update|COMANDAMENT NATO IN ROMANIA. Tara noastra devine avanpost in fata Rusiei (VIDEO)/ Propuneri de pace diferite pentru Rusia din partea Europei si SUA/ Este Putin dispus sa puna la incercare NATO?

6-02-2015 12 minute Sublinieri

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi un decret privind convocarea rezerviștilor la centrele de antrenament pe anul 2015, decizie ce intervine pe fondul degradării situației din estul Ucrainei și al deciziei NATO de a-și consolida capacitățile pe flancul său estic, relatează TASS. […]

Planurile militare ale Rusiei vor suferi schimbări „adecvate” în urma recentei decizii a NATO de a înfiinţa centre de comandă suplimentare în şase ţări diferite, a afirmat emisarul Moscovei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, informează site-ul Sputnik.

“Deschiderea unor centre militare suplimentare la graniţele noastre nu este altceva decât o încercare de a exercita presiune asupra Rusiei”, a declarat Grushko, spunând că răspunsul Moscovei va fi unul “adecvat”.

Oficialul rus a mai declarat că “schimbările serioase din cadrul situaţiei politico-militare” de-a lungul frontierei ruseşti vor conduce “în mod natural” la schimbări în planurile militare ale Rusiei, menite să garanteze securitatea ţării.

Decizia NATO de a înfiinţa centre de comandă suplimentare “creează un risc mare pentru Rusia”, în primul rând în Ţările Baltice, care ar putea deveni o regiune de “confruntare militară”, a subliniat Gruşko.

Emisarul rus a adăugat că înfiinţarea unui centru de antrenament comun în Georgia, anunţată joi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, va contribui, de asemenea, la intensificarea tensiunilor geopolitice şi la deterioriarea securităţii regionale.

“Centrul de antrenament din Georgia reprezintă un pas pe care nu îl putem vedea decât ca pe o provocare. Nu era necesar ca NATO să creeze un astfel de centru”, a declarat Gruşko, subliniind că ţările din regiunea Mării Negre sunt capabile să îşi garanteze singure securitatea.

Gruşko a subliniat că, dacă NATO decide să ofere ajutor letal Kievului, care continuă să lupte împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, rezultatele vor fi “imprevizibile”.

“NATO ne spune că nu furnizează nimic, că nu sunt furnizate arme letale (Ucrainei). Conducerea NATO trage o linie între ceea ce oferă alianţa şi declară că NATO nu are arme, tot armamentul este naţional, nu există sisteme NATO ca atare … totuşi, din perspectiva situaţiei pe teren nu este nicio diferenţă dacă armele sunt furnizate de NATO sau separat de statele membre NATO”, le-a spus Gruşko jurnaliştilor ruşi. […]

Materialul initial: 

NATO îşi extinde strategia din Est şi România va găzdui un comandament regional. O decizie de maximă importanţă pentru ţară noastră s-a luat, joi, la Bruxelles: România va găzdui un comandament regional NATO care va coordona câteva mii de militari, precum şi o structură de comandă şi control care va gestiona noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei.

Măsurile excepţionale sunt luate în contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi al ultimelor evoluţii din Ucraina. România devine avanpostul Alianţei Nord-Atlantice în est.

La Bucureşti va fi un comandament NATO de nivel divizie, cu o conducere multinaţională, care va coordona toate acţiunile noii forţe de reacţie rapidă a NATO în zona de sud-est.

Este un obiectiv major al Alianţei şi va aduce României un nivel de securitate fără precedent.

În această structură de conducere vor fi maximum 140 de militari, din mai multe state NATO. Ce misiuni va avea acest comandament ne-a spus la Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională.

În plus, România, Polonia, Bulgaria şi ţările baltice vor găzdui şi câte un centru de comandă şi control. Aproximativ 50 de militari vor programa şi pregăti exerciţiile comune, vor sprijini desfăşurarea forţei de reacţie rapidă a NATO şi vor ţine legătura cu armatele naţionale şi forţa expediţionară nou creată.

Mircea Duşa, ministrul român al Apărării, spune: “Vom avea prezenţă NATO în România prin cele două Comandamente care s-au aprobat a fi înfiinţate în perioada care urmează. Sigur, rămâne ca Ministerul Apărării în zilele următoare, împreună cu reprezentanţii noştri de aici de la Cartierul General NATO să implementăm măsuri măsuri de realizare a acestor capabilităţi.”

NATO repoziţionează resurse militare pentru a proteja flancul estic în faţă agresiunii Rusiei, iar în România este în linia întâi.

Congresul SUA a aprobat un miliard de dolari pentru măsurile de reasigurare din estul Europei. Pentagonul va trimite anul acesta nu doar soldaţi, la antrenamente, ci şi 150 de blindate şi artilerie în Europa, inclusiv în România.

Ţară noastră găzduieşte deja două baze româno-americane, la Mihail Kogălniceanu şi la Deveselu. 500 de soldaţi americani sunt acum în România.

Joi, ministrul britanic al Apărării a anunţat decizia Londrei de a creşte numărul militarilor britanici care vor veni să se antreneze în România şi de a participa cu personal militar în cadru structurilor pe care NATO le deschide în România.

NATO a decis astăzi detaliile legate de forța de reacție rapidă și de centrele de comandă din șase state central și est-europene, inclusiv România. Cât de important este centrul pe care îl va găzdui țara noastră și sunt suficiente aceste măsuri să descurajeze o eventuală agresiune a Rusiei?  Nu e vorba de dimensiunile forței, ce va număra în primă instanță 5.000 de militari, ci de faptul că e un semnal politic puternic și că Alianța nord-atlantică transmiste astfel Rusiei că va respecta articolul 5 al Tratatului NATO, explică la RFI Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European și fost ministru al Apărării.

Este suficientă această forță de reacție rapidă, operațională de anul viitor, capabilă să facă față unei agresiuni care se desfășoară în prezent?

Dacă luăm în calcul nivelul forțelor, bineînțeles că nu poate să fie suficientă. Însă ea este suficientă prin intermediul simbolismului politic și al implicațiilor politice. O asemenea forță, dacă este introdusă în cazul în care un stat NATO este atacat, transmite de fapt mesajul că articolul 5 va fi pus în practică și în felul acesta toate celelalte state vor onora obligația de a veni în ajutorul statului atacat. Deci e o combinație de elemente militare cu elemente politice. Până la urmă elementul militar nu trebuie să fie decisiv în momentul acesta. Este suficient ca el să indice un angajament ulterior, pentru că, dacă se intră pe o logică militară, discutăm în alți termeni. Dar pentru a descuraja o asemenea agresiune, pentru a face față dacă apare ceva pe loc, eu cred că e suficientă.

“NATO se transformă“ în urma agresiunii rusești, așa cum a spus și liderul Alianței. O asemenea forță de reacție, precum și această rețea de centre de comandă reprezintă ceva nou pentru NATO. Ce înseamnă strategic pentru România, ce va coordona acest centru de comandă?

Trebuie să existe “o diviziune a muncii” între aceste centre de comandă. Dar, după părerea mea, ele sunt acolo pentru cazul în care se întâmplă ceva împotriva unuia dintre statele membre. Deci ele pot oricând să preia coordonarea unor forțe ca aceasta, care a fost decisă acum și pot să administreze primele faze ale unei eventuale acțiuni militare organizate de NATO. Mai departe, bineînțeles că există o structură întreagă care este foarte bine pusă la punct și care în cazul în care e nevoie va interveni. Deci până acum discutăm despre ceea ce engleză se numește un tripwire, adică mai degrabă o situație de alarmare – în cazul în care se întâmplă ceva, această alarmă va suna puternic la nivelurile centrale ale NATO și acestea vor acționa.

Problema este că acest conflict are loc în prezent, forța e operațională de anul viitor. Or, a intrat în ecuație din nou și Transnistria. Au fost detașate acolo trupe ucrainene suplimentare, există chiar ipoteza că Vladimir Putin ar vrea să creeze un coridor până la Transnistria. Ce ar putea face NATO concret în acest caz, de pildă?

Mai avem o serie întreagă de măsuri care sunt în vigoare. Să ne gândim și la oamenii care au fost trimiși la noi, la cei care au fost trimiși în Polonia, să ne gândim la vizitele navelor care se rotesc în Marea Neagră. Deci există o serie întreagă de reasigurare strategică pe care NATO și SUA le-au luat și le îndeplinesc în momentul de față. Nu plecăm de la zero cu această forță. În al doilea rând, cred că în momentul de față, cred că Rusia caută mai degrabă să stabilească un coridor teritorial între ea și Crimeea, rămasă izolată. Dar să nu uităm că și rușii fac mișcări militare cu scopuri politice. Citeam în urmă cu câteva zile o analiză care spunea că recentele ofensive ale separatiștilor sprijiniți  de Rusia în zona de est a Ucrainei ale drept scop să aducă la masa negocierilor statele occidentale. Și pe de altă parte, citesc acum că va fi o vizită la Moscova a cancelarului Merkel și a președintelui Hollande. Deci dacă ar fi să fac o legătură, se pare că acest lucru s-a reușit. Transnistria este și ea în joc pentru că până la urmă Rusia a avut un mare câștig strategic prin incorporarea Crimeii. Or, aceste lucruri se țin undeva pe o tablă de socoteală. În contextul acesta aș plasa Transnistria, probabil ca un fel de pregătire pentru o monedă de schimb. În orice caz, e o situație care trebuie privită cu toată seriozitatea. De altfel, dacă vrem să facem o judecată de valoare asupra spațiului Mării Negre,  în acest spațiu se intersectează amenințarea de tip clasic, teritorială, cu atacuri și agresiuni militare, cea pe care o vedem în momentul de față în Ucraina și amenințarea de tipul atacurilor teroriste, care provine din sud, din zona Irak și Siria. Amândouă sunt importante și pentru NATO, și pentru Uniunea Europeană, iar geografic vorbind ele se articulează în zona Mării Negre. Ca atare, cred că atât NATO, cât și UE ar trebui să se gândească la un concept integrat cu privire la această zonă pentru că e una din ce în ce mai importantă.     

Tot Jens Stoltenberg spunea că nu există încă un risc imediat pentru România și Bulgaria din partea Rusiei. Dar, făcând aceste anunțuri concrete de consolidare a securității, nu riscă NATO să antagonizeze și mai mult Rusia?

Rusia nu așteaptă să fie supărată. Dacă decide să fie supărată, e supărată oricum, cu sau fără centre de comandă. Și să nu uităm că în ansamblu toate aceste măsuri luate de NATO și în zona noastră, și a Poloniei, și în Baltice, au fost provocate în primul rând de anexarea ilegală a Crimeii și destabilizarea practicată de Rusia în estul Ucrainei. Deci cei care au provocat această situație sunt chiar cei care se plâng că există consecințe în urma acțiunilor lor.

  • Digi24:

Marea Britanie va trimite militari în România. Mircea Dușa: „Este al doilea moment important după primirea noastră în NATO”

Marea Britanie va juca un rol de conducere în Forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia, anunţă ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, citat de BBC News online.

ACTUALIZARE. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat deciziile luate, joi, la Reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, privind crearea centrelor de comandă în şase ţări din Flancul Estic al Alianţei, inclusiv în România, şi a unui Comandament multinaţional la nivel de divizie, în România.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută deciziile luate astăzi în Reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, privitoare la crearea unor centre de comandă în şase ţări din Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice (România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia). Totodată, este de remarcat importanţa hotărârii asumate de România de a înfiinţa în ţara noastră un Comandament multinaţional la nivel de divizie, fapt subliniat şi în comunicatul final al Reuniunii, structură care va coordona centrele de comandă din România şi Bulgaria şi va asigura conexiunea la Comandamentul Întrunit Aliat de la Napoli”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, citat de Mediafax.

Este al doilea moment important după primirea noastră în NATO în 2004, acesta al aprobării măsurilor de reasigurare pe flancul estic al Alianţei şi al Uniunii şi mai ales pe flancul sud-estic.Aceste măsuri privesc în special România şi Bulgaria pe flancul sud-estic şi sunt măsuri deosebite. De fapt, vom avea prezenţă NATO în România prin cele două comandamente care s-au aprobat a fi înfiinţate în perioada următoare”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Intrebat dacă statele baltice, Polonia, Bulgaria şi România sunt în mod real ameninţate de o agresiune a Rusiei acum sau în câţiva ani, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a răspuns: „Un pericol imediat nu există, dar motivul pentru care noi facem ce facem este răspunsul la comportamentul Rusiei în Est, unde a schimbat graniţe cu forţa”.


Potrivit Mediafax, Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua Forţă de reacţie rapidă, a precizat Michael Fallon.

Credibilitatea NATO în contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare ţară. Cuvintele dure trebuie susţinute prin acţiuni ferme, a subliniat ministrul britanic.

Miniştrii Apărării ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi „Vârf de lance”).

Noul dispozitiv militar, parte a Forţei de reacţie a NATO, va avea aproximativ 5.000 de militari şi capacitatea de intervenţie în cel mult 48 de ore.

Marea Britanie va deţine comandamentul Forţei de reacţie rapidă în anul 2017, iar ulterior prin rotaţie, a explicat Fallon, precizând că militari britanici vor fi trimişi la comandamentele regionale din România şi Polonia. Patru avioane de vânătoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriană în perimetrul Mării Baltice.

Planuri de pace pentru Ucraina. SUA și europenii, propuneri divergente

Tur de forță pe care îl fac preşedintele francez şi cancelarul german pentru a face pace în estul Ucrainei. Azi sunt la Kiev, mâine – la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin. Potrivit Interfax, planul de pace germano-francez e o soluție de compromis și s-ar baza pe modelul Transnistriei. Diferit față de planul american, care merge pe ideea sprijinului necondiţionat pentru Kiev, inclusiv din punct de vedere militar. De altfel, în Ucraina a fost azi secretarul de stat american John Kerry, care a promis şi un ajutor umanitar de peste 16 milioane de dolari. În ciuda eforturilor diplomatice, în estul Ucrainei situaţia rămâne dramatică.

Atacurile nu contenesc în Donbas, iar obuzele lovesc tot mai des case, magazine sau locuri publice. Oamenii sunt îngroziți şi mulţi dau vina pe Rusia.

„După ce a venit convoiul umanitar din Rusia, nu am avut odihnă nici zi şi nici noapte. Au fost 24 de ore de bombardamente în fiecare zi”, spune un locuitor.

De cealaltă parte, separatişii şi Moscova dau vina pe soldaţii ucraineni, care ar folosi muniţie cu efect similar armelor de distrugere în masă. Mai mult, Rusia avertizează Occidentul să nu trimită arme Kievului, pentru că acest gest ar fi o ameninţare pentru securitatea sa. Livrarea de arme este dezbătută la Washington şi a fost discutată de secretarul de stat american, John Kerry, cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, în timpul vizitei la Kiev.

De cealaltă parte, Germania şi Franţa nu agreează planul american, dar lansează un avertisment.

„Există opţiunea diplomaţiei, a negocierilor. Dar nu poate fi prelungită la nesfârşit”, a spus președintele francez Francois Hollande.

Preşedintele Vladimir Putin susţine că este gata să poarte discuţii constructive cu Francois Hollande şi Angela Merkel, care vor merge la Moscova. Liderul de la Paris a avut un mesaj împăciuitor pentru ruşi.

„Franţa nu este de acord ca Ucraina să intre în NATO. Vreau ca lucrurile să fie foarte clare. Spun acest lucru şi pentru ruşi, care au mereu această îngrijorare, care denunţă implicarea americanilor”, spune Francois Hollande.

  • Hotnews:

Ce contine planul de pace cu care Merkel si Hollande spera sa rezolve criza ucraineana? Mai mult teritoriu pentru separatisti

Cancelarul german si presedintele francez vor sa incheie afacerea rapid: azi discuta cu Petro Poroshenko, maine vor un acord de la Vladimir Putin. Punctul central al planului de pace este acordarea unei autonomii extinse in regiunile separatiste pe o suprafata mai mare decat fusese stabilit in acordul precedent de la Minsk.

Mesajul european pe scurt:

  • Acordul de la Minsk ramane valabil, dar separatistii primesc mai mult teritoriu autonom;
  • Poroshenko sa accepte conditiile pentru a evita infrangerea militara si colapsul economic;
  • Putin sa accepte conditiile, altfel va primi noi sanctiuni saptamana viitoare.

Noul plan de pace a fost elaborat de inalti functionari ai guvernelor german, francez, ucrainean si rus pe parcursul ultimelor zile, arata informatii obtinute de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Negocierile au fost insa accelerate de dinamica luptelor din estul Ucrainei si de numarul crescut de victime, in special in randul civililor.

La acesta se adauga ofensiva declansata de separatistii sustinuti de Moscova si informatiile aparute despre posibile livrari de arme din America.

Lui Poroshenko, liderii europeni vor sa-i explice ca aceasta ar fi ultima sansa de evitare a unei infrangeri militare si a unei crize economice si mai dramatice decat cea prezenta. Banca Centrala a Ucrainei a trebuit sa creasca azi dobanda de interventie de la 5,5% la 19,5% pentru a stavili inflatia.

Lui Putin, arata sursele SZ, europenii i-ar fi transmis ca saptamana viitoare se vor aplica noi sanctiuni, daca nu este de acord cu propunerea de pace. Plus ca, ar fi spus mesajul, livrari de arme americane nu ar fi in interesul Moscovei.

In centrul propunerii se afla prevederile Acordului de la Minsk, cu o exceptie notabila: de atunci si pana azi, separatistii au castigat o suprafata de 1.500 km patrati, care trebuie, macar in parte, luata in seama.

Vladimir Putin, arata surse diplomatice, ar insista si pe stabilirea unui dialog direct intre Occident si separatisti, ceea ce le-ar oferi mai multa legitimitate. Autonomia extinsa, retragerea de armament greu si schimburi de prizonieri existau ca puncte si in acordul precedent si sunt cuprinse si in noua propunere. In paralel, seful diplomatiei germane a plecat la Riga si la Varsovia pentru a obtine sustinere pentru demers.

Putin ar putea ataca statele baltice, avertizeaza fostul sef NATO/ “Daca va ataca un stat NATO, el va fi invins”

Vladimir Putin are ambitii periculoase dincolo de Ucraina si ar putea planui un atac asupra statelor baltice pentru a testa hotararea si prezenta Occidentului in regiune, afirma fostul sef al NATO Anders Fogh Rasmussen, potrivit The Telegraph. Fostul secretar general al Aliantei Atlantice crede ca prin aceste actiuni Kremlinul va incerca sa sparga solidaritatea NATO si sa sa reafirme pozitia dominanta a Rusiei in Europa de Est.

“Acest nu mai este vorba doar despre Ucraina. Putin vrea sa restaureze Rusia ca o mare putere in regiune”, a declarat pentru Rasmussen Daily Telegraph.

“Exista o probabilitate mare sa intervena in tarile baltice pentru a testa NATO si sustinerea articolului 5,” a spus el, referindu-se la clauza de solidaritate care sta la baza securitatii colective. “Putin stie ca daca va trece linia rosie si ataca un aliat NATO, va fi invins. Sa ne fie clar asta. Dar el este un specialist al razboiului neconventional”, a adaugat el.

Kievul si rebelii prorusi au convenit sa inceteze focul la Debalteve incepand de vineri dimineata

Comandamentul militar al autoproclamatei Republici Populare Donetk a propus joi incetarea luptelor intre rebelii prorusi si armata ucraineana incepand de vineri dimineata, pentru crearea unui coridor umanitar in vederea evacuarii populatiei din Debalteve, relateaza Itar-Tass, citata de Mediafax.

Autoritatile de la Kiev au luat act de propunerea rebelilor prorusi si s-au declarat pregatite pentru incetarea focului incepand de vineri dimineata, ora locala 09.00 (09.00, ora Romaniei).

Marti si miercuri, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a solicitat instaurarea unui armistitiu temporar in estul Ucrainei.

Marti, ministrul sarb de Externe, Ivita Dacici, a carui tara detine presedintia OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), a indemnat partile beligerante sa inceteze macar pentru trei zile luptele de la Debalteve, pentru a permite evacuarea din zona a populatiei civile.

Miercuri, seful observatorilor OSCE in Ucraina, Ertugrul Apakan, a cerut la randul sau instaurarea unui armistitiu temporar in estul Ucrainei, pentru a permite evacuarea populatiei civile.

Lupte din ce in ce mai violente au loc intre armata ucraineana si rebelii prorusi in jurul Debalteve, un oras strategic de pe drumul care leaga cele doua capitale separatiste, Donetk si Lugansk.

Statele Unite sunt responsabile de atingerea unui nou nivel al tensiunilor în relaţia cu Rusia prin intenţia de a oferi fonduri Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Afirmația a fost făcută de Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de AFP.

 “Acţiunile deliberate ale Washingtonului au adus relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia într-un nou impas”, a afirmă oficialul rus.

“În bugetul militar american, au fost promise 640 de milioane de dolari Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, pentru a opune rezistenţă Rusiei. Rusia nu are dubii privind atitudinea de confruntare a Casei Albe, începută printr-un joc lipsit de sens al sancţiunilor. Însă acum este vorba de finanţarea unor acţiuni subversive împotriva ţării noastre, care creează un nou nivel al tensiunilor în relaţia dintre Statele Unite şi Rusia”, explică Lukaşevici.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a propus în proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor “agresive” ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea activităţilor “destabilizatoare” contra Republicii Moldova şi Georgiei.

Alianța Nord-Atlantică se arată tot mai îngrijorată de noua strategie nucleară a Rusiei și de informațiile ce relevă că planificatorii militari de la Moscova au în vedere o reducere a pragului dincolo de care armele nucleare ar putea fi folosite în eventualitatea unui conflict, afirmă diplomaţi citaţi de Reuters.

Dezbaterea unei analize întocmite de experții NATO cu privire la strategia nucleară a Moscovei se află pe agenda reuniunii de joi a miniștrilor apărării din statele Alianței. ‘Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult în această strategie este modernizarea forțelor nucleare rusești, creșterea nivelului de pregătire al acestor forțe și posibila combinație între operațiunile cu arme convenționale și cele cu arme nucleare, inclusiv în cadrul desfășurării unui război hibrid’, explică un diplomat din cadrul NATO.

Studiul experţilor NATO intervine într-un moment de tensiune crescândă între NATO şi Rusia pe tema conflictului din Ucraina şi ridică totodată mari semne de întrebare pentru Alianţă privind o eventuală confruntare în genul Războiului Rece.

Temerile Occidentului au fost, de asemenea, alimentate de atitudinea militară din ce în ce mai agresivă a Rusiei care patrulează, în aer sau pe apă în apropierea graniţelor NATO. De curând au fost văzute avioane militare ruseşti despre care s-a spus că ar fi avut la bord bombe nucleare şi care au zburat peste Canalul Mânecii, potrivit Reuters. […]

Rusia duce, de fapt, un asemenea război-hibrid în Ucraina, combinând elemente cum ar fi soldaţii ruşi fără însemne, dezinformarea sau atacurile cibernetice. Toate acestea i-au făcut pe strategii NATO să îşi revizuiască planurile lor în privinţa negocierilor cu Rusia.

Săptămâna trecută, Generalul rus Valeri Gherasimov declara că Rusia s-a angajat într-un program de modernizare militară uriaş, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Susţinerea forţelor nucleare strategice ale Rusiei combinată cu modernizarea forţelor convenţionale vor garanta că SUA şi NATO nu vor dobândi superioritate militară faţă de Rusia. Gherasimov a mai precizat că armata rusă va primi peste 50 de rachete intercontinentale în 2015. […]

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “update|COMANDAMENT NATO IN ROMANIA. Tara noastra devine avanpost in fata Rusiei (VIDEO)/ Propuneri de pace diferite pentru Rusia din partea Europei si SUA/ Este Putin dispus sa puna la incercare NATO?

  1. Buun… deci cum spuneam. Nu s-a incalzit bine scaunul de la Crotoceni, ca deja muzica dupa care vom dansa in anii urmatori si-a facut auzite primele acorduri:
    – eliminarea adversarilor, pt ca, se pare, vin vremuri grele si va fi nevoie mare de unanimitate in Romania;
    – legea big-brother, in aceeasi idee si poate nu numai;
    – schimbarea majora de paradigma a libertatii religioase;
    – si, in fine, pasul decisiv, cel care limpezeste toate subintelesurile (pt cei care inca nu pricep): trupe Nato pe teritoriul Romaniei, careia i se recunoaste oficial rolul de carne de tun in viitorul razboi. Care razboi, evident, il vrea si il urmareste Putin, pt ca asa spun sursele americanilor. Deci, romani, so’ pe rusi! Si pregatirea de carnagiu.
    De balciul pdl-psd-base-udrea-ponta etc. o sa ne amintim ca de o perioada voioasa din istoria Romaniei. Adevarata piesa acum incepe.

    Dar…sa nu disperam. Dumnezeu e mai mare decat planurile lor.

  2. Se pare ca zilele astea trecem printr-o perioada decisiva privind viitorul Ucrainei (si al nostru). Este o lupta foarte stransa intre cei care vor inarmarea Ucrainei si implicarea NATO http://www.brookings.edu/~/media/Research/Files/Reports/2015/02/ukraine%20independence%20russian%20aggression/UkraineReport_February2015_FINAL.pdf si europenii care incearca un acord cu Rusia (probabil o forma de inghetare a conflictului, cam cum e Transnistria, ar fi singura varianta acceptabila pentru rusi – si atunci, da, putem ajunge la ce se discutam inainte despre schimbul cu Transnistria, desi e o perspectiva mult prea optimista, in actualul climat). Problema e ca (cel putin) SUA vor continua sa inarmeze Ucraina si sa alimenteze focul razboiului (se propune pomparea catorva miliarde in arme s.c.), in loc sa se mearga pe o logica de inabusire, Cu riscurile adiacente de escaladare si cu o Ucraina slabita economic care va miza pe razboi – am vazut cum in R Moldova Transnistria a reprezentat intodeauna o piatra de incercare inclusiv in politica interna, cu atat mai mult in Ucraina, unde conflictul e deschis. Cine va chema la moderatie va risca sa fie marginalizat cata vreme va exista sprijin vestic pentru razboi, iar tara se va cam duce de rapa, consumata astfel. Evident, nu e bine ca sunt rusii acolo, dar confruntarea directa nu va rezolva asta.

    Cred ca era, oricum, necesara in contextul actual prezenta NATO la noi, dar ma tem ca e posibila (abia) acum pentru ca ea e vazuta diferit de statele NATO. La cum se prezinta lucrurile acum, e o prezenta reactiva, cum spune I-M Pascu, e jumatate gest politic, jumatate reactie militara, dar poate capata si alte utilizari… ne rugam sa nu ajungem sa fie folosita, oricum. Domnul sa ne ocroteasca!

  3. Rusia îşi pregăteşte trupele: Putin a semnat un decret privind convocarea rezerviştilor

    Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/rusia-isi-pregateste-trupele–putin-a-semnat-un-decret-privind-convocarea-rezervistilor_200584.html#ixzz3QxcbzsRo

    Da, oricum eram avanpost si in prima linie, tinta pentru rusi. Comandamentul este abia prima forma de prezenta care nu ca umple cu continut ideea de “avanpost NATO”, dar seamana, macar, cu o masura concreta de descurajare a unei agresiuni asupra Romaniei, nu cu una care ofera pretexte pe tava, cum e scutul.

  4. Oficial rus: Decizia NATO de a înfiinţa noi centre de comandă “creează un risc mare pentru Rusia”. Vom avea un răspuns adecvat

    http://www.antena3.ro/externe/oficial-rus-decizia-nato-de-a-infiinta-noi-centre-de-comanda-creeaza-un-risc-mare-pentru-rusia-vom-282420.html

  5. Din categoria “made in SUA”: propaganda prosteasca pentru un public tinta tampit. Ma bufneste rasul.

    “Analiza mişcărilor sale dezvăluie că “preşedintele rus are o anormalitate neurologică”, afirmă ea, prezentând “ipoteza că la începutul vieţii, poate chiar în uter, Putin a suferit un accident emisferic …”

    Sursa: http://www.bani.md/pentagon-vladimir-putin-ar-putea-suferi-de-o-boala-grava-i-ar-putea-afecta-toate-deciziile/

  6. Apai e destul de clar.Din cauza asta vom avea de suferit.E evident ca Rusia se va simti incoltita si va riposta agresiv.Asa ca replica lui Rassmusen :”Nu va incepe razboi Rusia,caci stie foarte bine ca nu are sorti de izbanda” e un cretinism.El se crede ca intr-un joc de strategie pe calculator,unde exista o bara care arata balanta puterii (desi ,cateodata ,forta cu puteri mai reduse a rasturnat buturuga mare) .Ce-i pasa Rusiei ca pierde dupa ce sterge de pe fata pamantului cateva state?

  7. @doroteea

    Corect.Ciudat ca Basescu(un “atlantist” curat) nu a reusit sa atraga trupe atat de serioase.Se pare ca Johannes e un as al comunicarii internationale.Oare se datoreaza vizitei in Palm Beach?

    “– legea big-brother, in aceeasi idee si poate nu numai;”

    Unii “carcotasi” zic ca Maior a demisionat la cererea sefilor din strainatate pentru esecul in aplicarea legilor- Big Brother.

    “Deci, romani, so’ pe rusi! Si pregatirea de carnagiu.”

    Sa speram numai ca Dumnezu se va milostivi de aceasta tarisoara.Parintele nostru Arsenie Boca spunea ca granitele vor fi cuprinse in flacari,dar vom reusi.Insa va fi vai si amar pentru cei care pribegesc prin tari straine.

  8. Ce ma enerveaza repetitivitatea stirii “Rusia poate ataca o tara baltica “(ne zic aliatii NATO) .Au spart server-ul Armatei Ruse si nu am aflat?

  9. @emanuel:

    ‘Corect.Ciudat ca Basescu(un “atlantist” curat) nu a reusit sa atraga trupe atat de serioase.’

    Explicatia cred ca sta in faptul ca pur si simplu acum se precipita lucrurile. Nu cred ca Basescu ar fi facut mofturi 🙂

    ‘Insa va fi vai si amar pentru cei care pribegesc prin tari straine.’
    Eu cred ca cei care se tin de Biserica au ei ingerul lor, si apar tot mai multe biserici ortodoxe afara – ceea ce, sa recunoastem, nu e un lucru rau deloc. Parerea mea e ca acestora le va ‘sopti’ Domnul cum e mai bine sa procedeze. Pana la urma, nestiute sunt caile Domnului pentru fiecare. Pt ca unii s-au casatorit acolo si au mai adus pe cineva la credinta. E o parere…

  10. nu, domle, e clar: Putin asta este un fel de Alice in tara Minunilor. Bietul baiat, e dus cu pluta…

    http://theweek.com/speedreads/457115/germanys-merkel-vladimir-putin-living-another-world

    In alta ordine de idei, ce joc o face madam Merkel asta, pt mine ramane un mister…

  11. @doroteea

    Precizez:nu vreau sa se inteleaaga ca de TOTI cei din strainatate va fi vai si amar.Cred ca nu mai necesita alte comentarii.In comentariul de mai sus doar am preluat profetia parintelui Arsenie Boca.

  12. @emanuel:

    Ok, mi-am dat seama :), am nuantat tocmai de-aia!

  13. @ doroteea

    “Pt ca unii s-au casatorit acolo si au mai adus pe cineva la credinta.”

    Este posibil ca unii dintre ortodocsi sa se fi casatorit acolo cu eretici, dar doar la primarie sau intr-o “biserica” a ereticilor, caci in Biserica Ortodoxa nu se slujeste Taina casatoriei intre o persoana ortodoxa si una eretica. Acest lucru este oprit de Sfintele Canoane. Si daca cine stie prin ce mod s-a facut asa ceva, Taina casatoriei este nula si casatoria trebuie desfacuta.

    “PIDALION (editia 1844) – sau Carma Corabiei Sobornicestii si Apostelestii Biserici a Orotodocsilor, adica toate Sfintele Canoane: ale Sfintilor Apostoli, ale Sfintelor Sinoade Ecumenice si ale Sfintilor Parinti de pe alocuri.
    […]
    Acest Sfant Sinod al cinci-saselea sau mai capetenic a zice al saselea Sinod s-au adunat in faimosul si imparatescul palat caspraxadin Constantinopol care se zice Trula, in timpul lui Iustinian al 2-lea fiul lui Pogonat, care si Rinotmit (nas taiat) s-a numit, la anul de la Hristos 691.
    […]
    CANONUL 72
    Sa nu fie iertat barbatul dreptslavitor (ortodox) a se impreuna (casatori) cu muiere eretica, nici iarasi barbat eretic a se insoti cu femeie dreptslavitoare, ci desi s-ar afla ceva de acest fel ca s-a facut de vreunul dintre toti, nunta sa se socoteasca neintarita, si neleguita insotire sa se dezlege, ca nu trebuie cele neamestecate a se amesteca, nici oaia cu lupul a se impletici, si cu partea lui Hristos soarta pacatosilor. Iar de va calca cineva acestea de noi hotarate, sa se afuriseasca.
    Iar daca unii inca intru necredinta aflandu-se, si inca nu sunt numarati in turma celor dreptslavitori, s-au insotit cu legiuita nunta, intre sine-si, apoi, o parte adica binele alegandu-l, a alergat la lumina Adevarului; iar cealalta, se tine inca de legatura ratacirii, nealegand a cauta catre Dumnezeiestile Raze ale adevarului (insa binevoieste cea necredincioasa a locui cu cel credincios, sau dimpotriva cel necredincios cu cea credincioasa) sa nu se desparta, dupa Dumnezeiescul Apostol: “Ca se sfinteste barbatul necredincios prin femeia credincioasa, si se sfinteste femeia credincioasa prin barbatul credincios”. (I Corinteni 7,14)

    TALCUIRE
    Poate ca din invoirea aceasta, si din impreuna locuinta, se va povatui si cealalta parte catre buna cinstire; dupa zicerea a insusi acestui Dumnezeiesc Apostol, ca: “ce sti femeie de-ti vei mantui barbatul? Si ce sti barbate de-ti vei mantui femeia?” (I Corinteni 7,16)
    Teama-se de certarea acestu Sfant Sinod Arhierei cei ce slobod niste asemenea insotiri si nici intr-un chip sa ierte nunti ca acestea.”

  14. @sluga…

    Pai ma refer la cei care i-au adus la dreapta credinta pe sotii lor. Personal, stiu doua cazuri.

  15. @sluga…

    plus ca mai sunt unii care poate nu s-au cununat in Biserica, dar isi boteaza copiii ortodox. Stiu un astfel de caz – nu stiu cum s-au casatorit, ca nu i-am intrebat, dar ambii copii au fost botezati ortodox, in Romania, desi el sigur e catolic.

  16. @ doroteea

    Este foarte bine ca exista parinti eretici care sunt de acord sa-si boteze copiii in Biserica Ortodoxa.
    Asta si doreste Biserica lui Hristos, sa vina cat mai multi oameni la dreapta credinta.

    Dar pe langa bucuria de a primi noi madulare, Biserica trebuie sa vegheze si ca cei care sunt deja madulare, sa nu fie ispititi si inselati de a pleca din Biserica. Ca daca unul dintre cei care vor sa se casatoreasca este eretic, exista pericolul ca celalalt, care este dreptslavitor, sa se lepede de ortodoxie si sa plece dupa sot sau sotie intr-una din “bisericile” diavolului. Sau poate atunci cand vor avea copii ii vor duce acolo, la diavol.
    Turma trebuie pazita bine caci diavolul urla si incearca prin orice mijloace sa rapeasca suflete.

    Cat despre adultii care au fost adusi la dreapta credinta, eu pacatosul cu mintea mea proasta cred ca botezul in Biserica Ortodoxa este singua dovada ca acest lucru este real. Daca nu s-au botezat ortodox, nu cred ca putem vorbi de venirea la dreapta credinta.

    Obligatia noastra este sa cunoastem Canoanele si sa incercam sa vietuim dupa ele, fiecare dupa putinta lui.

    Restul, mare mila Domnului sa fie peste noi toti.

  17. @s.n.:

    de acord cu tine.

    Realitatea este mai intotdeauna amestecata. Daca omul face alegerile bune, orice provocare devine o oportunitate pt inmultirea binelui. Iar daca face alegerile proaste, chiar si in lipsa provocarilor se pierde. Dumnezeu a ingaduit, cred eu, sa iasa si ceva bun din aceasta globalizare, pt ca, pana la urma, oamenii trebuie sa inteleaga ca, in esenta lor, sunt fii ai Aceluiasi Tata. Si nu e nimic rau ca Ortodoxia si-a gasit o (alta) cale de a-si purta Lumina in lume. Pana la urma, nu ne putem izola la infinit, existenta inseamna si provocare si sunt unii care trebuie sa infrunte raul si prin alte parti, altel, acum, la final (probabil) de vremuri, unele comunitati ar ramane aproape fara sansa.

    Mai e o chestie (apropo de final), ‘nu stiu altii cum sunt’ :), dar eu in viata mea am observat ceva: Dumnezeu de multe ori intervine efectiv in ultima clipa, atunci cand ai impresia ca – fata – nu se mai poate face nimic. Si intevine nu dar miraculos, dar elegant, cu o solutie genial de simpla si, in acelasi timp, de mare ampitudine. Adica lucrurile iau o intorsatura foarte buna incat, uitandu-te retroactiv la toate vicisitudinile de pana atunci, incepi sa realiezi ‘a-ha! de-aia s-a intamplat aia si aia si aia..!”. Nu stiu daca sunt foarte clara..

    Cu botezul catolicilor inca nu mi-e foarte clar, n-am studiat problema, tr sa recunosc, dar stiu ca exista controverse dogmatice in legatura cu ce e de facut cand un catolic vrea ssa treaca la Ortodoxie. In fine, banuiesc ca ii lumineaza Domnul pe cei confruntati cu astfel de cazuri.

    Cat priveste treaba cu copiii botezati ortodox, asta e cat se poate de reala. Uite, imi aduc aminte chir acum deun alt amic plecat in State, casatorit acolo civil cu o americanca protestanta/evangheslista in fine…dar care si-a botezat ambele fete nascute din acea relatie ortodox!!

    Din orice rau, pana la urma Domnul scoate el un bine, se vede treaba… Pt ca unii oameni nu sunt rai, dar sunt rataciti. Stiu ca Sf. Paisie Aghioritul a zis la un moment dat ca pe cei cu inima buna, cumva ii mantuieste Dumnezeu.

  18. @ doroteea

    “Cu botezul catolicilor inca nu mi-e foarte clar, n-am studiat problema, tr sa recunosc, dar stiu ca exista controverse dogmatice in legatura cu ce e de facut cand un catolic vrea ssa treaca la Ortodoxie. In fine, banuiesc ca ii lumineaza Domnul pe cei confruntati cu astfel de cazuri.”

    Iarta-ma, ca nu vreau eu sa te judec, dar daca nu-ti este foarte clar, inseamna ca ii consideri pe catolici un fel de “biserica sora”.
    Ori Biserica ortodoxa este singura biserica a lui Hristos si celelalte sunt ale diavolului, ori Biserica Ortodoxa nu este singura, ceea ce inseamna ca Hristos ar avea mai multe Biserici. Duhul Sfant exista intr-o singura Biserica Apostoleasca si aceea este Ortodoxia. Papistasii sunt eretici. Deci nu au nici-un fel de taina valida. Daca un catolic vrea sa vina la dreapta credinta, trebuie obligatoriu sa se boteze in Biserica ortodoxa, ca oricare alt om nebotezat.
    Iarta-ma, vreau doar sa te ajut.

    Dumnezeu i-a luminat pe Sfintii Apostoli si acestia au statornicit prin Canoane.

    PIDALION
    Cele 85 de Canoane ale Sfintilor si intru tot laudatilor Apostoli, in limba noastra talcuite

    […]
    Canonul 46
    Episcopul sau prezbiterul, ereticesc botez primind sau jertfa, a se caterisi poruncim. Ca ce conglasuire este lui Hristos cu veliar? Sau ce parte credinciosului cu necredinciosul?
    [Apost. 47, 68; Sobor 2. 7; Sobor 6, 95; Cartag. 1; Vasilie 1, 20, 47, 2; Cartag. 6, 15]

    TALCUIRE
    Dreptslavitorii crestini se cuvine a se feri de eretici si slujirile lor a le uri. Iar mai vartos insusi ereticii se cuvine a se mustra si a se intelepti de catre Episcopi si prezbiteri, doar cumva vor intelege si se vor intoarce din ratacirea lor.
    Pentru aceasta si Canonul acesta randuieste ca, oricare Episcop sau prezbiter ar primi ca de drept si adevarat botezul ereticilor sau jertfa ce se proaduce de dansii, unul ca acesta poruncim sa se cateriseasca.
    Fiindca ce conglasuire are Hristos cu diavolul? Sau ce parte are credinciosul cu cel necredincios?
    Caci cei ce primesc cele de catre eretici sau si ei au aceleeasi socoteli ale acelora, sau cel putin nu au osardie spre ai scoate pe dansii din cacodoxia lor. Cei ce bine voiesc (adica se invoiesc) la slujbele acelora, cum pot ai mustra pe ei sa lepede eresul lor cacodox si ratacit?

    … Deci urmand celor zise fiindca locul Apostolescului Canon o cere, zicem ca botezul latinilor este minciunonumit botez. Si pentru aceasta, nici dupa cuvantul amaruntimei (scumpatatii) este primit, nici dupa cuvantul iconomiei. Nu este primit dupa cuvantul amaruntimei , intai pentru ca sunt eretici. Si cum ca latinii sunt eretici, nici o trebuinta este acum sa aratam vreo dovada.
    … Dar de ar pofti cineva de a intelege si din carti eresurile lor, acestea le va afla toate in cartile Prea Sfantului Patriarh al ierusalimului – chir Dositei, biciul papistasilor, cu “prea inteleptele” lor surpari.
    […]

    Te rog sa nu te superi, dar sunt 6 pagini la Canonul acesta, iar ca format, cartea se apropie de marimea unui format A4 si nu pot sa copiez tot.

  19. @s.n.

    ‘Iarta-ma, ca nu vreau eu sa te judec, dar daca nu-ti este foarte clar, inseamna ca ii consideri pe catolici un fel de “biserica sora”.’

    Sau poate inseamna ca tu te cam grabesti sa tragi concluzii amestecand lucrurile.

  20. @ doroteea

    Te rog mult sa ma ierti, pentru Dumnezeu. Ca nu din rautate ci din minte proasta nu am stiut sa-ti explic mai cu dragoste, in asa fel incat sa nu te supar.

    Nu exista controverse dogmatice in legatura cu primirea catolicilor in Biserica Ortodoxa si botezarea lor. Aceasta controversa este o tema falsa introdusa pentru a insamanta in mintea ortodocsilor ideea ca si catolicii ar avea un pic de har si ca ar fi si ei o biserica a lui Hristos, deci nu ar avea nevoie decat de mirungere. Aceasta “controversa” a fost introdusa intentionat pentru inselarea oamenilor si ai atrage mai usor in acceptarea capcanei ecumenismului.
    In acest scop se folosesc cateodata si citate trunchiate din PIDALION, referitoare la reprimirea in Biserica Ortodoxa a unora dintre eretici.
    Unu din exemplele in care se aplica aceasta iconomie a mirungerii este urmatorul: eu, botezat in Biserica Ortodoxa, ma zapacesc si prin inselarea diavolului plec la una din “bisericile” lui. Dupa un timp, prin mila Domnului imi vin in fire, constientizez pacatul ereziei in care am cazut si vreau sa ma intorc la Biserica lui Hristos. In acest caz, dupa lepadarea ereziei, o perioada de pocainta, post si spovedanie, sunt reprimit in Biserica doar prin mirungere, caci eu am fost botezat in Biserica cea dreptslavitoare si acesta este un botez valid.
    Acesta este un exemplu de iconomie a reprimirii in Biserica prin mirungere.

    Dar totul se face cu mare viclenie, cate putin si prin vorbe mieroase dar inselatoare, folosindu-se citate trunchiate si fals talcuite.

    Totul se face cate putin, pentru a nu trezi mintea oamenilor. Asa se procedeaza si in cazul scoaterii cuvantului “slava” si inlocuirii lui cu “marire” atunci cand este vorba de inchinaciunea adusa Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, in cantarile bisericesti de la Sfanta Liturghie sau din alte slujbe. Dar nu in toate formularile s-a folosit aceasta diavoleasca schimbare, ci este folosit alternativ “slava” cu “marire”, tocmai pentru ca in timp sa se creeze o stare de normalitate a cuvantului “marire” si probabil ca odata cu trecerea timpului va fi inlocuit de tot.
    Aceasta inlocuire s-a facut cu scopul de a ne apropia de catolici, pentru ca la ei este folosit “marire” atunci cand vorbim de Sfanta Treime. La noi, in credinta cea adevarata se foloseste “slava”.
    Probabil ca ai observat si tu aceasta schimbare. Bineinteles ca impotriva celor ca mine sau ca tine sau a altor mireni, monahi sau clerici, care nu ar fi de acord cu aceste modificari facute in scopul ecumenismului au aparut tot felul de justificari mincinoase venite din partea unor “mari teologi”, care tot prin cuvantari viclene si mieroase spera sa ne insele pe toti.

    La fel se dezleaga din ce in ce mai multe zile de post, miercuri sau vineri, punandu-se harti fara nici-o justificare reala, tocmai pentru ai obisnui pe dreptcredinciosi sa nu mai posteasca, apropiindu-se astfel de “legea” catolica.

    Si inca atatea altele se fac cate putin, cu viclesug, caci diavolul asa lucreaza, ca un fur.

    Noi sa ramanem uniti in Biserica, dar pastrand nealterata Sfanta Traditie a Apostolilor si a Parintilor nostri si Dumnezeu ne va lasa episcopi si preoti drepti prin care Hristos va conduce Corabia Sa prin aceasta lume din ce in ce mai furtunoasa, mai ispititoare si mai slaba in credinta.

    Toti oamenii suntem neputinciosi, dar cu multa rugaciune si incercand sa fim ca pruncii la inima si nu la minte, Hristos Dumnezeul nostru isi va revarsa mare mila Lui peste noi si nu ne va lasa.

    Inca odata te rog din tot sufletul, ca pentru numele Domnului, sa ma ierti.

  21. @s.n,

    Nu mai iti cere iertare, frate, ca n-ai de ce! Nu mi-ai gresit cu nimic, ti-ai spus o parere! Si tu te rog sa ma ierti, probabil m-a, exprimat cam ambiguu. Dar nu cred ca e cazul in nici una dintre parti, este o simpla discutie in care, oricum, suntem de aceeasi parte a baricadei.

    Eu cred absolut tot ce spui si ma declar de acord fara sa fie nevoie de argumente, pt ca la lucrurile astea dogmatice – care, sigur, sunt extrem de importante, esentiale! – chiar nu ma pricep. Asa e, am auzit si eu din cand in cand ‘marire’ in loc de ‘slava’, dar sincer iti spun ca n-am banuit o clipa ca aici se ascunde o capcana! Ce chestie… M-as fi gandit ca e acelasi cuvant cu origini etimologice diferite. In fine, nu conteaza, sincer cred ce spui.

    Sunt sigura ca asa e si cu botezul. Faza cu controversele am lansat-o poate pripit: nu stiu de ce, tin minte ca aici pe site a avut loc o mica dezbatere pe tema asta in subsolul unui articol, mi-a ramas asta in minte si la acea secventa ma raportam. Probabil ca am retinut ceva gresit, de-aici atitudinea mea ambigua. Intr-adevar, insa, uite, acum imi amintesc ca la un moment dat o cititoare plecata in Franta (Hrisanti, pare-mi-se) povestea ca a asistat la botezarea in Ortodoxie a unor catolici, si ca momentul a fost f impresionant. Deci de buna seama ai dreptate, pt ca din ce spunea ea rezulta ca a avut loc o slujba in toata regula!

    Si eu trag toata nadejdea ca preotii si ierarhii nostri sa ramana in dreapta si Sfanta Traditie si sa nu deraieze prin ‘ajustari’ la mica masura a vremurilor noastre, pt ca nu Biserica trebuie sa urmeze vremurilor, ci vremurile Bisericii. Aa, ca Biserica trebuie sa isi adapteze DISCURSUL in sensul de a fi actual si a raspunde provocarilor contemporane, asta e altceva. Traditia este insa Traditie, dogma e dogma iar de acest catarg trebuie sa ne tinem cu atat mai strans acum cand incercarile de subminare sunt mai perverse (poate) ca oricand si discursul ecumenic suiera ca un cantec de sirena pe la urechile unora dintre ierarhi.

    Deci, nici o suparare, sper ca nici dinspre partea fratiei tale, vorbim aceeasi limba (cel putin pe acest sbiect 🙂 )!

  22. Nu târâţi România într-un război care nu este al nostru!

    […]
    “Dar ce este NATO ?
    NATO nu este altceva decit bratul inarmat al papusarilor, o organizatie militara ce a produs in ultimii 20 de ani peste 1 milion de victime, cetateni nevinovati ai unor tari pasnice. NATO a adus moarte, singe, durere, suferinta in Irak, Afganistan, Siria, Libia, Iugoslavia,etc.

    Europa se indreapta azi cu pasi mici si repezi catre un nou razboi. in mod paradoxal, razboiul ce va sa vina nu este dorit de catre nimeni in Europa. Nici de Rusia, nici de Ucraina, nici de Germania si de catre niciun alt stat european.

    Singurii interesati in acest razboi sint gruparile de interese de tip mafiot din sfera industriei de armament si a exploatarii resurselor energetice ce conduc SUA. Sint aceleasi organizatii satanice care au pus la cale Maidanul la Kiev, care au creat pretextul World Trade Center pentru a invada Afganistanul, care in zilele Pastelui aruncau bombe pe care scria Paste Fericit asupra populatiei Belgradului, aceleasi organizatii care au pus la cale revolutia din Libia, care au inarmat extremistii musulmani din Statul Islamic si au bagat Siria in razboi civil, aceleasi organizatii care au inventat pretexte absurde pentru a invada Irakul in scop de jaf.
    Astazi, satanele ce stau in spatele organizatiei militare NATO se lupta din rasputeri sa provoace un razboi cu Rusia folosindu-se de pretextul Ucraina.

    Ucraina nu a fost, nu este si nu va fi niciodata un stat prieten Romaniei. Cu toate acestea, conducatorii Romaniei, prin declaratii aberante de sustinere a intereselor americane si de jignire si sfidare a Rusiei, arunca Romania intr-un joc deosebit de periculos care atrage mania marelui vecin de la rasarit. Sa nu credeti ca va veni vreun american sa-si dea viata pentru apararea romanilor. Vor fi trimisi la moarte sotii si copiii vostri, ai romanilor ce nu aveti nicio treaba, niciun interes in acest conflict. Tinerii romani vor fi trimisi la moarte ca sa lupte pentru o cauza care nu e a romanilor si nici a Romaniei.”
    […]

    Sursa: https://searchnewsglobal.wordpress.com/2015/02/19/nu-tarati-romania-intr-un-razboi-care-nu-este-al-nostru/

  23. “Despre România altfel decât din perspectiva cătuşelor DNA”

    […]
    ” Putin şi nu Obama este eroul zilei în Serbia, deci viitorul acestei ţări mici dar războinice este unul alături de Rusia.

    Dar hai să trecem la colegii noştri din NATO şi din UE.

    Turcia e în NATO. Dar cu toate astea relaţiile dintre Ankara şi Moscova cunosc o îmbunătăţire pe zi ce trece, în timp ce Washingtonul simte, tot pe zi ce trece, cum îşi pierde aliatul la Marea Neagră.

    Bulgaria este ruptă sufleteşte între alianţa tradiţională cu Rusia-bulgarii nu au complexe rusofobe, ca românii,din contra- şi condiţionările impuse de SUA şi de UE. Iar cum aceste condiţionări fac ca bulgarii să piardă mulţi bani, vă daţi seama că nimic nu încurajează pe bulgari să fie pro-occidentali.

    Grecia? Este o bombă cu ceas pentru UE iar opţiunile grecilor în politica internaţională nu au altă direcţie decât….Moscova.

    Ciprul? S-a oferit să găzduiască o bază rusească în Mediterana.

    Ungaria a ales. Relaţii bune cu Rusia şi un nu politicos dar ferm măscăriilor ideologice transatlantice.”
    […]

    Sursa: https://bogdanduca.wordpress.com/2015/02/21/despre-romania-altfel-decat-din-perspectiva-catuselor-dna/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare