HILLARYGATE? Scandalul e-mailurilor private ale candidatei democrate la presedintia SUA ia amploare. FBI ANUNTA EXTINDEREA ANCHETEI. “LEBADA NEAGRA” A ALEGERILOR AMERICANE?

1-11-2016 8 minute Sublinieri

Liderul democratilor din senatul american sustine ca seful FBI ar fi incalcat legea dezvaluind ca investigheaza emailuri care o privesc pe Hillary Clinton, relateaza BBC.

Harry Reid il acuza pe seful FBI, James Comey, ca a incalcat o lege care le interzice oficialilor americani sa “influenteze” rezultatul unei alegeri. Anuntul facut de FBI la mai putin de doua saptamani pana la alegerile din SUA a provocat deja daune pentru Hillary Clinton. O serie de noi sondaje marcheaza o diferenta mai mica intre ea si Donald Trump in cursa pentru Casa Alba, chiar daca democrata ramane in fata republicanului.

Reactia presedintelui Obama

Presedintele Barack Obama crede ca directorul FBI James Comey este un om integru si care nu incearca sa influenteze alegerile prezidentiale din Statele Unite prin scrisoarea trimisa Congresului privind examinarea unor noi email-uri in legatura cu investigatia asupra serverului de e-mail privat al candidatei democrate Hillary Clinton, a declarat luni Casa Alba, informeaza Reuters si AFP.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a afirmat de asemenea ca nu cunoaste modul in care Comey a ajuns la decizia de a face publica ancheta FBI asupra e-mailurilor si nici “factorii luati in considerare” in decizia de a discuta problema in mod public, relansand astfel afacerea e-mailurilor lui Hillary Clinton cu cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale.

“Eu nu il critic si nici nu il apar pe directorul Comey”, a adaugat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, insistand in acelasi timp ca exista o “veche traditie” potrivit careia este de preferat sa se evite sa se faca publice elementele dintr-o ancheta in curs.

Mailurile lui Hillary Clinton, verificate de FBI

Duminica FBI-ul a precizat ca are mandat pentru a verifica emailuri care apartin unei consiliere de incredere a lui Hillary Clinton – Huma Abedin. Emailuri scrise si primite de Huma Abedin ar fi fost gasite pe un laptop ce apartine sotului de care se afla in divort, fost membru al Congresului american, Anthony Weiner.

Se vehiculeaza ca pe laptop au fost gasite in jur de 650.000 de emailuri iar analizarea lor nu va fi gata pana in ziua alegerilor. Agentii trebuie sa verifice cate dintre acestea sunt de pe serverul privat al lui Hillary.

FBI-ul crede ca aceste emailuri ar putea fi pertinente pentru o alta investigatie dupa ce anul trecut s-a aflat Hillary a utilizat un cont privat de email si un server privat pe cand conducea Departamentul de Stat (2009-2013).

Politistii i-au confiscat laptopul lui Anthony Weiner dupa ce s-a aflat ca acesta a trimis mai multe mesaje sexuale si fotografii cu el aproape gol unei adolescente de 15 ani, pe care a cunoscut-o pe internet. Barbatul care a mai fost implicat in asemenea scandaluri sexuale in ultimii ani se afla in centrul unei investigatii.

“Este o actiune fara precedent care se rupe de politica ministerelor Justitiei, democrat si republican”, a denuntat duminica presedintele campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, afirmand ca directorul FBI a “trecut peste sfatul inaltilor responsabili din Ministerul.

El a amintit ca acest minister, caruia ii este subordonat FBI, avea ca traditie “sa nu interfereze cu alegerile, cu 11 zile inaintea acestora”. “El ar fi putut incepe prin a vedea aceste e-mailuri inainte de a comunica acest lucru in mijlocul unei campanii prezidentiale, atat de aproape de ziua votului”,a insistat Podesta la CNN, considerand “nepotrivita” conduita lui Comey.

“Dl. Comey trebuie intr-adevar sa vina sa explice pentru ce a luat aceasta masura fara precedent cand, spune el insusi, ca aceste e-mailuri ar putea sa nu fie importante”, a declarat Podesta.

Tema emailurilor a fost exploatata pe larg de tabara candidatului republican. Donald Trump a reactionat sambata spunand ca acesta este “cel mai mare scandal politic de la Watergate” incoace.

Intre timp Hillary Clinton incearca sa depaseasca socul relansarii surprinzatoare a scandalului e-mailurilor sale de catre FBI, in contextul in care sondajele arata scoruri tot mai stranse cu ceva mai bine de o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale americane.
In timp ce o parte a presei americane critica actiunea FBI-ul in acest scandal, acuzand ca intentionat a facut publice aceste informatii in preajma alegerilor, cealalta se intreaba daca Huma Abedin, pe care Hillary o considera ca pe a doua ei fiica, ii va aduce pana la urma decaderea. Apropiatii si consilierii au sfatuit-o deja sa se distanteze de ea, dupa ce presa americana a numit-o in repetate randuri “arma ei secreta”.

Neașteptatul anunț de vineri al FBI că ancheta e-mail-urilor lui Hillary Clinton continuă cu analizarea unui nou set de mesaje este considerată „surpriza lunii octombrie” și ar putea răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, potrivit unei analize realizat de experții de la Citigroup.

În documentul dat publicității luni se arată:

„În opinia noastră, această turnură a evenimentelor constituie cu adevărat surpriza lunii octombrie, care ar putea avea un efect important asupra alegerilor.”

În jargonul politic american o „October surprise” este un eveniment provocat sau apărut accidental, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, când nu mai poate fi contracarat și care poate influența dramatic alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Tot în jargon politic, asemenea evenimente politice surpriză, capabile de răsturnări de situație spectaculoase, se mai numesc și „Black Swans” („Lebede negre”)

FBI a obținut un mandat pentru cercetarea a 650.000 de e-mail-uri, descoperite într-un laptop aparținând lui Anthony Weiner, fostul soț al lui Huma Abedin, consiliera principală a lui Clinton.

Abedin a declarat că nu are nici o idee privind modul în care uriașa cantitate de mesaje a ajuns în laptopul fostului său soț. Ceea ce îi îngreunează consilierei lui Clinton situația este faptul că ea a jurat în fața unei instanțe de judecată că a predat toate dispozitivele pe care s-ar fi aflat e-mail-uri relevante pentru investigație. Dacă se dovedește că a mințit, ea riscă cinci ani de închisoare.

La mitingul său de duminică din Florida, Hillary Clinton nu a mai fost însoțită de Huma Abedin, ca de obicei.

Echipa de la Citi, condusă de analistul-șef al Departamentului de Politică Globală, Tina Fordham, a avertizat în repetare rânduri în legătură cu riscul „extraordinar de înalt” al evenimentelor de tip „Lebădă neagră” – cum ar fi scandaluri sau informații de război – care pot apărea în timpul acestei campanii încrâncenate, de unde și reținerea sa de a accepta că victoria lui Clinton este ca și obținută.

Analiștii de la Citi exemplifică prin cutremurul care a lovit piețele, după aflarea veștii despre continuarea anchetei. Astfel, cota pe care băncile o acordau unei victorii a lui Clinton a căzut în primele ore de la 81% la 75%.

Chiar și înaintea anunțului FBI, Hillary Clinton se afla pe un trend descendent, diferența dintre ea și Donald Trump reducându-se dramatic. Iar sondajele de duminică și luni arătau scoruri strânse, unele dându-l câștigător pe Trump.

Potrivit cercetării experților de la Citi, dat fiind că este nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca efectul noilor evenimente să fie surprins integral de sondaje, impactul acestei „Lebede negre” asupra alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie este încă greu de estimat.

Autorii raportului nu cred că FBI își va putea finaliza concluziile înainte de ziua alegerilor prezidențiale, ceea ce va mări suspansul electoral.

Deși experții își mențin pentru moment predicția de 75% ca probabilitate pentru o victorie a lui Clinton, ei notează că „evoluția acestor evenimente a adăugat un obstacol important în cale campaniei acesteia și foarte probabil va știrbi în zilele următoare încrederea alegătorilor”.

Totuși analiștii de la grupul financiar nu se așteaptă ca ancheta FBI să îi determine pe suporterii lui Clinton să se îndrepte către Trump, parțial din cauza unui număr mare de voturi exprimate deja prin corespondență, parțial din cauza unui sondaj desfășurat în perioada 25-27 octombrie de către ABC / Washington Post, care arată că doar 7% dintre alegătorii lui Clinton au declarat că știrile îi pot determina să-și schimbe opțiunea.

Ca o paranteză, 7 procente, în contextul scorului strâns, pot fi decisive în alegerile din 8 noiembrie. […]/integral pe evz.ro

Ziarul Financiar: Personajul cheie din scandalul Hillary Clinton rămâne Huma Abedin, vicepreşedintele de campania: Soţul acesteia este motivul pentru care soarta alegerilor din SUA ar putea fi schimbată

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a obţinut un mandat de percheziţie pentru emailurile găsite pe calculatorul Humei Abedin, vice-preşedintă a campaniei electorale a candidatei democrate, ca parte a investigaţiei mailurilor lui Hillary Clinton, informează CNN News.

Noul mandat a trebuit să fie obţinut din cauza faptului că autorizaţia deţinută de FBI de percheziţiei calculatorului acoperea numai investigaţia lui Anthony Weiner, fostul soţ al Humei Abedin, anchetat pentru că ar fi trimis mesaje cu implicaţii sexuale unei fete în vârstă de 15 ani.

Noile emailurile private ale lui Hillary Clinton au fost descoperite în momentul în care FBI-ul a confiscat dispozitive electronice ce aparţineau lui Rauschner Huma Abedin, vice-preşedintă a campaniei electorale a candidatei democrate, şi soţului ei, Anthony Weiner. Computerul în cauză ar fi aparţinut lui Anthony Weiner şi a fost confiscat în cadrul investigaţiei acestuia.

Obţinerea mandatului are loc după ce Harry Reid, lider al Senatului, avertizase că ancheta FBI ar putea încălca legea. Potrivit acestuia, directorul Biroului de Investigaţii, Comey ar demonstra dublu-standard faţă de abordarea unui subiect sensibil, fiind acuzat că ar sprijini Partidul Republican. De asemenea, reluarea anchetei ar putea încălca unul dintre articolele Constituţiei americane, Hatch Act, care interzice autorităţilor oficiale să influenţeze alegerile electorale.

Articolul în cauză limitează activitatea politică a angajaţilor federali.

Noul scandal din politica americană: cel mai influent om al familiei Clinton este acuzat de conflict de interese. În timp ce era angajată la stat, lucra şi pentru afacerile familiei. În România pentru astfel de situaţii poţi face închisoare

Un nou scandal izbucneşte la vârful politicii americane, cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, scrie Bloomberg.
În centrul atenţiei este Huma Abedin, cel mai influent personaj din familia Clinton. Bill Clinton, fostul preşedinte a spus despre Huma Abedin că şi-ar fi dorit să fie fiica lor, în timp ce pentru Hillary, candidatul democrat la Casa Albă în lupta cu miliardarul gălăgios Donald Trump, este cel mai valoros consilier.

Huma Abedin a fost fost şef de cabinet în Departamentul de Stat şi consiliera personală a lui Hillary Clinton în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2008 până în 2012. Totuşi, aceasta nu a parasit de tot „familia” Clinton.

Abedin a fost reangajată imediat, fiind „specialist guvernamental”, la stat. De asemenea, între timp, aceasta a lucrat şi la Fundaţia Clinton şi la Teneo Holdings, o importantă firmă de consultanţă din SUA, a cărui cofondator este Doug Band, unul dintre foştii consilieri ai lui Bill Clinton. Astfel, problema dezbătută este dacă activitatea acesteia în cadrul Fundaţiei este de natură să cauzeze un conflict de interese.

„ Fundaţia Clinton ridică problema unui conflict de interese. În cazul în care Hillary va fi aleasă, nici soţul şi nici fiica , sau orice altă rudă nu trebuie să aibă legătură cu fundaţia”, spunea Meredith McGehee, director de politici publice.

Tatăl lui Huma Abedin este indian, iar mama sa pakistaneză. Aceasta a absolvit Universitatea George Washington şi a lucrat ca stagiar la Casa Albă pentru Hillary Clinton, când era prima doamnă, iar anul acesta ea este vicepreşedinte al campaniei prezidenţiale.

În 2013, Abedin spunea că naşterea fiului său a făcut-o să-şi dorească să petreacă mai mult timp cu familia, renunţând astfel la funcţia sa de „specialist guvernamental”.

Abedin a mai declarat că a oferit „consultanţă strategică” pentru managementul companiei Teneo, dar niciodată nu a săvârşit vreo acţiune care să fie în contradicţie cu obligaţiile pe care le avea la stat şi nu a furnizat informaţii din surse guverrnamentale care să ajute diferiţi investitori să ia anumite decizii, aşa cum au sugerat republicanii.

Hillary Clinton primeşte o nouă lovitură, cu doar zece zile, înaintea alegerilor prezidenţiale. FBI a redeschis ancheta privind email-urile clasificate ale fostului secretar de stat.

E vorba de noi mesaje, descoperite de agenţii federali, în timpul unei investigaţii separate, care îl vizează pe soţul celui mai apropiat consilier al lui Hillary Clinton. Şeful campaniei prezidenţiale a candidatei democrate s-a declarat convins că noua anchetă FBI nu va duce la punerea sub acuzare a acesteia.

Noile e-mailuri care au determinat FBI să redeschidă ancheta în privinţa lui Hillary Clinton au fost descoperite întâmplător, în cadrul unei investigaţii care nu avea legătură cu cazul candidatei democrate .

Mai exact, anchetatorii au găsit emailurile în dispozitive confiscate de la Huma Abedin, mâna dreaptă a candidatului democrat, şi de la soţul acesteia, un fost congresman. Acesta face obiectul unei anchete a FBI într-un alt scandal.

“Într-un caz separat, FBI a descoperit existenţa unor e-mailuri care aparent sunt pertinente pentru această investigaţie (n.red: cazul lui Hillary Clinton). (..) Am fost de acord ca FBI să ia măsurile corespunzătoare pentru a permite anchetatorilor să examineze aceste e-mailuri astfel încât să determine dacă ele conţin informaţii clasificate”, se arată în comunicatul FBI.

Directorul Biroului Federal nu a spus cât de importante sunt informaţiile respective şi nici cât va dura ancheta.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: Trebuie să vă adresaţi FBI-ului pentru mai multe detalii cu privire la mailurile respective, referitor la ce anume caută, încă nu ştim nimic despre amploarea acestei investigaţii. Nu ştim dacă aceste mailuri sunt din vremea când (Hillary Clinton, n.red.) lucra la Departamentul de Stat”.

Donald Trump a reacţionat imediat la vestea că FBI a redeschis ancheta în cazul contracandidatei sale la Casa Albă.

Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă: Scandalul acesta e mai mare decât Watergate! Respect faptul că FBI şi Departamentul de Justiţie au curajul să îndrepte greşeala îngrozitoare pe care au făcut-o (închiderea anchetei anterioare, n.red.) A fost o greşeală teribilă a justiţiei, pe care americanii au înţeles-o pe deplin şi toată lumea speră că ea e pe cale să fie îndreptată”.

În luna iulie, FBI a recomandat ca democrata să nu fie pusă sub acuzare. Lui Hillary Clinton i se reproşează că a folosit mailul personal pentru a transmite informaţii de serviciu, în loc să utilizeze un server protejat. S-a întâmplat pe vremea când era secretar de stat, iar acest lucru este interzis de regulile administraţiei americane.

Solidaritatea tot mai mare a republicanilor fata de Donald Trump l-a ajutat sa se apropie la o diferenta de doar un punct procentual fata de adversara democrata Hillary Clinton, in timp ce liderii republicani care l-au criticat au pozitii vulnerabile, potrivit unui sondaj Washington Post / ABC News, citat de Mediafax.

Majoritatea potentialilor alegatori au semnalat ca nu sunt influentati de hotararea FBI de a relua ancheta in cazul emailurilor private ale lui Hillary Clinton. Peste 60% dintre alegatori sustin ca noua investigatie FBI nu reprezinta nicio diferenta pentru ei, in timp ce 34% tind sa nu o mai voteze pe democrata, potrivit sondajului The Washington Post / ABC News efectuat in perioada 28-29 octombrie.
La nivel general, Hillary Clinton este creditata cu 46% din voturi, iar Donald Trump s-a apropiat la doar un punct procentual, fiind la nivelul de 45%. Gary Johnson, candidatul Partidului Libertarian, are 4%, iar Jill Stein, de la Partidul Verzilor, 2%. In urma cu o saptamana, Hillary Clinton avea un avans de 2% in fata lui Donald Trump (47-45%).

“Solidaritatea din ce in ce mai mare a republicanilor a contribuit la cresterea sustinerii pentru Donald Trump. In randul simpatizantilor republicani, Donald Trump are o sustinere de 87%, fata de 83% acum o saptamana, si comparativ cu popularitatea de 88% a lui Hillary Clinton in randul electoratului democrat”, explica ziarul The Washington Post.

In acelasi timp, lideri republicani care nu il mai sustin pe Donald Trump, precum Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor, tind sa se confrunte cu reactii din partea electoratului. Sondajul releva ca 48% dintre alegatorii republicani si independenti dezaproba puternic decizia lui Paul Ryan de a se distanta de Donald Trump, iar alti 18% o dezaproba intr-o masura moderata.


Categorii

1. DIVERSE, America, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “HILLARYGATE? Scandalul e-mailurilor private ale candidatei democrate la presedintia SUA ia amploare. FBI ANUNTA EXTINDEREA ANCHETEI. “LEBADA NEAGRA” A ALEGERILOR AMERICANE?

  1. Pingback: Assange: SISTEMUL NU VREA CA TRUMP SA CASTIGE/ Legatura dintre finantarea STATULUI ISLAMIC si FUNDATIA CLINTON | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: ALEGERILE AMERICANE – UN “ARMAGEDON” CRUCIAL PENTRU SOARTA INTREGII LUMI, in special pentru soarta CRESTINILOR si a LIBERTATII DE GANDIRE: “Bătălia e o încercare existenţială, o cotitură de civilizaţie”. KILLARY CLINTO
  3. Pingback: ALEGERILE AMERICANE – UN “ARMAGHEDON” CRUCIAL PENTRU SOARTA INTREGII LUMI, in special pentru soarta CRESTINILOR si a LIBERTATII DE GANDIRE: “Bătălia e o încercare existenţială, o cotitură de civilizaţie”/ KILLARY CLINT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare