Provocare islamista si sacrilegiu reiterat: IN CATEDRALA SFANTA SOFIA SE CITESTE CORANUL pe perioada Ramadanului, iar ISLAMISTII CER RETRANSFORMAREA EI IN MOSCHEE (video). Alt incident provocator in fata unei biserici ortodoxe din Turcia

12-06-2016 2 minute Sublinieri

Începând de luni [6 iunie n. C.Or.], timp de 30 de zile, pe perioada Ramadanului, Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va funcționa ca moschee. Transformarea fostei Biserici Creștine, redevenită în ultimele decenii muzeu, este considerată de MAE de la Atena un gest provocator la adresa creștinilor ortodocși din întreaga lume.

Decizia a fost luată în prezența secretarului general pentru probleme religioase al Turciei și nu face decât să pună paie pe foc în contextul tensionării relațiilor dintre creștini și musulmani. Mai ales după ce musulmanii din Turcia au început să ceară tot mai insistent ca Sfânta Sofia, fostă catedrală bizantină, actualmente muzeu, să redevină moschee.

Canalul de televiziune de stat va transmite, în direct, din Catedrala Sfânta Sofia, programul “Sahur”, adică rugăciunea de dimineață, de dinaintea postirii de peste zi, scrie ziarul Daily Sabah.

Faptul că fosta Catedrală Ortodoxă, care timp de 80 de ani a funcționat ca muzeu, redevine moschee pentru o lună este contestat de ortodocșii greci din Turcia dar și în afara țării.

Condamnăm anunțul făcut de autoritățile de la Ankara privind citirea Coranului în catedrala Sfânta Sofia din Istanbul cu ocazia Ramadanului, considerând că acesta este un act regresiv. Astfel de acțiuni nu sunt compatibile cu societățile seculare și democratice, a precizat ministerul grec de Externe într-un comunicat. MAE de la Atena susține că gestul Turciei este unul provocator la adresa creștinilor ortodocși din întreaga lume, potrivit ziarului Greek Reporter.

Numită inițial Biserica Sfânta Sofia (Sfânta Înțelepciune), Hagia Sophia a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, rămânând astfel timp de 916 ani. După cucerirea de către turcii otomani, ea a servit drept moschee pentru 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk.

O dată cu venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia au avertizat că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee. De altfel, Erdogan a promovat cu insistență, public, planurile de islamizare a Turciei.

Mii de credincioși musulmani (fanatici) au cerut, sambata, sa se poata ruga in bazilica Sfanta Sofia, monument emblematic si disputat din Istanbul, devenit muzeu dupa ce a fost biserica si apoi moschee, a relatat presa turca, citata de AFP.

Dupa o rugaciune tinuta, in fata edificiului, de catre un imam venit de la Mecca, credinciosii musulmani au scandat sloganuri prin care cereau reamenajarea Sfintei Sofia in moschee.

Lanturile sa fie rupte, Sfanta Sofia sa se deschida”, au scandat miile de persoane adunate pe esplanada din fata muzeului, a relatat agentia de presa Dogan.

In numele a sute de mii dintre fratii nostri, cerem sa ne putem ruga in interiorul moscheii Sfanta Sofia”, a declarat, citat de agentia Dogan, presedintele Asociatiei tinerilor din Anatolia, Salih Turhan, care a organizat evenimentul, in ajunul comemorarii anuale a cuceririi Constantinopolului de catre otomani.

Opera arhitecturala majora, construita in secolul al VI-lea, catedrala Sfanta Sofia, in care erau incoronati imparatii bizantini, a fost transformata in moschee in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului in mainile otomanilor in 1453. Minarete au fost apoi ridicate in jurul domului bizantin.

In anii ’30, in timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu si este vizitata in fiecare an de multe milioane de turisti.

Dupa venirea la putere, in 2002, a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) al actualului presedinte Recep Tayyip Erdogan, aparatorii laicitatii din Turcia sunt ingrijorati cu privire la o eventuala retransformare a Sfintei Sofia in moschee.

Provocare Ecumenistă în perioda pregătirii Marelui Sinod din Creta

Turcii au decis să transforme timp de 30 de zile, Sfânta Sofia în moschee. Imamul citește Coranul în perioda ramadanului, iar lectura va fi transmisă în direct și se va desfășura zilnic în timpul mesei de dimineață, înainte de începerea postului.

Ministrul grec al afacerilor externe Nikos Xidakis consideră că nu este tragic … „Nu este nimic tragic, nici lipsă de respect faptul că se citește un text religios … Lipsa de respect ar fi indecența …”.

Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-international-21036623-istanbul-mii-musulmani-cerut-redeschiderea-moscheii-sfanta-sofia.htm

article_25809

Un alt incident a avut loc în Turcia, după provocarea citirii Coranului în Sfânta Sofia. Astfel, un grup de musulmani a desfășurat o pancardă pe fațada unei biserici ortodoxe în provincia Hatay, în sudul Turciei. Potrivit ziarului turc în limba engleză “Daily Sabah” banner-ul proclamă:

Noi sărbătorim sfânta lună a Ramadanului în toată lumea islamică.

Acesta este un al doilea incident, la scurt timp după recenta provocare a autorităților turce de a aproba recitarea Coranului în Sfânta Sofia din Constantinopol și de a transmite în direct, în timpul celor 30 de zile de Ramadan.

Articolul din “Daily Sabah”, subliniază că biserica în cauză se află pe strada comercială principală din Alexandretta și deservește creștinii, al căror număr diminuează fără oprire în țară.

Traducere C.Or.

banner_in_orthodox_church_632276720

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Provocare islamista si sacrilegiu reiterat: IN CATEDRALA SFANTA SOFIA SE CITESTE CORANUL pe perioada Ramadanului, iar ISLAMISTII CER RETRANSFORMAREA EI IN MOSCHEE (video). Alt incident provocator in fata unei biserici ortodoxe din Turcia

  1. Un act provocator este, fara dubiu. Dar sacrilegiu nu mi se pare a fi avand in vedere faptul ca anterior a fost moschee. Interesant este insa ceea ce s-a intamplat cu Sfantul Altar dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci.
    http://www.johnsanidopoulos.com/2015/07/what-ever-happened-to-holy-altar-of.html

  2. @Carmen
    Pe greci ii deranjeaza cel mai tare acest fapt.

  3. @ Ileana: e dureros pentru orice crestin ortodox, dar trebuie sa recunoastem ca greselile noastre sunt adevarata cauza; de altfel, latinii au jefuit efectiv Catedrala in 1204. Grecii care traiesc in zona, spun ca deseori se simte miros de tamaie in exteriorul Sfintei Sofia. De aici si temerea ca mirosul de tamaie va disparea odata cu surele Coranului.

  4. De fapt, este raspunsul lui Erdogan la recunoasterea de catre Germania a genocidului armean.

  5. Mare si minunat este Domnul Dumnezeul nostru in toate lucrarile Lui!
    S-a considerat drept profanare citirea Coranului in Catedrala Sfanta Sofia pe perioada Ramadanului, insa Domnul ne-a dezvaluit marturia imamului Fatih Koca, el insusi profesor de teologie la Universitatea din Ankara, special selectionat tocmai pentru experienta sa de muezin in multe alte moschei: corpul lui tremura, o sudoare rece il napadise iar asa cum statea, in genunchi, simtea ca se prabuseste sub apasarea spatiului sacru al ortodoxiei …

    http://www.vimaorthodoxias.gr/all/item/84890

    33. O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui!
    34. Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?
    35. Sau cine mai înainte I-a dat Lui şi va lua înapoi de la El?
    36. Pentru că de la El şi prin El şi întru El sunt toate. A Lui să fie mărirea în veci. Amin! (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, cap.11)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare