Emil Moise: profesorii de religie ar putea fi platiti ILEGAL/ INSCRIEREA LA ORA DE RELIGIE LA INCEPUTUL SCOLARIZARII: sustinuta de ONG-urile crestine si de ministrul Educatiei

17-02-2015 6 minute Sublinieri

ora-de-religie

Profesorul Emil Moise, care a generat intreaga dezbatere pe statutul orei de Religie, anunta ca asociatia pe care o conduce va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica salarizarea profesorilor de Religie. Curtea Constitutionala a decis ca elevii care vor sa faca Religia in scoala trebuie sa depuna o solicitare. Profesorul sustine ca, de la publicarea deciziei in Monitor, cadrele care predau Religia fara cererea explicita a parintilor “nu vor putea fi retribuite din bani publici”. Amintim, insa, ca ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.

Profesorul Emil Moise, presedinte al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca “la 3 saptamani dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, conform careia ora confesionala de Religie nu mai poate fi predata in unitatile publice de invatamant preuniversitar decat copiilor ai caror parinti au depus o cerere explicita in acest sens, sau elevilor majori in aceleasi conditii, fapta contrara constituind infractiune, am intocmit o adresa catre cultele religioase recunoscute din Romania, solicitandu-le sa respecte prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea de drept si drepturile omului“.

Acesta precizeaza ca “adresa a fost expediata in zile de joi si vineri la principalele culte recunoscute, printre care si B.O.R.”. “Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta are in vederea demararea procedurii pentru ridicarea statutului de cult recunoscut pentru cultele care continua sa incalce prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea publica si drepturile omului“, afirma Emil Moise.

Profesorul spune ca “nerespectarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, a ordinii publice si drepturilor omului poate duce, conform prevederilor Legii cultelor si  libertatii de constiinta, la retragerea statutului de cult recunoscut“.

In adresa trimisa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Asociatiei sustine ca, “incepand cu data de 23.01.2015, cadrele didactice care au predat si predau Religia fara cererea explicita a parintilor sau a elevilor majori nu vor putea fi retribuite din bani publici cata vreme nu au existat cererile mentionate in Decizia Curtii Constitutionale. Asociatia va sesiza Curtea de Conturi a Romaniei, solicitand verificarea acestui aspect si luarea masurilor care se impun“.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015

Amintim ca ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat pentru HotNews.ro pe 26 ianuarie 2015 ca “pozitia Ministerului este urmatoarea: ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015“. Parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.

Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat tot atunci pentru HotNews.ro ca, potrivit Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege. Aceasta a precizat ca “ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale – n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015“.

Oficialul a explicat ca “decizia nu este retroactiva. Optiunea pentru acest an scolar a fost facuta la inceputul anului scolar“, iar modificarea decisa de Curtea Constitutionala se aplica “in momentul in care parintii si elevii trebuie sa opteze din nou”.

“Religia ramane obligatorie pentru scoala si pentru Ministerul Educatiei, iar optiunea este a parintelui si a elevului, a declarat atunci Liliana Preoteasa. […]

  • ActiveNews:

Copiii să se înscrie la orele de religie la începutul şcolarizării pe toată durata acesteia. ONG-urile cer modificarea Legii Educaţiei în sensul propus de Patriarhia Română

Coaliţia pentru Familie și Constituție (organism informal alcătuit din cca. 30 de ONG-uri), Alianța Familiilor din România, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” şi Asociația Generală a Românilor Uniți (Greco-Catolici) semnează o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, lui Călin Popescu Tăriceanu, ministrului Eduaţiei, Mihai Cîmpeanu, lui Valeriu Zgonea, Ecaterinei Andronescuprin care solicită amendarea Legii Educației Naționale, în sensul propus de Patriarhia Română, pentru reglementarea modalității de înscriere la ora de religie.

Semnatarii scrisorii deschise susţin propunerea de modificare a Legii Educației înaintată de Patriarhia Română, şi „anume ca înscrierea la disciplina „Religie” să se facă la începutul școlarizării, pentru toată durata acesteia”. O astfel de decizie ar veni în întâmpinarea intenției majorităţii părinţilor, de a facilita participarea copiilor lor la ora de Religie, în funcţie de confesiunea fiecăruia.

Conform studiilor recente, „majoritatea largă a părinţilor români îşi doreşte Religia ca materie de studiu pentru copiii lor. Organizațiile și persoanele care resping prezenţa orei de Religie în şcoală şi doresc îngreunarea procedurilor de înscriere, deși vocale, sunt nereprezentative pentru societatea românească şi urmăresc interesele unor entități exterioare”, arată semnatarii documentului.

Publicăm mai jos integral documentul:

SCRISOARE DESCHISĂ

 privind amendarea Legii Educației Naționale, pentru reglementarea modalității de înscriere la ora de religie
D-lui Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României,

D-lui Valeriu Ştefan Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor

D-nei Ecaterina Andronescu, Preşedinta Comisiei pentru învăţământ a Senatului României

D-lui Dragoș Zisopol, Preşedintele  Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor

D-lui Victor Ponta, Prim Ministru al României

D-lui Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice

„În contextul deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a modificat procedura de înscriere a elevilor din școlile publice la ora de religie, semnatarii prezentei scrisori își manifestă susţinerea față de propunerea de modificare a Legii Educației înaintată dvs. de Patriarhia Română, anume ca înscrierea la disciplina „Religie” să se facă la începutul școlarizării, pentru toată durata acesteia.

Considerăm că o astfel de modificare respectă integral antemenționata decizie, venind de asemenea în întâmpinarea intenției majorităţii părinţilor, respectiv de a facilita participarea copiilor lor la ora de Religie, în funcţie de confesiunea fiecăruia.

După cum arată studii sociologice recente, precum şi ultimul recensământ, majoritatea largă a părinţilor români îşi doreşte Religia ca materie de studiu pentru copiii lor. De altfel, chiar şi studiile al căror subiect sunt direct tinerii, precum cel de la finalul anului 2014 realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România, arată că doar 4% dintre aceştia se consideră „fără religie”, majoritatea covârşitoare a adolescenţilor din ţara noastră identificându-se cu o confesiune sau alta.

Organizațiile și persoanele care resping prezenţa orei de Religie în şcoală şi doresc îngreunarea procedurilor de înscriere, deși vocale, sunt nereprezentative pentru societatea românească şi urmăresc interesele unor entități exterioare, care sunt extrem de deranjate de aderenţa copiilor şi tinerilor la valorile morale propuse de marile religii.

Vă rugăm respectuos să ţineţi cont că orice decizie pe care o luaţi va avea urmări asupra copiilor noştri – și deci a viitorului ţării – şi, nu în ultimul rând, va avea urmări asupra dumneavoastră, ca oameni politici.

Pentru a asigura o societate în care respectul şi iubirea de semeni să fie mai puternice decât ura pentru cel slab şi pentru că reprezintă cea mai bună soluţie în acest moment, vă rugăm să acceptaţi modificarea Legii Educaţiei, în sensul propus de Patriarhia Română”.

Semnează:

  1. Coaliţia pentru Familie și Constituție (organism informal alcătuit din cca. 30 de ONG-uri)
  2. Alianța Familiilor din România
  3. Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”
  4. Asociația Generală a Românilor Uniți (Greco-Catolici)

Liana Stanciu, preşedinta Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie s-a întâlnit cu Ministrul Educaţiei. Cele 4 puncte cerute de părinţi

Liana Stanciu, preşedintele Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) a avut o întâlnire cu Ministrul Educaţiei, informează pagina de facebook a asociaţiei.

În cadrul întâlnirii, Liana Stanciu i-a solicitat oficialului guvernamental măsuri urgente pentru a fi posibilă înscrierea copiilor la ora de Religie și pentru punerea în aplicare a deciziei Curții Constituționale nr. 669/2014. Președinta APOR a cerut ca ministerul Educației să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de Religie, simplă și clară, care să fie pusă la dispoziția părinților de către școală. Această procedură ar urma să fie valabilă pentru perioada școlarizării în respectiva unitate de învățământ”, se afirmă în comunicat.

Reprezentanții APOR au înmânat ministrului o scrisoare deschisă, în care cer aplicarea a patru puncte:

 1. formularele de înscriere la clasa pregătitoare, care vor fi completate de către părinţi în perioada 23 februarie – 13 martie 2015, să cuprindă în conţinutul lor o rubrică prin care părintele să poată alege disciplina Religie, potrivit cultului recunoscut căruia îi aparţine;
2. tipizatele de înscriere într-o unitate de învăţământ să cuprindă rubrica menţionată la punctul 1;
3. înscrierea să fie valabilă pentru perioada școlarizării în respectiva unitate de învățământ;
4. Ministerul Educației și Cercetării Științifice să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de Religie, simplă și clară, care să fie pusă la dispoziția părinților de către școală.

Scrisoarea integrală se găseşte pe siteul oradereligie.ro.

Reamintim că asigurarea, la cerere, a studiului Religiei ca materie în trunchiul comun este o obligație pentru statul român, conform aceleiași decizii a Curții Constituționale.

Elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

“Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii”, a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, după decizia Curţii Constituţionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educaţiei va stabili şi modul în care va fi reglementată noua prevedere.

“Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă religia. Locul disciplinei este acelaşi”, a precizat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu declara recent că Ministerul Educaţiei şi unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016. În consecinţă, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie, vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual. […]


Categorii

1. DIVERSE, Educatie, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Emil Moise: profesorii de religie ar putea fi platiti ILEGAL/ INSCRIEREA LA ORA DE RELIGIE LA INCEPUTUL SCOLARIZARII: sustinuta de ONG-urile crestine si de ministrul Educatiei

  1. Comportamentul lui Moise nu face decat sa distruga orice urma de simpatie pentru demersul ateilor in sistemul de invatamant.Asa ca, inainte!

  2. Iata ca NEBUNIA luptei impotriva Orei De Religie si a Profesorilor de Religie a trecut la un alt nivel de STUPIDITATE, destul de aproape de limita patologicului si-aceasta datorita OBTUZITATII de care poate da dovada un om in INTERPRETAREA GRESITA a legislatia statului roman, care in numele acestei interpretari gresite face presupuneri neintemeiate si afirmatii nefondate, neavand nici o calificare de specialitate, respectiv nici de practician al dreptului si nici de teoretician al dreptului. Grav este ca prin interpretarea sa gresita a legilor Romaniei, Emil Moise, INSTIGA populatia tarii la DISCRIMINARE fata de Profesorii de Religie si ii INCITA pe multi cetateni la URA impotriva BOR si a Religiei Crestine, si a Profesorilor de Religie, cu toate ca a fost averitizat ca legea in numele careia vorbeste si actioneaza se va intoarce impotriva lui. Pacat ca nu a inteles!

  3. Si noi chiar nu facem nimic impotriva acestor nemernici care distrug viitorul copiilor nostri pentru un pumn de bani?

    Su sunt plecat in strainatate si auzeam chiar dimineata discutie la radio in UK legata de educatia sexuala la copii de la gradinita, pentru ca astfel vor sti sa se protejeze de eventualitatea unei sarcini, Si ma intrebam…oare astia chiar au luat-o definitiv razna, la gradinita? Astia nu le dau jucarii, n-au cantece de invatat , poezii?

    Asta vor sa faca si la noi. E o societate salbatica aici, Cine spunea sa sunt civilizati s-a inselat sau a vazut totul numai prin prisma banului – care tot inselare inseamna. Mai am de stat o perioada aici dupa care as vrea sa ma intorc si as vrea sa stiu ca ma pot implica alaturi de o organizatie ceva sa ne pastram traditiile si valorile. Peste tot nu auzi decat ce rau e si ce rusinos este sa fii roman,…. dar de fapt e complet fals. Romanul adevarat este cu mult mai presus decat orice alt neam din europa asta sfasiata de necredinta si de goana dupa bani.

  4. Sunt un pic off-topic dar cum e posibil totusi sa se discute atat despre o chichita birocratica la ora de religie si sa fie aproape absenta discutia manualelor. Desi ora de religie a tratat-o rezonabil, ministrul educatiei ar fi trebuit sa fi fost demis la 15 septembrie cel tarziu. Fara sa mai vorbesc de cat de proaste sunt manualele. Cei care au facut manualele de clasa I efectiv si-au batut joc. La educatie ar trebui sa participe elevul, invatatorul, manualul si parintele. Fara manual ramane invatatorul un fel de guru care poate spune ce vrea. Stiu ca avem invatatori foarte buni comparat cu alte tari dar e foarte grav ce se intampla cu manualele.

  5. De fapt, stai ca nu e asa, ci invers: Ministerul Educaţiei se răzgândeşte: ora de Religie devine opţională pentru elevi din martie

    Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei a declarat că înscrierile la ora de Religie devine opţională pentru elevi încă din acest semestru. Astfel, părinţii pot depune cerere prin care să îşi înscrie copiii la ora de Religie, până pe 6 martie 2015, pentru anul şcolar în curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia în semestrul doi.
    Pe 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale,de aici rezultând graba Ministerului Educaţiei de a recurge la înscrieri pentru această disciplină încă din semestrul curent.
    […]
    Sorin Cîmpeanu a mai precizat că ora de Religie „va trebui să fie plasată ultima sau prima oră [pentru a nu împiedica programul elevilor care nu fac această disciplină – n.red.]

    Se face ORICE pentru SCOATEREA disciplinei “Religie” din campul scolii si a Bisericii din societate. CE E DE FACUT?

  6. Demersul profesorului este pe deplin justificat. Cum situatia in momentul pronuntarii neconstitutionalitatii prevederilor legii invatamantului statea exact invers, adica trebuia sa faci cerere ca sa NU faci, religie, inseamna ca in acel moment nu existau solicitari pentru a face religie. Ca urmare, faptul ca se fac ore de religie fara sa existe cereri nu justifica salarizarea din fonduri publice a profesorilor de religie. Ce e atat de greu de inteles?

  7. @Vasile:

    Profesorii de religie au contract legal cu statul pe tot anul scolar. Din martie multi dintre ei si-ar putea pierde slujba, lucru care calca legea si pentru care pot da statul in judecata. In plus, interpretarea legii data de Minister la presiunea acestor hartuitori de meserie este bizara, caci se aplica si retrospectiv, anuland, pe anul in curs, un proces deja inceput. Este absolut evident acest lucru.

  8. Un contract (chiar si cele in cauza de fata) este nul de drept in cazul in care piere cadrul legal pe care se baza. Se pierd locuri de munca? Asta e, n-ai ce face.
    Interpretarea legii data de Minister nu se face retroactiv ( nu retrospectiv), intrucat dispune doar pe viitor. Disparand baza legala a contractului (prevederea din legea invatamantului), automat contractul e nul, nemaicontand cine si ce a hotarat la inceputul anului scolar. Contractele trebuie sa fie in acord cu legile, nu invers.

  9. @Gh.

    Contractele sunt perfect legale, pentru ca nu sunt legate de modul in care se face inscrierea la ora de religie.

  10. @Gh.

    Va inselati. Contractul de munca nu poate fi desfacut decat pt motivele expres mentionate in Codul Muncii pt ca exista un principiu de drept al muncii care statueaza STABILITATEA locului de munca (asta e motivul pt care, in dr muncii, regula este incheierea cotractului pt o perioada nedeterminata, ceea ce este invers fata de regulile generale in materie contractuala). O lege care contravine acestui principiu este…nelegala (de fapt, neconstitutionala). Stabillitatea muncii este una din componentele libertatii muncii, si rezulta din art. 6 pct. 1 din PIDESC (la care Ro este parte) si art. 1 pct. 2 din Carta Sociala Europeana. Asta asa, ca principiu.

    In speta, asa cum a aratat si @admin, acste contracte nu au fost incheiate ‘sub conditie’, adica la momentul incheierii lor nu au fost conditionate de cererile elevilor. Daca ar fi existat o astfel de conditie, ea trebuia adusa de la bun inceput la cunostinta profesorului, in virtutea obligatiei de informare a angajatorului si a dreptului salariatului de a fi informat.

    Aveti grija ce sustineti, pt ca daca se creeaza acest precedent, lucrurile se pot extinde si in alte domenii, si ne vom pomeni apoi chiar cu o prevedere legala care sa ‘justifice’ desfacerea aleatorie a contractelor de munca dupa cheful institutiilor.

    Si aveti in general grija ce sustineti, pt ca de obicei cei care sustin o nedreptate ii cad ei insisi apoi victima mai tarziu. Asta nu e un principiu de drept material, ci unul de drept divin. ‘Ochi pt ochi si dinte pt dinte’ la asta se refera, si nu la razbunarea umana cum au unii impresia. Este vorba de dreptatea divina de care nu scapam asa usor: cine minte, va fi mintit; cine insala, va fi inselat; cine fura, va fi furat; cine nedreptateste, va fi nedreptatit la randul lui. Iar daca ‘scapa’ aici, nu va scapa ‘dincolo’ (ceea ce e mult mai rau: de-aia ni se spune ‘fericiti cei insetati de dreptate, caci aceia se vor satura’). Sau nu vor scapa urmasii lui.

  11. Vorbim despre contracte individuale de muncă. Catedra unui profesor se calculează pe numărul de ore la clasă, nu pe numărul de elevi. Pe anul în curs, nu se pune problema anulării acestor contracte decât în ipoteza în care nici un elev dintr-o clasă nu doreşte ora de religie. În perspectivă, în funcţie de numărul de cereri, fiecare şcoală îşi poate organiza un număr de ore în acord cu metodologia aprobată. Se pot tăia ore prin cumularea elevilor din mai multe clase la o singură oră de religie atunci când este cazul. Astefl de discuţii însă se poartă de la şcoală la alta, iar nu ca regulă generală.

    Mai important mi se pare ca profesorii de religie să se organizeze în sindicat, NU în asociaţie. Asociaţia este în afara şcolii, în timp ce sindicatul este parte din sistem şi legea îi acordă o serie de instrumente foarte puternice de negociere. În principiu, şi sindicatele existente ar fi trebuit să mişte măcar un pic în dezbaterea asta, măcar un joc de glezne pentru aparenţe, dar eu nu am găsit nimic publicat din partea lor.

    De aceea zic că este foarte important ca profesorii de religie să-şi facă un sindicat al lor şi nu o asociaţie. Sau, mă rog, pe lângă asociaţie, dacă nu se poate evita moda asta. DAcă Patriarhia a spijinit înfiinţarea APOR cu atât mai mult e datoare să sprijine înfiinţarea unui astefl de sindicat cu cât calitatea de profesor de religie se pierde la retragerea binecuvântării.
    Zic şi eu..
    Iertaţi. Doamne, ajută!

  12. Lasind la o parte polemicile,timpul pierdut de ambele tabere,pro si contra religiei in scoli;ajungem la: BANI!!! Sistemul de invataminat e la pamant calitativ si nu doar el.Cam toate sistemele guvernate de stat sant in aceeasi ”caruta”. ”Produsul finit”(elevul)al sistemului de invatamant cand ajunge la controlul de calitate(bacalaureat)intr-o proportie covarsitoare nu il trece!!!Daca BOR doreste cu atata ardoare sa ajute ”viitorul” acestei tari,copiii de azi adulti de maine,ar trebui ,dupa mine sa se implice in alte moduri,financiare de exemplu,ca ”harul domnului” este de unde si nu sa agraveze si mai mult calitatea ”produsului finit”,care vedem de ani de zile la ce nivel calitativ ajunge dupa terminarea celor patru ani de studiu !

  13. Buna seara,
    Cu permisiunea dumneavoastra, afirmatia din titlul articolului este incorecta si va adresez rugamintea respectuoasa de a o corecta. Nu am hartuit niciun profesor de religie, asa cum gresit si incorect afirmati, eu am formulat o afirmatie adresata statului roman, o afirmatie intemeiata juridic, si astfel solicitam statului sa indrepte aceasta ilegalitate. Ceea ce, in final, s-a si intamplat, prin hotararea (e drept intarziata) a ministrului Educatiei de a respecta prevederile legii fundamentale. Nu am hartuit niciun preot si nicio alta persoana, nici macar nu m-am adresat vreunui preot. Disputa mea, legitima si argumentata, a fost una in care adversar era statul roman si nu vreun preot sau vreo alta persoana particulara. Va multumesc si sper sa modificati titlul articolului si sa prezentati public greseala pe care ati facut-o.
    Emil Moise

  14. @Emil Moise

    În mod evident, „hărțuire” este folosit în titlu la figurat, adică nu în sens juridic. De altfel, potrivit DEX (ed. a II-a), primul sens al verbului a hărțui este „a necăji pe cineva cu tot felul de neplăceri, a nu lăsa în pace pe cineva, a cicăli, a sâcâi, a pisa.” Nu implicam că aveați ceva personal cu cineva anume, ci că erați insistent pe o anumită cauză cu o anumită categorie profesională. Chiar dacă această insistență era în acord cu legea, cum spuneți acum, din punctul nostru de vedere era gratuită. A fost vreun profesor de religie plătit din bani publici în sfidarea legii? De ce ar pune cineva problema astfel, implicând că la mijloc ar fi o posibilă infracțiune, fie și din partea statului român? Cât de întemeiată a fost suspiciunea dvs? Credeți că dacă nu ați fi intervenit profesorii de religie ar fi fost plătiți ilegal?

    Poate că această percepție a poziției dvs vi se pare tendențioasă (cum ni s-a părut și nouă acțiunea dvs). Putem înțelege asta și putem insera în acest colaj dreptul dvs la replică. Nu prea vedem unde am greșit, însă. Schimbăm, totuși, și titlul, dându-i un sens mai factual.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare