Putin ameninta: TURCIA VA REGRETA NU O DATA CE A FACUT/ SUA trimite trupe “speciale” in IRAK/ SCUTUL DE LA DEVESELU – OPERATIONAL DIN 18 DECEMBRIE/ SUA trimite ARMAMENT GREU in Romania/ VIKTOR ORBAN are “SPERANTE BUNE” legate de SCHIMBARILE POLITICE din Romania/ CATALONIA isi continua planul SECESIONIST

3-12-2015 9 minute Sublinieri

erdogan-putin

Vladimir Putin a făcut mai multe declarații interesante în cadrul discursului către națiune, susținut joi în fața camerelor reunite ale Adunării Federale Ruse — Duma de Stat (camera inferioară) și Consiliul Federației (camera superioară).

Liderul de la Kremlin a precizat că Turcia va regreta ”nu o dată” ceea ce a făcut, adică doborârea de către aviația turcă a unui bombardier rus la granița turco-siriană, informează Reuters.

”Rusia nu va zăngăni din arme, dar nimeni nu ar trebui să creadă că Turcia va scăpa doar cu (restricții la) roșii”, a avertizat președintele rus, făcând referire la represaliile economice adoptate de Moscova împotriva Ankarei, între care și restricționarea importurilor de legume turcești de către Rusia.

”Să nu se aștepte nimeni la o reacție nervoasă, isterică, periculoasă pentru noi și lumea întreagă. Acest lucru nu se va întâmpla. Noi nu intenționăm și nu vom zăngăni din arme”, a asigurat Putin.

Putin a exclus un răspuns militar la gestul Turciei.

”Dacă cineva crede că, după ce a comis o crimă de război josnică — uciderea unor cetățeni ruși — va scăpa doar cu roșii sau doar cu unele restricții în construcții sau alte domenii, se înșeală amarnic”, a avertizat președintele rus, adăugând că Rusia ”nu o dată” va aminti Turciei despre cele întâmplate și aceasta va regreta nu o dată acțiunile sale.

”Se pare că Allah a decis să pedepsească clica de guvernământ din Turcia, luându-i mințile și rațiunea”, a remarcat șeful statului rus, acuzând guvernul Turciei de sprijin acordat teroriștilor.

În schimb, Putin a lăudat poporul turc precizând că în continuare Rusia are foarte mulți prieteni în această țară.

”Poporul turc este bun la suflet, harnic și talentat. Rusia are o mulțime de prieteni, vechi și de încredere, în Turcia. Și vreau să subliniez că noi nu punem semnul egalității între aceștia și o parte a elitei conducătoare de astăzi (de la Ankara), direct responsabilă de moartea militarilor noștri în Siria”, a mai spus Putin.

Toate negocierile referitoare la proiectul gazoductului Turkish Stream au fost suspendate, a declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, transmite Sputnik.

“În prezent toate negocierile pentru conducta de gaze Turkish Stream sunt suspendate, în special având în vedere că activitatea comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică a fost la rândul ei oprită printr-un decret guvernamental. În condiţiile în care activitatea comisiei a fost suspendată, lucrările la acordul Turkish Stream au fost şi ele întrerupte”, a explicat Novak.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat la rândul său că Turcia poate cere în mod direct Rusiei reluarea negocierilor pentru construcţia Turkish Stream, dacă proiectul este o prioritate pentru autorităţile de la Ankara.

“Turcia trebuie mai întâi să contacteze Rusia dacă este interesată de proiect. Turcia nu a venit cu o astfel de propunere”, a spus Miller reporterilor.

El a adăugat că Moscova va analiza solicitarea, dacă va veni din partea Ankarei.

O sursă apropiată situaţiei a declarat marţi că discuţiile pentru Turkish Stream au fost blocate după incidentul din 24 noiembrie, în care un avion de luptă turc a doborât un bombardier rus Su-24 în Siria.

În urma atacului, autorităţile ruse au impus restricţii economice Turciei. Măsurile nu au inclus şi proiectele de construcţii convenite înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor, dar lucrările comisiei mixte pentru comerţ şi cooperare, în cadrul căreia au loc negocierile pentru proiectele viitoare, au fost suspendate.

Proiectul de construcţie a conductei Turkish Stream, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi, a fost anunţat în decembrie 2014. Gazoductul urma să treacă pe sub Marea Neagră, din Rusia în Turcia, şi să continue până la un centru de la graniţa turcă-elenă, de unde gazele să fie transferate către sud-estul Europei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că deține ‘dovezi’ privind implicarea Rusiei în traficul de petrol cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Siria, transmite AFP.

“Avem dovezi. Vom începe să le dezvăluim lumii”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a sindicaliștilor la Ankara, citând în special numele omului de afaceri sirian George Haswani, “deținătorul unui pașaport rus”.

Președintele islamo-conservator al Turciei a denunțat de asemenea acuzațiile ‘imorale’ la adresa familiei sale lansate de Rusia, care a afirmat că apropiații lui Erdogan au beneficiat de pe urma contrabandei cu petrol cu gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.

“Rusia este obligată să dovedească aceste acuzații (…) Cele care vizează familia mea sunt imorale”, a declarat Erdogan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și familia sa sunt direct ‘implicați’ în traficul de petrol al organizației Statul Islamic, a denunțat miercuri ministrul adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, Rusia lansând astfel noi acuzații la adresa Turciei pe fondul tensiunilor în creștere dintre cele două țări după ce aviația turcă a doborât la 24 noiembrie un avion militar rus la frontiera cu Siria.

“Principalul beneficiar al acestui petrol furat de la proprietarii legali — Siria și Irak — este Turcia. Potrivit informațiilor obținute, în această afacere ilegală este implicată conducerea politică de vârf a țării, între care președintele Erdogan și familia sa”, a acuzat ministrul rus.

În replică, Erdogan a atras miercuri atenția Rusiei că nu are dreptul să ‘calomnieze’ Turcia. “Nimeni nu are dreptul să profereze calomnii la adresa Turciei. Turcia nu și-a pierdut valorile morale ca să cumpere petrol de la o organizație teroristă”, a declarat Erdogan. ”Dacă aceste acuzații continuă, vom lua măsuri”, a avertizat el.

Joi, în discursul său anual către națiune, susținut în fața celor două camere reunite ale parlamentului rus, Putin a avertizat la rândul său că Turcia va regreta ‘nu o dată’ ceea ce a făcut, adică doborârea de către aviația turcă a bombardierului rus la granița turco-siriană.

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a răspuns, joi, acuzațiilor Rusiei potrivit cărora Turcia a cumpărat petrol de la gruparea Statul Islamic. Acesta a spus că ”nimeni nu pune preț pe minciunile acestei mașinării de minciuni în stil sovietic”.

“În perioada Războiului Rece exista o mașinărie a propagandei sovietice. În fiecare zi ea crea diferite minciuni. În primul rând le-au crezut ei și apoi s-au așteptat ca lumea să îi creadă. Lumea și-a amintit de ele drept minciunile și nonsensul de tip Pravda. Acesta este un obicei vechi, dar brusc el și-a arătat din nou chipul. Nimeni nu pune preț pe minciunile acestei mașinării de minciuni în stil sovietic”, a spus Davutoglu, transmite Reuters.

Totodată, Ahmet Davutoglu a precizat că țara sa va face tot posibilul pentru a-și securiza granița cu Siria.Ankara cooperează cu partenerii din coaliția internațională pentru a-i îndepărta pe militanții SI din zona graniței turco-siriene, mai spune premierul turc.

“O porțiune de 98 de km de frontieră se află sub controlul Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic), acolo sunt ridicate bariere fizice. Turcia va coopera cu elementele coaliției pentru a înlătura Daesh de la graniță în următoarea perioadă”, a afirmat șeful guvernului turc. […]

  • Hotnews:

Obama: Trimiterea de forte speciale impotriva Statului Islamic nu inseamna ca urmeaza o invazie cum a fost cea din 2003 in Irak

Barack Obama a declarat ca decizia prin care SUA va trimite forte speciale impotriva Statului Islamic in Iraq nu indica faptul ca se indreapta spre o alta invazie, asemanatoare cu cea din 2003, informeaza Reuters. Obama a declarat ca strategia sa de a lupta cu grupul militant din Iraq si Siria nu include trimiterea de trupe la sol, dar Pentagonul a anuntat ca va trimite trupe operationale speciale.

“Cand am spus ca nu va atinge nicio gheata pamantul, cred ca americanii au inteles ca nu vom face o invazie asemanatoare cu cea din 2003, cu batalioane ce se vor misca de-a lungul desertului” a declarat presedintele american intr-un interviu pentru CBS.

“Dar am fost foarte clar atunci cand am spus ca vom inghesui sistematic si in final vom distruge Statul Islamic, iar pentru asta avem nevoie de o componenta militara” a adaugat acesta.

Miercuri, colonelul Steve Warren a declarat ca trupele vor ajunge la un numar de 100, cu 50 mai mult decat s-a anuntat initial.

Acesta este ultimul efort de a creste presiunea militara din partea SUA impotriva Statului Islamic, in acelasi timp punand trupele la un risc mai mare.

Obama a suferit critici din partea Republicanilor in strategia sa de a lupta impotriva militantilor, acestia cerand ca mii de soldati sa fie deportati in regiunea unde Statul Islamic are control pe o bucata mare teritoriu.

In interviu, Obama a recunoscut ca fortele speciale nu sunt suficiente sa distruga grupul militant, dar acestia pot lucra cu fortele locale si pot ajuta loviturile aeriene.

“Dezvoltam parteneriate, desi nu la fel de puternice asa cum ne-am dorit, cu triburi locale si suniti ce se lupta cu ISIL” a declarat Barack Obama pentru CBS.

Scutul antiracheta de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie – oficial american

Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie, a declarat pentru Radio Romania Actualitati, John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american.

John Heffern a participat, ieri, la Biblioteca Congresului Statelor Unite la o receptie dedicata Zilei Nationale a Romaniei  unde a oferit un interviu corespondentului RRA.

La remarca corespondentului Doina Saiciuc asupra faptului ca sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie, John Heffern a declarat ca va fi extraordinar, felicitand poporul roman pentru o ” buna guvernare, transparenta si lupta anticoruptie”, tinand sa sublinieze faptul ca “Secretarul de stat John Kerry a calificat angajamentul Romaniei pentru o buna guvernare drept un model pentru alte tari”.

Referindu-se la situatia de securitate din regiunea Romaniei, John Heffern a declarat ca “sunt provocari peste tot. Dinspre est avem, desigur, probleme cu agresiunea Rusiei in Ucraina, avem probleme in sud, de asemenea, iar Romania este din perspectiva locatiei sale geografice si aceea a angajamentului politic, importante pentru noi, pentru a putea face fata acestor provocari.”

Pentagonul a anuntat ca aproximativ 70 de piese de echipament militar urmeaza sa ajunga marti din Germania in Romania, in contextul in care SUA isi intensifica sprijinul acordat aliatilor europeni.

Pe langa acest lot, alte echipamente militare vor ajunge in Bulgaria si Lituania la sfarsitul lunii decembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis, pe site-ul oficial al Departamentului Apararii al SUA.

Este vorba si despre tancuri Abrams, masini de lupta ale infanteriei Bradley si piese de artilerie Paladin, care reprezinta o mica parte din cele 12.000 de efecte militare de genul acesta puse la dispozitie trupelor aliate din Europa (European Activity Set – EAS).

Blindate americane de genul acesta au participat deja la exercitii militare pe teritoriul Romaniei, cum au fost cele din poligonul Smardan, dar se aflau doar “in vizita”. Acum este prima data cand astfel de echipamente sunt relocate in Romania pentru a ramane aici.

Secretarul american al apararii Ashton Carter a anuntat in timpul unei vizite efectuate in Estonia, la inceputul acestui an, ca SUA vor amplasa temporar suficiente vehicule si echipament asociat in Europa Centrala si de Est pentru a sustine o brigada de blindate.

Aceasta amplasare va facilita miscarea fortelor americane de rotatie in regiune si participarea lor antrenamente si exercitii.

“Aceste angajamente continue intaresc capacitatea noastra de a lucra in mod eficient printre aliatii nostri, sporesc increderea si ne ajuta sa construim relatii de durata care vor fi fundatia pentru viitoarea securitate in regiune”, a mai spus Davis.

  • Hotnews: 

Viktor Orban: Anchetele demarate de autoritatile romane impotriva politicienilor maghiari mai mult ne ingrijoreaza/ Semjen Zsolt: Suntem in procesul de realizare a unificarii natiunii

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat,  la reuniunea plenara a Conferintei Permanente Maghiare de la Budapesta, ca este îngrijorat de anchetele demarate de autoritatile române împotriva politicienilor maghiari.  Potrivit corespondentului MTI, premierul maghiar a analizat situatia maghiarilor pe fiecare stat în parte. Legat de România, Orban a afirmat ca guvernul maghiar constata un regres în privinta drepturilor minoritatilor si o contestare a utilizarii limbii materne de comunitatile noastre, o negare a drepturilor europene, transmit site-uri publicatiilor Kronika si Maszol.ro

Premierul maghiar a criticat lipsa de accelerare a restituiri imobilelor comunitatii si a bisericilor istorice maghiare, respectiv nesolutionarea învatamântului medical maghiar din Transilvania, subiect care nu se îndrepta spre o directie buna.

“Anchetele demarate de autoritati împotriva politicienilor maghiari mai mult ne îngrijoreaza, decât sa ne inspire sentimentul suprem al faptului ca principiile statului de drept sunt invingatoare” – a precizat Orban, care a considerat regretabila politica din ultimii ani a cabinetului roman care nu a cautat colaborarea între Bucuresti si Budapesta.

Acesta a subliniat ca Ungaria a acordat respectul cuvenit atât poporului român, cât si alesilor acestuia. “Acum urmarim cu sperante bune schimbarile politice din România, analizam situatia “ – a incheiat Orban.

Premierul maghiar a prezentat planul de creare a unui sistem unic de învatamânt maghiar în Bazinul Carpatic si a lansat proiecte de sustinere a întreprinzatorilor tineri maghiari.

Semjen Zsolt: suntem în procesul de realizare a unificarii natiunii

Semjen Zsolt, vicepremierul responsabil pentru politica natiunii, a afirmat ca unificarea natiunii este într-un stadiu de realizare. În plenara celei de a XIV -a Conferinta Permanenta Maghiara, acesta a aratat ca prin procesul de acordare a cetateniei, pâna la sfârsitul anului vor fi 800.000 de noi cetateni maghiari, ceea ce semnaleaza unirea de drept a natiunii.

Semjen a declarat ca Bazinul Carpatic este abordat ca un spatiu unitar de educatie si cultura, în care astazi nu doar elevii din Transilvania vin în Ungaria la studii, ci este natural ca elevii si profesorii din Ungaria sa mearga în Translivania.

Semjen a calificat drept istorica crearea spatiului economic unitar, care se afla în plin proces de constituire.

Politicianul a declarat ca exista un consens politic în cele mai importante trei chestiuni ale politicii nationale, printre care cetatenia deplina, care se cuvine fiecarui maghiar, oriunde traieste acesta si dreptul de a vota.

Semjen a subliniat ca maghiarilor din Bazinul Carpatic li se cuvine autonomia, potrivit situatiei lor, cei care traiesc în comunitati compacte au dreptul la autonomie teritoriala iar cei care sunt în diaspora au dreptul la autonomie culturala.

Un rezultat important – mai spus oficialul maghiar – este faptul ca în lucrurile de zi cu zi suntem “o singura natiune “, astfel stirile despre maghiari nu sunt externe, ci apar ca stiri de politica interna.

Guvernantii Cataloniei vor continua pe calea spre independenta, a declarat joi liderul de facto al regiunii, la o zi dupa ce Curtea Constitutionala a anulat o rezolutie a legislativului catalan pentru separarea de Spania in cel mult 18 luni, transmite Reuters.

Curtea decisese dupa un apel facut de premierul guvernului spaniol Maiano Rajoy, care declarase ca independenta Cataloniei este un nonsens si nu va avea loc niciodata.

Presedintele in exercitiu al Cataloniei, Artur Mas, spune insa ca guvernul bogatei regiuni din nord-estul Spaniei se va tine de planul sau.

“Din punct devedere legal, este clar ca rezolutia parlamentului catalan este anulata”, a declarat el intr-un interviu la radio.
“Dar politic nu este, deoarece vointa parlamentului nu poate fi anulata, iar vointa parlamentului reflecta vointa si ideile unei parti semnificative a populatiei Cataloniei”, a argumentat Mas.

Legislativul regiunii a votat in noiembrie o rezolutie pentru stabilirea unui plan de instituire a unei republici in cel mult 18 luni in regiunea de nord-est a Spaniei, una inalt industrializata si cu populatie mare, ce genereaza circa o cincime din economia tarii.
Procedura este blocata de pe 11 noiembrie pentru ca se astepta o decizie finala a Curtii Constitutionale.
Liderii catalani alesi in septembrie au promis in mod specific ca vor ignora hotararile Curtii.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat pe 11 noiembrie ca guvernul sau a depus un apel la Curtea Constitutionala pentru a invalida decizia parlamentului Cataloniei de a continua procesul de declarare a independente.

Parlamentul regiunii Catalonia votase pe 9 noiembrie (cu o majoritate de 72 de voturi din 135) pentru demararea procesului de secesiune.

Presedintele separatist al regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) Artur Mas a fost citat sub suspiciune de “nesupunere civila”, dupa ce a organizat in 2014 o consultare simbolica pe subiectul independentei regionale, interzisa de catre tribunalul constitutional. 

Curtea Suprema din Catalonia l-a pus sub acuzare pe Mas, principalele acuzatii fiind nesupunere civila, abuz de autoritate si uzurparea autoritatii.

Citatia s-a facut la doua zile dupa alegerile parlamentare regionale din Catalonia, in cadrul carora tabara separatista a obtinut majoritatea absoluta a locurilor din Parlament.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Turcia, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Putin ameninta: TURCIA VA REGRETA NU O DATA CE A FACUT/ SUA trimite trupe “speciale” in IRAK/ SCUTUL DE LA DEVESELU – OPERATIONAL DIN 18 DECEMBRIE/ SUA trimite ARMAMENT GREU in Romania/ VIKTOR ORBAN are “SPERANTE BUNE” legate de SCHIMBARILE POLITICE din Romania/ CATALONIA isi continua planul SECESIONIST

  1. o coalitie araba cu ceva accente occidentale (scenariul libian)…dupa reflux, un NATO arab coordonat de unchiul Sam:
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/12/04/kerry-pledeaza-pentru-trupe-la-sol-arabe-si-siriene-impotriva-daesh-09-19-52
    “Mesajul se concentreaza asupra rolului pe care il are printul Mohammed Bin Salman, in varsta de 30 de ani, si care a fost numit recent al doilea in ordinea succesiunii la tron si ministru al Apararii. Concentrarea unei puteri atat de mari in mainile sale ar putea constitui “un risc latent”, prin incercarea sa de a se aseza in linia de succesiune, inaintea nepotului regelui Salman, printul Mohammed Bin Nayef.”
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-20639443-serviciu-federal-informatii-din-germania-arabia-saudita-poate-deveni-influenta-destabilizatoare-majora-lumea-araba.htm

  2. trupe turcesti au intrat pe teritoriul Irakului, in apropiere de Mosul
    https://www.rt.com/news/324787-turkish-troops-deployed-iraq/

  3. Pingback: IN LUPTA IMPOTRIVA ISIS, SUA ATACA O GARNIZOANA… SIRIANA/ Turcia denunta o ”PROVOCARE” a Rusiei/ IRAKUL a cerut retragerea TRUPELOR TURCESTI de la Mosul/ Rusia acuza SUA de ”MUSAMALIZAREA” contrabandei cu petrol a ISIS/ Atacul armat din Cali
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare