VOM AVEA MULT HAOS DIN CAUZA REFUGIATILOR: “Mă tem că pentru România problemele vor fi insurmontabile”/ ARHITECTII NOULUI HAOS PLANETAR/ Penibila razgandeala “nemteasca” a presedintelui Iohannis pe tema primirii imigrantilor (VIDEO)/ Medic sirian din Cluj: “ACESTE PLECARI SUNT COMANDATE, SUNT FAVORIZATE, SUNT FINANTATE de cineva care are interes de a exercita presiuni asupra Europei”

25-09-2015 20 minute Sublinieri

MERKEL vrea PERMANENTIZAREA “COTELOR OBLIGATORII”

RUSIA SE VA COORDONA CU ISRAEL IN SIRIA/ Putin e gata sa recurga la LOVITURI AERIENE UNILATERALE

Donald Tusk: “SUNT MILIOANE, NU MII, DE POTENTIALI REFUGIATI CARE VOR SA AJUNGA IN EUROPA, MAI ALES DACA SE SIMT INVITATI”

[…]

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat, în emisiunea Punctul de Întâlnire, că România nu are capacitatea administrativă pentru a primi refugiaţi şi că riscă probleme severe.

“Capacitatea administrativă a României tinde spre zero. Cu 27 de milioane de euro eu nu ştiu ce se poate construi. România nu are capacitate de cazare. Deocamdată sunt corturile Poliţiei şi MApN. Dar în România e foarte frig iarna. Şi cartiere nu se construiesc în România. Vom avea mult haos în perioada următoare, care se va adăuga celui intern. Nu are capacitate administrativă România. Şi vedem acest lucru. 27 de milioane de euro nu înseamnă nimic, pentru 5.000 de oameni. De asemenea, conform dreptului internaţional, oamenii aceştia au o rentă lunară, au dreptul să circule liber. Mă tem că pentru România problemele vor fi insurmontabile.

De asemenea, editorul publicaţiei Lumea Justiţiei a explicat în detaliu ce înseamnă costurile cu refugiaţii pentru România.

“Întreţinerea unui deţinut ne costă 2.700 de lei pe lună, vreo 700 de euro. Şi pentru ei ai deja logistica imobiliară făcută. Dar când vei avea aceşti oameni pe câmp, un orăşel de 6.000 de oameni, şi dacă mai creşte şi cota în următorul an, dacă se ajunge la 1.000 de euro pentru un om, or să vrea să vină mai mulţi în România. Deci putem să transformăm această poveste într-un motiv de pelerinaj de mutare a unor populaţii masive subdezvoltate în România. Este România pregătită să aibă într-un oraş ca unul din doi oameni să fie imigrant? Nu ştiu dacă ar mai fi România.

 ***

Europe 24 Hours of Migration Photo Gallery

Evenimentele din imediata vecinătate a bătrânului nostru continent se derulează cu o viteză demnă de o cauză mai bună, iar o primă concluzie este aceea că avem de-a face cu cea mai mare catastrofă geo-politică a acestui început de secol și de mileniu. În mod similar, consider că declararea Uniunii Sovietelor de către Lenin și, implicit, victoria bolșevicilor în războiul civil care a urmat prăbușirii Rusiei țariste a însemnat cel mai negru scenariu posibil pentru umanitatea care a și-a dus existența în secolul recent încheiat.

Sigur, președintele Putin consideră tocmai explozia URSS a fost cel mai rău lucru care s-a întâmpplat în secolul XX, dar părerea șefului statului rus este mai mult decât subiectivă. Și totusi, de unde această prăbușire în neant a societăților din Asia Mică, locul în care s-a născut, practic, lumea modernă, și de unde antichitatea și, mai târziu, Evul Mediu, și-au tras seva și oamenii de cultură și de știință care au condus lumea către o prosperitate fără precedent în istorie?

Vina este a Americii, dar nu numai

În primul rând, trebuie remarcat că atâta timp cât lumea a fost condusă de marile imperii coloniale, nu au existat nici atentate, nici rasism, nici foamete, nici exoduri, practic nimic din ceea ce se întâmplă acum. Acolo au fost, și vorbim de Evul Mediu târziu, mai întâi Imperiul Otoman, pe urmă Imperiul Britanic combinat cu sistemul colonial francez și, în final, regimuri locale naționaliste, unele de sorginte masonică, altele nu. În ceea ce privește regimurile locale independente, pe hârtie sau nu, acestea au fost tolerate doar în ideea menținerii unui status-quo și, neapărat, ducerii de către liderii de acolo a unor politici externe care să nu deranjeze Israelul.

De fapt, americanii sunt doar ultimii dintre vinovații care au condus la explozia de ură de acolo și asta dintr-un motiv foarte simplu, dar pe care nimeni sau aproape nimeni nu vrea să-l înțeleagă. Al Doilea Război Mondial a fost câștigat de Statele Unite, Franța și Marea Britanie au fost învingători doar pe hârtie, iar Uniunea Sovietică a pierdut două generații de tineri în acel conflict, astfel că nu mai putea conta în ochii americanilor după capitularea Germaniei. Să fim serioși, americanii, cu sacrificii minime, au ocupat aproape toată Germania și Imperiul Japoniei, cele mai avansate tehnologic la acea oră, în timp ce rușii s-au ales cu țări ca România sau Bulgaria… În plus, americanii au moștenit politic tot sau aproape tot Imperiul Britanic, astfel că zona Orientului Mijloc le-a revenit tot lor din punct de vedere al influenței. Și de aici tot circul de rigoare…

Frontierele, bată-le vina

Mai întâi, acolo au fost inventate niște state care nu existaseră niciodată în istorie, cu niște frontiere absurde, care nu țineau cont nici de limbile vorbite, nici de originile etnice, nici măcar de niște principii economice minime. Totul, în numele supraviețuirii Israelului. În fine, nu vreau să insist pe detalii istorice arhicunoscute pentru unii, dar neinteresante pentru alții, interesant este că acolo au fost tolerați Hafez Al-Assad, tatăl actualului președinte sirian, sau Ghadaffi, dar numai atâta timp cât au sprijinit terorismul! Culmea, după ce Ghadaffi renunță la vechile practici, iar conducerea Siriei este preluată de Bashr Al-Assad, el însuși tânăr și cu dorința sinceră de a reforma statul, americanii și englezii, dar și francezii, îi declară persona non-grata și încurajează acolo apariția așa-zisei primăveri arabe, în fapt o serie de lovituri de stat menite să aducă la putere niște clici de ofițeri corupte și care să dea occidentalilor acces la resursele arabilor, țiței și gaze în primul rând.

Logica revoluției

Ca să fie clar, să exemplificăm cu Europa și cu evenimentele din ultima mare conflagrație mondială. De pildă, dacă băieții din Grup dețineau clădiri de patrimoniu în Paris, Viena sau Praga, ele trebuiau recuperate după război, iar orașele respective nu aveau să fie deloc bombardate. Dacă, dimpotrivă, Grupul nu avea în proprietate imobile în Berlin sau Dresda, atunci acestea aveau să fie rase de pe fața pământului. Mai mult, dacă Grupul făcea afaceri cu un stat comunist, dar a cărui conducere era agreată, nu avea loc nicio revoluție. Dacă, însă, oamenii dintr-un alt stat de o factură identică nu sunt parteneri loiali, atunci acolo va avea loc o revoluție, iar anumiți indivizi, cei care trebuie, vor deveni proprietari ai tuturor bunurilor de care Grupul este interesat. Nici nu contează dacă în acea țară se moare de foame, dacă acel guvern este corupt sau nu, tot ceea ce primează este supușenia. Dimpotrivă, dacă un stat anume este capitalist, democratic, oamenii respectați, dar cei care dețin controlul nu fac afaceri cu Grupul, acolo se va finanța o lovitură de stat, un război civil, nu contează ce, ci doar rezultatul.

Adică, naționalizarea, iar directorii fabricilor și tot establishmentul să fie altul, adică cel agreat de grup. Așa au devenit comuniste anumite țări, tot de aceea au redevenit capitaliste altele samd, pentru că acesta este un fenomen aflat în continuă desfășurare. Deci, nu va fi pace și prosperitate în Libia, Egipt, Siria sau Irak până când șefii acestei lumi nu vor deține controlul asupra viitorului acestora. Bineînțeles, dispariția lor totală sau reîmpărțirea lor, dar și inventarea altora nu pot fi deloc excluse ca posibilități de luat în calcul.

Ce vor liderii căzuți în dizgrație

Aici este un alt punct interesant, și anume că nu li se oferă în niciun fel o ieșire onorabilă din scenă, fie și pentru simplul fapt că ar putea fi lăsați la conducere băieți care să nu facă politica Grupului. Sigur, putem face apel la patriotism, să le cerem acelor președinți, dictatori sau prim-miniștri să se sinucidă, dar Japonia este una singură. Este normal să lupți pentru propria-ți supraviețuire, pentru că este clar că după câțiva ani de război civil, nici măcar cei mai fideli nu te mai susțin, indiferent cât de mult te-ar fi iubit la început. Și altă chestie interesantă. Cu cât ai fost mai bun ca președinte, cu atât mai distrugător va fi războiul comandat din afară.

Rostul este să fie distrus totul, să nu rămână nimic după tine, pentru ca după doar două generații dictatorii istoriei să convingă pe tinerii ajunși la majorat că regimul trecut a fost o nenorocire de care au fost scăpați doar de pronia cerească. Serios acum, în Africa, de exemplu, nicio țară nu o duce mai bine ca în perioada colonială. Dar, în câteva țări arabe era un pic mai bine. Cum de și-au permis acest lucru? Fără să dea 90% din petrolul lor și 80% din gaze? Nicio problemă, în câțiva ani o vor duce ca în comuna primitivă, iar ciclul va fi reluat chiar de la capăt. Deci, oameni buni, așteptați-vă la încă niște milioane bune de refugiați. Exodul este abia la început. Nu ne-au zis, oare, toți acești pacifiști că nu mai avem nevoie de armate naționale? Și că doar americanii pot apăra Europa?

Un doctor sirian anunţă că exodul imigranţilor în Europa este unul comandat. Chirurgul Nadim Al-Hajjar, stabilit în România din 1991, crede că miile de refugiaţi sunt finanţaţi pentru a lua drumul bătrânului continent. Medicul sirian mai spune că sărăcia este una cruntă în ţara sa, care ar putea fi divizată în mai multe regiuni în curând.

“Nu există un cetăţean sirian, la ora actuală, care trăieşte în Siria de la începutul evenimentelor, să deţină posibilitatea să plătească 40.000-50.000 de dolari, să plece cu familia lui din Siria. Şi aceste plecări sunt comandate, sunt favorizate, finanţate de cineva. Pe de o parte, cineva are interes de a exercita presiuni asupra Europei, iar pe de altă parte există un foarte mare interes de schimbare demografică în zonă“,

spune Nadim Al-Hajjir, chirurg la Spitalul din Cluj Napoca.

Chirurgul sirian crede că exodul pregăteşte terenul pentru împărţirea Siriei în două sau trei state diferite. El povesteşte că sărăcia şi violeneţele au ajuns la niveluri teribile în ţara sa.

“Am văzut sărăcie, foamete, mizerie, dezordine, lipsa autorităţii statale, cozi interminabile la orice, mai ales la staţiile de petrol. Stai două-trei zile la coadă pentru un plin de benzină. Toată lumea e înarmată, nu mai ştii cine luptă cu cine. E un haos total. Poţi să-ţi pierzi viaţa în orice moment, fără să se intereseze nimeni de tine”,

adaugă chirurgul de origine siriană pentru Pressone.ro.

Potrivit deciziilor luate marți la Cinsiliul JAI, România ar urma să primească potrivit cotelor impuse 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia. Astfel numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului este de 4.837. Acest număr ar putea fi însă mult mai mare, în condiţiile în care Ungaria a refuzat să primească imigranţi, iar aceştia ar putea fi relocaţi în ţările vecine.

Pe de altă parte, Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, a spus că sunt pregătiți să acorde asistență religioasă refugiaților care ar putea să sosească în România. Declarațiile acestea vin în ajunul celei mai mari sărbători religioase din lumea islamică: Kurban Bayram, care va începe pe 24 septembrie. (Detalii AICI)

Summit tensionat la Bruxelles, aseară, dedicat crizei imigrației, a doua zi după decizia Consiliului JAI de a introduce cote obligatorii pentru refugiați, în țările UE. Premierul maghiar, Viktor Orban, urma să le propună celor 27 de șefi de stat sau de guvern, un plan în șase puncte pentru rezolvarea situației dificile de pe continent.

Viktor Orban propune ca Grecia să lase forțelor de securitate ale UE sarcina de a-i apăra granițele; să se facă distincția între imigranți economici și refugiați, înainte ca ei să intre în Europa; să se adopte o listă a țărilor sigure, unde imigranții să fie returnați; iar cotele pentru refugiați să fie aplicate global, nu doar în UE.

Acuzații reciproce

Serbia a acordat, ieri, un ultimatum Croației să-și redeschidă granița pentru transportul de marfă, până la miezul nopții, amenințând cu luarea „măsurilor ce se impun”. Croația și-a închis toate punctele de frontieră cu Serbia, pentru a opri afluxul de imigranți, care a ajuns la 44.000 de persoane în șapte zile.

Pe de altă parte, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spunea că Grecia şi Croaţia provoacă probleme importante – Grecia, prin incapacitatea de a-şi apăra graniţele, iar Croaţia prin nerespectarea reglementărilor europene și a solidarității, transportând mii de refugiaţi către Ungaria.

Securizarea granițelor

După Consiliul JAI de marți, Slovacia a avertizat că se va adresa Curții Europene de Justiție în problema cotelor obligatorii.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, declara, aseară, înainte începerii reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din UE, convocată de urgență, că dezbaterea trebuie să se bazeze pe fapte, nu pe iluzii sau emoții.

Conflictele din Orientul Mijlociu, în special din Siria și Irak, nu se vor termina curând. Există opt milioane de refugiați în interiorul Siriei și patru milioane în țările vecine – așadar sunt milioane, nu mii, de potențiali refugiați, care vor să ajungă în Europa, a avertizat Tusk.

„Tot mai mulți refugiați își vor părăsi țara, nu tot mai puțini, mai ales dacă se simt invitați în Europa. Așa că întrebarea cea mai urgentă este cum să recâștigăm controlul asupra granițelor noastre externe?”, a spus Tusk.

Acum două săptămâni, era non-negociabil: “1700 şi ceva de refugiaţi, niciunul în plus!” Klaus Iohannis era categoric: nu putem gestiona mai mulţi. Azi, la 24 de ore după ce strategia României în chestiunea imigranţilor a picat dureros la vot la Bruxelles, preşedintele vede altfel cifrele. Deodată, nu mai sunt atât de mari! Şi nici situaţia nu mai e imposibil de gestionat. Dimpotrivă!

Klaus Iohannis, în 7 septembrie: Deci: 1700 şi ceva. Atâţia refugiaţi vor veni maxim în România, pentru că atâtea locuri sunt disponibile. Mai mult, nu”

Reporter: „Cât de serios şi credibil vi se pare un stat membru NATO şi UE când spune că nu poate integra decât 1.785 de refugiaţi?

Klaus Iohannis: „Mi se pare foarte serios şi sincer. Puteam spune că primim şi 10.000, doar că nu putem să-i gestionăm”.

Klaus Iohannis, astăzi: „Decizia JAI pentru relocarea a 120.000 de refugiaţi a fost adoptată. România ar urma să primească 2.400 de persoane. Se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în România în urma participării noastre voluntare anunţate în cursul verii. Problema poate fi gestionată uşor în România şi cred că este bine să ne arătăm solidaritatea. Poziţia noastră rămâne una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote reprezintă o soluţie. Numărul de refugiaţi pe care ar urma să îi primească România nu este mare şi nu trebuie să îi primim în România în următoarele săptămâni. Este vorba de un an – doi în care îi vom primi”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 schimbarea de atitudine a preşedintelui Klaus Iohahnis în privinţa acceptării numărului de refugiaţi. “Genul ăsta de atitudine nu ne aduce nici respect, nici preţuire la nivel european”, a afirmat el.

„[…]

Ce a făcut Klaus Iohannis se putea numi flip-flop luat-plătit alba-neagra, dar nu a reuşit să obţină decât bile negre, de la vârful Uniunii Europene şi în ochii cetăţenilor români.

Nu suportă analize mai sofisticate!

Probabil că încearcă un procedeu pe care l-a consacrat predecesorul său, Băsescu, să scoată capital politic şi din alba şi din neagra, şi din luat şi din plătit, dar cred că are mult mai puţin talent la prostit lumea în felul ăsta domnul Iohannis.

În consecinţă, România a primit o bilă neagră la nivelul conducerii UE pentru că am avut întâi atitudinea de respingere, iar îndată ce s-a hotărât într-un fel am basculat fără ezitare. Genul ăsta de atitudine pe care îl mai întâlnim în istoria României nu e de natură să aducă nici respect, nici preţuire la nivel european”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Summitul de la Bruxelles nu a făcut nimic mai mult decât să decidă cum să fie aruncați mai multi bani agențiilor internaționale și statelor care găzduiesc imigranți și, pe lânga asta, la cum să se organizeze un sistem de amprentare și înregistrare a refugiaților din Italia și Grecia, până în luna noiembrie, scrie The Guardian.

Liderii UE au decis să ofere un miliard de euro Comisariatului pentru refugiați al ONU și altor agenții internaționale. Vor primi asistență financiară sporită și Libanul, Iordania și Turcia, țări unde se află milioane de imigranți sirieni.

Una dintre cele mai așteptate decizii a fost cea privitoare la frontierele UE. Controalele vor fi înăsprite la frontierele externe, pentru ca spațiul Schengen să nu fie periclitat, iar pentru aceasta se vor acorda fonduri suplimentare agențiilor Frontex și Europol.

Liderii UE au recunoscut că această criză nu poate fi soluționată fără un dialog cu Turcia, veriga cea mai importantă de pe ruta imigranților către Europa. Nu s-a spus însă nicio vorbă în comunicatul final al summitului despre propunerea Turciei (transmisă prin intermediul premierului bulgar) pentru crearea unor sanctuare pentru imigranți chiar pe teritoriul Siriei.

Propunerea ca paza frontierelor Greciei să revină unei forțe europene a fost total ignorată. Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a criticat-o voalat pe Angela Merkel, precum și pe comisarii europeni, pentru menținerea cu obstinație a unei politici a ”ușilor și ferestrelor deschise” în fața imigranţilor, avertizând că Europa nu s-a confruntat încă cu adevăratul val de imigranți.

Criticile și reproșurile nu s-au oprit aici. Premierul Ungar Viktor Orban, care acuzase Germania de ”imperialism moral” cu puțin înainte de summit, s-a plâns că propunerile cu care a venit (printre care și cea legată de paza frontierelor elene) nu se vor bucura de nicio atenție și că țara sa se vede pusă în fața a două opțiuni: fie continuă cu ridicarea gardurilor la frontieră, fie asigură transportul rapid al imigranților către Austria vecină.

Cehia și Slovacia au continuat să amenințe că vor apela la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care sistemul cotelor obligatorii decis prin vot de majoritate calificată va fi menținut. Nici măcar jocul aparent abil al Poloniei de a retrage în ultimul moment sprijinul acordat celorlalte state central-europene nu poate garanta menținerea majorităţii necesare pentru continuarea actualei politici privind imigranții. Dreapta conservatoare din Polonia este favorită la câștigarea alegerilor parlamentare din octombrie, iar premierul propus, Beata Szydlo, a catalogat decizia UE drept una scandaloasă și a precizat că guvernul său va încerca să o modifice.

Nemulțumire și de partea Amnesty International. La summitul european informal dedicat imigranților nu s-a întâmplat nimic care să schimbe cu adevărat abordarea UE în criza imigranților. Era nevoie de o abordare curajoasă și ambițioasă. În schimb avem de-a face cu continuare a unei strategii eșuate”, spune John Dalhuisen, director pentru Europa al Amnesty International.

”Miliardul de euro propus pentru țările care găzduiesc refugiați este o măsură pozitivă, însă, dincolo de aceasta, angajamentele asumate de UE sunt dezamăgitoare. Liderii europeni ar fi trebuit să discute despre cum se pot asigura rute sigure pentru imigranți prin Europa şi despre sistemul european al azilului”.

”În schimb, concentrarea pe măsurile ce îi vor ţine pe refugiați în afara UE ignoră realitatea crizei globale a refugiaților și obligația statelor de a oferi protecție acestor oameni. Cifrele agreate pentru relocarea refugiaților nu vor reduce presiunea pusă pe statele de la frontiera UE, iar fără un sprijin concret oferit acestor țări scenele haotice și tragice la care am asistat în ultimele săptămâni se vor agrava”, mai scrie Dalhuisen.

Problema urgentă pe care trebuie să o rezolve Uniunea Europeană este „să recâștige controlul asupra frontierelor externe”, a declarat, miercuri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, înaintea summitului extraordinar al Uniunii Europene.

Chestiunea urgentă pe care trebuie să ne-o punem în această seară este cum să recâștigăm controlul frontierelor noastre externe, altfel nu are sens să vorbim despre o politică comună în materie de migrație”, a declarat Donald Tusk, potrivit Agerpres.

Conflictele care dau naștere valului de refugiați, mai ales din Siria, nu vor înceta în curând, a mai spus președintele Consiliului European, avertizând că „aceasta înseamnă că vorbim de milioane de refugiați potențiali, nu de mii”.

Partenerii noștri au nevoie de ajutor”, a continuat Donald Tusk, referindu-se la statele vecine Siriei, precum Turcia, Liban și Iordania, confruntate cu afluxuri masive de refugiați. El a precizat că va propune la summit „măsuri pe termen scurt”, incluzând ajutoare pentru Turcia și pentru agențiile umanitare care acționează în taberele de refugiați.

Astăzi, trebuie să pregătim un plan concret”, a subliniat Donald Tusk, reafirmându-și apelul către statele membre să înceteze criticile reciproce.

Se fac pregătiri tot mai intense la Moraviţa şi în Lunga, în judeţul Timiş, acolo unde au fost ridicate tabere ce ar putea găzdui refugiaţi. Deşi oficial autorităţile spun că este vorba despre un exerciţiu, pregătirile sunt făcute în cel mai mic detaliu. Azi, la Moraviţa au fost aduse generatoare electrice, coşuri de gunoi şi în zonă au apărut chiar şi primii voluntari.

Chiar dacă se vorbea despre un simplu exerciţiu, tabăra de la Moraviţa este un adevărat furnicar. Încă de la primele ore, excavatoarele au intrat în acţiune, iar angajatii unei firme de electricitate au întins cabluri peste tot. Totul într-un rimt alert.

Ceea ce se întâmplă la Moravița pare să fie mai mult decât un exercițiu. Deși autoritățile spun că în continuare este vorba despre o simulare, tabăra a fost împrejmuită cu garduri, de dimineață a fost instalat curentul electric, iar în zonă s-au pus inclusiv coșuri de gunoi lângă aceste corturi. A fost trimisă inclusiv o mașină specială de la Ministerul de Interne, una care are inclusiv stație meteo și camere de supraveghere”, relatează Adrian Cojocaru, reporter Digi24.

Crucea Roşie a fost solicitată pentru a contribui la pregătiri.

În urma apelului secretariatului MAI de la București, au fost relocate către cele două tabere 87 corturi, de diferite dimensiuni, o mie de pachete, 960 de pachete ingienice, 246 paturi”, a spus Lucian Trif, de la Cucea Roșie Timiş.

În zona au apărut deja și primii voluntari.

Am văzut că și aici în Timișoara se prevede că vor veni refugiați și atunci am venit cu un grup pentru a oferi ajutorul nostru în cazul în care va fi nevoie”, a spus Juan Carlos Galvez.

Agitaţie a fost şi în tabăra de la Lunga. Acolo a ajuns chiar și un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Banatului.

„În corturi sunt paturi, este curent electric în fiecare cort. Este amenajată o sală cu mese, locuri de minimă igienă, grupuri sanitare. De asemenea, sunt puncte sanitare prevăzute cu medici pentru intervenție, corturi pentru mama cu copilul, un fel de grădiniță improvizată, cort pentru activități religioase. Cei care trec pe aici sunt pentru 24 de ore, poate 48 de ore și vor trece spre alte centre”, a spus Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Cu toate acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş susține că toată desfășurarea de forțe este doar un exercițiu.

Titu Bojin: „Este exact un exercițiu de simulare și, în condiții normale, probabil în perioada următoare, în funcție de ceea ce se va întâmpla, aceste corturi vor rămâne sau vor fi strânse.”

Capacitatea celor două tabere este de aproximativ 1.000 de persoane.

Preşedintele Croaţiei o acuză pe Angela Merkel că este vinovată de situaţia actuală, pentru că „i-a invitat pe refugiaţi în Germania, după care s-a răzgândit”. Între timp, căile ferate germane au anunţat că suspendă traficul pe linia Munchen-Salzburg-Viena-Budapesta până pe 4 octombrie. Motivul – activitatea a fost perturbată de controalele introduse la frontiere din cauza afluxului de refugiaţi. Iar Solvenia, pentru a opri valul de imigranţi, a început construcţia unui gard metalic pe o porţiune a graniţei cu Croaţia.

Un punct fierbinte în criza refugiaţilor este acum la graniţa dintre Serbia şi Croaţia, unde mii de oameni aşteaptă autocare ce îi duc către vestul Europei. Lucrurile se mişcă însă destul de încet la punctul de trecere Sid-Tovarnik.

Situaţia este disperată din cauza războiului, a grupării Stat Islamic, a regimului Assad şi a Armatei pentru Eliberarea Siriei. Toţi se luptau între ei şi civilii sunt pierduţi. Nu mai ştiu unde să se ducă”, spunea un refugiat.

Războiul mi-a furat viaţa, viitorul, aşa că mergem într-o ţară mai bună, unde să fim trataţi mai bine”, adăuga un altul.

Cei mai mulţi dintre refugiaţii care ajung din Serbia în Croaţia sunt duşi în tabăra din Opatovaţ. Ei se plâng de condiţiile în care trebuie să stea.

Refugiaţii care nu au mai avut loc în tabără s-au văzut nevoiţi să-şi găsească singuri adăpost. Unii au dormit într-un cimitir.

Credeţi-mă, nu ne place, stăm aici, pentru că e frig. Dacă nu existau probleme în ţara noastră, nu am fi venit aici”, explica un refugiat.

Zagrebul spune că peste 35.000 de refugiaţi au intrat pe teritoriul ţării, din data de 16 septembrie, când Ungaria şi-a izolat graniţa cu Serbia, iar imigranţii s-au îndreptat spre Croaţia.

Ministrul sârb de Externe a criticat lipsa de soluţii a Europei în faţa crizei migraţiei. „În loc de o Europă fără frontiere, am primit o Europă cu o cortină de fier. Serbia nu poate permite să devină o tabără de concentrare, nu putem fi încercuiţi cu garduri”, a declarat

De partea cealaltă, premierul ungar precizează că Europa trebuie să se apere de pericolul reprezentat de refugiaţii care asediază graniţele.

Imigranţii nu doar că ne bat la uşi, ci pur şi simplu ni le dărâmă. Nu sunt doar câteva sute, câteva mii, ci sute de mii, poate chiar milioane care asediează graniţele Ungariei şi ale Uniunii Europene”, a declarat Viktor Orban.

Criza imigranţilor pune în discuţie funcţionarea şi raţiunea de a fi a Uniunii Europene, avertizează ministrul francez de Externe. Oficialul precizează că, dincolo de solidaritatea faţă de refugiaţi, uşa Europei nu poate fi deschisă pentru imigranţii economici.

  • Cotidianul:

Premierul ungar Viktor Orban a respins miercuri ceea ce a numit “imperialismul moral” pe care cancelarul german Angela Merkel încearcă să-l impună Europei în chestiunea primirii imigranților, el anunțând totodată o listă cu șase măsuri concrete pentru soluționarea crizei imigranților ilegali pe care le va prezenta Consiliului European, transmit agențiile AFP și MTI, citate de Agerpres.

“Cel mai important este să nu existe imperialism moral” în chestiunea afluxului de imigranți, a spus Orban în fața presei la o conferință de presă desfășurată la Bad Staffelstein, cu ocazia reuniunii anuale de toamnă a Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CSU, formațiune aliată cu CDU, Uniunea Creștin-Democrată a cancelarului Angela Merkel), el susținând dreptul țării sale de a proceda altfel decât Germania.

Cât despre criticile privind măsurile luate de guvernul de la Budapesta pentru protejarea frontierelor Ungariei, cum ar fi ridicarea gardurilor de sârmă ghimpată, Orban a apreciat că prin aceste măsuri este protejată nu doar granița ungară, ci și cea a regiunii germane Bavaria, unde s-a desfășurat reuniunea la care a fost invitat.

Cu acest prilej, premierul ungar a enunțat mai multe propuneri pentru soluționarea crizei provocate de valul de imigranți ilegali, propuneri care le va prezenta, tot miercuri, la Consiliul European extraordinar convocat ca urmare a acestei crize. Lista cuprinde următoarele inițiative:

—Grecia să predea sarcina protejării propriilor ei frontiere statelor europene care vor fi dispuse să formeze o misiune comună;

—fiecare stat membru al UE să-și sporească contribuția la bugetul comunitar cu 1% și să reducă în același timp cheltuielile în bugetele naționale tot cu 1%, sumele rezultate urmând să fie alocate gestionării crizei refugiaților;

—dezvoltarea unui parteneriat cu statele a căror implicare în soluționarea acestei crize este de neevitat, precum Turcia;

—separarea refugiaților de imigranții economici înaintea intrării lor în spațiul Schengen;

—întocmirea unei liste cu țările “sigure”, de unde nu se vor primi refugiați;

—întreprinderea unor demersuri ca toate statele lumii să fie implicate în gestionarea acestei crize și crearea de cote globale, nu dar la nivelul Uniunii Europene.

La început Germania a tăcut, la fel ca întreaga Uniune Europeană. Apoi Germania a propus un sistem contabilicesc de gestionare a crizei – sistemul cotelor voluntare, ca măsură temporară. Apoi a urmat impunerea unui sistem de cote obligatorii. Când s-a întâlnit opoziția unor state membre UE, sistemul de vot, care în mod tradițional cerea unanimitatea, a fost schimbat la unul majoritar și astfel cotele au devenit obligatorii. Acum, Berlinul face următorul pas și cere permanentizarea acestui sistem.

Acesta a fost modul în care cancelarul Angela Merkel a impus, în doar câteva săptămâni, întregii Uniuni Europene gestionarea unei crize izbucnită în urmă cu cel puțin trei ani.

Joi, cu puțin înainte de o întâlnire cu premierii landurilor din Germania, Angela Merkel a propus o nouă soluție pentru criza imigranților – una permanentă și care să implice întreaga Europă.

”Sunt profund convinsă că Europa nu are nevoie doar de un singur program de relocare, ci de o procedură permanentă pentru redistribuirea refugiaților între statele membre. Am asistat la primul pas, însă mai este mult până unde Europa trebuie să ajungă”, a spus Merkel referindu-se la recentul acord pentru distribuirea pe baza cotelor obligatorii a 120.000 de refugiați din Grecia și Italia. Menționăm că acestora li se adaugă alți 40.000 de refugiați care vor fi distribuiți pe baze voluntare. României îi revin 1.785 de refugiati pe baza voluntara și încă peste 2.000 pe baza cotelor obligatorii.

Liderii statelor UE cunoșteau, desigur, că aceasta va fi evoluția în criza imigranților, însă este greu de vândut electoratului o asemenea soluție, motiv pentru care au tăcut sau au preferat o opoziție de formă în fața Germaniei.

A vorbit însă premierul ceh, și a făcut-o chiar cu o săptămână înainte ca Merkel să discute despre permanentizarea sistemului cotelor. ”Fără îndoială, țara noastră poate face față unui asemenea număr, cum a făcut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Însă apare o alta întrebare: dacă va fi creat un mecanism de redistribuire permanent pentru imigranții din Europa, prin care Comisia va trimite automat imigranți in anumite țări, fără ca guvernele respective să poată influența procesul”, a spus premierul social-democrat Bohuslav Sobotka.

Ce ar aduce propunerea lui Merkel pentru statele UE? Este suficient de menționat că președintele Comisiei Europene declară că această criză va dura ani de zile și că presedintele Consiliului European spunea că adevăratul val de refugiați încă nu s-a pornit spre Europa.

Cum ”propunerile” cancelarului german au devenit în ultimii ani literă de lege la Bruxelles, putem estima că ”permanentizarea” sistemului de cote obligatorii va aduce, lună de lună, în următorii ani la relocarea unui numar de refugiați cel putin egal cu cei 120.000 (echivalentul celor intrați în UE în luna iulie) care au fost mărul discordiei în ultimele săptămâni.

Turcia și-a afirmat disponibilitatea de a opri fluxul de migranți către Europa, dacă Uniunea Europeană va accepta în schimb să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii turci, transmite joi agenția EFE citând surse comunitare neprecizate.

Dar, conform acelorași surse, Germania, Franța și Marea Britanie resping această idee, ce va fi totuși examinată la nivel european.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat după summitul extraordinar al UE dedicat crizei refugiaților că există posibilitatea ca milioane de migranți din țările arabe, africane și asiatice să încerce în perioada următoare să ajungă în Europa, cei veniți din Orientul Mijlociu și Asia urmând să traverseze Turcia.

Anterior, premierul bulgar Boiko Borisov — prin intermediul căruia șeful executivului turc Ahmet Davutoglu a transmis Consiliului European o scrisoare — a vorbit despre o propunere a Turciei privind crearea unei zone de securitate în Siria, unde să fie opriți refugiații.

Dar, după summitul UE, Donald Tusk a lăsat să se înțeleagă că UE nu susține crearea unei asemenea zone în Siria, una dintre prioritățile blocului comunitar în prezent fiind căutarea de modalități pentru îmbunătățirea cooperării cu statele vecine Siriei, care găzduiesc milioane de refugiați.

Guvernul turc se plânge că în ultimi patru ani și jumătate, de când a început războiul în Siria, a cheltuit pentru refugiați circa 7,6 miliarde de dolari, în timp ce ajutorul internațional primit a fost de numai 417 milioane de dolari.

Prin urmare, Comisia Europeană a propus deja ca fonduri europene în valoare de un miliard de euro, deja prevăzute pentru Turcia ca țară candidată la UE, să fie acordate autorităților de la Ankara pentru a face față crizei refugiaților, iar la summitul de miercuri cele 28 de state membre ale UE au convenit să mobilizeze o sumă suplimentară de cel puțin un miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați în țările vecine Siriei.

Aproape jumătate de milion de imigranți ilegali au ajuns anul acesta în Europa, astfel că UE a conștientizat acum că o colaborare cu aceste state vecine cu Siria poate fi cheia opririi valului migrator venit din Orientul Mijlociu și Asia, nu însă și a celui venit dinspre țările Africii.

În ce privește colaborarea cu Turcia, agenția Reuters notează că UE ar urma să solicite guvernului turc ca, în schimbul ajutorului financiar, să amelioreze condițiile din taberele de refugiați, să preia înapoi mai mulți refugiați care au ales calea migrației către Europa, să permită UE o procesare a cererilor de azil chiar pe teritoriul turc și să ia măsuri împotriva traficanților ce ajută refugiații să traverseze Marea Egee către Grecia, traficanți pe care acum executivul de la Ankara ‘se preface că nu îi vede’, după cum afirmă Marc Pierini, un fost ambasador al UE în Turcia.

Dar raporturile blocului comunitar cu Turcia sunt în prezent la un nivel foarte scăzut ca urmare a politicilor autoritare și antiliberale promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan, a acțiunilor acestuia împotriva separatiștilor kurzi și intențiilor sale neclare în ceea ce privește Siria. Și Turcia, la rândul ei, este nemulțumită nu doar de lipsa de progrese în chestiunea relaxării regimului de vize, ci și de stagnarea negocierilor de aderare la UE, plus că nu vede cu ochi buni creșterea retoricii antimusulmane în Europa.

Un prim pas în încercarea îmbunătățirii acestor relații vor încerca să-l facă Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncher, pe 5 octombrie, când se vor întâlni cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

Presedintele american Barack Obama se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin la New York, pe 28 septembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de Reuters. Un oficial american a confirmat pentru Reuters intalnirea organizata in marja Adunarii Generale a ONU, despre care a spus ca va avea loc la initiativa presedintelui rus.

Intalnirea va surveni pe fondul implicarii tot mai mari a Rusiei in razboiul din Siria, de partea presedintelui Bashar al Assad. Pozitia Rusiei e in contrast cu pasivitatea SUA si a aliatilor sai occidentali atat fata de crimele savarsite de Assad in randul poporului sirian, cat si fata de masacrele comise de Statul Islamic.

Printr-o pozitie de negociere extrem de ofensiva, Rusia incearca in ultimele saptamani sa se pozitioneze ca un partener inevitabil al Occidentului in incercarea de rezolvare a conflictului din Siria.

Analisti si politicieni au avertizat ca Rusia incearca sa-si asigure astfel sprijinul unor state occidentale pentru acceptarea de facto a anexarii Crimeei si a influentei sale in Ucraina. De asemenea, Rusia ar urmari si slabirea regimului de sanctiuni care ii afecteaza economia.

Președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru lovituri aeriene unilaterale împotriva Statului Islamic în Siria dacă Statele Unite îi resping propunerea de a-și uni forțele, a relatat Bloomberg miercuri, citând două persoane familiarizate cu problema, informează Reuters.

Rusia și-a sporit prezența militară în interiorul Siriei și aprovizionarea cu arme a armatei siriene, intensificându-și sprijinul acordat vechiului aliat președintele Bashar al-Assad, în timp ce țările occidentale care i se opun lui Assad avertizează asupra destabilizării în continuare a regiunii.

O sursă diplomatică rusă a declarat pentru Reuters miercuri că Moscova vede o șansă sporită să ajungă la un acord internațional asupra luptei împotriva terorismului în Siria și să se pună capăt crizei ce a intrat în al cincilea an.

Bloomberg a relatat că cursul de acțiune preferat de Putin este ca guvernul SUA și aliații lui să fie de acord să-și coordoneze campania împotriva militanților Statului Islamic cu Rusia, Iranul și armata siriană. Compania media citează o persoană apropiată Kremlinului și un consilier al Ministerului Apărării de la Moscova.

Bloomberg mai citează o a treia persoană care declară că propunerea lui Putin constă într-o acțiune militară comună însoțită de o tranziție politică, în timp ce plecarea lui Assad este o cerere cheie a Statelor Unite. Rusia a comunicat propunerea Statelor Unite, potrivit serviciului de știri Bloomberg.

Dar o sursă a declarat pentru Bloomberg că Putin se simte frustrat din cauza reticenței SUA de a răspunde și este gata să acționeze singur în Siria dacă este necesar, adaugă Reuters.

Israelul şi Rusia au stabilit un mecanism pentru coordonarea operaţiunilor militare pe teritoriul Siriei, pentru a evita incidentele accidentale, anunţă un oficial militar israelian citat de ABC News.

Comandanţi ai armatei israeliene se vor întâlni peste două săptămâni pentru a discuta despre sisteme de coordonare a operaţiunilor aeriene, navale şi electromagnetice pe teritoriul Siriei, a declarat oficialul militar israelian, sub protecţia anonimatului. Mecanismul este rezultatul întâlnirii pe care premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Rusia oferă de la începutul războiului civil sirian sprijin regimului Bashar al-Assad.

Potrivit serviciilor secrete israeliene, Iranul a trimis recent sute de militari pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad.

Putin si Bibi

Legaturi:

***

 

***

 


Categorii

Criza refugiatilor/ imigrantilor, Germania, Rusia, Siria, Turcia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “VOM AVEA MULT HAOS DIN CAUZA REFUGIATILOR: “Mă tem că pentru România problemele vor fi insurmontabile”/ ARHITECTII NOULUI HAOS PLANETAR/ Penibila razgandeala “nemteasca” a presedintelui Iohannis pe tema primirii imigrantilor (VIDEO)/ Medic sirian din Cluj: “ACESTE PLECARI SUNT COMANDATE, SUNT FAVORIZATE, SUNT FINANTATE de cineva care are interes de a exercita presiuni asupra Europei”

  1. N-ar fi exclus ca valul de refugiati musulmani sa fie, macar pt o vreme, un “bici” pt europenii care din natiuni increstinate au ajuns atee, pagane si sodomiste, precum porcul intors la mocirla sa.
    Ce-au facut nemtii cu invitarea musulmanilor ma duce cu gandul si la calul troian; asa cum acela le-a adus pierzarea troienilor, cetatii Troia, tot asa invitarea iresponsabila a musulmanilor de catre germani va duce la pieirea “cetatii” Europa, a noii Sodome.
    Sa nu fie!

  2. sunt foarte curioasa ce va iesi din ‘colaborarea’ (ca sa nu zic ,mezalianta’) Rusia-Israel :-??

  3. Pingback: Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati ne “promite” ca ACTUALUL VAL DE REFUGIATI E DOAR VARFUL AISBERGULUI: VOR URMA ALTE CATEVA MILIOANE NUMAI DIN IRAK!/ In România se cauta deocamdata locuri de “campare” pentru 500 de imigranti
  4. Pingback: Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati ne “promite” ca ACTUALUL VAL DE REFUGIATI E DOAR VARFUL AISBERGULUI: VOR URMA ALTE CATEVA MILIOANE NUMAI DIN IRAK!/ In Mangalia se cauta deocamdata locuri de “campare” pentru 500 de imigranti
  5. Cred ca vor fi mult mai multi imigranti care vor veni la noi decat declara Bruxelles-ul.Sa ne gandim ce insemana razboi in mileniul III.Nu intamplator mi se pare ca cei mai multi imigranti vor sa ajunga in Germania, dar ma intreb cati vor reusi sa ajunga acolo.

  6. Pingback: BISERICA BULGARIEI IA POZITIE PE TEMA REFUGIATILOR: “Ii ingrijim asa cum putem pe cei veniti, dar Guvernul nu ar trebui sa mai primeasca alti refugiati. PROBLEMA TREBUIE SOLUTIONATA DE CEI CARE AU CREAT-O” | Cuvântul Ortodox
  7. EU, se bâlbâie lamentabil într-o chestiune desprea care ştia şi ştie totul.(Cum şi ce să spună şi cum şi ce să arate… cum să motiveze şi să impună… ).
    Ce se vede?
    Că ştia şi ştie…
    Ce nu ştia totuşi ?
    Nu ştia că va fi luată atât de repede şi de abrupt… . Cei ce mână… turmele (de refugiați), se grăbesc, nu mai au rabdare să o lungească, (să se dimirească primitorii, refugiații, prostiții… . Şi chiar de s-ar dimiri… ce pot face?)
    A fost lentă chestia, de trei ani încoace iar efectul şi rezultatele dezamageau… de acea s-a accelerat subit exodul…
    Orban, joacă de minune rolul opozantului pus de regie spre a fi dezaprobată, detestată şi condamnată, “inumana” atitudine, xenofoba poziție… necreştineasca şi lipsita de dragoste atitudine, a “marelui stat ungar” ce… ține EU… în spate…
    Orb (nu orban…) să fii şi tot vezi că sunt mânate popoare şi poupulații peste popoare şi populații, după un plan, după anume practici experimentate…
    Trebuie desființată omogenitatea etnică, omogenitate religioasă şi națională… şi se desființează… .
    Trebuie să se desființeze stabilitatea de orice fel şi se desființează…
    Sa-a desființat, stagiu militar şi armata națională… se desființeazą frontierele…
    Să se generalizeze săracia, prostia, imbecilizarea sexistă, ura față de orice şi oricine… disprețul şi desconsiderarea… PROSTIREA , cât mai credibilă, şi mai sentimentalist, mai umanist motivată pe baza drepturilor “omului” ce nu mai are nomic din demnitatea, cinstea, curația şi frumusețea umană…
    Repede… cât mai repede…
    Cine coordonează toatea acestea ?

  8. Pingback: MAREA INVAZIE A MIGRANTILOR ARABI. Reportaj “In premiera” (VIDEO): “ROMÂNIA și BULGARIA trebuie să facă eforturi serioase ca să nu ajungă să fie transformate în REZERVAȚII PENTRU REFUGIAȚI”. Cum a fost DISTRUSA viata norm
  9. Pingback: Primii refugiati la Galati/ Strania evocare a unei NOI ROMÂNII de catre Ambasadorul SUA in contextul CRIZEI MIGRANTILOR (Video) | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: ROMÂNIA DISPARE! “Depopularea ţării intră într-o fază şi mai avansată, mai dramatică”. “Arhitecții dezastrului și haosului” ne-au găsit si soluția: PRIMITI MIGRANTII CA SA AIBA CINE SA VA PLATEASCA PENSIILE!/ Zeci de mii d
  11. Pingback: Vrabia mălai... delirează? O VRABIE gureșă și "funky" din CO(D)RUL lui SOROS ne amenință cu CEL PUȚIN 350.000 de REFUGIAȚI, dar consideră că ROMÂNIA POATE PRIMIR CHIAR ȘI UN MILION DE IMIGRANȚI, care să fie cazați... în casele r
  12. Pingback: Klaus Iohannis - acum si PRO-IMIGRATIE? Pozitia României pe tema imigratiei din Europa pare a fi glisat in tabara sustinatorilor fenomenului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare