SCHISMA IN COMUNITATEA ANGLICANA. Ramura EPISCOPALA AMERICANA a fost SUSPENDATA pentru oficierea CASATORIILOR HOMOSEXUALE

16-01-2016 1 minut Sublinieri

Comunitatea Anglicana a suspendat ramura americana episcopala anglicana pentru ca aproba oficierea casatoriilor homosexuale. Episcopalii din SUA au votat, recent, includerea oficierii casatoriilor homosexuale inclusiv in ritualurile bisericesti, relateaza Washington Post.

Decizia este o victorie a taberei conservatoare anglicane, solida mai ales in Africa, care a cerut de ani de zile amendarea anglicanilor americani.

In comunicatul dat publicitatii dupa intalnirea de la Canterbury, reprezentantii celor 44 de organizatii episcopale ce alcatuiesc comunitatea afirma ca “doctrina traditionala a bisericii, in lumina invataturilor Sfintelor Scripturi, considera casatoria fiind uniunea pe viata si fidela intre femeie si barbat”.

Observatorii considera ca anglicanii americani nu isi vor schimba practicile, ceea ce ar putea duce la o excludere mai drastica a ramurii din SUA din organismele Comunitatii Anglicane.

In SUA, mai multe grupuri anglicane s-au rupt de organismul american in momentul in care acesta a hirotonit intru episcop primul cleric declarat oficial homosexual. Numarul adeptilor a scazut cu 20% dupa aceasta decizie si este, in continuare, in scadere.

Comunitatea Anglicana este o adunare globala care descinde, din punct de vedere istoric, din Biserica Angliei. Nu are o structura ierarhica similara catolicilor (sau ortodocsilor), insa episcopul din Canterbury convoaca si prezida adunarea generala a anglicanilor din intreaga lume.

In anglicanism exista diferite grade de acceptare si respingere a casatoriilor homosexuale. Unele organizatii, ca cea a Canadei sau a Angliei, practica un fel de binecuvantare a acestora, fara a ajunge la practica americana de echivalare rituala a uniunilor cuplurilor de acelasi sex cu cele heterosexuale. Alte organizatii, in special cele din Africa, resping cu totul uniunile homosexuale. Organizatiile conservatoare si-au trimis clerici misionari in regiunile occidentale “liberale” pentru pastori comunitatile anglicane care s-au rupt din cauza atitudinii fata de homosexualitate.

Votul dat pentru suspendarea episcopalilor americani este prima contra-reactie notabila a anglicanilor fata de tendinta pro-LGBT.


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Transcrieri-Redactari, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SCHISMA IN COMUNITATEA ANGLICANA. Ramura EPISCOPALA AMERICANA a fost SUSPENDATA pentru oficierea CASATORIILOR HOMOSEXUALE

  1. performarea? ce cuvant e asta frate? spik romana?

  2. @ionut

    Iertare! Ne-am stragaluit si noi sa producem stiri sub presiunea timpului. 🙂

  3. e de-nteles, dar n-o “fixati” ? 🙂

  4. @ Ionut:

    Pai n-am “fixat-o”?

  5. mai este in titlu 🙂

    multumesc, acuma suna mai acatari

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare