SCANDAL LA TIRANA CU OCAZIA SFINTIRII CATEDRALEI ORTODOXE. Patriarhul Irineu al Serbiei, atacat dur de premierul Albaniei pentru afirmatii legate de KOSOVO

4-06-2014 2 minute Sublinieri

albania-catedrala1sursa foto – basilica.ro

“Kosovo este pamantul sfant al Serbiei”. Aceasta declaratie a fost facuta de patriarhul Serbiei Irenej la Tirana si a declansat controverse politice aprinse in Albania. Primul ministru, Edi Rama, a reactionat prin boicotarea mesei oficiale gazduita de catre Biserica Ortodoxa a Albaniei si l-a “acuzat” public pe Arhiepiscopul sarb prin criticarea declaratiei sale.

Declaratia Patriarhului Sarb care a starnit controverse

Arhiepiscopul Serbei, Ireneu, care a fost in Tirana la ceremonia de sfintire a noii catedrale ortodoxe albaneze, a facut o declaratie referitoare la rolul bisericii sarbe in relatiile statului cu privire la problemele din Kosovo si a spus ca Regiunea Kosovo este cea mai sfanta parte a poporului sarb.

“Aceste zone sunt locuite de catre un numar mare de albanezi si nu doar acum. Am trait impreuna cu poporul albanez de secole. Nu au existat probleme intre popoarele noastre. Ce se intampla in aceste vremuri intre noi, desprinderea provinciei Kosovo si crearea unui stat independent de Serbia ne afecteaza. Pentru noi sarbii, Kosovo si Metohija sunt o parte sfanta, un pamant unde istoria poporului nostru a evoluat, unde cultura si spiritul nostru s-au dezvoltat de asemenea. Multi sfanti din Biserica noastra fac parte din aceasta regiune. Sediul Patriarhal central sarb se afla din pacate in orasul Pec si acest lucru inseamna ca este intru-o alta tara si nu in Serbia. Nu putem accepta sau intelege acest lucru. a spus Arhiepiscopul Irineu.

“Suntem pregatiti sa gasim o solutie echitabila pentru ca ambele parti sa fie impacate. Daca am trait impreuna de secole, atunci de ce nu putem sa facem in continuare acest lucru” – a sugerat Irineu.

Arhiepiscopul a criticat faptul ca, in opinia sa, 250 de mii de sarbi si-au parasit casele din Kosovo si a sugerat: “Toti cei care si-au parasit casele trebuie sa poate sa se intoarca si sa gaseasca o cale sa traiasca in pace in Kosovo. Ei au trecut prin clipe dificile, casele lor au fost arse, proprietatile lor au fost luate de catre locuitorii albanezi si nu li se permite sa se intoarca acasa.”

Patriarhul Sarb s-a intors in timp atunci cand a spus: “Sarbii nu au fost nicioadata dusmani ai albanezilor. In 1912, cand Kosovo a iesit de sub ocupatia Turciei, Albania nu a fost stramutata din Kosovo si Meohija.”

Reactia puternica a Primului Ministru

Nemultumirea lui Rama cu privire la declaratia patriarhului sarb a fost exprimata de catre boicotul pe care l-a facut in timpul pranzului oficial, gazduit duminica de catre liderii ortodocsi.

Rama a reactionat in mod evident in cadrul sedintei de protocol de azi care a avut loc cu reprezentantii Bisericii, printre care s-a aflat si Patriarhul sarb Irineu.

Prim-ministrul si-a exprimat nemultumirea cu privire la declaratia emisa de catre patriarhul sarb in fata clericilor sarbi seniori. Domnul Rama a spus ca: “Introducerea de opinii politice ale patriarhului sarb in cadrul unei sarbatori religioase a albanezilor a fost pentru noi ceva deplasat.” El a subliniat ca “comunitatea ortodoxa, ca orice alta comunitate religioasa, nu tine de etnie, ci de credinta in Dumnezeu, de aceea nu trebuie sa fie divizata de granite si nu trebuie sa faca subiectul unor dezbateri despre trecutul unor frontiere etnice de catre persoane religioase.”

“Orice persoana care vine in Albania ca reprezentant al unei religii, nu trebuie sa uite ca aceasta este o tara unde diferite credinte traiesc in armonie unele cu altele si aceasta tara multi-religioasa trebuie sa fie respectata de catre orice vizitator, in acelasi fel in care fiecare vizitator se asteapta.

“Colegul dumneavoastra” – a continuat Rama aratand catre patriarhul sarb – “a abuzat de ospitalitatea noastra, transformand o sarbatoarea religioasa si dovada convietuirii noastre religioase intr-o problema politica. Suntem revoltati de acest lucru si acest lucru ne-a insultat.” – a declarat Rama.

“Faptul ca cele mai inalte autoritati ale statului s-au adunat ieri pentru a respecta comunitatea ortodoxa prin sarbatorirea unei noi Catedrale, a insemnat exprimarea respectului traditional pe care il are aceasta tara pentru fiecare comunitate religioasa si religie.” – a mai adaugat Rama.

Si -a continuat el – “Albania este locul gresit ales pentru declaratii de tipul celor facute de catre Patriarhul Sarb. In urma anuntului de independenta a regiunii Kosovo, aceasta dezbatere nu mai exista iar astfel de declaratii arata o lipsa de respect fata de tara, fata de nordul comunitatii albaneze ortodoxe,  fata de alte comunitati si distrug astfel de evenimente glorioase.”

Patriarhul sarb Irineu nu a raspuns in fata criticilor lansate de catre Rama.

La intrunirea pe care primul ministru a avut-o cu patriarhii lumii au mai participat trei ministri ai cabinetului guvernamental, ministrul Protectiei Sociale si Tineretului, Erjon Veliaj, ministrul Edicatiei si Sportului, Lindita Nikolla si ministrul Culturii, Mirela Kumbaro.

traducere pentru razbointrucuvant de L.F.

Opt Întâistătători de Biserici Ortodoxe au săvârşit Sfânta Liturghie în noua catedrală națională ortodoxă din Tirana – Albania, astăzi, 1 iunie 2014. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Preafericitul Părinte Teofil al 3-lea, Patriarhul Ierusalimului,  Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Grecii, Preafericitul Părinte Sava al Poloniei, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al întregii Albanii, înconjuraţi de un sobor de ierarhii, preoţii şi diaconii din delegaţiile prezente.

Din delegaţia română a făcut parte şi IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată după slujba de sfinţire a noii catedrale Învierea Domnului din Tirana. Ansamblul noii Catedrale Învierea Domnului care se află în centrul Tiranei, împreună cu Paraclisul Naşterea Domnului, clopotniţa şi Centrul Sinodal, constituie un simbol al renaşterii din temelii a Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României efectuează, în perioada 31 mai – 2 iunie 2014, la invitaţia Preafericitului Părinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei şi al Întregii Albanii,  o vizită frăţească la Tirana cu prilejul sfinţirii noii Catedrale arhiepiscopale Învierea Domnului. Vizita în capitala Albaniei se va încheia luni, 2 iunie 2014, când  sunt programate întâlniri de protocol cu Excelența Sa Bujar Nishani, Preşedintele Republicii Albania, cu dl. Ilir Meta, Preşedintele Parlamentului Albaniei, precum şi cu dl. Edi Rama, Prim-ministrul Albaniei.

albania-catedrala2


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Kosovo, Serbia, Patriarhul Daniel, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Irineu al Serbiei, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “SCANDAL LA TIRANA CU OCAZIA SFINTIRII CATEDRALEI ORTODOXE. Patriarhul Irineu al Serbiei, atacat dur de premierul Albaniei pentru afirmatii legate de KOSOVO

  1. Un adevărat patriarh.Un adevărat părinte al sufletelor, pentru poporul sârb. Un iubitor al Adevărului, care face dovada acestei iubiri, prin curajul mărturisirii lui, oricând şi oriunde. Politicianul CORECT, s-a simțit jignit de Adevăr. După cum nu este corect politic să spui să crezi şi să mărturiseşti aşa ceva (susține politicianul), nu este corect nici ,,ortodoxo-politic”, arătând că ştie mai bine decât patriarhul, ortodoxia (corectă-politic). Iată ca s-a deschis focul (pe față) asupra ortodoxiei şi vom vedea ofensiva asupra bisericii din toate direcțiile şi de pe toate pozițiile. Oameni care au curajul să atace pentu că au armele puterii zilei, armele funcțiilor, armele notorității…. etc.
    La aceştia nu putem vorbi nici de curaj, nici de cunoaştere (a credinței) şi nici de înțelegere, trăire ori vitruți. Aceiaşi motivație l’a autorizat pe D-nul Pleşu fost ministru ( ,,cu merite” şi implicare) în momentul Kosovo, să-l pălmuiască şi să-l desconsidere pe acelaşi patriarh.
    Se vede că biserica sârbă are ierarhi care nu înțeleg să împace şi capra şi varza ori să se înfrățească cu dracul până trec, puntea.

  2. Domul, acela, prim-ministru corect-ortodox, aşa întelege “armonia între credințe”, prin izgonirea (direct şi indirect), prin dezmoştenirea ortodocşilor sârbi şi trcerea proprietăților în mâinile albanejilor ? Asta este armonie între credințe ? Ce să mai discutăm de cum şi prin cine s-a ajuns la ce este acum.

  3. Sa ne fereasca Domnul de ierarhi cu opinii “political correct”. Iar daca avem sa-i lumineze si sa le dea curaj sa marturiseasca Adevarul oriunde si oricind asa cum face Patriarhul Irineu al Serbiei. Amin.

  4. @a-km:

    Incep prin a preciza ca nu imi propun sa sustin indirect pe Plesu sau sa ‘palmuiesc’ pe Patriarhul Irineu sau…etc. (chiar, acum orice observatie e o ‘palmuiala’??). Dar, SINCER si RECE, fara nici un fel de prejudecati fata de oameni (care, toti, chiar si patriarhii, sunt supusi greselii), am si eu 2 intrebari: 1) ce a obtinut, concret, Patriarhul amintind de apartenenta reala a Kosovo? 2)nu era oare mai bine sa nu aduca in discutie acest aspect si sa vorbeasca de probleme duhovnicesti care privesc pe TOTI crestinii, si toti oamenii, in aceste vremuri tulburi?

    De ce spun asta: pt ca acolo, in Kosovo, abia se inchid ranile. Oamenii aia abia invata sa convietuiasca dupa niste vremuri de macel cumplite. Ei chiar TREBUIE sa invete sa convietuiasca, altfel suferinta, ura si carnagiul se vor perpetua la infinit. Manifestand astfel de nostalgii sau afirmand astfel de adevaruri aduci Kosovo inapoi?? Nu, dar in schimb aprinzi un mic chibrit intr-un loc unde tocmai a sarit in aer butelia si gazele inca nu s-au risipit de tot! Patriarhul pleaca, iar oamenii aia raman acolo, neputand sa ierte, neputand sa uite, cu un artag care atrage artag, angrenati intr-un cerc al violentei si ostilitatii din care nu se mai poate iesi. Ce sens are sa amintesti de politica intr-un loc in care oamenii abia isi ling ranile de pe urma ei, atunci cand sunt atatea probleme universale care striga sa fie dezbatute de Biserica??

    Recomand aprofundarea, cu toata seriozitatea, a semnificatiei filetismului si a motivelor pentru care a fost declarat erezie de catre Sfintii Parinti:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Phyletism

    (as recomanda varianta romaneasca de pe wikipedia, dar din pacate este eliptica si, deci, inexacta)

    Mesajul Bisericii, atunci cand nu poate evita cu nici un chip dimensiunea temporala, tr sa fie actual, sa raspunda la provocarile actuale. Ori provocarea actuala, IMEDIATA de acolo nu este readucerea Kosovo la matca, ci invatarea lectiei dificile si complexe a convietuirii!

  5. Doroteea,
    Chiar nu te înțeleg. Când ar trebui un patriarh să aducă în discuție problema bisericilor, mânastrilor, fiilor duhovniceşti izgoniți din Kosovo, şi când să amintească ce a însemnat Kosovo în istoria bisericii sârbe şi a poporului sârb.Când şi cu ce prilej să sensibilizeze pe cei responsabili şi implicați ? Când ? Când se vor închide rănile dezmoşteniților ? Şi oarea n’a abordat duhovniceşte aceasta, precizând special ca doresşte o soluție echitabilă pentru ambele părți, că poporul sârb a covețuit paşnic cu cel albanez secole de-a rându… . Te rog reciteşte cele spuse de patriarh. Am toată admirația şi stima pentru acest înalt ierarh. Ce să facă atunci un patriarh Doroteea ? Să tâlcuiască evanghelia în contextul istoric al timpului lui Iisus, şi să accepte politicile corecte, de dragul unei păci care ia făcut pe albazi stăpâni pe proritățile dezmoşteniților sârbi ? Să accepte -din acelaşi motiv- soarta rezervată mânăstirilor şi bisericilor a sârbe din Kosovo ? Ai auzit cum s-a declarat jignit premierul albanez ? Ce putea fi jignitor în cele spuse de patriarh î-mi poți spune ?
    Despre Pleşu am mai vorbit. Ştii ce Doroteea, prefer să ne învețe ortodoxia cei ce au jurământ monahal în Hristos, cei hirotoniți, cei angajați concret în lupta pentru mântuire şi implicați în viața bisericii în mod real şi concret, oameni care (de cultură fiind), trăiesc în duhul bisericii, sunt fii ai bisericii, iubesc şi apără biserica. Curând ne vor arăta (cum o face Pleşu) că nici cultural ortodoxia nu este corctă, şi că trebuie să urmeze calea ce ne-o arată ei. Evangheliştii, lui madam Mungiu, onorează cultura şi cinsteşte ortodoxia ?. Nu am nimic cu Plesu, dar repet sofismele sale pe teme ortodoxe nu au fundament duhovnicesc.

  6. Toata admiratia fata de patriarhul Irineu, un adevarat pastor, un adevarat patriot, un iubitor al adevarului si un om vertical.

    Kosovo este Serbia.

  7. Doroteea,
    am omis să-ți raspund la întrebarea, ce a obținut patriarhul…
    Chiar crezi că nu a obținut nimic ? Presupun că în primul rând încrederea păstoriților şi nu numai ca şi statutul de patriarh cinstit, mărturisitor al Adevărului, curajos, patriot, monah ce nu acceptă să folosească viclenia diplomației. A fost deschis şi a obținut răspuns nediplomatic, (a determinat partea cealaltă să-şi arate adevărata față). Ai văzut cum Duhul a mai arătat o virtute a patriarhului prin gura presei? Că zice: ,,nu a răspuns” la acuzațiile premierului. Stăpânire de sine. Om virtuos. A făcut cunoscută poziția bisericii sârbe lumii, Albaniei şi Kosovarilor. Citeşte cu atenție ce spune patriarhul şi vei vedea că totul ține de păstoriți, de biserică şi istoria ei ca şi de convețuirea paşnică până la momentul imixtiunii (cuiva). Prim-ministru ofensat a dat interpretare politică problemelor ce țin de biserică.

  8. Dacă ne raportăm la dragostea care o poartă sârbii, românilor din Timocul sârbesc, eu zic pas. Să faci caz de scandal în public şi mai ales în casa gazdei, când tu eşti pătat pe haine şi te mai dai neprihănit, eu zic pas. Aşa că mai uşor cu calibrele de pistol mitralieră, că nu este mare diferenţă între 5,45 sau 7,62. Pe… novici îl înţeleg, el pare a fi de-al casei. Nu vreau să-l judec pe patriarhul Irineu, dar în ultimul timp mi se pare că este filo papist. Sau este doar o părere de-a mea. Cred că problema Serbia-Kosovo-Albania trebuie să se rezolve politic, fără amestecul religiei de o parte sau alta. Mă întreb în încheiere dacă fostul patriarh sârb ar fi făcut la fel, ţinând cont că era un iubitor de oameni, indiferent de originea lor.

    P.S. – Cred că biserica trebuie să aibe un cuvânt de spus, dar modul în care a procedat patriarhul sârb, punând o problemă politică la un moment nepotrivit, în care trebuia să troneze bucuria comuniuni cu ocazia sfinţirii catedralei ortodoxe, aduce aminte de practicile Biserici Ortodoxe Ruse. Se pare că şi Biserica Ortodoxă Sârbă are aceleaşi obiceiuri ca fratele mai mare de la răsărit, pus în slujba puterii cu trup şi suflet.

  9. @ Gheorghita 7 – a vedea totul raportand la problema romanilor din Timoc sau nu stiu de unde, tradeaza o gandire foarte provinciala si o mare lipsa de obiectivitate.
    Ce legatura are una cu alta ? Faptul ca romanii de la sud de Dunare au unele probleme cu statul sarb nu legitimeaza in niciun fel o nedreptate ca aceea a ruperii Kosovo de Serbia. Nu are nicio legatura.
    Statul roman nu a purtat razboaie cu statul sarb si este singurul nostru vecin cu care nu avem diferende teritoriale (sau el cu noi).
    Sau propbabil ii iubesti foarte tare pe albanezii care incendiaza biserici ortodoxe si dau cu picioarele in usile de la altar – exista imaguini si filme pe internet. Sau pe americaniii care bombardau Belgradul in noaptea de Inviere.

  10. @ PS. Probabil daca tu imi spui “….novici” ar trebui sa iti spuin si eu “…ghita”

  11. @Obrenovici

    Nu mă supăra când mi se spune Ghiţă cu şi fără puncte, mai ales acum că am 40 şi ceva de ani. Că tu nu vezi sensul problemei statului sârb, instigat cu dragoste de propria-i biserică împotriva românilor Timoceni, nu este o aşa mare dramă. Mai ales că numele tău este sârb, punând în evidenţă partizanatul tău. Ce am vrut eu să dovedesc nu este o legătură fără sens între Timoceni şi Kosovo. Am vrut să arăt legătura şi dublul limbaj al statului sârb şi biserici sale. Mai precis când ei o i-au de la Albanezi în freză, strigă MUMĂ, dar când ei o dau la Timoceni, strigă CIUMĂ. Ce pretenţie de credibilitate mai poţi să ai ?

    Din istorie se ştie că albanezi sunt urmaşi vechilor ilirii care trăiau în zonă alături de traci. Tot din istorie mai ştim că slavii sau paraşutat în zonă acuma câteva secole în urmă. Şi totuşi cine au fost oare primi în Kosovo?

    Citat din Obrenovici:

    Sau probabil îi iubeşti foarte tare pe albanezii care incendiază biserici ortodoxe şi dau cu picioarele în uşile de la altar

    Nu îi iubesc pe albanezi când fac cea ce fac, dar nu pot să-i iubesc pe sârbi când ei culmea mai sunt şi ortodocşi şi se dau de ceasul morţi să distrugă singura bisericuţă românească din Timoc. Şi mai zici de albanezi că fac ce fac în Kosovo, că măcar aceia trăiesc în întuneric că sunt musulmani, dar sârbi care sunt ortodocşi şi lovesc în fraţii lor ortodocşi cum vine?

    Cu privire la pretenţiile teritoriale faţă de România, eu nu am uitat ocuparea Timisoarei de armata sârbă în 1919, nici pretenţiile lui Tito în 1945. Aceasta este o discuţie istorică lungă şi nici nu îmi face plăcere s-o discut cu tine, aşa că eu pun punct comunicării, căci nu am chef de un maraton de argumente duse la nesfârşit pe orice temă.

  12. Gheorghiță,
    e clar, am greşit.Nu este ortodox decât cu numele (din pricina Timocului şi-a filopapiei şi-a chestiei cu mumă-ciumă, şi-a chestiei cu politica la sfințirea catedralei, şi-a chestiei cu lipsa de dragoste față de albanezi la aşa eveniment). Mă întreb, dacă erai israelit, (pevremea când Mântuitorul, învăța creştinismul), câte motive de răstignire i-ai fi găsit ?. Un patriarh (mai ales duă chestia cu freza) trebuia să facă slujj în fața premierului albanez, în fața politicii UE,SUA,să nu discute chestiuni care au atigere cu politica (chiar de țin de misiunea patriarhiei), să discute chestiuni duhovniceşti strict ce țin de timurile acestea tulburi, cum zice Diroteea… Păi nu tocmai asta a pus în discuție ? Ce-i în Ucraina, ce-i în Siria. Tebuia să folosească liba de lemn şi lingerea cizmei stăpânului care a orchestrat şi finanțat chestia… cu freza. E permisă credința în Dumnezeu (a tururor confesiunilor) nu mai sunt hotare,etnii… toți o apă şi-un pământ (ca să fie pace, pacea impusă politic între om şi om, că cea între om şi Dumnezeu…).

  13. Am scris cu greşeli, sunt la muncă şi am făcut-o ilegal şi pe fugă.

  14. Daca o luam de pe vremea ilirilor, atunci intregul popopr sarb, ca sio cel bulgar, nu ar avea niciun drept in peninsula balcanica, numai noi si albanezii. Asa sustine Gheorghita.

    Pe mine ma intereseaza mai putin ce era acum 2500 de ani, ma intereseaza mai mult cand vad biserici ortodoxe in Kosovo, acum cateva ani, pangarite de fanatici islamisti UCK sprijiniti de NATO.
    Si daca e sa o luam cu argumente istorice:
    – in primul razboi mondial am fost aliati
    – problema banatului a fost una spinoasa fiindca Antanta il promisese atat Sernbiei cat si Romaniei, dar in final nu s-a ajuuns la un conflict ci la o intelegere
    – motiv pentru in 1941 Antonescu a refuzat sa ocupe Banatul sarbesc, pe care i-l oferea Hitler
    – Constantinescu nu a dovedit aceeasi intelepciune cand a pus bazele aeriene romanesti la dispopziyia NATO in 1999 pentru bombardarea Serbiei, gest total inamical si as zice chiar ticalos fata de vecinii nostri;
    – in perioada interbelica Romania a avut relatii excelente cu Jugoslavia (inrudire in familia regala, Intelegerea Balcanica, etc)
    – Ceausescu a avut relatii bune cu Tino si in 1968 cand se temea de o invazie sovietica s-a intalnit cu acesta pentru a vedea ce e de facut;
    – cand din toti vecii ai unul singur cu care nu ai probleme, tu ce faci, iti strici relatiile si cu acesta ?
    De meditat.

  15. Ortodocsi albanezi NU EXISTA! Sunt toti aromani(vlahi), sarbi muntenegreni sau greci asimilati bestial de un stat politic agresiv care impune limba albaneza asupra acestor ortodocsi. A fost o greseala conferirea autocefaliei acestei biserici “albaneze”

  16. aromanii din Albania http://www.farsarotul.org/nl22_2.htm

    Astia sunt cei asimilati bestial de “albanezii” care se revolta ca niste cocote!

    Bravo INalte Irinei! Bravo!

  17. De acord cu Gheorghe si Dorotheea.
    Vad ca este atit de mult bravurat ips Irineu dar nu pentru sfintirea unei biserici ortodoxe ci pentru declartii politice (caci taticule….s-a dus la aia si le-a aratat ce baiat de baiat este) . Mi se pare foarte corecta si de bun simt intrebarea retorica a Dorotheei….pai tu te-ai dus acolo sa sfintesti o casa a lui Hristos ce urmeaza a primeni suflete, ori te-ai dus sa-i inflamezi pe albanezi ? nu stiu….cand este vorba de mantuirea sufletelor mai este loc de ambitii omenesti si interese trecatoare ? si daca totusi a facut declaratia aceasta, cam la ce se putea astepta din partea albanezilor la ei acasa ? sa lase aia capul in pamint si sa roseasca ? pe mine ma mira totusi ca albanezii care sunt inflamati si razbunatori din nastere, au trecut peste aducerea aminte a raului si uite ca au invitat si un ierarh sarb la sfintirea catedralei lor. Din punctul meu de vedere, au facut un pas . Si pina la urma ce a iesit ? nu stiu dar ierarhii de origine slava ( indeosebi rusi, sarbi, ucrainieni) pun de multe ori inainte interese pamantesti, trecatoare, ambitii omenesti inaintea interesului suprem al mantuirii.

  18. @ Marian exNorvegia, pentru prieteni sunt Ghiţă :), Cât priveşte marea prietenie cu Tito din 1968, se ştie că atunci când ruşi sau zbârlit la sârbi, Tito s-a dat la fund, presa iugoslavă brusc a avut o amnezie cronică şi nimic nu a mai apărut despre Cehoslovacia. Singurul care a rămas alături de Ceauşescu a fost Mao, care a trimis 1 milion de soldaţi la frontiera cu Rusia. Aşa că să nu mai vorbim despre marele Tito. Cel puţin armata romană a luptat până în Austria alături de armata roşie. Iar când Tito la trimis pe ambasadorul său de externe la Moscova să pretindă teritorii din banatul românesc, inclusiv oraşul Reşita, Stalin la privit cu dispreţ şi la întrebat câţi soldaţi sârbi au murit pentru eliberarea banatului românesc. Ambasadorul sârb a răspuns că nici unul, atunci Stalin la întrebat de ce revendică ceva la ce nu are dreptul, şi i-a întors spatele. Acesta este marele mareşal Tito care voia să poftească la teritoriile altora.

    Dacă patriarhul sârb este nemulţumit de albanezi, putea să decline invitaţia de a participa, şi să motiveze că din cauza situaţiei din Kosovo, el nu dă răspuns invitaţie. Ar fi fost onest şi diplomatic conform practicilor internaţionale. Din păcate gestul provocator nu contribuie la detensionarea situaţie dintr-o zonă aşa de instabilă.

    Mă gândesc ca gestul de a accepta o catedrală ortodoxă în Albania, reprezintă un gest de deschidere al guvernului acestei ţări, care se pare că a înţeles ca colaborarea cu ţările ortodoxe din Balcani, poate aduce în timp rezolvarea paşnică a problemelor şi prosperitate pentru toţi cetăţenii aceste zone.

    Din păcate patriarhul sârb, nu doreşte să contribuie cu nimic la rezolvarea problemelor, şi continuă în spiritul rusesc de confruntare. Aş mai dori să evidenţiez poziţia delicată în care s-au găsit ceilalţi patriarhi ortodocşi puşi în faţa faptului împlinit. Nu ştiu dacă şi-au cerut scuze în numele patriarhului sârb, sau dacă au intervenit pe lângă gazdele albaneze pentru a linişti problema. Dar cu sigurată nu le-a căzut bine ce să întâmplat.

  19. Dragilor, vă pricepeți la politică internațională, înțelegeți cu vine treaba cu deschiderea ortodoxiei către lume… cum e co scuzele şi obrazşi ulcelorlalți… şi la superlativ, în ce priveşte orodoxia coretă în privința asta. D-voastră ştiți totdeauna ce nu-i corect în această viziune. Oricât de mari şi de adânci ar fi celelate, d-voastră nu le vedeți, precum Pleşu, care a văzut că teologia sârbului e penală şi nu că un patriarh mustră pe față şi cu îndrăzneală spurcăciunea spurcăciunilor. Este aleflgerea d-voastră. Iisus a fost condamnat la răstignire de cei ce impuneau credința corectă în literă. La fel, aceştia nu vedeu în Iisus decât in incitator, împotirva bunei rânduieli a legii şi păcii cu oamenii. ,,Noi nu avem împărat decât pa Cezarul”. Îl iubeu pe Tiberiu… ha,ha,ha. Ei bine, invitația la sfințire s-a facut iubiților, în duhul pe care-l iubiți, al deschiderii sincretiste. Toate religiile au acelaşi dumnezeu, deci religiile nu trbuie să fie în conflict şi în dialog sincer şi paşnic, pentru Adevărul Dumnezeiesc, pentru a fi ,,pace” între om şi om, între religiu că pacea între om şi Dumnezeu nu interesează. Da, vom avea (şi avem), ortodocşi corecți ortodoxeşte, ortodocşi ai ,,iubirii” care vor impune asta celorlalți, ortodocşi care văd ortotodoxie şi învățături -asemeni sfinților părinți- şi în Pleşu, şi în alți intelectuali, care introduc în inimi şi în societate orodoxia minții, ortodoxia intelectuală nu duhovnicească, a speculației sofistice, a sensurilor vorbei nu a trăirii inimii. Astfel apar citați ca egali ai sfinților părinți autori catolici, şi nu numai, care rațional sunt corecți cumva şi ortodox, lucrări ce aparțin duhului eretic, care a apropiat rațiunea de litera ortodoxă tocmai pentru a o face să intre în ortodoxie. Dacă greşesc nădajduiesc că Dumnezeu mă va ajuta să-mi înțeleg greşeala, dar până atunci mi se pare că acesta este curentul.

  20. Scriu de la servici. Mi-a culpa.Telegrafic şi cu greseli. Ideile puteau fi mai ,,coerect” şi mai limpede formulate, dar sper să fie întelese. Scuze. Timpul ,,furat” îl cedez din pauza legală.

  21. Ps. Nu mă aştept să fiu invitat la dans de Doroteea, şansele de parea d-voastră. Şi încă ceva Gheorghiță, ca şi ,,novici”, akm este de origine… slavă.

  22. Pingback: Vizita lui PUTIN la BELGRAD. UE cere Serbiei dovezi de “proeuropenitate”/ Provocari la meciul cu ALBANIA: drona cu steagul KOSOVAR/ Mesaje islamiste pe zidurile manastirii DECANI - Recomandari
  23. Pingback: SFIDARE BRUTALA A NORMELOR DIPLOMATICE. Premierul Albaniei cere la Belgrad, intr-o conferinta de presa cu premierul sarb, INDEPENDENTA KOSOVO - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare