PATRIARHUL KIRILL pe tema SINODULUI PANORTODOX: Nu vom numi Marele Sinod ca fiind ”ECUMENIC”/ Recunoasterea unilaterala a SCHISMATICILOR din UCRAINA ar avea CONSECINTE CATASTROFICE pentru UNITATEA ORTODOXIEI/ Care este documentul pre-sinodal cel mai important in opinia liderului Bisericii Rusiei?

3-02-2016 3 minute Sublinieri

SINAXA3

Patriarhul Kirill a facut mai multe afirmatii pe marginea Sinaxei Panortodoxe de la Chambesy si pe tema documentelor ce vor fi discutate la Sinodul Panortodox din iunie 2016, Creta.

PF Kirill a aratat ca cele mai multe revendicari ale Bisericii Rusiei au fost acceptate: mutarea Sinodului din Istanbul in Creta; scoaterea problemei calendarului de pe agenda, nefiind consens pe tema; fiecare Biserica autocefala ar trebui sa poata folosi propriul sistem al dipticelor.

De asemenea, PF Kirill a afirmat ca Sinaxa a fost de acord cu propunerea Bisericii Rusiei de a fi publicate documentele pregatitoare, acestea fiind deja publice si disponibile tuturor celor interesati.

Conform Patriarhului Moscovei, cel mai important document pregatitor al Sinaxei ar fi ”Misiunea Bisericii Ortodoxe in lumea de astazi, aprobat in unanimitate de participanti. In acest document Biserica Ortodoxa isi expune ingrijorarea cu privire la procesele alarmante din viata sociala, politica si morala din societatea contemporana. Documentul nu privilegiaza anumite conceptii politice si nici nu stabileste superioritatea vreunui model economic fata de altul.

”In misiunea sa mantuitoare, Biserica readuce aminte lumii ca aproape toate provocarile si problemele societatii moderne sunt cauzate de faptul ca lumea uita legea lui Dumnezeu, uitand principiile morale, avand viziuni distorsionate asupra libertatii umane, demnitatii si dreptatii”. 

Patriarhul Kirill a aratat ca numeroase observatii ale Bisericii Rusiei se regasesc in acest document, multe din chestiunile sociale atinse fiind discutate deja in ”Bazele Conceptiei Sociale”, doctrina elaborata in urma cu mai multi ani.

Intai-statatorul Bisericii Rusiei a mai afirmat ca viitorul Sinod Panortodox nu se va numi si Ecumenic.

”Receptarea de catre intreaga Biserica a unui anume Sinod a fost intotdeauna un fenomen gradual si, dupa cum arata istoria Bisericii, niciun Sinod nu a putut sa-si impuna deciziile Bisericii daca acestea erau respinse de poporul lui Dumnezeu, daca nu era o acceptare integrala a rezolutiilor. Din acest motiv, niciun Sinod Ecumenic nu a devenit astfel prin simpul fapt al convocarii sale: semnificatia sa reala a devenit clara doar dupa curgerea timpului, uneori un timp foarte indelungat.

Nu numim Ecumenic urmatorul Sfant si Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Spre deosebire de vechile Sinoade Ecumenice, nu este convocat pentru a lua decizii pe teme de doctrina, pentru ca acestea au fost luate cu mult timp in urma si ele nu sunt obiectul unor revizuiri. Nu este convocat nici pentru a introduce inovatii in viata liturgica a Bisericii si in ordinea sa canonica. Totusi, daca va fi pregatit cum se cuvine, poate deveni un factor important in consolidarea unitatii inter-bisericesti si a cooperarii, putand contribui la clarificarea unor raspunsuri pe care Biserica Ortodoxa le da provocarilor actuale pe baza Traditiei sale stravechi”. 

Patriarhul a mai subliniat ca viitorul Sinod nu va fi Panortodox daca nu vor fi prezenti toti reprezentantii Bisericilor Ortodoxe Autocefale recunoscute. 

Legat de problema Ucrainei, PF Kirill a tinut sa mentioneze ca postularea principiului consensului tuturor Bisericilor in deciziile ce vor fi luate la viitorul Sinod Panortodox va preveni orice actiune unilaterala de acordare a autocefaliei. O precautie necesara, conform liderului rus, avand in vedere actiunile non-canonice ale unor reprezentanti ai unor entitati ecleziale din SUA si Canada de sub jurisdictia Patriarhiei Constaninopolului (se refera la vizitele intreprinse de unii episcopi din organizatii bisericesti din SUA si Canada in Ucraina, unde au avut discutii cu schismaticii ucrainieni – n.n.)

Patriarhul Kirill a reamintit intalnirile pe care organizatiile ecleziastice din SUA si Canada le-au avut cu schismaticii, ignorand Mitr. Onufrie, Primatul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene.

”Doar dupa ce Patriarhul Bartolomeu a promis la Sinaxa Panortodoxa ca nu au fost facute si nici nu vor fi, nici in timpul, nici dupa Sinodul Panortodox, tentative de legalizare a schismei din Ucraina sau de acordare a autocefaliei in mod unilateral, am fost de acord cu propunerea Sfintiei Sale de a amana tema autocefaliei si de a nu discuta acest subiect la Sfantul si Marele Sinod”.

Intai-Statatorul Rusiei si-a exprimat convingerea ca promisiunea Patriarhului Bartolomeu

”este bazata pe constientizarea adanca a consecintelor catastrofale pentru unitatea ortodoxiei pe care le-ar avea recunoasterea unilaterala a schismei, ceea ce ar duce si la lipsa de valoare a Sinodului si a deciziilor acestuia”. 

In ceea ce priveste documentul despre Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine, PF Kirill a aratat ca era necesara revizuirea textelor inclusiv din cauza evolutiilor in doctrina unor denominatiuni protestante, tot mai influentate de ideologii seculariste, lucru ce a condus la revizuirea nu doar a fundamentelor lor doctrinare, chiar a celor biblice. Patriarhul Kirill considera ca foarte multe amendamente ale acestui document sunt originate in documentul de lucru al Bisericii Rusiei ”Principiile de baza ale atitudinii Bisericii Ortodoxe fata de non-ortodocsi”, elaborat in 2000. Printre ele, respingerea ideii unei ”egalitati a confesiunilor” si a unitatii Bisericii pe baza unor compromisuri inter-confesionale.

Patriarhul Kirill a afirmat, in concluzie, ca

”desigur, nicio unire a Bisericii Ortodoxe cu non-ortodocsii nu este mentionata macar in document”. 

*


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Patriarhul Kirill, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Transcrieri-Redactari, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “PATRIARHUL KIRILL pe tema SINODULUI PANORTODOX: Nu vom numi Marele Sinod ca fiind ”ECUMENIC”/ Recunoasterea unilaterala a SCHISMATICILOR din UCRAINA ar avea CONSECINTE CATASTROFICE pentru UNITATEA ORTODOXIEI/ Care este documentul pre-sinodal cel mai important in opinia liderului Bisericii Rusiei?

  1. Ne asteptam de la pastorii nostri sa ramana fermi in dreapta credinta, caci vor da seama de cum si daca ne-au condus spre mântuire, mărturisind cu fermitate Adevărul propovăduit de Sf. Apostoli și de Sf. Parinți și pecetluit de sângele a milioane de martiri ai Ortodoxiei.. Iar Unica Biserica a lui Hristos este Ortodoxia. Ea nu are surori, verisoare, unchi, nepoti etc. Nu este în nici un fel rudă cu papalitatea, care este uzurparea Adevărului și lăcașul minciunii și al fărădelegii.
    Ortodoxia este Trupul cel Viu al lui Hristos si Capului ei ne supunem toti, indiferent de slujirea pe care o avem in sânul Bisericii Ortodoxe.
    Doamne ajuta!

  2. E foarte bine ce spune Patriarhul Kirill.

  3. Pe coperta revistei The economist 2016 ( sinistrele predictiii pt anul 2016 ) apare si Patriarhul Kirill. Asta ma face sa cred ca va juca un rol important in acest an pe scena lumii. In folosul cui, ramane de vazut! Ce spune pana acum spune bine, ramane sa asteptam si sa vedem punerea lor in practica.
    Din ce am inteles de la parintii induhovniciti de prin Moldova ( a noastra), nu va fii de bine. Acum, sa nu judecam si sa asteptam, timpul le va lamurii!

  4. Pingback: Mitropolitul Atanasie de Limassol ia atitudine fata de documentul panortodox referitor la relatiile cu lumea crestina: NU EXISTA ALTE BISERICI, CI DOAR EREZII SI SCHISME. DACA EREZIILE SUNT BISERICI, UNDE ESTE UNA SI SINGURA BISERICA A LUI HRISTOS? | Cuv
  5. Pingback: EXPLICATIILE PS LONGHIN CU PRIVIRE LA NEPOMENIREA PATRIARHULUI KIRILL. Ce nu se leaga?/ Precizari despre POZITIA BISERICII GEORGIEI asupra documentului controversat RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU LUMEA CRESTINA/ Raspunsurile PATRIARHIEI MOSCOVEI la criti
  6. Pingback: EXPLICATIILE PS LONGHIN DESPRE NEPOMENIREA PATRIARHULUI KIRILL/ Precizari despre POZITIA BISERICII GEORGIEI asupra documentului controversat RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU LUMEA CRESTINA/ Raspunsurile PATRIARHIEI MOSCOVEI la criticile aduse documentelor
  7. Pingback: SFANTUL MUNTE REACTIONEAZA FATA DE SINODUL PANORTODOX. Punctele criticate de parintii atoniti: SUBMINAREA SOBORNICITATII, AMBIGUITATEA TEOLOGICA, ATRIBUIREA TERMENULUI DE “BISERICA” EREZIILOR si SCHISMELOR | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: Scrisoarea Manastirii Caracalu de la MUNTELE ATHOS pe tema SINODULUI PANORTODOX. “Afirmatiile cu privire la chestiunile ecleziologice sunt precare si ambigue, permitand interpretari ce se abat de la dogma ortodoxa” | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: PREDICA PARINTELUI EPISCOP LONGHIN JAR in Duminica Tomei, CHEMAND LA POCAINTA SI RUGACIUNE inaintea apropiatului SINOD PANORTODOX, SOCOTIT DEJA “SOBOR TALHARESC”: “In fata noastra sta o mare incercare. Este un Sinod ucigas de suflete, de
  10. Pingback: CONFERINTA INTERNATIONALA DESPRE SINODUL-PANORTODOX DIN CRETA cu Pr. Prof. Theodoros Zisis si teologul Dimitrios Tselengidis: “Biserica Ortodoxă, ecumenismul și panreligia. Duhul patristic și “ascultări” contemporane” – joi, 2 iu
  11. Pingback: EXCLUSIV: propunerile SFANTULUI SINOD AL BISERICII GEORGIEI asupra documentelor SINODULUI PANORTODOX. Modificari substantiale aduse textelor despre CASATORIE, MISIUNEA BISERICII si RELATIILE CU LUMEA CRESTINA/ IPS Hierotheos Vlachos despre PROBLEMELE ESEN
  12. Pingback: Mesajul Patriarhului Daniel pe tema SINODULUI PANORTODOX: Vom asculta toate propunerile facute de Bisericile autocefale si vom incerca sa contribuim la ameliorarea textelor./ Declaratii ale IPS Ilarion Alfeyev: DOCUMENTELE SINODULUI TREBUIE AMENDATE DACA
  13. Pingback: Mesajul Patriarhului Daniel pe tema SINODULUI PANORTODOX: Vom asculta toate propunerile facute de Bisericile autocefale si vom incerca sa contribuim la ameliorarea textelor/ Declaratii ale IPS Ilarion Alfeyev: DOCUMENTELE SINODULUI TREBUIE AMENDATE DACA V
  14. Pingback: Reprezentantul Bisericii Rusiei pune la indoiala STATUTUL de SINOD PANORTODOX al intalnirii de la CRETA/ PATRIARHIA SERBIEI CONTESTA REGULAMENTUL SINODULUI SI ISI ANUNTA RETRAGEREA/ Pr. John Chryssavgis, consilier al PATRIARHIEI ECUMENICE, considera ca de
  15. Pingback: Biserica Rusiei pune la indoiala STATUTUL de SINOD PANORTODOX al intalnirii de la CRETA/ PATRIARHIA SERBIEI CONTESTA REGULAMENTUL SINODULUI SI ISI ANUNTA RETRAGEREA DE FACTO/ Pr. John Chryssavgis, consilier al PATRIARHIEI ECUMENICE, considera ca deciziile
  16. Pingback: “SINODUL PANORTODOX” – Mesajul PF DANIEL la sedinta SF. SINOD: “Vom asculta toate propunerile si vom contribui la ameliorarea textelor. Sa ne rugam ca Duhul Sfant, nu duh lumesc, sa calauzeasca lucrarile!”/ PATRIARHUL ECUMENI
  17. Pingback: IPS Iov de Telmessos: UCRAINA E TERITORIU CANONIC AL PATRIARHIEI ECUMENICE/ IPS Kallistos Ware: BISERICA ROMÂNIEI AR PUTEA MEDIA INTRE CONSTANTINOPOL SI MOSCOVA/ Urmatoarea intalnire panortodoxa, in Romania? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare