FRIEDMAN face lobby cinic: GAZELE DE SIST POT INTARZIA RAZBOIUL!/ Putin – primit cu parada militara la BELGRAD/ Ce zic serviciile secrete germane despre AVIONUL DOBORAT in UCRAINA/ KOSOVARII umplu randurile STATULUI ISLAMIC/ Pe cine ucid DRONELE AMERICANE?

19-10-2014 8 minute Sublinieri

putin-serbia

sursa foto – bbc.com

Politologul american George Friedman, fondatorul şi directorul Stratfor, a vorbit despre relaţia României cu Statele Unite ale Americii şi cum ne putem apăra în faţa ameninţării Rusiei. Stratfor este una dintre cele mai mari companii de analiză strategică din lume, fondată în anul 1996.

George Friedman a delarat la emisiunea “După 20 de ani” că ruşii se folosesc de livrarea de gaze pentru a face un joc psihologic, pentru a vedea cum reacţionează ţările europene. El este de părere că Rusia este prudentă cu statele baltice, membre NATO, precum România, însă atrage atenţia asupra faptului că gazele de şist reprezintă arma cu care ţara noastră se poate apăra de ameninţarea reprezentată de Rusia.

“Gazele de şist sunt o armă care poate fi folosită pentru a evita războiul. Rusia controlează Europa prin gaze. Aveţi nevoie de resurse alternative iar România e cea mai bogată în astfel de resurse. De aceea americanii sunt atât de interesaţi de resursele voastre. Dar nu uitaţi că în SUA am avut o revoluţie energetică şi am putea începe să exportăm energie în Europa”, a declarat George Friedman.

Fondatorul Stratfor a mai spus că România trebuie să decidă dacă va accepta sau nu exploatarea gazelor de şist, adăugând faptul că acestea limitează influenţa rusească şi că ar fi iresponsabil ca, în situaţia actuală, România să nu ia în considerare exploatarea gazelor.

Despre alianţa României cu SUA

George Friedman vede în România un aliat SUA care se dezvolă şi consideră că este o ţară a oportunităţilor care se poate dezvolta. Analistul american este de părere că ţara noastră se află în faţa unor alegeri dificile şi are nevoie de o nouă relaţie. “Pentru România, marea întrebare în acest moment este: poate să îşi creeze o relaţie eficientă cu SUA? Vor fi interesate Statele Unite să apere securitatea României? Eu cred că vor fi”, a declarat analistul.

În ceea ce priveşte securitatea României, Friedman ne sfătuieşte să refacem armata, nu pentru a-i învinge pe ruşi, ci pentru a rezista suficient cât să aibă timp americanii să vină. În al doilea rând, analistul american este de părere că România trebuie să-şi construiască o relaţie cu vecinii de pe flancuri (polonezii şi turcii), ţări care au interese comune cu noi.

  • Adevarul:

VIDEO Putin, primit cu mare fast la Belgrad şi decorat cu ordinul Republicii Serbia 

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Belgrad joi, imediat după prânz, într-o vizită simbolică vizând să ancoreze interesele ruseşti în centrul Europei, într-un context de tensiuni puternice între Moscova şi Occident din cauza crizei din Ucraina. Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, l-a decorat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Ordinul Republicii Serbia gradul I.

Putin, a cărui vizită are loc cu ocazia marcării a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupaţia nazistă, a fost primit pe aeroport de către omologul său sârb Tomislav Nikolici.

Autostrada care asigură legătura între aeroport şi centrul oraşului era pavoazată cu steaguri ruse, iar în capitală au fost impuse măsuri de securitate stricte.

Cei doi preşedinţi au depus jerbe de flori la cimitirul în care sunt înmormântaţi militari ruşi căzuţi la datorie în al Doiklea Război Mondial. Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, l-a decorat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Ordinul Republicii Serbia gradul I.

„Dragă frate Vladimir, poporul sârb este mândru că tu porţi cea mai înaltă distincţie sârbă”, a spus Tomislav Nikolic în limba rusă.

„Nu cred că am făcut ceva ca să merit această distincţie”, a declarat Vladimir Putin şi a menţionat că o consideră mai curând un semn de respect faţă de Rusia şi poporul rus.

Liderul de la Kremlin  a asistat  şi la o mare paradă militară, prima organizată în capitala sârbă din 1985. Peste 3.000 de militari sârbi, unităţi de blindate şi aviaţie vor participa la defilare, dar şi invitaţi speciali din Rusia, şi anume grupul de acrobaţie Strijhi din cadrul forţelor aeriene ruse.

Chiar dacă vizita preşedintelui rus la Begrad a fost de doar câteva ore, a fost densă. Cu acest prilej se vor semna mai multor acorduri în domenii precum cel al energiei, inclusiv al gazelor, dar şi în sfera tehnico-militară. Problema împrumutului acordat Serbiei de către Rusia şi realizarea gazoductului South Stream figurează printre subiectele ce vor fi abordate în cursul convorbirilor.

 

Într-un interviu acordat ziarului sârb „Politika“ înaintea vizitei sale la Belgrad, Vladimir Putin a evidenţiat evoluţia ascendentă a relaţiilor bilaterale şi a subliniat că Serbia a fost şi rămâne un partener cheie al Rusiei în sud-estul Europei.

De la Belgrad, Putin va pleca la Milano, unde se va întâlni vineri cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko şi lideri europeni, în cadrul Summitului ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care participă lideri şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai mai multor ţări asiatice.

Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord provizoriu privind livrările de gaze

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un compromis privind livrările de gaze ruseşti către Ucraina, în timpul întrevederii pe care cei doi au avut-o la Milano, vineri, în marja summit-ului Asia-Europa.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dat asigurări că ucrainenii nu vor suferi de frig pe timpul iernii, anunţând că a ajuns la un acord cu Rusia, cu ocazia convorbirilor de la Milano, cu privire la preţul provizoriu al gazului rusesc livrat Ucrainei şi a asigurat că acesta va permite încheierea rapidă a conflictului lor gazier.

“În baza acestor consultări, pot spune că Ucraina va avea gaz, va avea căldură”, a asigurat preşedintele într-un interviu difuzat sâmbătă seară de televiziunile ucrainene. După discuţiile de la Milano de vineri cu Poroşenko,  Vladimir Putin anunţase deja realizarea unor “progrese” şi “un acord referitor la condiţiile de reluare a livrărilor de gaze, cel puţin pe perioada iernii”.

Şeful statului ucrainean a mai anunţat un acord cu Moscova în vederea restabilirii controlului total a frontierei ruso-ucrainene, o condiţie cheie, potrivit Kievului, pentru a aduce pacea în estul separatist.

Gigantul rus Gazprom şi-a sistat în iunie livrările de gaz către Kiev, care a refuzat creşterea de preţ decisă de Moscova după sosirea la putere a proeuropenilor în Ucraina în februarie şi a acumulat o datorie grea. În ceea ce priveşte preţul, “am ajuns la un acord, iar poziţia ucraineană a fost de facto acceptată: să vorbim doar de iarnă şi să fixăm preţul la 385” de dolari pentru mia de metri cubi, a declarat Poroşenko. “Ruşii au acceptat”.

El a explicat că pentru perioada de vară, când cererea e mai redusă, Kievul şi-ar dori un preţ de 325 de dolari, principiu refuzat de Moscova. În prezent, preţul este fixat la 485 de dolari. Poroşenko a discutat de mai multe ori vineri cu Putin, în prezenţa unor lideri europeni, dar şi individual, pe marginea summitului ASEM de la Milano.

Porişenko şi Putin au anunţat progrese realizate pe tema conflictului gazier, fără a atinge un acord complet, şi negocieri programate marţi la Bruxelles la nivel ministerial. Purtătorul de cuvant al Gazprom a declarat că acordul de principiu dintre cei doi şefi de stat trebuie formalizat după rezolvarea chestiunii datoriei.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei a fost doborât de insurgenţi proruşi cu un sistem de rachete sustras de la armata ucraineană, a stabilit Serviciul german de informaţii externe.

După o anchetă completă, Serviciul german de informaţii externe (Bundesnachrichtendienst – BND) a ajuns la concluzia că avionul malaysian prăbuşit pe 17 iulie, în timp ce zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât de insurgenţi proruşi, cu un sistem de rachete BUK, sustras din incinta unei baze militare ucrainene, informează Der Spiegel.

Directorul BND, Gerhard Schindler, a prezentat concluziile anchetei în cadrul unei şedinţe a Comisiei de control din Bundestag.

În cadrul investigaţiei, experţii BND au adunat numeroase dovezi, inclusiv imagini filmate din sateliţi. […]

  • Adevarul: 

Kosovarii care au întors spatele Occidentului şi luptă alături de jihadiştii Statului Islamic

Numeroşi kosovari au luat calea Orientului Mijlociu pentru a lupta alături de jihadiştii Statului Islamic împotriva forţelor Occidentului care, în urmă cu aproape şapte ani, i-au ajutat să obţină independenţa Kosovo faţă de Serbia.

Valon şi Musli sunt doi tineri din Kosovo care au ales recent să se alăture grupării jihadiste Statul Islamic pentru bani. Peste 150 de albanezi kosovari, a căror religie este predominant musulmană, au început să lupte în Irak împotriva coaliţiei occidentale, cea care îi ajuta în urmă cu aproape şapte ani să îşi obţină independenţa.

După ce şi-au părăsit locuinţa din capitala kosovară Priştina acum mai bine de un an, din motive financiare, Musli şi fratele său, Valon, doi tineri în vârstă de 20 şi 22 de ani, s-au alăturat celei mai dure organizaţii teroriste a prezentului: Statul Islamic. Decizia lor nu este însă una singulară. Potrivit publicaţiei „Foreign Policy”, mai bine de 150 de kosovari luptă de partea extremiştilor.

Familia celor doi tineri din Kosovo aproape că nu a avut nicio şansa pentru a-şi convinge fiii să revină în ţara lor natală. Mai mult decât atât, în luna aprilie, Musli şi-a informat părinţii că fratele său, Valon, a fost ucis în timpul unor violenţe din Fallujah.

După opt luni petrecute în deşertul Orientului Mijlociu, Musli s-a întors acasă doar pentru a-şi vizita părinţii. „Am încercat să discutăm cu el şi să-i explicăm că a fost manipulat, însă nu am avut sorţi de izbândă”, a declarat un membru al familiei acestuia.

Cu 15 ani în urmă, regiunea Kosovo era implicată într-un război sângeros, care, în cele din urmă, a deschis calea independenţei sale faţă de Serbia. În prezent, tinerii kosovari, intenţionat sau nu, luptă împotriva unor state care le-au asigurat nu demult suveranitatea propriei ţări, notează „Foreign Policy”.

Poliţia din Kosovo a arestat în ultima perioadă zeci de persoane suspectate că ar fi luptat în Irak sau Siria, de partea teroriştilor, însă chiar şi aşa fluxul de tineri care vor să se alăture extremiştilor pare greu de oprit.

Timp de mai mulţi ani după bombardamentele NATO, extremismul musulman nu a fost un motiv de îngrijorare pentru Kosovo. Pe măsură ce autorităţile erau preocupate de dezvoltarea serviciilor publice, rând pe rând, după anii 2000, mai multe organizaţii străine au finanţat şcoli ismaliste şi moschei în această ţară.

Nu au întârziat să apară nici influenţa unor lideri religioşi musulmani care au încercat să-i convingă pe kosovari, mai mult sau mai puţin subtil, să lupte în Siria. De exemplu, în 2012, Enes Goga, un preot musulman din Kosovo spunea:

„Vă poruncesc să mergeţi pe tărâmurile Sham (Siria), deoarece acolo este un loc ales de Allah”.

Repercusiunile nu au întârziat să apară. În septembrie 2012, Naman Demolli, un kosovar care a luptat în „Armata de eliberare” a ţării împotriva Serbiei, a murit în Siria. În martie 2014, un kosovar de origine germană, Blerim Heta, ar fi ucis 50 de persoane într-un atac sinucigaş în Bagdad, notează „Foreign Policy”.

Mai mult decât atât, în iunie 2014 a fost difuzată pe Internet o înregistrare video în care poate fi observat Lavdrim Muhaxheri, un albanez din Kosovo care luptă alături de Statul Islamic. În videoclipul prezentat de gruparea jihadistă, tânărul albanez ţinea un discurs plin de patos despre idealurile Statului Islamic, promiţând să cucerească Ierusalimul, Roma şi Andaluzia. După alte două luni, Lavdrim Muhaxheri spunea că este pregătit să decapiteze un sirian.

Guvernul din Kosovo, loial ţărilor occidentale, încearcă în prezent să limiteze cât mai mult influenţa organizaţiilor musulmane din ţară. Nu mai puţin de 14 organizaţii nonguvernamentale islamiste sunt investigate de autorităţi dacă au legături cu grupările radicale.

Dronele americane, programul care ucide mai mulţi civili decât terorişti

Un nou studiu desfăşurat de către Biroul de Jurnalism de Investigaţie din Marea Britanie scoate la iveală aspecte controversate cu privire la atacurile cu drone din Pakistan.

Studiul desfăşurat de către Biroul de Jurnalism de Investigaţie, organizaţie de ştiri independentă, cu sediul la Londra, a publicat un raport cu privire la procentul victimelor atacurilor americane cu drone din Pakistan.

Raportul arată că numai 12 la sută dintre victime pot fi identificate ca făcând parte din celule active de militanţi sau luptători catalogaţi drept „terorişti”.Studiul, făcut public în cursul zile dei joi, arată, de asemenea, că „mai puţin de patru la sută dintre cei ucişi au putut fi identificaţi ca fiind membrii grupării teroriste Al-Qaida.”  Din 2.379 de victime declarate oficial între 2004 şi 2014, doar 704 au putut fi identificate şi, în acelaşi timp, numai în cazul a 295 s-a putut stabili cu siguranţă apartenenţa la o grupare teroristă, conform aceluiaşi raport.  

„Numirea Morţilor”

Şi în cazul celor identificaţi ca făcând parte dintr-o reţea teroristă „există aspecte neclare”, suţin autorii raportului. Mai mult de o treime dintre victimele ale căror identitate poate fi atribuită unei grupări militante nu aveau o funcţie importantă în organizaţia din care făceau parte. În acelaşi timp, aproape 30 de procente nu era nici măcar afiliaţi unei grupări specifice. Din totalul celor decedaţi în urma atacurilor cu drone, doar patru procente au putut fi identificaţi ca membrii activi în reţeaua Al-Qaida. 

Descoperirile organizaţiei de jurnalism de investigaţie par să contrazică declaraţiile făcute de către John Kerry, Secretarul de Stat american, care, anul trecut, a declarat că „atacurile cu drone americane au vizat doar terorişti confirmaţi ca membrii la cel mai înalt nivel în cadrul organizaţiei din care făceau parte.”Raportul face parte dintr-un demers intitulat „Naming the Dead” (n.r.- „Numirea Morţilor”), un proiect menit să identifice şi să inventarieze numele şi detaliile personale ale victimelor atacurilor cu drone. Pănă în prezent, atacurile cu drone au însumat un număr total de 400, ultimul înregistrându-se în luna octombrie. Acestea au început în anul 2004, fiind autorizate de către preşedintele de atunci, George Bush Jr. 

Conform website-ului organizaţiei, „numele celor decedaţi au fost colectate pe parcursul unui an de cercetare şi documentare în Pakistan, dar şi în străinătate, utilizând o multitudine de surse. Acestea au inclus atât datele oficiale deconspirate de către diferiţi agenţi ai guvernului pakistanez, dar şi sute de surse şi rapoarte în engleză, paştună sau urdu.”

Organizaţia a putut identifica doar două femei în rândul victimelor, deşi, conform rapoartelor pe care le citează, autorii raportului susţin că numărul victimelor în rândul femeilor ar fi în jur de 50.

Jack Serle, unul dintre autorii raportului, a declarat că „numărul scăzut al victimelor în rândul femeilor ar putea indica o rată scăzută  în rândul civililor, dar, în acelaşi timp, poate fi atribuit şi diferenţelor sociale şi rolului diferit al femeilor în societatea pakistaneză.”

[…]/ integral pe adevarul.ro


Categorii

1. DIVERSE, America, Gazele de sist, George Friedman/ Stratfor, Kosovo, Serbia, Siria, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “FRIEDMAN face lobby cinic: GAZELE DE SIST POT INTARZIA RAZBOIUL!/ Putin – primit cu parada militara la BELGRAD/ Ce zic serviciile secrete germane despre AVIONUL DOBORAT in UCRAINA/ KOSOVARII umplu randurile STATULUI ISLAMIC/ Pe cine ucid DRONELE AMERICANE?

  1. Mai Friedman, crezi ca romanii sunt asa de prosti incat sa nu vada ca Romania este ocupata de SUA militar si economic(impreuna cu corporatii si banci multinationale din (S)UE) cind afirmi:
    “….gazele de şist reprezintă arma cu care ţara noastră se poate apăra de ameninţarea reprezentată de Rusia….”
    Pina sa soseasca amenintarea Rusiei(posibila), noi romanii de azi si copii nostrii de maine trebuie sa se apere de amenintarile deja reale din partea SUA la adresa vietii noastre in Romania invadata de americani(militari, serviciile lor secrete, persoane ce au venit la noi sa faca profit pentru ei din resursele poporului roman).

  2. Vizita lui Putin la Belgrad îmi aduce aminte de vizita lui George Bush la Bucuresti din 2002, inclusiv faza curcubeului !!
    Barim sârbi dpdv cultural au ceva în comun cu ruşii însă noi românii, nu avem nimic în comun cu americanii…
    https://www.youtube.com/watch?v=XJiKc21AkU4

    Pe fiecare zi oberv cum profeţiile încep să prindă tot mai bine contur.

  3. Citez din Fried:

    “Pentru România, marea întrebare în acest moment este: poate să îşi creeze o relaţie eficientă cu SUA?
    Vor fi interesate Statele Unite să apere securitatea României?”

    De ce trebuie ca Romania sa-si cedeze resursele pt a crea o relatie eficienta?
    Pasajul de sus nu vi se pare un santaj pentru taxa de protectie ?

    E o minciuna independenta energetica, odata exploatate gazele vor trebui cumparate la pretul pietei, ne avertiza si Ilie Serbanescu si pe langa asta livrarea lor va depinde de mai multi factori de decizie care-si vor lua comisioane.
    Orice fel de exploatari ar fi bombardate sau capturate intr-un razboi in niciun caz nu constituie o frana pt invadatori ci prada de razboi.

    Tot Fried:
    “Aveţi nevoie de resurse alternative iar România e cea mai bogată în astfel de resurse. De aceea americanii sunt atât de interesaţi de resursele voastre.”

    Asta stim din 90 incoacea dar unii se mai incapataneaza sa creada ca exista democratie.

  4. “Gazele de şist sunt o armă care poate fi folosită pentru a evita războiul. Rusia controlează Europa prin gaze. Aveţi nevoie de resurse alternative iar România e cea mai bogată în astfel de resurse. De aceea americanii sunt atât de interesaţi de resursele voastre.”

    Friuedman este un mincinos! Cele mai mari rezerve de gaze de sist le au Polonia si Germania. Romania nici macar nu apare pe aceasta harta a rezervelor din Europa, realizata de B.Horsfield et al de la GFZ German Research Center for Geosciences, in Aprile 28, 2011:
    http://www.netlabgmbh.de/techwatch.htm

    Oare cum se face ca Germania si Polonia prefera sa importe gazul rusesc? Or fi auzit ca exploatarea gazelor de sist aduce multe probleme ecologice? Dar asta nu ar trebui sa ne sperie pe noi romanii ca oricum ne-am taiat padurile fara nici o retinere…

  5. Buna observatie cu Germania si Polonia, acolo sunt partide ecologiste puternice si o populatie educata.
    Diferenta intre Europa si Nord America e densitatea de oameni care in Eu e mult mai mare.
    In Nord America sunt multe zone nelocuite si desertificate, de unde s-a extras gaze fara sa afecteze populatia, dar in Eu s-ar distruge ecosisteme.

  6. “Gazele de şist sunt o armă care poate fi folosită pentru a evita războiul„
    Cum așa? Eu nu pricep mecanismul!?! Cea vrut Friedman să spună aici??? Parcă și-n al 2-lea RM am avut resurse energetice (petrol+ rafinării), și nu am putut evita războiul; ba dimpotrivă, germanii și aliații/rușii s-au bătut cu înverșunare pt ele…
    Eu înțeleg, că mai degrabă am putea evita războiul, dacă am avea o bună parte din deșertul Sahara.

  7. Problema e ca gazele de sist si razboiul sunt lucruri total diferite. Cel putin in logica unui om normal care nu vede interesele economice pe primul plan. Si de la interesele economice excesive porneste si toata aceasta situatie de “razboi”. Ce razboi? E doar o lupta intre bogati.

  8. Eu nu stiu ce mai asteptam de la un nene ca Friedman, care minte si abereaza pentru fraieri, daca ai nostri sunt mai antiromani decat strainii. Sper sa se retraga din viata publica de urgenta, sa-si vada de treburile casnice. Sa citesc si eu o stire: Friedman creste iepuri de casa sau rate lesesti.

    http://www.pressalert.ro/2013/11/e-oficial-guvernul-da-verde-exploatarii-gazelor-de-sist-timis-vezi-care-sunt-primele-localitati-afectate/

    Vad ca deocamdata ii afecteaza Dumnezeu pe ei.

    Nu stiu exact ce e cu stirea asta:

    http://www.cotidianul.ro/am-fost-platit-de-cia-si-am-scris-in-favoarea-casei-albe-de-fapt-suntem-o-colonie-249469/

    dar mi-a placut un comentariu care spunea ca au ajuns rusii sa plateasca mai bine decat americanii.

  9. Pingback: ATACURI ARMATE IN CANADA/ Atentat Hamas in Ierusalim/ CESI acuza “intelegeri la nivel inalt” intre GERMANIA si RUSIA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare