Mitropolitul Serafim de Kithire despre Sinodul din Creta: UNELE DOCUMENTE CONTIN PUNCTE DE VEDERE DOGMATICE CARE DISTORSIONEAZA INVATATURA ORTODOXA CU PRIVIRE LA BISERICA

31-10-2016 1 minut Sublinieri

seraphime-kityre

Atena, 25 Octombrie 2016

Mitropolitul Seraphim din Kythira a comentat într-o scrisoare trimisă catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia cu privire la „Sfântul și Marele” Sinod din Creta și la documentele adoptate în cadrul acestuia, relatează Agionoros.

Vlădica a observat că documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine” a devenit o bază pentru dispute „pentru căderea și ridicarea multora”, cu consecințe imprevizibile asupra unității sfintei Biserici Ortodoxe. Mitropolitul Seraphim a caracterizat documentul ca o „piatră de poticnire” nu doar pentru „mulți credincioși, dar și pentru patru Biserici Locale, care concentrează majoritatea credincioșilor Ortodocși”.

Vlădica a criticat comportarea delegației Bisericii Greciei la sinodul din Creta care, fiind supusă presiunilor, nu a justificat până la sfârșit amendamentele la documentele sinodale propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Greciei.

Mitropolitul a acuzat sinodul cretan de „o încălcare flagrantă a consfătuirii”, pentru că majoritatea episcopilor ortodocși nu au avut ocazia să ia parte la munca sinodului. De asemenea, el a numit inacceptabilă decizia de a mărturisi îmbisericirea celorlalte confesiuni creștine. „Timp de nouăsprezece secole Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicescă și Apostolească a refuzat să numească diferite comunități eretice ca fiind biserici creștine”, a menționat episcopul.

El a numit o astfel de poziție o „manifestare a umanismului”. „Noi nu abandonăm acea statornicie în întunericul ereziei și a intențiilor malițioase pentru a găsi pacea în confuziile lor și a spiritualității lor întunecate, dar le amintim de cuvintele Domnului: Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. ( In, 8:32)

Vlădica Seraphim a menționat că heterodocșii se consideră a fi „biserici ortodoxe” și consideră că ortodocșii nu dețin totalitatea adevărului: Catolicii consideră că Biserica Ortodoxă este „deficientă” deoarece în cadrul ei nu există primatul papal, iar protestanții „văd neajunsuri în aceea că nu oferim dreptul de conducere femeilor și nu avem căsătorii homosexuale.”

„În astfel de circumstanțe, numind heterodocșii ca fiind biserici, nu contribuim la faptul că ei continuă să trăiască în deziluziile lor, fără să se îngrijoreze de nimic? Nu le ascundem noi adevărul și lumina lui Hristos? Nu vom răspunde noi, ortodocșii, în Ziua Judecății pentru construcția acestui turn Babel spiritual și tăinuirea Adevărului Dumnezeiesc mântuitor?” a întrebat episcopul.

Mitropolitul Seraphim a accentuat faptul că în documentele „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, „Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea modernă” și „Sfânta Taină a Cununiei și impedimentele la aceasta” „conțin puncte de deviere dogmatice care distorsionează învățătura ortodoxă cu privire la Biserică.”

traducere pentru Cuvantul Ortodox de r.m.


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Ecumenism, Mitropolitul Serafim de Kithire, Traduceri

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Mitropolitul Serafim de Kithire despre Sinodul din Creta: UNELE DOCUMENTE CONTIN PUNCTE DE VEDERE DOGMATICE CARE DISTORSIONEAZA INVATATURA ORTODOXA CU PRIVIRE LA BISERICA

 1. S-a spus ca denumirea de “biserici” pt celelalte confesiuni este improprie, asa cum ai numi pe cineva “porc”, sau “bou”, stiind perfect ca nu este. In orice caz, situatia se schimba atunci cand numesti pe cineva Sfanta Fecioara, desi tu stii bine ca este o prostituata. Biserica este Sfanta Fecioara, logodita unui singur barbat, Hristos.
  Nu putem numi nici de forma prostitutia homosexuala “familie”, chiar daca ei ar dori sa fie numiti “familie”. Nu putem pangari notiunea de “familie” cum nu putem pangari notiunea de “biserica”!

 2. Dumnezeu sa-l bucure pe IPS Serafim!

 3. Părintele MATEI VULCĂNESCU a postat pe pagina sa de facebook un material ddespre Poziția Purătorului de Cuvânt al Patriarhiei Antiohiei față de Sinodul din Creta!
  NE ÎNTREBĂM: unde spune Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Antiohiei, că Ierarhii Patriarhiei Antiohiei consideră “întâlnirea din Creta” ca fiind “tâlhărească”, iar documentele care au fost adoptate în Creta conțin “erezii”, și că Ierarhii care au participat în Creta la “întâlnire” și au semnat documentele au rămas fără Har și sunt eretici…??

  IATĂ POSTAREA Părintelui Matei Vulcănescu:

  Patriarhia Antiohiei(spre deosebire de Patriarhia Romana) nu recunoaste asa zisul Sinod din Creta

  Prin urmare, Părinții Sfântului Sinod au hotărât, în ​​unanimitate, următoarele:

  1. Considera intâlnirea din Creta, ca fiind o reuniune preliminară a Sinodului Pan-ortodox, si prin urmare, considera documentele acestuia ca nefiind finale, ci încă deschise discuțiilor și amendamentelor, in vederea convocarii Marelui Sinod Panortodox, în prezența și cu participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale.

  2. Refuza sa i se atribuie un caracter sinodal oricarei reuniuni ortodoxe care nu implică toate Bisericile autocefale Ortodoxe, și subliniaza faptul că principiul unanimității rămâne fundamentul esențial pentru relațiile ortodoxe comune. Astfel, Biserica Antiohiei refuză ca întâlnirea din Creta să fie numita ‘Marele Sinod Ortodox’ sau ‘Sfantul si Marele Sinod’.

  3. Afirma că tot ceea ce a fost emis în cadrul reuniunii din Creta, deciziile și alte lucruri, sunt fără caracter obligatoriu, pe orice cale, pentru Patriarhia Antiohiei și a întregului Răsărit.

  4. Solicita ‘Comitetului pentru monitorizarea problemelor Sinodului’, sa studieze rezultatele și consecințele întâlnirii din Creta și sa ofere un raport detaliat către Sfântul Sinod al Antiohiei, pentru următoarea sa reuniune.

  5. Trimite o scrisoare, privind decizia Sfântului Sinod al Antiohiei, tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale, precum și autorităților civile și religioase din străinătate.

  6. Face apel la credincioși, să-i însoțească pe Părinții Sfântului Sinod al Antiohiei in rugăciune, pentru păstrarea și manifestarea totală a unității marturisirii creștin-ortodoxe în lumea de astăzi.

  iata ce spune purtatorul de cuvant al Patriarhiei Antiohiei:

  https://www.youtube.com/watch?v=PPLZLNaM09A&feature=youtu.be

  https://bucovinaprofunda.wordpress.com/…/comunicat-oficial…/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare