GRECIA: slujirea Liturghiei de către preoți și psalți, condiționată de VACCINARE sau TESTARE de Covid în catedralele mitropolitane

24-03-2021 18 secunde Sublinieri

Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi greci, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “GRECIA: slujirea Liturghiei de către preoți și psalți, condiționată de VACCINARE sau TESTARE de Covid în catedralele mitropolitane

 1. Datorită duhului surd și mut, dar și a vicleniei cinice a “smeriților”. În timp ce adevărul tace asurzitor de la amvon (cu câteva notabile excepții), vaccinul apostat (linii celulare de fetuși avortați în procesul de cercetare, inclusiv în produsul final) își cere drepturile. Totul in numele păcii, smereniei și grijii pentru aproapele… Strâmbarea adevărului. Duhul lui Antihrist. Cernere. Despărțirea apelor. Ne doare sufletul…

 2. Atata timp cat calugarii din Athos fac coada in mod voluntar sa se vaccineze, nu vad de ce statul (laic) grec nu ar intinde coarda conform principiului ”hai, ca se poate”! Domnul sa ne pazeasca! Si pe noi si pe greci. si pe toata lumea.

 3. Dar, sunt convins ca inca exista destui calugari athoniti sau ierarhi si preoti greci cu trezvie si discernamant.

 4. O stire cu adevarat importanta. In stire (din greaca) se mai spune ca bisericile vor fi deschise pentru 3 sarbatori mari – mono- adica numai de aceste sarbatori pentru ca, daca nu se stie, bisericile din Grecia au fost inchise inca din noiembrie si s-a sujit fara credinciosi cu exceptia Craciunului! Deci, inca o data – bisericile din Grecia au fost inchise inchise de 5 luni!! Si vor continua sa fie inchise (adica sa se faca slujbe fara credinciosi) pe toata durata postului!!! Si in tot acest timp nimeni nu s-a manifestat, nimeni n-a zis nimic, nu s-a auzit de nicio o revolta, nici un protest, nimic!!!!!!!

  Si acum asta!!!

  MI-aduc aminte de reactia de surpriza pe care am avut-o cind IPS Ierotheos Vlahos a acceptat vaccinul. Ma gindeam ca poate, cine stie, caile Domnului sint mai complicate si nu e cazul sa-l judecam.

  Totusi…..Este infiorator!! Si infioratoare nu mi se par masurile luate de astia! Ci faptul ca Grecia nu reactioneaza, ca biserica ei nu reactioneaza, ca multele manastiri tac, ca grecii credinciosii care umpleau totusi bisericile duminica nu spun nimic! Nu protesteaza, nu se revolta nu se manifesta in aproape nici un fel!!!!!! Sint morti! Si stiu de la prima mana ca asta este realitatea acolo – este liniste! totala! Este incredibil!

  Si daca vor accepta si chestia asta fara macar sa protesteze, fara nici macar o uncie de opozitie – atunci, din punctul meu de vedere, Grecia este moarta duhovniceste – cu citeva exceptii probabil care insa nu se vad pina aici!

  Ceea ce intareste ceea ce spuneam: opozitia si revolta sint necesare ACUM!

 5. @menumorut. De unde stii ca Athos-ul face coada la vaccin??!!

 6. @Petra

  Îmi cer mii de scuze că îndrăznesc a vă da un foarte mic sfat: încercați să înlocuiți cuvântul “revoltă” cu acela de “împotrivire”. Pentru a nu exista controversă și tulburare. Și vă va da – la nivel personal – și un alt duh, curat și mângâietor. Întru lupta – foarte bună, râvnitoare și frumoasă – pe care o purtați, veți primi pace. Și în loc de revoltă, ușor-ușor, veți primi o putere minunată: aceea de împotrivire fermă, neobosită și neobositoare împotriva răului (și interior, și exterior). Cuvintele contează enorm, fiecare are încărcătura sa (de aceea sunt și au fost epurate sau modificate din verba cotidiană, dar și cărți, atât de multe). Să pășim, dar cu mare atenție. Și eu încerc… dar pentru păcatele mele, nu reușesc întotdeauna. Măcar de mi-ar dărui Dumnezeu să împlinesc cele zise; să nu mă rușinez in ziua cea grea, că am zis, dar nu am făcut…

  M-am expus acum și aceasta nu se face pe net, ci între patru ochi. Dar citindu-vă mai multe comentarii, am simțit ca trebuie să vă transmit acest gând – poate pentru dumneavoastră, poate și pentru alții, poate chiar pentru mine… căci din cuvântul ăsta mă învăț și eu…

  Ma iertați! Vă rog mult să nu vă supărați pentru îndrăzneala de a vă da sfat, mai ales unul pe care nu l-ați cerut! Și îl rog și pe Dumnezeu să mă ierte. Doamne ajută!

 7. Eu aş zice ca , cel puțin deocamdată , să spunem doar ” Doamne , fereşte!”… şi asta pentru că suntem în perioada deciziilor în aceleaşi privințe şi noi , românii ortodocşi. Chiar mai înainte citeam că astăzi-mâine se vor întâlni decidenții cu reprezentanții BOR pentru a stabili modul cum vor decurge lucrurile şi la noi şi nu este nici târziu şi nici imposibil , să fie aplicate şi la noi ceva restricții …

  Este într-adevăr incredibilă , cum zicea @petra , impasibilitatea cu care toți grecii ortodocşi , mireni şi cler , acceptă această situație extremă , care tinde să se permanentizeze !

  Cât priveşte campania de vaccinare a monahilor atoniți , zicea cineva pe un alt site (care discutase direct cu un atonit) că şi asta este tot o manipulare ca şi la noi , mirenii : se arată câțiva monahi stând pe nişte scaune intr-o incintă care poate fi orice şi se vinde gogoaşa că , iată , monahii pe pe Athos se bulucesc la vaccinare. Sunt câțiva care s-au vaccinat (că , de , chiar şi Athosul are uscături) dar sunt doar excepții.

  Domnul , Dumnezeul nostru , să ne miluiască !

 8. Petra
  Necunoscute sunt Judecățile Lui . Greci nu sunt morți , au pleiade de Sfinții .. mai sunt 7000 ..
  Coada la vaccin ? Sa nu judecam si generalizam . Principala grija a slujitorilor Celui Preaînalt e ca Liturghia sa se țină . Trupul si Sângele Lui mai tine oasele tale firave in aceasta lume dominata de Cel Rău . Si cu asta , ești mai puternica decât crezi .
  Măști , covid ? Lumina Sfânta se va da si lua de Paști . Învierea nu poate fi ucisă .
  Am pierdut un prieten , un om de 48 de ani . Având si covid , răpus de inima care l a trădat . Sotia lui zice ca nu e drept . Matusa lor care trăiește , a trecut prin covid , are 92 ani … si zicea sotia lui ca unii traiesc 2 vieți , iar alți nici una .. revolta … etc . Ce i poți zice unei astfel de persoane . ?! Durerea o înțelegi , atunci când o trăiești . Durerea mamei din Evanghelie a cărui unic fiu a murit , cum a înțeles o Ziditorul . Sau Lazar ? Știu , Judecățile Lui .. in asemenea momente e greu .
  Toate stau sub purtarea de grija a Lui .
  Lupta o continuam .

 9. Ne mirăm de pasivitatea grecilor, însă cred că situația ar fi aproximativ aceeași și în țara noastră, daca am fi supuși unor restricții similare. A slăbit mult credința și dragostea către Domnul, și nu doar in Grecia. Aceleași neputințe (ca și ale poporului grec) le văd și în mine însumi, mă întreb oare ce-aș face dacă bisericile ar fi închise?

  Cred că Domnul îi încearcă mai mult pe greci în comparație cu celelalte popoare ortodoxe, poate ca o pedeapsă datorită îndepărtării de credință, în pofida bogăției spirituale pe care au dobândit-o de-a lungul timpului.

  Doamne ajută!

 10. @ emanuel
  Fiecare popor, la fel ca fiecare om are parte de incercarile lui…

  @fane
  Sper sa ai dreptate si articolul ala sa fie doar o facatura. De cate lucruri mai poti fi sigur in ziua de azi? Mai ales in ceea ce priveste mass-media!

 11. https://r3media.ro/premierul-citu-despre-noaptea-de-inviere-adaptam-intervalul-orar-al-restrictiilor-de-circulatie-fac-apel-la-preoti-sa-sprijine-campania-de-vaccinare/

  Cu alte cuvinte, lasam credinciosii sa vina in noaptea de Inviere la biserica, dar trebuie sa faceti si voi, preotii, oleaca de lobby pro vaccinare! Asa, sa fim chit.
  Zau daca nu e de noaptea mintii…

 12. @petru

  “Coada la vaccin ? Sa nu judecam si generalizam . Principala grija a slujitorilor Celui Preaînalt e ca Liturghia sa se țină” (și apoi “trantită” – fără legătură cu subiectul, o poveste cu adevărat tragică și sensibilă – din păcate una o duce în iluzoriu pe cealaltă – tipic minților zdruncinate de teribila BOALĂ duhovnicească a melancoliei – vezi (Sfântul) Părinte Serafim Rose, pe care ori îl citești integral, inclusiv viața, ori nu l-ai citit deloc – ca în cazul oricărui cuvios sau Sfânt și chiar a Sfintei Scripturi).

  RĂSPUNS:
  Fraților melancolici si “duhovnicești”, opriți-vă! „Să stăm bine, să stăm cu frică, să LUĂM AMINTE!”

  “Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.” Ioan 4, 23

  Și în timpul lui Antihrist și înaintea lui va fi în mod oficial liturghie, dar apostată (vezi profeția Sfântului Ioan de Kronstadt). Liturghie cu orice preț? Ne injectam substanțe produse pe linie celulară din copii uciși în pântecele propriilor mame, de prin anii 80 – ca să continue Liturghia?! Sau cu “terapii” genetice? Decât asemenea Liturghie, mai bine fără (vezi aceeași profeție).

  Biserica porților iadului nu o vor birui, iar Sfânta Liturghie nu va lipsi din lume până la sfârșit, dar va fi slujită de drepți ai lui Dumnezeu – adevărați “slujitori ai celui Preaînalt”, care nu vor accepta compromisul cu lumea și diavolul (auzi enormitate: de drsguk Liturghiei), și dacă va fi nevoie, inclusiv de Îngeri – dar nu de melancolici, falși “smeriți” și falși “induhovniciti”, vicleni, fricoși și iubitori de lume, frați mincinoși, pregătiți deja în forul lor interior de trădare și de a face orice pentru a “salva” Sfânta Liturghie (vezi profețiile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul). Scopul nu scuză niciodată mijloacele. NICIODATĂ!

  Acești oameni, cu “teologia” lor “înaltă”, nimicesc prin câteva vorbe “frumoase”, întreaga Sfântă Scriptură și, defapt, Sfântă Tradiție (din care și Scriptura face parte).

  Aceștia din urmă își vor arăta curând adevărată față și “smerenie”, când vor deveni principalii torționari ai fraților dreptcredinciosi (cum s-a mai întâmplat), de o cruzime (poate doar duhovnicească, poate și fizică) care va uimi chiar și pe atei, necredincioși sau păgâni. Nu aceștia din urmă vor huli și scuipa în obrazul lui Hristos și nici dânșii nu vor închide sau schimba Biserica, ci frații mincinoși și… melancolici. Este scris în tomuri întregi, dar și in sufletele noastre, a fiecăruia dintre noi. Dar unora le-au plăcut mai mult basmele, decât adevărul… Cu toții suntem, cumva tainic, vinovați pentru asta! Dar gata!

  “Ortodoxia este poziția de mântuire. Nu vorbim despre trăirea creștină aici, ci despre adevărul creștin pe care trebuie să-l respectăm. Ortodoxia nu este un titlu ci este un ADEVĂR.” (Sfântul) Părinte Arsenie Papacioc

 13. @menumorut

  Referitor la articolul citat, dar si la acesta:
  https://r3media.ro/claudiu-tarziu-aur-anunta-ca-autoritatile-au-cedat-in-sfanta-noapte-a-invierii-vom-participa-la-slujba-in-biserica-vom-lua-lumina-anuntul-patriarhiei-romane/

  Nu mă îngrijorează deloc ce zice Câțu, ci ce zice și face Patriarhia nostră (și a fraților “civilizați” și “smeriți”, obișnuiți cu compromisul din cauza proprii îndreptățiri in luota cu patimile – nu că nu le înving, asta nu judecă nimeni, ci xa și le justifică – și care vor aplada mai ceva decât în “1984”-ul lui Orwell). Explic :

  Sunt bucuros pentru Înviere, dar în continuare nu sunt bucuros de atitudinea Patriarhiei. Adică: credința și libertatea religioasă si de conștiință sunt ne-negociabile, inalienabile, sunt „drepturi” divine, indiferent de situație sau conjunctură, mai ales sau cu atât mai mult in vremuri rele (razboi, molimă, secetă șamd). Precedentul (Biserica sa fie de acord ÎN MOD OFICIAL inclusiv și cu cea mai mică restricționare în materie de credință – o paradigmă orara în care ai voie să ți-o manifești CULTIC) este nemaiîntâlnit în istorie și foarte periculos (deschide calea abuzurilor și prIgoanei împotriva credincioșilor și slujitorilor).

  Cum am mai spus: Sfintele Taine (indiferent dacă vorbim de Liturghie, Botez, Cununie, Maslu, Spovedanie sau oricare dintre Taine – inclusiv slujbele de înmormântare – scolasticii: mâna pe carte!), privegherile, cât și scurtele agape creștine (inclusiv cele de pomenire sau Sfințire de prin casele oamenilor) – și într-un singur cuvânt, orice întâlniri pe motive religioase, de slujire sau credință (indiferent de confesiune) – nu pot fi îngrădite sub nici un motiv, acestea reprezentând și fiind drepturi etern inalienabile (dar și responsabilități) conferite omului direct de Dumnezeu și se manifesta în dreptul laic ca libertatea exercitării religioase și de conștiință, drept divin – indiferent de situație sau conjunctură – INALIENABIL, și statuat inclusiv de Constituții și dreptul internațional în toate formele și diversitățile sale!

  Chiar și dacă n-ar fi așa, creștinii tot ar trebui să lupte în chip văzut și cu încăpățânare (împotrivire) duhovnicească pentru libertatea și exercitarea credinței dumnezeiești, pentru manifestarea ei neîntreruptă, prin orice mijloace (inclusiv ilegale, dar să fie nepăcătoase), indiferent de consecințe (chiar și ilegalist, pe ascuns sau asumându-și eventualele sancțiuni sau represalii) – dar manifestarea religioasă (adică mărturisirea neîncetată a lui Hristos) să continue cu orice chip, să nu își oprească sub nici o formă lucrarea în lume – aceasta e chemarea noastră, dragi fii ai Bisericii lui Hristos. Împotriva acestei lucrări nu există lege și ea nu poate fi sub nici un chip oprită sau îngrădită, de absolut nimeni (cu atât mai puțin de „stat”). Dar deocamdată, însăși legea lumească e de partea noastră. Încă suntem liberi! Și totuși noi alegem… altceva…

  Mă bucur de veste, dar nu pot accepta sintagma „până la ora 2:00” exercitarea dreptului – sau mai degrabă chemării – mele relugioase. Acesta sintagma intervine in cult – lucru interzis inclusiv de legea civilă sau penală – prin aceea că se cere ajustări cultice pentru a corespunde unui interval oral impus de stat. Acest interval (imixtiune in cult) este extrem de grav, nu este permis și sunt multi în istoria Bisericii care și-au dat viață pentru mult mai putin. Accept orice bir și orice lege, inclusiv sclavie, dar nu te baga în credință mea și în exercitarea și modul ei de exercitare – asta nu e nici a ta, nici măcar a mea: e a lui Dumnezeu!

  Creștinii (în marea noastră majoritate) – din păcate – nu-și (mai) cunosc Dumnezeul și credința (parafrazare: „Oare când voi veni voi mai găsi credinţă pe pământ?” – Luca 18, 8), cedându-i mai mult decât oricând în istorie cezarului, cu seninătate, nu de puține ori in numele „păcii”, „smereniei”, „grijei pentru aproapele” (toate strâmbate și false – marea apostazie) cele de necedat, cele ce sunt EXCLUSIV ale lui Hristos! Noi să nu (mai) facem așa! Să nu ne injugăm la jug străin… Doamne ajută-ne!

  Și mie mi-e frică de lungimea și îngustimea drumului, de ispita compromisului și lepădării – sunt terifiat – dar adevărul trebuie mărturisit! „Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” (Luca 18,27) și „oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri”! (Matei 10, 32)

 14. Marea problema a noastra este ca toti suntem teologi. O adunatura de nevrotici. Vai de noi.

 15. @menumorut

  Îmi cer scuze, am mai vrut să mai scriu ceva, dar am uitat, referitor la declarația lui Câțu (portavocea celor ce lucrează brutal, concret și cu abnegație “taina fărădelegii”): nu e nimic de mirare, chiar era de așteptat – Gangsterul (duhovnicesc) își cere dreptul:

  „Soluția în fața injustițiilor e una singură: eroismul. Să nu taci, să vorbești, să lupți, să te afli în treabă. (Să nu-ți vezi de treburile tale, ci de treaba dreptății, care-i adevărata treabă a fiecăruia). Restul e verbalism, spaimă, nimicnicie. Nu ține nicio scuză, nicio explicație. (…) O lege inexorabilă se aplică în toate cazurile de cedare: neluptătorului i se va cere mereu altceva, va fi exploatat cu predilecţie, departe de a-şi fi asigurat liniştea va ajunge, ca şi consumatorul de stupefiante, la o stare de totală dependenţă şi-şi va sfârşi mizerabila viaţă ca sclav al unui gangster obraznic şi nesăţios, la consolidarea puterii căruia va fi contribuit şi el, victima.” (Sfântul) Părinte Nicolae Steinhardt

 16. @ Andrei-Nicolae
  Pai si de unde ati dedus faptul ca Patriarhia a negociat deja ceva (ne-negociabil)? Eu zic ca este mai bine sa stam linistiti si ne vom lamuri noi daca este sau nu este vorba de asa ceva. Eu cred ca nu e cazul, dar, ma rog… vom vedea! Cred ca foarte curand chiar!

 17. @ Andrei-Nicolae
  Parintele Staret Efrem de la Manastirea Vatoped si Parintele Mitropolit Atanasie de Lymasol, au spus fiecare in telesinaxele avute, atunci cand au fost intrebati de vaccin, ca nu este o problema duhovniceasca, ci una medicala. Cred ca vrea sa spuna ca nu ti se cere sa te inchini unui Cezar sau sa te lepezi de Hristos. Si totusi , o problema duhovniceasca este : modificare ARN mesager,si implicit ADN, precum si linia celulara din fetusi avortati.

 18. Andrei Nicolae
  Eu sunt un om prost . Asta o știe toti de pe CO . Am mai zis o ca nu am cultura .. De la țara , mai bădăran . M-am aflat pe aci si am îndrăznit sa zic si io ceva pt Petra , nu știu ce mi a venit .
  Ce știu eu ? Putine in comparație cu dumneavoastră . Ma uimește câte știți dumneavoastră . Întotdeauna m-au uimit oameni care știu multe , poate si pt faptul ca eu nu știu prea multe . Aveti intru totul dreptate . M-am gândit ca fiecare e pus in ceea ce este . Unul i in armata , deci sa își facă slujirea , unul e doctor , deci sa facă slujirea , altul e slujitorul Celui Preaînalt , iar el tre sa facă ceea la care e slujire . Nimic nu e mai mare decat sa ți in mâinile tale nevrednice pe Ziditor .. si no am crezut ca pt asta tre sa lupte – Liturghia . No mai lungesc , iarta ma frate ca eu is si sărac cu duhul , dar nu aia care au Imparatia , ci din aia mai idioți . Chiar ați pus degetul pe rana , uneori ma cred mai duhovnicit , ca sa înțeleg ca sunt doar un țap idiot . Si melancolic . Stau cuminte si iau seama la ce zic cei mai mari .
  Domnul sa va dea tot gândul cel bun si toată voia cea buna care vine pogorându-se de la Parintele Lui . Post cu folos .

 19. Ce nu înțeleg io : suntem ABIA în 26 Martie şi Paştile ortodox este hăăăăt departe pe 2 Mai !!!!
  Ce prosteală e asta ce ni se pune în față de pe acum ?! Este mult prea devreme pentru a lua de bun chiar şi această variantă !
  Vedeți cum se schimbă de la o oră la alta situațiile , cum ceea ce e valabil acum , peste câteva ore este răsucit la 180° ? Aşadar , pentru noi , ortodocşii promisiunea e cumva precum a blănii ursului din pădure.

 20. Daca grecii (valabil si pentru altii) nu zic nimic, nu se impotrivesc, inseamna ca SUNT DE ACORD.
  Au fost de acord si cu inchiderea bisericilor, cu batjocorirea sarbatorilor Celui Binecuvantat, multi ierarhi au dovedit zel si la vaccinare, asa ca nu ma mai mira daca o accepta si pe asta.
  Trist, foarte trist.

 21. A avut dreptate mitropoltul Neofit de Morphu, urmatoarea lovitura e pt preoti !! Este un video….pe youtube.

 22. “Kyriakos Velopoulos, a member of Greek Parliament and President of the Hellenic Solution party, has said that the monks are being pressured, or “blackmailed,” as he puts it, to be vaccinated. “- extras din link-ul dat de de admin, de mai sus.

  Si cica 15% s-au vaccinat.. sau ceva genul.

  Stau si ma intreb care este realitatea?! Se intimpla ceva ciudat aici.

  Athosul este un bastion, o fortareata care si-a cam inchis portile si nu prea stim de fapt ce se intimpla cu adevarat acolo. Nu prea am auzit stiri la prima mina venind de acolo. Foarte probabil ce se spune in mass-media este sau distorsionat sau o minciuna pur si simplu. Imi vine greu sa cred ca Athos-ul gaseste vaccinul OK! Dar, iarasi, ca si in cazul Greciei in mare, exista o tacere care vine din acea parte…. o lipsa de atitudine ciudata! Se fac presiuni asupra calugarilor… oare ce fel de presiuni? Se zice ca sint santajati?! Care-o fi santajul ala?!

  Acelasi lucru l-am observat la Manastirea de la Essex. Si acestia si-au inchis portile in Martie ca sa nu le mai deschida…. si aici de asemenea atitudinea este una de tacere mai degraba, de retinere.

  S-ar putea sa fie vorba de o atitudine duala aici: pe de o parte Athosul si Essex-ul merg pe ideea ca acum e nevoie de concetrare maxima pe rugaciune si ca e mai bine daca exteriorul ar fi blocat pur si simplu cu vizitatori, cu teste si cu vaccin cu tot! S-or fi gindind ca acum este mai important sa intensifice lupta nevazuta….Zic si ei, nu stiu….

  Si a doua abordare, cea romaneasca de tipul IPS Teodosie – ne opunem pe fata, luam atitudine pe fata.

  Care e mai buna? Probabil amindoua…. si probabil de amindoua este nevoie mare! Si totusi daca Athos-ul ar mai avea o expklicatie, bisericile din lume, intreaga lumea ortodoxa din Grecia de fapt nu prea are scuza asta a tacerii si supunerii.

  Oricum mi se pare foarte ciudat….

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare