ANTENA 1 si “ADEVARUL” CONTINUA CAMPANIILE MARSAVE DE DENIGRARE A BISERICII, dupa principiul: Nu lasa adevarul sa-ti strice o… calomnie buna

30-10-2015 5 minute Sublinieri

IMG_7943

Referitor la ştirea difuzată în emisiunea de ştiri Observator a postului de televiziune Antena 1 din seara zilei de 27 octombrie 2015 sub titlul Un fost profesor de sport mutat de Biserică din casa lui într-o cămăruţă, la subsol, a murit, precizăm:

Domnul Marin Savu a locuit din anul 1970 în imobilul din strada Calea Şerban Vodă nr. 31, Bucureşti, aflat în proprietatea bisericii Sfântul Spiridon Nou, deşi în această clădire locuiesc familii ale clericilor care lucrează la Arhiepiscopia Bucureştilor şi persoane defavorizate. Antena 1 dezinformează atunci când menţionează că un presupus tată adoptiv al domnului Marin Savu i-ar fi lăsat moştenire apartamentul cu statut de locuinţă de serviciu în care a locuit până la pensionare. În toată această perioadă, deşi nu a fost un caz social, domnul Marin Savu a plătit o chirie modică pe care obişnuia să o achite anticipat pe mai multe luni.

Întrucât clădirea din strada Şerban Vodă nr. 31 se afla într-o avansată stare de degradare şi punea în pericol vieţile locatarilor, biserica Sfântul Spiridon Nou a început în urmă cu şapte ani ample lucrări de restaurare şi consolidare. Lucrările sunt executate fără evacuarea locatarilor, situaţie în care atunci când şantierul avansează, locatarii de pe un întreg etaj sunt mutaţi în cele opt garsoniere de la demisolul imobilului renovate integral şi care oferă condiţii decente de locuit. În aceste garsoniere au locuit inclusiv familii de clerici cu copii în perioada în care locuinţele de serviciu ale acestora au fost consolidate şi renovate. 

Domnul Marin Savu a fost mulţumit de propunerea bisericii Sfântul Spiridon Nou ca în perioada octombrie 2015 – martie 2016 să locuiască provizoriu într-una din garsoniere, urmând ca la finalizarea lucrărilor să revină în apartament. De asemenea, domnul Marin Savu a acceptat ca în acel moment să fie încheiat un nou contract de închiriere.

Biroul de presă al Patriarhiei Române a oferit toate aceste informaţii jurnaliştilor Antenei 1 (Iuliana Gătej şi Daniel Călin) în după-amiaza zilei de 27 octombrie 2015. De asemenea, a pus la dispoziţie documentul încheiat între biserica Sfântul Spiridon Nou şi domnul Marin Savu în legătură cu mutarea sa provizorie până la consolidarea şi restaurarea apartamentului.

Şi de această dată, cu uneltirea rudelor domnului Marin Savu, postul de televiziune Antena 1 a ales să denigreze Biserica prin aceeaşi tehnică de prezentare trunchiată a adevărului, cu scopul distorsionării realităţii. Mesajul transmis opiniei publice a fost acela că domnul Marin Savu ar fi murit din cauza slujitorilor bisericii Sfântul Spiridon Nou, ceea ce reprezintă o dezinformare flagrantă

Ţinem să facem aceste precizări în contextul în care reprezentanţi la vârf ai trustului de presă Intact transmit Patriarhiei Române mesaje de apreciere şi susţinere a misiunii şi activităţilor social-educaţionale ale Bisericii Ortodoxe Române în societate, dar care sunt contrazişi de politica editorială a postului de televiziune Antena 1.

Ca atare, ne rezervăm dreptul de a sancţiona public toate derapajele de la deontologia profesională a jurnaliştilor de la departamentul de ştiri al postului de televiziune Antena 1.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Scandal la Şcoala Gimnazială Nr. 12 „Herăstrău” din Bucureşti după ce părinţii s-au plâns, zilele trecute, că elevii ar putea să nu mai sărbătorească Halloweenul cum au făcut în anii precedenţi fiindcă Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) ar fi trimis inspectoratului Sectorului 1 al Capitalei şi Ministerului Educaţiei o informare prin care ar fi cerut interzicerea sărbătoririi Halloweenului.

Potrivit unuia dintre părinţi, care a publicat această informaţie pe un blog, inspectorii şcolari i-ar fi interzis conducerii şcolii să organizeze manifestări de Halloween.Inspectorii şcolari au fost însă suficient de inteligenţi încât să nu dea nimic în scris. Dar ordinul e ordin, chiar şi verbal”, a spus tatăl unui elev de la Şcoala Gimnazială Nr. 12.

„Mizeria asta cu interzicerea e o dovadă de potenţă a APOR – Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie. Unde, surprinzător sau nu, vicepreşedinte este/era Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educaţiei, iar preşedinta organizaţiei APOR sector 1, dna Ioana Popescu, este membră a asociaţiei de părinţi şi, mai nou, predă religia la noi în şcoală. Doamna profesoară de religie şi preşedinte APOR Sector 1 este ferm convinsă că dacă nu interzicem acum Halloweenul, copiii «se vor apuca de droguri». Este la fel de convinsă că ea «are dreptate în această privinţă, deoarece a reuşit să convingă Inspectoratul şcolar şi Ministerul Educaţiei». Argumentul de graţie: în regulamentul şcolar scrie doar despre uniformă, nu şi despre costumele de zână! Cum să vină copiii îmbrăcaţi aşa? În plus, e sigură că vrăjitoarele din legende şi poveşti sunt rele şi au o influenţă nefastă asupra minţilor copiilor! Şi cum propriul său copil învaţă în şcoala noastră, şi nu vrea să-l expună unor asemenea «influenţe nefaste», s-a gândit, împreună cu cele câteva sute de membri APOR, să interzică ceea ce nu înţelege”, se arată în postarea tatălui.

SĂRBĂTOAREA, ORGANIZATĂ INDIVIDUAL

Directoarea şcolii, Mărioara Sideriaş, spune însă că situaţia nu stă aşa şi că elevii au voie să vină costumaţi de Halloween la şcoală, însă sărbătoarea nu va mai fi organizată pentru toate clasele ca în anii trecuţi, ci fiecare clasă în parte îşi va organiza, prin părinţi, serbarea. Şi reprezentanta asociaţiei de părinţi din şcoală spune acelaşi lucru. „Nu facem aşa cum spune APOR, ei pot să spună ce vor, dar noi am stabilit că fiecare clasă îşi face propria serbare de Halloween”, a spus Marilena Papuc. La rândul lui, inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, spune că instituţia pe care o conduce nu a dat vreodată o interdicţie la astfel de activităţi. „Nu am dat nicio adresă în acest sens şi nu interzicem. Nu poţi să iei din bucuria copilului, pentru ei este o joacă, cum să le interzicem? Lucrurile astea se decid la nivel de consiliu de administraţie al şcolii. Recomandăm însă să se facă la nivel de clasă, nu de şcoală (ca să nu se amestece copiii foarte mici cu cei mai mari)”, a spus Banu.

Nota noastra:

Apropo de aceasta agitatie “civica” de dragul Halloweenului, cateva comentarii relevante la:

Bogdan Duca:

Am remarcat că ateiştii, foarte supăraţi că se face religia în şcoli, care consideră o icoană cu Mântuitorul răstignit ca fiind deprimantă pentru copii, care sunt în stare să facă scandal pentru că învăţăm pe copii că neascultarea atrage consecinţe neplăcute, nu au absolut nicio problemă cu sărbătoarea religioasă a Halloween-ului?

După ce s-au isterizat în România pentru că nişte copii au făcut o scenetă cu martiriul Brâncovenilor, că ar fi traumatizant să joci într-o execuţie, nu au nicio problemă să vadă copii îmbrăcaţi în draci, vampiri, fantome, cadavre însângerate….

Aceasta spune doar un lucru: ateiştii şi secularismul lor nu sunt altceva decât anti-creştinism.
Ar putea să fie oneşti..

si

Alexandru Racu:

La fel și cu Sfânta Filofteia: e traumatizant să le povestești copiilor cum a lovit-o taică-su cu toporul în picior pentru că împărțea mâncarea săracilor. Dar dacă vine un zombi cu un topor înfipt în cap, atunci nu mai e traumatizant ci e cool, e amuzant și creativ și, bineînțeles, e mult mai educativ.

Legat de stirea redata de Adevarul, a se remarca selectivitatea si amplificarea tendentioase: desi nu e vorba despre ceva oficial, ci de o simpla postare de pe net, se da pe larg presupusa dispozitie a inspectorului scolar si, desi este un episod izolat si infirmat ulterior, la sfarsitul articolului (deh, se stie doar ca tinerii destepti si frumosi de pe facebook nu citesc niciodata dincolo de primul paragraf si de titlu!), este dat drept exemplificare a presupusei influente a APOR asupra MEN. Inca un “frumos” exemplu despre cum sa inventezi o stire falsa prin care sa creezi emotie in randurile publicului anticrestin. 

Cu prilejul aniversării a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicare ei la rangul de Patriarhie, Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au întâlnit miercuri cu președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus, cu acest prilej, că dubla aniversare, a Autocefaliei și a ridicării la rangul de Patriarhie, reprezintă „atât un prilej de bucurie pentru credincioşii şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, cât şi o referinţă importantă pentru istoria noastră naţională”, scrie basilica.ro.

„Pe lângă incursiunea în istorie, se cuvine să ne aplecăm și asupra prezentului și viitorului, asupra rolului pe care Biserica poate să îl joace în societate și în construirea unei lumi mai bune. Cred că vă revine o misiune aparte, aceea de a contribui la educație și la promovarea unor valori în societate, la a ne face mai solidari și mai generoși, mai preocupați unii față de alții și mai ales față de cei în nevoie. În lumea contemporană, plină de incertitudini, de tulburări și de conflicte, experienţa seculară a cultelor religioase devine un factor fundamental al echilibrului şi toleranței. Vă încurajez în misiunea dumneavoastră spirituală, educativă, culturală, socială şi în deschiderea pentru dialogul interconfesional în plan naţional şi internaţional. Vă mulţumesc şi pentru că aţi găsit mijloacele şi energia de a fi alături de românii din diasporă, de a-i sprijini a nu se îndepărta de limbă, de ţară şi credinţă”, a spus Iohannis.

La rândul său, Preafericitul Părinte Daniel a precizat că

astăzi, prin lucrarea comună a Bisericii Ortodoxe Române şi a Statului Român, de comemorare cu solemnitate a două evenimente istorice fundamentale din viaţa Bisericii şi a neamului românesc, se evidențiază legătura dintre unitatea spirituală şi unitatea națională a românilor”. 

„În prezent, când multiple crize, inclusiv criza de identitate spirituală, afectează societatea contemporană, aniversarea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie, trebuie să fie izvor de inspirație şi înnoire pentru a răspunde mai eficient nevoilor societății românești de azi, precum şi nevoilor diasporei române, care niciodată n-a fost mai numeroasă decât acum. Mulțumim, Domnule Preşedinte, pentru organizarea acestui moment solemn la Palatul Cotroceni şi vă dorim multă sănătate şi ajutor de la Dumnezeu în activitatea Dumneavoastră!”, a spus Patriarhul Daniel.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “ANTENA 1 si “ADEVARUL” CONTINUA CAMPANIILE MARSAVE DE DENIGRARE A BISERICII, dupa principiul: Nu lasa adevarul sa-ti strice o… calomnie buna

  1. Pingback: TRAGEDIA “COLECTIV”: Cuvintele de mangaiere si asumare ale mitropolitilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – GEORGE DAMIAN, PR. SAVATIE BASTOVOI
  2. Pingback: TRAGEDIA “COLECTIV”: Rugaciunile si cuvintele de mangaiere si asumare ale ierarhilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – G. DAMIAN, PR. SAVATIE BA
  3. A murit Iuliana Gatej,in Ajunul Craciunului..Dumnezeu s-o ierte!

  4. pai eu zic ca e fost ironic cu “profesionalismul si corectitudinea cu care a informat cititorii”…sau gresesc?

  5. @ iulian:

    Nu avea cu sa fie ironic intr-un mesaj de condoleante. Inseamna ca Patriarhul chiar a fost multumit legat de reflectarea media a campaniei BOR privind ora de religie la A1. Nu zice despre campania Observator despre ”banii Bisericii”. Si acum revazand comunicatul din octombrie al Patriarhiei nu reiese ca Iuliana a fost cea care a deturnat informatiile primite, ci doar ca Patriarhia i-a transmis ei, iar apoi pe TV a ajuns altceva. Altfel, noi chiar nu am urmarit si nu stim daca I.G. a semnat vreun material anti-Biserica, iar cautand repede prin arhiva nu am gasit. Dumnezeu s-o ierte!

  6. Oricum,ar cam trebui sa le dea de gandit unora…

  7. @ iulian:

    Asta in mod clar. Si dupa unele mesaje ale colegilor Iulianei este limpede ca numai astfel de cutremure il pot schimba pe om. Dupa ce in prima zi de Craciun (pentru care aveau deja programul facut, emisiunile inregistrate) s-au ocupat paganeste numai de astrologie si de politica, ieri macar au dat interviul cu Puric (nu atat de inspirat ca alte dati insa), iar in seara asta si-au mai luat revansa cu interviul cu Becali, care le-a dat niste lectii catehetice de toata frumusetea si inca si cu… sotia lui Dan Voiculescu, care si ea a facut o foarte frumoasa marturisire de credinta ortodoxa – absolut impresionanta. Poate-poate se ia si mai sus. Stim ca Dumnezeu lucreaza spre mantuire tocmai prin necazuri si chiar chemand la El pe cate unul (poate inainte sa apuce sa faca un rau mai mare).

  8. @admin,

    Multam de linkuri, si Sarbatori binecuvantate!

    Apropo de Iuliana Gatej, sefa sectiei ‘social’ a Observatorului. Campania impotriva BOR (sectiunea ‘campanii’) a fost realizata de Andreea Ţopan şi Ana Moraru (aici), ca si eu m-am intrebat daca a avut vreo legatura, dar se pare ca nu.

  9. mi-a placut si cel de aseara cu Florin zamfirescu (antena 3)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare