HAOS LA CHISINAU. Proteste vehemente impotriva GUVERNULUI OLIGARHIC sustinut de SUA si UE (Video). Limitele “europenizarii” prin RETELE MAFIOTE si incercarea RUSIEI de a provoca propriile “REVOLUTII PORTOCALII”. “Adică mafiotul Ianukovici n-a fost bun la Kiev! Și nici Voiculescu sau Vântu la București?! De ce ar fi mafiotul moldovean îmbrățișat/susținut de Occident, de America?”

21-01-2016 18 minute Sublinieri

Criza de la Chisinau: Procuratura a deschis dosar penal in cazul protestelor de la Parlament

Criza de la Chisinau: Liderii opozitiei pro-ruse indeamna la organizarea de noi proteste joi, impotriva noului Guvern

LIVE TEXT / VIDEO Proteste violente la Chisinau provocate de partidele pro-ruse / Manifestantii au patruns in cladirea Parlamentului dupa ce guvernul Filip a fost votat / In fruntea lor se afla Andrei Nastase, Igor Dodon si Renato Usatii

Parlamentul de la Chisinau a dat, miercuri, votul de incredere Guvernului condus de Pavel Filip (PD), anunta Unimedia.info, precizand ca pentru noul executiv si-au dat votul 57 de deputati din majoritatea parlamentara nou formata. Sute de manifestanti s-au adunat apoi in fata cladirii Parlamentului, cerand anularea votului. Protestul, organizat de Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, cat si de Partidul Nostru al lui Renato Usatii (ambii sustinuti de Rusia), precum si de Platforma Demnitate si Adevar, a degenerat in violente, manifestantii atacand fortele de ordine si intrand in Parlament.

Informatia pe scurt (sursa: Radio Chisinau):

  • Mii de oameni protesteaza, miercuri seara, la sediul Parlamentului din Chisinau fata de votarea Guvernului Pavel Filip de catre noua majoritate parlamentara si cer alegeri anticipate.
  • Protestatarii au reusit sa patrunda in cladirea Legislativului si au inceput  sa distruga o parte din mobilier, iar unii dintre scutieri au fost scosi afara, unde au fost deposedati de echipamentul din dotare si au fost agresati fizic, potrivit reporterului Radio Chisinau.
  • Manifestatia, care continua si la aceasta ora, este organizata de partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon si Renato Usatii, precum si de Platforma Demnitate si Adevar, care cer dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.
  • Liderul Platformei DA Andrei Nastase a venit la un moment dat in fata protestatarilor si le-a cerut sa se retraga si sa nu devasteze sediul parlamentului, dar nu a fost ascultat. Potrivit lui Andrei Nastase deputatii si membrii cabinetului de ministri ar fi parasit pe ascuns sediul parlamentului. Oamenii scandeaza “Noi nu cedam”, “Acum ori niciodata”, “Afara”.
  • Legislativul de la Chisinau a investit miercuri guvernul condus de Pavel Filip, cu votul a 57 de deputati, in cadrul unei sedinte speciale care a durat doar o jumatate de ora din cauza protestelor. Opozitia parlamentara a contestat legitimitatea sedintei de investitura, invocand grave incalcari de procedura.

00.15 Se anunta proteste masive pentru joi dimineata

Liderii Platformei DA (Nastase), grupul de initiativa al Maiei Sandu, PSRM (Dodon) si Partidul Nostru (Usatii) au anuntat ca vor continua protestele joi dimineata, incepand cu ora 09.00 – 10.00, ca sa obtina declansarea alegerilor anticipate, scrie Agora.md.

Anterior, liderul Platformei DA, Andrei Nastase, i-a chemat pe liderii politici Igor Dodon si Renato Usatii la un “armistitiu”. “Trebuie sa uitam de culori politice, sa ne unim si sa curatim tara de banditi“, a spus el.

Tot joi dimineata, la ora 10.00, presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a chemat liderii protestatarilor la discutii.

UPDATE 00.10 Dupa Mihai Ghimpu, si Corina Fusu (ministrul Educatiei) a fost agresata de protestatari: “Mi-au ars cativa pumni in spate”

Ministrul in exercitiu al Educatiei, Corina Fusu, a fost si ea agresata de protestatari atunci cand a incercat sa iasa din Parlament, scrie Agora.md. “Mi-au scos bereta si batista pe care mi-am pus-o pe cap ca sa nu ma recunoasca. Am incercat de trei ori sa ies, iar a patra – mi-au ars cativa pumni in spate si au incercat sa-mi scoata paltonul de pe mine, dar au intervenit politistii si m-au luat sub protectia lor“, a declarat ministrul pentru Deschide.MD.

UPDATE 00.05 Ministrul interimar de Interne, Oleg Balan, pentru Europa Libera: In timpul protestului au fost raniti 5 civili si 8 politisti

“La moment, cladirea Parlamentului este securizata 100%. Protestatarii, care au patruns prin usa din spate a Parlamentului, prin deteriorarea usii, fortarea cu rangi metalice, au fost evacuati din acea scara. Distrugeri in Parlament nu avem decat minimum, usa de la intrare, care a fost fortata cu o ranga metalica. La moment, intreg Parlamentul este luat sub controlul politistilor.

Cu regret, avem opt politisti care sunt raniti, avem o fractura de mana. Cinci protestatari au fost vazuti cu sange”, a declarat ministrul de Interne.

UPDATE 23.55 Dodon si Usatii spun ca nu mai conteaza daca Guvernul Filip a depus sau nu juramantul. “Maine la ora 10.00 ne adunam aici in piata si mergem pana la capat”, au comentat ei, potrivit Agora.md.

UPDATE 23.50 Guvernul Filip a depus juramantul in fata presedintelui

Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova anunta ca membrii noului Guvern au depus juramantul astazi, 20 ianuarie, in fata presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, scrie Unimedia.

UPDATE 23.40 Cabinetul Filip ar putea depune  juramantul in aceasta noapte, scrie presa moldoveana

Politik.md relateaza ca mii de politisti au fost mobilizati aproape de miezul noptii in preajma Presedintiei. Se presupune ca Pavel Filip impreuna cu echipa de ministri urmeaza sa depuna juramantul in secret, fapt despre care se vorbeste in randurile oamenilor legii, mobilizati acum cateva minute in zona dintre strada Banulescu Bodoni si Hotelul “Codru”.

UPDATE 22.32
Igor Dodon, invitat la un post TV, cheama lumea in strada maine: “Daca vom fi multi, sute de mii, nici ambasada SUA, nici Nuland nu vor ajuta”

UPDATE 22.28 Jurnalista Lia Ciutac scrie intr-o postare pe Facebook ca microbuze cu protestatari adusi de la Balti (oras unde primar este Renato Usatii) au inceput sa plece. “Microbuzele venite de la Balti isi strang pasagerii. Toti baieti tineri, prea tineri. O doamna (vorbitoare de limba rusa) mi-a zis ca nu am voie sa fotografiez microbuzele. Incercam sa ii lamuresc care este scopul fotografiilor, insa ea nu m-a inteles”, a scris ea.

UPDATE 22.10 Presedintia moldoveana: Timofti este informat despre ce se intampla. Maine, presedintele va anunta ora si locul unde va fi investit Guvernul

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va anunta maine, 21 ianuarie, ora, ziua si locul unde va fi investit Guvernul Filip, scrie Unimedia, precizand ca informatia a fost oferita de catre purtatorul de cuvant al Presedintiei, Vlad Turcanu, in cadrul unei interventii la Jurnal TV. “Nicolae Timofti este informat despre ceea ce se intampla. Vom reveni ulterior cu o reactie”, a precizat Turcanu.

UPDATE 22.00 Dupa ce au reusit sa incercuiasca Parlamentul si, ulterior, sa ii scoata pe toti protestatarii din cladire, politistii le-au cerut manifestantilor sa se deplaseze in Piata Marii Adunari Nationale ca sa protesteze pasnic. Acestia insa au refuzat si manifesteaza in continuare in fata Parlamentului, scandand “Nu plecam!”, relateaza Agora.md, care precizeaza ca protestatarii s-au mai linistit.

UPDATE 21.50 Sapte politisti si trei civili au fost raniti in cadrul protestelor de la Chisinau, informeaza Publika.md. La fata locului s-au deplasat cinci ambulante.

UPDATE 21.41: Mihai Ghimpu (PL) a fost scos din Parlament si imbrincit de manifestanti, potrivit Agora.md

UPDATE 21.15 Protestatarii au fost scosi din sediul Parlamentului, anunta Unimedia.

Unimedia.info mai relateaza ca deputatii si ministrii care au ramas blocati in cladire au fost mascati in uniforme de politisti si evacuati din sediul Parlamentului.

Si jurnalistii care au mers la Parlament pentru a relata despre investirea Guvernului Filip au ramas blocati in incinta Legislativului, fiind nevoiti sa urmareasca pe internet protestele de afara. Potrivit Unimedia, acestia au declarat ca au simtit miros de fum, dar nu au putut parasi cladirea Parlamentului.

UPDATE 21.12:
MAE roman indeamna la calm si valideaza guvernul Filip, spunand ca a fost investit printr-un “proces democratic”

UPDATE 21.09: Ambasada SUA la Chisinau cere tuturor partilor sa se abtina de la actiuni care ar incuraja sau provoca violenta

UPDATE 20.50 Protestatarii inainteaza in continuare, au ajuns deja la etajul doi, transmite Unimedia.

De asemenea, sute de politisti au fost adusi la Parlament. Acestia au format un cordon. Se incearca dispersarea multimii.

UPDATE 20.40 Protestatarii avanseaza spre holul central al Parlamentului, scrieAgora.md. Ei au ocupat punctul de control la intrarea din spate a Parlamentului si scarile care duc la al doilea etaj, spre sala de sedinte si sala de conferinte.

Potrivit Unimedia, politistii sunt lasati sa iasa din Legislativ printr-un cordon format de manifestanti. Protestatarii scandeaza “Victorie!”, “Nu loviti politia!”

Totodata, in fata Parlamentului au loc imbranceli intre protestatari si un cordon de politie.

UPDATE 20.20 Reporterii Europa Libera au relatat ca demonstrantii Partidului Socialist si Partidului Nostru au rupt cordonul de politisti si au reusit sa deschida cu forta intrarea din spate, de serviciu.

[…]/ integral pe hotnews.ro

Departamentul de Stat al SUA a vrut să fie sigur că este bine auzit și înțeles în România, trimițând în schimb un semnal reasigurator pentru statele din Flancul estic al NATO. În decurs de cinci zile, Victoria Nuland, asistentul secretarului de Stat pe probleme europene, s-a întâlnit cu șeful diplomației române, cu ministrul Apărării, cu premierul și în cele din urmă cu președintele.

Desigur, Republica Moldova a fost o temă a tuturor acestor întâlniri. Și nu este de mirare că exact în acest interval președintele de la Chișinău a respins nominalizarea ca premier a celui mai puternic oligarh (Vladimir Plahotniuc), a făcut o nominalizare surprinzătoare (consilierul sau Ion Păduraru) și apoi a venit cu o alta – actualul premier desemnat Pavel Filip. În urma întâlnirii din Lituiania dintre Nuland și ministrul român de Externe, comunicatul de presă vorbea despre: ” importanţa conştientizării de către actorii politici din Republica Moldova a necesităţii de a acţiona pentru menţinerea parcursului european al ţării, în consonanţă cu interesele cetăţenilor săi”. In urma intalnirii de luni dintre Nuland si presedintele Klaus Iohannis, comunicatul de presa arata: ” Cei doi oficiali s-au arătat preocupaţi de situaţia din Republica Moldova şi au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă şi a parcursului european al ţării”.

În întâlnirea cu ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, Nuland a abordat o problematică legată în special de NATO și evoluțiile de securitate in zona Marii Negre. S-a pus accent pe modernizarea forțelor armate, în contextul alocării a minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării – pragul stabilit de NATO și respectat dintre membrii europeni doar de Polonia, Marea Britanie, Grecia și Estonia. Ministrul apărării naţionale a reamintit faptul că în anul 2015 au fost atinse două repere importante pe relaţia România – NATO, prin înfiinţarea, la Bucureşti, a celor două structuri aliate – Unitatea de integrare a forţelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

În urma intalnirii cu premierul Dacian Ciolos, Victoria Nuland a fost foarte satisfacută de buna cooperare dintre președinte și șeful guvernului. Oficialul american a salutat, practic, faptul că președintele Iohannis are ”premierul lui”.

În cele din urmă, a venit întâlnirea dintre președintele Iohannis și oficialul SUA. ”În cadrul întrevederii, s-a subliniat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-americane şi s-a reiterat hotărârea de a consolida în continuare, pe toate dimensiunile, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Un alt subiect de discuţie a fost cel privind eforturile României în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, doamna Nuland remarcând progresele substanţiale înregistrate în acest sens de autorităţile române. În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat determinarea ţării noastre de a-şi îndeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocărilor de securitate cu care comunitatea internaţională se confruntă la ora actuală. Cei doi oficiali au convenit ca România și SUA să coopereze strâns în perspectiva pregătirii summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016. În cadrul întrevederii, au mai fost abordate subiecte privind agenda europeană, precum cele referitoare la criza refugiaţilor, securitatea energetică şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest”.

După aceast tur al ministerelor și președinției, Victoria Nuland se va îndrepta spre Sofia, unde pe agenda oficială este trecuta aceeași modernizare a armatei, alături de securitatea energetică și reforma instituțională. Urmeaza apoi o serie de întâlniri cu mult mai mare greutate, la Forumul Economic Mondial de la Davos și la Istanbul, pe 22 ianuarie, unde îl va însoți pe vicepreședintele Joe Biden.

Turneul european al Victoriei Nuland care a inclus întâlnirile de la București a debutat într-un mod caracterizat de o serie de analiști drept suprarealist. Asistentul secretarului de Stat al SUA a ajuns miercuri, 13 ianuarie, în Lituania. Vineri a luat un avion până în enclava Kaliningrad, unde a discutat despre Ucraina preț de cateva ore cu Vladislav Surkov, unul dintre consilierii apropiați ai lui Vladimir Putin.

Întâlnirea ”suprarealistă” Nuland-Surkov și viitorul Ucrainei

Presa de la Washington a rămas siderată că un oficial american a ales un asemenea loc pentru întâlnirea cu Surkov. Până la urmă, Nuland este văzută în Rusia drept cea care a conceput bună parte din desfășurarea revoluției Euromaidan de la Kiev, acolo unde a ținut să fie fotrografiată împărțind dulciuri protestatarilor, în februarie 2014. Iar Surkov este considerat în Vest unul dintre strategii proiectului ”Novorossia”, al anexarii Crimeii, al avansului către gurile Dunarii și acaparării Donbasului. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a lămurit lucrurile – locul întâlnirii a fost stabilit de Moscova, iar cei de la Washington au acceptat propunerea. Oficialul de la Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebarea dacă nu cumva Surkov a ales enclava rusă din cauza că are interdicție de a intra în statele UE.

Surkov și Nuland au oferit puține detalii despre discuția lor, un preambul al întâlnirii dintre John Kerry și Serghei Lavrov, care va avea loc la Zurich, pe 20 ianuarie, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. Consilierul președintelui Putin a spus că: ”a fost destul de detaliată, fructuoasă și utilă. Este un brainstorming în încercarea de a identifica soluții. Au fost exprimate idei pe teme sensibile precum reforma constituțională din Ucraina, securitate și alegeri. Acum ele pot fi discutate în Grupul de Contact sau în formatul Normandia (Rusia, Germania, Franța și Ucraina)”.

Relatarea pozitivă a lui Surkov nu putea vedea lumina presei decât cu aprobarea Kremlinului, ceea ce oferă indicii despre o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina în cursul acestui an. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat și el că întâlnirea a fost ”constructivă și a încercat să sprijine eforturile țărilor din formatul Normandia și al Grupului Trilateral de Contact”.

Mai există și alte semnale că Vladimir Putin ar dori o soluționare în Ucraina în 2016. Recent, el l-a numit pe Boris Grîzlov în fucția de reprezentant al Rusiei în Grupul de Contact pentru Ucraina. Aceasta ar însemna o importanță mult mai mare acordată discuțiilor cu Kievul și OSCE, pentru că Grîzlov are greutate politică mare (este membru permanent în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, a fost ministru de Interne, a fost președinte al Dumei de Stat, plus camarad al lui Putin în KGB în perioada petrecută în Leningrad). Mai mult, Grîzlov este considerat omul cu steagul alb pentru Ucraina – el a fost cel care a negociat soluționarea crizei Revoluției Portocalii din 2004 și nu este exclus să vină și acum cu o serie de concesii.

Un alt element este însărcinarea vicepremierului Dmitri Kozak cu soluționarea problemelor din estul Ucrainei. Kozak este cunoscut pentru celebrul memorandum pentru federalizarea Republicii Moldova și vârârea calului troian transnistrean în instituțiile de la Chișinău (soluție respinsă atunci de președintele Vladimir Voronin), dar și pentru aplanarea conflictelor din Caucazul de Nord și din Crimeea. Pentru Andres Aslund, de la Atlantic Council, numirea lui Kozak ar putea însemna încetarea fazei militare a conflictului din Ucraina.

Fie datorate situației economice tot mai grele (din cauza prăbușirii cotațiilor petrolului, sancțiunilor economice, a reducerii comerțului cu China), fie unui calcul al Kremlinului cum că ucrainenii, sub acțiunea agenților de influență, nu mai au mult și se vor revolta împotriva regimului corupt condus de Petro Poroșenko (o teză vehiculată și în Vest), numirile recente făcute de Putin și întâlnirea Nuland-Surkov anunță schimbări la granița României.

“Sustinem puternic dorinta oamenilor din Moldova sa aiba lideri responsabili care pot sustine impreuna un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. Romania si SUA au programe de sustinere in domeniul securitatii pentru Moldova, asa cum are si NATO, dar e nevoie de un guvern cu care sa lucram pentru a implementa aceste programe”, a declarat luni Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Ambasadei SUA.

“Romania si SUA sunt parteneri in sustinerea aspiratiilor cetatenilor moldoveni pentru o tara europeana si democratica. Asa cum stiti, Moldova a trecut printr-o criza guvernamentala in ultimele luni, asa ca lucram impreuna cu partenerii nostri pentru sustinerea negocierilor pentru un nou guvern. Lucrurile arata ceva mai bine astazi in termenii realizarii unei noi majoritati parlamentare pentru un guvern pro-european, asa ca vom sustine puternic acest lucru”, a mai spus oficialul american, aflat in Romania in cadrul unui turneu regional.

“Moldova trebuie sa reinceapa implementarea reformelor in stil european: reforme in sistemul bancar, in sistemul judiciar, in sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie sa revina in negocieri cu FMI. Am discutat astazi despre ajutorul umanitar imediat, dar si despre nevoia de sustinere politica si economica pe termen lung, despre cooperare in domeniul energiei”, a adaugat Victoria Nuland dupa intalnirea cu oficialii romani. “Cel mai important lucru e sa existe un guvern moldovean puternic pro-european”, a spus Nuland in legatura cu situatia din Republica Moldova.

Cum a fost posibil ca o mare coaliție confecționată prin șantaj și corupție să susțină până-n pânzele albe desemnarea pentru funcția de prim-ministru a politicianului cu cea mai mică cotă de încredere (2% în noiembrie 2015, la o marjă de eroare de ±3%) și cea mai negativă imagine publică – Vlad Plahotniuc?

Cum a fost posibil ca, după aproape şapte ani de mari victorii ale „vectorului eu­ro­pean“, Republica Moldova să ajungă în ma­rasm moral, în pragul colapsului fi­nan­ciar, într-o criză politică fără precedent, schimbând cinci premieri într-un an și într-o situație socială dra­matică, generată de o să­ră­cire a populației com­pa­ra­bilă cu cea de după pră­bu­șirea Uniunii So­vie­ti­ce?

Oare cum mai funcționează un stat în care 88% din populație consideră că di­rec­ția în care acesta se în­dreaptă este una greșită și doar 8% crede că aceasta este bună? Pentru comparație, după prima guvernare comunistă, 41% con­sidera că direcția este greșită, iar după nouă ani de administrație Voronin, în oc­tombrie 2008, doar 51% credea că drumul nu e cel bun.

Cum a fost posibil ca încrederea în guvern după două mandate ale comunistului Vo­ronin să fie de 34% (în martie 2009), iar după aproape şapte ani de guvernare eu­ro­peană încrederea să se prăbușească la 7%, potrivit ultimului Barometru de opinie publică, din noiembrie 2015?

Cum a fost posibilă prăbușirea încrederii în parlament, de la 34% (februarie 2005), după un prim mandat al comuniștilor, și 41% (martie 2009), după opt ani de gu­ver­nare comunistă, la 6%, cât este astăzi?

Cum este posibil ca percepția cetățenilor moldoveni asupra justiției să fi fost mai pozitivă după opt ani de regim comunist (37% – octombrie 2008) decât este astăzi, du­pă şase ani de guverne proeuropene (12% – noiembrie 2015)?

Cum este posibil ca încrederea în pro­cu­ratură să fie atât de scăzută, încât într-o ța­ră cu o corupție endemică, cum este Re­pu­blica Moldova, firavele ac­țiuni de an­ti­corupție să fie considerate de 45% din populație reglări de conturi între clanurile oligarhice sau o imitare a reformelor, ce­ea ce va agrava și mai mult situația din țară, de 22% din populație?

Cum este posibil ca, după peste şase ani de „mari pro­grese“ pe „drumul către Europa“, procentul celor care se doresc în Uni­unea Vamală Rusia-Belarus-Ka­zah­stan, care numai un exemplu de succes nu este, a ajuns mai mare decât al celor care vor aderarea Republicii Moldova la Uni­unea Europeană?

Cum este posibil ca, după 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru, Bu­cureștiul, prin politica de acordare a cetățeniei, să contribuie la reducerea nu­mărului de etnici români, care, înarmați cu pașaport european, iau drumul Ves­tu­lui, de unde nu se mai întorc, pentru că nu au la ce, realizând astfel visul țarului Alexandru al III-lea și al lui Stalin de a modifica structura etnică a provinciei?

Cum a fost posibil ca o mare coaliție con­fecționată prin șantaj și corupție să sus­țină până-n pânzele albe desemnarea pen­tru funcția de prim-ministru a poli­ti­cia­nu­lui c­u cea mai mică cotă de încredere (2% în noiembrie 2015, la o marjă de eroare de ±3%) și cea mai negativă imagine publică, Vlad Plahotniuc?

Cum a fost posibil ca, în media româneşti, oligarhul Plahotniuc să fie prezentat ca o victimă a lui Filat sau a lui Țopa, ca un proeuropean sincer, ale cărui singure probleme sunt de imagine?

Cum este posibil ca nimeni să nu vor­beas­că despre faptul că aceleași companii off­shore din Scoția care au fost implicate în atacurile raider asupra băncilor din Mol­do­va din perioada 2011-2012, al căror beneficiar a fost – potrivit Înaltei Curți de Justiție de la Londra – Plahotniuc, sunt im­plicate și în schema fraudării miliardului de dolari, care a declanșat manifestațiile de protest de la Chișinău?

Cum este posibil să fie trecută sub tăcere informația potrivit căreia aceleași com­panii offshore scoțiene sunt implicate și în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Ru­sia, printr-o bancă din Moldova, cu spri­jinul judecătorilor din Moldova, bani care au ajuns în SUA?

Cum este posibil ca, potrivit unor co­men­tatori de la București, lumea criminală la putere și corupția endemică să fie rea în Ucraina și bună în Moldova, ba chiar o garanție a orientării spre Vest a acesteia?

Cum a fost posibil ca demnitari de cel mai înalt rang de la București să considere fi­gurile cele mai controversate și cu ima­ginea cea mai proastă de la Chișinău drept interlocutori favoriți?

Cum este posibil ca România, cel mai im­portant partener al Moldovei, în apro­pie­rea de UE, să nu-și articuleze o reacție ca­re să țină seama și de sensibilitățile opiniei publice din țara vecină?

Cum este posibil ca, după un sfert de veac de ființare, ambasadele străine să fie cea mai importantă redută în calea derapajelor politice ale premiantei clasei Par­te­ne­ria­tului Estic?

O LECȚIE de HYBRID WAR, executată de Rusia, fără să scoată un ban din buzunar …. !!! sau să tragă un foc de armă; ori să trimită măcar un „omuleț verde” la Chișinău sau la București…..

ATENȚIE – Dimensiunea principală unde se poartă acum războiul astăzi este mintea oamenilor, emoțiile….

VIZITA DE IERI a dnei NULAND. Presa română naivă sau manipulată (rușii au foarte buni psihologi) a prezentat APĂSAT știrea că Nuland susține votarea cât mai repede a unui guvern pro-european. Cei de la Chișinău au tradus (pe bună dreptate) această declarație drept una de susținere a oligarhului Plahotniuc și a guvernului Filip Pavel, omul de casă a lui Plathoniuc. Peste câteva zile guvenrul urmează să fie aprobat de Parlament. Zecile de mii de proeuropeni de la Chișinău, disperați de corupția, hoția, sărăcia pentru care consideră vinovat sistemul oligarhic, sunt consternați. America, pe care ei o invocă în promovarea reformelor, a anti-corupției se pare că susține politic pe un șef mafiot, detestat de peste 90% din populație! Presa – de limbă rusă sau română, nu contează – face știrea (citând o sursă beton de la București, hotnews.ro) SUA (Nuland) susțin (e) pe oligarhicul Plahotniuc!

Adică mafiotul Ianukovici n-a fost bun la Kiev! Și nici Voiculescu sau Vântu la București?! Pe drept cuvânt se întreabă oamenii: de ce ar fi mafiotul moldovean îmbrățișat/susținut de Occident, de America?

Vă închipuiți care-s comentariile pe rețelele de socializare a mii de moldoveni din țara lor sau de aiurea, de pe glob…..
Cum poți să comentezi situația? CINISM ȘI NESIMȚIRE? LECȚIE DE REALPOLITIK? OPERAȚIUNE RUSEASCĂ DE HYBRID WAR ÎNCHEIATĂ CU SUCCES?

[…]

Europa Liberă: La ce evoluţii ne putem aştepta? Se vor calma protestatarii? Au învăţat lecţii cei de la guvernare, vor merge la dialog, vor găsi compromis? Ce evoluţii pot să apară?

Armand Goșu: „Nu avem prea multe soluţii, variante de lucru, în condiţiile în care strada a anunţat ferm că va continua protestele. În aceste condiţii, nu se pot întâmpla decât două lucruri, fie unu, puterea reacţionează cu brutalitate, vor urma arestări, poliţia va intra în forţă, lovind manifestanţii. Atunci în acel moment, să spunem, Moldova putând să urmeze un traseu gen Belarus. Sau a doua variantă, în condiţiile în care protestele nu încetează, Republica Moldova este paralizată, forțele politice vor negocia un acord pentru o tranziție cu un guvern tehnic care să pregătească un cadru legislativ pentru alegeri anticipate, alegerile anticipate urmând să se desfășoare undeva la sfârșitul primăverii.”

Europa Liberă: Autoritățile ar putea să se întâlnească cu protestatarii și să abordeze aceste temeri, într-un mod transparent, într-un mod deschis?

Armand Goșu: „Este mult prea târziu. Între protestatari și clasa politică s-a săpat deja o prăpastie. În acest moment nu mai poți construi punți de încredere. Doar o resetare majoră a întregului spectru politic de la Chișinău o mai poate relansa în jocul politic. Or, aceasta presupune alegeri anticipate.”

[…]/ integral pe europalibera.org

Deputații socialiști din Parlamentul de la Chișinău au atacat la Curtea Constituțională decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a democratului Pavel Filip pentru funcția de premier.

Potrivit autorilor sesizării, Filip a fost propus după expirarea termenului-limită în care șeful statului avea dreptul să desemneze candidați la funcția de prim-ministru. Ultima zi în care avea acest drept, conform Constituției, era 14 ianuarie, iar Pavel Filip a fost desemnat pe 15 ianuarie, după ce candidatul desemnat cu o zi înainte, Ion Păduraru, s-a retras.

Curtea Constituțională, „Dumnezeul” Moldovei

„Domnul preşedinte Timofti pur şi simplu a fost tras pe sfoară. După ce candidatul pe care l-a desemnat, domnul Ion Păduraru, în mod neaşteptat s-a retras, domnul preşedinte a invocat faptul că este obligat de hotărârea Curţii Constituţionale din 29 decembrie 2015 să propună la funcţia de prim-ministru candidatul aşa-zisei majorităţi. Dar, prin acea hotărâre, Curtea Constituţională şi-a depăşit atribuţiile, a venit cu creaţie legislativă, dacă putem spune aşa”, a explicat directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan. În opinia sa, șeful statului a cedat în fața presiunilor, „în contextul în care media holdingul domnului Plahotniuc vehiculează ideea aşa-zisei lovituri de stat. Este o pură invenţie, este o metodă propagandistică de o calitate foarte proastă”: „Să ceri alegeri anticipate nu însemnă să organizezi o lovitură de stat. Să ceri alegeri anticipate înseamnă să te adresezi către suveran, către popor”, a remarcat Boțan.

În presa de la Chișinău a apărut ipoteza potrivit căreia cei șapte deputați PLDM ar fi semnat „declarația de majoritate” care l-a desemnat pe Pavel Filip, apropiatul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, la funcția de premier ca urmare a unor discuții telefonice cu liderul PLDM, Vlad Filat, care se află în pușcărie. Întâmplător sau nu, marți, 19 ianuarie, Curtea de Apel examinează recursul avocaților acestuia în care cer eliberarea clientului Filat. Se presupune că Filat ar fi negociat din pușcărie eliberarea sa, iar Ion Păduraru nu ar fi străin de acest scenariu. Luni, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a recunoscut că Filat a sunat din penitenciar mai mulți deputați, dar a precizat că nu cunoaștea subiectul discuțiilor.

„Majoritate parlamentară” = corupție politică

Un alt argument invocat de socialiști în sesizarea adresată Curții Constituționale este că „majoritatea parlamentară absolută” (asupra căreia a insistat Curtea Constituțională) a fost creată ilegal. Legislaţia prevede (Art 4 (12) în Regulamentul Parlamentului) că această majoritate se creează în Parlament „dintr-o fracțiune sau dintr-o coaliție de fracțiuni parlamentare”, or din majoritatea creată acum fac parte doar două fracţiuni parlamentare (PD și PL) și traseiști care au migrat din PCRM și PLDM. De aceeași părere este și ex-președintele Curții Constituționale, Victor Pușcaș, precum și fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu. „Prin hotărârea sa din 29 decembrie 2015, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să accepte candidatura propusă de o majoritate parlamentară absolută. Conform Regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se formează la primele şedinţe ale Legislativului în şedinţă plenară, prin înaintarea unei declaraţii semnate de grupul de deputaţi care formează această majoritate. Acest lucru însă nu s-a întâmplat”, a explicat Osmochescu. Prin urmare, consideră expertul în drept constituțional, „vorbim de o majoritate la formarea căreia au predominat interesele politice, nu raţiunile juridice stipulate în Constituţie şi în Regulamentul Parlamentului”.

Maia Sandu, care a demarat procedura de creare a unei alternative politice pro-europene în Republica Moldova, a declarat că încropirea acestei majorități parlamentare „este un exemplu extrem de periculos de corupție politică – este o făcătură ce sfidează votul cetățenilor”. Maia Sandu pledează pentru alegeri anticipate: „Într-un an de zile de la alegeri au refăcut structura votului în Parlament şi ne-am pomenit cu o majoritate care nici pe departe nu reprezintă votul acordat în 2014. Ne-am convins că majoritatea din Parlament nu are nici voinţă şi nici dorinţă să îmbunătăţească lucrurile pentru cetăţeni. Dimpotrivă, tot ce fac ei în ultima vreme sfidează bunul simț şi vine împotriva interesului oamenilor. În această situaţie, nu ne rămâne decât să schimbăm această clasă politică”, a precizat Maia Sandu.

Al treilea argument invocat de socialiști este că tentativa de învestire a „guvernului Sturza” din 4 ianuarie nu s-a consumat (atunci deputații l-au boicotat pe Sturza și nu a existat cvorum), deoarece Parlamentul nu s-a convocat ca să-i acorde vot de neîncredere. Anterior, socialiștii au solicitat Curţii să se spună dacă tentativa de învestire a Guvernului s-a consumat sau nu, dar un răspuns încă nu a venit.

„Guvernul Filip” va fi votat

Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, „guvernul Filip” va fi votat în timp record – cel târziu joi, 21 ianuarie. „Totul e pus la cale ca guvernul să fie votat. Ghimpu e subordonat lui Plahotniuc, ca și Voronin. PL-ul va vota cumincior când va fi vorba de votarea acestui guvern”, a comentat analistul politic Oazu Nantoi. Potrivit lui, prin desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru, PDM a preluat controlul total asupra Executivului: „Până nu demult exista o partajare între PDM şi PLDM. Partidul Democrat va guverna în întregime, iar Partidului Liberal îi vor reveni poate câteva ministere”, a adăugat Nantoi. Analistul susţine că „această guvernare va fi lipsită de legitimitate”: „Nu pentru aceasta au votat oamenii în noiembrie 2014”, a remarcat Oazu Nantoi.

Iar de când Pavel Filip a fost desemnat să formeze noul cabinet de miniștri, presa publică în fiecare zi materiale despre tranzacții dubioase și cheltuieli nemotivate admise de candidatul la funcția de premier pe parcursul carierei, în încercarea de a-i dovedi șefului statului că în privința lui Filip trebuia aplicată hotărârea din 2013 a Curții Constituționale, care nu permite accederea în funcții de prim-rang a persoanelor asupra cărora „planează suspiciuni de corupție”. „Nu am încălcat legea până acum și declar cu toată responsabilitatea acest lucru. Nu am văzut nici o probă până în prezent, care ar atesta devieri de la normele de integritate sau careva încălcări ale legii”, a reacționat Pavel Filip.

Vor o echipă guvernamentală integră

14 organizații non-guvernamentale i-a cerut lui Pavel Filip și candidaților la funcția de miniștri să semneze o declarație de integritate pe proprie răspundere: „Când asupra unor politicieni de la Chişinău planează suspiciuni de corupție, iar încrederea societății în clasa politică este erodată, insistăm ca din moment ce va fi stabilită viitoarea componență a executivului să fie organizată o întrevedere cu societatea civilă, în cadrul căreia candidații la postul de ministru să semneze Declarația de integritate. Este un pas extrem de important pentru a oferi credibilitate noului cabinet de miniştri şi a asigura transparență în actul de guvernare”, se arată în comunicatul remis presei de Platforma „Pentru Europa”. Premierul desemnat a declarat că va semna declarația de integritate propusă de societatea civilă, doar că nu își dorește ca din aceasta să se facă show: „O să cer, pentru că sunt aceste discuții, de la toată echipa guvernamentală să semneze o asemenea declarație”, a menționat Filip.

„Dacă Pavel Filip va fi învestit în funcția de premier, tot oligarhul Vlad Plahotniuc va fi cel ce va conduce Republica Moldova”, consideră politologul român Sorin Ioniță. În opinia sa, cu cât actuala clasă politică se va menține la putere, cu atât mai mult vor crește problemele cu care se confruntă Republica Moldova.

UE și SUA cred că Plahotniuc e „răul cel mai mic”

Prietenii europeni ai Moldovei nu par, însă, încântați de ideea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, iar această poziție este exploatată mediatic de partidele care vor să-și justifice rămânerea la guvernare prin învestirea „guvernului Filip”. Exponenții PL încearcă să acrediteze ideea că alegerile anticipate ar însemna acum aruncarea Moldovei în brațele Rusiei. Ministerul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat la Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE, că guvernul de la Chișinău „trebuie să fie învestit cât mai urgent, pentru a continua reformele necesare țării și a relua discuțiile cu partenerii internaționali”. „Acest lucru este important pentru supraviețuirea financiară a Republicii Moldova”, a precizat Frank-Walter Steinmeier.

Și președintele României, Klaus Iohannis, pledează pentru învestirea cât mai rapidă a unui guvern pro-european la Chișinău. Într-o discuție telefonică avută cu șeful Legislativuluii de la Chișinău, Andrian Candu, el și-a exprimat speranța că guvernul ce urmează a fi învestit „își va asuma reformele atât de necesare și așteptate de cetățeni, va menține ca prioritate implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și va continua proiectele comune cu România”.

Și asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat la București: „Susținem puternic dorința oamenilor din Moldova să aibă lideri responsabili care pot susține împreună un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. România și SUA au programe de susținere în domeniul securității pentru Moldova, așa cum are și NATO, dar e nevoie de un guvern cu care să lucrăm pentru a implementa aceste programe”, a declarat Victoria Nuland. „Cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic pro-european”, a insistat Nuland: „Moldova trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie să revină la negocierile cu FMI. Am discutat astăzi despre ajutorul umanitar imediat, dar și despre nevoia de susținere politică și economică pe termen lung, despre cooperare în domeniul energiei”, a adăugat Victoria Nuland după întâlnirea cu oficialii români.

„Strada” pare atrasă în „jocul Moscovei”

Pe de altă parte, liderii protestelor anti-oligarhice din centrul Chișinăului, care tot pro-europeni se declară – Platforma „Demnitate și Adevăr” – și-au chemat susținătorii să fie vigilenți și, în ziua învestirii „guvernului Filip”, să se mobilizeze rapid și să înconjoare Parlamentul, pentru a nu admite „uzurparea puterii în stat de către gruparea oligarhică a lui Vlad Plahotniuc”. Platforma „DA” pledează pentru dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. Același lucru și-l doresc și partidele pro-ruse – Partidul Socialiștilor și „Partidul Nostru” – pe care sondajele le creditează cu cele mai mari șanse de a obține, cumulativ, majoritatea în viitorul Legislativ.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, SUA versus Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “HAOS LA CHISINAU. Proteste vehemente impotriva GUVERNULUI OLIGARHIC sustinut de SUA si UE (Video). Limitele “europenizarii” prin RETELE MAFIOTE si incercarea RUSIEI de a provoca propriile “REVOLUTII PORTOCALII”. “Adică mafiotul Ianukovici n-a fost bun la Kiev! Și nici Voiculescu sau Vântu la București?! De ce ar fi mafiotul moldovean îmbrățișat/susținut de Occident, de America?”

  1. cantarea asta https://www.youtube.com/watch?v=lBiM3q-t1BY, cu foarte sentiment, in ce registru intra…?

  2. Pingback: PUTIN URMARESTE “IN DETALIU” SITUATIA DIN MOLDOVA/ Unirea – singura solutie? VA FI PRESEDINTELE IOHANNIS CEL CARE VA DA BASARABIA PE MANA RUSILOR?/ Pr. Savatie: “Basarabia rămâne o gubernie nenorocită, cu un popor care există d
  3. Pingback: PREMIERUL MOLDOVEI IN ROMANIA (Video)/ Protestele de la Chisinau intre dezinformari si manipulari/ TELEVIZIUNILE RUSESTI PRETIND CA ROMANIA AR PUTEA ANEXA MOLDOVA/ Mesajul Mitropolitului Vladimir | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare