SUA EVOCA POSIBILITATEA UNUI RASPUNS MILITAR LA ADRESA RUSIEI/ Efectivele fortei de reactie rapida NATO din Europa de Est se DUBLEAZA/ Din nou despre ROLUL ROMANIEI in CONFLICTUL SIRIAN/ TENSIUNI SUA – RUSIA – TURCIA

12-10-2015 11 minute Sublinieri
Russian Sukhoi Su-25 Frogfoot ground-attack planes perform during the Aviadarts military aviation competition at the Dubrovichi range near Ryazan, Russia, August 2, 2015. The aviation contest is part of the International Army Games, which are held in Russia from August 1-15, with participants from 17 countries, according to organisers. REUTERS/Maxim Shemetov - RTX1MQMY

Russian Sukhoi Su-25 Frogfoot ground-attack planes perform during the Aviadarts military aviation competition at the Dubrovichi range near Ryazan, Russia, August 2, 2015. The aviation contest is part of the International Army Games, which are held in Russia from August 1-15, with participants from 17 countries, according to organisers. REUTERS/Maxim Shemetov – RTX1MQMY

  • Hotnews:

Rusia cere clarificari din partea Marii Britanii, dupa ce un tabloid britanic a scris ca pilotii britanici si ai NATO ar fi fost instruiti sa atace avioane rusesti in Irak si Siria

Rusia a cerut, duminica, clarificari din partea atasatului britanic pentru aparare la Moscova, dupa ce tabloidul britanic Daily Star a scris ca pilotii britanici si cei ai NATO ar fi primit permisiunea sa doboare avioane rusesti in Siria si Irak, in cazul in care acestea ar deschide focul asupra avioanelor Aliantei, informeaza Reuters.

“Trebuie sa ii protejam pe pilotii nostri, dar in acelasi timp suntem cu un pas mai aproape de un eventual razboi. In cazul in care un singur avion va fi doborat intr-o confruntare, intregul peisaj se va schimba”, declarase o sursa britanica din domeniul apararii, citata de Daily Star.

In acest context, Rusia i-a cerut, duminica, atasatului britanic pentru aparare la Moscova sa clarifice informatiile aparute in mass-media britanica.

Oficialul britanic a promis un raspuns oficial “in viitorul apropiat”.

VIDEO  Statele Unite au vorbit in premiera de pe teritoriul Romaniei despre un potential raspuns militar la adresa Rusiei. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu: Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF

“Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta. Si reactia Statelor Unite fata de ceea ce sustine Rusia este cea continuta in declaratia lui Frank Rose”, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Adjunctul secretarului de stat american, Frank Rose, a declarat, joi, la Bucuresti, ca Statele Unite iau in calcul un potential raspuns militar daca Rusia continua sa incalce tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF).

Rep: “Daca Rusia continua sa incalce tratatul privind fortele nuclerare cu raza medie de actiune Statele Unite sunt gata sa ia masurile potrivite ca raspuns, iar acest lucru include reactie diplomatica, dar si un potential raspuns militar”. Domnule ministru Aurescu, este cred – daca nu ma insel – ca este prima data cand de pe teritoriul Romaniei un oficial american important vorbeste despre un potential raspuns militar la adresa Rusiei. Gresc?

Bogdan Aurescu: Da, cu siguranta.

Rep: Cu siguranta gresesc sau e prima data?

BA: Este prima data, dar tema aceasta nu este noua.  Dupa cum cunoasteti, Federatia Rusa a indicat in mai multe randuri – deci nu este o tema noua – ca Statele Unite ar incalca tratatul acesta, care in limbajul nostru codat, diplomatic, se denumeste INF si a spus, de exemplu, ca lansatoarele antiracheta pe care le vom instala in Romania, si care vor fi instalate si in Polonia la orizontul lui 2018, ar incalca acest tratat.

Rep: Rusii nu cred in rolul defensiv al scutului.

BA: Pe de-o parte, este vorba de aceasta discutie: defenisv vs ofensiv. Pe de alta parte, trebuie spus un lucru foarte clar: conform tratatului INF, acesta se refera la interzicerea unor tipuri de rachete, rachete care pleaca de pe pamant si ajung pe o tinta tot pe pamant, adica land to land in limbaj de specialitate. Or, in cazul rachetelor interceptoare care vor instalate si la Deveselu, acest tip de racheta Standard Missle 3 1 B, ele au in vedere interceptarea unor rachete ostile in aer. Deci, nu este vorba despre aplicarea tratatului INF cu privire la acest tip de rachete si, evident, cu privire la facilitatea de la Deveselu. Insa citatul pe care l-ati dat si pozitia pe care asistentul secretarului de stat, Frank Rose, a exprimat-o la Bucuresti ier (joi, nr)i se referea la o alta chestiune aflata in dezbatere, de data aceasta intre Statele Unite si Federatia Rusa. Si anume, Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta. Si reactia Statelor Unite fata de ceea ce sustine Rusia este cea continuta in declaratia lui Frank Rose.

Rep: Va dati seama ca marele public, cand aude ca se vorbeste despre un potential raspuns militar din partea Statelor Unite la adresa Rusiei, se intreaba pe buna dreptate: si ce ar insemna asta pentru Romania?

BA: In primul rand, trebuie vazut intai in ce ar putea consta un astfel de raspuns. Or, Statele Unite nu au detaliat pana in momentul de fata in ce ar putea consta un astfel de raspuns, prin urmare este prematur sa facem o evaluare cu privire la aceasta ipoteza. Mai mult decat atat, Frank Rose intrebat ieri (NR joi) dupa ce a facut aceasta afirmatie cu privire la care ar fi continutul unui astfel de rapsuns, a precizat foarte clar ca o astfel de decizie  nu este inca luata de catre Statele Unite, prin urmare este in procesul de reflectie cu privire la o potentiala astfel de reactie.

Rep: Nu putem sa nu constatam, domnule ministru, ca norii negri in regiune se cam aduna. Anuntul recent facut de NATO este de natura sa ingrijoreze putin opinia publica atunci cand se vorbeste despre dublarea efectivelor in Europa de Est.

BA: Declaratia pe care a facut-o secretarul general NATO se refera mai exact la dublarea efectivelor fortei de reactie rapida a NATO, care este o structura existenta deja, dar care, in urma deciziilor luate la summit-ul din Marea Britanie, din septembrie anul trecut, mai ales cele care tin de planul de reactie rapida (Readiness Action Plan), vizeaza si cresterea acestei capacitati de reactie a Aliantei. Si atunci, una dintre deciziile care au fost discutate si adoptate se refera la dublarea capacitatii acestei forte de reactie rapida, care are ca nucleu acea forta de reactie si mai rapida – acel Very High Readiness Joint Task Force – care de asemenea a fost decis la summit-ul din Marea Britanie. Deci nu este vorba de o dublare a fortelor NATO de pe teritoriul statelor din flancul estic al Aliantei, ci este vorba despre o dezvoltare, o imbunatatire a capacitatii de reactie a Aliantei pentru cazurile in care va fi nevoie.

Rep: Pentru Romania, in mod specific, ce inseamna aceasta dublare a efectivelor NATO?

BA: Este o veste buna, pentru ca pana la urma inseamna, in cazul in care este nevoie – speram sa nu fie nevoie de asa ceva – asta inseamna o mai buna protectie a teritoriilor, populatiilor, fortelor aliate. Pana la urma, noi am contribuit deja la aceste masuri de adaptare ale Aliantei Nord Atlantice si prin acele structuri de comanda si control care au fost si urmeaza sa fie desfasurate in Romania, acea unitate de integrare a fortelor NATO, care a fost vizitata dealtfel de secretarul general cand a venit in Romania, in vara, si care pe 3 septembrie a fost oficial lansata cu steagul NATO ridicat deasupra facilitatii respective, cu 40 de ofiteri romani si din alte state aliate (Statele Unite, Germania, alte state membre NATO), la care se adauga acel comandament multinational la nivel de divizie pentru sud-est, care va coordona unitatile de integrare a fortelor din Romania, din Bulgaria si, vom vedea, poate si din alte tari. Si care, ar trebui sa fie operational, initial, inainte de summit-ul de la Varsovia,  din iulie 2016, care va avea o structura cu in jur de 270 de ofiteri, iarasi cu contributii din partea Romania si din partea altor state aliate. Deci, iata, iarasi structuri de comanda si control care vor ajuta aceasta forta de reactie rapida sa actioneze daca este nevoie.

Rep: Operational ar trebuie sa fie si scutul de la Deveselu pana in 2016.

BA: Pana la sfarsitul acestui an.

Rep: Deci mai e foarte putin pana cand Statele Unite vor inaugra acest scut ca fiind operational.

BA: Da, am discutat aceste aspecte si cu Frank Rose in cursul zilei de ieri (joi) si cu viceamiralul Syring, care este seful Agentiei Statelor Unite antiracheta, la Sevilia, marti. Am discutat si cu comandantul flotei a 6-a din Mediterana, viceamiratul Foggo, care va prelua in coordonare facilitatea de la Deveselu dupa ce va deveni operationala. Am primit toate asigurarile din partea americana ca acest calendar va fi respectat. Practic, pasii sunt finalizarea tuturor constructiilor, tuturor elementelor care constitutie facilitatea de la Deveselu pana la finalul anului, integrarea acestei facilitati in sistemul NATO antiracheta undeva in primavara anului viitor, dupa care la summit-ul din Polonia din iulie ar trebui sa inregistram inca un pas in dezvoltarea sistemului NATO antiracheta in ansamblul sau. Nu este doar facilitatea de la Deveselu componenta a acestei evolutii, si si cele patru nave americane de tip Aegis, cu interceptori antiracheta la fel ca si cei din Romania, care sunt desfasurate deja in portul Rota din Spania. Mai sunt si alte contributii voluntare ale unor state membre aliate, iata ca scutul avanseaza in directia cea buna.

Rep: Evolutiile din Siria, implicarea Rusiei in sustinerea regimului lui Bashar al Assad, grabesc toate acestea procesul de care vorbiti?

BA: Nu, calendarul este deja stabilit cu destul de mult timp in urma. Si, ma bucur sa spun, asa cum constata si viceamiralul Searing, seful agentiei SUA anti-racheta, ne-am tinut de acest calendar intr-un mod extrem de atent.

Rep: Apropo de Siria, ambasadorul Statelor Unite la NATO a declarat miercuri ca Romania, care si-a pastrat cum stim deschisa ambasada din Damasc, ar putea contribui la o solutie politica la criza siriana. Intrebarea, desigur, este ce poate face Romania, mai exact, in Siria?

BA: Ambasada de la Damasc a ramas deschisa, si a ramas deschisa cel putin pentru doua argumente: in primul rand, pentru a acorda sprijin comunitatii de romani din Siria, pentru ca sunt in continuare cel putin 10.000 de cetatenti romani in Siria in familii mixte, mai ales femei si copii, care au nevoie de asistenta consulara daca este nevoie. In al doilea rand, pentru a observa, pentru a culege informatii despre situatia din teren si a pastra un canal de  legatura cu autoritatile siriene. Si evident ca acest canal de legatura poate sa fie utilizat si atunci cand procesul de tranzitie sau procesul de negociere politica pentru conflictul sirian se va declansa. Noi speram ca acest proces sa se declanseze cat mai curand.

Rep: Intrebarea este ce poate sa faca mai exact Romania pentru a se implica, pentru a contribui la o solutie politica?

BA: Inca o data, avem o cunoastere as spune buna si foarte buna a situatiei din Siria. Avem niste contacte foarte bune cu diversi reprezentanti ai autoritatilor siriene. Reprezentam  nu doar intersele Romaniei in Siria, ci ambasada de la Damasc reprezinta si interesele Canadei, Frantei, Australiei, Republicii Moldova, de exemplu, in Siria, prin urmare repezinta un canal foarte util de transmitere a informatiilor, a mesajelor, daca este nevoie. […]/ integral pe hotnews.ro

Criza din Siria: Armata turca sustine ca avioanele sale de lupta au fost hartuite de avioane si sisteme de rachete siriene/ Armata siriana avanseaza in vestul tarii dupa bombardamentele aeriene ruse

Armata siriana, sustinuta de militia aliata, a avansat in vestul Siriei dupa ce Rusia a efectuat atacuri aeriene intense in in jurul autostrazii care leaga principalele orase din zona, a anuntat duminica un grup care monitorizeaza conflictul. Aviatia rusa a efectuat in ultimele 24 de ore 64 de zboruri asupra Siriei, distrugand pozitii ale Statului Islamic, tabere de antrenament si depozite de munitii, a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii, iar presedintele rus Vladimir Putin a iesit duminica sa declare ca  Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria.

La randul sau coalitia accidentala condusa de SUA a anuntat ca au lansat sambata 24 de lovituri aeriene asupra Statului Islamic in Siria si Irak. Noi probleme au aparut si la granita siriano-turca, Ankara anuntand ca avioane de lupta si sisteme de rachete siriene au hartuit sambata avioane turce F-16 in apropiere de zona de granita turco-siriana, aducand din nou in conflict flancul sud-estic al NATO.

Avioane de lupta si sisteme de rachete siriene au hartuit sambata avioane turce F-16 in apropiere de granita turco-siriana, a anuntat duminica armata turca, aducand din nou in conflict flancul sud-estic al NATO, transmite Reuters.

Sisteme de rachete stationate in Siria au “interferat” cu trei avioane de lupta turce, care se numara printre cele 12 avioane F-16 care patruleaza granita. De asemenea, aeronavele au fost hartuite timp de 35 de secunde de doua avioane SU-22, SU-24, a informat Comandamentul General intr-un comunicat de presa.

Weekend-ul trecut, Turcia a raportat doua incursiuni ale unor avioane de lupta rusesti in spatiul sau aerian si a declarat ca un avion de vanatoare MIG-29, precum si sisteme de rachete stationate in Siria, au “interferat” cu patrulele sale aeriene. NATO a descris aceste avenimente ca fiind “extrem de periculoase” si “inacceptabile“.

—————-
16:05 Coalitia condusa de NATO a efectuat 24 de atacuri aeriene impotriva Statului Islamic

SUA si aliatii sai au lansat sambata 24 de lovituri aeriene asupra Statului Islamic in Siria si Irak, a anuntat duminica Comandamentul comun intr-o declaratie de presa citata de Reuters.

17 atacuri au avut loc in Irak, fiind tintite pozitii ale Statului Islamic din apropierea a 10 orase. Au fost lovite unitati tactice, cladiri, armament, pozitii de lupta etc.

In Siria, 7 atacuri aeriene au lovit tinte similare, inclusiv un punct de colectare a titeiului.

15:23 Convoiul liderului Statului Islamic, lovit de aviatia irakiana. Nu exista informatii despre starea lui Abu Bakr al-Bagdadi

Fortele aeriene irakiene au lovit, duminica, convoiul liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, in provincia Anbar din vestul tarii, in apropiere de granita cu Siria. In acest moment nu exista informatii despre starea lui Abu Bakr al-Bagdadi, potrivit Reuters, care citeaza un comunicat al armatei irakiene.

15:09 Rusia a efectuat 64 de misiuni aeriene impotriva Statului Islamic in siria in ultimele 24 de ore

Aviatia rusa a efectuat in ultimele 24 de ore 64 de zboruri asupra Siriei, distrugand pozitii ale Statului Islamic, tabere de antrenament si depozite de munitii, a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii, citat de Reuters.

In total, 63 de lovituri aeriene au distrus 53 de pozitii sortificate din provinciile Hama, Lattakia, Idlib, si Raqqa, a precizat ministerul.

14:42 Vladimir Putin: Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria

Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria, a declarat duminica presedintel rus Vladimir putin, potrivit agentiei Interfax, transmite Reuters.

Putin sustine ca Rusia nu vede o diferenta intre gruparile sunite si cele siite, mai scrie Interfax, citand un interviu televizat in Orientul rus.

Ora 14:10 Armata siriana avanseaza in vestul tarii dupa bombardamentele aeriene ruse

Armata siriana, sustinuta de militia aliata, a avansat in vestul Siriei dupa ce Rusia a efectuat atacuri aeriene intense in in jurul autostrazii care leaga principalele orase din zona, a anuntat duminica un grup care monitorizeaza conflictul, citat de Reuters.

Dupa ciocniri violente, soldate cu morti, armata si milia Hezbollah din loban au preluat controlul asupra Tal Skik, o zona inalta din provincia Idlib, apropiata de pozitiile detinute de insurgenti de-a lungul autostrazii, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Agentia publica siriana de stiri SANA a anuntat ca Tal Skik se afla acum sub controlul armatei siriene, dupa “o operatiune militara extinsa” pe teren, sustinuta de loviturile aeriene ruse impotriva “organizatiilor teroriste” din zona. […]/ integral pe hotnews.ro

Vladimir Putin: Rusia nu va trimite trupe terestre in Siria. Nu suntem angajati intr-o cursa a inarmarii cu Occidentul

Presedintele rus Vladimir Putin a repetat duminica, faptul ca Rusia nu intentioneaza sa trimita trupe terestre in Siria: “Nu avem de gand sa o facem, iar prietenii nostri sirieni stiu asta”, a declarat Putin intr-un interviu pentru postul de televiziune Rusia 1, citat de AFP. Potrivit liderului de la Kremlin, obiectivul interventiei militare a Rusiei in Siria este “sa stabilizeze autoritatile legitime si sa creeze premisele pentru punerea in aplicare a unui compromis politic”. Vladimir Putin a subliniat si ca Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria.

Vladimir Putin a sustinut, de asemenea, ca Rusia nu este angajata intr-o “cursa a inarmarii” cu Occidentul, in pofida demonstratiei de forta a armatei ruse: “Nu este vorba despre o cursa a inarmarii. Este vorba despre faptul ca armele moderne se imbunatatesc si se schimba. Motivul este ca vrem sa fim la zi (cu armamentul – n.red.) Alte tari sunt chiar mai rapide. Din acest motiv trebuie sa tinem pasul”, a afirmat Putin.

Aviatia rusa a efectuat in ultimele 24 de ore 64 de zboruri asupra Siriei, distrugand pozitii ale Statului Islamic, tabere de antrenament si depozite de munitii, a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii.

Rusia a inceput atacurile aeriene in Siria in sprijinul aliatului sau, presedintele sirian Bashar al-Assad, pe 30 septembrie. Rusia, aliat fidel al regimului de la Damasc, sustine ca atacurile sale aeriene vizeaza gruparea terorista Statul Islamic, insa Occidentul a acuzat in repetate randuri ca atacurile sunt indreptate impotriva opozitiei siriene.

Convoiul liderului Statului Islamic si o locatie unde acesta urma sa se intalneasca cu alti comandanti ai ISIS, bombardate de aviatia irakiana. Cativa lideri ai Statului Islamic au fost ucisi. Nu exista informatii despre Abu Bakr al-Baghdadi

Fortele aeriene irakiene au bombardat, duminica, convoiul liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, in provincia Anbar din vestul tarii, in apropiere de granita cu Siria. In acest moment nu exista informatii despre starea lui Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit Reuters, care citeaza un comunicat al armatei irakiene. Armata irakiana a precizat că forțele aeriene au bombardat si o locație în care Bagdadi planificase sa se intalneasca cu alti comandanti ai Statului Islamic. “Multi lideri ai grupului au fost ucisi sau raniti”, sustine armata irakiana.

UPDATE Ora 18:52: Cativa lideri ai Statului Islamic au fost ucisi in bombardamentul de duminica, insa Abu Bakr al-Baghdadi nu se afla printre ei si nu exista informatii despre el, potrivit Reuters.

“Fortele aeriene irakiene au bombardat convoiul teroristului Abu Bakr al-Baghdadi in timp ce se indrepta spre Karbala pentru a participa la o intalnire cu comandantii Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic – n.red.)”, a aratat armata irakiana, intr-un comunicat.

“Locatia intalnirii a fost, de asemenea, bombardata si multi dintre liderii grupului au fost ucisi sau raniti. Soarta lui al-Baghdadi este necunoscuta, el fiind transportat de un vehicul. Starea lui de sanatate este inca neclara”, au declarat reprezentantii armatei irakiene.

In noiembrie 2014, in urma loviturilor aeriene conduse de SUA impotriva unui convoi al Statului Islamic in apropierea orasului irakian Mosul, media internationala a fost inundata de zvonuri conform carora liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi ar fi fost ranit sau chiar ucis.

Al-Baghdadi este asociat cu cresterea ISIS intr-o entitate transnationala, care controleaza teritorii si detine toate parghiile unui stat.

Presa britanică scrie că SUA și Polonia au semnat un acord privind amplasarea de armament greu în Polonia, anul viitor, pentru apărarea contra amenințării rusești.

Tensiunile dintre Occident și Rusia, pe tema Europei de Est, au escaladat vineri, după ce au apărut detalii legate de un acord între Washington șu Varșovia, pentru a desfășura permanent armament greu în Polonia, până anul viitor.

Desfășurarea americană, menită să calmeze îngrijorările legate de amenințarea rusească pentru Polonia și securitatea regională, a venit în timp de diplomații UE vor să atragă de partea Occidentului Belarus, aliatul Moscevei, prin renunțarea la sancțiunile economice împotriva președintelui țării, Alexander Lukașenko.

Ministrul polonez al Apărării a declarat că echipamentele militare americane, care includ tancuri, transportoare blindate și muniție, vor fi depozitate potrivit unui acord semnat la începutul acestei săptămâni.

„Acordul prevede ca echipamentul american să fie amplasat în țara noastră și va întări prezența aliatului nostru, îmbunătățind atât securitatea Poloniei, cât și pe cea regională”, a spus Jacek Sonta, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Aceste echipamente ar trebui să ajute armata americană să reacționeze rapid la orice amenințare asupra flancului estic al NATO,

Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării, spune că acum, după ce acordul a fostsemnat, urmează să fie discutate detaliile, ce echipament va fi amplasat în ce loc, dar Polonia speră să ca acest lucru să se întâmple până la mijlocul anului viitor, înainte de summitul NATO de la Varșovia, din iulie.

Polonia a perceput cu neliniște ocuparea Crimeei de către Rusia și intervenția rusească în estul Ucrainei și a cerut o prezența mai mare a NATO în Europa Centrală, pentru a supraveghea mai bine politicile expansioniste ale vecinului său din nord.

Dar prezența acestor forțe va înfuria Rusia, care se opune desfășurării de trupe sau echipamente în statele membre NATO din estul Europei.

Miercuri, Rusia a denunțat decizia britanicilor de a trimite 125 de soldați în statele baltice, spunând că „pune sub semnul întrebării stabilitatea din regiune”.

Crima monstruoasă care s-a petrecut sâmbătă, în Capitala Turciei, a lăsat o lume întreagă cu gura căscată. O țară puternică și de mare încredere pentru turiștii din întreagă lume, inclusiv pentru cei români, a devenit dintr-o dată, scena unui adevărat măcel.

Câteva detalii însă despre tensiunea din Turcia au fost dezvăluite, azi, de fostul ambasador al Serbiei la Ankara, Dușan Spasojevici.

Acesta spune că problemele au început din momentul în care partidul președintelui Erdogan a pierdut majoritatea absolută.

“Au fost mari probleme în ultimele săptămâni din cauza faptului că pentru prima oară din 2013, Erdogan nu a mai reușit să câștige o majoritate absolută pentru a guverna. Asta a făcut ca toată lumea să suspecteze pe toată lumea și situația a devenit foarte instabilă. Alegeri sunt programate pe 1 noiembrie, Turcia este extrem de implicată în criza siriană și toate acestea se reflectă în viața de zi cu zi”, a spus diplomatul.

Spasojevici afirmă că un astfel de atac putea fi prevăzut.

“Un atac similar a avut loc în iunie, iar ce s-a întâmplat azi va produce diviziuni și mai mari. Kurzii vor vota pentru partidul lor, Erdogan își va reafirma poziția ca un lider democratic. Este o zi neagră pentru Turcia, e cel mai agrav atac înregistrat în istoria modernă a țării”, a spus sârbul.

Fostul ambasador al Serbiei afirmă că Turcia este supusă la mari presiuni externe.

“Turcia este prinsă între ciocan și nicovală, adică între Rusia și Statele Unite ale Americii. În timp ce Washingtonul a fost criticat la Ankara, totuși turcii susțin acțiunile SUA în Siria și critică Rusia, dar, pe de altă parte, Președintele Vladimir Putin a fost primul care s-a oferit să ajute în aceste momente. S-a creat și deschis un front împotriva kurzilor, care sunt cam 15 milioane, ceea ce înseamnă că unul din cinci cetățeni turci este kurd. Turcia este într-o căutare continuă a unui echilibru și Erdogan nu îl găsește. Situația este extrem de instabilă și ar putea continua și după 1 noiembrie, când am putea și mai multe acțiuni de acest gen”, a adăugat diplomatul într-o emisiune la televiziunea B92.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “SUA EVOCA POSIBILITATEA UNUI RASPUNS MILITAR LA ADRESA RUSIEI/ Efectivele fortei de reactie rapida NATO din Europa de Est se DUBLEAZA/ Din nou despre ROLUL ROMANIEI in CONFLICTUL SIRIAN/ TENSIUNI SUA – RUSIA – TURCIA

  1. Observ ce bine a izbutit Rusia sa intre in gratiile occidentului cu interventia sa in Siria, cum comenta cineva pe aici. Trebuie ca rusii sunt tare mirati ca nu le-a iesit pasienta… (glumesc, evident! Cea mirata sunt eu care nu inteleg cum si-ar putea imagina cineva ca demersul Rusiei avea sa fie bine vazut de SUA care pompeaza la greu in IS sub pretextul – penibil si tot mai albastru – ca, ce sa vezi, este greu de contracarat iar tintele sunt sistematic ratate).

    Este probabil f greu mentalului colectiv romanesc sa priceapa schimbarea de paradigma mondiala in planul centrelor de putere si al intereselor lor (schimbare altfel fireasca si predictibila, ca de cand e lumea asa se intampla), si ca Fat-Frumos la care Ileana Cosanzeana mioritica a visat intotdeauna sa o salveze din ghearele balaurului rosu, este si el un balaur, poate si mai teribil. We are still in denial…

  2. Pai absolut nimeni draga Doroteea nu si-a imaginat vreodata ca SUA putea fi de acord cu demersurile Rusiei. Deosebit de dubios este faptul ca Europa , mai ales Bruxell-ul incepe sa se sarute suav cu Putin in vazul tuturor. Deosebit de suspect este valul imens de admiratie a populatiei occidentale la adresa lui Putin (vorbim despe occidental decazut format din atei, comunisti, nazisti, progresisti, satanisti, ecologisti, si in fine, cam toata suflarea ocidentala atat de blamata de voi, prorusii ). Si nu numai in Europa se-ntampla acest lucru. Admiratia pentru ”sarmana Rusia cea mantuitoare” si ”incoltita” se intinde ca o pecingine pe toate continentele. Admiratia lumii intregi pentru Rusia este SUSPECTA. Faptul ca tu esti mirata , asta nu ma mira 🙂 . Ce trebuie sa fac ? sa ma bucur nevoie mare ca ”maica ortodoxista Rusia” prinde putere in toata lumea ? Romania cunoaste bine ”ortodoxismul rusesc” si nu inghite vrajeala Bisericii ruse care sustine cica ”razboiul sfant al Rusiei impotriva terorismului”. PArca suna a comunicat jihadist. Iar admiratia generala la adresa Rusiei imi spune mai degraba ca fiarei I se da putere , tot mai multa putere. Si probabil ca tot avansul tehnologic occidental impreuna cu tot pachetul de legi aberante plus reducerea libertatilor cetatenilor, toate absolut toate vor fi date la pachet in mainile Rusiei marete. Sa dea Domnul sa ma insel, dar vom vedea cum vor decurge lucrurile. Oricum ceea ce face Merkel (iubita lui Putin), Hollande, Juncker ,marea iubire a lui Putin numita Le Pen precum si toata sleahta de progresisti europeni iubitori ai utopiilor staliniste, confirma oarecum ceea ce pare evident.
    Ca SUA pompeaza bani in ISIS…hai las-o ca macane. Atat SUA cat si Rusia pompeaza bani la greu in toate directiile. Ca doar sunt doua mari imperii….si de ce nu, daca ele chiar pot 🙂 ?
    Intelegem bine cum stau treburile . Propaganda bolsevica insa este de-a dreptul funny uneori iar de cele mai multe ori de o nesimtire iesita din comun.

  3. Pingback: RUSIA AMENINTA ROMANIA. Moscova cere renuntarea la SCUTUL ANTIRACHETA “CAT NU E PREA TARZIU”/ Conflictul din Siria: RAZBOI INTRE SIRIA SI SUA PRIN INTERPUSI/ Concluziile anchetei prabusirii avionului MH17 in Estul Ucrainei. CE CAUTA AVIONUL IN
  4. Tovarasu… admiratia lumii pentru Putin si Rusia, in contextul actual, in care SUA arata ca o gramada de gunoi, plina de minciuni sfruntate, agresivitate si ipocrizie, este cat se poate de fireasca. SUA si cozile de topor se incurca in propria plasa, iar rusii le-au tras-o peste bot cu propriul discurs. Eu nu-l admir pe Putin, cu atat mai putin SUA de azi, ca sa nu avem vorbe.
    Iar Europa trebuie sa se debaraseze cat mai curand posibil de SUA, dusmanul cel mai periculos la adreasa democratiei si libertatii in lume( e cel mai periculos caci POATE!), cel mai periculos dusman al Europei la ora actuala, puterea care, in perspectiva pierderii hegemoniei, poate arunca lumea intr-un razboi devastator. Orice imperiu se prabuseste pana la urma, conteaza cu ce zgomot. Sceleratii nu vor sa accepte asta.

  5. Pingback: SEFUL PENTAGONULUI critica RUSIA pentru “ZANGANITUL ARMELOR NUCLEARE” si punerea in pericol a ORDINII MONDIALE. Oficialul american anunta ca SUA se va “REPOZITIONA” si ca pregateste “SURPRIZE MILITARE”/ La CHISINAU s-a
  6. Pingback: PERICULOS, POSIBIL CASUS BELLI: TURCIA DOBOARA UN AVION RUS | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: Confruntarea marturiilor: TURCIA PUNE LA DISPOZITIE PRESUPUSE INREGSTRARI CU AVERTISMENTELE, PILOTUL SUPRAVIETUITOR NEAGA EXISTENTA LOR/ Fiul lui ERDOGAN, acuzat de afaceri cu ISIS/ MIZELE MAJORE ALE CORIDORULUI SIRIAN PE CARE SE INFRUNTA RUSIA CU TURCIA.
  8. Pingback: RUSIA PRETINDE CA ARE DOVEZI ALE COMERTULUI TURCIEI CU ISIS/ Grecia se alatura Rusiei in conflictul avionului doborat/ PUTIN AMENINTA CU REPRESALII PENTRU INCLUDEREA MUNTENEGRU IN NATO/ Germania vrea detensioare cu Rusia si Nord Stream 2/ ORBAN “VED
  9. Pingback: PUTIN: TURCIA VA REGRETA NU ODATA CE A FACUT. Presedintele rus a exclus un raspuns militar. RETORICA INFLAMATA INTRE MOSCOVA SI ANKARA/ SUA trimite trupe “speciale” in IRAK/ SCUTUL DE LA DEVESELU – operational din 18 decembrie/ SUA trimi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare