IPS Iov de Telmessos: UCRAINA E TERITORIU CANONIC AL PATRIARHIEI ECUMENICE/ IPS Kallistos Ware: BISERICA ROMÂNIEI AR PUTEA MEDIA INTRE CONSTANTINOPOL SI MOSCOVA/ Urmatoarea intalnire panortodoxa, in Romania?

3-08-2016 2 minute Sublinieri

ArticleImages_64119_Getcha_pu

IPS Iov de Telmessos, ierarh al Patriarhiei Ecumenice, secretar al Sinodului de la Creta, a comentat despre absenta celor patru biserici autocefale si, indeosebi, asupra divergentelor dintre Patriarhia Constantinopolului si a Moscovei.

Conform ierarhului, proclamarea autocefaliei a fost o tema abandonata din cauza refuzului Patriarhiei Moscovei a procedurii de acordare a acesteia stabilita prin compromis (de catre toti primatii ortodoxiei), lucru ce poate avea ca efect, in schimb, pastrarea status-quoului (adica vechea modalitate de acordare a autocefaliei, unilateral, de catre Constantinopol).

In acest context, ierarhul a abordat si chestiunea ucraineana. Astfel, dupa IPS Iov, ”Constantinopolul considera si acum teritoriul Ucrainei drept teritoriu canonic al Bisericii din Constantinopol. Evocand exemplul polonez, din 1924, cand statul polonez a cerut Patriarhului Ecumenic autocefalia bisericii ortodoxe locale, pentru a o feri de influenta URSS-ului.

Or, pe atunci, Patriarhia Ecumenica a gasit o modalitate de a acorda tomosul tocmai pentru ca, la un moment dat, teritoriul canonic polonez se aflase in teritoriul canonic al Kievului, subordonat canonic, la randul sau, Constantinopolului. Astfel, se intreaba retoric mitropolitul Iov, daca in 1924 Patriarhia Constantinopolului a acordat autocefalia bisericii poloneze, pe baza apartenentei acesteia la mitropolia Kievului, de ce nu ar face astazi exact acelasi lucru, dar cu Kievul?

Evocarea acestui exemplu e cu dublu sens. Mitropolitul, pe de o parte, sugereaza ca in Ucraina exista o problema politica, o agresiune a Rusiei fata de statul ucrainean, de pe urma careia sufera inclusiv biserica ortodoxa locala, pe de alta arata ca exista un precedent canonic care poate servi drept exemplu pentru o actiune similara in prezent.

IPS Iov a subliniat, de asemenea, ca ”Patriarhia Ecumenica a declarat de mai multe ori ca este Biserica-Mama a Bisericii Ucrainei”, si patriarhul Bartolomeu a subliniat, de asemenea, ca ”este tatal spiritual al ucrainienilor”. In acest context, IPS Iov a amintit ca Parlamentul Ucrainei a inaintat o cere de acordare a autocefaliei pe care Sinodul Patriarhiei Ecumenice il are in studiu.

Ierarhul a lasat sa se inteleaga, de asemenea, ca Patriarhia Moscovei este vinovata de actuala stare a ortodoxiei din Ucraina, de vreme ce mitropolia lcoala refuza reunirea cu celelalte grupari (necanonice) ortodoxe.

Patriarhia Ecumenica incearca sa foloseasca, asadar, chestiunea ucrainieana in confruntarea cu Patriarhia Moscovei, aratand explicit faptul ca se gandeste serios la acordarea autocefaliei. 

Un alt ierarh al Patriarhiei Ecumenice, intr-un interviu acordat recent, a vorbit despre posibilul rol pe care ar putea sa-l joace Patriarhia României in actualul context al relatiilor intra-ortodoxe.

Kallistos Ware, abordand aceeasi tema a relatiilor incordate dintre Constantinopol si Moscova, a apreciat ca un rol important, in aceasta chestiune, il poate juca Biserica României.

”Biserica României, considera Ware, nu ia partea nimanui in conflictul dintre Constantinopol si Moscova. Iar Biserica României, trebuie sa ne reamintim, este, dupa Rusia, cea mai mare Biserica Ortodoxa. Si, daca lasam la o parte Ucraina, Biserica României este mai mare chiar decat Patriarhia Moscovei. Asa ca românii pot juca un rol important de mediere, iar ei au sugerat chiar ca urmatoarea intalnire a Sfantului si Marelui Sinod sa aiba loc in România. Si este importanta aceasta invitatie, pentru ca sinoadele de acest tip sunt foarte costisitoare. Insa Biserica României ar putea sustine costul intretinerii a 350 episcopi timp de 11 zile!”

ware

*

 

 

 


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Kirill, Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “IPS Iov de Telmessos: UCRAINA E TERITORIU CANONIC AL PATRIARHIEI ECUMENICE/ IPS Kallistos Ware: BISERICA ROMÂNIEI AR PUTEA MEDIA INTRE CONSTANTINOPOL SI MOSCOVA/ Urmatoarea intalnire panortodoxa, in Romania?

  1. http://orthodoxie.com/job_interview/
    Vice-președintele Departamentului sinodal din Departamentul relațiilor externe bisericești, Nicolai Balachov, a scris un articol prin care dovedește că afirmațiile Arhiepiscopului Iov nu pot fi autentice, ci o „invenție jurnalistică” atâta vreme cât acesta din urmă a vizitat pe Mitropolitul Onufrie din Ucraina de curând, cerând permisiunea Patriarhului Chiril. Deci recunoaște canonic Mitropolia ce ține de ruși, nu pe cei ai lui Filaret. Plus că actul de recunoaștere a autocefaliei din 1686 nu a fost pus niciodată la îndoială de Constantinopol.

  2. The Constantinople Patriarchate, despite the rumors, is not going to create its own jurisdiction in Ukraine, Archbishop Job of Telmessos, a representative of Constantinople in the World Council of Churches, said.

    “The Ecumenical Patriarchate does not plan to create another parallel jurisdiction in Ukraine because such a non-canonical situation will only aggravate the problem,” he said in an interview with the website Orthodox Life.

    The main goal of the Constantinople Patriarchate is “the unity of the Orthodox Church in Ukraine” and Patriarch Bartholomew “is ready to help cure the Church division” following the recent example in the Bulgarian Church and the Church of the Czech Lands and Slovakia, the hierarch said.

    “Everyone, Ukrainians and Orthodox Christians worldwide, are tired of this division,” Archbishop Job said.

    According to earlier reports, the Ukrainian media has recently reported that Archbishop Job called Ukraine a canonical territory of the Constantinople Church during his visit to Kiev to attend the celebrations of the Day of the Christening of Rus. In the meantime, the Moscow Patriarchate doubted that the representative of Constantinople could indeed have said such a thing and said the allegations were invented by journalists.

    http://www.pravoslavie.ru/english/95956.htm

  3. Îmi pare mie că Arhiep. Iov induce ideea de a se uni Mitropolia Ucrainei independentă cu cea care ține de ruși, adică cea schismatică cu cea canonică. Și asta probabil sub autoritatea Fanarului. Cam încurcate ițe și multe pretenții.
    Oricum ar fi, recunoașterea schismaticilor din Ucraina este problematică sub orice formă se face. Chiar și prin declarațiile de mai sus. E aceeași pretenție siropoasă de unitate care ascunde o mai mare dihonie pt că nu ai cum să unești ceva sănătos cu ceva bolnav de dragul unitățiii.
    Se pare că nu numai în Mișcarea Ecumenică e o problemă cu unitatea, ci se cuibărește și în interior.

  4. Patriarhia Ecumenica s-a simtit obligata sa ii dea o misiune mai cu miez proaspatului demis din fruntea Bisericii ruse a Europei occidentale, pentru a justifica numirea sa intr-o functie confortabila, dar lipsita de greutate, la Geneva.
    PS Iov de Telmessos a tulburat apele in Franta, dovedind o lipsa totala de diplomatie. Daca se incapatana sa ramana la Paris, luau foc rusii albi din intreaga europa.
    http://www.la-croix.com/Religion/Actualite/Mgr-Job-demis-de-ses-fonctions-a-la-tete-de-l-archeveche-russe-orthodoxe-2015-11-30-1386878

  5. Pingback: ARHIEPISCOPUL HRISOSTOM AL CIPRULUI A SEMNAT LA CRETA IN LOCUL MITROPOLITILOR ATANASIE SI NEOFIT/ “Sinodul care era să fie Mare şi Ortodox.” AMBITIILE UNEI PATRIARHII RUPTE DE POPOR | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: POZITIE MARTURISITOARE a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei, referitoare la DOCUMENTUL 6 AL SINODULUI DE LA CRETA, raportarea Bisericii Una la celelalte confesiuni si la invataturile lor ERETICE: “Putem considera acest document în stare de analiză,
  7. Pingback: SPRE O RUPTURA IN ORTODOXIE? Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-a transmis Patriarhului Kirill ca a decis acordarea AUTOCEFALIEI Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Patriarhul Irineu trimite o scrisoare de protest, acuzand sprijinirea SCHISMATICILOR de catre FANA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare