ATENTAT IN TURCIA, LA O NUNTA, cu cel putin 50 de victime. Atentatorul era un COPIL!/ Scartaie deja Tripla Alianta Rusia-Turcia-Iran?/ CRIZA UMANITARA IN IRAK/ Refugiati turci la Timisoara

22-08-2016 8 minute Sublinieri

  • Digi24:

50 de morți în Turcia, după ce o bombă a explodat la o nuntă

Cel puțin 50 de persoane au murit, iar aproape 100 au fost rănite, sâmbătă seara, într-o explozie produsă la o nuntă în Gaziantep, în sudul Turciei, aproape de frontiera siriană, informează Agerpres, care citează un bilanț furnizat de biroul guvernatorului local preluat de agențiile internaționale de presă.

ACTUALIZARE. Potrivit unui nou bilanț al guvernatorului, sunt 50 de morți. Nu se mai fac precizări în legătură răniții, dar probabil că mulți dintre cei care au fost răniți grav inițial au decedat între timp.

Acesta este cel mai grav atac produs anul acesta în Turcia, iar preşedintele Recep Erdogan susţine că a fost plănuit de organizaţia teroristă Stat Islamic. Atentatul a avut loc în aceeaşi zi în care şeful guvernului a anunţat căAnkara va juca un rol mai activ în criza din Siria.

Formațiunea pro-kurdă Partidul Democratic al Poporului (HDP) a anunțat într-un comunicat că mirii de la nunta care a fost ținta atentatului erau membri ai săi.

Agenția EFE preia totodată un comunicat al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care indică gruparea Stat Islamic (Daesh) ca „probabil” autor al atentatului.

„Vreau să subliniez încă o dată că nu există nicio diferență între tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, în care am pierdut 240 de cetățeni, comisă de FETO (rețeaua predicatorului autoexilat Gulen, pe care guvernul o denumește FETO — Organizația Teroristă Fethullah Gulen, potrivit siglei în limba turcă — n.r.), între PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizație teroristă de către Turcia, SUA și UE — n.r.), care numai în ultima lună a ucis 70 de membri ai forțelor de securitate (…) și atentatul din Gaziantep, probabil comis de către Daesh”, arată comunicatul șefului statului turc.

Acesta asigură că astfel de provocări nu vor reuși să compromită unitatea, conviețuirea și fraternitatea din țară.

Premierul turc, Binali Yildirim, a condamnat de asemenea atentatul într-un comunicat în care cere națiunii „răbdare și tărie”, transmite EFE, iar vicepremierul Mehmet Simsek a subliniat „conviețuirea” diverselor grupuri etnice, precum turcii, kurzii și arabii, în Gaziantep, oraș situat la circa 50 de kilometri de frontiera cu Siria.

Kurzii luptă cu Statul Islamic în Siria.

Nunta vizată de atentat avea loc în aer liber. Se pare că atentatul a fost comis de un kamikaze. Explozia a fost atât de puternică, încât s-a auzit în mai multe părți ale orașului.


Drama copiilor-terorişti, folosiţi în atentate sinucigaşe

Sunt nenumărate cazurile în care copiii sunt trimişi să ucidă, pentru idealuri pe care nu le înţeleg. Nu gruparea teroristă Stat Islamic a inventat aceste acte de cruzime, dar le foloseşte tot mai des, alături de Boko Haram şi Al-Qaeda. Potrivit Unicef, în ultimii ani, numărul atentatelor comise de sinucigaşi minori e în creştere.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „În districtul Sahinbey din Gaziantep, în timpul unei ceremonii de casătorie, un atacator sinucigaş de 12-14 ani s-a detonat sau a fost detonat de către altcineva”.

Atacul sinucigaş comis de o persoană de vârstă atât de fragedă este o premieră în istoria recentă a Turciei.

Cu totul altfel stau, însă, lucrurile în cazul unor ţări ca Siria şi Irak. Aici, gruparea Stat Islamic trimite foarte des la moarte copii, pe care îi aruncă pur şi simplu în aer în mijlocul mulţimii.

Talibanii din Afganistan nu sunt nici ei străini de astfel de acte oribile, în timp ce mai în vest, teroriştii Hamas nu ezită nici ei să se folosească de sinucigaşi adolescenţi în Fâşia Gaza pentru a-şi duce la capăt atentatele. Situaţia este asemănătoare şi pe continentul african.

Teroarea instituită de gruparea Boko Haram se manifestă în ţări precum Nigeria, Cameron şi Ciad. Şi aici, teroriştii trimit frecvent la moarte copii.

Imaginile pe care le urmăriţi, surprinse în oraşul irakian Kirkuk, demonstrează modul barbar în care acţionează aceşti jihadişti. Un copil de aproximativ 13 ani, care avea asupra sa o centură cu explozibil, a fost prins de forţele de securitate, chiar înainte de a se arunca în aer. Fusese trimis la moarte de teroriştii Statului Islamic, în contextul în care anul trecut, cel puţin 20 de copii au fost folosiţi în atentatele sinucigaşe puse la cale de organizaţie.

Totuşi, cei care conduc acest top oribil sunt membrii grupării Boko Haram, care folosesc în special fete pe post de kamikaze. Potrivit UNICEF, în atentatele comise de ei anul trecut în Nigeria, Camerun şi Ciad au fost folosiţi de zece ori mai mulţi copii decât în 2014.

Leborious Oshomo, expert în probleme de securitate: „Este tipic pentru guvern să arunce vina pe oricine altcineva, în loc să privească problema în ansamblul ei şi să găsească soluţii, înainte să se ajungă la recrutarea de copii-soldaţi”.

La vârsta la care ar trebui să fie la grădiniţă sau pe băncile şcolii primare, copiii palestinieni sunt antrenaţi şi ei să folosească armele de foc. Sunt instruiţi în taberele Hamas, unde învaţă să-i urască de moarte pe duşmanii grupării teroriste.

La fel de sângeroşi, teroriştii din gruparea Hezbollah folosesc şi ei copii pe post de luptători, în timp ce luptătorii Al-Qaeda au recurs la metode asemănătoare în Irak, împotriva ocupaţiei americane. Mai nou, şi în Peninsula Arabică, în special în Yemen, băieţii învaţă de la vârste fragede să folosească o armă şi fac parte din trupele combatante.


Protest la Istanbul. Sute de oameni au acuzat autoritățile de implicare în atentatul de la nuntă

Sute de oameni au protestat la Istanbul, după atentatul de la nuntă, soldat cu 51 de morţi. Demonstranţii acuză guvernul turc şi pe preşedintele Recep Erdogan de implicare directă în acest atac, mai ales că autorităţile au anunţat rapid detalii despre atentator.

Oamenii au dat de înţeles că autorităţile folosesc asemenea tragedii pentru a menţine tensiunea în societate.

Preşedintele turc a declarat că atentatul a fost comis de un băiat, nu mai mare de 14 ani, care ar fi avut legături cu organizaţia teroristă Stat Islamic.


Turcia, pregătită pentru un rol mai activ în Siria

Turcia îşi asumă un rol mai activ în Siria. La peste cinci ani de la izbucnirea războiului civil din statul vecin, premierul turc a declarat că, în următoarele şase luni, ţara lui se va implica mai mult în gestionarea conflictului.

Oficialul a acceptat şi varianta ca actualul lider sirian să facă parte dintr-un eventual proces de tranziţie, opţiune pe care Turcia o respingea categoric acum un an.

Ankara a validat azi şi acordul de reconciliere cu Israelul după şase ani de ruptură diplomatică şi vrea să îşi amelioreze şi relaţiile cu Egiptul. Experţii spun că politica externă a Turciei se înscrie în strategia cunoscută sub denumirea „zero probleme cu vecinii” şi introdusă în urmă cu aproape şapte ani de ministrul de Externe al Turciei de la acea vreme.

Rusia folosește pentru prima dată o bază din Iran pentru a bombarda militanți în Siria

Avioane de luptă ruse au decolat marți de la baza aeriană din Hamadan, din vestul Iranului, pentru a lansa atacuri aeriene în Siria vizându-i pe militanții din regiunea Alep. Este pentru prima dată când aviația rusă folosește o bază iraniană pentru a lansa raiduri în Siria, informează Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că bombardiere rusești Tu-22M 3 și Su-34 au bombardat poziții jihadiste la Deir ez-Zor și Idlib, în Siria, decolând de la baza Hamadan din Iran. În urma raidurilor, au fost distruse cinci mari depozite cu arme, trei sedii ale unor comandamente jihadiste și o tabără a acestora, pe care teroriștii o utilizau pentru a pregăti bătălia pentru Alep.

Amplasarea unor avioane de luptă și bombardiere rusești la baza din Iran oferă aviației ruse o serie de avantaje. Potrivit presei arabe, acordul încheiat de Moscova cu Teheranul cu privire la utilizarea acestei baze va permite reducerea timpului de zbor cu 60%. Distanța dintre baza Hamadan și zona centrală a Siriei este de circa 900 de kilometri.

Până acum, pentru loviturile aeriene în Siria, bombardierele rusești Tu-22M3 decolau de pe aeroportul militar Mozdok (Osetia de Nord, Caucazul rus), întrucât baza aeriană rusă Hmeimim din Latakia nu este potrivită pentru acest tip de avioane de luptă, unele dintre cele mai mari din lume.

Diplomați ruși și iranieni au abordat luni un plan suplimentar de acțiune pentru rezolvarea crizei siriene. Anterior, presa rusă a relatat că Moscova a cerut permisiunea Irakului și Iranului pentru utilizarea spațiului aerian în scopul lansării unor rachete de croazieră asupra unor poziții jihadiste în Siria.

La rândul său, șeful Consiliului Național de Securitate din Iran a confirmat marți că Teheranul pune facilități la dispoziția Moscovei. „Cooperarea iraniano-rusă în lupta împotriva terorismului în Siria este una strategică și ne punem la dispoziție potențialul și facilitățile în acest domeniu”, a declarat Ali Shamkhani, citat de agenția IRNA.

Iranul a criticat Rusia pentru faptul ca a anuntat utilizarea unei baze aeriene iraniene pentru lovituri in Siria, unde Moscova il sustine pe presedintele Bashar Al-Asssad in razboiul impotriva jihadistilor si a rebelilor, scrie AFP.

“In mod natural, rusii vor sa arate ca sunt o superputere si o tara influenta si ca sunt implicati in chestiuni de securitate in regiune si in lume”, a declarat ministrul Apararii, Hossein Dehghan, intr-un interviu pentru televiziunea iraniana Channel 2, difuzata duminica seara.

Dar, in spatele anuntului privind raiduri cu avioane de la o baza iraniana a existat o vointa “de a iesi in evidenta, fara a tine seama” de Iran, a adaugat el.

Dupa criticile formulate de ministrul Apararii, purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe a anuntat oprirea “pentru moment” a raidurilor rusesti cu decolare din Siria.

Raidurile de saptamana trecuta faceau parte dintr-o “misiune precisa si autorizata si ea este acum terminata. Ei au efectuat aceste raiduri si au plecat”, a explicat Bahram Ghasemi.

El a lasat insa usa deschisa pentru alte eventuale misiuni similare, subliniind ca acest lucru depinde de “situatia din regiune” si va avea nevoie de “autorizatia noastra”.

Iranul si Rusia sunt principalii aliati ai regimului Bashar al-Assad in razboiul civil care devasteaza aceasta tara de peste cinci ani.

Teheranul pastreaza discretia in ceea ce priveste sprijinul militar pe care il acorda Siriei in conditiile in care Moscova, care dispune in Siria de o baza aeriana, anunta in mod regulat raiduri si uneori implicarea soldatilor sai la sol.

Saptamana trecuta, ministerul rus al Apararii a anuntat ca bombardiere Su-34 au efectuat raiduri aeriene impotriva unor tinte jihadiste in Siria decoland, pentru prima oara, de pe aeroportul Hamedan din nord-vestul Iranului.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a afirmat ca avioanele rusesti au “luat parte la o operatiune antiterorista in Siria la cererea autoritatilor legale siriene si cu consimtamantul Iranului”.

Subiectul este foarte sensibil pentru Iran deoarece constitutia interzice orice stationare de trupe straine pe teritoriul tarii.

“Am colaborat si vom continua sa colaboram cu Siria si Rusia”, a mai spus ministrul iranian al Apararii.

“Rusia a decis sa foloseasca mai multe avioane si sa mareasca numarul misiunilor sale. Pentru aceasta, avea nevoie sa alimenteze intr-o regiune apropiata de operatiuni si pentru aceasta a folosit baza Nojeh din Hamedan, dar nu le-am dat in niciun caz o baza militara”, a precizat el.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a luat o decizie istorică şi care are legătură directă cu Rusia.

Turcia nu va recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, cu toate că ultimele contacte dintre Moscova și Ankara deveniseră mai apropiate. Conform Agerpres, vestea a fost dată de preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko. “Erdogan i-a confirmat lui Poroșenko poziția neschimbată a Turciei de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Turcia nu va recunoaște ocupația Crimeii și va continua să sprijine prin toate mijloacele tătarii din Crimeea”, se arată în textul difuzat de administraţia ucraineană.

În plus, a mai apărut un alt semn care indică o răcire a relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, cu toate că întâlnirea recentă dintre Putin şi Erdogan părea că duce la o normalizare a relaţiilor după incidentul avionului rus doborât de aviaţia turcă. Declaraţia făcută recent de premierul turc, Binali Yildirim, este edificatoare în acest sens: “Statele Unite rămân un partener strategic, nu duşmanul Turciei. Pot exista suişuri şi coborâşuri în relaţiile dintre cele două ţări, dar avem nevoie să eliminăm elementele care dăunează relaţiilor noastre,” a declarat Yildirim, care s-a referit la clericul musulman Fethullah Gulen, stabilit în Pennsylvania, în exil auto-impus. Yildirim a mai spus că Turcia şi Statele Unite au un acord de extrădare a clericului.

“Ne dorim ca procesul să fie accelerat. Acest om a fost liderul loviturii de stat. Ce mai aşteptăm? Statele Unite au la dispoziţie toate informaţiile cu privire la incidentele în care a fost implicată această organizaţie teroristă şi liderul acesteia. Cererea noastră este clară: trebuie să fie reţinut temporar şi extrădat”, a declarat Yildirim.

  • Digi24:

Dezastru umanitar în Irak

Dezastru umanitar în nord-estul Irakului, unde sute de civili, printre care numeroşi copii, suferă de foame şi de sete în deşert. Oamenii au fugit cu ce au apucat din calea teroriştilor Stat Islamic şi acum aşteaptă o mână de ajutor. Chiar şi aşa, oamenii spun că mai bine stau în deşert fără apă şi mâncare decât să sufere sub teroarea ISIS.

Copii care plâng de foame, de sete sau care au leşinat de epuizare, totul – pentru a scăpa din mâinile teroriştilor din gruparea Stat Islamic. Puţinele tabere de refugiaţi din regiune sunt pline până la refuz, aşa că singura opţiune de salvare o reprezintă fuga în deşert. Speranţa de viaţă a refugiaţilor a început să se năruiască după ce au rămas fără apă şi alimente, sub soarele arzător.

Taha Hussein Awad, refugiat: „Sigur că o să stăm aici, aici e mai bine decât dincolo (n.r. – în teritoriul controlat de ISIS), dacă mă întorc acolo voi fi decapitat, mă vor ucide imediat.”

În sprijinul refugiaţilor au sărit soldaţii kurzi din trupele Peshmerga, care le-au împărţit alimente şi apă, în special copiilor. Însă luptătorii kurzi rămân vigilenţi pentru că teroriştii s-au folosit adesea de refugiaţi pentru a se infiltra între liniile inamicilor lor.

Kamal Kirkuki, comandant Peshmerga: „Am arestat foarte mulţi terorişti în situaţii asemănătoare. Unii dintre eu s-au infiltrat dându-se drept refugiaţi dar aveau explozibil în interiorul bucăţilor de săpun, l-am detectat.”

Trupele kurde nu le pot fi însă de ajutor în permanenţă refugiaţilor, pentru că trebuie să elimine grupările teroriste din regiune. În aceste condiţii, soarta sutelor de oameni care au fugit în deşert rămâne incertă. Oamenii speră că trimişi ai guvernului regional kurd sau angajaţi ai organizaţiilor umanitare îi vor salva până la urmă de la moarte.


24 de turci, prinși la frontiera de vest, unde tocmai a fost întărită paza

Situația tensionată din Turcia face ca tot mai mulți oameni să își dorească o viață nouă, departe de bombardamente și lovituri de stat. 24 de turci au încercat să intre ilegal în România, noaptea trecută, și au fost prinși de polițiștii de frontieră, într-un lan de porumb, în comuna Comloșu Mare, din județul Timiș.

Se pare că migranții ar proveni din zona de sud,a Turciei. Ei au plecat pe jos și, odată ajunși în Serbia, au fost blocați de gardul de sârma, ridicat de Ungaria. Aşa că au încercat să își croiască drum spre Occident, prin județul Timiș.

Cel mai tânăr imigrant este un bebeluș de numai 3 luni.

Ministerul de Interne a decis să tripleze paza la graniţa din această zonă, poliţiştii de frontieră fiind sprijiniţi de jandarmi, iar frontiera este supravegheată, în permanenţă, de un elicopter.

Cel mai probabil, migranţii vor fi cazaţi într-un centru de refugiaţi. Autoritățile române au început demersurile pentru a pune în aplicare acordul de readmisie, adică trimiterea migranților înapoi în Serbia.

Inspector Nicola Petre, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră: „S-a stabilit că sunt 24 de persoane, 13 adulți, 6 bărbați și 7 femei, cu vârste curpinse între 18 și 34 de ani, și 11 copii mici, din primele declarații și documente ale adulților rezultă că aceștia sunt cetățeni turci.”


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Rusia, Siria, Turcia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ATENTAT IN TURCIA, LA O NUNTA, cu cel putin 50 de victime. Atentatorul era un COPIL!/ Scartaie deja Tripla Alianta Rusia-Turcia-Iran?/ CRIZA UMANITARA IN IRAK/ Refugiati turci la Timisoara

  1. Rusia ameninta Turcia asupra operatiunilor armate din Siria!

    The Foreign Ministry expresses grave concern about the advance of the Turkish troops and armed groups of the Syrian opposition it supports further into Syrian territory, and stresses that these actions are not being coordinated with the legitimate Syrian Government and are undertaken without approval of the UN Security Council.

    Russia calls on Ankara to put these objectives above immediate military and tactical aims and refrain from steps that could further destabilise the Syrian Arab Republic.
    http://www.therussophile.org/foreign-ministry-statement-on-turkeys-military-operation-in-syria.html/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare