Dezvaluiri explozive: SERVICIILE SECRETE RUSESTI COLABOREAZA CU LIDERII MAGHIARI DIN ROMANIA/ Putin i-ar fi spus lui Barroso: “Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani”/ PREMIERUL POLONEZ a devenit PRESEDINTELE UE. Cum ne va afecta?

2-09-2014 7 minute Sublinieri

ungaria-rusia

  • Hotnews:

Evolutii pe terenul nationalismului roman si maghiar/ Cum pofita Rusia si informatia suprinzatoare dintr-o analiza asupra regiunii: Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania

Finalizarea proiectului de autonomie, anuntata saptamana trecuta de liderii UDMR, coincide cu publicarea unor analize despre cum Ungaria tinteste sa destabilizeze situatia din Romania servind interesele Rusiei. Pe de alta parte, scena politica romaneasca a consemnat aparitia unor miscari nationaliste autohtone de tip Jobbik. Pe langa aceste evolutii, atmosfera se inflameaza cu gesturi si declaratii politice menite sa tensioneaze relatia romano-maghiara.

UDMR anunta ca proiectul autonomiei ar putea fi prezentat in cursul acestei saptamani in timp ce liderii PSD le arata usa si spun ca pot guverna si fara ei daca insista cu acest proiect. Dupa acest schimb de replici, liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, s-a declarat impotriva ordonantei care suspenda legea anti-migratie.

Intr-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra infiintat in 2014 care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, sunt amintite declaratiile oficialilor de la Budapeste care, de la premierul Semjen Zsolt la presedintele Parlamentului, Laslo Kover, au declarat ca Ungaria sprijina orice forma de autonomie a maghiarilor din Transilvania. Analiza celor de la CESI contine si o informatie spectaculoasa dar dificil de verificat: Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si, profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior“.

Nu este clar insa daca informatia se refera la lideri maghiari din Ungaria sau din Romania. Analiza CESI mentioneaza ca serviciile speciale rusesti au interferat de-a lungul timpului cu politicieni maghiari. “Anul acesta, in mai, procurorul general al Ungariei a transmis o cerere Parlamentului European pentru a ridica imunitateea lui Bela Kovacs, unul din liderii partidului de extrema dreapta, Jobbik, suspectat a fi spion rus”, scriu analistii CESI. Potrivit acestora, cei mai influenti politicieni maghiari cad de acord pe temele cheie, pozitia lor unanima fiind pro-rusa.Astazi Ungaria este unul din prietenii Kremlinului in Europa si dezvolta cooperarea cu Federatia Rusa in domeniul energiei nucleare si al proiectului South Stream, toate in ciuda situatiei din Ucraina“, mai noteaza analiza think-thank-ului cu sediul la Londra.

In opinia specialistilor CESI, Rusia incearca sa legitimeze liderii “Tinutului Secuiesc” creand iluzia unor relatii politice si economice cu alte teritorii pro-rusesti din interiorul sferei de interes romanesti. Potrivit sursei citate, ar exista contacte intre Rusia, Consiliul National al Secuilor si liderul gagauz, Mikhail Formuzal, incepute din 2012 si continuate in 2014. Toate acestea ar avea ca scop intarirea pozitiei Kremlinului in regiune si slabirea rivalului regional, Romania.

In ultima saptamana au existat o serie de evenimente simbolice menite sa tensioneze relatiile romano maghiare. Pe tot parcursul saptamanii trecute, liderii UDMR au anuntat ca proiectul autonomiei este finalizat dar si ca proiectul ar putea fi pus in dezbatere publica in cursul acestei saptamani. “Acest proiect seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de sud care funcţionează bine mersi din 1992 şi nu se sperie italienii că în Tirolul de sud există o autonomie. Mergem pe modelul Tirolului de sud care este un model care e verificat în Europa. Vor fi multe asemănări’, a declarat Laszlo Borbely miercuri,  27 august, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, citat de Agerpres. A doua zi a venit si replica vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a declarat ca Guvernul nu va sustine niciodata proiectul autonomiei. “Nu ţin neapărat să ameninţ. Acţiunea este foarte fermă iar subiectul este nenegociabil. Putem avea majoritate în Parlament şi fără UDMR. Deci, nu avem această presiune sau, Doamne fereşte, vreo posibilitate de şantaj politic”, a mai spus Dragnea. La sfarsitul saptamanii trecute presa a mai consemnat un mic incident. O grupare maghiara extremista (Miscarea Tineretului din cele 64 de Comitate) a vopsit borne din Tinutul Secuiesc in culorile steagului Ungariei.Mai multe fotografii au fost postate pe Facebook, cu precizarea ca membrii acesteia, aflati in vacanta in Tinutul Secuiesc, “au manifestat un patriotism remarcabil”, revopsind bornele. […]/ integral pe hotnews.ro

Vladimir Putin l-a avertizat pe Barroso: “Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani” – surse La Repubblica

Presedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manual Barroso, ca ar putea “ocupa Kievul in doua saptamani” daca vrea, relateaza presa italiana. Potrivit ziarului La Repubblica, liderul rus a transmis aceasta amenintare intr-o convorbire telefonica avuta cu seful executivului european in cursul summitului UE de la sfarsitul saptamanii trecute.

Publicatia italiana relateaza ca, luand cuvantul in cadrul unei reuniuni cu liderii statelor membre UE, Barroso a mentionat ca tocmai a discutat cu Putin la telefon. Acesta a povestit ca, atunci cand l-a intrebat despre militarii trimisi in Ucraina, presedintele rus a trecut la amenintari: “Problema nu e asta, ci aceea ca, daca vreau, in doua saptamani ocup Kievul”, ar fi raspuns liderul de la Kremlin, potrivit lui Barroso. […]/ integral pe hotnews.ro

Presedintele Germaniei: Rusia a pus capat parteneriatului sau cu Europa

Rusia “a pus capat de facto parteneriatului sau” cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, in Polonia, presedintele german Joachim Gauck, invocand “un nou conflict armat la frontierele Europei”, in Ucraina, transmite AFP. “Ne dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate” cu Rusia in viitor, dar cu conditia ca Moscova sa-si schimbe politica si sa existe o “revenire la respectarea drepturilor popoarelor”, a spus Gauck, intr-un discurs sustinut cu ocazia marcarii a 75 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce a evocat “miracolul” apropierii dintre germani si polonezi, in pofida suferintelor provocate acestora din urma de catre nazisti, presedintele Gauck si-a exprimat dezamagirea cauzata de evolutia Rusiei. “Noi am crezut si vrem sa credem ca si Rusia, tara lui Tolstoi si a lui Dostoievski, ar putea fi parte a intregii Europe”, a spus el.

“Si a fost un soc sa ne confruntam cu un nou conflict armat la frontierele Europei. O infruntare armata pentru stabilirea de noi frontiere si a unei noi ordini. Este un fapt: stabilitatea si pacea pe continentul nostru sunt din nou in pericol”, a continuat presedintele german.

“Dupa caderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeana, NATO si grupul marilor tari industrializate au dezvoltat relatii speciale cu Rusia si au integrat aceasta tara in randul lor in diferite moduri. Acest parteneriat a fost de facto rupt de catre Rusia”, a afirmat Gauck./ […] integral pe hotnews.ro

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a catalogat luni ca “provocatoare” planurile NATO de a se extinde în mod permanent în est, până către frontierele Rusiei, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

“Suntem consecvenţi în continuare iniţiativei strategice avansate de către preşedintele rus (Vladimir Putin) – de a crea un spaţiu economic, umanitar şi de securitate de la Lisabona la Vladivastok”, a declarat şeful diplomaţiei ruse în cursul unei întâlniri cu studenţi şi profesori de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova (MGIMO).

“Există multe probleme care sunt legate de confruntarea dintre diverse părţi ale Europei şi diverse părţi ale Eurasiei şi de planurile provocatoare ale NATO în favoarea extinderii prezenţei militare a Alianţei (Nord-Atlantice) către est aproape de frontierele ruseşti”, a apreciat el.

Însă “spaţiul comun de securitate (este) egal şi indivizibil (atunci) când toată lumea se simte confortabil – NATO, membrii CSTO (Organizaţia Tratatului Securităţii Colective sau “NATO rus”), aşa-numitele ţări neutre în conformitate cu legislaţia lor – Ucraina şi (Republica) Moldova”, a apreciat ministrul rus. “Când toată lumea se simte confortabil poate fi uşor să rezolvi numeroase probleme care conduc la confruntări sângeroase în prezent. Acest lucru este ireal în Europa secolului al XXI-lea. Din nefericire se întâmplă”, a mai apreciat şeful diplomaţiei ruse. […]/ integral pe gandul.info

  • Mediafax:

Ministrul ucrainean al Apărării: Ucraina se află în faţa unui “MARE RĂZBOI” cu Rusia. Un război cum Europa nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial

Ucraina se află în faţa unui “mare război” cu Rusia, în care pierderile vor ajunge la zeci de mii de morţi, a declarat luni ministrul ucrainean al Apărării Valeri Gheletei, relatează AFP. “Un mare război a ajuns în casa noastră, un război cum Europa nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial. Într-un asemenea război pierderile se vor calcula nu cu sutele, ci cu miile, chiar cu zecile de mii de morţi”, a scris ministrul pe contrul său de Facebook. […]/ integral pe mediafax.ro

NATO va instala cinci baze în Europa de Est, între care una în România

Cele cinci baze pe care NATO intenţionează să le construiască în Europa de Est pentru a contracara ameninţarea rusă sunt în Polonia, România, Lituania, Letonia şi Estonia, a anunţat duminică cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Moscow Times, în ediţia electronică.

Bazele vor fi folosite pentru logistică, pentru misiuni de recunoaştere şi planificare şi vor avea personal multinaţional permanent cuprins între 300 şi 600 de angajaţi în fiecare bază, potrivit cotidianului german.

Acest personal exclude trupele actuale, a căror mobilizare în Europa de Est este limitată de tratatul din 1997 dintre Rusia şi NATO. “Contingente mici” de trupe NATO vor fi prezente la aceste baze tot timpul, susţine cotidianul, citând informaţii secrete despre acest plan.

În plus, NATO va avea o forţă de reacţie rapidă de 4.000 de persoane, pregătită să se mobilizeze în est în decurs de două până la şapte zile. Planul va fi discutat la summitul NATO din această săptămână, adaugă cotidianul. […]/ integral pe mediafax.ro

“Republicile” de la Doneţk şi Lugansk cer Kievului să le garanteze dreptul de a folosi rusa oficial

Republicile autoproclamate de la Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, cer Guvernului de la Kiev să le garanteze dreptul de a folosi rusa ca limbă oficială, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

“Preşedintele, Guvernul şi Verhovna Rada (Parlamentul) este necesar să adopte documente legislative care să garanteze dreptul republicilor de a folosi rusa ca limbă oficială”, se arată într-un comunicat emis de cele două “republici”.

Negocieri între Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alături de reprezentanţi ai insurgenţilor proruşi din cele două regiuni, au loc luni în capitala belarusă Minsk. […]/ integral pe mediafax.ro

[…] Relaţia strânsă dintre cancelarul Germaniei Angela Merkel şi premierul Donald Tusk au contribuit mult la recenta numire, dar Polonia începuse să conteze cu adevărat în politica europeană de mai multă vreme, asumând un rol de prim-plan de la începutul crizei din Ucraina. Trioul diplomatic Fabius-Steinmeier-Sikorski a reprezentat, în ciuda eşecului său relativ, momentul vizibil în care experienţa şi punctul de vedere al Poloniei au fost practic incorporate în leadership-ul european.

Observatorii politici au remarcat că Tusk îşi datorează succesul şi talentului său personal de a găsi compromisuri utile, care l-a ajutat să menţină o linie de echilibru în relaţia cu Rusia şi să consolideze puternic raporturile sale cu Germania, spre deosebire de rivalii săi din partidul fraţilor Kaczyński. Or, capacitatea de compromis ar fi extrem de utilă acum, mai ales cât priveşte Marea Britanie, care ameninţă cu părăsirea Uniunii Europene. Un prim pas a fost făcut imediat după numirea sa în fruntea Consiliului: ”Aş dori să subliniez, a spus el la conferinţa de presă,UE şi eu personal vom lua în considerare vocea Marii Britanii. (…) Niciun om cu scaun la cap nu şi-ar putea imagina Uniunea Europeană fără Marea Britanie.”

Un alt aspect care nu a rămas neobservat este că numirea lui Tusk exprimă şi intenţia Berlinului de a nu permite o fractură între ţările euro şi non-euro, într-un moment în care se manifestă tot mai puternic tentaţia unor căi divergente. Pe de o parte, în Vest – şi într-un mod foarte bine articulat teoretic în Germania – au apărut tot mai multe propuneri pentru gruparea ţărilor euro într-o formă de asociere distinctă, capabilă să continue armonizarea fiscală într-un ritm mai accelerat; pe de altă parte, în Est (Polonia, Cehia, Ungaria, România) se conturează, încetul cu încetul, ideea unei căi distincte, cu alte criterii şi obiective decât cele impuse de adoptarea imediată a monedei comune. Prezenţa unui fost oficial polonez în fruntea Consiliului care face agenda întâlnirilor periodice dintre şefii de stat şi de guverne ar putea contribui la un alt compromis necesar din perspectiva coeziunii europene.

Cu toate acestea, numirea lui într-o funcţie la nivel european ar putea avea şi urmări paradoxale privind coeziunea dintre Est şi Vest. Observatorii politicii poloneze au remarcat că plecarea sa din politica domestică va slăbi propriul partid în beneficiul celor mai importanţi rivali din partea dreaptă, Partidul Lege şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczyński, care deţine deja un avans în sondajele de opinie şi care ar face ca misiunea sa la Bruxelles să devină destul de dificilă. În orice caz, Kaczinsky a declarat că speră ca Tusk să primească noua însărcinare, căci asta îl va ţine departe de casă.

În fine, România pare să se considere întrucâtva reprezentată de Tusk, ca exponent al Estului, atât doar că ţările foste comuniste nu au avut un parcurs uniform şi au apărut tot mai multe decalaje de-a lungul anilor. În realitate Polonia s-a apropiat de Vest sporind distanţa sa faţă de ţări ca România şi Bulgaria, care nu doar că au trecut printr-o perioadă de adâncă recesiune şi de tulburări sociale, dar nu au fost admise nici în spaţiul de liberă circulaţie. Am putea spune de fapt că noua cooptare a Poloniei la nivelul leadership-ului european marchează nu atât succesul integrării depline a Estului comunist, cât manifestarea unei divizări mai nete în cadrul Estului. / integral pe dw.de

tusk

*


Categorii

1. DIVERSE, Polonia, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Dezvaluiri explozive: SERVICIILE SECRETE RUSESTI COLABOREAZA CU LIDERII MAGHIARI DIN ROMANIA/ Putin i-ar fi spus lui Barroso: “Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani”/ PREMIERUL POLONEZ a devenit PRESEDINTELE UE. Cum ne va afecta?

  1. pai daca romania ( la nivel de cap de familie-diplomatie ) nu vrea sa se aiba bine cu vecinii , (zborsindu-se chiar !,precum un puradel obraznic, de sub fusta pirandei !)si nu doreste cu acestia relatii de prietenie ! face asta cine poate , din interior, in avantajul sau , fireste !

  2. Aliati de conjunctura. Sigur, asta nu-i face mai putin periculosi, dar e altceva daca stii ca au interese permanente sau interesele comune sunt conjuncturale.

    Cum imi place mie, sa rememoram.
    Ucraina este ademenita sa semneze integrarea in blocul vestic. Yanukovici nu semneaza si atunci blocul vestic forteaza demiterea lui. Noua putere de la Kiev se declara pe fata pro-vest ceea ce forteaza Rusia sa isi protejeze interesele in Marea Neagra, ultiumul ei bastion vestic, Crimeea.
    Puterea de la Kiev, normal, reactioneaza blocand CULOARUL (as sublinia acest cuvant dar nu stiu cum) prin care Crimeea se putea aproviziona pe uscat cu apa, gaze si orice alt element necesar traiului zilnic in conditii normale. Raspunsul Rusiei vine imediat prin autoproclamarea republicilor Donetk si Lugansk si prin incercarea de la Odessa. “Noua Rusie” nu este decat culoarul care asigura si protejeaza Crimeea si Sevastopolul.

    Revenind la ce ne doare pe noi, Transilvania. Am mai spus, Rusia este vaduvita de culoarul de trecere catre Mediterana prin Marea Adriatica. La Malta Rusia a cedat centrul Europei pe ceea ce n-a avut niciodata, dar si-a dorit. Intre timp, cei care nu si-au tinut intelegerea au fost ceilalti, nu rusii. Razboiul din Iugoslavia s-a incheiat cu despartirea Serbiei de Muntenegru si disparitia aparent definitiva a posibilitatii Rusiei de a mai avea un aliat cu iesire la Marea Mediterana si un cap de pod acolo. Participarea Romaniei la razboiul din Iugoslavia nu a fost minora, ci esentiala, noi permitand atunci survolul avioanelor care au bombardat Belgradul ducand la infrangerea sarbilor. Rusia nu uita ASTA. Si as adauga ca nici sarbii.
    Totusi, orice inaintare catre sud ar aduce-o mai aproape pe Rusia de Mediterana. Bulgaria nu ar fi vreo problema sa intre cu arme si bagaje in sfera ruseasca; sarbii nici nu au incercat sa iasa, abia au re-intrat in sfera ruseasca dupa moartea croatului Tito; Grecia ortodoxa nu s-ar opune poate prea mult. Singura Romania le sta in cale cu incapatanare, in timp ce rusii nu se lupta neaparat pentru “tot” (“as putea ajunge la Kiev in doua saptamani, dar n-o fac” – cu conotatia, vor veni ei singuri la mine), ci pentru culoare de trecere. Transilvania nu intra pe un astfel de culoar, dimpotriva ar fi chiar buna de teritoriu tampon intre Rusia si vestul Europei. Drept pentru care din punctul de vedere al Rusiei ea poate fi rupta linistit de Romania si data cui o vrea.
    Ma astep la o propaganda din ce in ce mai puternica care sa “lucreze” opinia si imaginea romanilor despre ei in diferitele zone ale Romaniei. Transilvanenii se vor simti din ce in ce mai atrasi de vestul civilizat in timp ce regatenii isi vor descoperii din ce in ce mai mult radacinile ortodoxe. Atacurile asupra ortodoxiei pe care le vedem in presa (de la gandul.info si pana la A3) sunt, in opinia mea, parte din aceasta propaganda, pentru ca urmeaza ca in zone diferite ale tarii sa se provoace raspunsuri diferite la aceste atacuri. Nici chiar candidatura lui Klaus Iohannis nu mi se pare departe de acest atac subversiv. Impingerea lui catre un esec electoral va da argumente foarte puternice celor din Transilvania de a se “rascula” fata de miticii din Vechiul Regat, votanti ai ortodoxului de fatada Victor Ponta.

  3. aceiasi indivizi care asi fac de cap si pe alte meleaguri ale planetei, ex.: casmir, kosovo, tarile arabe, etc

  4. Pingback: UNGARIA URMARESTE SA DESTABILIZEZE SITUATIA DIN ROMANIA PENTRU A SERVI INTERESELE RUSIEI – traducerea completa a analizei CESI - Recomandari
  5. Pingback: Proiectul de segregare etnica al UDMR: TINUTUL SECUIESC – STAT IN STAT [video] - Recomandari
  6. Pingback: PUTIN ar fi amenintat ca poate INVADA ROMANIA in DOUA ZILE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare