SUA SI RUSIA SE AMENINTA RECIPROC CU SUPLIMENTAREA FORTELOR ARMATE IN ESTUL EUROPEI. MAE rus: ”situatia ar putea degenera intr-o confruntare militara”/ Grecia – din nou pe marginea prapastiei/ REPUBLICA MOLDOVA INCOTRO? Rezultate bulversante la alegerile locale, criza financiara si statala

15-06-2015 14 minute Sublinieri

vostok 2014

Rusia va fi nevoita sa suplimenteze capacitatile militare in Europa de Est, ca reactie la decizia Statelor Unite de a trimite armament greu in tarile baltice si in Romania, avertizeaza un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, informeaza Mediafax.

Oficiali americani au declarat ca Pentagonul intentioneaza sa stationeze armament greu si 5.000 de militari in cateva state est-europene, in efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse in Europa. Conform surselor citate, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi stationat in fiecare dintre cele trei tari baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Echipamente suficiente pentru o companie sau un posibil batalion – aproximativ 750 de militari – vor fi stationate in Polonia, Romania, Bulgaria si posibil Ungaria.

In replica, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, a declarat ca aceste masuri reprezinta “cele mai agresive actiuni ale Pentagonului si ale NATO” de dupa sfarsitul Razboiului Rece.

“Rusia nu va avea alta optiune, decat cea a suplimentarii trupelor si capacitatilor militare pe flancul vestic”, a atras atentia Iakubov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma sa trimita tancuri, sisteme de artilerie si unitati aeriene in apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalarii rachetelor Iskander in enclava rusa Kaliningrad si vor fi trimise trupe suplimentare in Belarus, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei, a evitat comentariile pe aceasta tema. “Nu exista declaratii din partea Statelor Unite, astfel ca deocamdata nu pot comenta. Vom comenta daca va fi transmis un comunicat oficial din partea Washingtonului”, a spus Peskov.

  • ActiveNews: 

SUA provoacă Rusia. Pentagonul, gata să amplaseze armament greu în România și Europa de Est

Statele Unite sunt pregătite să amplaseze armament greu, inclusiv tancuri și până la 5.000 de oameni, în România, țările baltice și în Europa de Est

Operațiunea are ca scop contracararea unei eventuale agresiuni din partea Rusiei, scrie cotidianul american New York Times în ediția de sâmbătă.

Dacă propunerea Pentagonului este acceptată de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima dată armament greu în aceste țări care au aderat recent la NATO și care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice, scrie cotidianul, citând surse americane și aliate anonime.

Este vorba de a liniști țările baltice și celelalte țări din Europa de Est, foarte îngrijorate după anexarea Crimeii și luptele din Ucraina, unde separatiști proruși contestă autoritatea Kievului în estul țării. Kievul și occidentalii acuză Rusia că îi înarmează pe separatiști și că a desfășurat trupe regulate pentru a le veni în ajutor.

Potrivit New York Times, propunerea trebuie să primească acceptul secretarului american al apărării, Ashton Carter, și al Casei Albe. Cotidianul adaugă că unii aliați ai NATO sunt îngrijorați de reacția Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de zarul american, subliniază că încă nu a fost luată nicio decizie.

Oficiali care au dat informații cotidianului sunt de părere că Pentagonul va da undă verde înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din țările NATO, prevăzută în această lună la Bruxelles.

Echipament pentru o companie sau un batalion (circa 750 de militari) va fi amplasat în Polonia, România, Bulgaria și, posibil, în Ungaria, au precizat aceste surse.

MAE rus avertizează NATO: Situația în Europa ar putea degenera într-o confruntare militară ce ar putea avea consecințe periculoase

Ministerul rus de Externe a publicat, luni seara, un comentariu în care reacționează la știrile pe surse care vorbesc despre amplasarea de echipament militar pe flancul estic al NATO sub pretextul desfășurării unor exerciții.

Diplomația rusă avertizează că situația în Europa ar putea degenera într-o nouă confruntare militară ce ar putea avea consecințe periculoase, potrivit digi24.ro.

Avertismentul oficial al Rusiei intervine după ce un general din Ministerul rus al Apărării, Iuri Iakubov, declarase că amplasarea de arme în estul Europei este cel mai agresiv pas al NATO şi al Pentagonului de la sfârşitul Războiului Rece, iar în acest caz, Rusia nu va avea alternativă decât să îşi sporească prezenţa militară la graniţa de Vest, prin amplasarea de tancuri, unităţi de artilerie şi de apărare aeriană.

MAE rus precizează în comentariul său că se referă la informațiile din presa americană, care citează „surse de rang înalt” de la Casa Albă și Pentagon, care vorbesc despre planuri de a desfășura echipament militar pe flancul estic al NATO pentru a desfășura exerciții „pe bază rotațională”.

Țările în care acest echipament ar putea fi desfășurat sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Estonia și posibil Ungaria. Aici ar putea fi amplasate 1.200 de vehicule blindate, inclusiv 250 de tancuri și sisteme de artilerie. Aceste arme sunt suficiente pentru a echipa o brigadă de 3.000 – 5.000 de oameni, subliniază MAE rus.

Adjunctul ministrului de Finante al Rusiei, Serghei Storchak, a anuntat ca Moscova nu va accepta intarzieri din partea Ucrainei la plata transei de 75 de milioane de dolari programata pentru 22 iunie.

Intr-un interviu acordat RossyiaTV 1, oficialul rus a declarat ca orice intarziere din partea Kievului in returnarea imprumutului de 3 miliarde de dolari poate atrage declararea incapacitatii de plata, anunta agentia Tass.

Interventie FMI

“Plata acestei transe este programata pe 22 iunie. Orice esec inregistrat in efectuarea platilor atrage falimentul Ucrainei.

Aceasta situatie nu corespunde intereselor Ucrainei. De aceea, ma si astept ca plata sa fie facuta”, a afirmat Storchak.

Conform acestuia, cel mai convenabil mod de lucru intre guvernele de la Moscova si cel de la Kiev, pe tema datoriei de 3 miliarde a ucrainienilor, ramane interactiunea prin intermediul FMI.

“Sunt anumite reguli si proceduri care permit Rusiei sa conteze pe FMI in rezolvarea acestei situatii. Situatia ne preocupa in mod deosebit in conditiile in care Rusia este creditor suveran in acest caz “, a precizat Serghei Storchak.

In ultimele luni, guvernul ucrainean a incercat sa obtina restructurarea creditului de 3 miliarde de dolari, declarand ca acesta este un imprumut comercial, neinregistrat la datoria publica.

Rusii au argumentat contrariul, dand ca termen pentru returnarea intregrala a sumei luna decembrie a acestui an.

“Problema negocierilor bilaterale pe tema returnarii imprumutului tine mai degraba de relatiile intre cele doua guverne decat de sarcina exclusiva a Ministerelor de Finante de la Moscova si Kiev.

In mod firesc, in conditiile in care ne aflam noi, pe fondul lipsei veniturilor si a incapacitatii de a accesa imprumuturi de pe pietele externe, trebuie sa insistam ca debitorii sa isi indeplineasca obligatiile fata de Rusia”, a mai spus oficialul de la Moscova.

Bursa de Valori de la Atena a înregistrat luni la deschidere o scădere de peste 7%. Băncile au scăzut şi cu peste 10%.

Piaţa este afectată de eşecul înregistrat în ultima rundă de negocieri între Grecia şi creditorii săi internaţionali, precum şi de ultimele declaraţii ale premierului grec Alexis Tsipras, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În jurul orei 8,10 GMT, indicele principal al Bursei de la Atena înregistra o cădere de 7,14% până la 719,16 puncte, după ce a deschis şedinţa în scădere cu peste 6%. Cele mai afectate au fost acţiunile principalelor bănci greceşti, titlurile Alpha Bank au pierdut 12,15%, acţiunile National Bank of Greece au pierdut 13,43%, acţiunile Eurobank au pierdut 13,74% iar Piraeus BanK a scăzut cu 18,49%.

Discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi – UE şi FMI – în privinţa continuării susţinerii financiare a ţării au cunoscut duminică un nou eşec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată.

Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI şi riscă foarte tare să nu poată onora această scadenţă fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii şi condiţionată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Premierul sârb acuză: Serbia continuă să fie șantajată cu Kosovo

Premierul Serbiei, Aleksandar Vučić, afirmă că prioritatea Serbiei este de a menține stabilitatea în regiune, dar critică unele țări care șantajează Belgradul cu Kosovo.

Aflat la Forumul European Wachau din Austria, premierul sârb a avertizat că în privința stabilității regionale sunt multe semnale îngrijorătoare, adică evenimente care sunt o problemă mult mai mare decat cea dintre sârbi și albanezi.

Serbia continuă să fie șantajată cu Kosovo. Procesul de analizare a progreselor făcute de Serbia este finalizat, dar încă nu este deschis niciun singur capitol în negocierile cu UE, deoarece unele țări din Europa așteaptă să fie finalizate unele lucruri referitoare la Kosovo, a spus Vučić.

“Sunt deosebit de preocupat de un singur lucru, și anume stabilitatea regională, în care Serbia a investit foarte mult”, a mai spus șeful guvernului sârb. El a amintit că recent, în Macedonia, la șapte ore distanță de Serbia, au fost ucise 28 de persoane, și a menționat că ar dori să vadă mai multa stabilitate in Bosnia și Herțegovina.

Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat, luni, că Atena este dispusă să aștepte până când creditorii internaționali vor deveni mai “realiști” în cererile lor referitoare la reformele de care depinde finanțarea Greciei, informează AFP, potrivit  Agerpres.

“Vom aștepta răbdători până când instituțiile vor deveni realiste”, a declarat premierul pentru publicația Ephimerida ton Syndakton. Una dintre reformele propuse de creditori, care a stârnit controverse, a fost tăierea pensiilor.

Premierul grec a afirmat că Atena a propus creditorilor săi, UE și FMI, un “proiect și contrapropuneri documentate”, făcând numeroase concesii de la începutul negocierilor.

Alexis Tsipras este de părere că “unii consideră drept slăbiciune dorința noastră sinceră (a Atenei) de a ajunge la o soluție și pașii făcuți de noi pentru a reduce diferențele”.

În acest context, acesta îi invită pe toți negociatorii să mediteze la faptul că: “Grecii nu sunt doar moștenitorii unei lungi istorii de luptă. Ei duc de asemenea pe umerii lor demnitatea unui popor și speranța popoarelor din Europa”.

Negocierile dintre Grecia și creditorii săi internaționali, începute sâmbătă, s-au încheiat duminică fără un acord, din cauza divergențelor care încă există între cele două părți, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (Detalii AICI)

Grecia se afla pe marginea prapastiei si ar fi pacat ca negocierile sa esueze, a transmis un fost premier al statului elen.

George Papandreou, care a condus Guvernul de la Atena in perioada 2009-2011, a precizat ca situatia tarii sale e una dezastruoasa, informeaza CNBC.

“Se pare ca am ajuns din nou pe marginea prapastiei si ar fi pacat daca negocierile vor esua”, a mentionat acesta.

Poporul grec a sacrificat multe lucruri in ultimii cinci ani, marcati de austeritate si somaj ridicat, pentru ca sa “ramana in zona euro si, la un moment dat, sa iasa pe pietele financiare si sa revina pe drumul cresterii economice”, a adaugat acesta.

“Cred ca ambele tabere trebuie sa coboare de pe cai si sa revina cu picioarele pe pamant, pentru a putea ajunge la un compromis, la un compromis onorabil si sa gaseasca o solutie pentru a merge inainte”, a adaugat Papandreou.

In acest weekend, Grecia a trimis o delegatie la Bruxelles pentru a discuta din nou despre reformele cerute de creditorii internationali, insa nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Mai mult, fiecare parte implicata in negocieri a dat vina pe cealalta pentru esec.

Grecia trebuie sa ramburseze in luna iunie 1,5 miliarde de euro, insa nu va avea acesti bani daca nu va primi bani de la creditorii internationali.

Intrarea Greciei în incapacitate de plată pare tot mai probabilă. FMI s-a retras de al masa negocierilor, întrunirea de duminică, 14 iunie, a Eurogrupului şi a responsabililor greci s-a încheiat în mai puţin de o oră, fără vreun rezultat, iar în Germania sunt tot mai multe voci care susţin ideea că Atena ar trebui să intre în faliment, cu toate riscurile pe care acest lucru le implica pentru zona euro. Termenul falimentului Greciei este considerat 30 iunie.

Va fi cel mai insemnat faliment din istoria FMI. Până acum doar patru state au intrat in incapacitate de plată a datoriei către Fond – Sudan, Peru, Liberia şi Republica Democrată Congo. Suma cea mai importanta a fost cea datorată de Sudan – echivalentul a 1,25 de miliarde de euro.

Grecia nu poate rambursa in acest moment tranşele din împrumutul acordat de FMI, care însumează circa 1,6 miliarde de euro. Scadenţa este 30 iunie, însă FMI poate acorda încă 30 de zile. 30 iunie rămâne deocamdată o etapă în jocul dintre Atena şi creditorii internaţionali. În cazul în care guvernul de stânga de la Atena ar ajunge la un acord cu FMI şi partenerii europeni, statul elen ar primi ultima tranşă din împrumutul deja contractat – 7,2 miliarde de euro. Cât rămâne disponibil pentru economia elena din această sumă? Nu mai mult de 1,7 miliarde de euro, pentru că până pe 30 iulie Grecia va trebui să ramburseze 1,6 iliarde de euro la FMI, înca 450 de milioane de euro tot la FMI şi 3,5 miliarde de euro la Banca Centrală Europeană. Iar peste acestea se adaugă încă o plată de 3,2 miliarde de euro pentru BCE în luna august şi 1,5 miliarde de euro pentru FMI în aceeaşi lună.

“Despre ce vorbim acum? De obligaţia grecilor de a plăti până la 4% din PIB ca impozit în plus faţă de ceea ce trebuie oferit pentru cheltuielile publice, pentru a rambursa datoria publică. Dacă grecii vor plăti, noi vom inventa astfel plata eternă, pocăinţa eternă. Asta chiar dacă tinerii greci nu sunt mai responsabili decât tinerele generaţii de germani din anii 50-60 pentru “prostiile” părinţilor lor. Ceea ce germanii vor să evite neapărat se va întâmpla: restructurarea datoriei elene şi odată cu ea şi a datoriilor celorlalte ţări din zona euro. Lecţia ce trebuie învăţată după acest episod este că rigiditatea doctrinară asupra plăţii datoriilor este contraproductivă şi absurda. Datoria este o chestiune politică, cetăţenească, nu una tehnică. Dacă e lasata doar unui grup de experţi, de tehnocraţi şi de finanţişti, ajungem la soluţii ideologice!”, spune economistul francez Thomas Piketty pentru revista Marianne.

Revenind la scenariul falimentului Greciei, datoria către FMI nu este nicidecum cea mai mare problema. Mai grav este că un faliment oficial în raport cu FMI poate atrage o cascadă de încetări a plăţilor, deoarece instituţiile europene s-au declarat solidare cu FMI în momentul acordării împrumuturilor de circa 320 de miliarde de euro pentru Grecia. În cazul în care Mecanismul European de Stabilitate, care este principalul creditor al Greciei, va cere rambursarea datoriei imediat după data de 30 iulie, întregul sistem financiar elen ar intra în colaps, făcând aproape inevitabilă părăsirea zonei euro.

Euro şi Atena mai pot avea o şansă, numită Banca Centrală Europeană. În acest moment, băncile elene supravieţuiesc graţie programului Ajutor de Urgenţă pentru Lichidităţi al BCE. În cazul în care Grecia va intra în incapacitate de plată, cel mai plauzibil scenariu este cel al retragerilor masive de numerar şi al trasferării depozitelor în alte state, ceea ce va face şi mai necesar ajutorul din partea BCE.

BCE va avea de ales între a aplica regulile (ceea ce va presupune sacrificarea sistemului bancar elen şi excluderea de facto a ţării din zona euro) sau a permite supravieţuirea sistemului bancar din Grecia, dând astfel de înţeles în mod clar că Banca de la Frankfurt şi celelalte instuţii europene se tem de ieşirea Atenei din euro. Acest din urmă scenariu ar duce la o victorie pentru actualul guvern elen, care ar reuşi astfel să-şi impună parte din condiţii în faţa creditorilor.

O serie de analişti precum Wolfgang Munchau (pentru Financial Times) sau Jacques Sapir, susţin că un faliment al Greciei ar avea mult mai multe consecinţe negative pentru Germania sau Franţa decât pentru cetăţenii eleni. Germania şi Franţa ar ajunge astfel să piardă nu mai puţin de 160 de miliarde de euro (partea ce le revine din cele 320 de miliarde împrumutate până acum Greciei). Liderii de la Paris şi Berlin ar urma să plătească un preţ electoral pe măsură pentru asta. Miza depăşeşte aspectul financiar. Dacă afacerea greacă se termină rău, euroscepticii, încurajaţi puternic şi de vocea Moscovei, se vor folosi de acest exemplu în incercarea lor de a demantela Uniunea Europeana. În cazul în care Grecia va rămâne în zona euro şi îşi va reveni economic, peste jumătate de miliard de cetăţeni vor avea un motiv să creadă în Europa.

  • Timpul.md:

VOTUL pentru Chișinău – Chirtoacă câștigă primul tur al alegerilor. Rezultate CATASTROFALE pentru candidații PCRM, PLDM și PDM

Potrivit datelor preliminare, oferite de Comisia Electorală Centrală, după prelucrarea a 98,70% din procese verbale, Zinaida Greceanîi a acumulat 35,95% din voturi iar Dorin Chirtoacă cu 37,39%.

(UPDATE 10.06) Dorin Chirtoacă a acumulat cele mai multe voturi în sectorul Centru şi Ciocana, iar Zinaida Grecianii – în sectorul Botanică, Buiucani şi Râșcani. Iată cum arată rezultatele pe sectoare după 100% din procesele verbale procesate:


Potrivit datelor Comisiei Electorale, după procesarea a 100 la sută din procesele verbale, Dorin Chirtoacă este în frunte cu 37, 57 la sută din voturi, iar Zinaida Greceanâi a acumulat 35,69%.

Candidatul Blocului PPEM – Iurie Leancă, Oazu Nantoi se află pe locul 3 cu 10,17% de voturi, urmat de candidatul formațiunii Partidul Nostru Ilian Cașu cu 4,81% și comunistul Vasili Chirtoca pentru care și-au dat votul 4,04 la sută dintre alegători. Candidatul PLDM Serafim Urechean a acumulat 2,97% , iar cel al PDM Monica Babuc – 2,17 la sută din voturi.

După procesarea integrală a proceselor verbale la alegerile pentru Consiliul Municipal Chișinău, socialiștii au obținut 31,71 la sută, PL – 29,54%, PPEM – 11,55%, Partidul Nostru – 6,33%, PCRM – 5,14%, PLDM – 3,62% și PDM – 2,74. Dacă raportul procentual nu se va schimba esențial, PSRM va deține 19 mandate, cu două mai multe decât PL. PPEM va avea 6 mandate, iar Partidul Nostru și PCRM – câte 3. Din consiliu vor mai face parte doi consilieri din partea PLDM și unul din partea PDM.

(Știre inițială) Oazu Nantoi a acumulat 10,20%, iar candidatul Formațiunii Politice ”Partidului Nostru”, Ilian Cașu – 4,82%.Candidatul Partidului Comuniștilor, Vasili Chirtoca, a obținut 4,04 %, cel al PLDM, Serafim Urechean – 2,91%, iar reprezentantul PD, Monica Babuc a fost creditată cu 2,12%din opțiunile celor înscriși în listele electorale.

Consilieri Municipali Chișinău (99.03% din procese verbale procesate) – PSRM 31.93%, PL 29.42%, PPEM 11.58%, PPPN 6.36%, PCRM 5.13%, PLDM 3.52%, PDM 2.68%. 

PSRM – 19 consilieri,
PL – 17 consilieri,
PPEM – 6 consilieri,
Partidul Nostru –  3 consilieri,
PCRM – 3 consilieri,
PLDM –  2 consilieri,
PDM – 1 consilier.

BĂLȚI -Usatîi Renato – 72.29, Mahu Octavian (PCRM) – 8.77%, Marcoci Boris (PLDM) 4.6%, Vacarciuc Vadim (PPEM) – 4.00%, Chiseliov Serghei (PDM) – 3.87%

Renato Usatîi luat prin surprindere de rezultatele obținute la Bălți la alegerile de ieri (VIDEO)

Candidatul ”Partidului Nostru” pentru fotoliul de primar din Bălți, renato Usatîi a fost șocat de rezultatele alegerilor de ieri, 14 iunie. Acesta a postat pe paginasa de Facebook un mesaj pentru alegătorii săi.

„Dragi cetățeni, se pare că am câștigat. Vă mulțumesc pentru susținere. Vom avea surprize-bombă și mâine dimineață. Avem orașe în care am câștigat din primul tur și aproape peste tot vom participa în turul doi. Întoarcem țara poporului. Cei de la guvernare fac ce pot. Noi vom face ce dorim”, a fost mesajul lui Usatîi care, potrivit datelor de la CEC, a obținut 72,46% din voturile bălțenilor.

Alegeri locale în Republica Moldova cu personaje controversate. Deși candidații au avut probleme cu justiția, aceștia au avut cea mai mare susținere din partea votanților, potrivit primelor rezultate.

Ilan Shor a câștigat alegerile locale din Orhei din partea Mișcării Social-Politice “Ravnopravie”. Potrivit primelor rezultate, controversatul om de afaceri a obținut 62% dintre voturile locuitorilor din Orhei.

Afaceristul este principalul suspect în scandalul ”Furtul Secolului” care a izbucnit în momentul în care Banca Centrală a Moldovei a descoperit că Banca de Economii, Banka Socială și Unibank  au acordat credite în valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Raportul Kroll stabilește clar că omul de afaceri Ilan Shor este principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele trei bănci pe care le controla. Documentul ajunge la concluzia că acesta stă în spatele unor acțiuni ”clare prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci menționate.

Potrivit timpul.md, Ilan Shor ar fi candidat la Orhei pentru a scăpa de urmărirea penală. Potrivit Codului Electoral, “pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă sau funcţie fără acordul lor, precum şi nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistra”.

Și la Băți, câștigător este tot un persoanaj controversat. Potrivit aceiași surse, Renato Usatîi, candidat din formațiunea Partidul Nostru, a obținut 72%.

În luna noiembrie, partidul său, Patria, a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare, iar Usatîi a fugit în Rusia. Omul de afaceri susține că este victima unui scenariu politic, deși autoritățile au deschis mai multe dosare penale și intenționează să-l aresteze.

Politicianul a fost acuzat că şi-ar fi finanţat campania parlamentară din fonduri primite ilegal din Rusia. De asemenea, acesta a declarat că autorităţile moldovene ar fi deschis împotriva sa 16 dosare penale.

Primarul în exerciţiu al Chişinăului, Dorin Chirtoacă și candidatul socialiștilor, Zinaida Greceanîi, intră în turul doi pentru funcția de primar al municipiului Chişinău, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală. (Detalii AICI)

Demisia premierului Chiril Gaburici deschide calea unei resetari politice a situatiei din Republica Moldova (RM), alegerile locale de duminica fiind cele care vor arata daca aceasta va fi in bine sau in rau, spune analistul Dan Dungaciu, care mai subliniaza faptul ca “sistemul financiar este intr-o criza atat de profunda incat problema supravietuirii ca stat a RM se pune in acest moment”.

Vineri, premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a anuntat ca isi va prezenta demisia, in contextul dosarului deschis ca urmare a falsificarii diplomei sale de studii medii.

“Primul este efectul politic. Demisia premierului inseamna demisia intregului guvern. Prin urmare, in acest moment, RM e condusa de un premier interimar. Problema de fond este ce coalitie va numi viitorul guvern. Va fi aceeasi coalitie minoritara compusa din PLDM si PD, respectiv partidul domnului Filat si partidul domnului Lupu, cu sprijinul comunistilor sau va fi o alta coalitie, pro-europeana, in care va fi cooptat si Partidul Liberal?

PL deja a anuntat conditii extrem de dure pentru participarea sa la guvernare – returnarea miliardului, pedepsirea vinovatilor pentru devalizarea Bancii de Economii si procuror din afara RM. Sunt aceleasi conditii pe care liberalii le-au avut si dupa alegerile parlamentare. Conditii extrem de dure. Acesta a fost semnalul liberalilor, ca reactie la cei care s-au grabit sa anunte o noua coalitie pro-europeana (deja partidul lui Filat a anuntat aceasta chestiune, cam rapid si cam intempestiv).

Totul depinde insa de alegerile locale. Nu se poate intampla nimic, nici macar tehnic, pana dupa alegerile locale – pe 14 iunie, primul tur, si un al doilea tur (foarte important pentru Chisinau!) pe 24 iunie. Toata lumea asteapta alegerile locale, sa vada care este zona de putere sau cum se aliniaza optiunile electorale ale populatiei din RM pentru a purcede la noi negocieri.

Dar este clar ca aceasta demisie a lui Gaburici deschide calea unei resetari, in bine sau in rau, a situatiei din RM – o alta coalitie de guvernare, un nou guvern, un nou premier”, a declarat, pentruZiare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

“Sistemul financiar al Republicii Moldova sangereaza”

Dan Dungaciu subliniaza ca “alta este insa marea problema” generata de demisia lui Chiril Gaburici.

“Saptamana viitoare urma sa vina FMI la Chisinau. RM se afla astazi intr-o situatie sugerata si de Gaburici – in prag de colaps, in apropierea falimentului. Venirea FMI avea menirea sa ajute intr-un fel RM, sa se transmita un semnal in exterior ca poate fi salvata.

FMI vrea reglementarea problemei bancar-financiare din RM, respectiv sugereaza ca cele trei banci problema prin care s-a furat miliardul de legenda sa fie lichidate sau sa se gaseasca o solutie pentru ele.

Gaburici a vorbit despre asta, dar liderii coalitiei de la putere, Filat si Lupu, au anuntat ca nu e vorba de o lichidare, va fi o nationalizare a acestor trei banci. Ceea ce e un lucru scandalos, nationalizarea nu e un termen financiar, e mai degraba un termen politic. Ce inseamna nationalizare? Cum se poate face ea? Nu se face niciun calcul… Deci s-a dat un mesaj politic prin care, practic, lui Gaburici i-au legat mainile, iar el nu mai putea sa negocieze nimic cu FMI”, a explicat Dan Dungaciu.

Si, totusi, problema fundamentala a Republicii Moldova este ca trebuie sa aiba un acord cu FMI, afirma directorul ISPRI.

“In acest moment (si acesta va fi un raport pe care FUMN il va difuza zilele urmatoare), RM pierde 1,8 milioane de dolari in fiecare saptamana, sunt bani care se duc saptamanal din cauza dobanzilor si penalitatilor la actiunile toxice pe care le-au acumulat aceste banci. Sistemul financiar sangereaza in momentul asta.

In al doilea rand, daca nu ai un acord cu FMI, dobanda de la care se imprumuta statul este cu 2-3 procente mai mare. Deci Republicii Moldova ii trebuie un acord cu FMI si trebuie sa isi rezolve intr-un fel problema celor trei banci.

Vineri, Banca Nationala (BN) a dat un anunt care este strivitor. Inca trei banci, Victoria Bank, Agroindbank si Moldinconbank, se afla sub supraveghere speciala. Deci sunt sase banci sub supravegherea BN, care inseamna ca 80% din sistemul financiar al RM este sub supraveghere speciala, ceea ce inseamna probleme mari la banci.

Putem sa spunem in momentul acesta ca RM nu are, practic, un sistem financiar sau ca sistemul financiar este intr-o criza atat de profunda incat problema supravietuirii ca stat a Republicii Moldova se pune in acest moment.

Prin urmare, dimensiunea economico-financiara a demisiei Guvernului Gaburici este si ea extrem de importanta pentru ca problemele pe care Guvernul ar fi trebuit sa le reglementeze cu FMI nu s-au rezolvat, s-au amanat. Ele sunt acolo, greveaza statutul RM, prezentul si viitorul RM”, a subliniat Dan Dungaciu.

Chisinaul, reduta coalitiei proeuropene

Revenind la alegerile locale, Dan Dungaciu a subliniat importanta majora a acestora in vederea negocierilor pentru formarea viitorului guvern.

“Eu cred ca in acest moment Partidul Liberal nu are niciun interes sa intre intr-o negociere cu doua partide, PLDM si PD, care i-au tras presul de sub picioare la negocierile anterioare. Acum toata lumea asteapta sa vada care va fi puterea de negociere a partidelor, cum se va redesena (prin votul de la locale, si in special prin votul de la Chisinau) harta politica a RM.

Senzatia mea este ca nu vor incepe negocierile pana la turul doi, chiar daca se vor arunca pe piata diverse variante sau sugestii, cum ca ele ar trebui sa inceapa. Nu se va intampla asta.

Miza este Chisinaul, acolo este hartia de turnesol. Daca fortele proeuropene pierd Chisinaul, inseamna ca RM se indreapta aproape vertiginos spre Est, deoarece Chisinaul nu a fost niciodata castigat de comunisti sau de reprezentantii curentului estic. Daca va castiga candidata domnului Dodon, doamna Zenaida Greceanii, atunci pentru prima data in istoria RM va cadea reduta Chisinau, care este mai orientata spre vest, peste medie, iar RM va avea cu adevarat o problema“, a explicat presedintele FUMN.

Pentru o coalitie pro-Vest e nevoie de caderea unui “cap”

In functie de rezultatul alegerilor locale, exista doua variante.

“Teoretic vorbind, se poate seta o coalitie de stanga, pro-Est, cu socialistii lui Dodon, cu comunistii lui Voronin, poate cu democratii lui Lupu. Dar este posibila si o coalitie pro-Vest, cu PLDM-ul lui Filat, PD-ul lui Marian Lupu si PL-ul lui Mihai Ghimpu.

Problema unei coalitii proeuropene este ca ea este grevata de un ‘cap’ (sau mai multe) care trebuie sa cada. Nu vad posibila o asemenea coalitie, daca nu va fi identificat vinovatul pentru disparitia miliardului de la Banca de Economii. Cand spunem ‘miliard’, noi numim un concept cultural-politic. Nu e clar daca e unul, pot fi si mai multe, dar chestiunea s-a insurubat atat de profund in constiinta publica, incat nu e posibil sa se intample ceva credibil cu o coalitie pro-Vest, daca nu cade un cap important, nu un Acar Paun, ci un lider politic foarte semnificativ”, a sustinut Dan Dungaciu.

“Romania cade singura in propriile capcane”

Invitat sa comenteze felul in care despre demisia lui Chiril Gaburici s-a discutat, vineri, in Parlamentul Romaniei, cu ocazia motiunii de cenzura, Dan Dungaciu a subliniat: “sunt doua lucruri foarte diferite, nu au nicio legatura pe fond unul cu altul”.

“Dar s-a mai intamplat o data, la referendumul pentru demiterea presedintelui: cadem singuri in propriile capcane aproape de fiecare data cand in jurul nostru, din Polonia pana in Republica Moldova, se intampla lucruri foarte importante, care ar fi trebuit sa reconfigureze pozitia regionala a Romaniei.

Cand contextul regional intr-un anumit fel este atat de semnificativ si, de ce nu, as pune favorabil, Romania isi consuma energii cu chestiuni care nu fac decat sa o deturneze de la abordarea dosarelor din jurul ei, de care ar trebui sa ne ocupam ceva mai competent. Asta e singura legatura pe care o vad intre ce s-a intamplat vineri la Chisinau si la Bucuresti”.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Dan Dungaciu, Grecia, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “SUA SI RUSIA SE AMENINTA RECIPROC CU SUPLIMENTAREA FORTELOR ARMATE IN ESTUL EUROPEI. MAE rus: ”situatia ar putea degenera intr-o confruntare militara”/ Grecia – din nou pe marginea prapastiei/ REPUBLICA MOLDOVA INCOTRO? Rezultate bulversante la alegerile locale, criza financiara si statala

  1. “Statele Unite sunt pregătite să amplaseze armament greu, inclusiv tancuri și până la 5.000 de oameni, în România, țările baltice și în Europa de Est”

    Iata cum ne semnam propria condamnare la moarte , prin intermediul cozilor de topor, pe care de 25 de ani, tot le votam la conducerea Romaniei, o tara mandra si demna in vremea marilor voievozi, domnitori, regi, dar ajunsa astazi la statutul de COLONIE SUA-UE-Israel.
    Sa nu va mire faptul, ca intr-o zi obisnuita( ca toate zilele), cand trupele americane vor lansa provocator de la granita de Est a Romaniei, rachete asupra Rusiei,iar mass-media noastra vanduta nu va sufla un cuvant despre acest lucru , multi dintre noi vor fi surprinsi de moartea provocata de bombele rusesti la servicii, in mall-uri, restaurante ,cluburi , etc , platind tribut cu sangele nostru pt decaderea morala si spirituala in care am ajuns si in care ne complacem. In astfel de momente , tinerii romani inrolati trebuie sa inteleaga clar, ca n-au alta sansa SA RAMANA IN VIATA , decat dezertand in masa de la jugul armatei pregatit de Ordinea dictata de SUA in Romania, si fugind fiecare incotro sa se ascunda mai bine, in munti , paduri , vai etc. Si pt ce sa-si dea viata , acesti tineri ? Pt securizarea conturilor , spagilor si burtilor alogenilor de la putere??? Iohannis(7 case), dupa ce s-ar pune la adapost( prin Germania) de bombele rusesti, ar spune: GHINION!

  2. @ Bibi

    Mai cunosti alta sursa in legatura cu stirea asta? Pentru mine, site-ul respectiv nu prezinta garantie. Cred ca orice ortodox ar trebui sa-l evite. Este plin de erezii si sminteli de tot felul.

  3. @Sluga netrebnica

    Tasteaza pe Google, “bail in” si vei gasi si alte site-uri care trateaza acest subiect.

  4. @Sluga,

    Informatia e valida, dar mecanismul asta de bail-in presupune printre altele, salvarea bancilor cu probleme inclusiv cu bani din conturile deponentilor, dar doar pt. valori care depasesc suma garantata de stat (care acum este de 100.000 de euro). Iar acest mecanism, din cate am inteles e folosit in cazul bancilor mari – care sunt “too big to fail”, prea importante ca sa fi lasate sa falimenteze, deoarece impactul asupra economiei ar fi mai grav decat daca banca ar fi salvata prin ajutor de la stat (asa cum se obisnuia – prin mecanismul de bail-out). De aceea unii spun ca e preferabil acum sa se evite bancile mari, mai ales cei care au sume mari in conturi sa se indrepte spre bancile mai mici (dar solide – cu rating bun). Nu stiu daca acum directiva UE presupune aplicarea mecanismului de bail-in pt. toate bancile. In orice caz, e evident o mizerie, sa iei din banii de depozite ale cetatenilor ca sa acoperi pierderea (si falimentul) unei banci, ca doar pt. asta tine omul bani in cont, sa aibe siguranta ca nimeni nu ii fura…

  5. @Mirela

    “dar doar pt. valori care depasesc suma garantata de stat (care acum este de 100.000 de euro)”

    Asta este doar in teorie, practic vor lua si din depozitele < 100.000E si o sa explic de ce: datorita acestei presiuni pe depozitele mari ,facute de UE in goana ei permanenta dupa finantare(datorita structurii ei birocratice si lacomiei inaltilor ei functionari), multi deponenti si investitori cu sume mari de bani , vor parasi UE si se vor orienta spre medii economice mai prietenoase cu capitalurile lor , fortand astfel UE, sa se indrepte spre banii depunatorilor mici(< 100.000E).
    http://www.bursa.ro/conferinta-codul-insolventei-gheorghe-piperea-teme-te-de-bail-in-chiar-daca-ai-sub-100000-euro-in-banci-229972&s=companii_afaceri&articol=229972.html

  6. Ne-am tot dat de ceasul mortii ca va izbucni un razboi mondial. Fara mila sunt folositi doar bietii ucrienieni, care au murit si mor pe capete. Restul se fac ca o sa se bata foarte curand si foarte tare si se bat in imagini cu armament cat mai sofisticat. Spectrul acestui razboi, care totusi reprezinta un risc pe care poate putini si l-ar asuma pe bune, e vital pentru mentinerea puterii si ordinii in stat pentru imperii. Inainte plecau si cucereau teritorii cu lancea si sulita si mai apoi pusca, acum o fac cu propaganda si cu cozile de topor care sunt in stare sa-si ofere drept carne de tun proprii cetateni. Nu cred intr-un razboi direct SUA – Rusia nicaieri pe langa granitele acestor imperii.

    Intre timp am ajuns la concluzia ca politicienii romani si-au condamnat la moarte de ani buni proprii cetateni, vezi salariile mici, vezi procentul foarte mare de muritori de foame, vezi copiii avortati de frica saraciei, vezi asasinarea sistemului sanitar si mortii care au rezultat din aceasta cauza etc. Si-au cam cerut osanda unii, dar nu e bine sa ne bucuram de raul lor, ci sa ne rugam sa se pocaiasca, sa se mantuiasaca si sa invete ceva din asta. Torturile CIA palesc pe langa cum a fost torturat in masa poporul asta. Am dus prea mult grija americanilor si a rusilor in timp ce cei de la butoanele mari, dar si de la cele mici au furat pana s-au saturat si au privit nemilosi la necazurile altora. Am intrat recent intr-o camera de primire urgente si am vazut o doctorita care avea in jur vreo sapte opt oameni intubati si incerca sa-i mai ia la rand si pe cei care inca se tineau pe picioare de pe coridor, printre care tatal meu care acum e bine, slava Domnului. Dupa ce am iesit a intrat sotul si venise deja alt bolnav pe care doctorita incerca sa-l resusciteze. Asta e de fapt imaginea Romaniei, pe targa, asteptand o gura de aer de undeva. Ma rog la Dumnezeu sa se intoarca la el mai multi politicieni sau sa fie alesi cei cu frica de Dumnezeu.

  7. Erata: La El.

  8. Pingback: AMERICANII TRIMIT ARMAMENT GREU IN ROMANIA (Video). Oficialii SUA recunosc faptul ca va exista CONFLICT INDELUNGAT CU RUSIA, NU DOAR CU REGIMUL PUTIN | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: HAOS LA CHISINAU. Proteste vehemente impotriva GUVERNULUI OLIGARHIC sustinut de SUA si UE (Video). Limitele “europenizarii” prin RETELE MAFIOTE si incercarea RUSIEI de a provoca propriile “REVOLUTII PORTOCALII”. “Adică mafio
  10. Pingback: PUTIN URMARESTE “IN DETALIU” SITUATIA DIN MOLDOVA/ Unirea – singura solutie? VA FI PRESEDINTELE IOHANNIS CEL CARE VA DA BASARABIA PE MANA RUSILOR?/ Pr. Savatie: “Basarabia rămâne o gubernie nenorocită, cu un popor care există d
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare