PUTIN: SUA SUSTIN ILEGAL “REBELII” DIN SIRIA/ Pentagonul recunoaste: armele americane au ajuns la JIHADISTI

27-09-2015 6 minute Sublinieri

140305-obama-putin-4a_8d7960d9ca041b52e212f25d5d03487b

  • Hotnews: 

Vladimir Putin, inaintea intalnirii cu Barack Obama: SUA sustin in mod ilegal rebelii in Siria

Vladimir Putin a catalogat duminica ilegala si ineficienta sustinerea pe care Statele Unite o ofera fortelor rebele din Siria, apreciind ca rebelii antrenati de americani dezerteaza pentru a se alatura Statului Islamic (SI) cu tot cu armele furnizate de Washington, relateaza Mediafax citand Reuters.

Putin a declarat – intr-un interviu inregistrat, pentru posturi americane, inainte de intalnirea cu presedintele american Barack Obama – ca presedintele sirian Bashar al-Assad merita sustinerea internationala intrucat lupta impotriva unor organizatii teroriste.

Obama si Putin urmeaza sa discute luni, dupa ce liderul rus va sustine un discurs la ONU, in pofida faptului ca oficiali de la Casa Alba si de la Kremlin s-au contrazis in legatura cu lucrurile despre care vor vorbi si chiar in legatura cu cine a initiat intalnirea.

“In opinia mea, acordarea unui sprijin militar unor structuri ilegale contravine principiilor dreptului international modern si Cartei ONU”, afirma el, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat posturilor americane CBS si PBS pe care Kremlinul l-a facut public.

Rusia si-a intensificat implicarea militara in Siria in ultimele saptamani, iar oficiali americani acuza Moscova ca trimite avioane de lupta, tancuri si alte echipamente in ajutorul armatei siriene.

Brusca acumulare militara rusa, luna aceasta, in sprijinul lui al-Assad, dar si o criza a refugiatilor care s-a revarsat din regiune in Europa relanseaza incercari de solutionare a conflictului din Siria.

O noua tactica americana in Siria ar putea aduce alaturi Rusia, Arabia Saudita si tari ca Turcia sau Qatarul, care sustin grupari ale opozitiei siriene.

Relatiile americano-ruse au atins cel mai scazut nivel din perioada de dupa Razboiul Rece, din cauza crizei din Ucraina, in pofida faptului ca ambele parti impartasesc ingrijorari fata de amenintarea pe care o reprezinta Statul Islamic – dar nu sunt de acord asupra abordarii.

Putin afirma ca Damascul ar trebui sa fie inclus in eforturile internationale de lupta impotriva SI – o solicitare pe care Washingtonul o respinge -, si critica planurile americane de a antrena pana la 5.000 de rebeli sirieni pe an pentru a lupta impotriva Statului Islamic.

“Se pare ca doar 60 dintre acesti luptatori au fost antrenati corespunzator, avand in vedere ca doar patru sau cinci poarta, in realitate, arma”, a declarat el. “Restul au dezertat cu armamentul american, sa se alature ISIS”, a adaugat Putin, referindu-se la Statul Islamic.

Unii critici l-au indemnat pe Obama sa actioneze mai hotarat in Orientul Mijlociu si in Siria – unde, potrivit ONU, peste 250.000 de persoane au murit in cei peste patru ani de razboi civil – apreciind ca lipsa unei politici americane clare a oferit Statului Islamic oportunitati sa se extinda.

Putin afirma ca sustinerea Guvernului al-Assad de catre Moscova are la baza Carta ONU.

“Noi oferim asistenta numai entitatilor Guvernului legitim”, a declarat el. “Incepand de azi (aceasta asistenta) a luat forma livrarilor de armament catre Guvenul sirian, formarii de personal si ajutorarii poporului sirian”, anunta Putin.

Franta a inceput bombardamentele impotriva Statului Islamic in Siria

Armata franceza a efectuat primele atacuri aeriene impotriva gruparii Statul Islamic in Siria, in urma deciziei de a-si extinde campania aeriana impotriva jihadistilor din Irakul vecin, a anuntat duminica presedintia franceza, fara a precizeze locul si data operatiunilor. Le Monde scrie ca, potrivit informatiilor sale, atacurile aeriene au avut loc joi, pe 24 septembrie. Tintele vizate s-ar fi aflat la Rakka, orasul din centrul Siriei considerat fieful organizatiei Statul Islamic, precizeaza publicatia franceza, citata de Mediafax.

Centre de comandament, tabere de antrenament si logistica apartinand organizatiei teroriste – ceea ce militarii numesc “centre de gravitate” ale adversarului – urmeaza sa fie vizate in saptamanile urmatoare, mai scrie Le Monde.

“Am (efectuat atacurile) in baza informatiilor colectate in cursul operatiunilor aeriene angajate de mai mult de doua saptamani, cu respectarea autonomiei noastre de actiune, in coordonare cu partenerii nostri din coalitie”, se arata intr-un comunicat transmis duminica de Palatul Elysee.

Presedintele Francois Hollande a anuntat inca de pe 7 septembrie ca, in urma primelor zboruri de recunoastere efectuate in Siria chiar de a doua zi, urmau sa fie efectuate atacuri justificate, de legitima aparare.

Armata ii va ataca pe “toti cei care ameninta Franta”, declara la randul sau ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, intr-un interviu acordat Le Monde pe 18 septembrie. Insa, in pofida faptului ca fortele aeriene franceze sunt integrate in comandamentul american pentru atacuri in Irak, Parisul insista ca operatiunile in Siria sunt efectuate in mod autonom. “Suntem integrati in securizarea spatiului aerian sirian de catre americani, dar avem libertatea de apreciere, a tintelor informatiilor si actiunilor noastre”, preciza Le Drian.

Ministerul francez al Apararii a precizat ca nu va fi vorba despre o “campanie masiva de atacuri”, ci despre atacuri tintite.

Interventia avioanelor franceze in zona Rakka, fief al Statului Islamic, nu este lipsita de riscuri. Trupele lui Bashar al-Assad ataca si ele, de putin timp, din nou, combatanti SI.

In plus, Rusia si-a consolidat, in ultimele zile, mijoacele militare in Siria, cu scopul de a sustine regimul, mobilizand aproximativ 30 de avioane de spionaj si de atac – de tip Su-24 si Su-30 – la sol, astfel ca spatiul aerian de la Rakka este “aglomerat”.

Aproximativ 800 de militari francezi sunt mobilizati in cadrul Operatiunii Chammal in Irak, incepand din 2014. In Irak, Chammal include operatiuni aeriene in cadrul coalitiei internationale conduse de catre fortele americane, dar si misiuni de consiliere a armatei irakiene la Bagdad si misiuni de asistenta armata acordata luptatorilor kurzi peshmerga.

New York Times: Aproape 30.000 de luptatori straini s-au alaturat Statului Islamic in Siria si Irak

Aproape 30.000 de recruti straini au ajuns in Siria si Irak pana in prezent, multi dintre ei pentru a se alatura Statului Islamic (SI), un numar dublu fata de ultimul an, se tem serviciile americane de informatii, relateaza Mediafax citand The New York Times.

Publicatia americana comenteaza ca acest lucru este o dovada puternca a faptului ca eforturile internationale de consolidare a controalelor la frontiera, de impartasire de informatii si de consolidare a luptei impotriva terorismului nu contribuie la diminuarea randurilor luptatorilor jihadisti.

Printre cei care iau parte sau au incercat sa ia parte la conflictele din Irak si Siria se afla peste 250 de americani, in contextul in care cu un in urma numarul acestora era estimat la aproximativ 100, scrie NYE citand “oficiali din domeniul informatiilor si din domeniul aplicarii legii”.

Militarii americani au fost acuzati, in ultimele saptamani, ca minimalizeaza amenintarea reprezentata de Statul Islamic in rapoarte de informatii, prezentandu-si eforturile intr-o lumina mai favorabila.

In acest context, presedintele american Barack Obama urmeaza sa prezideze marti un summit international, in cadrul Adunarii Generale a ONU, al liderilor tarilor care lupta impotriva Statului Islamic si altor extremisti violenti.

Analisti americani in domeniul informatiilor au pregatit, in acest sens, o evaluare confidentiala care conchide ca arata 30.000 de luptatori straini au calatorit in Irak si Siria, incepand din 2011, provenind din peste 100 de tari.

In urma cu un an, aceeasi oficiali estimau acest aflux la aproximativ 15.000 de combatanti, provenind din 80 de tari, marea majoritate urmarind sa lupte alaturi de SI.

Tot marti, Congresul american urmeaza sa publice un raport, in urma unei anchete bipartizane pe o perioada de sase luni, cu privire la aceste calatorii, Raportul arata ca, “in pofida eforturilor concertate de a opri afluxul (de jihadisti), am esuat in a-i opri pe americani sa plece in strainatate pentru a se alatura jihadistilor”, dezvaluie NYT.

Alte parti ale unor politici ale administratiei cu privire la Siria si lupta impotriva SI au fost afectate, de asemenea, de esecuri, potrivit aceeiasi anchete.

In afara de atacurile aeriene impotriva unor tinte SI efectuate de catre o coalitie de tari occidentale si arabe, Pentagonul a creat un program in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a forma rebeli sirieni “moderati”, care a “produs doar o mana de luptatori”, de asemenea un esec.

Totodata Rusia a sfidat incercarile americane de a bloca o acumulare de forte rusesti la o noua baza aeriana din Siria, un subiect despre care presedintele american Barack Obama urmeaza sa discute cu omologul sau rus Vladimir Putin luni, in marja Adunarii generale a ONU.

In plus, intr-un gest care poate fi considerat o ruptura a continuitatii misiunii, generalul in retragere John R. Allen, emisarul diplomatic care coordoneaza coalitia impotriva SI din septembrie 2014, a anuntat Casa Alba ca urmeaza sa demisioneze la sfarsitul anului.

Nici nu au debarcat bine în Siria și rebelii pregătiți de Pentagon au și predat armamentul din dotare grupării teroriste Jabhat AL-NUSRA, filiala siriană a Al-Qaida, care luptă împotriva președintelui sirian Bashar Al-Assad, relatează BBC.

Informația, vehiculată încă de la sfârșitul lunii iulie, a fost confirmată – abia vineri seară – de oficialii armatei Statelor Unite, după ce inițial fusese dezmințită de mai multe ori. Potrivit presei americane, una din unitățile de rebeli ”moderați” debarcate de americani în Siria a predat grupării Al-Nusra șase camioane înțesate cu muniție de război.

Programul de pregătire a rebelilor sirieni moderaţi a fost lansat la începutul anului de către Statele Unite, beneficiind de o finanţare de 500 de milioane de dolari. El ar urma să formeze şi să echipeze, în primul an, circa 5.000 de rebeli care să lupte împotriva Statului Islamic.

Dar armamentul primei ”promoții” formate de 54 de combatanți (sau 70 după alte informații) a fost capturat de Frontul Al-Nusra, au anunțat reprezentanții armatei americane. Întrebarea care se ridică e dacă armamentul a fost, într-adevăr, capturat sau predat de bunăvoie, având în vedere faptul că Al-Nusra este principalul adversar al lui Bashar Al-Assad iar opoziția americanilor față de regimul de la Damasc este cât de poate de virulentă. Se mai spune că și Israelul are o înțelegere secretă cu teroriștii Al-Nusra (The Wall Street Journal relata în luna martie că Israelul a oblojit rănile mai multor luptători Al-Nusra pe care apoi i-a trimis înapoi în lupta împotriva lui al-Assad).

”Din nefericire, am aflat astăzi că unitatea NSF (Noile Forțe Siriene) a predat, într-adevăr, controversatei grupări Al-Nusra șase camioane și armament de război”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Pentagon, căpitanul Jeff Davis. Un alt oficial al armatei americane a declarat că toată tărășenia s-a petrecut recent, cam pe 21-22 septembrie, nu în vara cum se vehicula prin presă.

”Faptul că membrii NFS au furnizat echipament militar Frontului Al-Nusra reprezintă o încălcare gravă a programului de pregătire”, a precizat colonelul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Comandamentului central al SUA.

Potrivit USA Today, rebelii antrenați de americani ar fi cedat o parte din vehicule și muniția lor teroriștrilor al-Nusra în schimbul asigurării trecerii printr-o zonă controlată de aceștia.  Washington Post scrie un înalt responsabil militar a declarat, sub protecția anonimatului, că oficialii militari americani au fost informați chiar de liderul rebelilor trimiși în Siria despre situația de la fața locului.

O nouă coaliţie internaţională începe lupta împotriva grupării Stat islamic. Deocamdată doar la nivel informaţional.

Rusia, Siria, Iran şi Irak au semnat un acord de cooperare pentru schimbul de informaţii, a anunţat un oficial al armatei irakiene.

Acordul vine în contextul în care Rusia trimite deja, de mai bine de o lună, tehnică militară trupelor fidele preşedintelui sirian, Bashar al Assad.

Analiştii politici cred că această alianţă îi poate aduce Rusiei un rol şi mai important în Orientul Mijlociu, dar are şi scopul de a stârni îngrijorare la Washington, adversar declarat al actualului lider de la Damasc.

În acest context, toată lumea aşteaptă cu interes întâlnirea Barack Obama-Vladimir Putin, de mâine, de la New York, când criza siriană va fi unul dintre subiectele de pe agenda celor doi lideri.

Între timp, Franţa a anunţat că a desfăşurat de asemenea primele raiduri aeriene împotriva unor ţinte jihadiste de pe teritoriul Siriei.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PUTIN: SUA SUSTIN ILEGAL “REBELII” DIN SIRIA/ Pentagonul recunoaste: armele americane au ajuns la JIHADISTI

  1. Pingback: RAZBOIUL PENTRU SIRIA. Rusia a inceput loviturile aeriene impotriva GRUPARILOR JIHADISTE. Oficial al Bisericii Rusiei despre “RAZBOIUL SFANT” impotriva TERORISMULUI/ Confruntarea de la ONU dintre PUTIN si OBAMA/ Regele Iordaniei despre AL TREI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare