EMBLEMATIC: Ce s-a ales din CURAJUL “FORTEI REFORMATOARE” A “TINERILOR FRUMOSI” din generatia Facebook care au participat la “REVOLUTIA #COLECTIV”, scosi in STRADA ca sa ne aduca plocon “guvernul tehnocrat” UE-FMI-SOROS: “Nu riscăm să ieşim în presă. Ni se spune să stăm în banca noastră. SĂ RĂMÂNEM FĂRĂ JOBURI?!”

16-12-2015 5 minute Sublinieri


Mircea Badea despre “forta reformatoare” a… de medialert

Revolta din stradă din urmă cu o lună, când mii de oameni cereau plecarea acasă a actualei clase politice pentru a face loc unor personaje noi, neimplicate până acum, dar cu iniţiativă clară de reformă, s-a stins încet-încet. Venirea în Piaţă a preşedintelui Klaus Iohannis în a şasea zi de proteste a închis cercul biruinţelor societăţii civile în faţa politicienilor, cu promisiunea că pe 1 decembrie piaţa se va reuni “înzecită” pentru bilanţ. La data stabilită, nici 200 de oameni nu au venit, iar vocile străzii au rămas doar pe Facebook, unde în spatele paginilor „partidelor noi” se află prea puţini oameni care vor să-şi asume public iniţiativa.

„Suntem un grup de prieteni care nu riscă să iasă în presă, având în vedere presiunile care se fac. Cam toţi am rămâne fără joburi. Ni se spune să stăm în banca noastră”,

ne spune unul dintre ei, adăugând conspirativ:

„să rămânem fără job-uri? Tu cum ai face?”.

Până acum, deşi legea permite înfiinţarea unui partid cu trei membri, nicio cerere nu apare pe site-ul instanţei.

Golaniada din 1990 părea a-şi fi găsit corespondent în 2015, având Piaţa Universităţii ca loc de referinţă, iar în tragedia din Clubul Colectiv argumentul moral. Reforma devenise o obligaţie, după cum scria pe o pancartă în zilele de proteste, iar clubul Colectiv o sursă de inspiraţie politico-semantică.

Partidul Colectiv”, “Partidul Piaţa Universităţii” au devenit leitmotiv pe Facebook pentru grupurile de iniţiativă care îşi asumau străpungerea mediului politic. În spatele vorbelor mari şi tezelor distribuite de mii de ori, unora din cei care anunţă că pregătesc marea schimbare le cam piere curajul de a se desconspira.

Primii pe care i-am contactat: Partidul Naţional Colectiv.

Deocamdată nu suntem o echipă bine pusă la punct şi omogenă ca să ieşim în presă, însă zilele acestea vom termina. Avem de a face şi cu o căutare intensă a unui lider ca să ne reprezinte şi durează ceva, începe discuţia. Există un grup de iniţiativă? „Suntem un grup de prieteni care nu riscă să iasă în presă, având în vedere presiunile care se fac. Cam toţi am rămâne fără joburi. Ni se spune să stăm în banca noastră…”,

vine răspunsul de la misteriosul „purtător de cuvânt”.

„Să rămânem fără job-uri? Tu cum ai face?”, încearcă să mute discuţia.

Fără curaj şi asumare nu se poate face o schimbare, iar, dacă asta are ca preţ un job, am scăpat ieftin, încercăm să-l încurajăm să iasă de după id-ul de Facebook.  Fără succes însă:

În momentul când eşti IT-st şi firma la care lucrezi are contracte NORMALE cu statul, e greu. În momentul când eşti chirurg la un spital mare din Bucureşti şi eşti într-un partid care vrea să răstoarne clasa politică, e greu. Atunci când lucrezi ca reprezentant al unei structuri publice şi eşti reperat ca susţinător al acestei cauze, este foarte greu să rămâi în funcţie. Şi astea sunt câteva cazuri”.

Ne asigură însă, că, şi aşa, „INBOX-ul nostru e plin de mesaje, cam 20 pe zi”. Am primit mesaje de la oameni potenţi financiar care spuneau că vor să ne ajute necondiţionat, deşi nu ştiau cine suntem. Noi am ales să declinăm deocamdată solicitările şi să ne concentrăm pe construcţia partidului. Şi găsirea liderului!”, adaugă el.

Bun, bun, dar revoluţiile nu se fac cu oameni care se ascund, ne mai încercăm o dată norocul. Dar nu ne ascundem. Suntem aici. Sortăm lumea şi ne concentrăm pe crearea unui echipe puternice… oamenii ştiu unde ne găsesc”, ne spune interlocutorul nostru anonim, asigurându-ne căam primit până acum 3 cereri de fuzionare cu partiduleţe deja existente, oameni din ţară şi un partid din Bucureşti”.

Am revenit peste 10 zile, în speranţa că de această dată cineva îşi va asuma iniţiativa. Nu am mai primit niciun răspuns.

Mica lovitură de partid pe Facebook

Alta [e] situaţia în cazul „Partidului Colectiv”, pornit tot pe reţeaua de socializare “un grup de tineri cu facultate” . Am contactat iniţiatorii tot pe Facebook şi au delegat un reprezentatant, Andrei Mitroi, un tânăr absolvent de drept, să prezinte proiectul.

Andrei ne-a zis că “vor să se constituie într-un partid politic” şi că este optimist având în vedere că în prezent “în Partidul Colectiv sunt oameni din toată ţara. Deşi nu au o conducere stabilită el ne-a indicat chiar ca axe prioritare „educaţia şi sănătatea”.

Ne conturăm ca o formaţiune care în momentul de faţă are o iniţiativă socială. Avem printre noi oameni care au cochetat cu sfera politică, care au fost peste tot, PSD, UNPR, PNL dar care au plecat repede pentru că şi-au dat seama că nu pot face nimic (…) aşa că ne-am hotărât să propunem o alternativă”, a adăugat el.

„Vrem să obţinem un vot pozitiv din partea alegătorilor. Prea mult timp oameni interesaţi le-au spus celorlalţi de ce au nevoie, este timpul ca cineva să asculte”, ne-a zis Andrei.

Momentan nu au un lider sau un program, teme pe care le vor rezolva “democratic”, după o discuţie „cu toţi membrii grupului de pe Facebook”, a explicat tânărul.

„În partidele actuale nu există democraţie (…) partidele au ierarhia bazată pe interese, de la cap, până la ultimul om” , a adăugat el. Cu toate acestea, după discuţia noastră, în grupul de iniţiatori a avut loc o mică lovitură de partid. 7 din cei 10 administratori iniţiali ai grupului lor de Facebook au fost excluşi fiind acuzaţi de ceilalţi 3 rămaşi de „incompetenţă” şi de „lipsa viziunii politice”.

În finalul convorbirii cu noi reprezentantul “Partidului Colectiv” a făcut o promisiune pentru toţi românii şi spune că „ei vor asculta pe fiecare cetăţean al acestei ţări, ce are de spus”. Nădejdea lor se leagă de faptul că societatea românească s-a trezit din nepăsare în seara de 30 octombrie. “Cetăţenii şi-au dat seama că dacă ceri schimbare nu înseamnă că o vei şi obţine”, a încheiat el.

„M-am săturat de hoţi şi impostori şi am vrut să le-o iau înainte cu rezervatul paginii”

Un alt proiect pe Facebook a venit şi din partea lui Poparad Tiberiu, iniţiatorul Partidului “Piaţa Universităţii” Tiberiu ne-a spus că „a intenţionat să pună bazele unui partid, cu oameni virtuoşi, care să centralizeze dorinţele pieţei”, dar ulterior „şi-a dat seama că este aberant”.

„Un singur partid nu poate asuma cerinte atât de diferite ori contradictorii (..) unii vor Republica, alţi Monarhie”, a continuat el.

“Strada ar trebui să genereze o paletă mai largă de partide (…) Lucrez la înfiintarea unui partid, dar în niciun caz al unuia care să folosească Piaţa Universităţii ca imagine. (…) Este imoral să foloseşti simbolul Pieţei Universităţii, care ar trebui să rămână sacru, ca un loc al revendicarilor şi al sacrificiilor“, a adăugat el.

“Îmi cer scuze dacă iniţiativa mea a creat vreo speranţă”, a spus Tiberiu, recunoscând  că Partidul “Piaţa Universităţii” este un proiect fără viitor.  Găseşte până la urmă o finalitate şi pentru iniţiativa lui: “m-am săturat de hoţi şi impostori şi am vrut să le-o iau înainte cu rezervatul paginii”.

„Deocamdată am găsit puţini oameni care vor să se implice”

O altă propunere “anti-sistem” vine şi din partea unui tânăr free-lancer, Ştefan Birton, iniţiatorul Partidului Popular din Stradă. Abordat pe Facebook, acesta ne-a lăsat prietenos,  numărul de telefon şi ne-a invitat să-l sunăm ziua următoare, fiind ocupat cu ceva treburi casnice.  Ne-a lămurit a doua zi că Partidul Popular din Stradă s-a vrut, cel puţin pentru început, „o platformă care să adune în online oamenii ieşiţi în piaţă ca urmare a tragediei din clubul Colectiv”. Prospectul unei eventuale formaţiuni politice „depinde doar de depistarea unor persoane interesate să se implice în viitorul apropiat”, după cum ne-a zis acesta. Momentan proiectul lui este în stand-by. „Deocamdată am găsit puţini oameni care vor să se implice”, mai spune el.

O altă iniţiativă pe Facebook este Partidul Colectiv Naţional. Vizitatorii sunt direcţionaţi pe site-ul partidului unde deviza este „demonstraţia puterii poporului”, iar îndemnul de a semna pentru înfiinţarea partidului.

„Partidul Colectiv Naţional este partidul tinerilor….oamenilor care nu au fost atinşi de corupţie şi vor un viitor mai bun pentru ţară, partidul noii generaţii! HAI ROMâNIA !”. Atât. Reprezentanţii partidului nu au putut fi contactaţi, nerăspunzând la niciun mesaj.

image-2015-11-5-20562384-0-protest-piata-universitatii-15

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Facebook, Mircea Badea, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “EMBLEMATIC: Ce s-a ales din CURAJUL “FORTEI REFORMATOARE” A “TINERILOR FRUMOSI” din generatia Facebook care au participat la “REVOLUTIA #COLECTIV”, scosi in STRADA ca sa ne aduca plocon “guvernul tehnocrat” UE-FMI-SOROS: “Nu riscăm să ieşim în presă. Ni se spune să stăm în banca noastră. SĂ RĂMÂNEM FĂRĂ JOBURI?!”

  1. Deci bun asa… “Strada” cauta lideri, adica vor pe cineva care sa-i conduca. De ce? Pentru ca ei NU sunt capabili, ei nu pot fi decat MASA DE MANEVRA.
    Atunci, pentru ce iesi, TINERE FRUMOS SI LIBER, in strada? Ca sa cureti locul pentru cine s-o nimeri sa vina? Ca sa faci treaba “rusinoasa”, dupa care sa vina cei “cu mainile curate” sa te conduca, sa te duca in staul, doar pt ca tu nu poti singur?? Bun asa, zic…

  2. Fuse si se duse revolutia din noiembrie 2015. A inceput odata cu lasarea serii, continua la adapostul intunericului iar efectele se vad la ivirea zorilor, odata cu desteptarea dintr-un vis urat. Dar nu, cosmarul continua, pentru ca abia de-acum intram cu totii in noaptea mintii noastre. Nu insa cea de pe urma, folositoare adica.

  3. Pingback: FACEBOOK SI POST-DEMOCRATIA. Reteaua de internet a fost acuzata ca CENZUREAZA DELIBERAT POSTĂRILE CONSERVATOARE. Cum manufactureaza Facebook NOUL CONSENS SOCIAL prin expunerea privilegiata a MINORITATILOR AGRESIVE | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: MASACRUL DE LA COLECTIV sau... De ce "a fost nevoie sa moara oameni"? DEMONSTRATIA facuta de Lumea Justitiei DEMONTEAZA TEZA OFICIALA A DECLANSARII INCENDIULUI PRIN ARTIFICII. Cine a avut interesul DETURNARII si MUSAMALIZARII anchetei, EXCLUZAND
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare