Din istoria recenta a tarilor “civilizate” care “din secolul 19 nu isi mai bat copiii”(I): EXPERIMENTELE SOCIALE ALE DANEMARCEI PE COPII INUITI. Dezradacinare fortata si institutionalizare in numele “MODERNIZARII”. Plan realizat cu asistenta organizatiei….”SALVATI COPIII”!

14-01-2016 5 minute Sublinieri

inuiti

In contextul dezbaterilor despre abuzurile Barnevernet, unul din argumentele taberei “pro” invoca stadiul superior de civilizatie al Norvegiei. Astfel, ni se spune, “multe familii din Norvegia au renunțat să își mai pedepsească copiii încă din secolul 19”. Stereotipul pozitiv despre progresul tarilor nordice este larg raspandit. Care este, insa, fata mai putin vizibila a acestui “progres”? Experimente sadice sau iresponsabile pe… copii, cum ar fi cel redat mai jos, in Danemarca anilor ’50, cand copii inuiti (bastinasi din Groenlanda) au fost luati din familiile lor pentru a fi reeducati si folositi drept instrumente de schimbare culturala. Intr-o postare viitoare vom vedea experimentele sadice facute chiar de norvegieni pe urmasii cuplurilor mixte de norvegieni si germani in urma celui de-al doilea razboi mondial.

helene_thiesen_witness_reina_624x351_bbc

În anii 1950, 22 de copii inuiţi erau luaţi de lângă familiile lor din Groenlanda, pentru a fi reeducaţi ca viitori cetăţeni danezi de elită. Însă, după 60 de ani, cei rămaşi în viaţă vor ca guvernul danez să le ceară scuze pentru că i-a luat drept cobai într-un experiment social care a eşuat şi le-a distrus vieţile, arată un documentar BBC.

Scopul experimentului social condus de danezi era modernizarea insulei în care trăia colonia arctică, prin formarea unor localnici model. În colonie, cei mai mulţi oameni supravieţuiau vânând foci, foarte puţini vorbeau limba daneză şi existau multe cazuri de tuberculoză.

Organizaţia Salvaţi Copiii, implicată în alegerea copiilor cobai

Autorităţile daneze le-au trimis telegrame preoţilor şi directorilor de şcoli, prin care le-au cerut să identifice copii inteligenţi, cu vârste cuprinse între şase şi 10 ani. Planul, format de guvern cu ajutorul organizaţiei caritabile „Salvaţi Copiii Danemarca”, era să trimită copiii unor familii adoptive, unde să fie reeducaţi ca „mici danezi”.

Deşi cele mai multe familii de inuiţi au fost reticente la propunerea autorităţilor daneze, în final, după insistenţele lor, 21 de familii au cedat. Între cobaii aleşi pentru experiment, s-a numărat şi Helene Thiesen, al cărei tată murise de tuberculoză cu trei luni înainte. Thiesen mai avea doi fraţi, iar mama ei rămăsese să se descurce singură.

„Era o zi de vară frumoasă, când doi bărbați danezi impozanți au venit acasă la noi. Aveau un interpret cu ei. Au întrebat-o pe mama dacă vrea să mă trimită în Danemarca. I-au spus că urma să învăț daneza și să primesc o educație bună și, prin urmare, că era o șansă minunată pentru mine”, și-a amintit Thiesen.

Deși mama ei i-a refuzat de două ori pe danezi, ei au convins-o, în final, să o trimită în Danemarca, întrucât programul de educație ar fi urmat să dureze doar șase luni și i-ar da copilei șansa la un viitor bun.

Ce este Danemarca?

„Mama a îngenunchiat ca să ajungă la nivelul meu și mi-a spus că voi merge în Danemarca. Eu am întrebat-o ce este Danemarca. Mi-a răspuns: <<Este o ţară foarte îndepărtată, dar este frumoasă, exact ca un paradis. Nu trebuie să fii tristă>>”, a povestit femeia.

„În timp ce barca în care mă aflam se îndepărta de ţărm, mă uitam în urmă la mama mea şi nu aveam puterea să îi fac cu mâna în semn de rămas bun. Eram prea supărată. În gând, o întrebam: <<De ce mă laşi să plec?>>. Niciunul dintre noi nu înţelegea de ce ne luau de acasă cu barca sau ce ne aştepta. Totul era extrem de nesigur”, a povestit unul dintre cobaii experimentului social, Helene Thiesen, îmbarcată în nava MS Disko, care a plecat din portul Nuuk în mai 1951.

De asemenea, Thiesen şi-a amintit că la sosirea în Copenhaga, a confundat copacii cu munţi. „Niciunul dintre noi nu ştia exact ce erau, dar erau înalţi, verzi şi în viaţă”, a povestit femeia.

Carantina, mascată în tabără de vacanţă

Înainte de a fi trimişi la familiile adoptive, copiii şi-au petrecut vara la ferma Fedgaarden, care le-a fost prezentată drept „tabără de vacanţă”, deşi era, de fapt, un loc în care inuiţii erau ţinuţi în carantină.

„Am fost puşi în carantină pentru că era pentru prima dată când un grup de copii din Groenlanda ajungea în Danemarca. Existau temeri că am putea avea boli contagioase”, a spus Thiesen.

Femeia a povestit că în timpul petrecut la fermă îi era dor de mama ei, îşi plângea tatăl mort de câteva luni şi se întreba de ce a fost adusă acolo şi când urma să se întoarcă acasă.

Niciun copil nu zâmbea

Sosirea copiilor inuiţi în Danemarca era un proiect atât de prestigios în ţară, încât regina Ingrid le-a făcut o vizită. Thiesen a povestit că în momentul vizitei reginei, niciunul dintre copii nu înţelegea ce i se întâmplă şi erau foarte supăraţi.

„Se observă asta în imaginea în care apărem în jurul reginei. Niciunul dintre noi nu zâmbeşte. Sigur că au fost şi momente mai fericite, când am fost la plajă şi aşa mai departe, dar de fiecare dată când ne trimiteau la culcare, plângeam în tăcere. Eram foarte tristă şi nu mă simţeam în siguranţă”, a povestit Helene Thiesen.

De ce a fost crescută inuita Helene Thiesen

Pentru că i-au apărut eczeme în timpul petrecut la fermă, Helene Thiesen a fost trimisă în familia unui doctor. Ca să o trateze, medicul i-a acoperit gleznele și coatele cu o soluție neagră și i-a interzis să intre în living, ca să nu păteze mobila.

„Nu m-am simţit binevenită în acea familie. M-am simţit ca o străină. Mama avea probleme mentale şi stătea în pat toată ziua. Oricum, îmi pierdusem încrederea în adulţi. Ei mă trimiseseră în Danemarca. De fiecare dată când îmi spuneau ceva, dădeam din cap în semn de da sau nu. Nu voiam să le răspund”, a povestit Thiesen.

Câteva luni mai târziu, după ce s-a vindecat, inuita a fost trimisă într-o altă familie, despre care a spus că a fost un basm, în comparaţie cu prima. „Erau oameni foarte calzi şi buni”, a spus femeia.

Din familii, la casa de copii

Un an mai târziu, 16 din cei 22 de copii inuiţi au fost trimişi înapoi în Groenlanda. Organizaţia Salvaţi Copiii a aranjat ca şase dintre ei să fie adoptaţi de familiile daneze la care au fost trimişi.

Când a ajuns în portul Nuuk, Thiesen şi-a luat valiza şi a alergat în braţele mamei ei. Însă, a avut parte de o surpriză.

„Am început să îi povestesc despre tot ceea ce am văzut, dar mama mea nu răspundea. M-am uitat la ea confuză. După puţin timp, a spus ceva, dar nu am înţeles nimic. Nici măcar un cuvânt. Vorbeam două limbi complet diferite”, şi-a amintit Thiesen.

Aceasta nu a fost singura surpriză pentru inuită la întoarcerea în Groenlanda. În lipsa ei, o altă organizaţie caritabilă, „Crucea Roşie” daneză, a construit o casă de copii în Nuuk, unde ea şi ceilalţi copii din experiment au fost nevoiţi să trăiască. Argumentul era că după ce au locuit în case daneze bogate, copiii nu ar trebui să revină la traiul în condiţii rele al familiilor lor.

În orfelinat, copiilor le era interzis să vorbească în limba lor. „Voiam să învăţăm groenlandeză din nou, mai ales că cei mai mulţi oameni care lucrau acolo erau localnici şi nu ştiau foarte multă daneză”, şi-a amintit Thiesen.

Însă, directorul danez al casei de copii i-a obligat pe angajaţi să vorbească doar în daneză cu copiii, întrucât scopul era ca ei să fie educaţi şi să ocupe poziţii înalte în societate.

Vieţi distruse

Helene Thiesen a aflat că a făcut parte dintr-un experiment social de la o scriitoare daneză, care a găsit o colecţie de documente în Arhivele Naţionale.

„M-a sunat şi m-a întrebat dacă sunt aşezată pe un scaun, după care mi-a dat vestea că am făcut parte dintr-un experiment. M-am aşezat pe podea şi am început să plâng”, a spus inuita.

Helene Thiesen nu şi-a refăcut niciodată relaţia cu mama ei, pentru că nu i-a iertat decizia de a o trimite în Danemarca şi de a o lăsa să crească în orfelinat, deşi trăiau în acelaşi oraş.

„Nu am înţeles niciodată de ce, pe tot parcursul vieţii mele, deveneam adesea tristă şi izbucneam în plâns. Când mi-am întâlnit soţul, Ove, în anul 1967, el a fost foarte aproape să mă părăsească, pentru că plângeam foarte mult”, a povestit Thiesen.

Departe de a deveni modele de schimbare culturală în Groenlanda, copiii au devenit un grup mic, golit de rădăcini şi marginalizat în propria societate. Câţiva dintre ei au devenit alcoolici şi au murit în tinereţe.

„Cu toţii am simţit că ceea ce ni s-a întâmplat a fost greşit. Am avut un sentiment de pierdere şi lipsă de încredere în sine. Aceste sentimente nu au dispărut. Unii dintre ceilalţi copii au devenit nevoiaşi şi au intrat în colaps. Şi-au pierdut identitatea, abilitatea de a vorbi în limba maternă şi, cu asta, şi-au pierdut şi scopul în viaţă”, a spus Helene Thiesen.

Dintre cei 22 de copii participanţi la experiment, doar şapte mai sunt în viaţă.

Recunoaşterea ororilor

În anul 1998, Thiesen a primit o scrisoare de la Crucea Roşie, care i-a cerut scuze pentru rolul pe care l-a jucat în experiment.

În anul 2009, i-a cerut scuze şi Salvaţi Copiii. Însă, o investigaţie a arătat că unele documente care detaliau implicaţia organizaţiei au dispărut.

„A fost vorba despre o încălcare clară a drepturilor fundamentale ale copiilor. Binele lor a fost dat la o parte în favoarea unui proiect. Chiar dacă au avut intenţii bune (autorităţile daneze – n.r.), totul a decurs extrem de greşit (…) Organizaţia Salvaţi Copiii a fost rugată de statul danez să ajute şi, din păcate, s-a întâmplat”, a spus secretarul general al Salvaţi Copiii Danemarca, Mimi Jacobsen.

În anul 2010, autorităţile groenlandeze i-a cerut guvernului danez să recunoască răul făcut şi să le ceară scuze participanţilor la experiment. Partidul danez social-democrat a cerut începerea unei anchete independente. Însă, în anul 2011, când partidul a intrat la guvernare, nu a mai transmis nimic în legătură cu experimentul, notează BBC.

O viaţă după experiment

Cu toate acestea, Helene Thiesen a spus că experimentul a avut un efect pozitiv, întrucât ea s-a căsătorit cu un danez, cu care a avut copii şi a trăit o viaţă fericită în Danemarca.

„Am devenit fluentă în daneză, am obţinut o diplomă şi mi-am construit o carieră”, a povestit inuita. Thiesen a devenit directoarea unui after school.

Acum, la vârsta de 71 de ani, Thiesen este pensionară şi trăieşte în sudul Danemarcei.

Totuşi, inuita a spus că va avea resentimente faţă de autorităţile daneze pentru tot restul vieţii.

Experimentul social a fost prezentat în filmul „Eksperimentet”, care a avut premiera în anul 2010. Pelicula a fost regizată de Louise Friedberg.


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, Istorie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Din istoria recenta a tarilor “civilizate” care “din secolul 19 nu isi mai bat copiii”(I): EXPERIMENTELE SOCIALE ALE DANEMARCEI PE COPII INUITI. Dezradacinare fortata si institutionalizare in numele “MODERNIZARII”. Plan realizat cu asistenta organizatiei….”SALVATI COPIII”!

  1. George Cosbuc, Fire de tort:

    http://www.aboutromania.com/cosbuc3.html

    Cantec

    A venit un lup din crang
    Si-alerga prin sat sa fure
    Si sa duca in padure
    Pe copiii care plang,
    Si-a venit la noi la poarta
    Si-am iesit eu c-o nuia;
    -“Lup flamand cu trei cojoace,
    Hai la maica sa te joace” –
    Eu chemam pe lup incoace,
    El fugea-ncotro vedea.

    Ieri pe drum un om sarac
    Intreba pe la vecine:
    -“Poarta-se copiii bine?
    Daca nu, sa-i var in sac!”
    Si-a venit la noi la poarta
    Si-am iesit eu si i-am spus:
    -“Puiul meu e bun si tace,
    Nu ti-l dau, si du-te-n pace!
    Esti sarac, dar n-am ce-ti face!
    Du-te, du-te!” Si s-a dus.

    Si-a venit un Negustor
    Plin de bani, cu valfa mare,
    Cumpara copii pe care
    Nu-i iubeste mama lor.
    Si-a venit la noi la poarta
    Si-am iesit si l-am certat:
    -“N-ai nici tu, nici imparatul
    Bani sa-mi cumpere baiatul!
    Pleaca-n sat, ca-i mare satul,
    Pleaca, pleaca!” Si-a plecat.

  2. @ Titus

    Foarte inspirata postarea!
    Interesant este faptul ca rapirile astea de copii au loc – cred ca exclusiv – in tari protestante, mai recent ateizate chiar: Norvegia, Suedia, Danemarca, Elvetia, chiar Germania.
    ”Simpatica” declaratia lui Iohannis, cum ca urmareste cu interes desfasurarea cazului Bodnariu… Parca ne-ar spune ca se uita cu interes la un meci de fotbal!
    Dar ce pretentii sa ai de la cineva care are chiar astfel de scheleti in dulap – cazul cu infierile acelea internationale nebuloase. Altfel spus, ce vrem noi: negustor de copii la negustor de copii sa-si scoata ochii? Sau protetant la protestant? Mira-m-as!

  3. Pingback: Din istoria recenta a tarilor “civilizate” care “din secolul 19 nu isi mai bat copiii”(II): ORORILE NORVEGIEI asupra “COPIILOR RUSINII” dupa Al Doilea Razboi Mondial (Documentar – Video). Povestea FRIDEI de la Abba | Cuvântul Or
  4. @menumorut:

    In anul 1638 legea (constitutia) coloniei (pe atunci) Massachusetts specifica in mod clar ca parintii isi pierd dreptul de a-si creste copiii daca un consilier comunal (in a carui sarcina intra si controlul familiei) constata necunoasterea de catre copii a catehismului crestin (anglican evanghelic, se subintelege, dar destul de ortodox si acesta), pe motivul ca parintii nu isi fac datoria de a creste vlastare crestine. Nu stiu alte exemple de legislatie din tarile protestante, dar nu cred ca o astfel de lege este singulara, le-a venit asa, doar colonistilor din Massachusetts, o astfel de idee. Si, cum astazi sa fii crestin a devenit o insulta la adresa statului, a ramas doar practica de a rapi copiii. Este totusi o mare diferenta: in 1638 iti erau luati copiii daca nu iti faceai datoria de parinte, astazi iti sunt luati daca ti-o faci. Bine ca inca nu si la noi.

  5. @Titus
    Trist… Si te intrebi de ce a emigrat atata lume in America. Si inca mai cred in “american dream”…

  6. @menumorut: mmmm…. nu stiu…
    “american dream” este dorinta de a fi liber si proprietar pe pamant si casa. Si taranul roman a avut acelasi vis sute de ani. Sigur ca e trist cand te gandesti la tine, la parintii tai, la copiii tai, la prieteni sau cunoscuti. Dar toti acestia sunt (suntem) crestini si asa cu pacatele pe care le avem incercam sa nu parasim calea catre mantuire. Este trist astazi cand putem gasi in jurul nostru oameni cu o spoiala de civilizatie si ceva morala care nu mai sunt crestini. Dar asa ceva era de neconceput in vremurile acelea.
    Ai citit Huckleberry Finn? Huck fusese luat de sub autoritatea tatalui si incredintat spre crestere unei matusi tocmai pe baza unei astfel de legi, si asta nu a scandalizat pe nimeni nicaieri in lume pana acum. Gandeste-te ca in aceeasi constitutie era scris ca oricine se inchina altui dumnezeu va fi omorat – cf. Deuteronom 13 si Iesirea 22, 20 (nu am pus eu de la mine, cartile sunt mentionate in codul de legi). Pe atunci oamenii aveau Sfanta Scriptura ca izvor de drept (la ei ca si la noi) si astazi ce izvor de drept avem? Toate poftele… Chiar daca sanctiunile sunt aceleasi, mie imi pare ca nu-i deloc acelasi lucru.

  7. Pingback: IMPLICAREA PARLAMENTARILOR ROMÂNI si A MINISTERULUI DE EXTERNE IN CAZURILE NAN SI BODNARIU. Mircea Dolha: “Vom cere, dacă este necesar, repatrierea acestor copii. Vom avea un dialog fără mănuși!”/ IN ULTIMII 5 ANI, 26 DE COPII ROMÂNI AU
  8. Pingback: IMPLICAREA PARLAMENTARILOR ROMÂNI si a M.A.E. in CAZURILE NAN, BODNARIU, RADULESCU si pentru alte 4 FAMILII. Mircea Dolha: “Vom cere, dacă este necesar, repatrierea acestor copii. Vom avea un dialog fără mănuși!”/ IN ULTIMII 5 ANI, 26 DE
  9. Pingback: Din istoria recenta a tarilor “civilizate” care “din secolul 19 nu isi mai bat copiii” (II): ORORILE NORVEGIEI asupra “COPIILOR RUSINII” dupa Al Doilea Razboi Mondial (Documentar – Video). Povestea FRIDEI de la Abba | Cuvântul O
  10. Pingback: Din istoria recenta a tarilor “civilizate” care “din secolul 19 nu isi mai bat copiii” (III): “COPIL LUAT PE CONTRACT”. FILM DOCUMENTAR despre INGINERIILE SOCIALE ale ELVETIEI aplicate copiilor separati fortat de familii (VIDEO) | Cuv
  11. Pingback: CUM SE TRANSFORMA UN SUBIECT IN CAMPANIE ANTI-FAMILIE. Abuzurile impotriva copiilor, instrumentate cinic in CAMPANIA PRO-BARNEVERNET #37lasuta. Miza: “CUM POATE LUA STATUL UN MINOR DIN FAMILIE” | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: AI CUI SUNT COPIII? Sfarsitul familiei asa cum o stim/ ABUZURILE SISTEMULUI DIN FINLANDA – descrise drept ”TEROARE JUVENILA”/ Episodul experimentului social danez asupra copiilor inuiti. “ERA IN ZILELE CAND GROENLANDA ERA COLONIE DANEZA. I
  13. Pingback: ACUZATII GRAVE: copiii familiilor BODNARIU si NAN s-au prezentat cu LEZIUNI FIZICE la intalnirea cu parintii lor. “BARNEVERNET URMARESTE SUBMINAREA SISTEMATICA A AUTORITATII PARINTILOR”/ Un alt abuz incredibil al Norvegiei: ROMÂNCA CE A CASTI
  14. Pingback: ACUZATII GRAVE: copiii familiilor BODNARIU si NAN s-au prezentat cu LEZIUNI la intalnirea cu parintii lor. “BARNEVERNET URMARESTE SUBMINAREA SISTEMATICA A AUTORITATII PARINTILOR”/ Un alt abuz incredibil al Norvegiei: ROMÂNCA CE A CASTIGAT PRO
  15. Pingback: MASINARIA BARNEVERNET SI CAZUL NAN. ”Rugați-vă pentru familia Nan, e multă durere, e prea multă durere”/ MANIPULARI IN PROCESUL BODNARIU/ Unul din sefii Barnavernet: ACTIVISTA LESBIANA/ Profitabila industrie a rapitorilor de copii/ Marea Brita
  16. Pingback: FAMILIA BODNARIU SI-A RECUPERAT TOTI COPIII! | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: FAMILIA BODNARIU a decis SA RAMANA IN ROMÂNIA dupa ce procuratura norvegiana i-a pus pe parinti SUB URMARIRE PENALA! “Caracatița uriașă nu rămâne niciodată datoare! Este numai un subterfugiu de a-i aresta pe soții Bodnariu și a le lua iară
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare