IPS IOAN SELEJAN – ALES MITROPOLIT AL BANATULUI, la 25 de ani de la izbucnirea evenimentelor de la Timisoara. BISERICILE VOR SUNA CLOPOTELE PENTRU EROII DIN DECEMBRIE 1989

16-12-2014 3 minute Sublinieri

image-2010-03-15-7033410-41-ioan-selejan

În ședința de astăzi, 16.12.2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan al Covasnei și Harghitei pentru a ocupa scaunul de Mitropolit al Banatului. Dumnezeu să îl întărească în noua slujire la care a fost chemat!

Repere biografice:

În anul 1980, a intrat ca vietuitor la Manastirea Lainici, judetul Gorj. În anul 1986, a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Manastirea Lainici, iar la 15 august 1990, a fost hirotonit ieromonah. Între anii 1990-1994, a fost rânduit staret al Manastirii Lainici de ÎPS Nestor Vornicescu, încredintându-i-se pastorirea sufleteasca a fratilor si calugarilor din manastire. În perioada 1980-1994, a restaurat mai multe biserici si manastiri (Tismana, Polovraci, Bucovat, Lainici, Crasna), iar cât a fost staret la Manastirea Lainici, a zidit o noua biserica, monumentala, în incinta manastirii,  si un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei parti a bisericii si a amenajat o biblioteca, care a fost si ea pictata.

În perioada 1991-1994, a urmat în paralel doua studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice si altul în Egiptologie si Orientalistica. În anul 1994, a fost hirotesit Arhimandrit si numit Superior al Asezamintelor Românesti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în tara pentru ocuparea functiei de episcop.

Ca un act de dreptate fata de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru Credinta si Românism, cu înteleapta chibzuinta asupra împrejurarilor prezente si viitoare ale existentei dreptcredinciosilor ortodocsi din judetele Harghita si Covasna, Adunarea Nationala Bisericeasca, în sedinta din 11 ianuarie 1994, a hotarât înfiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei.

La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistatator al nou înfiintatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe P.C.Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Asezamintelor Românesti de la Ierusalim si Iordan.

Î.P.S Parinte Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului, în cuvântul adresat Colegiului electoral, a vorbit despre „Un om plin de vigoare, înzestrat cu experienta în lucrarea cu oamenii si întemeierea si consolidarea unei institutii careia îi revin sarcini uriase. Aceasta reclama inteligenta, buna pregatire teologica si nu numai teologica… Aceasta zona are nevoie de un om destoinic, de un om menit sa fie ctitor si pastor de constiinte ortodoxe si românesti…iubitor de neam si de glie româneasca si, în acelasi timp sa fie deschis semenilor de alte nationalitati si cu alte convingeri religioase, pe care sa-i respecte în masura în care si ei ne respecta neamul si convingerile noastre.”

La 20 iulie 1994, la Manastirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Toplita, judetul Harghita, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, s-a savârsit hirotonia întru arhiereu a P.S. Sale, Ioan Selejan. Nadejdile exprimate ori nerostite ale credinciosilor si ale slujitorilor bisericesti se îndreptau catre un arhiereu care va avea experienta vietuirii alaturi de straini, care restaurase multe biserici si manastiri si care se va dovedi întru totul devotat chemarii sale.

La 25 septembrie 1994, a avut loc la Miercurea-Ciuc, în catedrala „Sfântul Nicolae” instalarea primului episcop al Covasnei si Harghitei. Sfânta Liturghie a fost savârsita de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Prea Fericitul Partenie al Alexandriei, alaturi de care au slujit Î.P.S. Mitropoliti Daniel al Moldovei, Antonie al Ardealului si Nestor al Olteniei, Î.P.S. Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului, precum si membrii delegatiei Patriarhiei Alexandriei: Mitropolitii Irineu de Cartagina si Petros de Accra, împreuna cu P.S. Eftimie al Romanului, P.S. Andrei al Alba-Iuliei , P.S. Calinic al Argesului, P.S. Timotei al Aradului, P.S. Casian al Dunarii de Jos, P.S. Ioan al Oradiei, P.S. Justinian al Maramuresului, P.S.Nifon al Sloboziei, P.S. Vincentiu si P.S.Teofan, episcopi vicari patriarhali. Bucuria instalarii noului ierarh a adunat mii de credinciosi; multi dintre ei erau îmbracati în frumoase costume nationale românesti si purtau prapori si cruci, simboluri ale puterii dumnezeiesti. Bucuria si dragostea oamenilor a ramas aceeasi si astazi, nestirbita de vreme. Dupa cei cincisprezece ani de bogata pastorire, dupa ce a strabatut de multe ori întreaga eparhie, Ierarhul este primit cu aceeasi mare iubire de pastoritii sai, este asteptat de fiecare data, în orice loc ar merge, cu acelasi freamat de nerabdare si încredere. Toti stiu ca Parintele Ioan Episcopul este rugatorul si mijlocitorul lor catre cele ceresti, dar si catre cele pamântesti. Ei nu au uitat primele sale cuvinte adresate celor prezenti la Miercurea-Ciuc, în binecuvântata zi de 25 septembrie 1994, pe care le-au primit ca o promisiune si ca o binecuvântare. Erau primele vorbe rostite ca Ierarh înscaunat si ca mare iubitor de sfinti- versurile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul: „Fii pribegi ai tarii mele,/ Rataciti printre straini, / Nu uitati menirea voastra / De crestini si de români!”

În cadrul sedintei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009, desfasurata la Resedinta Patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, vlădica Ioan Selejan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop, pentru activitatea ierarhica pilduitoare si slujire chiriarhala deosebita si îndelungata a Bisericii. Aceasta hotarâre de ridicare a Preasfintiei Sale la rangul de arhiepiscop ramâne un însemnat act de apreciere si pretuire a întregii lucrari a Preasfintitului Parinte Ioan, puse în slujba Sfintei Biserici si a neamului românesc din Episcopia Covasnei si Harghitei, în cei 15 ani de arhierie.

Duminica, 23 august 2009, a urmat actul solemn si demn, acela al ridicarii la rangul de Arhiepiscop al Preasfintitului Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei dupa savârsirea Sfintei Liturghii de catre PF Daniel, Patriarhul României si 14 membrii ai Sfântului Sinod.

La comemorarea a 25 de ani de la reprimarea eroilor revoluționari din Timişoara, miercuri, 17 decembrie 2014, de la ora 12.00, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române vor suna clopotele în semn de recunoştinţă şi se vor înălţa rugăciuni de pomenire pentru primii eroi revoluţionari, care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român asuprit de regimul comunist.

Luni, 22 decembrie 2014, de la ora 12.00, în toate locaşurile de cult ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase clopotele şi va fi oficiată o slujbă de pomenire a eroilor din Bucureşti şi alte localităţi ale ţării, care acum 25 de ani s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

De asemenea, în perioada 17 – 23 decembrie 2014, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 25 de ani.

În Bucureşti, slujbe de pomenire ale eroilor din Decembrie 1989 vor fi oficiate la troiţa din cimitirul Eroilor Tineri, troiţele de la Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei, Radio, Televiziune, Monumentul Eroilor Jandarmi – Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni etc.

drapel-revolutie

Vedeti si:


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Ioan Selejan

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “IPS IOAN SELEJAN – ALES MITROPOLIT AL BANATULUI, la 25 de ani de la izbucnirea evenimentelor de la Timisoara. BISERICILE VOR SUNA CLOPOTELE PENTRU EROII DIN DECEMBRIE 1989

  1. Doamne ajuta!O alegere cum nu se poate mai buna.Sa-i dea Dumnezeu putere sa-i pastoreasca si pe cei din Banat.

  2. […] Ma bucur mult.

  3. Slava Domnului pentru ca s-a milostivit de noi!

  4. Sa multumim DOMNULUI!
    Amin.

  5. Eh, așa da mitropolit al Banatului! Slavă Domnului! Bănățenii pot fi mulțumiți că Dumnezeu li l-a dat pe cel mai bun.
    De văzut, cine îl va înlocui pe păr Ioan la Harcov…

  6. Dumnezeu lucreaza cand si noi lucram.Toata admiratia pentru banateni ,care s-au rugat,dar in acelasi timp au avut si atitudine,au pus presiune pe Patriarhie.Scrisori peste scrisori dechise,mirenii si clerul s-au unit in fata unui pericol major.O adevarata lectie de ortodoxie traita…
    La Roman insa nici o minune 🙁 Regretatul si echilibratul Arhiepiscop Eftimie,numit de popor “cel Bun”,are un succesor dupa chipul si asemanarea Patriarhiei.Nu e nici o problema,moldovenii s-au invatat cu greul…

  7. Doamne ajuta!Bunul Dzeu ne-a dat un mitropolit extraordinar si un om deosebit!A iesit cum a vrut Bunul Dzeu!Fie ca Cel de Sus sa-i dea viata lunga si binecuvantata si sa ne conducă cum vrea Cel de Sus si dupa voia Sa!

  8. Imi pare foarte rau ca pleaca de la noi IPS IOAN SELEJEAN.
    Nu-mi vine sa cred ca pleaca.In aceasta zona aveam nevoie de Dansul…..

  9. @Minodora
    rugati-va si voi, precum cei din Banat, pentru ca sa va trimita Domnul un urmas vrednic, asa cum a fost IPS Ioan.

  10. Nu stiu cum se face dar “tot Banatu’ i fruncea”:-))

  11. Slava lui Dumnezeu ,o surpriza extraordinar de placuta pentru mine.Domnul sa il intareasca in pastorirea turmei pe mitropolitul nou numit al Banatului.

  12. Cu Dumnezeu inainte!

  13. Pingback: INTRONIZAREA MITROPOLITULUI IOAN AL BANATULUI [video, foto]. Mesaje de intarire a misiunii ortodoxe, semnal de alarma cu privire la starea familiei/ IPS IOAN: “Problemele de credinta si de dogma trebuie sa ramana neatinse, asa cum ni le-au randuit S
  14. Preasfintite,
    Va doresc numeroase realizari, sa va ajute bunul Dumnezeu sa puneti in practica Un invatamant performant in limba romana spre o cunoastere duhovniceasca desavarsita si multi ani in pastorirea fructuoasa a banatenilor, spre mangaierea si bucuria noastra, a celor din alta parte din vechea tara Dacia.
    Binecuvantati preafericite parinte, MITROPOLIT AL BANATULUI,
    prof.dr.Emil GHEORGHE

  15. Pingback: IPS IOAN SELEJAN: ”AVEM DE-A FACE CU O AGRESIUNE CULTURALA EXTERNA. Va domina lumea cine va câștiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conștiințe” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare