PUTIN ACUZA TURCIA CA A DOBORAT AVIONUL PENTRU A-SI PROTEJA NEGOTUL CU STATUL ISLAMIC. Cum a raspuns Erdogan/ NATO va invita MUNTENEGRU in alianta/ Germania se implica in razboiul din Siria/ DE CE NU TAIE SUA ROBINETUL DE DOLARI AL ISIS?

2-12-2015 9 minute Sublinieri

Erdogan_ISIS_1

Turcia nu cumpără petrol de la Statul Islamic, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dezmințind acuzațiile formulate de Rusia, pe fondul tensiunilor în creștere dintre cele două țări ca urmare a doborârii unui bombardier rus de către avioane de vânătoare turce, informează marți DPA.

Erdogan a insistat că ar fi obligat să demisioneze dacă acuzațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin ar fi adevărate. Șeful statului turc a lăsat să se înțeleagă că omologul său rus ar trebui să facă același lucru dacă acuzațiile pe care le-a adus se vor dovedi a fi false.

Putin a declarat luni că Rusia “a primit informații care confirmă” că petrol provenit din teritorii controlate de Statul Islamic în Siria “este livrat în Turcia la scară industrială”.

Turcia a doborât bombardierul rus pentru a proteja tranzacţiile ilegale cu petrol extras din zonele siriene şi irakiene aflate sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic, acuză preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

“Am primit recent informaţii suplimentare care confirmă că petrol extras din zone aflate sub controlul organizaţiei teroriste Stat Islamic este transferat în Turcia la scară industrială”, a declarat Vladimir Putin, citat de Itar-Tass.

“Avem toate motivele să suspectăm că doborârea avionului rus a fost motivată de intenţia securizării rutelor pentru tranzitul petrolului spre porturi turce”, a adăugat Putin. […]/ integral pe zf.ro

  • Hotnews:

Prim ministrul turc: “Niciun premier sau presedinte turc nu isi va cere scuze pentru ca ne-am facut datoria”

Prim ministrul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat ca Ankara nu isi va cere scuze pentru doborarea unui avion de lupta rusesc la granita cu Siria, insa, a mai spus acesta, Moscova ar trebui sa isi reconsidere sanctiunile impuse, scrie The Guardian.

Ahmet Davutoglu a spus ca: “Protectia spatiului nostru aerian, a granitelor noastre, nu este doar un drept ci o datorie a guvernului meu si niciun premier sau presedinte turc … nu isi va cere scuze pentru ca ne-am facut datoria.”

Discutand luni, intr-o conferinta de presa cu seful NATO, Jens Stoltenberg, Davutoglu a mai adaugat ca spera ca “Rusia sa isi reconsidere masurile in interesul ambelor state”, referinduse la sanctiunile pe care le-a impus Moscova dupa doborarea avionului saptamana trecuta.

“Daca parea Rusa vrea sa discute, noi suntem pregatiti; daca doresc mai multe informatii, noi suntem pregatiti; daca vor sa normalizeze relatiile; noi suntem pregatiti sa purtam tratative”, a mai spus Davutoglu.

Davutoglu vorbea presei in timp ce Kremlunul a anuntat ca Vladimir Putin a respins invitatia de a se intalni cu omologul sau Turc, Recep Tayyip Erdogan, in contextul summitului pe tema climei de la Paris.

Stoltenberg a declarat ca in timp ce Turcia avea toate motivele de a-si apara spatiul aerian, ceea ce e important acum este evitarea accentuarii divergentelor. Aliatii cauta sa stabileasca un front comun – incluzand Rusia – impotriva luptatorilor ISIS din Siria si Irak.

“As considera binevenite eforturile Rusiei de a stabili o legatura cu Rusia pentru a reduce tensiunile… este impotrant sa ramanem calmi”, a declarat Stoltenberg.

“Indemn Rusia sa joace un rol constructiv in Siria prin asaltara Statului Islamic, dusmanul nostru comun”, a mai adaugat Stoltenberg, facand referire la criticile ridicare de tarile vestice la adresa Rusiei care ar fi atacat forte de opozitie siriene care s-au dovedit a nu apartinand ISIS.

Rusia aproba sanctiunile impotriva Turciei, ca raspuns pentru doborarea avionului rus

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat marti un ordin guvernamental prin care aproba o serie de sanctiuni ce vor fi impuse Turciei, ca raspuns pentru doborarea bombardierului rus de catre aviatia militara turca, informeaza Reuters.

Ordinul, publicat pe site-ul oficial al guvernului rus, include o lista cu produsele agricole pe care Rusia nu le va mai importa din Turcia incepand cu 1 ianuarie 2016.

Lista cuprinde fructe si legume precum rosii, cepe, struguri sau mere, dar si produse din pui. Aceasta nu include insa lamai sau nuci, produse pe care Rusia le importa in cantitati mari din Turcia.

Rusia va construi doua noi baze militare in insulele Kurile

Rusia va construi doua noi baze militare pentru a-si apara granitele “in stare de alerta” in insulele Kurile, revendicate de Japonia, a anuntat marti ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, citat de AFP.

“Prevedem construirea in total a 392 de cladiri” pe insulele Iturup si Kunashir, situate in nordul arhipelagului japonez, a declarat Shoigu, intr-o intalnire cu statul major.

Aceste initiative, care vizeaza intarirea prezentei militare rusesti deja existente in Kurile, vor permite de asemenea “asigurarea faptului ca trupele si materialul raman in stare de alerta”, a precizat el, adaugand ca noile baze vor fi dotate cu infrastructuri pentru familiile militarilor care vor stationa aici.

Prezenta militara rusa pe insulele Kurile, unde traiesc circa 19.000 de oameni, este un subiect sensibil pentru Japonia, care revendica acest arhipelag, anexat de URSS la finele celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa capitularea fortelor nipone.

Chestiunea acestor insule, pe care japonezii le denumesc “Teritoriile din nord” si care pentru Rusia fac parte din regiunea Sahalin, invenineaza de decenii relatiile dintre cela doua tari, in special pe plan comercial.

Reuniune a ministrilor de externe ai NATO, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Ministrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta conflictul din Siria, din Ucraina si din Afganistan si, in general, conceptul de “razboi hibrid”, intrunirea avand loc pe fondul tensiunilor cu Moscova, transmite AFP.

Secretarul de stat american John Kerry se va intalni cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

MAE anunta ca si ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, va participa in perioada 1-2 decembrie 2015, la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de externe NATO.

Vor avea loc, in acest cadru, o reuniune si un dineu de lucru in format Aliat, o reuniune dedicata Afganistanului in format Resolute Support Mission (RSM), precum si reuniunea Comisiei NATO – Ucraina (NUC), se arata intr-un comunicat MAE.

Discutiile in format Aliat se vor concentra asupra situatiei de securitate din vecinatatile ¬estica si sudica ale NATO, precum si asupra perspectivelor de adaptare strategica a Aliantei la amenintarile si factorii de risc in continua evolutie.

Totodata, va fi abordata politica NATO a “usilor deschise”, ministrii de externe din statele membre urmand sa decida cu privire la aderarea Muntenegrului la Alianta Nord-Atlantica, afirma MAE.

Conform unor surse citate de AFP, Muntenegru va fi invitata formal sa adere la NATO, textul invitatiei fiind deja aprobat la nivel de ambasadori.

Dupa aceea, in cel mult un an si jumatate, Muntenegru va fi parte a aliantei.

Reuniunea Comisiei NATO – Ucraina va aborda ultimele evolutii de securitate din Ucraina, precum si modalitatile prin care Aliatii pot sprijini in continuare partea ucraineana.

Reuniunea dedicata Afganistanului urmeaza sa ia decizii referitoare la continuarea misiunii Resolute Support si va dezbate modul de abordare al NATO in relatia cu partea afgana, in viitor.

In marja ministerialei NATO, seful diplomatiei romane va avea intalniri bilaterale cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, si cu omologi din state membre NATO si din tari partenere ale Aliantei.

NATO va face un pas major, în aceste zile, spre extinderea Alianței și va crește tensiunile cu Rusia, când miniștrii de Externe vor adresa o invitație formală pentru Macedonia să se alăture Alianței.

Moscva s-a referit de mai multe ori la expansiunea NATO ca la o „provocare”, iar oficialii occidentali cred că acest lucru a alimentat proteste antiguvernamentale, pentru a deturna țara de la calea aderării la Alianța Nord-Atlantică.

Dar Parlamentul muntenegrean a votat pentru aderarea la NATO, iar guvernul de la Podgorica a pus în practică o reforma a forțelor armate și a Ministerului Apărării, pentru a ca țara să fie eligibilă, scrie The Guardian.

Cei 28 de miniștri de Externe din statele NATO, care au început azi o întâlnire de două zile, la Bruxelles, vor adopta, în unanimitate, o invitație, mâine, adresată Muntenegru.

Va dura între un an și un și jumătate va Muntenegru să încheie procesul de aderare, la 17 ani după ce a fost țara a fost bombardată de NATO, pe când făcea parte din Iugoslavia și a avut loc conflictul legat de Kosovo.

„Muntenegru a bătut o cale lungă pentru a ajunge să se alăture azi familiei euro-atlantice”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Această decizie va fi una istorică, va fi un semnal al faptului că alianța este angajată, în continuare, față de Balcanii de Vest, a precizat el.

Stoltenberg nu a confirmat invitarea Muntenegrului, spunând că este o decizie ce rămâne la latitudinea miniștrilor de Externe din statele membre, dar surse diplomatice de la Bruxelles au afirmat că decizia a fost luată deja.

Slovenia, Croația și Albania sunt deja membri cu drepturi depline ai NATO, dar guvernul rus a susținut, de mai multe ori, că se opune extinderii alianței în țările fostului bloc comunist.

În septembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru un ziar bosniac: „În ceea ce privește lărgirea NATO, cred că aceasta este o greșeală, chiar o provocare într-un fel. Este…o politică iresponsabilă care subminează determinara de a construi un sistem de securitate în Europa, egal pentru toată lumea, indiferent dacă o țară este sau nu membră a alianței”.

Întrebat despre posibila reacție a Rusiei, la anunțul ce va fi făcut miercuri, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a spus: „Această decizie nu este menită să fie un mesaj pentru Rusia. Nu este despre Rusia”.

NATO, care a luat deja măsuri de susținere a Turciei pe fondul conflictelor de la frontierele sale, va crește în continuare ajutorul pe care îl acordă aliatului său turc, a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, informează AFP.

“Lucrăm la măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Turciei”, a spus Stoltenberg la reuniunea ministerială a șefilor diplomațiilor din țările membre NATO, ce se desfășoară la Bruxelles.

Liderul NATO a subliniat totodată ă Alianța a decis în urmă cu câțiva ani să acorde un ajutor suplimentar Turciei care este membră NATO din 1952 și care are graniță ci Siria și cu Irakul.

Stoltenberg a da asigurări că această decizie nu are legătură cu incidentul de săptămâna trecută când un avion de vânătoare turc a doborât un bombardier rus care, potrivit autorităților de la Ankara, intrase în spațiul aerian al Turciei.

Aliații au decis să întărească apărarea antiaeriană turcă odată cu desfășurarea în 2012 a bateriilor antirachetă Patriot de-a lungul frontierei cu Siria. Dar SUA și Germania și-au retras fiecare sistemele în decursul lunilor trecute. O singură baterie de rachete, desfășurată de Spania, mai este încă în funcțiune la Adana, în zona de sud a Turciei.

“În ultimii ani am crescut capacitățile de apărare aeriană a Turciei”, a explicat Stoltenberg. În afara sistemelor Patriot, Statele Unite au desfășurat și avioane de luptă la baza de la Incirlik iar Marea Britanie a anunțat că și ea va desfășura în Turcia aparate de zbor. De asemenea, Germania și Danemarca au trimis nave militare în estul Mării Mediterane.

Din cauza instabilității în zonă, generată de intervenția armată aeriană a Rusiei în Siria în susținerea regimului lui Bashar al-Assad, NATO are în prezent circa 12 nave militare în Mediterană.

“Toate acestea sunt măsuri pertinente având în vedere situația din regine, marcată de o creștere a extremismului violent”, a spus secretarul general al NATO.

“Vom discuta despre modalitatea în care putem continua să susținem Turcia și să furnizăm diferite tipuri de măsuri de siguranță. Mă aștept ca ceilalți aliați să-și asume suficiente angajamente, mă aștept la noi decizii în săptămânile care vor urma” a punctat Stoltenberg.

Potrivit AFP, NATO ar putea, de exemplu, să trimită în Turcia avioanele de supraveghere Awacs, care s-au dovedit foarte în cazul crizei ucrainene, pentru a face o evaluare a situației din teren. “Acestea permit accesul la informații detaliate și radarele pot foarte bine să vadă și dincolo de teritoriul turc”, a precizat pentru AFP un responsabil din cadrul NATO sub protecția anonimatului.

Cabinetul Angelei Merkel a aprobat marti dimineata interventia militara a Germaniei impotriva Statului Islamic (IS). Angajamentul german este o replica la atacurile teroriste din Franta de acum doua saptamani. 1.200 de militari germani vor lua parte la actiuni, in special  in raiduri aeriene din Siria si Irak. Interventia militara hotarata in Cabinetul de ministri e mandatata, in prima ei faza, pentru un an.

Presedintele Federatiei Armatei Germane, Andre Wustner, se asteapta insa la o lupta de durata impotriva IS. “Daca aceasta lupta se duce serios, presupun ca ea va dura peste zece ani”, a declarat el la televiziunea de stat germana ARD.

Nu doar referitor la durata interventiei, ci si la spatiul ei de desfasurare si-a exprimat Wustner rezervele fata de o rezolvare punctuala si rapida. IS nu e prezent doar in Irak si Siria, ci si in tot nordul Africii, pana in Mali. “Daca vreau sa lupt impotriva IS si sa-l distrug, atunci trebuie sa abordez problema in stil mare. Iar acest lucru nu poate fi rezolvat doar pe cale armata”, a adaugat el.

Germania va participa la misiunea militara contra IS cu patru pana la sase avioane “cercetase” de tip Tornado, cu un avion de alimentare cu combustibil si cu o nava de razboi. Fregata germana cu 200 de militari la bord ar urma sa asigure protectia portavionului “Charles de Gaulle”, in Marea Mediterana.

La nivel politic, necesitatea interventiei este “ca batuta in cuie”, desi ea urmeaza sa mai treaca prin Parlamentul german. In cursul acestei saptamani se va decide asupra ei in Bundestag, insa majoritatea voturilor pare sa fie asigurata prin voturile coalitiei de guvernare CDU/CSU-SPD.

Chiar si partidul cu program pacifist al Verzilor (Die Grune) nu se opune pe fond, solicitand insa o analiza mai amanuntita a implicatiilor interventiei militare, pentru a-si preciza pozitia definitiv. Singurul partid care se opune interventiei militare in Siria este cel al Stangii (Die Linke).

La nivelul populatiei exista insa temeri ca prin angrenarea armatei germane in razboiul contra IS va creste nivelul amenintarii teroriste in Germania. Din sondajul de opinie al institutului YouGov, comandat de agentia de presa germana Deutsche Presse Agentur (dpa), 71% dintre respondenti cred intr-un risc sporit, iar 18% nu cred in amenintari mai mari.

In ciuda temerilor exprimate, retinerile referitoare la interventia armata sunt mari: 45% dintre respondenti s-au exprimat pentru, iar 39% impotriva implicarii militare a armatei germane in Siria si in Irak. Nici in ceea ce priveste o eventuala misiune de pace a armatei germane in Mali, cu 650 de soldati, nu se intrevede o acceptanta majoritara in randul populatiei, 40% fiind pentru, iar 41% impotriva unei astfel de misiuni.

În contextul doborârârii avionului de vânătoare rus de către aviața turcă, Vladimir Putin a spus că aeronava fotografia coloanele de mașini ale Statului Islamic, lungi de kilometri, care duceau petrol în Turcia, la o conferință de presă pe care a susținut-o alături de omologul său francez, Francois Hollande.

”Asta explică nu numai doborîrea avionului, dar și prezența avioanelor rusești la granița cu Turcia, deasupra unei zone din Siria controlate de Turcia.

Dezvăluirea a fost reluată la Conferința de presă de la Paris de luni, 30 noiembrie 2015.

Din cîte se vede, înaintea lui Vladimir Putin, Loretta Napoleoni desemnează Turcia drept țară către care merge petrolul din care Teroriștii scot zilnic 2 milioane de dolari.
Dar chiar și fără această dezvăluire a președintelui rus, întrebarea unde exportă ISIS petrolul și, mai ales, de unde cumpără arme, era la mintea cocoșului.
Petrol de 2 milioane de dolari zilnic nu poate fi vîndut cu găleata”, spune Ion Cristoiu pe blog.

Jurnalistul precizează că este de presupus existența unei rețele care merge până în Turcia, unde petrolul e luat și plătit.

”E greu de crezut că Erdogan nu știe despre acest comerț cu petrol făcut de Turcia la granița cu Siria. Cum e greu de crezut că CIA nu știa de existența exportului de petrol ISIS în Turcia”, adaugă Cristoiu.

Omul de presă arată că uriașul buget al grupării jihadiste Statul Islamic din Siria și Irak explică supraviețuirea Califatului, dar și atentatele teroriste de pe continentul european.

”O țară care cumpără petrol într-o asemenea cantitate de la Teroriști e complicea Teroriștilor.
Lichidarea ISIS e simplă. Nu e nevoie de atacuri aeriene, de Coaliții militare planetare. E suficient să li taie teroriștilor sursa de bani din exportul de petrol”, explică gazetarul Ion Cristoiu.

În încheiere, Cristoiu explică că din acest punct de vedere, e suficient ca America să oblige Turcia să nu mai ia petrol de la ISIS. ”De ce n-a făcut-o?”, conchide omul de presă.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “PUTIN ACUZA TURCIA CA A DOBORAT AVIONUL PENTRU A-SI PROTEJA NEGOTUL CU STATUL ISLAMIC. Cum a raspuns Erdogan/ NATO va invita MUNTENEGRU in alianta/ Germania se implica in razboiul din Siria/ DE CE NU TAIE SUA ROBINETUL DE DOLARI AL ISIS?

  1. Zeci de nave ale Rusiei sunt blocate de ore intregi in Stramtoarea Bosfor, anunta agentiile de presa de la Moscova.

    Potrivit Sputnik News, care acuza Turcia de incalcarea normelor internationale, autoritatile turce au creat probleme vaselor rusesti aflate in trecere prin Stramtoarea Bosfor, astfel incat zeci de nave asteapta de cateva ore sa treaca.

    Fostul sef al fortelor navale ale Rusiei, Viktor Kravcenko, a declarat pentru RIA Novosti ca inchiderea unilaterala a Stramtorii Bosfor pentru navele din Rusia ar incalca legile internationale. „Turcia nu va impiedica vasele din Rusia sa ajunga in Siria deoarece ar fi o violare a legislatiei internationale”, a mentionat acesta.

    http://www.aktual24.ro/turcia-a-blocat-zeci-de-nave-ale-rusiei-in-stramtoarea-bosfor-video/

  2. https://www.rt.com/news/324245-sweden-illegal-migrants-disappear/

    situatia asta cu migratia necontrolata predispune o societate fara Dumnezeu la un nesfarsit sir de abuzuri …. transplantul ilegal de organe fiind doar unul, poate cel mai odios, dintre acestea ….

  3. Pingback: RUSIA PRETINDE CA ARE DOVEZI ALE COMERTULUI TURCIEI CU ISIS/ Grecia se alatura Rusiei in conflictul avionului doborat/ PUTIN AMENINTA CU REPRESALII PENTRU INCLUDEREA MUNTENEGRU IN NATO/ Germania vrea detensioare cu Rusia si Nord Stream 2/ ORBAN “VED
  4. Pingback: PUTIN: TURCIA VA REGRETA NU ODATA CE A FACUT. Presedintele rus a exclus un raspuns militar. RETORICA INFLAMATA INTRE MOSCOVA SI ANKARA/ SUA trimite trupe “speciale” in IRAK/ SCUTUL DE LA DEVESELU – operational din 18 decembrie/ SUA trimi
  5. Pingback: ATENTAT LA AEROPORTUL DIN ISTANBUL. Vreo legatura cu RELUAREA IGNORATA A RELATIILOR dintre RUSIA si TURCIA? | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare