste ca sa faca cinste oricui se apleaca realmente asupra subiectului. Si, desigur, protevistii se feresc ca… cineva de tamaie de acei specialisti care sunt neutri si analizeaza fenomenul fara partis-pris-uri. Oare chiar asa toti psihiatrii si sociologii sunt permisivi cu comportamentul sexual al adolescentilor?  Sau, cumva, se mai iau in discutie si RISCURILE si efectele “secundare” comportamentelor prea “dezinhibate”?

3. Ortodox doar cu “aprobare”?

In fine, cireasa de pe tort e pusa de parintele Constantin Stoica. In viziunea parintelui, se pare ca membrii BOR nu se pot declara membrii Bisericii decat cu aprobare. De la Patrarhie, desigur. Ah, una e sa pretinzi ca reprezenti institutia Patriarhiei Romane (sau alta organizatie formala a BOR, cum ar fi o mitropolie sau o episcopie), iar aici ar fi intr-adevar o problema daca nu ar exista o legitimare oficiala in acest sens, insa cu totul si cu totul altceva este sa spui… ADEVARUL, anume sa iti declini identitatea de credincios ortodox, madular al BOR! Asta e identitatea ta si pentru ea nu ai nevoie de aprobare de la parintele Stoica. Cum e posibil, totusi, ca oamenii Patriarhiei sa dea apa la moara acestor facaturi? Asta inseamna, cumva, ca Patriarhia Romana isi asuma parerile PRO TV-ului, anume ca sfatul de a-ti feri privirea este extremist si invechit si ca tinerele au “dezlegare” in a se imbraca sumar si provocator? Spuneam mai sus ca materialul PRO TV-ului a fost fabricat anume pentru prosti – si se pare ca primii clienti ai facaturii au fost gasiti la Patriarhie.

Oare cum isi va continua campania anti-ortodoxa PRO TV-ul?

PS: nu am discutat deloc pe “fond”, deoarece tema (comportamentul tinerilor, castitatea, sezonul cald etc.), nu-i intereseaza deloc pe protevisti; cauta doar pretexte cat mai adecvate pentru scop: atacarea siteurilor ortodoxe.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “PRO TV CONTINUA CAMPANIA ANTI-SITEURI ORTODOXE. Dupa ce a atacat Sfaturi Ortodoxe pentru “PERVERTIREA” adolescentilor, PRO TV ataca Ortodoxia Tinerilor pentru “EXTREMISM” si “MORALA INVECHITA”

  1. Fecioria până la căsătorie, este un extremism ? Televiziunea în cauză se foloseşte -cum bine a-ți spus- de viclenie,şi de neortodoxia tineretului ortodox pentru a sluji stăpânilor vremelnici. Ortodoxia autentică nu mai place. Dacă voieşte să fie tolerată, trebuie să se schimbe… să se facă plăcută celor ce nu o plac . Extremism a devenit astăzi firescul şi cele împotriva firii normalitate. E clar că tot cel ce promovează firescul şi autenticul încurcă, deranjează, opune rexistență şi trebuie eliminat, cu un cât mai mare acord şi concurs al manipulaților. Cine iubeşte pe Dumbezeu şi credința ortodoxă (autentică), vede şi înțelege imediat aceasta. Patriarhia nu ?. Ori poate şi acolo feciria până la căsătorie este extremism ?. Biserica, mai încununează (la taina cununiei) feciori sau… curvari ? Este permis ca tânărul nefecior să fie încununat în biserica lui Dumnezeu cu cununa fecioriei? Dacă s-ar face după rânduiala canonică… . Oricum, mă întreb totuşi, săvârşitorii tainei m-ai ştiu aceasta, mai ştiu că se încalcă (ba chiar se batjocoreşte), sfințenia tainei, (cu consecințe)? Oare pentru Patriarhie, siteurile ce cheamă la autentic, la respectarea şi împlinirea tainei sunt înafara bisericii (şi prin urmare extremiste)?. Din felul răspunsului, se vede că televiziunea în cauză, este mai bine primită (şi vazută), decât siteurile în cauză. P.Stoica, când spune că siterile acelea, n-au aprobare, arată public că aprobă ce urmăreşte şi face televiziunea aceasta. Toată lumea vrea supuşi (inclusiv patriarhia). Fără disciplină nici biserica nu poate funcționa. Dar disciplina bisericii o săvârşeşte rânduiala canonică. Nu autoritatea instituției ci autoritatea canonică. Iar autoritatea canonică arată încălcare nu în funcționarea siteurilor fără aprobarea dictatorială a instituției, ci tocmai la săvârşirea tainei. Familia se degradează pentru că nu se constituie canonic, pentru că din taină a ajuns ritual şi formalism.

  2. Sa ne ferim mai bine privirea de la panaramele decoltate care speriate ca vine moartea isi opereaza tatele( aici merge si fara diacritice, are dublu sens). DAR PRIVIREA de la DATORIILE de milioane… LA STAT( adica noi majoritatea) ale domnului Sarbu avem voie SA NE FERIM?! SAU SA PRIVIM! CE stie esca(pada) despre CASTITATEA OCHILOR? DOAR PROMPTERUL TREBUIE PRIVIT…

    Ieri mergeam cu familia in Taxi-ul spre biserica si pe la ora 10 fara ceva aud patrula 21 de la un radio vandut ca…* bai ce se ureaza de SFANTA TREIME? si craioveanu sau unu din aia( NU-I STIU CHIAR PE TOTI DISTRUSII) spune in zeflemea ceva …dupa care adauga jignitor ( C.N.A.-ul doarme pe banii nostri?…la colinde de Craciun se gasesc dezinformatori)BAI CAND E DUMINICA SI MERG CREDINCIOSII LA BISERICA E UN MIROS URAT IN TRAMVAIE/METROU…apoi se incheie anti-misiunea cu TOTUL A FOST UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE…Huidu stie bietul de el cum e sa te iei de Sfanta Paraschiva. Se poate gasi emisiunea asta undeva? […] De ce acestor corcituri le e frica doar de musulmani, sa nu vorbeasca ceva de allah …vorba lui Cedry2k…cand se iau altii de schimbarea sa(care e la inceput ca si mine). Ce putem face?

  3. Normal ca ataca. Isi pierd audienta. Ce altceva decat sanii femeilor se poate vedea la ProTV? Va rog, nu incercati sa enumerati.

  4. cu reportaje penibile de la protv si antena 3 m-am obisnuit. Cu oameni ca Pr Stoica, nu ma pot obisnui. Si nici nu vreau. Stiu, iar sunt ,,extremist” si ,,zelotist”, dar astia nu sunt oamenii Lui Hristos, punct. Ne mai miram ca se departeaza tot mai multi oameni de Biserica…

  5. Ma intreb daca nu cumva este vorba de o pura manipulare a Patriarhiei. Pr. Stoica vorbeste in general de websituri ca nu au aprobare poate in sensul ca Patriarhia nu le monotorizeaza si nu poate garanta ca tot ce este pe aceste websituri este in concordanta 100% cu ortodoxia.

    “Si reprezentantii Bisericii Ortodoxe sustin ca aceste mesaje sunt exagerate.” este afirmatia jurnalistei–Pr. Stoica nu a spus asta.

    Practic, daca un website ar fi aprobat de BOR (Patriarhie), nu ar avea voie sa adauge propriile interpretari sau idei fara consimtamintul BOR.

    “Se prezinta ca fiind site-uri ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu au niciun fel de aprobare“, a spus purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica.–asta e tot ce a spus–un statement destul de general. Poate unele lucruri ce sint scrise pe unele wesituri nu sint in concordanta cu ce ar aproba BOR. Mi se pare ca Pr. Stoica se detaseaza de websituri pentru ca unele ar putea introduce propriile idei, cum stim f. bine ca unele chiar introduc idei ce nu au nici o legatura cu ortodoxia. Daca jurnalista era corecta, intreba ce parere are Pr. respectiv si care este INVATATURA ORTODOXA cu privire la virginitate pina la casatorie, despre relatii sexuale inaintea acesteia, despre imbracamintea sumara a femeilor, etc.

    Nu mi se pare ca Pr. Stoica ar fi declarant ca “aceste mesaje sint exagerate”, asa cum sustine reportera. Reportera spune o minciuna (de fapt mai multe–numai journalism nu se poate chema) si rastalmaceste ce spune acest preot. Pare mai degraba o momeala aruncata spre BOR cu singurul scop de a rastalmaci orice declaratie facuta de BOR pentru propriile interese ale ProTv.

  6. @ Titus L

    Da, un bun exemplu este chiar decolteul prezentatoarei. Si in afara de asta trebuie spus ca marea putere manipulatoare a PROTV-ului este prin IMAGINE. Eu am citit mai intai articolul si mai apoi am vazut reportajul, putand sa constat vadit lucrul acesta.

    Adica mai intai se arata femei pe strada care isi scot “gogosarii” dintre fese si ceva mai incolo un batalion de maicute… toate astea in “sezonul estival”. Pe urma mai este intrebata o doama de la piscina care are ochelari de soare, si ea este foarte ofuscata: cum adica, femeia sa aibe doar ochii descoperiti? Asta in timp ce ea da exemplu invers: isi protejeaja ochii de soare, dar nu si privirile celorlalti…

    In final comentatorul PRO-tv mai arunca o fraza: “Cele mai multe site-uri au in spate ONG-uri care traiesc din donatiile cerute vizitatorilor online.” Si asta este menita ca sa sugereze ca este vorba de o inselaciune care se face chiar pe bani. Adica pare-se, in opinia dumnealor, ca aceste site-uri nu numai ca sperie adolescentii asa cum afirma specialistii, dar mai pot sa ii si prosteasca pe bani.

    Cocluzia, dom’le, trebuie luate masuri cu site-urile astea care contravin agendei de promovare a libertinajului sexual la noi in tara. Si cine este responsabil? Ia sa vedem ce zice Patriarhia? Si purtatorul ei de cuvant raspunde ca si cum arunca pisica moarta, in loc sa o rupa, cum zice alt proverb.

  7. admin:

    “Ah, una e sa pretinzi ca reprezenti institutia Patriarhiei Romane (sau alta organizatie formala a BOR, cum ar fi o mitropolie sau o episcopie), iar aici ar fi intr-adevar o problema daca nu ar exista o legitimare oficiala in acest sens, insa cu totul si cu totul altceva este sa spui… ADEVARUL, anume sa iti declini identitatea de credincios ortodox, madular al BOR! ”

    De accord, dar cum ramine cu celelalte websituri care nu spun… ADEVARUL, si promoveaza sexul oral ca “pilula” pentru pastrarea fecioriei? Si ei tot de site ortodox se dau.

    “Asta e identitatea ta si pentru ea nu ai nevoie de aprobare de la parintele Stoica. ”

    Din nou, cum ramine cu cei mai sus mentionati? Acceptam si identitatea lor, asa cum este, complet murdara si neadevarata? Bine ca astea sint strigatoare la cer, dar daca este una, asa, mai intre minciuna si adevar? Cum poate un om–nu neaparat orthodox–care gaseste o astfel de webside sa nu fie derutat si chiar pacalit?

    “Asta inseamna, cumva, ca Patriarhia Romana isi asuma parerile PRO TV-ului”

    POATE da, poate nu. Vedeti noi nu putem stii ce l-a intrebat pe Pr. reporterul–halal reporter, ne da raspunsul preotului FARA sa ne spuna intrebarea!

    “Spuneam mai sus ca materialul PRO TV-ului a fost fabricat anume pentru prosti – si se pare ca primii clienti ai facaturii au fost gasiti la Patriarhie.”

    Iarasi, as evita astfel de declaratii. Eu mai degraba cred ca vor sa provoace Patriarhia intr-un scandal. Nu cred ca noi trebuie sa le dam apa la moara la cei de la ProTv. Nu il stiu pe acest parinte, dar nu mi se pare ca a gresit chiar cu nimic, avind in vedere ca exista websituri care tiraste ortodoxia prin namol, neavind nimic sau prea putin in comun, plina de neadevaruri. Ierati-ma, dar asta e parerea mea. Protv incearca sa ne faca sa ii purtam “pica” Patriarhiei prin rastalmacirea spuselor acestul Pr. Se pare ca reuseste 🙁

  8. @emma:

    De accord, dar cum ramine cu celelalte websituri care nu spun… ADEVARUL, si promoveaza sexul oral ca “pilula” pentru pastrarea fecioriei? Si ei tot de site ortodox se dau.

    Te referi la “sfaturiortodoxe”? Pai nu am aratat ca aia era o citare rastalmacita si scoasa total din context? http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/30/pro-tv-si-b1tv-manipuleaza-si-instiga-patriarhia-impotriva-siteurilor-ortodoxe-video/

    Altfel, am scris inca de data trecuta:

    Pe de alta parte, ortodoxia, atat ca termen (!), cat si ca depozit de literatura, filosofie, traditie, iconografie, NU este proprietate corporatista, oricat demult se incearca punerea sub monopol (obroc) a bogatiilor duhovnicesti si a insusi dreptului de a exprima idei susbsumate Ortodoxiei, fara a te erija, bineinteles, in “preot” sau reprezentant oficial al BOR.

    Asta nu inseamna, insa, ca unele siteuri nu folosesc, intr-adevar, in mod mincinos, eticheta de “ortodoxie”. Nu e cazul siteului de care a facut vorbire ProTV. Combaterea fenomenului nu se face, insa, prin cenzura si prin “reclamatii la Politie”, ci prin cultivarea discernamantului si a credintei traite.

  9. Admin:

    Nu, nu ma refer la “sfaturiortodoxe” ci de celelalte, care aparent exista (?)
    Nu sint pentru cenzura, si tocmai pentru ca nu sint pentru cenzura, am ascultat din nou videoul de mai sus.

    Dupa “nu au nici o aprobare” parintele a mai spus ceva, dar cei de la ProTv au taiat brusc. Am ascultat din nou si asa pare. Deci ProTv nu ne dezvaluie nici intrebarea, nici raspunsul complet, o parte din raspuns este cenzurat. Prin asta, ProTv SUGEREAZA ca Patriarhia nu considera ca pastrarea fecioriei si imbracatul necuviincios este big deal, totodata, atacind siturile ortodoxe, facindu-le sa para mincinoase. Deci ataca si siturile ortodoxe si Patriarhia. Manipulator reportaj!

    REporterul spune:
    ““Si reprezentantii Bisericii Ortodoxe sustin ca aceste mesaje sunt exagerate.” este afirmatia jurnalistei–Pr. Stoica NU a spus asta!

    REporterul l-a intrebat ceva pe parinte (CE?) NU STIM

    si pr. raspunde “Se prezinta ca fiind site-uri ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu au niciun fel de aprobare“,

    Nu spune nici ca ar avea nevoie de aprobare, ca ar trebui sa aiba aprobare, ci spune cit se poate de clar ca nu au aprobare de la BOR. IN ALTE CUVINTE, BOR nu este responsabil ptr ce materiale folosesc aceste situri si NU POATE garanta validitatea lor.

    CE a spus par. dupa “aprobare”? NU STIM!

    Este cu totul lipsit de logica acest reportaj si este o cursa, o capcana mincinoasa.

  10. Iertati-ma, rectific pentru ca nu este clar:

    “Prin asta, ProTv SUGEREAZA ca Patriarhia nu considera ca pastrarea fecioriei si imbracatul necuviincios este big deal, totodata, atacind siturile ortodoxe, facindu-le sa para mincinoase.”

    “Prin asta, ProTv SUGEREAZA ca Patriarhia nu considera ca ne-pastrarea fecioriei si imbracatul necuviincios sint o grava abatere de la ortodoxie, totodata, atacind siturile ortodoxe, facindu-le sa para mincinoase.”

  11. @ emma:

    Pai chiar nu exista astfel de siteuri ortodoxe, nici aparent, nici altfel, nu am vazut si nu am auzit niciodata de asa ceva la noi. Tocmai acolo a stat manipularea. O astfel de conceptie este cultivata tocmai de promotorii libertinajului sexual fara limite, din randul carora face parte si ProTv et co.

    Da, e justa observatia referitoare la modul cum reportajul nu prezinta tot contextul vorbelor pr. Stoica si ca e deja marca lor inregistrata sa manipuleze prin astfel de montaje. E posibila si capcana despre care spuneti. In ceea ce ne priveste insa nu confundam Biserica cu unii reprezentanti oficiali, fie ei si preoti purtatori de cuvant, mai mult sau mai putin inspirati sau mai mult sau mai putin responsabili. Numai ca, din pacate, dincolo de facaturile PRO-TV, stim ca pr. Stoica are si “antecedente” in astfel de declaratii… nefericite, chiar nescoase din context, si, in general, intr-o atitudine de “spalat pe maini”, daca nu chiar de raliat la acuzatii impotriva laicilor ortodocsi care nu sunt controlati direct din Deal. De prin 2008 incoace, ba chiar si dinainte, s-a intrecut pe sine in iesiri… dezamagitoare, ca sa le numim mai bland si mai eufemistic de data asta. Si stim ca acolo, in Deal, chiar exista un naduf serios impotriva siteurilor si ca tare s-ar mai bucura sa le inchida. Si, sincer, nu cred ca ar incepe cu Ortodoxia Tinerilor sau cu Sfaturi ortodoxe.

    Mai grav este ca la Patriarhie se gandeste ca problemele de acest tip (relatiile intime, imbracamintea etc.) sunt un fel de TABU si ca ele nu trebuie abordate si discutate NICICUM, lasand tratarea lor exclusiv pe seama siteurilor si presei imorale, libertin-iste si antibisericesti, deci abandonandu-i pe tineri, practic, acelora, in loc sa faca front comun impreuna cu mirenii voluntari sau macar sa ii lase pe acestia sa faca, pe cont propriu, ceea ce lor le e ori frica, ori rusine sa faca…

    Ne iertati!

  12. @ admin:

    Ok, inteleg. Eu am crezut ca astfel de situri chiar exista si comentariile mele au fost ca atare. Inteleg acum ce spuneti. Multumesc pentru clarificare si iertati-ma, am vorbit in nestiinta de cauza. In urma dezvaluirilor dvs, va impartasesc opinia, si iertati-ma!

  13. emma,
    Tocmai pentru că a spus, ,,nu au nici o aprobare” Părintele Stoica, arată credinioşie în supremația autorității instituției, nu în supremația dogmei şi canonicității. Legea, sau canonul, nu dă aprobare ci delimitează legalul de nelegal şi ortodoxul de neortodox. Pentru precizări şi clarificări (de genul celei în discuție), se arată ce spune legea s-au canonul şi unde şi ce este greşit față de aceasta. Poporul trebuie să-şi cunoască şi să înțeleagă credința după rânduiala canonică pentru a dicerne între ce e şi ce nu e ortodox atât în viața şi acțiunile proprii, a clerului a celor pro şi contra. Filtrul şi cenzura sunt necesare dar tot potrivit rânduielii canonice şi învățăturii sfinților părinți. Aceste lucruri se fac cu prudență şi înțelepciune, pentru a nu ieşi din spațiul canonic, din ortodoxa smerenie şi din sfânta mărturisire a Adevărului de credință. Nu a trecut prea multă vreme de când s-a pus problema machiajului şi atunci (dacă nu greşesc), vocea patriarhiei s-a arătat deacord cu sulemeneala condamnată de sf. Ioan Hrisostom şi de sfinții părinți.

  14. Acum ProTV apara dreptul tinerilor la libertinaj, data trecuta (cand era vizat “sfaturi ortodoxe”) ProTVul le apara dreptul la pudoare, la informare din surse sigure, dar si atunci, ca si acum, Patriarhia este pusa tot pe pozitie de adversar al site-urilor ortodoxe (in general!) si cred ca o mare parte a emotiilor negative sunt deturnate spre “acea” directie.
    De observat ca, atat in filmuletul de fata, cat si in stirea cealalta, “declaratia” pr. Ctin Stoica este EXACT ACEEASI: in stirea de fata incepe la min. 2:43, in cealalta incepe la min. 1:33, dar este 100% aceeasi fraza.
    Pe de alta parte, in primul reportaj din aceasta (deja) serie, se vorbeste despre niste plangeri la politie. Nu stiu daca stie careva de pe-aici, dar tare-as vrea si eu sa aflu CARE sunt acele site-uri impotriva carora au fost necesare plangerile (daca intr-adevar, s-au facut)? Cred ca raspunsul asta ar putea sa-l dea chiar Patriarhia (macar o reactie, ceva). Nu de alta, dar sa stim si noi de ce anume sa ne ferim.

  15. @ emma,
    “Vedeti noi nu putem stii ce l-a intrebat pe Pr. reporterul–halal reporter, ne da raspunsul preotului FARA sa ne spuna intrebarea!”

    Ca fapt divers, poate fi intrebat pe mail parintele Stoica. Acesta, pe langa activitatea de la Patriarhie, slujeste de 1-2 ani(?) la Biserica Iancu Vechi – Matasari, adresa mail : bisericaiancuvechi@patriarhia.ro
    site: http://www.bisericaiancuvechi.ro/contact

  16. @ a-km:

    Da, asa e, nu mi-a trecut prin minte luarea in consideratie a canoanelor. Iar despre problema cu machiajul nu am stiut.

    @ Florin:

    Si eu am observat ca declaratia este 100% aceeasi fraza, si m-am intrebat daca cei de la ProTv l-au interviat din nou sau au “copy and paste” din celalalt reprotaj.

    @ Ioan:

    Nu m-ar mira ca ProTv sa nu ii fi pus nici o intrebare de fapt, sa fie raspunsul preotului de la reportajul trecut, asa, adaugat, in spirit de… “jurnalism”.

    ———————————–
    Oricum, pozitia Patriarhiei este stiuta cu privire la ecumenism. E clar ca situri ortodoxe care vorbesc impotriva acestei erezii si alte abateri, le sta ca un spin in coasta si ar dori sa fie “eliminate”. ProTv are alte motive.

  17. @ Ioan:

    Si chiar daca unul din noi l-ar intreba pe Pr., si este o aberatie protv de data asta si pr. poate nu a dat chiar nici un raspuns, si a fost copiat 100% raspunsul lui anterior in reportajul trecut, CINE va raporta problema? Desigur, nu proTV 🙂

  18. mesajul parintelui Stoica a fost trunchiat si silit sa se potriveasca cu semantica lor…lasa impresia clara ca este o frantura dintr.un alt raspuns de la o alta intrebare. Pt. acest lucru as cere despagubiri si amenzi CNA. Sa se publice tot raspunsul sa intelegem…pana atunci, fratilor, intelegeti ca parintele este o victima a montajului. TEXTUL SCOS DIN CONTEXT DEVINE PRETEXT!

  19. Cat timp nu exista un drept la replica din zona Patriarhiei,portavocea este vinovata.Si atunci iti pui inrebarea:pe noi cine ne apara?Politicienii vand si apa de la gaini,dar nu ne bagam ca facem politica.Homosexualii ne sfideaza, reactionam slab ca se supara vestul.Cuvintele parintelui Iustin devin din nou actuale:”Intre pastori si turma e un zid”.Daca de sus in jos nu se poate sa incercam sa spargem noi zidul prin rugaciuni pentru pastorii nostrii…

  20. @emma
    Pana si ciripitul pasarelelor este acelasi, este 0.00% probabilitate sa fie filmari diferite.

    Se produce confuzie in randul tinerilor care ar fi intrat pe siteurile ortodoxe si care astfel si-ar fi pus niste intrebari, ar fi aflat unele raspunsuri etc. si al nu in ultimul rand, confuzie la nivelul parintilor. Pe langa asta, se produce (sau creste) vrajba intre administratorii de siteuri ortodoxe si conducerea BOR.
    Cine profita? Secularistii, sectarii, stilistii. Mamona.
    De ce e atata liniste “sus, in deal”, cand o televiziune ca ProTV profita tocmai de aceasta tacere, luandu-i pe toti de fazani, habar n-am.

  21. PR.Cleopa zicea ca inainte de cadere Adam si Eva aveau un miros special de om si animalelor le era teama se plecau in fata lor! Acum altii au teama de P.E.si U.E. De ce +mister Stoica+ nu se ia de guler cu prost teveul sa-i dea exclusivitate la legea din parlamentul anti-uman european LEGAT DE respingerea proiectului UNUL DINTRE NOI…Poate Sarbu vrea o fuziune cu Trinitas TV. Esca sa prezinte stirile cu batic in gura, iar Busuioc Meteo-ul plus binecuvatarea ca are nume de produs vandut la pangar! Anton Roman post-mortem sa primeasca laurii pentru cartea de bucate de post…iar fratii Vintila sa stea in Vitrina cu Celebritati celibatare!
    Big bradar sa fie anatemizat caci vorba de Giulesti TOATE E MINCIUNI! Daca paduchii ar fii fosforescenti PRO TV ar fii LAS VEGAS! PE interior nu mai carcotim! Dumnezeu cu mila dar si sinodul cu BATA!

  22. De mult timp imi trece prin cap gandul ca mai potrivit ca purtator de cuvant al BOR ar fi un episcop (vicar sau nu). Nu ca parintele Stoica nu ar fi bun prin declaratiile sale trunchiate sau nu de presa… dar, totusi, alta greutate ar avea spusele din gura unui episcop. Este vorba de “simtirea” acelei autoritati ecleziale care, altfel o percepi din gura episcopului. Apoi, avem atatia episcopi in Sf Sinod iar o astfel de atributie chiar mi se pare f importanta in lumea de AZI.
    In fine, este doar o parere, sper ca irelevanta.

  23. Ce va ziceam de PROst TV

    REALITATEA.NET
    POLITICĂ
    Ponta, despre Adrian Sârbu: M-a întrebat dacă vreau să mă facă preşedinte

    http://www.realitatea.net/ponta-despre-adrian-sarbu-m-a-intrebat-daca-vreau-sa-ma-faca-presedinte_1458328.html

    2 mincinosi,plagiatori si vrajitori de vrajeala eftina ca braga. Se dau miezul din Kurtos!

    iar alta stire de pe iREALITATEA BAGA TOT IN ACEEASI oala! Adica toti preotii sunt contestati in scoli…oare si la scolile facute de Sfantul Andrei Saguna…proprietatea de drept a MITROPOLIEI aRDEALULUI CARE DOAR O ADMINISTREAZA CORECT! P.E. dracii istia cine-i trage la raspundere daca tot nu cred in Dumnezeu sa raspunda penal CERNEA ar vrea si rima la penal…

    http://www.realitatea.net/rolul-preo-ilor-in-coli-contestat_1457677.html

  24. ProTV-ul cred ca ar trebui sa fie recunoscut drept unul dintre cei mai importanti piloni ai reeducarii TV, atat prin audienta care il plaseaza cam pe locul intai in piata, cat si prin marketingul si conducerea agresive, care ii imprima o personalitate foarte puternica si virulenta — practic, a fost prima televiziune “adevarata” din Romania, care a pus piciorul in prag, si s-a constituit in vector de imagine si de gandire pentru romani, la mijlocul anilor ’90, cand televiziunile centrale erau mai palide (din punct de vedere al impactului si interactiunii cu publicul) decat televiziunile locale de astazi.

    Un moment recent important cred ca a fost la Marsul pentru viata, din martie, cand reportera a mintit cum ca negociatorii se aflau acolo pentru a impiedica “incaierarea celor doua (?) tabere”. In realitate, in afara de cei care participau in mod pasnic la mars, mai era si o feminista de seama (foarte activa si virulenta, protestatara de meserie), careia i s-a luat in mod partinitor un interviu, ca si cum ar fi fost un grup intreg.
    In plus, au mai fost si alte aberatii cu care s-a mintit poporul in acel penibil reportaj: cum ca Marsul pentru viata urmarea, de fapt, interzicerea, dandu-se exemplul Spaniei parca, unde chiar asta se urmareste; insa in Romania nu avea nicio legatura. Ci doar pentru a minti pe fata oamenii, intr-un mod foarte pervers. Mod specific (marca inregistrata) a ProTV-ului; nu ca alte televiziuni nu ar minti destul, dar cred ca Pro(s)TV-ul, prin personalitatea sa, este crezul de mare parte din oamenii ignoranti sau nestiutori.

  25. *interzicerea avortului (era cu exemplul Spaniei, in comentariul anterior)

  26. Un material tv extraordinar de “prost facut”!
    “Secventa video” cu Parintele Stoica am mai vazut-o si alta data (dar exact pe aceeasi si nu pe alta), unde era atacat siteul lui Danion Vasile si altele in care iarasi se spunea despre “avantajele sexului oral”…
    Modul in care a fost facut acest “material tv”, arata de departe ca nu are nici in clin nici in maneca cu “deontologia si etica profesionala a jurnalismului”, sau macar cu o abordare serioasa si “nebascalioasa” a avantajelor sau “dezavantajelor” pe care le OFERA morala crestina ortodoxa cu privire la viziunea Bisericii si a Crestinismului Ortodox asupra VALORII MORALE A virginitatii tinerilor pana la casatorie.
    Oare ce se vrea, sau ce s-a vrut si urmarit pana la urma sa se “inoculeze” publicului spectator cu realizarea acestui material tv?, Oare faptul ca si ideea ca “a-ti pastra virginitatea” este ceva “mosntruos” sau anormal sau depasit sau cum pentru vremea de acum??
    NU! NU ESTE! Este din contra “cinstea” si cartea de “vizita” a VALORII si PRETULUI pe care o are CARACTERUL si personalitatea unui tanar!
    Ca s-a intamplat ca ai gresit si cazut in pacatul relatiilor intime inainte de casatorie, asta este dar SA SPUI ca este ANORMAL sa te feresti de un asemenea pacat sau de desfranare este deja deplasat!
    Nu viziunea Bisericii si a Crestinismului Ortodox este “invechita” sau “depasita”, ci sustinatorii ideii de DESFRAU sunt “ponositi” in gandirea si viziunea lor. Au avut-o si ei odata INOCENTA asa cum le-a fost si castitatea si virginitatea trupului, si precum si-au pierdut “inocenta” virginitatii (ma refer inainte de casatorie, sau a “castitatii” si “fidelitatii” dupa casatorie), asa si-au pierdut si PROSPETIMEA gandirii si starea ei calitatea ei de a fi “NOUA”, PURA si “sanatoasa”!
    Se pare ca cineva vrea sa “accelereze” DESCOMPUNEREA MORALA a societatii romanesti si mai ales a tineretului, intr-un mod grabit!
    Parca cineva s-ar fi saturat de asteptare ca tara asta si societatea romaneasca “se preface prea LENT” catre un nou “tip” si de “natie” de romani!
    Cineva sau ceva sunt mereu “agitati” si “preocupati” si “ingrijorati” ca in Romania CRESTINISMUL este inca VIGUROS si MENATLITATEA CRESTINA este inca VIE SI ACTIVA si plina de PUTEREA DE A INFLUENTA GANDIREA Romanilor!
    Nu! Se pare ca nu tinerii morali si de caracter si responsabili care se angajeaza si intr-un mod serios la formarea si edificarea unei familii sunt cei “preferabili” si vrednicid de “stima societatii si mai ales a presei”, ci desfranatii, homosexualii, lesbienele, pedofilii…!
    Apropo!, fiindca in material s-a adus vorba de “specialisti”, nu am vazut INCA nici un specialist, fie el “psihiatru” sau “pshiholog” sau “sociolog” sa spuna PUBLIC ca PEDOFILII sunt “dezaxati mental” sau “pericol public pentru societate”! Sa le lipseasca cumva curajul sau demnitatea sau capacitatea de a lua atitudine?! Sau punctul lor de vedere de “specialisti” sa nu fie confirmat de “marea majoritate” a specialistilor care activeaza in domeniul psihiatriei sau sociologiei sau biologiei?!
    Este evident (ba chiar incepe sa “puta” si sa “miroase” prea clar si cu nuanate prea “ostentative”…), ca niste papusari nevazuti se “joaca” de-a “agitatorii” si “testatorii” de “reactii mentale de masa” ale publicului si soceietatii romanesti pe diferite teme legate de moralitate, la anumiti stimuli si factori provocatori pe care ei ii “fabrica” in laboratoarele lor media!
    Fac precum s-ar spune “prospectiuni” si “forari” de “adancime” de MENTALITATE, ca sa vada UNDE si LA CINE (ce categorii de populatie si de varsta) si in ce PROCENTAJ, se mai gaseste in “societatea” romaneasca “FILONUL” si “vâna” MORALITATII AUTENTICE si mai ales crestine ortodoxe!
    Cand am vazut-o pe tipa asta realizatoare aveam impresia ca este o “smecherasa” cu un microfon in mana!”
    Apropo!, am avut si eu o “experienta” cu jurnalistii de la televiziuni si de la un post de radio, anul trecut si am ramas nu numai “dezamagit”, ci si “perpelex” de felul total NEdeontologic in care abordeaza oamenii!
    Fata de jurnalistii “profesionisti” din Occident, unde “atitudinea politicoasa” fata de public este “SFANTA” si “tabu”, in Romania ai impresia cand vine vorba de jurnalisti si mai ales cand interactionezi cu ei, te intrebi daca nu cumva ai de-a face cu niste “mistocari” bascaliosi! Anul trecut, o d-na “jurnaslista”, trecuta de 50 de ani, de la un post de la Radio, m-a abordat (la mitingul din 14 Martie 2013, din fata Parlamentului) ca sa imi puna cateva intrebari! Am incercat sa-i dau un mic “interviu”, insa am ramas mirat ca d-na aceasta era oarecum “tafnoasa” ca nu-i iesea “pasenta”, ca-i intoarceam intrebarile si ca “spuneam” ceea ce vroiam EU sa spun si nu ea sa “obtina”. Ma uitam la ea si imi venea sa-i spun: “tanti, unii oameni mai stiu si “polemica”…! M-a uimit faptul ca in timp ce vorbea cu mine, i-a sunat telefonul, a inceput sa vorbeasca cu cineva de la Radio, si am auzit vocea din telefon (fiindca era aproape de mine) care ii dadea “indicatii despre CEEEA CE VREA ca sa obtina ea de pe teren pentru cel care era “interesat de subiect”…!”
    Cand vezi ca scrie pe ecusonul lor “PRESA”, te intrebi uneori, bine, bine “presa” DAR PENTRU CINE? si IN NUMELE si INTERESUL CUI?
    Oare AL CUI a fost in mod concret “interesul” realizarii unui asemenea MATERIAL tv?
    A fost cumva in “interesul” si “beneficiul” societatii romanesti si a PARINTILOR copiilor romani acest material? Se bucura oare mamele si tatii fetelor minore romance ca copii lor O APUCA PE CALEA DESFRANARII de mici si chiar inainte de maturizarea organelor sexuale si atrag riscul UNOR BOLI cu TRASMITERE SEXUALA care le poate aduce chiar o suferinta si RUSINE PE VIATA sau chiar moartea?
    Se bucura cumva eductaorii copiilor romani ca adolescentii se vor DEPARAVA si ii vor “agresa sexual” chiar pe ei pe profesori, si ma refer la cazuri cand profesoare proaspat iesite din facultate au fost violate de tineri liceeni!
    Deci IN NUMELE cui s-a facut acest material si CINE ARE vreun castig efectiv din el?
    Ma uitam la Andrea Esca si imi spuneam: “ce-ar fi daca intr-o buna zi fetita sau baietelul ei(ca nu stiu ce copii are si cati) ar veni acasa si ar spune, (daca este fetita): “MAMA ti-o prezint pe prietena mea “Y”…Amandoua suntem lesbiene, ne iubim si vrem sa ne casatorim sau sa avem un parteneriat civil pentru viitor!” Sau baietelul sa spuna: “Tata sau Mama, ti-l prezint pe prientenul meu “X”…amandoi suntem homosexuali, ne iubim si am vrea sa ne casatorim?!””
    Oare nebunii acestia din presa nu se gandesc ca si copii lor vor creste?!
    Oare nu realizeaza ca LOVESC in viitorul propriilor lor copii?!

    Intorcandu-ma la “valoarea” FARA de…VALOARE a jurnalismului romanesc, nu gresec daca spun ca fata de jurnalistii din Occident, si nu numai fata de cei din Japonia sau Koreea De Sud, cei de la noi sunt niste simpli “galagiosi”! si mai grav sunt pusi ca si niste “catelusi” in slujba unor stapani!

    La ce mai mai mare parte din ei nu poate fi vorba de vreo “independenta” sau “libertate de actiune” (in sensul de a face un material dupa cum si-ar dori…), reala, efectiva, onesta si concreta, ci doar de o “obedienta” uneori DESCALIFICANTA si atat de nivelatoare de demnitate si onoare.
    Pur si simplu domnii acestia “jurnalisti” nu fac altceva in profesia si activitatea lor, decat sa “execute” in cea mai mare parte niste sarcini si uneori se poarta atat de slugarnic fata de sefii lor, incat numai ca nu le spun celor care sunt “gates kipers” excat asa cum le spun soldatii, superiorilor lor … “sa traiti”!
    Cand astfel de specimene de “jurnalisti” vor avea macar o minima “coloana vertebrala” morala, cand vor avea “carcater”, cand vor fi capabili sa fie DEMNI si cu adevarat “INDEPENDENTI” in profesia lor in mod real si concret si nu utopic si idealist sau “in visele lor”, atunci sa vorbeasca despre alti romani sau cetateni care si-au propus sa traiasca DEMN si MORAL si RESPONSABIL in societate!
    Pana atunci nu au nici o “cadere”, nici o “autoritate” sau mai ales “greutate” morala!
    Cand vor fi capabili sa fie macar ca si BUNICII LOR, oameni de cuvant, care au folosit “cuvintele” DREPT si cinstit si pe nimeni “n-au pupat in fund…” atunci sa vorbeasca despre alti romani!
    Pana atunci PAR si sunt niste “hilari”, ba mai mult am vazut ca tot talentul lor le sta in a-si juca un rol de “vorbareti”. Cateodata surprinszi la ei si te miri de cat sunt realmente PROSTI sau de SLAB informati, si vezi ca NU AU NCI MACAR o “cultura generala” solida si serioasa!
    Toata “forta” lor este de a sta “in spatele camerei video” sau “langa ea”! Eu i-am provocat pe strada, am vrut sa-i intreb ceva in fata camerelor, in direct si “on line”..dar au refuzat dialogul…si am inteles ca ei nu stiu decat sa se plieze decat in tiparele lor, sau chiar daca te inregistreaza, apoi in redactia lor TAIE imaginile inregistrate si le “potrivesc” cum vor ei!
    Si apropo legat de VIRGINITATE, cea mai mare bucurie a vietii male a fost aceea ca mi-am luat o nevasta “curata”, si “sigilata” (cum imi place mie sa spun despre virginitatea ei…), adica fecioara! Dar si eu am fost (fara sa ma laud), un tanar fecior care nu am stiut de “femeie” inainte de casatorie, iar nevasta-mea a fost “onnly wommen in my life!”, cum ii spuneam unei rusoiaice intr-un pelerinaj!
    Le recomand tinerilor crestini ortodocsi SA FAC ACEASTA EXPERIENTA minunata in viata lor si anume SA TRAIASCA “curat” pana la casatorie si “CAST” dupa casatorie, fiindca vor primi de la Cel de Sus UN MARE si GENEROS “BONUS”, cum spun unii indrumatori duhovnicesti si anume: “SE VOR TRUDI si CHINUI in viata lor NUMAI si DOAR PE JUMATATE, fata de cei care nu si-au pastrat fecioria pana la cununie, si tot PE JUMATATE vor avea necazuri si probleme si suparari fata de cei care NU SI-AU PRETUIT valoarea “virginitatii””! (Am auzit si eu “apoftegma aceasta in Moldova, inainte de a-mi cunoaste nevasta, si AM TINUT CONT DE EA”)!
    In rest achiesam la toate “notele” si “observatiile” pertinente ale administratorilor acestui site!
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  27. Imi pare rau pentru cei care sufera de pe urma ProTv-ului. Personal as inchide acest post pentru gradul absolut scazut de minima decenta si logica. Nici nu stii la ce si de ce te uiti si totusi vezi si intelegi numai orori. E ca OTV-ul, dar in alt fel.

  28. Andrei!

    Foarte subtila si simpatica “porecla” i-ai dat postului tv “ProTv”, numindu-l “PROST TV”! O gasesc ca o exceptionala “remarca”!
    (Am reflectat intr-o zi mai multe clipe la valoarea de adevar a unor cuvinte spuse de o colega de-a mea, cand aceasta mi-a dat un raspuns (istet) la intrebarea mea despre: “ce face sotul ei?” Si ea mi-a spus ca acesta se uita la “tembelizor”! Asa m-a facut sa “meditez” la SENSUL adanc al acestui cuvant “TEMBELIZOR”…)
    Si am ajuns la cancluzia ca cu adevarat multi jurnalisti mai ales tineri si slab pregatiti, cred “sarmanii” de ei ca publicul lor spectator din Romania este compus din “tembeli”, sau din “inculti si analfabetii ca cei din tarile subdezvoltate africane”!
    Fiindca numai astfel iti poti explica de ce anumite materiale tv, atunci cand analizezi “mai indeaproape materialul reportajelor” (precum a fost si materialul prezentat mai sus), poate sa fie realizat asa intr-un asemenea mod, printr-o simpla “asezonare” a unor imagini inregistrate cu niste idei uneori ilogice…

    Este insa DEMN DE APRECIAT ca multi romani SE TREZESC din vraja de proasta calitate pe care posturile tv au exercitat-o asupra mintii lor, mai multi ani la rand si NU MAI AGREAZA si mai ales nu mai APRECIAZA NONvalorea promovata de multe posturi TV de azi!
    Si asta fiindca multi romani s-au saturat de “slaba calitate” a ceea ce au de oferit acest posturi de TV, si nu ma refer doar la ProTv, ci la toate in general! Daca jurnalsimul onest ar trebui sa ajute la “educarea sociala” a maselor, ne putem imagina atunci ce efecte are cel care este profesat in mod ne…onest si cu incompetenta…?!

    Am ajuns la o concluzia cu sotia pe tema a cea ce ar trebui sa “selectam” din paleta de oferte a posturilor tv, ca pentru noi este bine ca sa ne uitam cu copii doar la canalele de Desene Animate (dar si la acestea, nu la toate, ci numai la cele mai frumoase…) si la canalele tv gen: “Animal Planet” fiindca prezinta imagini frumnoase din anumite locuri de pe Terra.
    Ne uitam si la Trinitas Tv (dar si aici mai rar si numai uneori la vreo slujba, mai ales atunci cand unul din noi ramane acasa si celalat merge la Biserica la Liturghie) fiindca sunt nemultumit si de multe emisiuni si multi jurnalisti de la acest Post Tv (se poarta uneori cam stangaci, cam fara viata si vlaga si suplete….) Cel care mi-a placut cel mai mult dintre toti a fost “nepotul” Parintelui Galeriu, un adevarat si autentic “TEOLOG”)!

    In Occident un jurnal de “stiri” dureaza cel mult 10 minute, daca nu si mai putin, iar la noi dureaza cu “ceasurile”!
    Emisiuni despre CULTURA, despre STIINTA si OAMENI DE VALOARE, despre PERSONALITATI contemporane, foarte rar mai ai ocazia sa vezi la posturile Tv romanesti.
    In schimb in fiecare seara la Antena 3 incepe “emisunea (de)…culturalizatoare” despre “metehnele” celor care ne conduc!
    Si ajungi pur si simplu de te scarbesti cu lehamite de “josnicia” in care se incapatineaza sa persite unele posturi tv in a promova o anumita LINIE de “produse” tv de slaba calitate!

    Asa ca nu numai “ProTv” ar merita denumirea de “PROST tv” ci cam toate, si nu cred ca am gresi daca generic le-am numi si cataloga pe aproape fiecare in parte dintre posturile laice (fiindca nu am in vedere Postul Patrairhiei…) si cu apelativele de “SLAB tv…” sau chiar ….”INFECT tv”!

    Dumnezeu sa aiba Mila de noi toti

  29. @ #20 Florin:

    Da, este acelasi, mie mi s-a intiparit fraza in minte intacta de la cealalta emisiune si de aceea am observant imediat.

    Este clara manipularea spre caderea in pacat, mai ales in rindul tinerilor. Clara este si cum spui si tu, producerea (sau cresterea) vrajbei intre administratorii de siteuri ortodoxe si conducerea BOR.

    Iar asta nu poate decit sa ma intristeze si sa ma mihneasca, MAI ALES, ca de data asta, este vorba de un preot acuzat pentru o declaratie pe care NICI MACAR nu a facut-o 🙁 O avea el greselile si pacatele lui preotul asta, dar noi sa fim cuminti si sa nu acuzam un preot ptr ceva ce nici macar nu a declarant in acest reportaj!

    Si daca totusi intrebarea a fost ceva de genul:
    “Parinte, sint numeroase situri pe internet care se prezinta ca a fi ale BOR. Au vreo fel de aprobare?”

    Iar raspunsul sau a fost:

    “Se prezinta ca fiind site-uri ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu au niciun fel de aprobare“, a spus purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica

    Deci atunci ce vina are preotul? Si nu spun de greselile sale din trecut. Ci ma refer la articolul present care este o manipulare mincinoasa pe toate planurile.

  30. Cei care nu au idei “invechite” mai au o zi pana la marele “eveniment”:
    “La ediţia precedentă din România, peste 200 de bucureşteni au stat la coada de la ora 4.00 pentru a profita de promoţie. La nivel global, din 2005, de când a avut loc primul eveniment şi până în prezent, peste 10.000 de nonconformişti din întreaga lume au luat parte cu entuziasm la mişcare. ”
    http://adevarul.ro/news/bucuresti/cumparaturi-lenjerie-intima-bucurestenii-vin-dezbracati-afi-pleaca-acasa-haine-gratuite-1_539709200d133766a874fbbc/index.html

  31. Cristi:

    Totusi daca au fost “numai” 200 de bucuresteni si “numai” 10,000 pe plan mondial, trag nadajde ca marea majoritate a lumii inca nu s-a tampit 🙂 chiar daca Protv insineaza altceva. Promatia este vazuta ca lipsa de rusine sau ca ocazia dobindirii unei garderobe noi–dupa mintea fiecaruia.

    Desigur ca este pacat sa umblam pe strada mai goi decit animalele –ca pina si ele au Blana sau fulgi. Asadar, cei Ce se afiseaza Asa in public, se aseamana dobitoacelor sau sint pe Cale sa Devina chiar mai prejos acestora.

  32. Televiziunea e mai periculoasa decat internetul in cazul pacalirii utilizatorilor – pentru ca nu ai cat de cat posibilitatea alegerii. Nu poti comuta decat pe un alt canal, daca nu-ti convine un anumit specific. Altfel, trebuie sa inghiti tot ce ti se pune pe tava. De aceea, consider ca nu poate fi numit nici macar “un rau necesar”; personal, prefer internetul. Deocamdata. Renuntand la televizor, nu putem avea decat avantaje in domeniul mentalitatii. Deci, si manipularile ne-ar insela mai greu.

  33. Pingback: Gabriel Liiceanu deranjat de …”Razboi intru Cuvant” la o DEZBATERE DESPRE RELIGIA IN SCOLI. Acuze: obscurantism, rafuiala cu intelectualii, implicare in “liniile politice” ale societatii - Recomandari
  34. Pingback: Cand agenda antiortodoxa face specula cu violul: masonul Unteanu ataca “TEOLOGIA ABUZULUI” si a gasit tapul ispasitor: SITEURILE ORTODOXE. Cum este pedepsit violul in Pidalion si in vechile pravile? | Cuvântul Ortodox
  35. Pingback: Cand agenda antiortodoxa face specula cu violul: masonul Unteanu ataca “TEOLOGIA ABUZULUI” si a gasit tapul ispasitor: SITEURILE ORTODOXE. Cum era pedepsit violul in Pidalion si in vechile pravile? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare