Reacții față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. PS MACARIE DRĂGOI denunță „SECHESTRAREA” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei. „Boala nu se combate cu metode polițienești”/ IPS TEODOSIE: „Cel mai mare pelerinaj este CONFISCAT de cei fără de credință”. Așa-zisele rigori sanitare – doar un pretext (Video)/ PS IOACHIM: „În timpul comunismului nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”
Episcopia Scandinaviei:
Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!
Biserica neamului nostru a răspuns restricțiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Și a respectat întocmai toate măsurile și recomandările legale impuse de autorități!
Aceasta să fie, oare, recunoștința? „Sechestrarea” polițienească și abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva și oprirea creștinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetățeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraș, suntem cetățeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetățenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.
Frate și soră pelerini care ani la rândul ați avut ca mângâiere cinstirea sfintelor moaște și închinarea la Cuvioasa Parascheva, sunt alături de voi și iau asupră-mi durerea voastră! Vă îmbrățișez cu rugăciunea!
Fraților împreună slujitori ai altarului, care plângeți acum în fața catedralei din Iași păzită de gardieni, împreună pătimesc și eu cu voi și îmi cer și eu iertare de la credincioși pentru neputința de a le păstra acestora bucuria atingerii icoanelor și sfinților. Cu toată inima mea, sunt alături de Părintele Mitropolit Teofan și de toți slujitorii altarelor din Moldova.
Stimați oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode polițienești, ci se poate combate cu înțelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, țara în care își are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.
Să ne rugăm la Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne dea luminare, iertare, sănătate și mântuire!
+MACARIE,
Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
Doxologia:
Catedrala Mitropolitană din Iași, o redută strașnic păzită de forțe militare
Înaltpreasfinția Voastră,
Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Teofan,
Cu frățească dragoste și firească tristețe, mă adaug și eu sentimentului de durere sufletească a Înaltpreasfinției Voastre, sentiment pe care îl exprimați în cuvântul-mesaj adresat pelerinilor, care în aceste zile sunt împiedicați să ajungă să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase maicii noastre Parascheva de la Iași.
Într-adevăr, imaginea de azi a Catedralei Mitropolitane, în aceste momente de pregătire a sărbătorii din 14 octombrie, s-a schimbat total. Pare a fi mai curând o redută strașnic păzită de forțe militare, care în orice clipă pot interveni pentru a îndepărta pe cei ce ar veni să o cucerească.
Cunosc acest pelerinaj de mai bine de 40 de ani. Oricât de restrictive erau normativele conducerii atee a orașului din timpul comunismului, nu s-a întâmplat niciodată așa ceva.
De aceea atitudinea exprimată în cuvântul Înaltpreasfinției Voastre o susțin întru totul, iar sfaturile duhovnicești, transmise clerului și credincioșilor pelerini, ni le însușim și noi, sperând să aducă în inimile și sufletele tuturor pacea lui Hristos și mângâiere duhovnicească.
Cu frățească dragoste,
Arhiepiscop Ioachim
R3Media:
ÎPS Teodosie critică dur autoritățile: Cei care au confiscat cel mai mare pelerinaj al țării nu au credință
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, spune că persoanele care au luat decizia de a restricționa drastic accesul credincioșilor la racla Sfintei Parascheva nu au credință. El afirmă că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva a fost confiscat.
„Sufletul poporului nostru este rănit, pentru că cel mai mare pelerinaj este confiscat de cei care nu au credință. Numai cine nu înțelege a putut să facă așa ceva.
Este o lipsă de credință și de afecțiune față de semenii noștri credincioși, care aveau dreptul să meargă acolo, să se apropie de sfințenia întruchipată, de sfințenia care are o istorie de alinare a înaintașilor noștri și în fiecare an era așteptat.
Chiar și oameni din străinătate au venit la Iași și nu pot ajunge la sfânta raclă”, a declarat el la România TV.
Ierarhul Bisericii Ortodoxe consideră că „rigorile sanitare” invocate de autorități sunt niște pretexte.
„Aceste rigori sanitare sunt de fapt niște pretexte. Cum nu se îmbolnăvesc cei din Iași, nu se îmbolnăvesc nici cei din județul Vaslui, Suceava sau București. Este o discriminare nemaiîntâlnită și eu încă nădăjduiesc, că nu-i prea târziu, să se relaxeze aceste măsuri, de parcă ar merge acolo condamnații la moarte”, a conchis el.
Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, a spus pentru R3Media că interdicția de a atinge racla cu moaștele Sf.Parascheva reprezintă „o intruziune în viața liturgică a Bisericii unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă”
https://stiriest.ro/2020/10/09/ignatie-cand-autoritatile-sunt-neputincioase-imping-pendulul-tragediei-inspre-spatiul-religios-covid-19-este-pitit-dupa-coltul-bisericilor/