PF Daniel cere Senatului RESPINGEREA initiativei legislative de ELIMINARE a RELIGIEI DIN SCOLI. Proiectul apartine lui REMUS CERNEA si prevede inlocuirea orei de religie cu “ETICA”

9-12-2014 4 minute Sublinieri

oradereligieclasaaiiiacolegiulnationalmihaieminescu_400

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române  a trimis o scrisoare Senatului în care solicită Senatului respingerea inițiativei legislative a deputatului Remus Cernea de înlocuire a orei de „Religie” cu „Etică și cultură civică”, adoptată tacit de Camera Deputaților în luna noiembrie a acestui an, informează Agerpres.

Biroul permanent al Senatului a decis luni să trimită solicitarea patriarhului BOR către Comisia de învățământ a acestei Camere.

„Inițiativa unui domn deputat (Remus Cernea — n.r.) solicită scoaterea din programă a obligativității orelor de religie. Am primit din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o solicitare ca să se respingă, cu argumente din partea Patriarhiei. Solicitarea a fost trimisă către Comisia de învățământ. Acest proiect de lege a obținut un vot negativ, în totalitate, în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, dar a fost adoptată tacit”, a declarat vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, luni, la finalul ședinței Biroului Permanent.

Potrivit solicitării patriarhului BOR, propunerea aparține lui Remus Cernea „cunoscut pentru atitudinea adversă față de religie, precum și pentru acțiunile sale împotriva valorilor tradiționale și a prezenței religiei în spațiul public”.

„Această propunere vizează scoaterea disciplinei Religie din trunchiul comun și descurajarea participării elevilor la orele de Religie, contrar prevederilor constituționale și legale în vigoare. (…) Religia este disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Potrivit legislației în vigoare, este obligatorie prezența Religiei printre celelalte discipline din schema orară, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie”, se arată în solicitarea patriarhului Daniel.

Conform site-ului cdep.ro, propunerea legislativă pentru modificarea art.18 din Legea Educației Naționale nr.1/2011, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților pe 19 noiembrie 2014, dată când a și fost înaintată Senatului.

Potrivit formei aprobate de Cameră, planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional „includ ‘Etica și cultura civică’ drept disciplină școlară, parte a trunchiului comun”.

UPDATE: Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat, pentru „Adevărul“, care sunt argumentele Patriahului Daniel împotriva interzicerii orelor de religie în şcoli.

În primul rând, spune Constantin Stoica, în scrisoarea trimisă de Patriarhie se specifică că prezenţa religiei în şcoli este prevăzută şi în Constituţia României, art. 32, al.7. „Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege“ (Constituţie, art. 32) De asemenea, Constantin Stoica susţine că acelaşi lucru este prevăzut şi în Legea Educaţiei.

În scrisoare se mai specifică faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, religia este o discipină şcolară „parte a trunchiului comun“, care nu este obligatorie, existând opţiunea ca unii elevii să nu participe.

De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei mai arată că situaţia din ţara noastră este una des întâlnită şi în alte state din Europa, precum Germania şi Austria. La ora de religie, susţin aceştia, sunt propuse unele valori sprirituale, nu impuse.

Valorile propuse în cadrul orelor de religie sunt diferite faţă de cele care se regăsesc în cadrul orelor de educaţie civică, spun ei, iar Educaţia civică face deja parte din programa şcolară. Reprezentanţii BOR mai spun că dacă elevii ar putea obţine calificative şi nu note în cadrul orelor de religie , aşa cum se întâmplă la celelalte discipline, atunci ar diminua importanţa orei de religie în şcoli, după cum se arată în scrisoarea trimisă de Patriarhie.

Însă, Religia nu mai este obligatorie după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unanimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie.

Mai exact, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţional articolul din Legea educaţiei care spune că “La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie”.

Contactat de “Adevărul”, deputatul independent Remus Cernea a declarat că “educaţia are drept scop urmărirea intereselor copiilor, nu ale bisericii”.

“Sper foarte mult ca Patriarhia să recunoască dreptul la alegere al fiecărui elev care a împlinit 14 ani şi al familiilor celor care nu au împlinit încă 14 ani. În privinţa participării sau nu la orele de religie, există deja o decizie a Curţii Constituţionale faţă de care Patriarhia s-a pronunţat în termeni foarte duri. Îmi doresc şi sper ca bisericile din România să respecte statul de drept, drepturile cetăţenilor şi caracterul secular al statului şi sper că nu vor să impună religia cu forţa nimănui. Regret că scrisorile oficiale ale Patriarhiei conţin atacuri la persoană la adresa mea şi îmi doresc foarte mult un dialog civilizat”, a spus Cernea.

Anunţul Senatului

“Biroul Permanent al Senatului a primit o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, privitoare la iniţiativa unui deputat care propune eliminarea din programa şcolară a obligativităţii orelor de religie. Patriarhul solicită respingerea aceastei iniţiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de învăţământ a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor”, se arată într-un comunicat al Senatului.

Iniţiativa de a înlocui controversatul opţional i-a aparţinut deputatului independent Remus Cernea. Concret, acesta a propus ca elevii să înveţe la ora de „Etică şi cultură civică“ cele mai importante doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică sau religioasă ale umanităţii, dar şi elemente de cultură civică. Mai exact, disciplina ar trebui să cultive spiritul critic, raţionalitatea şi empatia, arată deputatul.

În ceea ce priveşte Religia, ea ar deveni cu adevărat o oră facultativă, predată cel mai devreme din clasa I, şi nu de la pregătitoare, iar copiii nu ar mai primi note, ci calificative care să nu fie luate în considerare la media generală.

Alternativele propuse de specialişti

Propunerea deputatului Remus Cernea nu este prima de acest gen. De-a lungul anilor, mai multe voci din spaţiul public au propus înlocuirea Religiei la şcoală cu un alt tip de curs. De cele mai multe ori a fost vehiculată Istoria Religiilor, o propunere care este susţinută şi de Monica Macovei, candidat la prezidenţiale. O altă propunere extinde puţin tematica de studiu, sub numele de Religiile Lumii, care să-i ajute pe copii să înţeleagă contextul actual al conflictelor religioase de la nivel mondial, spune expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu, blogger adevarul.ro.

Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş aduce aminte că printre recomandările Parlamentului European este predarea religiilor în şcoli conform anumitor criterii, precum toleranţa, să se prezinte mai degrabă religiile lumii, dar fără să lase în urmă curentul ateismului.

„La cerere, în locul orei de Religie, elevii pot urma cursuri de Istoria religiilor, Istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar”, a explicat acesta.

Religia, opţional mai mult obligatoriu de la pregătitoare până la clasa a XII-a

Religia se studiază în şcoala românească începând de la clasa pregătitoare şi până la clasa a XII-a, însă este singura materie din trunchiul comun care este opţională.

Asta înseamnă că dacă părinţii unui copil nu vor ca acesta să studieze religia la şcoală, ei pot să depună o cerere în care solicită retragerea de la acest curs sau pot alege un alt opţional. Religia a apărut în trunchiul comun în 1990, după ce în perioada comunismului a fost interzisă. Profesorii de religie au pregătire în Teologie şi primesc avizul Patriarhiei Române pentru a preda.

În luna mai a anului acesta, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română au semnat un protocol de colaborare, care prevede, printre altele, că toate manualele de religie după care se predă în şcoli trebuie să fie avizate de Patriarhie şi că preoţii pot participa la inspecţiile şcolare.

Vezi si:

*


Categorii

1. DIVERSE, Educatie, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

47 Commentarii la “PF Daniel cere Senatului RESPINGEREA initiativei legislative de ELIMINARE a RELIGIEI DIN SCOLI. Proiectul apartine lui REMUS CERNEA si prevede inlocuirea orei de religie cu “ETICA”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @ Titus

    Omul ramine o persoana libera,libera sa-l aleaga pe Dumnezeu sau pe neprieten,chiar daca i se iarta toate pacatele.Adam in rai,nu avea pacat,si totusi a pacatuit.Tu crezi ca daca preotul ii dezleaga pacatele,automat Remus devine credincios prin vami si se mintuieste ? Oare nu poate pacatui si atunci,nu poate spune ca Dumnezeu nu exista,la ispitele diavolilor,chiar si prin vami,dupa ce i s-a facut slujba de inmormintare ?

    Si sfintii au fost ispititi prin vami…

    Cum spune si Mirela,preotul nu poate dezlega pacatele impotriva Duhului Sfint,pentru ca acelea nu se iarta,nu ca nu vrea Dumnezeu,dar nu vrea omul care le face.

    Sper ca esti de acord ca nu poti mintui oamenii cu forta.

    Ce zici de:

    Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
    Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.

    Cu ce ii ajuta pe acestia rugaciunile de dezlegare ale preotului de la inmormintare,daca nepocaiti de aceste pacate,ajunsi in Rai,le-ar face toate aceste nedreptati si pacate din nou ? Ar mai fi Raiul rai sau ar deveni iad ?!

    Mai trebuie sa se sfinteasca omul in timpul vietii ( sa adune harul Duhului Sfint ),sa respecte poruncile lui Dumnezeu,sa devina blind si milos sau nu ?

    Sau este de ajuns o slujba de inmormintare indiferent cum a fost omul in viata.Nu s-ar incuraja oare prin aceasta si s-ar inmulti faradelegea in lume ?

  2. @Sherlock Holmes:
    Nu stiu de ce ma intrebati pe mine sa raspund eu la intrebarile pe care eu vi le pun: “Sau este de ajuns o slujba de inmormintare indiferent cum a fost omul in viata.Nu s-ar incuraja oare prin aceasta si s-ar inmulti faradelegea in lume ?” Si eu as zice tot da, dar cum nu vad sa i se refuze vreuniua iertarea de pacate la inmormantare, atunci intreb si eu… In rest, de acord, oamenii aleg, dar numai cat traiesc in trupul acesta, pe urma e cam tarziu si da, nu se pot mantui oamenii cu forta, si aici trec la urmatorul:

    @Mirela: omul odata mort nu mai e in strarea de a spune ce vrea, o poate face inainte. Ramane la latitudinea celor care se ocupa de funeralii daca ii cer sau nu slujba crestineasca. Ei vor marturisi pentru mort, asa cum la botez marturisesc nasii pentru copilul prea mic. Bine, exista si posibilitatea ca sa i se respecte dorinta din timpul vietii, dar asta e o posibilitate.
    Preotul nu este infailibil. Dar preotia da. De asta nici celor care sunt caterisiti nu li se poate lua preotia, ei vor fi inmormantati cu patrafirul.
    Tot asa ti-as raspunde si la ce ma invinuiesti ca interpretez eu dupa mintea mea. Pacatul impotriva Duhului Sfant nu se sterge, dar nu facem noi crestinii deosebire intre pacat si pacatos? Daca tot interpretam (caci si tu ai facut acelasi lucru), hai sa interpretam totul ca intreg, astfel incat partile intre ele sa nu se contrazica. Cuvantul Domnului nu se contrazice.

    @PrGabriel: Nu eu voiam sa stiu ce ati face in cazul expus de mine, ci e bine sa stiti dumneavoastra. Dar sa stiti ca dupa mintea mea e grav ca nu poate sti un preot daca dezlegarile sale sunt sau nu valide. Daca acelea de la inmormantare nu sunt, de ce ar fi altele, de ce ar fi alte taine savarsite cu adevarat de preot? Ar fi bine sa avem ceva siguranta in domeniul acesta pentru ca nu preotul lucreaza ci preotia pe care o are. Iar in continuare vad ca imi dati dreptate, condamnarea o poate da doar Biserica. Eu nu cer condamnare pe vecie, Doamne fereste! Dimpotriva, m-as bucura cu adevarat ca cei de care vorbesc sa se mantuiasca. Dar nu oricum. Cred ca o condamnare asa, mai mica, cu nume si prenume, din partea Bisericii tot merita. Si asta tot spun aici.

  3. Pingback: CE SE INTAMPLA CAND CRESTINII ABANDONEAZA POLITICA/ Bolsevicii sexului lovesc din nou: UNICEF sprijina “FAMILIILE” HOMOSEXUALE/ Miza razboiului pentru ORA DE RELIGIE - Recomandari
  4. Care etica, mai exista asa ceva azi?

  5. Pingback: ARGUMENTE PENTRU ORA DE RELIGIE. “Actiunea Bisericii trebuie sa fie urgenta, altfel se va condamna singura la un rol tot mai marginal” - Recomandari
  6. Pingback: Sfantul Sinod al BOR sustine ALTERNATIVA PENTRU CARDUL DE SANATATE! Sinodul a discutat si masuri pentru mentinerea OREI DE RELIGIE - Recomandari
  7. Pingback: IPS Teofan (VIDEO) la Duminica Ortodoxiei despre MARTURISIREA CREDINTEI, TESTUL “OREI DE RELIGIE” si CRESTINII OMORATI PENTRU HRISTOS “chiar in timp ce noi vorbim si stam in sfintele biserici”/ CINE SI DE CE LUPTA IMPOTRIVA RELIGIE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare