In plina tragedie Colectiv(a), cainii de paza ai serviciilor declanseaza operatiunea: SALVATI HALLOWEENUL DE ORTODOCSI!

31-10-2015 2 minute Sublinieri
sursa foto: dcnews.ro

sursa foto: dcnews.ro

Hotnews.ro, portal de stiri cunoscut pentru apropierea sa de unele zone din sfera serviciilor secrete, si-a asumat misiunea de a salva Halloweenul de “dusmanul public” numarul 1: societatea civila ortodoxa.  

Pentru Hotnews, care nu se afla la prima stigmatizare a atitudinilor civice ortodoxe prin prisma dogmei “valorilor” occidentale, asimilandu-le propagandei rusesti, respingerea Halloweenului ar pune Romania pe aceeasi linie cu Bulgaria si Rusia:

In articolul citat, se arata, printre altele, cu oarecare satisfactie, ca, in ciuda discursului anti-Halloween al liderilor religiosi bulgari, “sarbatoarea” rezista in special in cluburile de noapte:

in ciuda discursului critic al liderilor religiosi la adresa Halloween-ului, sarbatoarea continua sa fie populara la sud de Dunare, in special in cluburile de noapte din Sofia, asa cum noteaza novinite.com

Dincolo de grotescul postfactum al acestei observatii punctuale, constatam cum Hotnews imparte lumea in Bine si Rau: binele, aici, este in cluburile de noapte, raul este in liderii religiosi care critica demonismele. 

Insa sensul principal al articolului se regaseste in cheia geopolitica folosita, mesajul implicit fiind ca cine este impotriva Halloween este cu Rusia si, prin urmare, este un dusman al “Occidentului” si se afla in tabara Raului, pe cand cine adera la valorile Halloweenului si ale cluburilor de noapte se afla in tabara Binelui, a Vestului asa cum il defineste portalul (complexul militaro-industrialo-corporatist si dogma sa neoliberala).

Hotnews s-a sesizat, de asemenea, si cu privire la demersurile APOR legate de organizarea Halloween in scoli:

Ideea principala care transpare din acest articol este ca APOR nu ar avea nicio autoritate si niciun drept asupra scolii, de unde rezulta ca demersul legat de Halloween ar fi ilegitim.

A se observa mecanismul prin care “jurnalistii” considera ca unele asociatii sunt demne de incredere si au demersuri pozitive, legitime, pe cand alte asociatii sunt nedemne si au demersuri rizibile, in cel mai bun caz, sau nocive, de cele mai multe ori. Pentru Hotnews, societatea civila legitima este compusa de ASUR, ACCEPT si alte ONG-uri alcatuite din activisti de profesie, ale caror demersuri legate de educatia sexuala, spre exemplu, sunt intotdeauna prezentate pozitiv, pe cand APOR, asociatie a PARINTILOR elevilor din scoli, este ilegitima indiferent de tema pe care se sesizeaza. APOR apare intotdeauna tendentios, intr-o cheie negativa.

Pentru ca dihotomia legitim-ilegitim sa fie mai credibil ilustrata, Hotnews a publicat si o “reactie” “spontana” a unui parinte “revoltat” de obscurantismul APOR:

Observati atributele asociate celor care vor Halloween: candoare (“inocenta”) si afectiune (“tatic”). In schimb, cei care se opun Halloween sunt bigoti obscurantisti (“habotnici”), rai (“razbunatori”) si inchizitoriali (“interzic”) o placere, nu-i asa, pura si nevinovata. Aceste atribute puternice, care sporesc efectul dramatic al situatiei, nu vor fi niciodata folosite pentru a descrie demersurile asociatiilor seculariste care vor sa interzica elevilor contactul cu ceva realmente pur, inocent si cald, cum ar fi… icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

Capacul e pus, insa, cu acest articol in care Hotnews foloseste din nou o grila dihotomica a binelui si raului, aplicata, insa, in situatia tragediei de la clubul Colectiv:

Pe baza unor postari de pe Facebook, luate de ici-colo, se creioneaza din nou portretul inamicului public: fundamentalistul ortodox sau/si nationalist care “musteste de ura” impotriva Halloween:

Valul de ura impotriva sarbatorii de Halloween s-a pornit in urma cu cateva saptamani, pe masura ce tot mai multe organizatii de fundamentalisti religiosi au inceput sa ceara interzicerea serbarilor in scoli si gradinite. In paralel cu acest discurs au fost livrate si idei anti-occidentale si anti-americane, Vestul fiind prezentat de fundamentalisti si nationalisti drept sursa tuturor relelor din Romania.

Marea durere a Hotnews este, asadar, faptul ca Halloweenul a fost asociata cu tragedia din clubul Colectiv. Ca Hotnews, in plina perioada de maxima solicitare a tuturor resurselor de care poate dispune un organism de presa in aceste momente supra-aglomerate, are aceasta grija a monitorizarii internetului (retele sociale+siteuri) pentru a salva Halloweenul din ghearele fundamentalistilor arata cat de in serios isi ia acest portal rolul de paza si protectie a “civilizatiei occidentale” si a stigmatizarii si punerii la index a oricarei alte atitudini. Cu alte cuvinte, in plin carnagiu, grija Hotnews este ca se “livreaza idei anti-occidentale” si “anti-americane” pe internet. Asta ca sa fie mai clar care e menirea principala a portalului citat. 

Este de un cinism dincolo de orice imaginatie sa te folosesti de socul provocat de aceasta tragedie pentru a stigmatiza pe cei care resping Halloweenul. Acestia devin cu atat mai indezirabili cu cat de-acum inainte aceasta “sarbatoare”, criticata, pana acum, pe motive mai degraba “abstracte”, va fi pe veci asociata unei tragedii concrete, reale, din clubul Colectiv.

De asemenea, o astfel de abordare, in care se incita, practic, la un conflict cultural care, altfel, ar fi mult mai atenuat (intre cei care “tin” si cei care “nu tin” Halloweenul) este deliberata, urmarindu-se inveninarea definitiva a spatiului public si internautic, pentru a anula orice sansa de raportare critica si obiectiva la realitatile curente. Halloweenul a devenit, de fapt, un instrument simbolic de control al discursului public, si, in functie de cum te pozitionezi fata de aceasta sarbatoare de import devii “bun” sau “rau”

Apropo de natura simbolica a celor intamplate, ne aflam in fata unei tragedii care sintetizeaza toata istoria noastra postcomunista. In fosta fabrica dezafectata Pionier (“comunista”), transformata, intre timp, intr-un club intitulat Colectiv, unde au loc evenimente “urban style”, in cadrul concertului trupei Goodbye To Gravity se declanseaza… Iadul.

Cititi si:


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Halloween, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “In plina tragedie Colectiv(a), cainii de paza ai serviciilor declanseaza operatiunea: SALVATI HALLOWEENUL DE ORTODOCSI!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: Sa nu ne amagim: valul de furie oarba va afecta si BISERICA. Se poate spune adio si referendumului pentru familie | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare