IN LUPTA IMPOTRIVA ISIS, SUA ATACA O GARNIZOANA… SIRIANA/ Turcia denunta o ”PROVOCARE” a Rusiei/ IRAKUL a cerut retragerea TRUPELOR TURCESTI de la Mosul/ Rusia acuza SUA de ”MUSAMALIZAREA” contrabandei cu petrol a ISIS/ Atacul armat din California – anchetat ca ATENTAT TERORIST/ Polonia vrea ARME NUCLEARE de la NATO

7-12-2015 12 minute Sublinieri
sursa foto: http://www.independent.co.uk/

sursa foto: http://www.independent.co.uk/

Un atac care se presupune că ar fi fost al coaliției conduse de SUA a ucis patru militari sirieni, conform unuia dintre grupurile de monitorizare, citate de BBC News.

Lovitura a avut loc în provincia Deir al-Zour, care este controlată în cea mai mare parte de gruparea Statul Islamic, anunță Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Dacă se adeverește informația, ar fi primul atac al coaliției în care ar fi ucise forțe guvernamentale siriene.

Observatorul, cu sediul la Londra, spune că în atac au fost răniți alți 13 militari.

Atacul a lovit o parte a taberei militare Saeqa, lângă orașul Ayyash. Statul Islamic controlează o mare parte a provinciei, inclusiv a capitalei acesteia, Deir al-Zour.

Un alt atac asupra orașului, tot al coaliției, azi-noapte, a ucis o femeie și doi dintre copiii ei.

Deir al-Zour este provincia care leagă capitala de facto a Statului Islamic, Raqqa, de teritoriile controlate de aceeași grupare în Irak. Zonele bogate în petrol sunt surse importante de venituri pentru SI.

Coalițiția condusă de SUA a început să atace în Siria din septembrie 2014. Săptămâna trecută, Marea Britanie a început și ea bombardamentele anti-ISIS în Siria, extinzând campania pe care o avea în Irak. Și Franța bombardează în zonă, după ce Statul Islamic a revendicat atacurile teroriste din Paris, în 13 noiembrie.

Ministerul de Externe de la Damasc a calificat drept ” agresiune odioasă” raidul aerian al Coaliției conduse de SUA asupra unei baze militare siriene și a înaintat o notă de protest în acest sens Consiliului de Securitate al ONU.

Conform agenției oficiale de presa Sana, citată de ziarul La Repubblica, “atacul forțelor americane asupra unei cazărmi militare siriene din provincia Deir Ezzor, din estul țării, reprezintă “o agresiune odioasă” , se spune în nota de protest înaintată Consiliului de Securitate al ONU de către oficialii de la Damasc.

Textul menționează că patru avioane ale Coaliției au lansat nouă rachete asupra unei baze a armatei siriene, provocând moartea a trei soldați și rănirea altor 13. În urma atacului aerian au fost distruse trei blindate și un depozit de arme și muniții. Guvernul sirian solicită secretarului general al Națiunilor Unite și Consiliului de Securitate să condamne “cu fermitate această agresiune odioasă” care contravine obiectivelor Cartei Națiunilor Unite.

Damascul solicită, de asemenea, ONU, să ia măsuri imediate pentru ca “astfel de agresiuni să nu se mai repete”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susține însă că raidurile coaliției ar fi vizat o tabără de antrenament a armatei, aflată la doi km de o localitate aflată sub controlul ISIS.

La rândul lor, americanii au negat, precizând, prin vocea unui purtător de cuvânt al coaliției, colonelul Steve Warren, că nu s-a efectuat niciun raid aerian împotriva armatei siriene, de la Deir Ezzor, ci la o distanță de 55 de km.

  • Gandul.info: 

Turcia, furioasă după ce un militar rus agită un lansator de rachete în Strâmtoarea Bosfor

Turcia şi-a exprimat indignarea faţă de imagini, publicate de presa turcă, în care apare un militar rus ce pare să aibă asupra sa un lansator de rachete, în timp ce nava la bordul căreia se afla traversa Strâmtoarea Bosfor, relatează BBC News online.

Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a denunţat incidentul drept o “provocare”.

Presa turcă a publicat imegini în care un rus ţine un lansator de rachete pe umăr în timp ce se afla pe punte.

www.hurriyetdailynews.com

www.hurriyetdailynews.com

Relaţiile ruso-turce s-au deteriorat semnificativ după ce Ankara a doborât un avion rusesc de război despre care a afirmat că a intrat în spaţiul aerian turc.

De asemenea, un pilot rus a fost ucis, ceea ce a determinat Kremlinul să reacţioneze cu furie şi să impună sancţiuni economice.

În imaginile publicate de presa turcă apare un militar rus, la bordul navei Caesar Kunikov, cu baza la Sevastopol, în timp ce traversează Strâmtoarea Bosfor.

“Etalarea ostentativă a unei rachete de către un militar rus, la bordul unei nave ruseşti de război, sau a altor asemenea arme antiaeriene este o pură provocare”, a declarat Cavusoglu, citat de cotidianul Hurriyet.

Potrivit unui tratat din timpul Primului Război Mondial, Turcia este obligată să permită tuturor navelor să traverseze strâmtoarea, care străbate Istanbulul.

Strâmtoarea Bosfor este singura cale de acces a Flotei ruse la Marea Neagră către Mediterana şi oceanele lumii.

Irakul acuză Turcia că îi încalcă suveranitatea şi îi cere retragerea trupelor din Mosul

Primul ministru irakian Abadi, a declarat sâmbătă că prezenţa trupelor armate turceşti în regiunea Mosul, deţinută de Statul Islamic, este o „încălcare serioasă” a suveranităţii Irakului. Acesta a cerut retragerea imediată a soldaţilor turci care desfăşoară operaţiuni în nordul teritoriului, scrie Al-Jazeera.

Liderul guvernului din Irak susţine că pătrunderea „unui batalion armat” de luptători turci în zona Nivenah, în apropiere de Mosul s-a realizat fără niciun fel de permisiune. Acolo puterea este deţinută de grupul terorist ISIS.

Corespondentul Al-Jazeera confirmă intrarea soldaţilor turci pe teritoriul irakian, la invitaţia guvernatorului din Mosul, Atheel Nujaifi, care se află la conducerea unor formaţiuni locale numite Hashd al-Watani (Frontul de Mobilizare Naţională).

„Avem nevoie de mai mult ajutor pentru a lupta împotriva ISIS, iar dacă Turcia este dispusă să ne ofere un astfel de sprijin, îl vom accepta”, ar fi transmis conducerea de la Mosul către capitala Irakului. Ministrul de Externe irakian a spus, pentru televiziunea naţională de la Bagdad că desfăşurările de trupe turceşti reprezintă „o incursiune” şi că respinge orice fel de operaţiuni militare care nu se realizează în colaborare cu guvernul din care face parte.

Un oficial turc responsabil cu securitatea care a dorit să rămână anonim a declarat pentru Reuters că trupele s-au fi deplasat către Mosul însoţite de vehicule blindate, o mişcare despre care coaliţia statelor care luptă împotriva ISIS avea perfectă cunoştinţă. Un video lansat pe site-ul turcesc al publicaţiei proguvernamentale Yeni Safak arată platforme care transportă vehicule ale armatei în timpul nopţii, pe care le descrie drept un convoi ce însoţeşte soldaţii turci către Bashiqua.

Irakul solicită retragerea

Un oficial militar kurd stabilit în prima linie a frontului de la Bashiqua, la nord de Mosul, a spus că în noaptea de miercuri spre joi, în tabăra din teritoriu, au sosit omologi turci, escortaţi de echipaje de protecţie. Acesta a afirmat că nu are imaginea clară a numărului persoanelor aflate acolo şi că refuză să facă speculaţii.

Tabăra este folosită de un grup numit Hashid Watani (mobilizare naţională) care este alcătuit mai ales dinpersoane care au făcut parte din efectivele poliţiei irakiene şi voluntari din Mosul. Aceasta a fost înfiinţată de fostul guvernator Atheel al-Nujaifi, care întreţinea relaţii apropiate cu Turcia.

„Soldaţii noştri sunt deja în Irak. Un batalion de militari a ajuns deja acolo. Antrenamente se făceau în acea regiune încă de acum doi sau trei ani. Această defăşurare de forţe face parte din ceea ce înseamnă pregătire”, a declarat un înalt oficial turc.

„Acţiunile nu fac parte din lupta împotriva Daesh (ISIS)”, a adăugat un conducător turc, menţionând că cel puţin 20 de vehicule blindate însoţeau convoiul, ca măsură de protecţie.

La Washington, doi conducători cu funcţii înalte în structurile apărării americane au declarat vineri că Statele Unite au cunoştinţă de deplasarea a sute de soldaţi turci în nordul Irakului, dar că mişcarea nu face parte din activităţile coaliţiei conduse de SUA.

Aceste evenimente vin pe fondul ultimelor tensiuni dintre Bagdad şi Ankara, cu toate că între cele două există un istoric serios de neînţelegeri, dintre care cele mai cunoscute sunt acelea referitoare la veniturile obţinute pentru petrolul din regiunea kurdă.

Ministrul apărării irakian Khaled al-Obeidi i-a transmis omologului său turc că sutele de soldați turci desfășurați în interiorul Irakului în apropierea orașului Mosul, aflat sub controlul grupării Statul Islamic (SI), au fost trimise fără ca Bagdad să fi fost informat și de aceea ei trebuie să fie retrași, informează Reuters.

Al-Obeidi a spus că ministrul apărării turc i-a explicat că desfășurarea militarilor a fost necesară pentru a-i proteja pe instructorii turci care pregătesc forțele irakiene în vederea recâștigării controlului asupra orașului Mosul. Oficialul irakian a estimat însă că reacția Ankarei în acest caz a fost disproporționată.

‘Ar fi fost posibil să avem un fel de coordonare a priori fără a crea circumstanțe care au contribuit la o criză între cele două țări’, a afirmat ministrul irakian.

În ultimele zile, președintele, prim-ministrul și ministrul de externe irakieni au obiectat față de desfășurarea forțelor turce în nordul Irakului, considerată un act ostil și o încălcare a dreptului internațional. MAE irakian l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul Turciei la Bagdad.

Totuși, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat sâmbătă că este vorba despre o simplă rotație de rutină a trupelor turce desfășurate la 30 de kilometri nord-est de Mosul, la cererea guvernatorului acestui oraș și în coordonare cu Ministerul Apărării irakian.

Masurile de retorsiune adoptate de Moscova impotriva Ankarai ar putea costa economia turca 9 miliarde de dolari “in cel mai negru scenariu“, a apreciat luni vicepremierul turc insarcinat cu Economia, Mehmet Simsek, citat de AFP.

“Vorbim de o cifra de 9 miliarde de dolari in cel mai negru scenariu”, a spus Simsek, intr-un interviu la televiziunea NTV. “Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3 sau 0,4% din PIB”, a adaugat el.

Turcia si Rusia traverseaza cea mai grava criza diplomatica de la Razboiul rece, dupa ce un avion militar rusesc a fost doborat in 24 noiembrie de catre armata turca.

Rusia a anuntat masuri de retorsiune impotriva Turciei, vizand in special turismul, energia, constructiile si agricultura.

“Exista o reducere a numarului de turisti de 603.000. Exista o incetinire in constructii”, a subliniat Simsek, care a subliniat ca Turcia nu este in favoarea unei escaladari a tensiunilor. Insa “daca Rusia mentine aceasta atitudine (…) toata gama de masuri disuasive ar putea fi adoptata”, a amenintat el, fara a oferi detalii.

Presedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a spus sambata ca Turcia va gasi alti furnizori de energie in defavoarea Rusiei, care asigura in prezent 55% din necesarul de gaz si 30% din cel de petrol.

“Este posibil sa fie gasiti alti furnizori”, a spus Erdogan, intr-un discurs televizat, referindu-se in special la Azerbaidjan si Qatar.

Ankara importa 90,5% din petrolul consumat si 98,5% din gazul natural.

Ministerul rus al Apărării a răspuns, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook, declaraţiilor făcute de oficialii de la Washington, cu privire la traficul de petrol către Turcia, din zonele siriene controlate de gruparea SI, calificat drept “nesemnificativ” şi a precizat că “declaraţiile par un teatru al absurdului”, informează AFP, citat de Mediafax.

“Declaraţiile Pentagonului şi Departamentului de Stat par un teatru al absurdului”, adaugă precizat rus, sugerând Washingtonului “să privească imaginile filmate de (propriile) drone, care au fost de trei ori mai numeroase în ultima vreme în zona frontierei turco-siriene şi în zonele petrolifere”.

Mai mult, ministerul rus a acuzat SUA că ar muşamaliza traficul de petrol.

“Când oficialii americani spun că nu văd cum petrolul teroriştilor este traficat în Turcia (…) miroase rău a dorinţă de a muşamaliza aceste acţiuni”, a precizat ministerul sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

Emisarul special al SUA şi coordonator pentru afaceri energetice internaţionale, Amos Hochstein, a declarat vineri că volumul de petrol traficat în Turcia din zonele siriene controlate de gruparea Stat Islamic este “nesemnificativ”, atât ca volum de petrol, cât şi de venituri.

Comentariile sale au intervenit după ce Moscova a acuzat Ankara că profită de pe urma petrolului vândut de gruparea SI, alimentând tensiunile după doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă, la graniţa siriană.

Departamentul de Stat a respins acuzaţiile Moscovei la adresa aliatului său din cadrul NATO, care îl vizau direct pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi familia sa, insistând că nu există dovezi în acest sens.

Oficiali NATO estimează că veniturile grupării SI din petrol se ridică la 1-1,5 milioane de dolari pe zi, dar speră că au fost reduse de raidurile aeriene ale SUA, Marii Britanii şi Franţei.

Statul Islamic a invadat Afganistanul și a capturat mai multe zone ale țării.

Gruparea teroristă ar fi capturat mai multe districte la sud de Jalalabad, cu ajutorul a aproximativ 1.600 de luptători.

Gruparea a postat pe Twitter mai multe imagini care arată și o tabără de antrenament din Afganistan, în timp ce din zonă au fugit zeci de mii de civili.

Armata nu face față amenințărilor, numărul deceselor în rândul militarilor fiind de aproximativ 500 pe lună.

Barack Obama şi-a expus duminică strategia privind o înfrângere a Statului Islamic (SI), dar fără să prezinte vreo schimbare în politica Statelor Unite în lupta împotriva a ceea ce a catalogat drept o “nouă fază” a ameninţării teroriste, după atacul armat din California, relatează Reuters online.

Într-un rar discurs pe care l-a susţinut în Biroul Oval, şeful statului a încercat să liniştească o opinie publică americană tot mai îngrijorată în legătură cu lupta împotriva jihadismului, care până nu demult părea să se poarte în străinătate. Însă aceste declaraţii nu au reuşit să-i calmeze pe criticii săi republicani, care-l acuză de mult timp că subestimează puterea militanţilor.

Pe un ton măsurat, el şi-a folosit cele 14 minute al intervenţiei televizate pe postul naţional pentru a trasa, cu atenţie, o linie între ceea ce va face şi ce nu va face. Obama s-a angajat, de exemplu, să-i “vâneze pe conspiratorii terorişti” oriunde s-ar afla. Însă “nu trebuie să ne lăsăm atraşi din nou într-un război terestru îndelungat şi costisitor în Irak şi Siria”, a subliniat el.

Obama a susţinut acest discurs la patru zile după ce Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, născut în Statele Unite, şi soţia sa pakistaneză Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul în timpul unei petreceri a unor funcţionari publici la San Bernardino, în California, omorând 14 oameni. Cuplul a fost ucis câteva ore mai târziu într-un schimb de focuri cu poliţia.

El a condamnat atacul drept “un act terorist menit să omoare oameni nevinovaţi”. Dar, în opinia sa, drama de la San Bernardino a arătat că “ameninţarea teroristă a evoluat într-o nouă fază”, în contextul în care SI a folosit Internetul pentru a “otrăvi minţile” unor potenţiali atacatori.

Preşedintele american a făcut totodată o legătură între securitatea naţională şi necesitatea unui control asupra armelor de foc în urma acestui ultima atac armat în masă.

san bernardinoPoliţia federală (FBI) anchetează acest atac în stil paramilitar din California ca fiind inspirat de către SI, care deţine controlul asupra unor bucăţi vaste din Siria şi Irak şi care şi-a extins operaţiunile în afara fiefului din Orientul Mijlociu, incusiv printr-o complicitate în atacurile de la Paris, de pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Însă Obama, a cărui reţinere contrastează puternic cu declaraţiile înflăcărate ale preşedintelui francez Francois Hollande de după atacurile de la Paris, care a promis un răspuns “nemilos”, a sbliniat că nu există nicio dovadă a faptului că atacul din California a fost comis de către vreo grupare militantă din străinătate sau că ar face parte dintr-un complot intern mai larg.

Cu toate acestea, el a încercat să arate că administraţia gestionează criza, în pofida noilor probleme ridicate de apărarea ţării faţă de extremismul intern.

“Ameninţarea terorismului este reală, dar o vom depăşi”, a subliniat preşedintele american.

Criticii republicani ai lui Obama, inclusiv candidaţii republicani în alegerile prezidenţiale, i-au atacat imediat discursul, al treilea pe care l-a susţinut în Biroul Oval de când a fost ales preşedinte, în ianuarie 2009.

“Oamenilor le este frică şi nu doar din cauza acestor atacuri, ci şi din cauza unui sentiment tot mai puternic potrivit căruia avem un preşedinte care este complet copleşit de ele”, a declarat pentru Fox News senatorul Marco Rubio din Florida, un candidat la obţinerea învestiturii republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016.

Obama a îndemnat în discursul său Silicon Valley să ajute în răspunsul la ameninţarea reprezentată de către grupările militante care folosesc social media şi comunicaţiile electronice pentru a planifica şi promova volenţa, relansând astfel o dezbatere cu privire la viaţa privată online.

El s-a folosit totodată de această ocazie pentru a pleda, din nou, în favoarea controlului asupra armelor de foc, un subiect în care întâmpină opoziţia republicanilor, în pofida numeroaselor atacuri armate comise în timpul preşedinţiei sale.

“Este necesar, de asemenea, să îngreunăm posibilitatea ca oamenii să cumpere arme puternice de asalt ca cele folosite la San Bernardino”, a îndemnat Obama. “Ceea ce putem face – şi trebuie să facem – este să facem aşa încât să fie mai greu ca ele să ucidă”, a adăugat el. Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei a declarat că preşedintele nu intenţionează să viziteze imediat San Bernardino.

Totodată, Obama a atras atenţia în legătură cu o reacţie exagerată faţă de ameninţarea militantă internă.

“Nu ne putem întoarce unii împotriva altora şi să permitem ca această luptă să fe definită ca un război între America şi islam”, a spus el, referindu-se la retorica incendiară a candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, criticat pentru că exploatează aceste frici împotriva comunităţii musulmane.

Având în vedere că acest cuplu din California nu se afla pe “radarul” securităţii naţionale americane înainte să lanseze atacul armat de miercuri, Obama se confruntă cu provocarea de a convinge publicul american de faptul că face tot ceea ce poate în faţa evoluţiei ameninţării militante.

Există tot mai multe probe care arată că acest cuplu erau nişte “lupi singuratici” care ar fi fost radicalizat de propaganda SI şi care apoi ar fi acţionat independent, ceea ce a îngreunat şi mai mult ca autorităţile să-i depisteze.

Masacrul de săptămâna trecută, în cazul în care se va dovedi că a avut legături sau a fost motivat de către militantismul islamist străin, ar fi cel mai sângeros incident de acest tip comis pe teritoriul american, în timpul preşedinţiei lui Obama, de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Obama a susţinut acest discurs în contextul unor presiuni tot mai mari din partea republicanilor şi chiar a unor democraţi în vederea unui răspuns mai dur faţă de SI, în contextul în care atacul de la San Bernardino a provocat temeri în rândul americanilor cu privire la ameninţarea unor noi atacuri în Statele Unite.

Obama a susţinut ultimul discurs în Biroul Oval – un simbol al puterii preşedintelui – în august 2010, când a salutat încheierea operaţiunilor americane de luptă în Irak, una dintre cele mai importante promisiuni pe care le-a făcut în campania electorală.

Însă politica sa a fost modificată din cauza ascensiunii meteorice a Statului islamic.

Obama a mobilizat, de la sfârşitul anului trecut, aproximativ 3.500 de militari americani în Irak, într-o misiune de formare şi consiliere. Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că trimite împotriva SI o importantă forţă expediţionară, de câteva zeci de membri din cadrul operaţiunilor speciale. Însă criticii îndeamnă la o acţiune mai agresivă.

Între altele, Obama a cerut Congresului să adopte o lege care să le interzică celor ce figurează pe lista Guvernului cu persoane vizate de interdicţia de a zbura să cumpere armament. Acest lucru nu i-ar fi oprit însă pe atacatorii din california, care nu se aflau pe vreo listă guvernamentală în domeniul supravegherii terorismului.

Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor fundamentaliste din străinătate care sunt acuzate de alimentarea extremismului islamic, a afirmat duminică vicecancelarul german Sigmar Gabriel, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

‘Moscheile wahhabiste sunt finanțate în întreaga lume de Arabia Saudită. În Germania, numeroși islamiști considerați periculoși provin din aceste comunități’, a declarat Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), pentru săptămânalul Bild am Sonntag.

Wahhabismul este o mișcare politico-religioasă creată în secolul XVIII de șeicul Mohammad bin Abdul Wahhab, cofondator al statului saudit.

Organizații islamiste extremiste, precum Statul Islamic (SI), se inspiră din concepția wahhabistă.

La rândul său, liderul grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a spus să wahhabismul a furnizat o ‘ideologie completă Statului Islamic și contribuie la radicalizarea musulmanilor moderați din alte țări’. ‘Este un lucru de care nu avem nevoie și pe care noi nu îl vrem în Germania’, a accentuat parlamentarul german.

Declarațiile liderilor SPD intervin la câteva zile după publicarea în presă a unui document intern al Serviciului de informații german (BND) conform căruia politica externă promovată de familia regală saudită este ‘impulsivă’ și constituie o sursă de instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu.

Guvernul de la Berlin a respins însă criticile BND și a subliniat rolul diplomatic important al guvernului saudit în soluționarea pașnică a conflictelor din Orientul Mijlociu.

Ministrul adjunct al Apărării, Tomasz Szatkowski, a declarat, sâmbătă, că ministerul ia în considerare posibilitatea de a solicita participarea la programul NATO, prin care să beneficieze de acces la arme nucleare, informează Associated Press, citat de Mediafax.

Potrivit oficialului polonez, iniţiativa prin care SUA plasează arme nucleare pe teritoriul unora dintre ţările aliate ar avea ca scop ameliorarea securităţii ţării, în contextul îngrijorărilor Poloniei privind acţiunile recente ale Rusiei.

Szatkowski a făcut această declaraţie sâmbătă, pentru postul privat Polsat. Presa poloneză comentează că aceasta este prima dată când un oficial din Polonia afirmă că ţara vrea să facă parte din acest program al NATO.

Alianţa Nord-Atlantică, din care fac parte 28 de state, are trei puteri nucleare – Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie – dar numai SUA au oferit arme aliaţilor în cadrul acestui program. Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia au găzduit arme nucleare în cadrul acestui program.


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Polonia, Rusia, Siria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “IN LUPTA IMPOTRIVA ISIS, SUA ATACA O GARNIZOANA… SIRIANA/ Turcia denunta o ”PROVOCARE” a Rusiei/ IRAKUL a cerut retragerea TRUPELOR TURCESTI de la Mosul/ Rusia acuza SUA de ”MUSAMALIZAREA” contrabandei cu petrol a ISIS/ Atacul armat din California – anchetat ca ATENTAT TERORIST/ Polonia vrea ARME NUCLEARE de la NATO

  1. @admin

    Prea mult timp liber pe capul celor de la C.M . Totusi,e o prezentare frumoasa,moderna .

  2. Pingback: UN NOU INCIDENT: Un distrugator rus a tras focuri de avertizare spre o nava turceasca/ PUTIN CERE ARMATEI RUSE SA RASPUNA CU “EXTREMA FERMITATE” LA ORICE PROVOCARE/ Rusia a instalat RACHETE DE INTERCEPTARE langa MOSCOVA/ SUA a testat capacitat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare