4 MILIARDE PE SISTEM DE RACHETE PATRIOT. Cat de utila este achizitia?

13-07-2017 8 minute Sublinieri

Premierul Mihai Tudose dă asigurări, în urma discuţiilor purtate la Guvern cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, că va respecta angajamentul de alocare a celor 2% din PIB, bani pentru Apărare, în scopul înzestrării Armatei Române.

“Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, discuţiile vizând aspectele legate de înzestrarea Armatei Române.

“Premierul Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. De asemenea, la întâlnire a participat şi şeful Statului Major General al Armatei pentru o mai bună coordonare a necesarului şi priorităţilor de înzestrare”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Şedinţa, la care au participat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel al Economiei, Mihai Fifor, precum şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost convocată pentru ora 12.00, de către premierul Mihai Tudose. Tema principală a reprezentat-o programul de înzestrare a Armatei Române.

Întâlnirea a venit în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP.

„România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională”, a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, „tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României”.

Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.

Posibila vânzare către România vine în urma deciziei Statelor Unite de a desfăşura temporar, marţi, sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot în Lituania, în cadrul unui exerciţiu al NATO. Anul trecut Moscova a desfăşurat rachete de tip Iskander în enclava sa, Kaliningrad, aflată la graniţa cu Polonia şi cu Lituania.

Trebuie s-o recunoaștem. Nu întîmplător Caragiale și-a făcut din politică teritoriul predilect al bătăii sale de joc. Printre alte note care fac și azi din politică materia generoasă pentru ironia de tip caragealean se numără și ipocrizia.

Serialul House of Cards a șocat prin cinismul cu care congresmenul Frank Underwood, după un discurs demagogic în public, pune mîna la gură și ne spune nouă, spectatorilor, c-a fost vorba de o tragere pe sfoară.

Agenția Reuters a difuzat știrea potrivit căreia Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru ca America să vîndă României Rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde dolari. Ambasadorul american Hans Klemm s-a grăbit să felicite România pentru această decizie a Departamentului de Stat. Hans Klemm a fost pînă nu demult o marionetă a Democraților. În timpul campaniei prezidențiale din SUA, dar și după ce Donald Trump a fost declarat Președinte, Hans Klemm a plîns-o pe Hillary Clinton, pe care a votat-o împreună cu restul ambasadei SUA la București. Prin lingătorii săi de clanțe din România, între care se numără Fostul Florian Coldea, Hans Klemm a dus o politică publică de contestare a noului președinte.

Văzînd însă că Donald Trump a rămas președinte, în ciuda urii pe care i-o poartă CNN, în cel mai pur stil românesc (după un timp de stat aici, pînă și Jeanne D’Arc s-ar fi românizat), a trecut cu arme și bagaje de partea noului Jupîn. Donald Trump conduce America, după cum el însuși recunoaște, ca pe o companie. În conducerea unei companii important, crucial, rămîne obținerea de profit cu orice preț, inclusiv prin tragerea pe sfoară a altor companii.

Un teritoriu pe care compania America, sub conducerea lui Donald Trump, s-a angajat cu toate pînzele sus pentru a obține profit se dovedește vînzarea de armament american altor țări. Sau, mai precis, vîrîrea pe gît altor țări a unor uriașe comenzi de armament. Germaniei, Franței, Angliei e mai greu să le vîri armament american pe gît, cîtă vreme chiar aceste țări caută să vîre armamentul lor pe gîtul altora. Și atunci omul de afaceri Donald Trump a găsit în unele țări din Europa Centrală și de Est proastele din iarmarocul planetar dispuse să cumpere pe bani grei armamentul care zace prin depozitele și silozurile americane, pentru că e scos din uz. Ce să faci cu el? Te costă de rupe să-l distrugi. Și atunci îl vinzi. Amărăților din Est care oricum mor de foame. Una dintre aceste țări cărora Donald Trump le-a vîrît pe gît armament american pe bani grei e România.

Ce să facă România cu Rachete Patriot? Un Război cu Federația Rusă – dacă va fi – va fi unul între Rusia și NATO. Un astfel de război devine în cîteva secunde război nuclear. Ce să facă România în astfel de condiții cu Rachete Patriot? Să tragă cu ele împotriva norului radioactiv? Că doar n-or trimite rușii avioane să bombardeze Bucureștiul după ce întreaga Planetă va fi cenușă. România are nevoie de rachete Patriot în măsura în care o țărancă cu zece copii care mor de foame are nevoie de un vibrator fără baterii oferit în iarmaroc de un șmecher bun de gură.

Pentru aceste rachete inutile România dă colosala sumă de 3,9 miliarde de dolari. 3,9 miliarde luați de la spitale, de la autostrăzi, de la școli și grădinițe și dați companiilor americane de armament. E limpede că pentru aprobarea vînzării trebuie felicitat Departamentul de Stat al SUA și nu Guvernul României. Nu de alta, dar America e cea care se pricopsește cu 3,9 miliarde de dolari pe vibratoarele fără baterii care sînt Rachetele Patriot și nu România, care dă acești bani. Slugă a lui Donald Trump, ambasadorul american s-a orientat rapid în relația cu babuinii de la București. Nu-i mai bate la cap să-și pună singuri cătușe admirînd-o pe Codruța Kovesi. Îi bate la cap să cumpere armament american potrivit noii politici de la Casa Albă.

Astfel că felicitările adresate de Hans Klemm sînt întruchiparea perfectei ipocrizii politice. La încheierea vizitei lui Klaus Iohannis în SUA am scris că bătaia pe umăr a președintelui nostru ne va costa miliarde de dolari. Donald Trump și-a făcut din capacitatea sa de a negocia unul dintre argumentele prin care a ajuns președinte. Omul de afaceri Donald Trump mărturisea, cu mult înainte de a ajunge președinte, în 1990: „După cum am menționat, studiez oamenii și fac asta în orice negociere”. Contestat virulent de către o mare parte a Americii, Donald Trump a pornit o cruciadă de proporții pentru a obține afaceri profitabile pentru America. Una dintre acestea a fost cu România.

Klaus Iohannis, un președinte practic inexistent după doi ani și ceva de mandat, căruia nu i-a ieșit nimic în afara de grătarele cu amicii în weekend și voiajele cu Răvășitoarea în restul timpului, era înnebunit să beneficieze de o vizită la Casa Albă. Știind asta, negustorul Donald Trump i-a oferit-o (ce-l costa?), în schimbul contractului fabulos de rachete Patriot. Drept bonus l-a bătut pe Klaus Iohannis pe umăr. Această bătaie pe umăr a devenit, pentru propaganda prezidențială din România, echivalentul momentului numit Marea Unire sau Cîștigarea Independenței. Pe noi, românii, ne costă 3,9 miliarde de dolari. O sumă de 220 de dolari, cum a calculat Ionuț Cristache pe facebook, pentru fiecare locuitor al țării. Cu noi, Donald Trump a scăpat ieftin. Cu polonezii a fost mai greu. A trebuit să meargă la ei, la Varșovia, să-i lingă în fund, altfel zis, să citească un text prin care să gîdile zdravăn vanitatea dintotdeauna a leșilor. Asta într-un context în care regimul Conservator din Polonia e hulit în Occident. Pentru o sumă (e drept, mai mare) polonezii au beneficiat de o vizită și un discurs lingușitor ale lui Donald Trump. Pentru 3,9 miliarde dolari dați pe niște vibratoare fără baterii, care sînt Rachetele Patriot, noi am beneficiat de un bătut pe umăr (drept) al lui Klaus Iohannis. Dacă-l bătea pe amîndoi, cît plăteam?

  • Patrick de Hillerin:

Până în 1998, România folosea un sistem de rachete sol-aer produs de ruși. S-125 Neva/Pechora.

Cu doar 8 ani mai vechi, din punct de vedere al concepției, decât sistemul american Patriot. Totuși, depășit, chiar dacă a cunoscut îmbunătățiri, unele făcute chiar în țări membre NATO, precum Polonia.

Dar chiar și așa, învechit, pe 27 martie 1999, armata sârbă a folosit exact sistemul S-125 Neva atunci când a doborât un avion invizibil american, F-117 Nighthawk.

Fotografia 1 prezintă un F-117 Nighthawk. Fotografia 2 prezintă o baterie S-125 Neva, folosită de brigada 250 de Apărare Antiaeriană a armatei sârbe. În fotografia 3 vedeți resturile avionului F-117 cu numărul serial 82-0806, doborât de sârbi. A patra fotografie vorbește de la sine.

sistemul S-125 Neva a reușit să pună la pământul sârb nu doar un F-117, ci și un F-16, tot în timpul conflictului din Kosovo. Dar și rachetele Patriot americane folosite în timpul operațiunii Iraqi Freedom, din 2003, au performanțe similare. Astfel, o baterie Patriot a luat la țintă un F-16CJ Fighting Falcon al forțelor aeriene americane, confundând-ul cu o rachetă irakiană, iar pe 2 aprilie 2003 a reușit, totuși, să doboare un F/A-18 Hornet al forțelor navale americane, ucigându-l pe locotenetul Nathan D. White, pilotul avionului.

Despre slabele performanțe din timpul primului război din Golf nu prea are rost să vorbim. pentru fiecare rachetă lansată de irakieni, sistemul Patriot lansa patru rachete ca să aibă vreo șansă de succes. Chiar și așa, rata de succes a fost de 70% în Israel și de doar 40% în Arabia Saudită. O rachetă Scud irakiană ca a trecut fră probleme de sistemul Patriot a omorât 28 de soldați americani într-o cazarmă din Dhahran.

Mă rog, povești. Povești pentru care noi ar trebui să plătim 3.900.000.000 de dolari.

Îmi și închipui cum, peste vreo zece ani, ne atacă, în sfârșit, rușii.

Și trimit rachete peste rachete, avioane peste avioane.
Primul val se lovește de scutul de la Deveselu. Al doilea val se rătăcește în fumul de la focurile de pe dealuri, prin care apărarea avansată anunța Bucureștiul de invazie.
Al treilea val… Ei, bine, al treilea val:
– Domnule președinte, rachetele Patriot, alea de 3,9 miliarde de dolari… Știți, alea mișto, americănești… N-au funcționat!
– Văleu! Repede, duceți toți răniții la spitale, să-și miște curul Arafat cu salvările alea roșii!
– Ăăăăă…
– Ce “ăăăă” la mine? Răniți la spitale, e un ordin!
– Știți, nu mai avem spitale. Nici salvări. N-am mai avut bani, că ne-am luat rachetuțe…

Perfectă logică: pentru că militarii mor în camioane antice, cumpărăm rachete de 3,9 miliarde de dolari.

că doar nu suntem atât de proşti încât să dăm banii pe un monument reprezentativ de 500 de ori mai ieftin, care să ne facă mândri pentru suta de ani în care ne-am adus acasă românii obidiți sub imperii ostile, ținuți în iobăgie și amar. Sau să facem o autostradă care să lege Transilvania de București și Iași.
Singurul monument care va fi gata va fi Catedrala Neamului Românesc, casă în care ne vom comemora strămoşii împreună cu Dumnezeu.
În rest, praf şi pulbere…

PS Faptul că guvernanţii nu s-au deplasat să depună o coroană de flori la mormintele eroilor, dar semnează pentru noi achiziţii de rachete, arată halul în care ne suntem…

  • Valer Simion Cosma:

Mie nu-mi plac armele și nici războaiele. Și n-am cum să pricep vreodată de ce un om întreg la minte ar investi în așa ceva sau ar justifica o astfel de investiție.

Dar nu contează ce cred eu, contează că guvernele continuă să se înarmeze, să aloce fonduri substanțiale pentru așa ceva și să convingă suficienți proști (pentru că, orice ați zice, e vorba de prostie în primul rînd) care apoi conving pe alții că e nevoie de arme. Mai ales cînd e vorba de arme inutile, arme care or să ruginească în depozite, oricîte miliarde ar costa ele și oricîtă știință ar fi băgată în ele.

Desigur, există și scenariul în care utilitatea acestora se probează. Mulți chiar visează la asta. Dar sunt convins că tot prost am ieși și dacă s-ar ajunge la un conflict, mai ales dacă e vorba de unul cu o mare putere militară. Prost am ieși, înarmați sau neînarmați, chiar și dacă nu suntem noi subiectul conflictului, ci marii grangurii producători și vînzători de armament. Crede cineva că fregatele alea ruginite, F16-urile salvate de la casare prin vînzarea în România sau recentul sistem de rachete Patriot ne-ar putea folosi în caz de un conflict cu rușii? Și dacă crede, n-o să-i zic că e naiv așa cum li se zice celor care nu înghit gogoașa cu nevoia de înarmare a țării. O să-i zic că e prost, pur și simplu. Dar să știți că nu-s doar proști în afacerea asta cu producerea și vînzarea de armament inutil. Adică armament pe care chiar dacă îl ai – produs de tine sau cumpărat de la boșși – speri să n-ajungi vreodată să-l folosești. Că iese rău. Chiar și superioritatea datorată posedării nu știu cărui arsenal nuclear e iluzorie. Acum au și alții capacitatea de arunca omenirea în paleolitic sau într-o iarnă nucleară. Atunci de ce și-ar bate capul guvernele, oamenii de știință, experții etc. să producă ceva ce nu se va folosi? De ce-și aprind paie în cap depozitînd pe cuprinsul țărilor lor chestii care, din neatenție sau în caz de ajung la mîna vreunui țăcănit, pot produce distrugeri serioase? Din patriotism? Din dragostea de pace și libertăți? Fiți serioși! Indiferent de titlul cu care se împănează experții-papagali care-i dau cu geopolitica, securitatea și „realismul” relațiilor internaționale, motivul principal este profitul – banu gros, în termeni de borfași – pe care-l produce acest biznis. Din armament se fac bani pe mai multe ture. Că statul vrea dotări, bagă în cercetare, infrastructură militară etc., așa că firmele fac bani. Apoi, învechindu-se, le bagă pe gît unor fraieri, însoțite desigur cu discursuri și argumente.

Ăștia din urmă, fraierii, suntem noi. Orice înveliș și culoare ar purta propaganda care justifică urgența înarmării și necesitatea de a investi în ceva ce nu vei folosi. Cît despre propagandă, pericole și mijloace iluzorii de apărare în caz de atacuri, vă las aici comentariile inspirate ale unui individ foarte popular.

România second-hand

Magazine second-hand poți vedea la tot pasul, zilnic intrînd în România tone de haine, mobilier, electrocasnice, veselă, mărunțișuri etc. dinspre țările prospere. Biznis bun pentru unii, soluție rezonabilă pentru alții, fie că vorbim de cei cu venituri mici, fie de amatorii de chilipiruri sau articole vintage.

La nivel de parc auto stăm destul de bine în privința mașinilor second-hand. La fel și cînd vine vorba de transportul public în comun, autobuzele scoase din uz în Occident, cu nițică îngrijire și re-aranjare, ajung de bune pe la noi. Nu neapărat la prețuri la care se pot achiziționa unele noi, dar nici foarte departe, că doar și intermediarii ar mai suge cîte ceva. Despre construit în țară unele noi, chiar dacă mai scumpe, nu prea se pune problema. 

Filosofia second-hand – luăm de bun ce-aruncă alții din motive de uzură/învechire – se aplică și cînd vine vorba de armament, un domeniu strategic extrem de bănos. La începutul anilor 2000 se achiziționau fregate-vechituri englezești, apoi, mai aproape de zilele noastre, jinduiam după avioane americane F16, încă neruginite total și care nu pot fi doborîte cu praștia sau arcul!!! Acum ne înzestrăm cu un sistem de rachete Patriot, la numai 3.9 mld dolari. Ceva îmi spune că și această achiziție este marcată de aceeași viziune și filosofie care a stat la baza unor alte achiziții răsunătoare. De exemplu, aceasta: http://www.gandul.info/stiri/fregatele-jafuri-englezesti-consuma-de-7-ori-mai-multa-motorina-decat-fregata-marasesti-260319 


Categorii

1. DIVERSE, America, Razboiul impotriva Romaniei, Uncategorized

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “4 MILIARDE PE SISTEM DE RACHETE PATRIOT. Cat de utila este achizitia?

  1. In caz de conflict,aceste rahete,daca facem marea prostie sa le cumparam,vor fi imediat bombardate si distruse.americanii vor sa scape de ele.Dar noi pe cele 2%din buget,sa le cheltuim da.’dar pe lucruri mult mai necesar de ex.adaposturi antiatomice,,un milion de pusti automate,daca vine cineva cu infanteria,si de restul banilor,munitie.banii raman in tara.se da de lucru la muncitorii domani calificati.De ce sa luom rachet fffabricat in anii80 ai mileniului trecut?am intrebat n-am dat cu parul.

  2. Numai 2 % din PIB ??? Numai salariile celor din aparare sunt peste 1 % din PIB. Costul acestor rachete este aprox. 2 % din PIB. Da’ ,intreb si eu : Cum ne vor motiva guvernantii sa ne aparam Tara, ce anume vom apara? Ce pamant stramosesc vom apara, cand o mare parte din el e vandut la straini?Adicatelea, unii sunt platiti sa o apere, iar altii o fac din datorie?
    PS. Sunt mandru ca sunt roman, am datoria sa-mi apar Tara, chiar daca unii isi bat joc de ea.!

  3. Marian:

    De acord cu tine. Deci, ramane probl: Tara va fi ceea ce e de aparat? Sau sursele de venit ale unor paraziti? Dilema, nu gluma…

  4. Cele 4 miliarde sunt de fapt taxa de protectie catre SUA. Sistemul Patriot este vechi si si-a dovedit ineficienta in repetate randuri.

    Alternativa la Patriot? Europenii de la MBDA ofera sistemul SAMP/T cu rachete Aster 30
    Rachetele Aster 15 si 30 sunt folosite impreuna si concomitent pentru apararea unor obiective foarte importante, Aster 15 fiind folosit si pentru interceptia rachetelor ce vin la rasul solului. Practic Aster este un complex anti-aerian integrat cu doua zone de aparare distincte, dar care folosesc aceleasi radar.
    Sistemul SAMP/T este operational in Franta in cadrul Fortelor Aeriene, in Italia in cadrul Fortelor Terestre, in Marea Britanie acelasi sistem cu aceleasi rachete este folosit pe fregate, iar acum se afla si pe masa oficialilor din Armata ca alternativa la sistemul Patriot, potrivit reprezentantului MBDA.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21877703-video-alternativa-sistemul-rachete-patriot-pentru-apararea-antiaeriana-oferta-europenii-mbda-cred-sistemul-samp-rachete-aster-30-mai-bun-decat-varianta-americana.htm

  5. Cred ca articolul este tendentios si manipulativ.Cateva idei:
    1-Cunoscatorii considera ca aceste rachete sunt probabil cele mai bune
    sisteme AA din lume.
    2-Vechiturile pe care le avem sunt de pe timpul razboiului din Vietnam,rusii ne-au
    transmis ca au nevoie de 30 min pentru a le neutraliza,mare parte prin bruiaj..iar
    generalii nostri au confirmat.
    3-Ce s-a intamplat in Serbia este in afara sferei noastre de cunoastere.
    4-Principial,la fel cum nu lasi o casa fara garduri,la fel nu poti lasa o tara fara
    un sistem AA modern. (noi avem si o centrala nucleara,oricine o poate distruge)
    5-Scenariile catastrofale si sinucigase privind evolutia unui razboi NATO-Rusia
    sunt halucinante,nerealiste,de fapt putini inteleg miscarile de sah pe harta lumii
    ale actorilor interesati si in concluzie inchipuirile nu-si au rostul.
    6-Aceste rachete Patriot au rol defensiv,de descurajare,nu castigam un razboi cu Rusia,binenteles dar le poate da peste cap sperantele intr-un razboi fulger si la
    nevoie ne ofera timp pentru a fi ajutati.Probabil tinta lor ar fi Adriatica,asa cum a fost visul lui Petru cel Mare,de ce credeti ca s-au suparat asa rau pe Muntenegru cand au aderat la NATO?
    7-Daca nu luam aceste rachete credeti ca se vor rezolva problemele,ca vom scapa de saracie,ca vor fi spitale (cu medici si aparatura),autostrazi,ca vor fi dezvoltate zonele sarace care predomina,etc,etc..?
    Nu,banii sigur vor dispare fara urma dupa ce o buna parte vor fi furati. Nu vom avea nici rachetele nici banii,NIMIC.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare