Tensiuni intre Biserica Greciei si Patriarhia Constantinopolului. ARHIEPISCOPUL IERONIM AL ATENEI BOICOTEAZA SINODUL PANORTODOX

15-12-2015 1 minut Sublinieri

223313.p

Un expert citat de Ria Novosti considera ca tensiunea intre Biserica Greciei si Patriarhia Constantinopolului a crescut sub impactul factorilor politici si nu numai, acesta comentand pe marginea refuzului Arhiepiscopului Ieronim al Atenei de a lua parte la intalnirea programata in ianuarie 2016 in Istanbul dedicata Sinodului Panortodox.

Anterior, unele surse media (inclusiv Romfea) relatau ca Arhiepiscopul Ieronim a refuzat sa fie prezent la intalnirea organizata de Patriarhia Constantinopolului in ianuarie pentru a pregati Sinodul mentionat.

La intalnirea Sinodului Bisericii Greciei de pe 8 decembrie, s-a hotarat ca delegatia greaca sa fie condusa de Mitropolitul Elias de Karystia. “Expertii considera ca relatiile dintre Arhiepiscop si Patriarhie sunt tot mai tensionate, au comentat surse din Biserica Greciei pentru Ria Novosti.

Conform expertului, “unul din semnele tensiunii a fost invitarea de catre Patriarhul Bartolomeu a tuturor ierarhilor Patriarhiei Ecumenice din Nordul Greciei, care apartin Bisericii Greciei si care sunt membri ai Sinodului sau, la o intalnire care a avut loc in august-septembrie in Istanbul. Arhiepiscopul Atenei nici nu a fost informat de invitarea acestor ierarhi”. 

Potrivit acestuia, Arhiepiscopul ar fi ingrijorat de actiunile reprezentantului Patriarhiei Constantinopolului din Atena, Mitropolitul Amfilohie. Conform unor informatii, mitropolitul a inceput constructia unei biserici si a unei cladiri administrative fara a cere permisiunea Arhiepiscopului Ieronim.

“De asemenea, nu putem exclude influenta factorului politic. Recentele incalcari ale spatiului aerian de catre avioanele turcesti au produs anxietate autoritatilor Greciei”. 

Decizia primatului Bisericii Greciei poate fi interpretata drept “un alt semnal ce indica faptul ca propunerea Patriarhului Bartolomeu de a tine un Sinod Panortodox in Istanbul, in 2016, intampina serioase impedimente”. 

Unul din aceste impedimente este si ruperea comuniunii euharistice dintre Bisericile Ierusalimului si Antiohiei, ce a avut loc in aprilie 2014.

ieronim


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Ierarhi greci, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Tensiuni intre Biserica Greciei si Patriarhia Constantinopolului. ARHIEPISCOPUL IERONIM AL ATENEI BOICOTEAZA SINODUL PANORTODOX

  1. Pingback: SINAXA PANORTODOXA LA CHAMBESY. Cuvantarile PF Bartolomeu si PF Daniel. PATRIARHUL ECUMENIC RIDICA PROBLEMA “URMARILOR CANONICE” PENTRU CEI CARE NU VOR PRIMI DECIZIILE “SFANTULUI SI MARELUI SINOD”. Cat de reprezentative sunt lucrar
  2. Pingback: PATRIARHUL KIRILL pe tema SINODULUI PANORTODOX: Nu vom numi Sinodul ECUMENIC/ Recunoasterea unilaterala a SCHISMATICILOR din UCRAINA ar avea CONSECINTE CATASTROFICE pentru UNITATEA ORTODOXIEI/ Care este documentul pre-sinodal cel mai important in opinia l
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare