ÎPS TEODOSIE proclamă ferm: “BISERICILE NU SE VOR MAI ÎNCHIDE și nu trebuie să se închidă! Este dreptul nostru și al credincioșilor. ACCEPTĂM MUCENICIA, DAR NU ÎNCHIDEM BISERICA! Păstorul trebuie să-și apere oile cu prețul vieții sale!”

2-03-2021 1 minut Sublinieri

RGN Press: IPS Teodosie: „Am proclamat și am repetat acest cuvânt: bisericile nu se vor mai închide și nu trebuie să se închidă! Este dreptul nostru și al credincioșilor”

„În caz de o nouă restricție, nu poate fi îngrădită Biserica. OSCE a arătat abuzul pe care l-au făcut autoritățile în România, cele mai aspre restricții, după ce au criticat acest abuz, că nu poate fi închisă Biserica decât printr-o lege organică, nu printr-un ordin al unor autorități temporare! De aceea, iată, nicidecum nu se va închide Biserica, pentru că Biserica înseamnă preoți și credincioși. Numai slujitorii în biserică nu înseamnă Biserica, de aceea credincioșii fac parte din Biserică. Este o discriminare totală dacă nu sunt primiți credincioșii să participe la sfintele slujbe! Astfel încât dacă cei care nu sunt cu religia, dar sunt cu libertatea – OSCE-ul – , ne dau dreptate să venim în biserică să ne facem sărbătorile, le vom face. Am proclamat și am repetat acest cuvânt: bisericile nu se vor mai închide și nu trebuie să se închidă! Este dreptul nostru și al credincioșilor”, a declarat ÎPS Teodosie luni seară la România TV, preluat de canalul de YouTube „Radio Dobrogea – Arhiepiscopia Tomisului”.

***

Rep: Înalt-Preasfinția Voastră, dacă trimit ăștia mascații peste dumneavoastră, ce faceți?

ÎPS Teodosie: N-au ce să facă mascații. Și mascații aceia au o credință și trebuie să aibă un respect față de semenii lor. Acum ne-am trezit. După această observație a OSCE-ului, iată, au fost chemate și Cultele să vorbească cu autoritățile. Știți bine că am criticat această măsură unilaterală, fără reprezentanții Bisericii, reprezentanții Cultelor. De aceea trebuie să fim dârji. Dacă este perioadă de mucenicie ca în timpul împăraților romani persecutori acceptăm mucenicia, dar nu închidem Biserica.

Rep: Înalt-Preasfinția Voastră, eu apreciez atât consecvența cât și curajul de care dați dovadă. Dar sunteți convins că dacă ieșiți în fața oștirii mai face cineva un pas alături de dumneavoastră sau vă uitați  în spate și vedeți că fac alții un pas în spate în loc să-l facă în față?

ÎPS Teodosie: Eu cred că vor face. Și dacă nu vor face, conștiința de păstor îmi spune să ma expun eu.  De aceea e și scris – sigur, pentru Mântuitorul Hristos, dar Mântuitorul Hristos care a venit la jertfă, ne-a chemat și pe noi la jertfă – Păstorul trebuie să-și apere oile sale cu prețul vieții sale.

Rep: Sunteți dispus la un asemenea sacrificiu?

ÎPS Teodosie: În fiecare zi trebuie să fim dispuși. Orice creștin și orice slujitor. Pentru credință facem orice. Credința e cea mai scumpă!   

Legaturi:

IPS TEODOSIE despre CAMPANIA DE VACCINARE anti-covid: „NU PUTEM FI NIȘTE IMPRESARI ai autorităţilor care vor să îndemnăm la vaccinare cu ochii închişi. BISERICILE NU TREBUIE SĂ SE MAI ÎNCHIDĂ, orice boală ar mai veni!”/ Mass-media face din nou o țintă din ierarhul Tomisului, după TE DEUM-ul de Anul Nou

PĂRINTELE AMFILOHIE la Târgu Ocna: “NU CUMVA SĂ NE MAI PRINDĂ PAȘTILE CU BISERICILE GOALE! Valuri – valuri să veniți! Nu există să ne mai fure Paștile! Se vrea mult mai mult decât o Nouă Ordine Mondială: SĂ SE UMBLE ÎN OM!” video, text)

EPISCOPUL MARAMUREȘULUI ESTE HOTĂRÂT: “Nu putem să avem sărbători de Crăciun cum au fost la Paști, fără credincioși la biserică! Avem promisiuni ferme. Să fiți liniștiți, că avem forța, demnitatea și dârzenia!” (VIDEO)

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU, anuntand ca la o eventuala reizbucnire a epidemiei NU VA MAI ACCEPTA INCHIDEREA BISERICILOR, chiar si cu pretul de a face inchisoare: “Nu e normal ca fricosul, putin credinciosul, fie ca este el episcop, preot sau protopop, sa isi aduca fobia sa in mijlocul Bisericii, sa ne-o impuna si noua si sa o faca lege. Asta inseamna negarea credintei ortodoxe”

MITROPOLITUL NEOFIT indeamna la organizarea in parohii a unor LANTURI DE CITIRE A PSALTIRII ca paza in fata marilor incercari: “Parintii nostri ne-au invatat ca in asemenea clipe SA FACEM MULTE LITURGHII! IN FIECARE ZI! ASA INFRUNTAU MOARTEA, EPIDEMIILE, RAZBOAIELE, CUTREMURELE. Ei nu incuiau bisericile, ca acum! Bisericile erau deschise chiar si noaptea! Si lumea citea Psaltirea in biserici!”

MITROPOLITUL DE MORFOU (Cipru), REFUZAND SA INCHIDA USILE BISERICILOR din eparhia sa PENTRU CREDINCIOSI, dupa noua “carantina”: “Asa zice Evanghelia: NOI AVEM OBLIGATIA SA ASCULTAM MAI INTAI DE HRISTOS! Imi asum raspunderea pentru voi toti, care urmati Legea Evangheliei”

PARINTELE MIHAIL MILEA: “Suntem în PERSECUȚIE, toată Biserica, de la un capăt la altul. ESTE UN ÎNCEPUT. Se joacă cu Dumnezeu! Dragii mei, UNDE AUZIȚI CĂ E LITURGHIE, ALERGAȚI! Nu poţi trăi fără Hristos. Poţi să ai frigiderul plin, dacă nu-L ai pe Hristos, eşti cel mai sărac din lume” (VIDEO, TEXT)

“Brâncoveanu a ales moartea, nu umilința, nu calea comodă, nu lepădarea de suferință. Noi azi ce facem?”. MISTIFICAREA IUBIRII CREȘTINE “ÎN VREME DE PANDEMIE” versus JERTFA SFINȚILOR BRÂNCOVENI – o abominație de neînțeles pentru “credinciosul” contemporan. “Asta vreți pentru copiii voștri? MASCA PE FIGURĂ ȘI FRICA ÎN SUFLET? De ce vrei să mori, fără să trăiești?”


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teodosie Petrescu, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “ÎPS TEODOSIE proclamă ferm: “BISERICILE NU SE VOR MAI ÎNCHIDE și nu trebuie să se închidă! Este dreptul nostru și al credincioșilor. ACCEPTĂM MUCENICIA, DAR NU ÎNCHIDEM BISERICA! Păstorul trebuie să-și apere oile cu prețul vieții sale!”

 1. Mare cuvant, asa trebuie sa fie, nu altfel ! Orice crestin si orice slujitor, trebuie sa ne obisnuim cu acest gand !

 2. Inaltul Parinte Teodosie isi strange oitele in sfanta Biserica! Este Arhiereul nostru de suflet si il ascultam. Pastorul cel bun isi pune viata pentru oite, iar cel platit fuge si nu are grija de oi. Intra lupul si le risipeste. (Ioan10)
  Mitropolitul Neofit si Inalt Prea Sfintitul Teodosie , iata doi stalpi ai Sfintei Bisericii din vremurile de pe urma! Axios!

 3. Doamne ajuta!
  Subscriu la spusele lui @Roni.
  @Admini: recent am vazut o predica a Mitropolitului Neofit (film postat pe youtube cu traducere in engleza) in care spunea ca va fi un virus pana in luna Mai care va afecta doar oamenii in varsta si ca va fi cate o mutatie la fiecare 5-6 luni. Nu stiu daca traducerea e corecta si gandul m-a dus imediat la ceea ce a zis Mitropolitul Neofit, ca virusul acesta va disparea curand si deodata. Caut filmul ca sa il vedeti. Am ramas confuz oarecum. Aveti posibilitatea sa aflati de la fratele EP care traduce predicile Mitropolitului Neofit?
  Multumesc anticipat!

 4. Revin cu filmul despre care vorbeam. Intre min 2:25 si 3:20.
  https://youtu.be/O9IpuV6xd4M
  Doamne ajuta!

 5. @Marius
  Sunt franturi din mai multe predici tinute la intervela, mai mari sau mai mici de timp, comasate in acelasi videoclip. Traducerea e defectuasa datorita lipirii neadecvate a doua predici msai ales cand spune ca alta boala va veni si se va sfarsi in Mai. Corect este ca , dupa al doilea val de covid, in luna Mai se va inchia brusc…In alta predica spune ca va veni o alta boala, mai grea decat covid, dar nu precizeaza daca va vani imediat dupa covid sau mai tarziu.
  Eu unul cred ca vor veni evenimente tulburatoare pt. intreaga planeta dar mai ale America. Pentru ca sigur ” mai marii lumii” nu vor renunta de buna voie la acest covid care merge “ca uns” in planurile lor. Si atunci va interveni Hristos. Iar America e creierul in aceasta operatiune numita covid……si altele. Mitropolitul Neofit ne a si spus cum le ca strica Hristos planurile. In primul rand prin fenomene naturale….in special cutremure!
  Asa ca pana in luna Mai sau cel tarziu Mai vom avea parte de adevaratele incercari pe care le au profetit Sfintii Parinti. Si pana atunci ma adtept la o restrangere de drepturi abrupta…..ca doar din aceasta cauza intervine Hristos. Daca nu ar interveni Hrustos, sigur in scurta vreme (doi, trei ani), ar putea fi instsurat un guvern mondial si pe urma antihristul!

 6. @eucred
  Oare lucram noi ceva bun ca sa intervina Hristos ? Unora aceasta plandemie le este spre moarte, altora spre viata vesnica.
  Este adevarat ca este greu de dat cu piciorul in tepusa…

 7. @GeluS
  Daca ar fi dupa lucrarea noastra buna lumea trebuia sa nu mai existe de mult!
  Asa ca eu nadajduiesc la mila Domnului!

 8. Scrisoare deschisă către Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române

  Prea Fericirea Voastră,

  Mă adresez Vouă, în calitate de simplu mirean, fiu al Bisericii Ortodoxe Române și al Prea Fericirii Voastre, ca arhipăstor al tuturor credincioșilor ortodocși din România.

  Problema pe care o ridic este una de maximă importanță pentru viața religioasă a credincioșilor din întreaga țară: aceea a participării la Sfintele Slujbe din perioada Triodului și a Penticostarului, mai ales Slujba Învierii, din noaptea Sfintelor Paști. Problema care apare este că actualmente (și mai mult ca sigur și în noaptea de 1 spre 2 mai), în toată țara, circulația este interzisă între orele 23-5, adică exact în intervalul orar în care credincioșii ortodocși merg, participă și se întorc de la Slujba de Înviere. În plus, în multe localități este sau va fi instalată carantina. Printre motivele pentru care se poate ieși din casă nu se află și posibilitatea de a participa la viața religioasă a Bisericii, o discriminare la adresa ortodocșilor (și nu numai, libertatea credinței religioase fiind garantată de Constituție, toți oamenii religioși, indiferent de religie, au dreptul de a-și exercita riturile aferente religiei lor, indiferent de oră), așa cum Prea Fericirea Voastră ați spus, precum și ceilalți ierarhi ai Bisericii noastre.

  Îndrăznesc să Vă sugerez organizarea unei Sesiuni extraordinare a Sfântului Sinod, în care să se elaboreze o petiție (memorandum) pe care ierarhii Sfântului Sinod, în frunte cu Prea Fericirea Voastră, să o înaintați personal Președintelui României și membrilor Guvernului României, prin care să solicitați posibilitatea ca toți credincioșii ortodocși, din toată țara, să poată participa la toate slujbele din perioada Postului Mare și cea a Penticostarului, mai ales la Slujba de Înviere de la miezul nopții de 1 spre 2 mai. Cu declarații pe proprie răspundere, cu măști, distanțare, dezinfectant etc., dar să putem participa la Slujba de Înviere. Nu ca anul trecut, când am participat “online”, un surogat pe care nu îl mai putem accepta din nou. O traumă pentru toți membrii Bisericii, ierarhi, preoți, credincioși.

  Ziua putem participa la toate slujbele, de ce nu am putea participa la o singură slujbă, la miezul nopții? Interdicția de circulație noaptea a fost impusă, din ceea ce au declarat autoritățile, pentru a preîntâmpina participarea la petreceri de noapte. Participarea la Slujba de Înviere, chiar dacă este un moment de înaltă bucurie, nu este o petrecere. Este o trăire interioară. Credincioșii sunt liniștiți, se roagă, nu petrec. Se pot respecta cu strictețe toate regulile de protecție ale autorităților. Nu doar Biserica Ortodoxă Română este îndreptățită să facă o astfel de petiție. Orice cult religios își poate cere dreptul de a-și exercita liber credința, indiferent de oră sau zi.

  Timpul este scurt, imediat va începe Postul Paștilor. Ne îndreptăm rugămințile către Prea Fericirea Voastră să ne redați Sfintele Paști. Prea Fericirea Voastră nu sunteți doar Patriahul Bisericii Ortodoxe Române, sunteți Patriahul României, al tuturor credincioșilor ortodocși din întreaga țară. Veți rămâne în memoria poporului român nu doar ca Patriahul care a ridicat Catedrala Mântuirii Neamului, ci și Patriarhul care ne-ați redat bucuria Învierii! Așa să Vă ajute Dumnezeu!

 9. Pavem,
  ce nadejde plina de bucurie ne-ai daruit! Daca exista vreun raspuns personal, te rugam sa ni-l daruiesti si pe acela. .
  Multumim din suflet pentru mesaj.

 10. Referința la “alte religii” am făcut-o pentru ca în presă să nu apară ideea că Biserica Ortodoxă Română este favorizată. Fiecare reprezentant al unui cult religios poate atrage atenția dacă proprii adepți sunt discriminați. Patriahul României va apăra interesele credincioșilor ortodocși.

 11. @Pavel
  O propunere IMPERIOASA, cine vrea SA INVIEZE, poate sedea la biserica de la 23-5 cand circulatia este oprita de hicleni.
  Unde poate fi mai bine decat in CASA DUMNEZEULUI CELUI VIU CARE SE IMPARTE TUTUROR?

  @eucred
  Nu ma refeream la “calitatea” lucrarii care nu este pentru ca am cazut din cele bune, insa ma gandeam macar SA VREM, SA NE DORIM sa lucram ceva IN CEASUL AL 11-lea si golurile noastre le-ar umple Cel Milostiv, cum o face de la inceputul lumiii. Insa nu mai sunt nici lucratori din astia, oamenii s-au netrebnicit si s-au facut urati in Fata Lui Dumnezeu pe care nu vor sa-L mai recunoasca.

 12. Pingback: DE LA CREȘTINISMUL DE CAFENEA LA CREȘTINISMUL DE JERTFĂ. Fostul actor Răzvan Ionescu: “Când vedeți lucrurile care se întâmplă astăzi în jurul nostru și care sunt abia la început, TREBUIE SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Hristos deranjează! MĂRTUR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare