PROBLEMELE CU DNA ALE IPS TEODOSIE, DOAR INCEPUTUL UNEI CAMPANII IMPOTRIVA BOR? Daca vine randul Bisericii sa fie demolata de institutiile de forta, cat de pregatiti sunt oamenii sai?

29-10-2016 6 minute Sublinieri

Dupa arhiepiscopul Tomisului, cercetat pentru mai multe acuzatii de coruptie, a venit randul unui al doilea inalt prelat sa intre in atentia DNA.

Potrivit unor surse bisericesti, procurorii anticoruptie au cerut oficial mai multe documente ale mitropoliei, necesare intr-o investigatie invaluita deocamdata in mare mister. Tinta anchetei, sustin aceleasi surse, ar putea fi chiar inalt prea sfinitia sa Irineu, arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. Oficialii mitropoliei au refuzat sa spuna ce documente au cerut procurorii DNA. Nu se stie daca inaltul prelat va fi chemat la audieri.

Magistratii Curtii de Apel Constanta au decis, luni, mentinerea controlului judiciar in cazul arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cercetat de DNA pentru luare de mita si folosirea cu rea-credinta de documente false. Totodata, judecatorii au inlaturat ca temei al masurii preventive infractiunea de luare de mita, decizia instantei fiind definitiva, potrivit News.ro.

Curtea de Apel Constanta a decis ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sa fie cercetat in continuare sub control judiciar in dosarul in care este anchetat de DNA, dar a inlaturat ca temei al acestei masuri infractiunea de luare mita, apreciind ca nu exista indicii, au anuntat reprezentantii instantei. Decizia este definitiva.

IPS Teodosie s-a prezentat, luni, la Curtea de Apel Constanta unde s-a judecat cererea sa de revocare a controlului judiciar in dosarul in care este cercetat pentru pentru luare de mita si folosirea cu rea-credinta de documente false

La iesire din sala de judecata, arhiepiscopul Tomisului a declarat ca si-a sustinut nevinovatia in fata instantei si a afirmat ca pe el, personal, nu il afecteaza ca este acuzat pe nedrept, dar ca Biserica are de suferit.

“Am avut ocazia sa sustin nevinovatia pentru ca cele incriminate nu exista. Atat am de spus. Si am intrebat cui foloseste sa umileasca Biserica. Pe mine, personal, nu ma afecteaza ca sunt acuzat pe nedrept, dar afecteaza Biserica, pentru ca reprezint Biserica. Probele se vor dovedi ca, de fapt, nu s-au gasit”,
a declarat IPS Teodosie.

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a afirmat ca acuzatiile aduse acestuia nu sunt fondate pe dovezi si ca, in opinia sa, si procurorii vor ajunge la aceeasi concluzie.

Se vorbeste ca arhiepiscopul Tomisului a incasat anumite subventii de la APIA pentru acea cultura de vie de la Nazarcea. V-as ruga sa aveti in vedere ca discutam nu de 350 de hectare, atat este intreaga suprafata, ce cuprinde si suprafetele arabile sau pasune, discutam de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai ca fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru sustinerea acestei culturi, sigur ca erau neindestulatoare“, a afirmat Maria Vasii.

Vasii sustine ca subventiile de la APIA au fost folosite in scopul in care au fost luate si ca nu IPS Teodosie s-a ocupat de vie, ci avea un departament in acest sens.

“Daca Parchetul era interesat sa afle adevarul, ar fi observat centralizatoarele care aratau circuitul banilor, ar fi observat ca toate aceste subventii au fost folosite in scopul in care au fost luate. Aceste subventii se dadeau pe suprafata, asa se numesc, nu pe cultura. Nici macar procurorii nu il acuza pe inaltul prelat ca a falsificat documentele privind suprafetele, iar APIA dadea aceste subventii pe suprafata. (…) Credeti ca inaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat in a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de inaltul prelat, cu toate acestea, dansul este acuzat de aceasta frauda”, a spus avocatul.

Referitor la cealalta acuzatie a procurorilor in cazul arhiepiscopului Tomisului, luare de mita, Maria Vasii a spus ca exista la dosar interceptari care arata ca arhiepiscopul refuza sa primeasca plicul cu bani.

“Aceasta penibila fapta de coruptie, 500 de euro. Discutam cu totii daca inaltul prelat, care apartine unei biserici autocefale, separate de ierarhia de stat, poate avea calitatea de functionar public, ca sa raspunda pentru luare de mita. La dosar sunt interceptari care arata refuzul vehement pe care dansul il adreseaza celui care intinde plicul cu cei 500 de euro. Nici nu vede cati sunt acolo, doar refuza vehement. (…) Avem dreptul sa spunem ca acuzatia este nefondata”, a mai declarat Vasii, care a precizat ca de la instanta va merge la DNA pentru a depune documente care dovedesc nevinovatia arhiepiscopului.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus luarea masurii preventive in cazul arhiepiscopului Tomisului in data de 17 octombrie, in dosarul in care acesta este cercetat pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Stere Beca, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar si fata de Aurelian Stefan, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a primi fonduri europene.

“In declaratiile prezentate la APIA, inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta ᅡvii pe rod cu struguri pentru vinᅡ/ᅡvii pe rod cu struguri nobili pentru vinᅡ, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi”, arata DNA.

Potrivit procurorilor, “un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara”.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 148.610,21 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).

DNA mai arata ca, in primavara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoana, pentru a dispune “ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie”.

IPS Teodosie a fost audiat, luni, 17 octombrie, timp de aproape doua ore, la sediul DNA Constanta. El nu a facut declaratii jurnalistilor nici la intrarea, nici la iesirea de la DNA.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana pentru a o ajuta sa se inscrie la Facultatea de Teologie a Universitatii Ovidius, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultati. In acest dosar, in urma cu doi ani, arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmarire penala, el precizand atunci ca nu a fost gasita nicio proba impotriva sa.

De asemenea, in vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor in dosarul privind cartile scrise in penitenciar, pe motiv ca el a girat cartea “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, scrisa de Gigi Becali.

Vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost decorat, joi, de Patriarhul BOR, Daniel, cu Ordinul Sfântul Apostol Andrei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Patriarhal.

În cadrul aceluiaşi eveniment, şeful SRI, Eduard Hellvig, a fost decorat cu Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru activitatea din timpul mandatului de ministru al Dezvoltării.

De asemenea, omul de afaceri Valentin Săftoiu de la SC Petrogas SRL a fost decorat cu ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Ceremonia a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul celui de-al doilea hram al catedralei patriarhale, de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, informează agerpres.ro.

Dacă omologul său de la Vatican decorează, spre exemplu, personalitățile care se implică în ajutorarea nevoiașilor, Preafericitul Daniel e mult mai pragmatic: el decorează miniștrii care marchează banul către nevoiașa Patriahie. Iar faptul că o face cu întîrziere aiuritoare de cîțiva ani nu e decît un element care sporește farmecul știrii, dacă ne putem exprima astfel.

Că România e, probabil, singura țară din lume în care capul Bisericii îl decorează pe cel al serviciilor secrete nu mai comentăm, după ce am aflat că, ieri, șeful SRI, Eduard Hellvig, a fost decorat cu Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena de către Preafericitul în persoană.

Partea nostimă e că Hellvig e decorat în octombrie 2016 pentru o faptă din 2012, pe cînd era ministru al Dezvoltării în guvernul Ponta. Hellvig a condus ministerul respectiv, reamintim, doar vreo șapte luni, timp în care singurul element care a răzbătut în media despre el a fost declararea ca incompatibil de către ANI.

Totuși, Hellvig a reușit, în 29 octombrie 2012, să semneze cu Patriarhul un contract de finanțare a lucrărilor de consolidare, reabilitare și restaurare a Palatului Patriarhiei. O lucrare pe care bogata Biserică Ortodoxă nu o putea finanța, avînd, probabil, toți banii blocați în avere.

De ce Patriarhul găsește de cuviință să-l decoreze pe Hellvig abia după patru ani bătuți pe muchie și la cîteva zile după ce DNA l-a băgat pe un înalt prelat în control judiciar pentru luare de mită – dosar aprope cert realizat cu sprijinul SRI – rămîne un mister pe care numai Preafericitul îl poate explica. (B.T.I.)

dsc_0825

Nota noastra

De cateva zile, atat in mediile bisericesti, cat si pe la colturile unor televiziuni de stiri si ale Facebook-ului, umbla zvonul ca DNA ar putea incepe o campanie impotriva BOR. Pe Facebook se puteau gasi urmatoarele comentarii, pornind de la cazul lui IPS Teodosie:

Constantin Gheorghe:

Acum reformarea BOR a intrat pe mâini bune: cele ale Lulutzei. Se va alege praful. Nu-i nimic! Trebuia să se întâmple și asta. […]

Si sociologul Mirel Palada:

Si e de-abia inceputul. Umbla birfa la Radio Shantz ca mai sint pe tzeava cel putin 3-4-5. Tot de-aia mari, cu palarie.

De fapt, nu ar fi o surpriza. Dinamica puterii “statului de drept” intruchipat (numai) in institutia de forta procuroristic-politieneasca a DNA indica clar faptul ca o institutie sociala locala atat de puternica si autonoma ca a BOR nu putea scapa teafara. Politicul e praf, capitalul romanesc redus la o pojghita nesesizabila cu ochiul liber, pe plan social am fost invatati de DNA ca profesorii si medicii sunt corupti (deci Scoala si Spitalul sunt rele si trebuie “reformate”), asa ca ce a mai ramas neatins de zelul demolator al acestei institutii iubite de Ambasada SUA? Biserica…

Era doar o chestiune de timp. Sa fie acesta timpul (ceasul) hotarat de ei? Motive ar exista: erodarea credibilitatii si influentei BOR, in conditiile in care conservatorismul social de tip Coalitia pentru familie are un potential politic (nu in sens partinic, ci de influentare a agendei publice) apreciabil (cu totul altfel ar rasuna zicerile lui Iohannis despre “fanatici religiosi” dupa vreo 3, 4 dosare DNA in care sa fie tarati inalti ierarhi!); conceptia unor agenti de influenta dupa care ortodoxia este o vulnerabilitate pentru siguranta nationala, in fata Rusiei; conceptia papusarilor din spatele cortinei, care se conduc dupa reguli masonice “clasice” de control social: creare deliberata a haosului pentru recrearea unei noi ordini social-culturale; nu in ultimul rand, abaterea atentiei de la crizele reale existente, prin diversiuni numai bune pentru alegeri si pentru legitimarea unui guvern de tehnocrati frumosi, uscati si botezi in noua religie #post-Colectiv. 

Problema cea mai mare este, insa, nu neaparat eventuala decizie (care ramane sa fie, totusi, confirmata) ca DNA sa “intre” in BOR si sa inceapa o canonada impotriva ierarhilor. Problema cea mai mare este: va fi pregatita Biserica de o asemenea incercare? Ce fel de reactie va avea BOR? Ce fel de relatie si unitate exista intre ierarhie si preotime, intre ierarhie si popor, intre cler si mireni? Ce fel de mecanisme de reactie exista? Cum isi va “juca” BOR capitalul social? Dar pe cel… duhovnicesc? Sa speram ca BOR nu se rezuma, ca mecanisme de aparare, doar la decorarea sefului SRI…

Un asemenea atac impotriva BOR, de sus in jos, are nevoie si de un atac de jos in sus. Exista potential si pentru asa ceva, dupa cum se vede in tulburarile create de deciziile de la Creta… Ierarhii care vor discuta, se pare chiar in aceste zile, Sinodul de la Creta, vor avea o mare responsabilitate fata de modul in care vor trata aceasta chestiune foarte sensibila. Pot escalada tensiunile, adoptand un ton triumfalist fata de documentele semnate la Creta, sau pot detensiona, pe cat posibil, printr-o abordare macar rezonabila si retinuta.   

dsc_0737


Categorii

IPS Teodosie Petrescu, Justitie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “PROBLEMELE CU DNA ALE IPS TEODOSIE, DOAR INCEPUTUL UNEI CAMPANII IMPOTRIVA BOR? Daca vine randul Bisericii sa fie demolata de institutiile de forta, cat de pregatiti sunt oamenii sai?

  1. Numai sa nu vina din interior toata afacerea. Ar fi trist. In Timis a fost DNA-ul si n-au vuit decat cateva fituici de la noi, in timp ce presa isi asmute de fiecare data dulaii cand este acuzat IPS Teodosie de ceva. Nu cred ca doar IPS Teodosie a cazut prada activitatilor indoielnice ale consilierilor, dar pe el il au in vizor. Nu cunosc exact cat de legata este imaginea IPS Irineu de vreun partid, dar la Constanta IPS Teodosie a avut relatii excelente cu PSD-ul si s-ar putea sa vrea altii sa castige acest fief, distrugand imaginea tuturor celor care sunt asociati cu PSD-ul. Am citit si scrisoarea anonima a unor preoti din eparhie si mi s-a parut sinistra, pentru ca loveste crunt in Biserica de unde nu te astepti si e si scarbos de anonima. Pana la urma trebuie sa prezinti si partile bune ale unui om, iar daca nu ai curajul sa te arati la fata, poti spune absolut orice despre oricine.

  2. Astea sunt liniile trasate de ambasada US Codrutei, nu intamplator o sustin, probabil i s-a trasat o agenda, iar BOR deranjeaza. 🙁

  3. @Doroteea, te rog lamureste-ne subtilitatile acestei spete!

    „Controlul pe teren în privinţa beneficiarului Arhiepiscopia Tomisului nu a fost iniţiat de APIA – Centrul Judeţean Constanţa. În data de 22 august, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa a solicitat instituţiei noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanţi/specialişti cu atribuţii de control care să participe la cercetarea la faţa locului, alături de reprezentanţii instituţiilor anterior menţionat.”

    Subvenţii acordate de APIA Fermei Nazarcea:
    – Pentru anul 2016: până în prezent nu s-au efectuat plăţi pentru campania respectivă.
    http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/apia-constanta-despre-controalele-de-la-ferma-lui-teodosie-suprafata-de-teren-cultivata-cu-vita-de-vie-nu-era-intretinuta-606183.html

    Deci DNA a solicitat controlul, iar APIA declara ca nu a platit nici un ban in 2016. Concluzia DNA este ca Teodosie se face vinovat ca banii neplatiti nu au fost folositi la ingrijirea viei!

    Batalia se da pentru decredibilizarea Bisericii ca reprezentant al valorilor morale si preluarea locului de catre DNA.

  4. @ M: nu cred ca batalia se da pentru preluarea locului de catre DNA, ci de upgradare a valorilor pe care Biserica le propovaduieste. Se vorbeste de ceva vreme de ceea ce in filozofie se numeste dialectica hegeliana. Dialectica hegeliană, prezintă trei metode/etape de dezvoltare dialectică: o teză — generatoare de reacţie; o antiteză — care contrazice sau neagă teza; şi tensiunea dintre cele două, fiind rezolvată prin intermediul unei sinteze.se confrunta teza si antiteza pentru a genera sinteza.
    Un clip video explicit: https://www.youtube.com/watch?v=f9hPathdpWc

    Saul Alinsky, considerat fondatorul, organizatorul comunitatii moderne, sedus de catre ideile lui Hegel, face o afirmatie destul de interesanta: https://www.youtube.com/watch?v=ZPKxI4xkfl4

  5. @carmen
    Ekklesia adica Biserica, insemna adunarea cetatenilor la chemarea unui lider ( “called-out assembly”). Cum are veni, adunarea cetatenilor in jurul preotului la chemarea clopotului.
    Deci preotul nu se poate deroba de rolul de lider, iar un lider, un pastor, nu poate tolera intrarea lupilor intre oi.
    Insa lupii si-au schimbat tactica: nu mai ataca oile, ataca pastorul si cainii de paza, asa ca oile isi vad de pascut bucuroase ca nu mai sunt stranse laolalta si se pot risipi in libertate.

  6. Demoralizarea e o armă! Un popor demoralizat nu mai este capabil să lupte! Este paralizat de frică! Şi incapabil să ia măsuri în timp util! Viteza de reacţie a statului respectiv scade, sau reacţia este ineficientă.
    La un nivel care depăşeşte 20% din populaţie, ea devine contagioasă!
    Aşa spunea un fost agent KGB: „Informaţia de bună calitate este inutilă pentru un popor DEMORALIZAT!”
    http://psihologdanielmois.ro/cum-e-folosita-demoralizarea-ca-arma/

    Iuri Bezmenov, cunoscut în Vest sub numele de Tomas Schuman, a lucrat în KGB sub acoperirea de jurnalist al agenţiei sovietice „RIA Novosti” până la începutul anilor ’70.
    În cartea sa „Scrisoare de dragoste pentru America”, el sintetizează principalele etape de transformare a unei ţări: demoralizare, destabilizare, criză, normalizare. Scrisă în 1984, această carte prezintă interes pentru cetăţeanul român datorită punctelor comune dintre tehnicile descrise de autor şi realitatea socială actuală.
    Este necesar ca toate elementele care s-ar opune procesului de demoralizare – precum tradiţia, valorile morale, credinţa – să fie eliminate. În absenţa oricărui liant moral, procesul de subversiune devine mai uşor de realizat.

    La nivelul ideilor, demoralizarea atacă zone esenţiale ale societăţii, precum religia, educaţia, media şi cultura. Acestea sunt „centrii nervoşi” ai oricărei societăţi. Bătălia cea mai grea se dă pentru religie, pentru că ea reprezintă inima unui popor – de aceea, procesul demoralizării urmăreşte discreditarea Bisericii. După studiile prezentate de Schuman, Biserica poate fi discreditată dacă este politizată ori implicată în scandaluri – scandaluri politice, corupţie, instigare la ură, încălcarea drepturilor omului, subminarea autorităţii slujitorilor ei etc.
    http://www.familiaortodoxa.ro/2014/07/03/demoralizarea-romaniei-i/

  7. Aici nu e vorba de IPS Teodosie, ce a facut si ce nu (el e un singur om), ci e un atac impotriva bisericii. Daca se duce biserica, se duce si natia romana; aici e problema.

  8. Pingback: Sa nu ne amagim: valul de furie oarba va afecta si BISERICA. Se poate spune adio si referendumului pentru familie | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare