Sub titlul “Enciclica (Circulara) Bisericii – Vremuri eshatologice“, este prezentat un scurt filmulet, cu un dialog interesant intre 3 realizatori tv si Pr. Stilianos Karpathios (Licentiat al Facultatii de Teologie si de Medicina din Atena, cu Master la Universitatea “Rene …
Articole din categoria: Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului
Nu este prima dată când se întâmplă în cei 2.000 de ani de istorie bisericească. Dacă se cercetează când au intervenit unele ca acestea, se va încredința că lucrurile au luat o astfel de întorsătură ori de câte ori se pregătea o tentativă de unire forțată a ortodocșilor cu ereticii. «Resursele» vechi ale diavolului rămân aceleași și astfel din fericire le mai recunoaștem. Deci doresc tăcerea oricărui opozant pentru că ne aflăm în pragul unei dictaturi politice mondiale și a unei uniri religioase…
Prin urmare, exprim public dezacordul meu in privinta anuntului care recomanda credinciosilor sa se vaccineze impotriva coronavirusului, si imi exprim retinerile in privinta substantelor componente si a modului in care actioneaza anumite vaccinuri care au fost pregatite sau sunt in pregatire de anumite companii farmaceutice.
Deocamdată, a continuat el, problema este că Arhiepiscopul a ridicat chestiunea la întâlnirea Sfântului Sinod de pe 9 septembrie „și toți membrii Sfântului Sinod, aproape fără excepție, au spus Arhiepiscopului că nu trebuie să procedeze astfel și el însuși a spus că nu va face astfel de vreme ce membrii (Sinodului – n.n.) au exprimat o opinie diferită, și că va respecta opinia Sinodului.”
În Georgia, Sinodul bisericii locale a îndemnat credincioșii să nu părăsească țara, iar pe cei care manifestă simptome specifice să rămână acasă. Rânduiala liturgică se va ține ca și până acum, cu precizarea că se vor înlocui păhărelele cu vin diluat folosite după împărtășirea cu Sfintele Taine cu unele de unică folosință. „Vrem să subliniem că biserica este un locaș de cult specific și că liturghia ce se slujește în acesta este actul cel mai important de pe pământ. Participând la slujbe, noi primim Trupul și Sângele lui Iisus-Hristos cel Viu, care este sursa vieții și a păcii, a nădejdii și a bucuriei, și nu trebuie să ne lipsim de acest har”, a comunicat sinodul georgian. De asemenea, ierarhii georgieni au cerut preoților să țină procesiuni și să stropească cu apă sfințită străzile pentru a combate, astfel, răspândirea molimei. În plus, clopotele vor fi trase în toată țara (și în diaspora) și se vor citi rugăciuni speciale în comun.
Primatul Ciprului menține o linie „neutră”, la sfârșitul anului trecut declarând, cu prilejul unei întâlniri cu un ierarh ucrainean canonic, că „așteptăm și nădăjduim că Patriarhul Constantinopolului își va înțelege greșeala. Ceilalți primați e puțin probabil să recunoască pe Epifanie. Deși au fost exercitate presiuni asupra Patriarhului Ierusalimului, acesta nu a cedat.”
Patriarhul Kirill nu a pomenit numele primatului Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronim, în timpul liturghiei de duminică de la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, ceea ce înseamnă că s-a rupt comuniunea euharistică cu primatul Bisericii Greciei, informează interfax-religion. Numele Arhiepiscopului Ieronim a fost îndepărtat din dipticele (ordinea în care sunt menționați întâi-stătătorii bisericilor ortodoxe surori la liturghie) Bisericii Rusiei.
Cele ce am crezut că sunt departe de noi, azi sunt mai aproape decat ne imaginam. Profetiile sfinților contemporani ne arată calea prin care putem învinge răul, sau macar să il facem sa fie mai mic ca intensitate, și care trece prin pocăința noastră personală.
„Patriarhul onorofic” al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (noua structura ecleziala creata de Patriarhia Ecumenica si nerecunoscuta, deocamdata, de nicio biserica ortodoxa), Filaret, seful fostei structuri schismatice denumita Patriarhia Kievului, a refuzat sa semneze Charta BOU adoptata in sinodul de intemeiere al acesteia.
Patriarhia Constantinopolului a acordat, așa cum pretinde, autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar ea nu este recunoscută, nici de Moscova, nici de vreo altă Biserică Ortodoxă. Niciuna nu a sprijinit Patriarhia de Constantinopol.Acum, Patriarhia Moscovei a încetat comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol. Noi, de partea Patriarhiei din Constantinopol, nu am rupt comuniunea euharistică cu nimeni, dar situația este foarte gravă.
Acum repet întrebarea: de ce era nevoie acum de asemenea precizări, de ce trebuia să intrăm singuri în hăţişul unor întrebări spinoase? Şi aici apare, unică deocamdată, poziţia Episcopului Macarie Drăgoi. Deşi a semnat (ultimul) documentul numărul 6, arhiereul a postat pe site‑ul Episcopiei o mărturisire proprie, în 3 puncte. E drept, post‑factum, însă la foarte scurt timp după întoarcerea acasă. Concret, ierarhul ortodox din diaspora cere continuarea discuţiilor şi limpezirilor asupra acestui controversat punct 6, într‑o atmosferă sinodală extinsă (cu participarea Bisericilor care nu au ajuns în Creta), cu argumente aşezate şi fără graba de a iscăli hotărârile luate. Nouă, ca laicat ortodox, nu ni se pare nimic greşit în această atitudine care reflectă o conştiinţă eclezială vie. „Haideţi să mai dialogăm, haideţi să mai limpezim apele, avem timp suficient pentru o nouă întâlnire – aşa cum a propus şi Preafericitul Daniel”, asta vrea să spună Macarie Drăgoi. Şi ce ar fi rău în asta? Unde ar putea fi greşeala?
Grupurile fundamentaliste si fanatice, printre care se regasesc teologi si ierarhi, care sunt active, intr-o masura mai mica sau mai mare, peste tot in lumea ortodoxa, sunt un motiv serios pentru care a existat un risc nu doar de amanare, ci chiar de anulare a Sfantului si Marelui Sinod. Opozitia acestor grupari fata de orice fel de idee de apropiere de alti crestini a exercitat o influenta indirecta asupra Sinoadelor locale, care au adus si incearca sa introduca amendamente in textele si asupra termenilor documentelor care au fost pregatite in intalnirile pre-sinodale. Nu ne facem iluzii. Pentru aceste grupari, suntem cu totii in erezie si apostazie.
Cat priveste decizia Patriarhiei Ecumenice de a tine, in continuare si in actualele conditii, Sinodul, este echivalenta, si ne cantarim cuvintele, cu o schisma de facto in ortodoxie. Prin acest lucru intelegem crearea unei falii, fara a se ajunge la ruperea legaturilor canonice sau la intreruperea pomenirii.
Incepand cu 18 iunie, legislativul cipriot discuta asupra legii parteneriatelor civile prin care se reglementeaza atat coabitarea cuplurilor heterosexuale, cat si a cuplurilor homosexuale. Reprezentantii Bisericii au criticat dur proiectul, afirmand ca este o initiativa care vine din exteriorul tarii. Mai grav decat atat, parlamentarii ciprioti au afirmat ca vor avea in vedere amendarea legii adoptiei pentru a permite adoptia de copii si cuplurilor homosexuale.
“Kosovo este pamantul sfant al Serbiei”. Aceasta declaratie a fost facuta de patriarhul Serbiei Irenej la Tirana si a declansat controverse politice aprinse in Albania.
Barikada.md/ Pr. Savatie Bastovoi: Încă un sinod mondial despre mîncare? Zilele trecute (6-9 martie) în Istambul s-au reunit capii Bisericilor ortodoxe Autocefale pentru a conveni în privința organizării unui sinod mondial, denumit ”mare și sfînt” sau al Optulea, date fiind cele …
Adevarul: Germania datorează miliarde Greciei. Ce poate face guvernul de la Atena ca să scape de problema datoriilor O comisie formată din experţi greci a concluzionat că Germania datorează miliarde Greciei în compensaţii pentru cel de-al Doilea Război Mondial, suma acoperind …
Mitropolitul Neofit: Acum e timpul in care ierarhii vor fi judecati Lucian Davidescu: CIPRU INTRE EXEMPLUL GRECESC SI CEL ISLANDEZ Romfea.gr: Mitropolitul Neofit: traim intr-o eurocratie cu “pecetea” lui Merkel “Traim intr-o eurocratie ce poarta pecetea lui Merkel“, a spus episcopul …
“RISCOGRAMA” DESPRE SENSUL PRECEDENTULUI CIPRIOT Mediafax: SITUAŢIE DRAMATICĂ ÎN CIPRU: Supermarketurile în pericol să rămână fără alimente, din cauza blocării sistemului bancar Unele supermarketuri din Cipru au rămas aproape fără alimente, iar situaţia ar putea deveni generală săptămâna următoare, întrucât băncile …
Hotnews: Seful Bisericii Ortodoxe din Cipru: punem averea bisericii la dispozitia statului pentru iesirea din criza Seful Bisericii Ortodoxe din Cipru, o institutie extrem de influenta, a declarat miercuri ca e gata sa puna averea considerabila a institutiei la dispozitia statului …
Capital: Impozitarea depozitelor bancare: Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a cerut ca ţara să părăsească zona euro Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a declarat presei duminică, după slujba tradiţională, că Ciprul ar trebui să părăsească zona euro …
Basilica:Liderii politici şi religioşi europeni s-au întâlnit la Bruxelles Joi, 12 iulie, peste 20 de reprezentanţi ai Bisericilor şi comunităţilor religioase din întreaga Europă au fost prezenţi la Bruxelles pentru a lua parte la întâlnirea anuală cu liderii Uniunii Europene, …
foto romfea.gr Interfax-religion: Patriarhul Kirill deplange Nordul Ciprului pentru controlul turcesc Nicosia, 9 iunie, Interfax – Seful Bisericii Ruse a deplans nordul Ciprului de sub ocupatia turceasca si s-a plans pentru “discriminarea impotriva ortodocsilor din zona de ocupatie.”
Pemptousia: Motivul detenţiei preventive a parintelui Efrem de la Man. Vatopedi Nota noastra: Stirea foarte grava este ca staretul Efrem Vatopedinul a fost pus in detentie preventiva exact in Ajunul Craciunului. Se pare ca decizia apartine Curtii de Apel din …
“Declaratia istorica”, semnata in fata tronului arhieresc lui Hristos Theologhia: Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom, ii exonereaza pe evrei de vina colectiva a uciderii lui Iisus Hristos Publicatia evreiasca “The Jerusalem Post” (Jeremy Sharon) a publicat de curand un articol in care face …
ADUNAREA INTERPARLAMENTARA A… ORTODOXIEI (Paris, iunie 2011) CERE “INCETAREA DOGMATISMULUI RIGID” IN DIALOGURILE CU CATOLICII! Doxologia: Conducători ortodocși deschid calea către Sinodul pan-ortodox Patriarhii a trei vechi Biserici Ortodoxe s-au întâlnit în Istanbul în 1 și 2 septembrie pentru …
Ieromonah Savatie Bastovoi – Pietrele vorbesc: Decizia p. Ierusalimului de intrerupere a comuniunii cu p. Romana from Emisiunea “Pietrele vorbesc” on Vimeo. Theologhia: Primatul Bisericii Ortodoxe din Cipru contestă locul atribuit bisericii sale în Dipticele ortodox [Doreste cumva Hrisostom al II-lea …
Theologhia: PS Andrei Fagarasanul si PS Irineu Bitriteanul – Candidatii Sinodului Mitropolitan de la Cluj pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei Membrii Adunarii Eparhiale de la Alba Iulia mentin lista cu cei doi candidaţi eligibili pentru scaunul de …
Pelerin Ortodox: PATRU PATRIARHI DESPRE EPISCOPUL ARTEMIE (DIN NEFERICIRE, CONTRA PREASFINŢIEI SALE) Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Ierusalimului Theofilos, Patriarhul Moscovei Kirill şi Arhiepiscopul Ciprului Hrisostomos au trimis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe şi Patriarhului Serbiei Irineu scrisori în care, …
UPDATE Roman ortodox in Franta: Un raspuns cu privire la Klaus Kenneth (…) Foarte sugestiv Ioana ne povesteste : “In anii copilariei mele, cand unii dintre dumneavoastra erati doar in gandul lui Dumnezeu si poate in intentia parintilor, lumea …
Pelerin ortodox: MAI MULTI IERARHI BOICOTEAZĂ VIZITA PAPEI ÎN CIPRU Paşii mitropolitului de Lemesou, care va lipsi de la festivitatea de primire a papei Benedict al XVI-lea la începutul lui iunie, vor fi urmaţi conform unor informaţii şi de alţi …
Presa ortodoxa: Venirea Papei în Cipru scandalizează credincioşii Rezumat: Mitropolitul Limassol-ului, Athanasios se delimitează de poziţia oficială a Bisericii Ciprului în ceea ce priveşte vizita pe care o va face papa Benedict-16 în Cipru. Mitropolitul Athanasios declară deschis şi fără …
Vezi si: Arhiepiscopul Ciprului, kir Hrisostom, în vizită la Constantinopol, despre vizita Papei în Cipru Declaratiile foarte grave ale intai-statatorului Ciprului arata, cu prisosinta, ca vocile “haiducesti” zelotiste de la noi nu fac decat sa urmeze voia ecumenistilor. Pentru ca …
17.10.2009 Prima zi a întrunirii din Cipru cu proteste Paphos – Prima zi a întrunirii Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialogul Teologic între ortodocşi şi romano-catolici a fost semnalată de proteste. Membri ai Uniunilor Creştin-Ortodoxe, monahi ai Mănăstirii Stavrovunios, precum şi …