“NU EXISTA CALE DE INTOARCERE”. Autoritatile au prelungit termenul impunerii OBLIGATIVITATII CARDULUI DE SANATATE, in ciuda BLOCAJELOR si a HAOSULUI provocat in sistem

29-05-2015 2 minute Sublinieri

Avem card de sănătate de o lună, dar e încă haos în sănătate. Medicii de familie se plâng că sistemul se blochează des şi pacienţii sunt puşi pe drumuri.

Au cerut încă şase luni în care lucrurile să meargă în paralel. Oficialii de la CNAS vor însă ca în două luni, după ce primeşte toată lumea cardul, să nu mai deconteze nimic fără el. Între timp. pacienţii s-au obişnuit să aştepte.

De cealaltă parte, mai marii Casei de Asigurări spun că peste două treimi din serviciile medicale acordate în luna mai au fost validate cu cardul şi că există medici care nu vor să folosească sistemul.

La începutul lunii august, când toate cardurile de sănătate vor fi distribuite, decontarea serviciilor s-ar putea face exclusiv pe baza cardului.

Cardul de sănătate, încă o amânare. Preşedintele CNAS spune că abia de la sfârşitul lunii iulie sau cel târziu începutul lunii august, acesta va deveni obligatoriu. Autorităţile au amânat pentru a cincea oară implementarea cardului de sănătate, pentru că sunt sute de mii de oameni care nu l-au primit.

Deşi de la 1 iulie toţi furnizorii de servicii medicale ne cer cardul de sănătate, 350 de mii de români încă nu l-au primit. 113 mii dintre ei sunt din Capitală. Culmea, numărul acestora a crescut dacă ne gândim că, acum o lună, oficialii anunţau că mai sunt doar 90 de mii de carduri de distribuit în Bucureşti.

“Continuăm să acordăm servicii atunci când cineva nu poate să prezinte cardu. Acest lucru la un moment dat se va opri. Probabil că la sfârşit de iulie, început de august va deveni doar cardul”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Iniţial, cardul trebuia să devină obligatoriu la 1 februaie. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Ulterior, Ciurchea a anunţat că documentul va fi obligatoriu de la sfârşitul lunii iunie.

“Sistemul card funcţionează. Nu ne propunem să renunţăm la card. Din contră. Din acest moment, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu mai există nicio cale de întoarcere”, a mai spus preşedintele CNAS.

Medicii de familie susţin însă că în ultimele patru zile, sistemul a dat peste 90 de mii de erori.

Autorităţile spun că de la 1 mai, 36 de medici din Capitală nu au acordat niciun serviciu în baza cardului. Astfel că inspectorii vor fi trimişi în control. De altfel, până acum au fost făcute sute de verificări, dar nu a fost anunţată nicio sancţiune.

Reprezentanții Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF) și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au solicitat joi autorităților din domeniul medical ca sistemul cu card de sănătate și cel fără card să fie folosite în paralel timp de șase luni.

“Să se meargă paralel exact pe același sistem pe care s-a mers la rețeta electronică. S-a mers în paralel șase luni. Să se meargă în parale cu card și fără card, pentru a se corecta din mers problemele. Noi am cerut să se meargă în paralel, nu să se scoată. Dorim să precizăm că înțelegem în mod real cât este de importantă utilizarea cardului de sănătate”, a declarat pentru AGERPRES vicepreședinta SNMF, dr. Sandra Adalgiza Alexiu.

Potrivit reprezentanților SNMF și FNPMF, cardul nu poate să fie “în acest moment” unicul instrument de validare și decontare a serviciilor acordate.

“Cerem adaptarea sistemelor informatice la fluxul serviciilor din sistem, și nu impunerea unei atitudini care nu are legătură cu realitatea din teren. Este nevoie de o creștere a vitezei de transmitere a datelor, de o informare corectă a furnizorilor înainte de implementarea oricărei modificări iar upgrade-urile trebuie să se producă în afara programului de lucru, pentru a evita dezastre ca acelea din 4, 5 și 27 mai. Principalele probleme au fost și rămân la validarea serviciilor — aici vorbim de conexiunea SIUI, nu CEAS—, la verificarea calității de asigurat, la validarea biletelor/concediilor, lucruri care se fac în SIUI, și nu în CEAS”, au susținut reprezentanții medicilor de familie.

Totodată, SNMF și FNPMF cer “să existe o comunicare eficientă” atât cu dezvoltatorii de softuri, pentru remedierea imperfecțiunilor, cât și cu furnizorii de servicii medicale de la toate nivelurile, chiar instruiri tehnice acolo unde se cere.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare